USB-C poort doet het niet

– Update: 10 mei 2023 –

USB-C poort kapot? Herstart je computer, dan is het meestal opgelost. USB-C leek geniaal: de stekkers zijn klein en er is geen boven- of onderkant. Er kan veel stroom door tot 100W en tegelijk ook veel data. Maar USB-C is wel fragiel en kan snel kapot. En er zijn allemaal verschillende standaarden voor.

Door sommige kabels kan er geen data, of er kan weinig stroom door. Sommige kabels zijn supertraag, sommige zijn supersnel, soms heet het Thunderbolt, soms 4K, Gen4, PD, QC en ga zo maar door. Allemaal verschillende standaarden. En op het snoer kan je niet zien wat voor soort USB-C het is. En op de poort ook al niet!

Koop daarom voor de zekerheid altijd een USB-C kabel die vrijwel alles kan. Goede USB-C snoeren zijn dik en stevig, dus niet dun en soepel. Neem ze ook zo kort mogelijk, want door de lengte vermindert de data-snelheid.

Een goede USB-C-kabel is bijvoorbeeld deze hier voor 4 euro. Dit is een van de weinige goedkope dikke USB-C kabels met snelle data: 10Gbps, ofwel Gen2 oftewel 4K.

Goede USB-C datakabels zijn dik en stevig, voor snelle data zo kort mogelijk

De originele Apple kabels zijn slecht: te dun, en met te weinig mogelijkheden. En de stekkers zijn ook van slechte kwaliteit. Ze zijn ook nog eens veel duurder.

Heb je Thunderbolt nodig, neem dan bijvoorbeeld deze Thunderbolt 3.0 (40Gbps) kabel voor 15,- €. Te herkennen aan het Thunderbolt logo op de stekker.

Maar de poorten zelf kunnen ook nog steeds kapot:

Een USB-C poort kan kapot

De poorten blijken namelijk fragiel te zijn. Mijn MacBook Pro moet ik regelmatig herstarten om de USB-C poort weer te laten werken. Dat lag aan de stroom voor externe apparaten als je hem dichtklapt. Dat begrijpt hij niet en dan gaat de poort gewoon uit. Herstarten lost het weer op.

Maar op mijn 2018 MacBook Air zijn zelfs beide poorten al echt kapot. USB-C is te klein om stevig te zijn. Dat blijkt nu pas, na de eerste paar jaar USB-C. De kans is groot dat je ooit problemen krijgt: de oplader doet het dan niet meer, of je externe beeldscherm valt telkens uit. Of je harddisk, stick of SD hapert. Of de USB-audio valt uit. Allemaal een ramp.

Is het kabeltje dan kapot, of heb je de verkeerde kabel? Moet je de stekker schoonmaken? Of de poort?

De poorten op de laptop zijn fragiel, en zijn vaak de boosdoener. Je kan er nieuwe poorten op zetten: bijvoorbeeld deze voor een tientje, voor MacBook Air 2018. Ik ga dat proberen, aan de hand van dit filmpje (met dank aan Ramon Iburg):

Zie ook dit artikel, en deze stroom aan klachten.

Hoe kan je een USB-C poort repareren?

  1. Herstarten lost het vaak meteen al op
  2. Voorzichtig in- en uitpluggen. Door wrikken gaat een poort snel kapot.
  3. Maak de poorten aan de binnenkant af en toe schoon, met een tandenstoker bijvoorbeeld, en/of met geperste lucht.
  4. Gebruik zo kort mogelijke kabels, liever dikke stevige dan dun en soepel.
  5. Je kan magnetische USB-C-stekkers gebruiken, en die in de poort laten zitten.
  6. En als de poorten echt kapot zijn kan je er nieuwe op laten zetten.

USB-C poort kapot: wat doet Apple eraan?

Apple was de eerste die op grote schaal overstapte op USB-C. Destijds was USB-C misschien een goed idee, maar Apple liet ook meteen alle andere poorten weg. En dat was een ramp. De oude poorten zijn veel steviger. HDMI is veel groter en steviger, en elke monitor heeft HDMI. De oude USB 3 was ook steviger, en snel genoeg voor veel harddisks, USB-sticks, audio en hubs. En een SD-ingang gaat ook nooit kapot, en die is altijd superhandig.

