Onderhoud van loodaccu’s en instellen regelpaneel bij zonnepaneel

– Update: 26 september 2023 –

Hoe kan je het best loodaccu’s onderhouden en behandelen? En hoe moet je het regelpaneel (ofwel de Solar Controller) instellen? Accu’s zijn er in verschillende soorten. En regelpanelen ook. De juiste informatie is moeilijk te vinden en soms tegenstrijdig. Hier tips en informatie.

Op de accu zelf zou moeten staan wat de optimale Voltages zijn (zoals het maximum en minimum). Maar helaas staat dat er nooit op. Er zijn verschilllende soorten loodaccu’s, die allemaal andere specificaties hebben. Bijvoorbeeld over de maximale spanning:

  1. FLOODED (= wet cell = vented cell) – 14,6V maximaal
    Dit is het oude type loodaccu, moet je af en toe vullen met gedistilleerd water. Het vloeibaar accuzuur kan er uitlopen. Je moet ‘m ventileren, want er komt waterstof-gas uit. Dit type komt bijna nooit meer voor.
  2. SEALED14,4V (= Dry Cell = afgesloten = VRLA = met ventiel = onderhoudsvrij) Het verbeterde model. Je hoeft deze niet bij te vullen. Hij moet wel geventileerd worden. Je moet ‘m ook af en toe een beetje bewegen om het accuzuur te verspreiden.
  3. GEL14,2V – Nog beter. Het accuzuur zit nu in een dikke gel. Deze kan ook tegen beweging, trilling en kou en hoeft ook niet rechtop te staan. Komt nu het meest voor. Kan je niet te vol laden.
  4. AGM14,8V (= glasmat, Microvlies, MF, zuiverloodaccu). Nieuwste type. De gel-vloeistof zit nu gefixeerd tussen glasmatten. Je kan deze dieper ontladen dan Gel-accu’s en je kan deze ook sneller (en verder) opladen. Deze kan ook op 14,6V, dus op “flooded” als AGM ontbreekt in de settings.
  5. Calcium, kan ook op 14,8V. Sommigen zeggen zelfs 16V. Sealed en onderhoudsvrij. Deep Cycle; Houdt de lading lang vast, maar laadt niet supersnel. Semi-tractie, dus geen start-accu. Wordt vaak voor boten en tuinhuizen gebruikt. Kan ook op de stand “flooded” of AGM.

Loodaccu’s kunnen beter tegen hitte en kou dan lithium accu’s. Maar lithium accu’s zijn veel kleiner en lichter.

Het Voltage erachter betekent tot hoe vol je ‘m maximaal kan laden. Als die hoger wordt dan “kookt” de accu kapot. Als je dat Voltage lager instelt gaat de accu qua levensduur langer mee. Iets te laag is dus geen probleem. Het hangt ook nog van de temperatuur af: in de winter mag het maximum Voltage 5% hoger, in de zomer lager.

Als je de accu niet voortdurend gebruikt (zoals in de winter) mag het maximum niet al te hoog zijn. Zet ‘m ongeveer driekwart vol weg.

Minimale spanning

Maar belangrijker nog is de minimale spanning: hoe leeg mag een accu worden? Die stel je in met de Discharge Stop op het regelpaneel. De standaard waarde is 10,7V. Maar dat is best wel laag. Een hogere waarde zoals 11,3V verlengt de levensduur van je accu altijd.

Een accu gaat kapot als hij langer dan drie maanden niet opgeladen wordt. Dus laadt ‘m minstens elke twee maanden bij tot 70%. Dit geldt nog sterker voor lithium accu’s, omdat die extra gevoelig voor kou zijn.

Bij 24V-systemen (zie verderop) moet je alle Voltages hier verdubbelen.

De volgorde van de bekabeling

Let op de Plus en de Min

  1. Eerst de kabels van de accu naar het regelpaneel.
  2. Dan stel je het regelpaneel in, zie hieronder. Hij herkent automatisch of het 12V of 24V is.
  3. Dan doe je de kabels van het zonnepaneel in het regelpaneel.
  4. Dan de apparaten / verloopstekkers in de uitgang.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB

Op regelpanelen zoals deze hierboven (hier te koop) gaat het instellen zo:

12V loodaccu instellen regelpaneel discharge stop

Klik de linkse menuknop totdat je b1 zit staan. Kies daar het type met langklik op menu, en dan met de andere knoppen door de opties. B1 is Sealed. B2 is Gel. B3 is Flooded en kan ook voor AGM en Calcium. Langklik het menu om te bevestigen.

