Wat gebeurt er na de Corona-crisis?

– Update: 15 januari 2021 –

Iedereen die als een malle de getallen en statistieken heeft opgezogen – zoals ik – weet eigenlijk met een beetje fantasie wel wat er straks na de Corona-crisis zal gebeuren.

Ten eerste zal blijken dat de Corona-golven per land na een tijdje wel voorbij zijn. Terugkijkend zullen velen het misschien een massa-hysterie noemen. Er zullen klachten en vragen zijn over het beleid van de regeringen. Wat het beleid ook was. In Europa vanwege de enorme nadelen van de lockdown, vooral economisch gezien. De lockdown heeft dan namelijk ook doden opgeleverd. En klachten over het NIET ingrijpen waren er aanvankelijk zelfs ook: zoveel burger-levens verspild, puur voor de economie, om het geld dus. In Brazilië, Rusland en Amerika bijvoorbeeld.

Maar internationaal, op de langere termijn, zullen er nieuwe problemen rijzen. Buitenlanders worden steeds meer gewantrouwd en geweerd. Andere landen hebben allemaal een “fout beleid” gehad. Die zijn mogelijk geïnfecteerd en nog steeds besmettelijk. Elke buitenlander moet sowieso veertig dagen in quarantaine (daar komt het woord ook vandaan). In China en Korea zijn ze als de dood voor die enge buitenlanders, want daar is weinig groeps-immuniteit. Een gemiddelde Chinees denkt dat hij dood kan gaan als hij een buitenlander een hand geeft. Omgekeerd denken wij (zoals altijd) dat die nieuwe enge dodelijke ziektes allemaal uit het buitenland komen.

Vroeger kon zo’n virus een reis naar China, Rusland, Amerika of Afrika niet overleven: dat was je zelf al genezen, of dood, tegen de tijd dat je daar aankwam. Maar in de 17e eeuw ging het al drastisch mis: in Zuid Amerika zijn vrijwel alle oorspronkelijke bewoners gestorven aan de griepjes van Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders. Vrijwel 99% van de bevolking van een geheel continent stierf uit.

Nu zijn er teveel mensen, die te dicht op elkaar zitten, en die te snel en in te groten getale de hele wereld over reizen. Dat gaat statistisch gezien een keer fout. Virussen worden ook steeds sterker. Een virus muteert sneller (RNA). De evolutie van virussen gaat sneller. Van Darwin hebben we de “survival of the fittest” geleerd. Maar dit is niet eens Darwin: van de niet dodelijke mutaties merken we nauwelijks wat. Dus nieuwe mutaties die we wel opmerken zijn altijd erger.

In de toekomst zijn er dus virussen die dodelijker zijn. Het Covid-19 virus was nu min of meer vergelijkbaar met een ernstige griep, misschien door ons ingrijpen en onze technologie (overal staan straks virus-killer-apparaten). Theoretisch kon het ook erger dan de griep zijn. Maar 99,9% van de wereldbevolking overleefde het. De volgende keer is het misschien maar 90% die het overleeft. Of zelfs maar 10%, zoals we een paar honderd jaar geleden zagen in Zuid Amerika.

Alles moet dan bij elke nieuwe golf weer dicht, we gaan wennen aan de totale lockdowns. We kunnen nauwelijks meer reizen, met alle nadelen van dien. Vijandigheid tegen buitenlanders, gesloten grenzen, handelsproblemen. Maar dat zullen we wel weer overwinnen. Er zijn dan inmiddels grotere problemen.

Door tientallen jaren strenge lockdowns en zware hygiënemaatregelen draagt iedereen mondkapjes, handschoenen en staan er overal ontsmettende machines. Pakketjes en alle producten worden voortdurend ontsmet. Er komt geen bacterie of virus meer doorheen. De mens verzwakt daardoor snel, in honderd jaar. Als je niet in aanraking komt met ziekteverwekkers heb je al snel geen resistentie meer. Dan ga je dood aan de meest simpele bacteriën en virussen. Antibiotica werkt ook niet meer, want ook bacteriën werden steeds resistenter, zoals we nu al zien. De regeringen gaan steeds geavanceerdere vaccins en ontsmetting-machines verplicht stellen. Je hebt dan een chip in je lijf met jouw gegevens en certificaten, die van afstand ingelezen kan worden (naar de regering-Cloud). Niemand zal daar tegen zijn. Want je hebt niks aan privacy, als je in doodsangst verkeert.

Er zal dan ook een levendige en lucratieve handel in illegale certificaten ontstaan. Vroeg of laat duikt er een nieuw virus op dat dodelijker is, en waar nog geen enkel vaccin voor is. Tegen die tijd wonen er 12 miljard mensen bijeengepakt op de aarde, waarvan de helft geen mogelijkheden voor medische hulp heeft (zoals nu in delen van Afrika, Rusland en Zuid Amerika). Met nog meer angst en nog meer lockdown tot gevolg. De rijken zullen zich terugtrekken in hermetisch afgesloten gebieden. Rijken en armen worden dan op den duur aparte rassen, met andere genetische eigenschappen. Want de rijken kunnen zichzelf ook nog eens genetisch modificeren. Maar qua sterfte zal het niet veel uitmaken. Arme landen zijn sterker met hun groepsimmuniteit, de rijke met hun techniek. Rijke landen hebben de arme landen nodig voor mijnbouw, landbouw of andere onvoorziene waren zoals acteurs. De arme landen hebben de rijke nodig voor technologie en medische wetenschap.

Eigenlijk allemaal precies zoals nu.

– Dit is allemaal verzonnen, zoals ik al zei, met een beetje fantasie  –

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Tja, nu alles meer en meer versoepelt wordt, ligt de opvolger, de Indiase of “Delta” variant, al weer op de loer en is het afwachten hoe de vaccins hier op reageren. Als we pech hebben en deze nieuwe, besmettelijkere, variant ongevoelig is voor de Pfizer, Moderna, Astra Zeneca en Janssen vaccins, zitten we zo weer opnieuw in een lockdown komende herfst/winter.

  Als dat echt gebeurt is het definitief over voor de middenstand. Die zijn nu mondjesmaat aan het opkrabbelen van de afgelopen lockdowns en zitten onder de schulden dus als het straks opnieuw misgaat is dat de nekslag voor de meesten en hebben we een gigantisch economisch probleem waar we niet meer uitkomen..

 2. Goed verhaal. Maar alleen dit klopt volgens mij niet:

  [quote]
  Het Covid-19 virus was nu minder dodelijk – of vergelijkbaar aan – een ernstige griep, waarschijnlijk dankzij ons ingrijpen en onze technologie. [/quote]

  Toevallig werd gisteravond bij Op1 dezelfde discussie gevoerd. Volgens Viroloog / Arts van het AMC (of UMC?) is Covid wel degelijk dodelijker dan een gewone griep.(Nog los van het feit dat er geen vaccin voor is)

   1. Volgens deze arts zijn de dodelijke slachtoffers relatief beperkt door de indringende maatregelen die zijn genomen. Als deze niet waren genomen waren de cijfers heel anders geweest.

 3. Anderzijds muteren veel virussen milder hoorde ik laatst, omdat als ze heul dodelijk zijn niet genoeg kunnen verspreiden voordien, en als alles dood is, kan het virus niet meer reproduceren. Was een epidemioloog bij Sam Harris. Dus dat is ook gaande

Geef een reactie