Wandavision is briljante superhelden-sitcom

– Update: 15 maart 2021 –

De tv-serie Wandavision is een briljante en verrassende sitcom. Met superhelden. Meteen ook een hit, maar ook met veel tegenstanders. De eerste aflevering ziet er volledig uit als een hyperrealistische sitcom uit de jaren vijftig. Op ouderwets 4:3 tv formaat, in zwart wit, met bordkartonnen studio-setjes en dito personages. Een complete culture shock. Nog nooit eerder vertoond. Uniek in de filmgeschiedenis. Zelfs de verhaallijnen zijn totale jaren-50-tuttigheid ten top. En daarom zo briljant.

De tweede aflevering is volledig in jaren zestig-stijl. En aflevering drie is jaren zeventig. De personages zijn twee superhelden uit de uitdijende Marvel-Avengers-familie: Wanda en Vision. Met de originele acteurs: de supercharmante Brit Paul Bettany, met die geaffecteerde afstandelijkheid, die tegelijkertijd zo toegankelijk, kwetsbaar en onweerstaanbaar jongensachtig is, en de fabuleuze onwaarschijnlijk mooie Elisabeth Olsen, met dat heerlijke geknepen moderne aardappelige Amerikaanse stemmetje, die ook nog eens een onverwacht komisch top-talent blijkt te zijn – in deze serie dan.

De Marvel-franchise wordt dus nog steeds verder schaamteloos uitgemolken. Wat maakt het uit, als je het zo briljant doet?

In de hele wereld worden er alleen nog maar Amerikaanse superhelden-films gekeken, lijkt het wel. Kijk maar op IMDB. Hoeveel superhelden staan er wel niet in die Top 100 Aller Tijden (worldwide gross)? Hou je vast!

Je dacht dat alleen jongetjes keken. Vergeet het maar. Deze “sitcom” is zelfs goedgekeurd voor Omroep Max ;). Wat overigens de snelst groeiende omroep van Nederland is, met steeds meer eigen content en uitstekende eigen drama-series (topserie Maud & Babs komt er ook aan).

Superhelden zijn guilty pleasures. Zelfs ik kijk superhelden. Maar de beste geven er een totaal andere draai aan. Zoals JOKER, de laatste Wolverine, Deadpool of de serie BOYS. Die behoren dan ook meteen ook de beste films en series aller tijden. En nu dus Wandavision.

De Amerikanen flikken het weer. Niemand kan tippen aan hun filmindustrie, hun verhalende schrijftalent, hun vernieuwende, brutale, levenslustige ideeënrijkdom. En hun perfectie in de totale beheersing van de alle filmische middelen. Bovendien is Wandavision niet alleen maar top-entertainment. Het is tegelijk een anachronistisch filosofisch statement: we zitten nu zelf ook in de jaren vijftig.

Want mannen zijn nu inderdaad gereduceerd tot domme lieve robots, zoals Vision. Met een beperkt kunstje, waar ze dan autistisch goed in zijn. En vrouwen zijn verantwoordelijke toverpoppetjes, die alle ballen in de lucht houden. Zoals Wanda.

wandavision review

wandavision review

wandavision review

[SPOILER ALERT] Vanaf aflevering vier wordt het weer het gewone superhelden-gedoe. Dan gaan we ook zien hoe en waarom deze twee superhelden terug in de tijd zijn getoverd. Voor veel mensen wordt het dan pas leuk. De geniale grap is er dan al een beetje af, maar de serie blijft briljant en ijzersterk.

Er is een schokkende analogie met ons eigen leven: onze eigen “Blip” was het begin van de lockdown, nu alweer een jaar geleden. We werden teruggeworpen naar een soort jaren vijftig. We wilden het liefst uit alle macht een soort simpel huiselijk geluk forceren – net als Wanda. En nu worden we, net als iedereen in de serie, langzaam weer wakker…

De hele wereld zag twee jaar geleden de GROOTSTE CLIFFHANGER ALLER TIJDEN: namelijk de “Blip” in Avengers: Endgame. De laatste film die hele volksstammen nog in de bioscopen zagen. Met de hoogste opbrengsten aller tijden. Voorbij de absurde records die twintig jaar stand hebben gehouden: Titanic en Avatar. Maar liefst DRIE MILJARD dollar bracht die Avengers-film in het laatje. De drie Avengers-films tesamen zelfs bijna zeven miljard dollar. ZEVEN MILJARD…

En nu pas ziet de hele wereld met WandaVision het vervolg, de inlossing op deze megalomane, jaren-durende cliffhanger. De hele wereld heeft letterlijk twee jaar de adem ingehouden… niet alleen in de bioscoop, maar zelfs in het echte leven.


2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Zo zie je maar weer.. Ik vond het niet om door te komen. Ongetwijfeld briljant, maar ik heb geen benul waar het over gaat en niet op de goede manier (ik hou wel van vage series, maar ik weet niet wat ik hier mee aan moet).

Geef een reactie