Tinnitus genezen: met een toon-generator?

– Update: 10 maart 2024 –

Tinnitus is een chronische piep of brom in je oor die door je hersenen wordt gecreëerd. Het wordt als verschrikkelijk ervaren, je kan er wanhopig van worden. Een mogelijke genezing zou zijn om exact dezelfde piep die je hoort bij jezelf op oordopjes af te spelen (maar probeer eerst de tips onderaan, zoals: spoel je voorhoofdsholte met zout water en druppel azijn in je oren).

Een zachte en nauwkeurig afgestelde ruis kan een hinderlijke piep in het oor maskeren.

Ik heb maandenlang Active Noise Cancelling koptelefoons opgehad (van Bose en B&W), vele uren per dag. Maar ik ging ’s nachts fantoomgeluiden horen. Een lage brom, telkens 5 a 10 seconden lang. Ik had niet in de gaten dat die geluiden er in werkelijkheid helemaal niet waren. Het was een vorm van tinnitus.

Ik gebruikte de Noise Cancelling om de bus in mijn straat niet te horen: het lage geluid van optrekkende wegrijdende bussen werd perfect met antigeluid opgelost. Maar mijn hersenen hebben mogelijk de lage tonen al die tijd wel geregistreerd, en de anti-tonen ook. De geavanceerde “software” in de hersenen combineert de tonen en de anti-tonen en stuurt vervolgens NIKS – ofwel stilte – door.

Na verloop van tijd gingen mijn hersenen die anti-toon zelf creëren als ik de koptelefoon NIET ophad. Het was voor de “software” mogelijk niet meer te  begrijpen wanneer die toon er nu WEL of NIET was, omdat er geen geluid meer aan gekoppeld was. Het systeem raakte in de war. Ik vermoed dat de toon die ik hoorde het anti-geluid van de hersenen was op het “onhoorbare” anti-geluid van de Bose.

De hersenen werken als zeer geavanceerde audio-software, met compressors, limiters, dynamische equalizers, toongeneratoren, sequencers, 3D-richtingbepalers en geavanceerde ruisonderdrukkers, zelfs met anti-geluid. Zachte geluiden in een stille omgeving klinken bijvoorbeeld net zo hard als luide geluiden in lawaai, je kan iemand verstaan in een kakofonie, je hoort geen windgeruis in de wind, je hoort het hardste geluid in je oren niet eens (je hartslag) – et cetera.

Maar dit geeft ook een mogelijke genezing voor tinnitus:

Als je met een hoofdtelefoon voortdurend een toon op je oor zet, in dezelfde frequentie en sterkte van jouw fantoom-toon, met behulp een toongenerator, dan gaan je hersenen op den duur misschien de exacte tegentoon creëren, die de toon opheft. Je kan ook witte ruis gebruiken, of roze ruis. Dat is ruis waarin alle tonen zitten, het gehele spectrum dus. Dat kan jouw piep maskeren. Zie de updates onderaan, over witte ruis in de Volkskrant.

Probeer het maar eens, een maand lang, enkele uren per dag, je hebt toch niks te verliezen… (overleg wel eerst met je arts, en zet het niet hard).

De toon die je hersenen uitzenden bij tinnitus heeft soms te maken met gehoorbeschadiging. De receptoren in je gehoorgang (de trilhaartjes) gaan slechter werken na beschadiging, of gewoon als je ouder wordt. Bepaalde tonen kun je dan soms totaal niet meer horen. En als je ouder wordt gaan vooral de hoge tonen achteruit. Omdat je hersenen dit wel verwachten, gaan ze deze toon nu zelf maar produceren: dat is dan die piep in je oor. Het is alsof je de stekker uit de antenne van een TV trekt: zonder signaal krijg je ruis, en juist geen stil zwart beeld.

TIPS: ik heb inmiddels vaker last gehad van tinnitus, tijdens verkoudheid. Door verstopte voorhoofdsholte (oorholte). Ik spoel dan mijn neusholte met warm zout water, en gebruik azijn als oordruppels. Na een week is die tinnitus dan ook weer weg.

Laat in de comments maar weten wat jullie ervaringen zijn.

