Wireless Carplay en Android Auto

wireless carplay android auto

– Update: 22 januari 2022 –

Carplay en Android Auto zijn top. En het kan nu ook in oudere auto’s. Draadloos zelfs! Deze grote touch screens kan je namelijk in elke auto plaatsen, zonder in te bouwen. Je telefoon krijgt zo een versimpeld groot scherm. Zowel voor iPhone als Android. Ik vond drie van dit soort nieuwe draadloze Carplay / Android Auto autoradio’s op AliExpress, voor rond de € 120,-.

Dat is revolutionair. Iedereen wil dit wel. Het is echt ideaal. Niet alleen in je eigen auto, maar ook in deel- of huurauto’s. Want het is gewoon een los ding. Kan je overal meenemen.

Zoals deze GrandNavi hier. Zie de review verderop. Het werkt precies zoals je zou verwachten, als je al eens eerder Carplay zag. De oude autoradio kan je ook gewoon laten zitten. Een tweede vergelijkbare is deze.

En deze Maxca hier had ik ook binnen na een week. Ze zijn allemaal vrijwel hetzelfde, met een voordeel voor deze laatste. Want de knoppen in Carplay zitten hier links in plaats van rechts. Dat ben ik gewend, en zo hoort het volgens mij ook. En deze kan alles draadloos via Bluetooth, het hoeft niet per se via Wifi, wat er overigens ook op zit, voor Airplay Mirror. De functionaliteit is verder hetzelfde. Met de grote zuignap (die je ook kan verlengen) doe je ‘m tegen de ruit. Er zit een goede eenvoudige handleiding in het Engels bij:

Je doet de iPhone kabel er in en het werkt! Het kan ook draadloos als je de Wifi en de Bluetooth van het apparaat kiest, op je telefoon.

De interface die je hierboven ziet is die van het apparaat zelf. Je drukt dan op de groene CarPlay knop (of op de blauwe Android Auto). Dan krijg je de interface van Apple (cq Android):

Perfect! De zwarte stroomkabel moet er dus altijd aan, maar de witte iPhone kabel hoeft niet per se: dat kan ook draadloos, via Wifi.De zuignapklem zit er ook nog bij… dan kan hij tegen de ruit:

Alles werkt dan meteen. Goed, snel en soepel. Een groot en scherp beeld, met goede touch bediening. Google Maps, Spotify, bellen, sms’en, whatsappen, podcasts, radio: allemaal zoals het hoort in Carplay. En dus ook allemaal met stembediening. Zie ook deze blogs: langklik linksonder voor Siri, en zeg bijvoorbeeld:

Route naar Wibautstraat Amsterdam“.

Of je zegt: “Speel Vivaldi op Spotify“.

Of je zegt “Bel Antonio mobiel“.

Of je zegt “Stuur een bericht naar Antonio: Wat een mooie muziek zeg smiley“.

Siri leest je sms dan eerst voor, en vraagt of het verstuurd kan worden. Je hoeft niet naar het scherm te kijken, en je hoeft niks meer in te tikken. Probeer maar, het werkt gewoon! Echt briljant.

Als je liever Google Maps wil – in plaats van Apple Maps – dan klik je in Google Maps op het microfoontje, en spreek je daar het adres van je bestemming in. Of je zegt tegen Siri: “Navigeer met Google Maps naar Wibautstraat Amsterdam”.

En radio gaat perfect met apps, zoals met MyTuner Radio:

Carplay en Android Auto: maar dan draadloos!

Het kan dus ook draadloos, zowel met Carplay als Android Auto. Je kiest dan op je telefoon de Bluetooth en de Wifi van het apparaat, want hij zendt zijn eigen Wifi uit. Het wachtwoord staat in de handleiding. Het hoeft alleen de eerste keer, daarna gaat het automatisch. Het kan het zelfs alleen al met Bluetooth! De Wifi is eigenlijk alleen nodig voor Airplay Mirror, zie verderop.

Maar ik vind het MET draad veel handiger, want ten eerste hoef je dan niks in te stellen. Ten tweede heb je dan het beste geluid, en ten derde wordt je iPhone ook opgeladen. Bovendien verstaat de ander jou beter met telefoneren, want de microfoon is ook beter zonder Bluetooth.

Ik zal deze blog nog updaten met Android Auto ervaringen. Want dit ging tot nu toe over Apple Carplay (met iPhone). Alhoewel Android precies zo werkt. En wireless Android zit er ook op. Maar zoals gezegd doe ik het liever MET draad.

Hier wat troubleshooting mocht je nog wat instellingen zoeken. Bijvoorbeeld om in de Bluetooth-voorkeuren in te stellen dat de muziek niet via Bluetooth maar juist via de kabel gaat.

Geluid

Er zit ook al een speakertje op, dus je hoeft ‘m niet per se aan je autoradio te verbinden. Maar het speakertje is wel erg klein. Je kan beter het bijgeleverde audiokabeltje in de AUX van je radio doen. Helaas had de autoradio van mijn zus geen AUX ingang, en de Fiat Pinda van de kids ook al niet. Maar dat kan je nog eens aan je garage vragen, of zelf erin knutselen, dat is wel te doen.