Dan de Float charge. Dit is het Voltage voor onderhoud, via druppelladen als de accu lange tijd niet gebruikt wordt. Bij mij de standaard 13,7.

Daarna de Discharge Reconnect. Als het Voltage te laag wordt gaat de Uitgaande stroom UIT, en die gaat weer AAN als de accu weer wat voller is geladen: Bij mij 12,7.

De volgende stap in het menu is die Discharge Stop:

Accu instellen op het regelpaneel: Discharge Stop

De Discharge Stop betekent tot hoe ver een accu leeg mag raken. Het regelpaneel stopt de accu voordat hij te leeg raakt, want anders gaat-ie onherstelbaar kapot. Voor elk type accu is dit anders. Hoe hoger je deze Discharge Stop zet, hoe langer je accu meegaat. De standaard is 10,7V. Maar dat is erg laag. Je moet het per accu opzoeken. Ik had bijvoorbeeld 11,5V als advies gekregen voor mijn 105Ah boot-accu (type: Sealed / Calcium, wat ook al nergens staat). Maar 11,5 kan niet op mijn regelpaneel, die ging maar tot 11,3V. Nou ja, werkt ook, gelukkig.

Timer

Zo stel je in hoeveel uur hij na zonsondergang nog AAN blijft. 24 betekent altijd AAN. 0 betekent alleen ’s nachts AAN, tussen zon-onder en zon-op (maar dit weet ik niet zeker… staat nergens duidelijk).

PWM Regelpaneel (Solar controller)

Een PWM regelpaneel zoals die hierboven is hier in 6 capaciteiten te koop, van 10A tot 60A. Vanaf 7 euro. De grote drie modellen (40, 50 en 60A) hebben meer instellingen en mogelijkheden, en ook een stroommeter, en een uitgebreider display. Dus die zijn veel beter en handiger. Alle modellen hebben 2xUSB.

10A bij 12V kan max 120W (10A x 12V = 120W)

10A bij 24V kan max 240W (10A x 24V = 240W)

60A bij 24V kan max 1440W (60A x 24V = 1440W)

Links het display van de grotere modellen 40 tot 60A. Rechts van de 10 / 20 /30A modellen.

De grote drie hebben een uitgebreid display, makkelijk in te stellen, en met  stroommeter, zodat je kan zien of alles goed werkt en hoeveel stroom het zonnepaneel  oplevert en dat is handig en belangrijk. Op die kleine drie kan dat niet.

UITLEG over het grote paneel, RBL-40A, op volgorde:

  1. Voltage van de accu (hoe vol is-ie)
  2. Ampere uit zonnepaneel (PV) (x12V = Wattage)
  3. Ampere verbruik (x12V = Wattage)
  4. Opgenomen capaciteit via zonnepaneel in Ah (lang-klik voor reset)
  5. Afgegeven capaciteit (lang-klik voor reset)
  6. Bij welk Voltage stopt zonnepaneel met laden (PV OFF) – INSTELBAAR
    Zie boven de waarde per type accu, zoals 14,4 voor VRLA
  7. Voltage waarop accu weer stroom levert – INSTELBAAR
    12,6 is goed
  8. Onder dit Voltage stopt de accu – INSTELBAAR
    Bijv 11,5 – hoog is goed voor de levensduur
  9. Timer voor verlichting (zie hierboven) – INSTELBAAR

Manual van de grotere versie (40 /50 /60A). Klik voor een vergroting
Boven de kleine, onder de grote. De grote hebben een veel uitgebreider display. En een thermometer.

MPPT regelpaneel manual / gebruiksaanwijzing

Nog beter is een MPPT regelpaneel zoals deze T20. De T20 is voor zonnepanelen van 100–260W, ook voor meerdere in serie. Met een MPPT-regelpaneel haal je meer rendement uit je panelen. Tot wel 30% meer. Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller getest, en ook goed bevonden, zie verderop.

Het losse stekkertje moet in de Thermo-ingang. Dan geeft hij de temperatuur aan. In de winter, rond vriespunt, moet een 12V accu 0,8V voller worden gehouden. En bij hitte, rond 40 graden juist 1,5V lager. Dat gaat met deze panelen automatisch.

Het knopje rechtsboven is AAN en UIT. Ik heb er een auto-verdeelstekker-USB van de ACTION in gedaan. Die heeft een rood lampje als de stroom AAN staat. Handig.

MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel

Dat thermo-stekkertje krijg je erbij, en die moet er in, anders geeft hij geen temperatuur aan. Hier kan ook een externe thermometer in.

MPPT T20 regelpaneel manual / gebruiksaanwijzing

Voorbeeld hierboven: de zon levert nu 8A (x12 voor Watt). De accu heeft nog 13V. Het verbruik is nu 0A en de stroom staat nu UIT.

De rest is instelbaar:

De accu wordt niet voller geladen dan 13,8 (PV off, bij mij op 14,8)
De accu wordt niet verder ontladen dan 11,8 (Load off, hoe hoger hoe beter voor de levensduur, bij mij 11,5)
Als de accu weer tot 12,8 opgeladen is gaat de stroom weer AAN (Load on).

Om de 10 seconden toont hij even de temperatuur (17 graden) en het percentage van de accu (88%)

Beste MPPT regelpaneel

Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (16,-) getest en die vind ik nu de beste. Als je de inkomende of uitgaande stroom in Ampere op het Display wil zien, klik je een aantal keren op het menu tot je de letter D ziet (van Display). Dan kun je met plus en min kiezen of je het inkomende Amperage continu ziet (of juist het uitgaande). Handig en belangrijk.

Verder is de rechterknop AAN of uit voor de Load (uitgang). De USB blijft wel werken, ook al staat de Load uit. Er zit behalve 2x USB ook 2x DC op, zodat je een zonnepaneel direct met een stekkertje in kan pluggen (links, IN). Of dat je met een stekkertje naar de accu kan (rechts, UIT).

AANRADER, zowel voor kleine 12V systemen als grotere 24V systemen (hij schakelt automatisch tussen 12V/24V). Er zijn versies te koop van 30A tot 100A.

mppt regelpaneel
Onderop, LINKS zit ook nog een stekker-ingang voor DC in (zonnepaneel) en RECHTS DC UIT (naar de accu)
mppt regelpaneel
MPPT regelpaneel, goed en goedkoop

Nog een nieuwere (en wellicht betere maar ook duurdere) is deze zeer complete MPPT Tracer, uit de EU. Er zijn ook versies met Bluetooth en Wifi, zodat je alle gegevens op afstand via een app kan uitlezen.

Een MPPT tracker, met alle kabels en toebehoren voor als je het ECHT goed wil doen.

USB via verdeelstekker

Op die T20 zit geen USB. Maar een verdeelstekker van de ACTION is nog veel beter, met 2x USB + 2x car plug. Je knipt de sigaret-plug eraf, en doet de Plus en Min direct in de uitgang van het regelpaneel. (Er zit dan geen zekering meer in!). Het rode lampje is handig want daarmee zie je of de stroom van het hele systeem AAN staat. En in de car plug doe je dan een USB-C car charger van 60 Watt. Dan kan je van alles opladen, ook laptops.

Rechtsonder de car charger met 2x USB van de ACTION. Links ervan de car charger naar de koelbox
Rechts de beide car chargers, samen op de uitgang.

Accu’s parallel voor dubbele capaciteit, of in serie voor 24V

Je kan meerdere accu’s (en zonnepanelen) combineren. Dat kan parallel of in serie, of een combinatie daarvan.  Neem dan altijd volledig identieke accu’s, en laad ze eerst helemaal vol.

Accu’s in serie: 24 Volt

Accu’s parallel in serie: 24 Volt met dubbele capaciteit

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V omvormer naar gewone 220V. Zodat je apparaten met gewone stekkers erin kan doen. Bijvoorbeeld met deze hieronder, maximaal 300W (17,-). Alhoewel deze niet “zuivere sinus” is. Apparaten met een draaiende motor op 220 kunnen dan meteen kapot gaan. Daar heb je een “pure sinus converter” voor nodig, zoals deze Pure Sinus Converter. Daar kun je allerlei versies kiezen, zoals 12 of 24V, en bijvoorbeeld 220 bij 50Hz. Of verschillende vermogens (wattages). Het nominale continue vermogen is de helft van het maximale piekvermogen.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V

Equalization / Conditioning / Revitalising

Equalization kan betekenen: het gewone opladen van de acu, waarbij je boven een bepaald percentage gaat druppelladen. Maar het kan ook betekenen: een reparatie van de accu, door hogere voltages gedurende een bepaalde tijd op bepaalde momenten, waardoor je de interne elementen schoonkookt. De accu gaat dan borrelen en sissen. Dat is voor elk type accu anders, zelfs per fabrikant. Helaas nogal onduidelijk allemaal hoe dat precies werkt, wanneer dat moet en wat er bij elk type dan precies anders is, hoe lang, welk voltage.