BRONNEN:
https://www.trouw.nl/home/bij-oorsuizen-is-de-piep-het-signaal-van-een-schattend-brein~aa1074cf/
Nog een bron staat hier
En hier een wetenschappelijk stuk over Hearing Test op IOS

tinnitus genezen toon-generator

De Volkskrant van 19 maart 2021, pag V4-5: “Een oase van ruis”:

Wetenschapper Faber legt uit wat white noise doet in het hoofd. ‘Ik woonde in een klein huis. Er zaten wasberen op het dak. Ik sliep daar slecht van. Maar ik merkte dat het beter ging als ergens een ventilator aan stond. Als ik daarnaar luisterde, kon ik veel beter door de andere geluiden heen slapen.’

‘Als het brein geluid hoort waar het niet veel van kan maken, bijvoorbeeld geluid waar nauwelijks een patroon in zit en waar geen verrassingen in optreden, past het brein zich na een tijdje aan. Het stelt zich minder gevoelig af.’

‘Dat verschijnsel treedt al op als je bijvoorbeeld in een drukke koffietent gaat zitten werken. Eerst word je gek van alle geluiden om je heen. Maar al heel snel pas je je aan en hoor je eigenlijk niets meer. Net als je went aan het geruis van de zee als je daar woont.’

Ruisgeluid kan nuttig zijn voor zowel concentratie als ontspanning, een ogenschijnlijk tegenstrijdige werking. Maar toch is het best logisch: een minimale achtergrondruis leidt af van al te piekerige binnenwereldgedachten en helpt dus bij het ontspannen. Hetzelfde geluid kan ánder geluid naar de achtergrond drukken.

Ook in de gezondheidszorg bestaat de white noise als hulpmiddel, bijvoorbeeld bij de behandeling van tinnitus. Een zachte en nauwkeurig afgestelde ruis kan een hinderlijke piep in het oor maskeren.

54 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Beste allen,

    Graag geef ik extra uitleg bij de relatie tussen tinnitus en noise cancelling oordoppen. Mijn advies is om niet te experimenteren met ANC oordoppen als je al last hebt van tinnitus. Dit kan het juist verergeren.

    Sinds twee maanden heb ik last van indringende tinnitus. 24/7 een hoge ruis die ook dus overdag met omgevingsgeluid te horen is. In de nacht is die ruis nog harder hoorbaar en wordt het aangevuld met verschillende andere piepjes. Dat geeft de nodige stress, maar het goede nieuws is dat vrijwel alle mensen hier op den duur aan wennen. In dat traject zit ik nu dus ook.

    Hoe dan ook, ook mijn tinnitus verhaal begon twee maanden geleden met het gebruik van ANC oordopjes. Bij nader inzien had ik veel oorsmeer in mijn rechteroor, waardoor ik al iets minder hoorde aan die kant. Er bleef met zwemmen al lange tijd water in dat oor hangen. Het was pas toen ik mijn mooie nieuwe ANC oordopjes indeed dat ik binnen een paar dagen tinnitus kreeg.

    Tinnitus is geen ziekte, maar een symptoom van iets onderliggends. In circa 80% van de gevallen gaat het om gehoorverlies. Wanneer er (tijdelijk) gehoorverlies optreedt, krijgt het brein minder input op bepaalde frequenties. De hersencellen die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van geluidssignalen naar hersensignalen gaan tegelijkertijd deze missende frequentie afgeven. Ze synchroniseren. Dit leidt tot de perceptie van een fantoomgeluid dat zich meestal op dezelfde frequentie begeeft als het gehoorverlies. Vaak trekt het weg, maar soms blijft het permanent hangen.

    In het geval van te veel oorsmeer treedt er tijdelijk gehoorverlies op. Het bovengenoemde mechanisme kan dan optreden. Dit is vaak vastgesteld bij patiënten met een oorprop of tijdelijke doofheid (sudden hearing loss) aan een oor. Zelfs als het gehoor weer geheel terug komt, kan de resulterende tinnitus chronisch blijken. En nu komt het: ANC oordopjes simuleren in feite een tijdelijk gehoorverlies. Zij zorgen dat de meeste of alle geluidsfrequenties niet meer door de hersenen worden waargenomen. Zeker wanneer de oordopjes even (of lang) geen muziek afspelen, ben je tijdelijk vrijwel doof. In mijn geval was dit in combinatie met de pieptoon voldoende om tinnitus te induceren.

    Natuurlijk zijn er miljoenen mensen die de oordoppen gebruiken en geen tinnitus krijgen. Zo zijn er eveneens heel veel mensen die op een rockconcert bij de boxen staan zonder gehoorverlies of tinnitus te krijgen. Soms heb je pech. Niettemin geeft blokkade van de gehoorgang een groter risico op tinnitus evenals blijvende gehoorschade door harde geluiden.

