Teclast P40 / T50 review: beste goedkope tablet

teclast t50 review P40 pro beste tablet goedkoop

– Update: 20 november 2023 –

Op zoek naar de beste goedkope Android tablet? Deze Teclast M40 was in 2021 ook al de beste keus. Nu inmiddels is dat de Teclast P40 Pro of de grotere 11 inch Teclast T50. Kost maar €175,- vanuit de EU. Hier mijn Teclast tablet review.

De Teclast M40 is een 10 inch tablet. Ik kocht ‘m hier op AliExpress uit Spanje. Dan heb je ‘m snel, in iets van 5 dagen. Er was destijds eigenlijk geen serieuze concurrent voor die prijs. En Teclast is inmiddels een groot gerenommeerd merk geworden.

UPDATE: nu in 2023 is het de Teclast T40 Pro. Platter, sneller en beter, met Android 12 en met kleinere randen om het scherm:

Of de nog iets grotere en nieuwere 11 inch Teclast T50:

teclast t50 review

Maar inmiddels (eind 2023) is er ook de 11 inch Redmi Pad SE van Xiaomi. Nu is dat Beste Android Tablet, vanaf €170 – zie de review:

Ik heb in de loop der tijden heel wat Apple iPads gehad. Mooi hoor, maar ECHT werken kan ik daar nog steeds niet op – zie deze blog. Een citaatje:

Stel: je bent GEEN ontwerper, geen programmeur, muzikant, product designer, game developer of video editor, kortom je hoeft niet te Photoshoppen, te Indesignen, audio op te nemen, 3D te tekenen, code te schrijven of video te monteren: dan kan je verder ALLES op een iPad! ;)

Vrijwel al mijn werk moet dus op een laptop, of op een dikke iMac. Dan kan je net zo goed een goedkope tablet nemen – in plaats van een dure iPad. Want:

Wat moet een tablet dan wel kunnen?

  • Film, TV en Netflix kijken, en boeken en kranten in HD lezen: dat gaat perfect op dit mooie scherpe scherm. Helder, hard Gorilla glas en een goede inkijkhoek. En snelle graphics: Mali-G52
  • Je kan er uiteraard mee internetten en mailen: WiFi met 2.4G en 5G
  • Teams- en Zoom-vergaderingen. Ook als tweede scherm dan handig: je logt dan op dit tablet als tweede device in. Voor de chat bijvoorbeeld, of voor iets anders.
  • Office, Word, Excel, Powerpoint: kan allemaal
  • De Tiger T618 Octa Core processor met 6GB RAM is prima: Antutu benchmark score van 210.000
  • Met Bluetooth 5.0 (o.a. voor je draadloze speaker en je headset)
  • Je kan er ook mee bellen, als je je SIM erin doet
  • Met een SIM kun je hem ook als Personal Hotspot gebruiken. Met de Nederlandse 4G frequenties
  • Met de SD-sleuf kan je het geheugen uitbreiden (en er zit ook al 128GB ROM in)
  • 10.1 inch: dat is het normale iPad formaat.
  • 3,5 mm minijack, en USB-C opladen + USB-C Audio
  • Met Android 10, in het Nederlands, zonder “bloatware”
  • Met de Google Play Store en systeem updates
  • Met twee goede camera’s, voor 5MP en achter 8MP
  • Goede batterij (6000 mAh, goed voor een uurtje of 6)
  • GPS (Google Maps werkt perfect)

Voor 180 euro heb je dus alles. Android 11/12 is gewoon hartstikke goed. Op veel punten beter dan Apple IOS. De newsfeed als je naar rechts veegt bijvoorbeeld: die is echt goed. Ik verbaas me over de finesses en de perfectie van de ontelbare kleine details in Android.

Veeg vanaf onder voor de apps. Veeg vanaf boven voor het Control Center en de notificaties. Tap het vierkantje voor de Multi App Switcher – of hoe dat ook heet. Er is gewoon een Home knop. Links daarvan de Terug-knop. Die is erg handig. Langklik icoontjes om ze te verplaatsen. Vraag het anders aan de Assistent (langklik op Home): “Hoe maak ik een screenshot?“. Heerlijk en goed allemaal.

