Waarom zonnepanelen niet werken bij een stroomstoring, en wat wél

stroomstoring zonnepanelen werken niet

– Update: 5 juni 2025 –

In Portugal en Frankrijk viel recent de stroom langdurig uit. Er is steeds vaker een stroomstoring, ook in Nederland. Je zou denken dat je daar geen last van hebt als je zonnepanelen hebt. Maar helaas: die werken dan ook niet. Hoe zit dat precies? En wat werkt er dan wel?

Een zonne-omvormer die aan het net zit schakelt bij een stroomstoring uit. Dat is om te voorkomen dat je zonnepanelen nog stroom terugleveren aan het net terwijl er mensen bezig zijn met reparaties. Spanning op de kabels is dan levensgevaarlijk.

Verder moet zo’n omvormer syncen met het net (hij moet de 50Hz referentie hebben). Dat kan niet zonder stroom van het net. Zonder zo’n referentie heet “eilandwerking”.

Hybride thuisaccu werkt wel bij stroomstoring

Wat wel werkt is een hybride thuisaccu die “eilandwerking” ondersteunt (dus die zelf die 50Hz referentie maakt). Dat wordt ook wel thuisbatterij met back-upfunctie genoemd. Maar ook dan kan het zijn dat alleen bepaalde groepen werken, of alleen bepaalde apparaten.

  • Bijvoorbeeld deze thuisbatterij – check altijd of er eilandwerking op zit en dat de aarde goed wordt aangesloten.

Een power station werkt altijd, want die levert nooit terug aan het net. Die kan je opladen met een los zonnepaneel. Check de specs welk paneel in welk power station kan. Grofweg gezegd: kleine panelen van 20–200W zijn 12V–30V, en grote panelen van 250–400W zijn 24V–60V. Zie het artikel over power stations en zonnepanelen.

Voorbeeld: Power station met zonnepaneel

  1. Allpowers R 2500 – Power station met  2.000 Wh capaciteit met
    AC pure sinus van 2.500W (4.000W Peak) + Solar input tot 150V / 1.000W
    of een power station met vergelijkbare specs –
  2. Met een of twee van zulke grote zonnepanelen van 400W – of vergelijkbaar

Veel kleiner en goedkoper kan ook, zoals deze set:

  1. Allpowers R600 – Power station met 300 Wh capaciteit met
    AC pure sinus van 600W (Peak 1.200W) + Solar input tot 60V / 220W
    of een power station met vergelijkbare specs –
  2. Met een of twee zonnepanelen van 100W–150W – of vergelijkbaar

Abonneren en meldingen

Wil je een Email bij nieuwe blogs? Dat kan met de knop “Volgen“.
Wil je Meldingen, zowel bij updates als bij nieuwe blogs? Dat kan in je browser (dat zit meestal in de adresbalk).
REACTIES: Reageer bij voorkeur onder de blogs, dan hebben anderen er ook wat aan, of die kunnen vragen beantwoorden :)

DISCLAIMER: Niet gesponsord. Er staan wel betaallinks in, om alles reclamevrij te houden. Dat maakt voor de prijs niet uit: het zijn de beste aanbiedingen op dit moment. Een deel van de tekst en het plaatje werden gemaakt met hulp van AI. DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. De gewone omvormer die in Nederland standaard wordt geïnstalleerd heeft inderdaad een werkende netaansluiting nodig, ook als er een batterij aanhangt. Maar in andere landen, waar het stroomnet minder dicht is, is het normaler om een off-grid installatie te hebben. Daarvoor neem je een hybride omvormer/batterijlader zoals de Voltronic Axpert (of ander goedkoop Chinees merk) en een fijne stack batterijen, zoals die van Pylontech en je hebt stroom zolang je batterij voldoende lading heeft. Voor minder dan 1.500 euro (plus de zonnepanelen natuurlijk) heb je dan een set met een buffer van 10 kWh.

  2. Volgens mij kan een DC AC inverter 230v 50Hz leveren, vanuit een DC poort van een huisbatterij. De betreffende fase waar mee hij aan het net hangt los halen van dat net.
    De DC spanning van de huisbatterij zou deze DC AC voeden die op zijn beurt een één fasige PV inverter kan opstarten die de cirkel rond maakt door een huisbatterij op die fase voeden.
    Er moet natuurlijk wel wat rest capaciteit in de batterij zitten om op te kunnen starten en als de batterij vol raakt de PV minder laten leveren dan wel stoppen.
    Dat zou eventueel kunnen worden geprogrammeerd.
    Maar handmatig voor korte tijd kan ook.

Geef een reactie