    Mocht je last hebben van chronische tinnitus, probeer het geluid dan te accepteren. Stress vergroot de perceptie van het geluid. En vergeet niet naar de huisarts en KNO arts te gaan voor objectieve informatie.

  2. Hoi Aartjan, ik volg je al lang voor je goede post maar kom nu toevallig deze tegen. Heb sinds een aantal weken de nieuwe (orginele) Apple Airpods Pro 2 USB-C. Top apparaat. Maar na 1 dag (1e dag veel ingehad, geen hoog volume) ’s avonds een vervelende suis in mijn oor.

    Deze suis altijd al wel heel licht gehad (dacht dat ook wel normaal was, beetje een hele zachte versie van als je op een festival bent geweest waar het volume te hoog stond), maar dacht dat dat misschien gewoon bloedcirculatie was langs je oor o.i.d. (totaal niet hinderlijk)

    na 2 weken de huisarts gebeld, assistent dacht dat ik misschien dankzij de dopjes vuiligheid tegen mn trommelvlies had geduwd (komt wel vaker voor schijnt), maar bleek niet zo te zijn (oren waren schoon, uitspuiten was niet nodig), en huisarts zegt dat het hopelijk vanzelf over gaat. Ben ook al wel een tijdje verkouden nl.

    Heb net (voordat ik deze post las) Apple gebeld, met de vraag of dit een bekend probleem was. En of er misschien iets mis is met mijn apple airpods. Maar Apple had nog nooit zulke klachten gehad en als er hoorbaar niets mis is met de airpods kan het niet daaraan liggen werd gemeld.

    Nu ik jouw post lees, begin ik te twijfelen. Is het iets tussen mijn oren a.g.v. noice canceling? (dus niets m.b.t. schade maar een tegen-reactie van mijn hersenen?) Geen idee, klinkt vaag. Heb de apple airpods laatste week alleen nog maar heel zachtjes aangehad. Misschien gaat het vanzelf over en ben ik erop gefocused. Maar wel bijzonder dat ik niet de enige ben die hier tegen aan loopt.

      1. Na een week geen AirPods gebruikt te hebben is de piep al wat minder gelukkig. Ben wel terug gegaan naar de Apple Store en nu bleek (na een test) dat 1 AirPod faalde in de geluidstest, die is nu vervangen. Wellicht ligt het daaraan dus maar weet niet of ik ze nog ga gebruiken.

        1. Update!
          Piep is er soms nog wel een beetje soms niet. Maar boeit me niet zo en volgensmij is de beste remedie dat het weggaat dat je zorg dat je er niet mee bezig bent of niet doorhebt (door bijv muziek).
          1 tip ik wel wil meegeven is https://mynoise.net/. Tinnitus relief —> neuromodulator. Check de reviews. Site is gratis. App kost een klein beetje. Bij mij lijkt het erop dat de piep een paar uur weggaat erna (maar ben het nog wat aan het testen).

          1. Dit noemen ze ‘residual inhibition’. Door dezelfde frequentie met de tinnitus te matchen kan dit het tinnitus signaal tijdelijk in volume verlagen of onderdrukken. Dit duurt meestal niet lang. Er is namelijk na decennia onderzoek nog geen medische behandelingen tinnitus. Alles is qua geluidstherapie al getest. Het Lenire apparaat beweert enige effect, maar is niet afgezet tegen een placebobehandeling. Het Michigane device lijkt veelbelovender, maar is nog niet grootschalig getest. De enige beschikbare behandeling is het reduceren van stress en het wennen aan het geluid, zodat het niet langer irriteert.

  3. Ik had al last van tinnitus (gehoorschade + gescheurd trommelvlies + mogelijk medicatie) maar altijd wel muziek blijven luisteren, sinds kort een Sony noice cancelling headset, en heb het idee dat als ik die op heb gehad mijn suizen idd intenser en heftiger zijn… Als ik het goed begrijp sluit dat aan op jouw blogpost.

  4. Hallo Aartjan
    Ik heb tinnitus een piep en ruis om gek van te worden….ik heb gister mijn bose sleepbuds 2 omtvangen.
    Ik heb ze uitgeprobeerd met de geluiden op de app.
    Het vervelende is dat ik mijn hart mee hoor bo ken als ik ze in heb.
    Ik heb ze een half uur in gehad op ruis maar het lijkt nu erger te zijn pfff….kan dit?

