Zonder telefoon, kan dat?

– Update: 5 mei 2021 –

Mijn telefoon doet het niet. Eens kijken hoe lang ik dat uithou. Moet makkelijk kunnen. Ik ben op alle manieren al bereikbaar: email, Teams, Zoom, chat, social media. Ik kan bellen met Facetime en zo. Ik heb Wifi. Dus ik dacht: makkie.

Maar ik hield het nog geen half uur vol.

Wat kan er niet zonder telefoon – en hoe kan je dat oplossen?

Alle punten hieronder kunnen wel als je een tablet met SIM-slot hebt. Of – nog beter – een reserve-telefoon, zoals een Poco X3. Maar die had ik niet.

 1. Gebeld worden: gaat totaal niet zonder telefoon. De andere kant van de lijn raakt al snel in paniek.
 2. Zelf bellen: Kan zonder telefoon prima met Facetime. Maar dan moeten ze aan de andere kant van de lijn wel Apple hebben. Valt dus al snel af.
  Met Skype Out kan je bellen zonder sim.
  En met “
  Bellen via wifi” (Instellingen > Mobiel netwerk) kan het ook.
 3. Whatsapp: dat zit uiteraard op al je laptops en tablets: maar dat werkt TOTAAL niet zonder telefoon of sim. Die is continu nodig ter beveiliging.
 4. Berichten: dat is de Whatsapp van Apple. Werkt PERFECT zonder telefoon. Kun je ook mee bellen. Maar de andere kant moet dan ook Apple hebben. In de keiharde realiteit is dat helaas geen echte optie.
 5. Personal hotspot. Ideaal, met die abonnementen van tegenwoordig. Maar: daar heb je niks aan zonder telefoon. Ja, je kan je SIM in een iPad of tablet doen. Maar alleen als daar een SIM in kan.
 6. Aanbellen. Met de oldskool deurbel. Je weet zeker dat diegene er is, maar OF de bel doet het niet, OF ze horen ‘m niet. Dus bel je toch maar met je telefoon. Nope! Kan niet.
 7. Navigeren. Je gaat niet je laptop meenemen, in je auto of op je fiets. Werkt ook nauwelijks zonder mobiele data. Alleen met offline kaarten.
  Maar wacht even. Fietsen?
 8. Fietsen. Je kan je vette ebike niet eens meer starten, of van slot halen.
 9. En dan nu het ergste: BETALEN. ALLES loopt via je telefoon. Webshoppen: vergeet het maar. PayPal ook al niet. iDeal ook niet. Inloggen op je bank, op je computer ook niet. Beleggen ook niet. Je bitcoin ook niet. ALLES moet met je telefoon. Koffietje kopen onderweg. In de supermarkt wat betalen. Kan alleen als je nog ergens een bankpas hebt. Als je de pincode nog weet. Die ergens in je notities staat. Op je telefoon dus…
 10. Lesgeven. Ik kan niet meer inloggen op school, want inlog-codes gaan via een app. Die er niet is, op je laptop.
 11. Fotograferen. Heb ik vaak nodig, voor van alles, ook zakelijk. Kan niet meer.
 12. Allerlei beveiligde twee-factor inlogprocedures kunnen ook al niet meer. Dat zijn er meer dan je denkt.

En wat heb ik verder nog vergeten? Laat maar weten!

TWEE TIPS

 1. Neem een tablet / iPad met SIM. Dan kan je alles meteen met je tablet, mocht je telefoon kapot gaan / kwijt raken / gejat worden.
  Of een reserve-telefoon, zoals een Android Poco X3.
 2. Maak een backup van je telefoon. Scheelt veel ellende. Zet die niet op iCloud, want die zit natuurlijk al vol. Maar gewoon via iTunes. Past niet op je SSD? Apples hebben vaak te kleine schijfjes. Dan maar op een externe schijf. Tjeezus…

En Coen, nog bedankt voor het uitlenen van je oude telefoon! Wat een redding was dat voorlopig!

De reparatie van mijn iPhone X wordt ook een blog, zie de blog over reparaties die Apple niet meer WIL of KAN. Voorlopig slecht nieuws: het is iets met het moederbord. Vaak betekent dat einde oefening, of extreem dure reparatie. Die iPhone X was altijd perfect en is nog maar 3 jaar oud. Dus toch wel een beetje raar.

Misschien moet ik toch maar aan de Android: een Poco X3 van 200,- wordt het dan.

