De beste zonnebrillen onder de 10 euro

faceshield zonnebril

– Update: 9 december 2023 –

Waarschijnlijk heb je net als ik tevéél zonnebrillen. Soms nam je hele dure, maar ook die raakten kwijt of beschadigd. Soms kocht je goedkope, bij benzinepomp of op het strand, maar die waren best wel slecht. Hier de beste goedkope zonnebrillen onder de 10 euro.

Bij de meeste zonnebrillen zijn de glazen van kunststof. Is glas niet veel beter? Dus ik nam er weer eens een van ECHT glas, deze hier. Mooi pilotenmodel a la RayBan, in allerlei kleuren en uitvoeringen (ook gekleurd spiegelend en zo) en van echt glas. Voor nog geen tientje (inmiddels duurder). Prima, maar ik moet zeggen dat ik de moderne kunststof glazen eigenlijk toch beter vind.

zonnebril van echt glas pilotenbril

UPDATE: zoals deze geniale nieuwe zonnebrillen met zonneklep:
zonnebril zonneklep

Een van de best verkochte zonnebrillen is deze luxe bril met UV en Polaroid voor een paar euro, met enorm veel goede reviews:

In verschillende uitvoeringen. Of deze magnesium zonnebrillen van KingSeven. Dat is zeg maar de RayBan van China. Luxe verpakt, met een mooi etui en met schoonmaakdoekje, met Polaroid glazen, prachtige goede magnesium kwaliteits-frames in allerlei modellen en UV filter. Okee, iets boven de tien euro, maar kom op, dit is echt onversneden TOPKWALITEIT:

kingseven zonnebril magnesium kingseven polaroid zonnebril hout 2019 kingseven polaroid zonnebril titanium kingseven polaroid zonnebril titanium

Deze UV Polarized was ook goed en mooi, in verschillende kleuren. Met gepolariseerde glazen. Of het nu Polaroid heet of niet, gepolariseerd glas werkt net zoals de officiële Polaroid (maar die naam mogen ze niet gebruiken – zoek dan op polarized). Het haalt reflecties en spiegelingen weg, en dat is fijn, zeker op het water, op de weg en in de sneeuw. Topkwaliteit voor 4 euro, mooi en goed:

Een andere bestseller is deze UV Polarized voor 4 euro:

bestseller zonnebril

Nog beter is een zonnebril die behalve polariserend ook nog Photochromisch meekleurend is. Dan worden de glazen automatisch donkerder in feller licht. De best verkochte daarin is deze zonnebril, compleet met etui:

Luxe zonnebril met UV, Polaroid en photochromisch meekleurende glazen
Bestseller, met UV, Polaroid, etui en meekleurende glazen

Meekleurend werkt niet in de auto, omdat UV licht niet door autoruiten kan.

Laatst kocht ik deze hele goedkope bestseller, van vier euro, die was ook top. Het staal lijkt wel onbreekbaar bij deze, heel bijzonder. Het meekleurende effect is er echt (ongeveer 1 a 2 stops lijkt mij). En met echte Polaroid glazen:

goedkope meekleurende zonnebril

Een andere topper / bestseller in photochromisch + polaroid was deze van nog geen tientje, zeer luxueus, met zakje of etui, met doekje en met superhandig brillen-schroevendraaiertje om hem af te stellen:

zonnebril met meekleurende glazen

Er zijn ook van die opzet-zonnebrillen, als clip, met polaroid glas, en zelfs ook met  meekleurende glazen:

meekleurende opzetzonnebril

En er zijn uiteraard ook goede goedkope OVERZET-zonnebrillen, die over je gewone bril passen:

Voor een paar euro, in allerlei kleuren en soorten glazen:

Een echte FASHION HIT was deze Cat Eye zonnebril voor vijf euro:

cat eye zonnebril cat eye zonnebril

Of deze Retro Vintage Iron Man Tony Stark zonnebril:

retro Vintage Iron Man Tony Stark zonnebril

Voor sporters (vooral fietsers) zijn er van die sportzonnebrillen met verwisselbare glazen. Topkwaliteit, met zelfkleurend glas: die wordt vanzelf donkerder als het licht feller wordt. En weer volledig transparant als het donkerder wordt. Photochromic heet dat. Het werkt echt! Behalve in de kou en in de auto. Schijnt al tijden te bestaan. Er zit ook een Myopia frame bij zodat je brillenglazen op sterkte ook kan gebruiken. Het hele setje met etui en toebehoren kostte destijds iets van een tientje, maar die kan ik niet meer vinden. Inmiddels is de bestverkochte deze ROCKBROS.