    1. Nou ja, met in ears kan je inderdaad wel eens je hartslag horen. Ik zou het nog even op andere momenten proberen, het kan zijn dat je er snel aan went, of dat je het op een ander moment totaal anders ervaart. Als je altijd je hartslag blijft horen kan je een “over ear” koptelefoon proberen, bijvoorbeeld de Anker Q30, daar zit in de app diezelfde slaapgeluiden als de Bose.

  5. Hello, Ik heb vanwege geluidsoverlast ’s nachts bose noise cancelling oordopjes gekocht. Toen ik eens ging liggen op m’n linkerzij kwam er zo’n ondraaglijke harde loei piep uit. Je weet wel, als boxen tegen over elkaar staan en ‘zingen’. Vanaf toen heb ik tinitus gekregen en dat is nooit meer weg gegaan. Vanwege opgelopen overgevoeligheid voor geluid moet ik toch nog die noise cancelling gebruiken omdat ik anders niet kan slapen. Vreselijk.
    Ik voeg deze reactie toe omdat ik deze info over bose niet vaak tegenkom op internet. Hopelijk heeft aartjan inmiddels minder last van de bus omdat die hopelijk bij jou nu ook electrisch rijdt.

    1. Ja, hier alles elektrisch nu! Wat HEERLIJK! Echt een ongekende verbetering in het welzijn nu. Veel rustiger op straat: het werkt ook door in de mensen.

  6. Ik heb gelezen over geluidsstralen die helpen om tinnitus te genezen. Ik denk dat dit een beetje op hetzelfde neerkomt. De vader van een vriend van mij heeft dit ontwikkeld. Ik heb er vaak last van en ik heb het nog niet geprobeerd, maar zodra ik dit doe dan zal ik mijn ervaring zeker even delen. Wat ik al wel jaren doe is extra vitamine B12 en zink van https://www.flinndal.nl/ innemen. Wetenschappers hebben bewezen dat een tekort hieraan de oorzaak zou kunnen zijn. Wat het ook is, proberen kan geen kwaad.

  7. Ik heb een Bose Quietcomfort 35 II en die gebruik ik nu sinds corona met thuiswerken en ook vele uren per dag (vaak ook icm muziek op heel laag volume). Dat is erg ideeal voor thuiswerken. Maar als ik hem nu een half uurtje op zet beginnen mijn oren te suizen, alsof je in en ruimte staat met een hoogtoerental machine. Ik heb sterk de indruk dit dus komt door de Bose en de noise cancelling. Maar ik lees er heel weinig over dat meer mensen deze ervaring hebben. Je zou verwachten veel meer mensen daar nu last van (lijken) te hebben in deze tijd. Mensen met gelijke ervaringen?

    1. Inmiddels denk ik dat het beter is om de Bose regelmatig af te wisselen met andere ANC dopjes, bijvoorbeeld de 1More ANC of de MPOW X3. Zo doe ik dat nu, en ik heb er nauwelijks last meer van.

  8. Werkt lenire niet op deze manier? Is in afwachting goedkeuring . Ik zou niet zo snel meedoen aan experimenten. Ben zoooooo bang dat het erger word. Of hoef ik dat niet te zijn?

  9. ik heb geen tinitus maar hoor wel gezoem die aangaat uren aanhoudt en dan minder wordt soms een dag weg is, wannneer het niet zoemt. (zware ruis van de zee) dan trilt het. met spectroid kun je het ook meten, wanneer ik dichter bij zendmasten kom wordt het harder. met een signaalzoeker heb ik een brom uit de muur en de stroommeter hoorbaar gemaakt. Het lijkt uit het stroomnet te komen, gevolgen van de energie transitie. Wil ook wel mee doen met testen.

  10. Velen hebben het over een “piep” maar ik heb al ca.11jaar keihard gesuis in mijn hoofd,met veel gehoorverlies, alsof er een apparaat naast me staat te werken.Eén keer was het ca.10 minuten weg, ik wist niet wat me overkwam, een haast bovennatuurlijke ervaring.Zou dat betekenen dat het inderdaad kan verdwijnen?
    Verder vind ik het vreemd dat ik wel goed hoor als ik de oordopjes van mijn radio verder in mijn oor druk, het is dan het normale, goede geluid.Het goede gehoor ís er dus nog wel, zou ik denken.
    Mijn logopediste adviseert een ruisonderdrukker te nemen, heeft iemand hier ervaring mee en wat kost zoiets?
    Dank voor reacties en adviezen.
    Tonny

  11. Ik ben al heel wat jaren tinitus-patiënt. Er is geen middel tegen!
    Als er instanties of bedrijven zijn, die beweren dat wel te hebben dan komen ze minimaal op het Journaal. Het is net een zwarte tulp. Die bestaat ook niet!