En zie ook de blog over de Reader Mode, dat gebruik ik ook heel vaak.

Apps in de Google Play Store

De Play Store: Spotify, AliExpress, Nu.nl, Dropbox, Whatsapp, Buienradar, Bankieren, NPO, Netflix, Word, Skype, Outlook, Onedrive, Teams, Office Lens, Excel, NOS, PostNL, het Weer, de Volkskrant, bol.com, Kobo, dat soort dingen. Het werkt allemaal precies zoals je gewend bent.

De apps van Google stonden er uiteraard meteen al op: Google Maps, Youtube, Gmail, Drive, Foto’s, Agenda. Onder andere.

En USB-C! Het kabeltje zit er ook bij. De 10W USB-C oplader zat er ook bij. Je kan hem ook met een andere USB opladers opladen. En ook met andere kabeltjes (niet met alle overigens).

Teclast M40 / P40 / T50: beeld en geluid

Okee, het is dus vooral een entertainment systeem. Spelletjes spelen kan ook, zelfs echt gamen kan er mee. De speakertjes zijn ook goed. Als je top-geluid wil doe je het via een Bluetooth speaker: goedkoop voor 40,-. En natuurlijk kan jouw super ANC headset er ook op. De hoofdtelefoon-uitgang is ook handig, en Hifi-freaks als ik doen de audio via een externe DAC.

Het IPS-HD-scherm (1920×1200) is uitstekend, scherp en superhelder. De aanraking en bediening gaat precies zoals je gewend bent. 2.5D betekent Haptic Touch, oftewel “iets-langer-klik”. Net als op de nieuwste iPhones.

Het is allemaal snel en snappy. De video-kwaliteit is uitstekend. TV, Netflix, Youtube, foto’s kijken, internetten, mailen, boeken en kranten lezen: allemaal goed. Er zit alleen geen Widevine op, en dat betekent dat betaalde videodiensten zoals Netflix niet in de allerhoogste resolutie kunnen. Maar ik vind de iets lagere resolutie op dit formaat helemaal prima. Het ziet er gewoon goed uit, ook al is het dus geen 4K.

Lezen op zo’n tablet

In de KOBO app van BOL.com staan mijn gekochte boeken meteen klaar, als ik inlog. Ik vind dit veel beter lezen dan die tegenvallende ereaders, die ook nog eens veel duurder zijn. En waar je ÜBERHAUPT niet eens kranten of magazines op kan lezen.  De gehele Volkskrant lezen – in de originele opmaak, met de Volkskrant app – gaat verbazend goed, snel en vloeiend. En superscherp.

Instellingen > Weergave > Nachtverlichting kan aan, voor minder blauw licht in de avond. Maar wat nog beter is: Instellingen > Scherm > Kleuren > Warm. Dan moet die Nachtverlichting wel eerst uit.

Je kan ‘m goed vasthouden, het is een fijn formaat en hij is licht: 530 gram, dat is half zo zwaar als de allerlichtste laptops, en maar 50 gram zwaarder dan een iPad. Van glas + metaal. Je kan er een bijpassend hoesje bijdoen (mooi ding trouwens). Een mini keyboard kan je er ook bij doen – als je dat handig lijkt.

Mailen en internetten gaat top. Ik zet in Instellingen > Toegankelijkheid grotere letters aan, net als op mijn iPhone. Als je inlogt op je Gmail account is alles meteen al ingesteld. Find-my-device zit er ook al op, en een back up via de Google Cloud ook. Google Photos staat ook meteen al aan. Allerlei automatische syncs. Teksten kun je gewoon inspreken. Het leven is makkelijk geworden. Beveiliging is ook allemaal in orde.

Zie ook de blog over de Reader Mode, dat gebruik ik heel vaak in Chrome.

Zelfs updaten werkt. Ik kreeg meteen een melding voor een OTA update, en dat ging goed.

