USB-C laptop opladen met powerbank / zonnepaneel

– Update: 18 juli 2022 –

USB-C lijkt ideaal, maar er zitten nog wel haken en ogen aan. Oude USB was 5 Volt, en dat was te weinig om een laptop op te laden. USB-C lost ook dat op. Hier info en tips over opladen met USB-C, over stroom, data, adapters en snoeren.

Een groot voordeel van USB-C is de stekker. Die kun je eindelijk gewoon omdraaien, zodat je niet hoeft te kijken hoe de stekker er ook maar weer in moet. De wirwar aan soorten stekkertjes is ook verleden tijd: usb A, B, mini A of B of zelfs mini-AB, usb-micro, enovoorts. Zie dit overzicht over USB.

Maar perfect is USB-C helaas niet. Sterker nog: je moet van elk snoer en elk apparaat eerst de specs checken. Er is namelijk een kans dat het niet werkt. Er zijn veel verschillende protocollen, zoals PD (Power Delivery) en Quick Charge (zoals QC 3.0).

De stekkers zijn aan beide kanten gelijk, en er zit een chip in de kabel. Die checkt welke kant de data en de stroom opgaat. Een lege laptop kun je opladen met je mobiel, en andersom. En met elke oplader kan je elk apparaat opladen. Ideaal.

Door elk USB-C-snoer kan minstens 3 Ampere bij 20 Volt: dat is 60 Watt. Er zijn ook USB-C-snoeren met high power: 5 Ampere bij 20 Volt, dus 100 Watt. Dit heeft geen officiële naam, dus dat is nogal verwarrend. Er zijn meerdere standaarden in USB Power Delivery: PD 2.0 en PD 3.0. Die PD 3.0 is geavanceerder, maar die is niet bij alle apparatuur echt nodig. En QC 3.0 is er ook nog: dat is de Quick Charge van Qualcomm.

Wat betreft data-snelheid zijn er ook meerdere versies. Een snelle USB-C kabel is 10 Gbit duplex, ook wel SuperSpeed+  genoemd (SS+). Maar die zie je bijna nooit, het zijn meestal langzame USB-C kabels, 20x langzamer. Het snelste is Thunderbolt 3, ook via USB-C. Bijvoorbeeld bij monitors, met een hoge data-snelheid van 40Gbit.

Er zijn verloop-snoertjes van oude USB-A naar nieuwe USB-C, of verloop-stekkertjes. Maar USB-C ondersteunt niet altijd de snelle USB 3. Het kan dus gebeuren dat je supersnelle USB-3 schijf langzaam wordt op je nieuwe USB-C laptop, als het snoertje niet goed is…

Zelfs de naam USB-C is geen standaard, want in het Engels heet het USB Type-C.

Welke powerbank kan een USB-C laptop opladen?

UPDATE: deze powerbank is de nieuwste, met alles erop en eraan, en zelfs met een DC ingang voor zonnepanelen:

powerbank met dc input

Je hebt dus een powerbank nodig met USB-C, maar hij moet ook nog eens 30-45 Watt kunnen leveren. Het USB-C snoer regelt het juiste Voltage (5V, 12V, 20V). Maar er zijn ook veel USB-C-powerbanks met 10-15 Watt, dus die vallen af als je een laptop wil laden. Een krachtige USB-C 45W powerbank is zeldzaam. De korte tip is nu deze Romoss 50W USB-C powerbank met 20Ah (rond de €50,-). Getest en zeer goed bevonden.

Je kan deze USB-C powerbanks snel opladen met je USB-C laptop-lader, of met een andere snellader.

En welk zonnepaneel kan zo’n powerbank opladen?

Zo’n powerbank kun je ook opladen met een zonnepaneel: bij voorkeur minstens 20 Watt. Want het opladen gaat veel sneller met 12–20 Volt dan met USB van 5 Volt. Dan moet er op die powerbank wel een ingang van 12V–20V zitten. Dat zit dan weer niet op deze twee hierboven. Zucht… maar wel op die grote nieuwe van het plaatje.

Via het bijgeleverde verloopje van USB-A naar USB-C kan het in ieder geval wel, alhoewel het dan langzamer gaat. Er zou eigenlijk een 20 Volt USB-C uitgang op het zonnepaneel moeten zitten! Dat zie je helaas nog nergens. Ideetje misschien, beste fabrikanten? Daar zit de hele wereld nu op te wachten!

UPDATE: Een zonnepaneel met USB-C is er dan nu eindelijk: Dit ALLPOWERS draagbare zonnepaneel met USB-C en ingebouwde accu

Zie ook de beste draagbare zonnelader. Meer info over grotere zonneladers staat hier.

En zie ook het artikel over de Toekomst: die is 12 Volt / 24 Volt USB-C

USB-C kabels en adapters

Van USB-C naar USB 3.0 kan met adapters. Mijn USB Audio DAC en m’n externe HD doen het bijvoorbeeld prima via die adapters zoals deze van 1 euro. Of deze SD kaart lezer van 3 euro, getest en goed bevonden. Hier zit ook een USB-ingang op voor alle oude USB-apparaten. Of deze USB-splitter met drie USB-ingangen, voor een paar euro.

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig

Video Out kan ook met adapters of hubs. De goedkoopste USB-C hub, met HDMI, VGA, USB en SD kost iets van 15 euro. Er is er zelfs een voor maar 9 euro. Ga ik binnenkort testen, dat wordt een nieuwe blog.

21 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hey Aartjan, ik heb de Allpowers aangeschaft. Ik gebruik een USB naar USB-c kabel en heb ze beide kanten op geprobeerd. Opladen mobiel lukt, maar gaat niet vlot. Ook niet met vol paneel. De laptop doet helemaal niks. Ik vermoed dat m’n kabel van onvoldoende kwaliteit is. Wat raad je aan?

    1. Inderdaad een andere kabel proberen, maar vooral doormeten met zo’n USB-stroommeter. Laptop moet met USB-C dus ook ook de andere kant moet bij voorkeur USB-C zijn, uit de zonnelader dus. Je kan er ook een power station of een loodaccu+regelpaneel tussen zetten, en dan met een USB-C car charger je laptop laden.

    2. AC-Tion heeft onwijs goeie kabels zelfs die van 3 meter zijn geschikt voor snelladen ook de usb-c naar usb-c zijn zeer goed voor een paar euro! BETER dan die van 20 euro bij de Mediamarkt

  2. Is er een stekker die een USB uitgang, van 5 V, naar een Jack stekker adapt van 19v? Dan zou m’n laptop simpel in de USB uitgang van m’n auto kunnen.

Geef een reactie