Dat kan nu wel met een USB-C hub, maar dat blijkt nu dus enorm fragiel. Een goede USB-C hub als hieronder zit met die twee stekkers wat steviger. Maar eigenlijk moeten die oude poorten gewoon weer terug op elke computer.

usb-c poort kapot fragiel
Zo’n USB-C hub aan de zijkant is het stevigst. Als je maar niet gaat wrikken!

Goed nieuws

De nieuwe MacBook Pro 14 en 16 inch vanaf 2022 hebben deze poorten weer wel: HDMI en SD. En ook weer MagSafe is (het magnetische oplaadstekkertje). Beter!!

 

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Te gekke site! Ik zoek enkele usb-c naar usb-c kabels en via je link kom ik bij die Qgeem uit. Klopt het dat ik van iedere lengte maar 1 stuk kan bestellen? Ik zoek ook oplaadadapters icm deze kabels. Heb je die ook ergens op je site staan, krijg ze niet gevonden. Dank je!

  2. Ben (mede-)beheerder van een park van ca. 2000 Lenovo’s, laptops en SFF desktops. No problems met USB-C bussen. Maar ja, Apple… ach….

    1. Hier even een bevestiging van het probleem. Via één van de USB-C poorten van mijn MacBook Pro werkt de lader niet. Via de andere wel. En buiten dat heb ik schóón genoeg van al die verloopsnoertjes die je nodig hebt. Is een verkapte meerprijs van een computer die van zichzelf al duur zat is. En dan die iPhones zonder 3,5mm minijack… Apple moet oppassen dat klanten zoals ik (die normaal steeds die spulletjes kopen) ze niet gaan haten.

  3. Onze puppy heeft onlangs een Apple USB C kabel doorgeknaagd van een MacBook Pro M1. Vroeger betekende dat een geheel nieuwe adapter, of zelf klussen. Maar nu niet! Snel een nieuwe kabel gekocht bij Apple store op Leidseplein – er moest doorgewerkt kunnen worden. Kost wat. Maar toch koop ik voor Apple liever zoveel mogelijk originele kabels. Ik heb zo zitten kloten met die Ligtning kabels van Ali, dat ik nu liever originele kabels gebruik.
    Eigenlijk zou het beste zijn een monitor met USB C kabel die ook kan opladen. Maar mijn vrouw vindt eigenlijk geen enkele monitor esthetisch verantwoord, behalve die van Apple. Dus we zitten nog steeds met een Thunderbold 27″ monitor (XDR is ver buiten ons budget), met – jawel, een lekker dure usb-c/Thunderbold adapter. En zodoende dus een separate USB C oplader nodig.

  4. Hier sinds jaar en dag een breed arsenaal aan apparaten met usb-c aansluitingen: laptops, chromebooks, hoofdtelefoons en draadloze oortjes, tablets, pc’s, monitoren, powerbanks, telefoons, synths, cameras, dacs en microfoons en nooit-of-te-nimmer problemen met usb-c.

    Geen, nul, nada problemen.

    Is er toevallig iets met het merk spullen dat jij propageert?

    Echt, dit is nieuws voor mij, herken me niet in het beschrevene en ik heb geen actieve herinnering aan soortgelijke problemen :-)

      1. Ja, die MacBook uit 2015 had er vroeg usb-c poorten op, het begin van de Dongle Hell;
        een oplossing voor een niet-bestaand probleem, dat vervolgens probleem na probleem opleverde. Mede daarom wil ik zo’n apparaat niet.

        Wel spullen met usb-c van Lenovo, Bang & Olufson, Samsung, Philips, InteHill, Asus, Modal, Asturia, AKG, Ikea, Edifier, Marantz, Denon, Rhode, Sony, Xtorm, LG, Nvidia en nogzowat.
        De helft is 4+ jaar in gebruik, nooit problemen whatsoever, niet met opladen, niet met data, niet met brakke stekkers of contacten, helemaal niks mis mee.

        Dusseh……..

    1. Hier al meer dan 3 jaar een Dell XPS15, met alleen 4 usb-c poorten, en ook 0 problemen. Telefoon en oordopjes (Huawei) ook geen probleem.

      En ja, ik was vroeger ook Apple fan, echt bijna alle ipods en Iphones gehad t/m de 4S. Toen was ik klaar met de overpriced hardware, die net zozeer stuk gaat en design fouten bevat. Was FF vervelend om van eco systeem te wisselen, maar een goede keuze gebleken m.i.!

Geef een reactie