De camera’s zijn best goed. Niet zo goed als de nieuwste iPhones / Google Pixels / Samsungs van 1200 Euro. Duh! Da’s logisch.

SD, 4G, USB-C: probeer dat maar eens op een iPad

Ja, er kan dus een SD kaart in! Dat is ideaal. Filmpjes en muziek afspelen – of bestanden openen – vanaf die SD. Kan niet eens op een iPad. Met elke computer kan je bestanden op zo’n SD zetten. Een goede video player app voor Android is VLC of MX Player. Een goede SD kaart is bijvoorbeeld deze Samsung 256GB (30,-).

Als je off line films wil kijken kan je in Netflix / Videoland / dat soort apps altijd wel een knop vinden voor off line opslaan. Spotify kan dat ook met muziek.

4G zit er ook op, dus je kan er ook gewoon mee bellen, met je SIM-kaart. Met een goedkoop data-abonnement heb je ook nog eens overal internet. Kan ook wel met een dure iPad, maar die is met SIM-sleuf meteen 100 euro duurder. Voor die “kleine meerprijs” heb je hier al bijna het hele ding.

De plaatjes hieronder zijn dus nog van de “oude” M40. De nieuwe T50 is nog weer veel mooier, groter, met kleinere randen rondom en betere speakers en zo.

De verpakking
Teclast M40 review: beste goedkope Android tablet
Gaaf dingetje hoor
Teclast M40 review: beste goedkope Android tablet
De achterkant is van metaal
mooi goed en handig hoesje
Je kan er dit mooie en handige hoesje bijbestellen
De oplader, kabel en SIM-tool zitten er bij
De oplader en kabel zitten erbij, en de SIM tool zit ergens in het boekje

Een pen of stylus om mee te tekenen

Een pen of stylus kan er ook op, zoals deze universele pen: dat werkt altijd, ook al is het niet drukgevoelig. Dit tablet is (net als gewone iPads) niet heel geschikt om professioneel mee te tekenen. Dan kan alleen op een iPad Pro, met de Apple Pencil tweede generatie. Je kan bij dit tablet dus net zo goed de allergoedkoopste pen nemen. Tekenen kan redelijk, bijvoorbeeld met het gratis Adobe Sketch. Alleen is het niet drukgevoelig. Maar als je er een beetje bedreven in raakt kun je snel wisselen van dikte, dus zo ontzettend belangrijk is die drukgevoeligheid nou ook weer niet.

Teclast M40 / P40 Pro / T50 review: conclusie

Alles is top aan deze Teclast M40 tablet. Het scherm, de bediening, Android 10, de snelle processor en de batterij. Hij kan veel dingen die een dure iPad niet eens kan. Absolute aanrader, en al helemaal voor die goedkope prijs!

Inmiddels is er ook de totaal vernieuwde Teclast T40 Pro. Nog platter en beter, met Android 11 en met kleinere randen om het scherm.

Of de nog iets grotere en nieuwere 11 inch tablet Teclast T50.

teclast t50 review

Teclast M40 review: Beste 10 inch Android tablet voor 160,-
Teclast M40 SD + SIM
Je kan er een SIM kaart in doen, of zelfs twee, en er kan ook een SD kaart in om het geheugen uit te breiden
Twee speakers, Micro SD/SIM, 3,5mm mini-jack USB-C ingang, en bedieningsknoppen
Twee speakers, Micro SD/ dual SIM, 3,5mm mini-jack, USB-C en bedieningsknoppen

Deze Teclast M40 review is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, zodat je makkelijk kan bestellen, en dat maakt voor de prijs niks uit. Ik heb ‘m maar weer zelf gekocht. Die vorige Teclast was namelijk kapot gegaan (mijn eigen schuld helaas).

Alternatieven: deze Lenovo 11 inch. Of de ALLDOCUBE iPlay 40 Pro met Android 11, een nog beter scherm, betere speakers en betere accu. Inmiddels is er ook de totaal vernieuwde Teclast T40 Pro.