5 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. 1) Gebeld worden: gaat totaal niet zonder telefoon. De andere kant van de lijn raakt al snel in paniek.
  – Vaste telefoon met antwoordapparaat. De andere kant laten weten dat je niet meer mobiel te bereiken bent. En later wel op hun achtergelaten bericht zal terugbellen.

  2) Zelf bellen: Kan zonder telefoon prima met Facetime. Maar dan moeten ze aan de andere kant van de lijn wel Apple hebben. Valt dus al snel af.
Met Skype Out kan je bellen zonder sim.
En met “Bellen via wifi” (Instellingen > Mobiel netwerk) kan het ook.
  – Kan zonder sim via Signal, en dacht ook via WhatsApp

  3) Whatsapp: dat zit uiteraard op al je laptops en tablets: maar dat werkt TOTAAL niet zonder telefoon of sim. Die is continu nodig ter beveiliging.
  – Inmiddels wel, want als ik mijn mobiel uit heb staan werkt het via mijn laptop nog steed. En anders werkt Signal wel zonder sim.

  4) Berichten: dat is de Whatsapp van Apple. Werkt PERFECT zonder telefoon. Kun je ook mee bellen. Maar de andere kant moet dan ook Apple hebben. In de keiharde realiteit is dat helaas geen echte optie.
  – inderdaad

  5) Personal hotspot. Ideaal, met die abonnementen van tegenwoordig. Maar: daar heb je niks aan zonder telefoon. Ja, je kan je SIM in een iPad of tablet doen. Maar alleen als daar een SIM in kan.
  – Mijn wifi komt van een sim only abbonnement waarbij ik de sim in de router heb.

  6) Aanbellen. Met de oldskool deurbel. Je weet zeker dat diegene er is, maar OF de bel doet het niet, OF ze horen ‘m niet. Dus bel je toch maar met je telefoon. Nope! Kan niet.
  – Deze vind ik echt wel ver gezocht. En volgens mij heeft bijna iedereen (gelukkig) nog een “oldskool” deurbel.

  7) Navigeren. Je gaat niet je laptop meenemen, in je auto of op je fiets. Werkt ook nauwelijks zonder mobiele data. Alleen met offline kaarten.
Maar wacht even. Fietsen?
  – Een papieren kaart? Je topografische kennis? Thuis, via wifi, even de benodigde kaarten op je mobiel zetten of je topo kennis verversen?

  8) Fietsen. Je kan je vette ebike niet eens meer starten, of van slot halen.
  – Tijd om weer eens met een echte fiets te gaan FIETSEN, scheelt je ook weer een abonnement op de sportschool.

  9) En dan nu het ergste: BETALEN. ALLES loopt via je telefoon. Webshoppen: vergeet het maar. PayPal ook al niet. iDeal ook niet. Inloggen op je bank, op je computer ook niet. Beleggen ook niet. Je bitcoin ook niet. ALLES moet met je telefoon. Koffietje kopen onderweg. In de supermarkt wat betalen. Kan alleen als je nog ergens een bankpas hebt. Als je de pincode nog weet. Die ergens in je notities staat. Op je telefoon dus…
  – Je kan nog steeds met contant geld betalen en er bestaan nog steeds fysieke winkels. En die betaalpas is ook echt niet zo zwaar of moeilijk te gebruiken.

  10) Lesgeven. Ik kan niet meer inloggen op school, want inlog-codes gaan via een app. Die er niet is, op je laptop.
  – ? heb ik geen ervaring mee maar vind het van de zotte dat lesgeven niet zonder mobiel zou kunnen. We zouden moeten eisen dat het ook zonder moet kunnen.

  11) Fotograferen. Heb ik vaak nodig, voor van alles, ook zakelijk. Kan niet meer.
  – Heb je echt geen sim voor nodig in je mobiel en digitale camera’s zijn tegenwoordig erg klein en goed.

  12) Allerlei beveiligde twee-factor inlogprocedures kunnen ook al niet meer. Dat zijn er meer dan je denkt.
  – Mijn tweede factor krijg ik van mijn password manager (enpass), Daar heb je geen sim, of internet verbinding, voor nodig.

  Ik denk dat het dus prima kan om zonder mobiel door het leven te gaan maar jou redenen lezend, denk ik??, dat je daar gewoon geen zin in hebt en dat is ook prima. Alleen je 12 redenen, die proberen aan te geven dat je dan in een niet functionerende wereld terechtkomt zijn niet erg overtuigend.
  Ik heb zelf ook van de vele voordelen van de digitalisering genoten zoals het werken vanwaar ik wil. Maar misschien moeten we weer eens wat minder digitaal gaan leven omdat we, naam mijn mening (en eigenlijk ook jou redenen), erg doorgeschoten zijn en het tegen ons kan gaan werken.