  12. Interessante artikel, ik heb mijn tinnitus door medicatie gebruik gekregen, nu inmiddels al meer dan 10 jaar gestopt met medicatie maar ook gelijk na stop van medicatie hier last van gekregen. Opgegeven moment werd wel heel erg (ondragelijk erg) maar nu heb ik mee leren leven. Ik zou zo graag een keer rust willen ervaren zonder dat hoge gepiep.

  13. De therapie die je beschrijft wordt geopperd door sommigen als hulpmiddel om tinnitus met milde klachten verder te verminderen. Zie bijvoorbeeld dit artikel: https://journals.lww.com/thehearingjournal/Fulltext/2010/11000/Customized_Sound_Therapy__CST___A_therapy_for.8.aspx

    Er bestaat ook iets als notched therapy, waarbij de betreffende frequentie er juist uit gefilterd wordt. https://www.audionotch.com/

    Het bewijs voor de werkzaamheeid van dit soort therapie is uiteraard beperkt, helaas…

  14. Vanaf m’n veertiende (nu 53) aan twee kanten al een hele harde piep. Heb er goed mee leren leven, maar als ik een keer stilte mocht ervaren, dan zou me dat heel wat waard zijn. Ik blijf dit even volgen.

    1. Hoi Marco, ik ben bezig met een web-app die oorpiepen moet gaan verlichten. Ik zoek nog enkele testers, stuur mij maar een mailtje als je mee wilt doen!

  15. Volgens mij heb je te verliezen dat de piep die je nu hoort alleen maar harder wordt, of dat er piepen bij komen?

    Ik ben wel benieuwd of doktoren kunnen onderscheiden of het veroorzaakt wordt door kapotte trilhaartjes, of dat het puur uit je hersenen komt?

    Die piep heb ik al heel wat jaren, en ik hoop eigenlijk vooral dat het niet erger wordt.

    1. Volgens de nieuwste inzichten komt het inderdaad uit de hersenen, ook bij kapotte trilhaartjes. Omdat die totaal geen signaal meer doorgeven gaan de hersenen dat compenseren. Het is alsof je de stekker uit de antenne van een TV trekt: zonder signaal krijg je ruis, en geen stil zwart beeld.

      1. Interessant! Heb je de linkjes van de artikelen hierover? Bij de hoorstichting zag ik deze verklaring niet staan.

        Het is enerzijds een hoopgevend verhaal, maar het roept ook wat vragen op. Want kennelijk werkt het compenseren van je hersenen dan dus niet. Systeemfout van de mens?

        Is het dan zo dat trilharen ieder voor een bepaalde geluidshoogte verantwoordelijk zijn? Want hoe kan je anders een bepaalde piep, of soms meerdere piepen horen? Als alle trilharen alle geluiden op kunnen vangen, dan zou je denken dat dit inderdaad gecompenseerd moet kunnen worden.

        En hoe zit het met de piep die je kunstmatig hebt aangemaakt met je Bose QuietComfort? Gaat deze piep na verloop van tijd vanzelf weer weg als je niet meer luistert? Of blijft deze zitten?

        In dat geval zou de piep die ik hoor net zo goed kunstmatig gemaakt kunnen zijn als de jouwe?

          1. Zie ook https://www.hoorzaken.nl/het-oor/het-slakkenhuis/
            Er schijnen 2 soorten trilhaartjes te zijn, voor zacht en hard apart. En elk trilhaartje kan alle frequenties aan, omdat het kegelvormig is: de basis meet lage tonen, verder omhoog steeds hogere tonen. Trilhaartjes gaan niet kapot maar de verbinding naar de zenuw wel: dus de microfoon (trilhaar) en de kabel (zenuw) werken nog prima, alleen het stekkertje (synaps) doet het niet goed.

  16. Ik heb zo’n piep, waar ik heeeel graag vanaf wil, dus ik ben erg benieuwd of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben.

Geef een reactie