48 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Even een oude post nieuw leven inblazen.. Aartjan, heb jij een tip hoe ik een tablet met hoge lichtopbrengst kan herkennen op Ali? Ik zie ze wel geadverteerd, maar weet niet hoe betrouwbaar dat is. Is de Teclast T50 in daglicht (en zon) leesbaar?

  2. Beste Aartjan,
    Ik heb deTeclast T40 Pro ROW gekocht waar jij dit blog over schrijft.
    Je zegt hierin dat hij prima werkt met Office, Word, Excel, enz.
    Maar dat is bij mij helaas niet zo.
    Steeds als ik een Word document wil bewerken zegt hij dat ik Office 365 moet aanschaffen om dat te kunnen.
    Hoe zit dat?

  3. Zeer bedankt, AartJan. De Teclast P10HD die ik via jou kocht doet het uitstekend, als hij het doet. Maar regelmatig is een deel van het scherm onleesbaar of houdt het hele scherm ermee op of start hij zomaar op. Nooit laten vallen, maar toch dergelijke problemen. Tijd voor een nieuwe.

    Je M40-verhaal klinkt goed. Maar is de M40 de beste keus? De keus is namelijk overweldigend. Hier een overzicht: https://www.kimovil.com/en/teclast-tablets-prices Is de M40SE beter of de nieuwe P25? Wat zijn sowieso de betekenissen van M, P en T?

    En wanneer te kopen? Zometeen op 11 november is er weer zo’n Chinese koopdag en op 26 november is er Black Friday.

    1. De budgetkeus is de M40, die dus uitstekend bevalt (nog steeds). De andere zijn duurder.
      11 nov is inderdaad een aanrader op Ali.
      Mag het wat duurder, dan de ALLDOCUBE iPlay 40 Pro met Android 11, een nog beter scherm, betere speakers en betere accu.

      1. Of je koopt een veel te dure ipad. Mijn ipad pro 12,9 werkt nog prima (afschrijven via eigen zaak). Jij vervangt na twee jaar. Wat is goedkoper in 5 jaar?

      1. De T40 heeft 8 Gb intern geheugen en de M40 6 Gb. Meer geheugen kan ondanks de meerprijs een verstandige keus zijn. De T40 is op Aliexpress voor net onder de 200 euro te koop.

  4. Ik heb deze tablet inmiddels ook reeds een week in bezit, bevalt prima. Whatsapp is bezig met een beta dat je met 4 apparaten kunt inloggen zonder dat de telefoon zoals bij web.whatsapp in de buurt moet zijn, een tweede telefoon kan echter niet, wel pc of tablet. Echter bij deze tablet lukt het niet, ik vermoed omdat er een gsm functie/simkaart op zit, ondanks dat erbij mij geen simkaart inzit, werkt het helaas niet.

    Heb je hier toevallig ervaring mee, een oplossing voor?

    1. Hoi Antonius. Ik gebruik deze functie op de iPad van de zaak en mijn vrouwtje op haar tablet. Zover ik weet open je op je tablet web Whatsapp en dan staat daar een QRcode, welke je in kunt scannen met Whatsapp van je telefoon. Vervolgens wordt je dan ook ingelogd op je tablet en hoeft je telefoon niet meer verbonden te zijn met je tablet

  5. Goedemorgen Aartjan, kan ik op deze tablet ook een pencil gebruiken om notities te schrijven, Dat heb ik nu wel op de iPad icm OneNote. En gebruik jij er ook een toestenbord met touchpad bij, heb ik nu wel bij de iPad.

    1. Ja de allergoedkoopste pennen werken al prima, maar het is niet altijd drukgevoelig. Drukgevoelige zijn er ook wel, maar als je er professioneel mee wil tekenen en schilderen zou ik toch de iPad Pro doen.

  6. Hoi Aartjan, zit er ook Nederlandse taal op? Wordt bij Ali niet vermeld.
    Geweldig al die tests en reviews van jouw. Ik lees er verschillende regelmatig. Helemaal top

  7. Ik heb de teclast m40 maar kan er niet aan wennen.
    Sommige apps waaronder Facebook worden niet goed weergegeven , er zitten enorme kaders links en rechts van het scherm en de foto’s die op Facebook te zien zijn lijken enorm ingezoomd. Het lijkt alsof er een android versie van een smartphone op zit.
    Ik heb de leverancier gecontacteerd maar die houd de boot af. Ik hoop dat het op te lossen is.