 2. Hi Aartjan, hier ‘n reaktie uit Spanje. Ik ben eigenlijk ook een Apple fan, maar na 3 x binnen 2 jaar stukken gehad te hebben ( scherm houdt zomaar voor de helft op/laad niet meer bij/valt in een plas, en doet meteen niks meer ), plus daarbij de Spaanse anti-garantie houding, ben ik omgeswitched. Een vriend die op booreilanden etc werkt ( nu weer in Nigeria ), kan ook geen kapotte mobiel gebruiken, had een CAT telefoon. Beetje dikker, en vooral zwaarder, maar ongeveer onverwoestbaar. Hij heeft al een paar jaar het duurdere model, waarmee je infrarood kunt zien, allerlei meetingen mee kunt uitvoeren enzv. Ik ben gegaan voor de iets goedkopere versie: 146€. Hele stevige behuizing met nieuwste Gorilla glas. Doet alles wat een Apple doet, maar deze blijft werken ! In de gebruiksaanwijzing staat dat ie 24 uur in de cement overleeft, en praktisch onverwoestbaar is, maar, zo zeggen ze erbij, liever niet met de telefoon gooien… Het was eigenlijk bedoeld als een “ tussendoor” telefoon, tot er weer een leuke Apple op de markt kwam, maar hij bevalt me steeds beter. De CAT telefoon is al een keer de trap af gestuiterd, en ik ben er al mee in het zwembad gevallen: niks aan de hand, alles doet het nog steeds. En Apple: kijk eens ff hoe die gasten van CAT dat doen met de accu, na 3 dagen nog steeds niet leeg.
  Ik zit hier op een eiland ( Fuerteventura ) en dan is electronica die het blijft doen wel zo belangrijk.
  Dank je voor de geweldige hoofdtelefoon tests ( heb er al een paar gekocht: super )
  Aartjan ik ben ook nog steeds geïnteresseerd in goede zonnecellen; zoiets als een rugzak met paneeltje, voor in de middle of nowhere de iPad ( jaja nog wel Apple ) op te laden. Als je daar nog nieuws over hebt, zeer welkom.
  Zonnige groeten, Frank

 3. Wat een onzin bericht! Er staan talloze zaken bij die nog best zonder telefoon kunnen. Ik zal hieronder voorbeelden geven.
  Het is waar dat de Tech-giganten ons voortdurend in de door hun gewenste richting duwen. Dus minder websites en meer apps (er schijnen momenteel meer dan 1 miljard apps in omloop te zijn!). Minder laptop en meer telefoongebruik. De enige reden is dat ze dan makkelijker over onze data kunnen beschikken en daar geld aan verdienen. En wij (AartJan) maar denken dat we de laatste trends moeten volgen. Zo laat de huidige generatie zich volledig inpakken door de Tech bedrijven. En bovendien ook nog door de huidige onbetrouwbare politici. Wat dacht je van de verkiezingsuitslag? En het formatieschandaal? Om nog maar te zwijgen over de aanhang van conspiracytheorieen en Willem Engel. We zijn toch een oerstom volk met z’n allen? Mundus vult decipi (dat is alleen voor de Latinisten).

  En nu mijn commentaar op de panische deprivatiepsychose van AartJan.

  Er zijn nog steeds vaste telefoons. Voor een prikje. Maar die hebben we zelf allemaal weggedaan…

  Je kunt heel goed leven en communiceren zonder whatsapp. Wat dacht je van e-mail en sms (of Berichten). Bovendien kun je wel degelijk whatsappen via je laptop.

  Personal hotspot gaat inderdaad niet, maar heb je die nou echt voor alles nodig?

  Deurbel? Koop gewoon een goede deurbel. Desnoods met een zwaailicht (die bestaan).

  De meeste auto’s en fietsen hebben gespecialiseerde navigatie hardware. Dat hoeft niet met je telefoon.

  Ik heb geen vette Ebike, maar kan mij voorstellen dat je gewoon een ouderwets kettingslot gebruikt.

  Betalen. Wat dacht van een gewone pinpas? En via je laptop kun je ook nog steeds betalen met behulp van een speciaal aan te vragen scanner.

  Lesgeven. Weet ik niet. Zou kunnen dat dit lastig is.

  Fotograferen. Tsja, dat is waar. Dan is het onhandig als je overal een camera voor moet halen. Maar nog geen vijf jaar geleden waren de camera’s van telefoons zo slecht dat ik sowieso meestal een echte camera moest halen..

Geef een reactie