Het geluid kan ook via Bluetooth, maar dat zat ook al niet op die autoradio’s. Dat kan met een simpel stekkertje, maar ook die moet in de AUX.

Gelukkig is er nog een derde mogelijkheid: de FM. Je kiest dan op het Carplay-apparaat een FM-frequentie, en je zoekt op je autoradio diezelfde frequentie. Nu ontvang je het geluid van je telefoon op je autoradio. Ook je telefoongesprekken. Het werkt!

Al is dat wel ietwat storingsgevoelig. Dus met een draad of Bluetooth is toch beter. En als je geen autoradio hebt – of een slechte – dan doe je gewoon deze fantastische XDOBO X8 speaker! Met het bijgeleverde kabeltje bijvoorbeeld of via BT. Heb je meteen ook de beste Bluetooth speaker voor in huis. Topding!

Airplay / Phonelink

Verder zit er ook AirPlay / Phonelink op. Dan kan je jouw telefoonscherm in zijn geheel zien, op het grote scherm. Bijvoorbeeld als passagiers een film willen kijken. Bij Apple heet dat Airplay, en bij Android heet dat Phonelink, met apps. Maar daar zijn er nogal veel van. Ik weet niet wat de “echte” of de goede phonelink app is.

Review GrandNavi Wireless CarPlay

Die andere GrandNavi van mijn zus hebben we nu dus ook uitgebreid getest. Alles werkt vrijwel precies zo als die hierboven. Hier te koop voor rond de €120,-. Alleen het verticale Carplay menu staat rechts in plaats van links (?). Je bevestigt ‘m met die zuignap. De stroomkabel voor 12V zit er ook bij. Je doet je telefoon met je oplaadkabel in de USB aan de zijkant, en dan heb je CarPlay:

Wireless Carplay en Android Auto

Check de Instellingen op je telefoon voor alle CarPlay-voorkeuren.

Wireless Carplay en Android Auto bevestiging zuignapaansluitingenaccesoires

Wat is Carplay? En Android Auto?

Met Carplay (voor iPhone) of Android Auto zie je jouw telefoon in een versimpelde interface op een groot aanraakscherm. Je kan de navigatie van je telefoon gebruiken, zoals Google Maps, met live file-informatie en automatische omleidingen. Je kan Spotify luisteren, of radio – via apps – met perfecte ontvangst via 4G. Je kan bellen en whatsappen op een veilige spraakgestuurde manier. Ik zou niet meer anders willen in de auto!

Ik zou het zelfs op de fiets graag willen.

En wat is DAB+ dan?

De FM-radio wordt nu vervangen door Digitale DAB+. Maar DAB is wat mij betreft alweer totaal achterhaald. De ontvangst is slecht. De radio-apps op je telefoon werken veel beter. Zoals met MyTuner. Iedereen heeft toch al een grote databundel, tegenwoordig.

Een paar jaar geleden schreef ik er nog deze blog over. Dat ging over 2-DIN inbouw-radio’s met CarPlay. Maar in dat geval kan je nu beter zo’n nieuwere Pioneer doen, of deze 2-Din autoradio met Carplay van Boscer. Of nu dus deze nieuwe standalone CarPlay apparaten. Want deze kan je in elke auto plaatsen, en kan je ook meenemen naar je huur- of deelauto.

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je zowel meldingen van nieuwe blogs als van grote updates. Als je je abonneert met de oranje email-VOLG-knop krijg je alleen een mailtje bij nieuwe blogs, en niet bij updates.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, maar dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik wat bijverdienen en blijft de blog in leven. MANY THANKS, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

25 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Aart Jan, mijn 15 jaar oude auto heeft een goede radio, speakers en carkit maar helaas geen Bluetooth. Is het mogelijk om via dit systeem de bestaande carkit en speakers te gebruiken als je de aux ingang van de radio gebruikt?

  1. Hey Bart die Joying heb ik voorbij zien komen, hoe ging de installatie? was dat gewoon plug en play
   wil namelijk de 1Din uitvoering bestellen

  1. Op Android kun je nu in de voorkeuren Wireless Android Auto aanzetten. Niet alle apparaten ondersteunen dat (mijn autoradio niet), maar dit ding wel, volgens de manual: gewoon de wifi en de Bluetooth van het apparaat kiezen, op je telefoon. Ga ik nog testen. Hij zend dus wifi uit, en dat werkt: heb ik op de iPhone al gezien.

 2. Mijn auto radio heeft bluetooth maar geen aux, kan ik dat scherm dan ook verbinden via bluetooth zodat het geluid over de speakers van de auto gaat? maar hoe maak ik dan contact met mijn mobiel zodat ik android auto kan gebruiken?

 3. Geweldig stuk.
  Ik wacht je volgende nieuwsbrief met daarin de reactie wat je er van vind. Als die positief is ga ik het ook aanschaffen voor mijn auto uit 2010. Ik heb een iPhone kan ik deze daar ook voor gebruiken?

  1. Klinkt interessant maar hoe werk je de aux en voedingskabel netjes weg dan ? Geen zin in drie kabels op m’n dashboard (gsm voeding, aux en voeding voor CarPlay device)…

Geef een reactie