  8. Ik heb de tablet op Amazon.nl gekocht en heb mijn zakelijke simkaart erin gestopt. Het werkt fantastisch! Dat ik dit niet eerder heb gedaan!
    Wel glanst het scherm enorm maar dat heb dit opgelost door een matte screenprotector van Brotect te kopen (ook van Amazon, speciaal voor de M40).

    1. Oh, ik heb op de website van Teclast meteen een firmware update gedownload en geïnstalleerd via mijn Windows pc. Deze versie is van 03-2021.

  9. Ik had ook mijn oog op dit ding laten vallen, maar ben toch voor een Lenovo Duet gegaan. Dit met name omdat de M40 geen Widevine L1 certificering heeft, dus niet de bekende services in HD kan streamen via geïnstalleerde apps, dat lukt wel in de Chrome browser van ChromeOS.

    1. Goed punt Thomas: want als er geen Widevine licentie is, worden Netflix en ander streaming diensten tot slechts 480P doorgegeven, en dat is dus best een lage resolutie, vooral als het scherm dus eigenlijk veel meer kwaliteit heeft. Het zal wel centen kosten om het te regelen, dus dat is ook een reden waarom deze vette tablet voor slechts €160 man worden verkocht…

      1. Ik heb er geen last van bij Netflix, ook niet bij alle andere TV en film-dingen, zoals NPO en Youtube. Voor deze schermgrootte vind ik de resolutie prima.

      1. Hi Aartjan, Ik heb een Teclast T50 Pro Android 13.
        Waarom kan hij geen audio geluid produceren via zijn USB-C poort naar ear-/headphone ?

  10. Mooie review Aart! Zijn er trouwens ook goede Android tablets die een maatje groter zijn? Ik vind de iPad Pro wel erg prettig qua schermgrootte!

  11. Hoi Aartjan

    Wat zijn de buitenmaten van de tablet? Ik wil m graag ophangen aan een smalle muur namelijk en in een 10inch-klem ophangen.

    Dankjewel alvast!

  12. Goh jammer dat ik deze review niet twee dagen eerder kreeg, nu heb ik eergisteren een Samsung A12 gekocht. Anders had ik deze Te laat M40 aangeschaft.

  13. Op zich ben ik dol op Teclast, mijn kinderen hebben er al heel wat versleten. Rond de december feestdagen heb ik 2x een M40 besteld. Na 2 maanden was het touch screen gedeelte al stuk van 1 van de tablets. Het tablet werd onbestuurbaar. Wellicht gewoon een maandagochtend model, of te hardhandig gebruikt door mijn 7 jarige, maar ik vond het wel vrij snel.

    En dat is dan gelijk het nadeel. Terug sturen onder garantie heb ik toch wat minder vertrouwen in. Dus hij licht nu te wachten op een reparatie, maar het valt nog niet mee hem open te krijgen. Ik vrees dat het scherm met hitte los gemaakt moet worden.

    Verder is dit qua specs niet te krijgen in de Nederlandse shops.

    1. Ja, je moet er inderdaad wel wat voorzichtig mee doen. Een goede cover of hoes is daarom wel aan te raden. Mijn vorige is ook kapot gevallen, eigen schuld helaas. Maar dure iPads, iPhones en MacBooks gaan bij mij ook regelmatig kapot, vaak zelfs zonder aantoonbare reden.

      1. Naar aanleiding van je blogpost heb ik een video gevonden die laat zien hoe je hem open krijgt. Het ging zo moeilijk dat ik aanvankelijk dacht dat ik met een fohn aan de gang moest. Nu heb ik hem open en de nieuwe digitizer besteld (15 euro), dus ik heb goede hoop dat ik hem weer nieuw leven kan inblazen. De video is hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=_qT2Uqsa3nA

Geef een reactie