Of deze goedkopere met meekleurende glazen:

photochromic sportbril zelfkleurend fiets

Er zijn wel meer van dat soort meekleurende zonnebrillen. Deze goedkope van 3 euro hieronder vond ik ook mooi en die heeft dat ook, al werkt dat meekleuren daar veel minder sterk:

photochromic zonnebril goedkoop

Zonnebril op sterkte: leesbril

Er staan ook goedkope leesbrillen die tevens zonnebril zijn op AliExpress, met polaroid-glazen en met geslepen lenzen in alle sterktes, zoals deze:

leesbril op sterkte zonnebril polaroid

En opvouwbare Multifocale leesbrillen van een paar euro. In verschillende kleuren. superklein opklapbaar. Met drie zones: bovenaan voor ver weg, onderaan om te lezen, en alles daartussen:

Face shield / Eye Shield

In de zomer 2022 is de Face Shield Zonnebril niet aan te slepen. Misschien omdat het een komisch doch nostalgisch overblijfsel is van lang vervlogen Corona-tijden? Of omdat je dan je gezicht niet meer hoeft in te smeren? Het wordt ook wel een Eye Shield genoemd.

Face shield zonnebril

face shield zonnebril

oversize onepiece zonnebril
En dit was de voorloper van de Face Shield

Is blauw licht slecht voor je slaap?

Er wordt wel eens beweerd dat een bril die blauw licht blokkeert (dus met gele glazen, of een anti blauw licht bril) goed voor je is. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar ’s avonds is geel licht wel veel prettiger dan blauw licht. Daarom zit dat ook op je laptop en telefoon: Night Shift heet dat. Je slaapt beter als je in de avond warm licht (geel) gebruikt, in plaats van koel (blauw). Dat is logisch, want in de natuur is dat ook zo: daglicht is blauw en koel, avondlicht is warm. Als je ’s avonds veel naar een koel blauw scherm kijkt, dan denkt je lichaam dat het nog overdag is, en dan val je moeilijker in slaap.

Er zijn ook van die NightVision zonnebrillen, met gele glazen. Ik heb dat eens uitgebreid onderzocht. Of je nou echt beter kan zien in het donker met dat soort gele glazen. De conclusie was – na ellenlange research: onzin natuurlijk. Maar die gele zonnebrillen waren verder wel hartstikke mooi, goed en fijn, voor nog geen tientje:

zonnebril nightvision

NIET GESPONSORD! De meeste brilletjes heb ik gewoon maar weer zelf gekocht.

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Klopt helemaal! Veel minder stress als ik een goedkopere zonnebril op m’n hoofd heb. Als ie dan kwijt raakt, koop ik wel weer een nieuwe… Zo’n dure daarentegen… wat een stress soms ;-)

  2. Dat de vergelijking wordt gemaakt met een Ray Ban vind ik niet helemaal terecht.
    Qua afwerking vind ik dat er wel verschil is. Geen verloop van donker naar licht in glazen.
    Design van Ray Ban is duidelijk mooier, geen rare streepjes of kleurtjes.
    Pasvorm Ray Ban, deze brillen zijn ook vrij licht
    Service als er wat kapot is
    Bijpassende hoes en doekje

  3. Misschien handig om nog even te benoemen is dat gepolariseerde brillen en voorruitverwarming niet goed samen gaan. Je krijgt dan alle kleuren van de regenboog te zien en dat is nou niet heel erg bevorderlijk voor je zicht op de weg. (Of lucht; (grotere) vliegtuigen hebben dit soort ramen namelijk ook.)

  4. Een aspect dat de meeste mensen niet kennen, is hoe de kleurverandering inwerkt op de huid, en daarmee op de bescherming van de huid tegen de zon.
    Dit is het omgekeerde effect van de “blauw-licht filters” op computers en telefoons.
    Als je ogen blauw licht detecteren, gaat je huid zich opmaken om zich te beschermen tegen zonnebrand.
    De meeste zonnebrillen laten nauwelijks blauw licht door, waardoor de natuurlijke bescherming niet tot stand komt.
    Dit verklaar ook waarom vroeger gezegd werd, dat je gemakkelijk verbrandt als je in de zon gaat liggen slapen.
    Tegenwoordig koop ik alleen zonnebrillen die blauw licht doorlaten (en merk op, dat blauw-reflecterende zonnebrillen vaak vooral roze licht doorlaten, dus ook niet goed zijn voor de huid).

    1. Mijn conclusie was wat je zelf al dacht: onzin natuurlijk. Elk glas haalt sowieso een of meer “stops” weg. Maar die night vision zonnebrillen waren verder wel mooi en goed, voor maar 5 of 6 euro.

    2. Hoe zit het met de glanslaag/spiegellaag van die Kingseven zonnebrillen? Ik kocht ooit een zonnebril van een tientje in Turkije en na een paar dagen had ik die laag er al afgepoetst. Ook tegen zonnebrand kon die niet zo goed. Zijn deze goedkope brillen betere kwaliteit? Of halen ze ook maar hooguit één zomer?

      1. Ja dit is echt topkwaliteit. Vergelijkbaar met Westerse topmerken van honderd euro. Die goedkope neppe RayBans vroeger, in Zuid-Europa, voor een tientje, die waren inkoop maar 1 euro, dat was echt bagger.

Geef een reactie