USB-C

USB-C kan met een car socket (1,-) en een USB-C car charger 30W (5,-). Maar die laatste geeft net geen 20W, daar kan je dus net geen MacBook mee opladen. Nu zijn er ook 60W USB-C opladers en die kunnnen dat wel. Verder zou je ook altijd kunnen opladen met een USB-C powerbank. En die kan je weer opladen met die USB-C car charger. Een losse stroommeter (7,-) is ook altijd handig erbij.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female 12v loodaccu
Car sockets zoals deze heb je eigenlijk altijd wel nodig

Lood-accu altijd driekwart vol achterlaten

Als je een lood-accu lange tijd niet gebruikt – bijvoorbeeld in de winter – dan moet je ‘m ongeveer driekwart vol achterlaten, want hij lekt altijd wat stroom, en als hij te leeg raakt is-ie meteen kapot. Of laat het zonnepaneel er in, als onderhoudslader.

  • Een volle accu zal pas bij -25°C bevriezen, een lege accu bevriest eerder al. Een bevroren accu kan je weggooien.
  • Rond 0 graden vrieskou moet je 5% verder / hoger opladen, oftewel +0,7V.
  • Bij 40 graden hitte juist 10% lager.
  • Een totaal lege accu eerst 2 a 3 uur voorzichtig laden met 12v en niet meer.
  • Een goede lader voor een 12V/7Ah lood gel accu (of SLA) heeft een eindspanning van 13,8V en een laadstroom van maximaal 3,5A (2A is beter).  Dan kan hij ook aan de lader blijven.
  • Tijdelijk snelladen kan met 14,7V voor een 12V accu, maar niet langer dan ongeveer 12-24 uur achterelkaar, en alleen bij cyclisch gebruik, dus als hij daarna ook weer ontladen wordt, dus in gebruik is.

12V bekabeling en MC4-stekkers

Voor de bekabeling moet je niet te dun elektra-snoer gebruiken, zeker niet als het apparaat vel stroom trekt of geeft. De bekabeling kan ook niet al te lang zijn bij gelijkstroom, vanwege stroomverlies. Maar in een normaal huis kan het allemaal makkelijk. Het hoeft ook maar twee-polig te zijn, want voor 12V of 24V heb je geen aarde nodig. 12V Snoer kan je bijvoorbeeld hier kopen (dikte 22AWG voor 3,50 per 10m).

12v kabel snoer 2-polig elektra gelijkstroom

De stekkers van de grotere 100W zonnepanelen zijn meestal waterdichte MC4 connectors. Die kan je hier kopen (10 paar voor 6 euro). en die zijn IP67 Waterdicht. Je moet de dikte van de kabel checken, en aanpassen op de stekkers, anders is het niet waterdicht:

MC4 connector stekker zonnepaneel waterdicht

Led verlichting

Neem bijvoorbeeld 12V LED zoals deze Led lampjes van 3W tot 6W met een G4 fitting. Dat is supergoedkoop, nog geen euro, en vervangt perfect een 20W tot 50W oude gloeilamp. Warm White is natuurlijk het mooist. De G4 fitting kost ook bijna niks, 40 cent per stuk. Je hoeft ook niks te solderen. Een schakelaar is bijvoorbeeld deze voor een euro. Of deze, met stekkertjes eraan. Er zijn ook 5V USB Led-strips met afstandsbediening. Superleuk, handig en mooi. LED-strips zijn er ook zonder USB, meteen in 12V.

led lamp g4 bulb

led lamp fitting g4

Deze lampen zijn allemaal 12V en die kunnen niet zomaar op een 24V systeem: dan zijn er deze 24V naar 12V converters. Getest, en het werkt uitstekend.

Koelkast of koelbox op 12v

Zie de blog over diverse mogelijkheden voor een Zonnelader-set met koelbox

 


Zie ook de blog over LED TL buizen op 220V.

Zie ook de blog over USB-C.

En zie de blog over draagbare zonneladers.

En de blog over grotere zonneladers

En de handleiding om zelf een zonnelader-set te maken

Straks in de toekomst wordt alles 12v / 24V

105 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Ik kom er niet uit.

    Heb LED tuinverlichting met in totaal 35W gekoppeld aan 17Ah accu aangesloten op een PWT 10A laadregelaar. Daarop een 160W zonnepaneel.

    Accu laad goed op, maar als ik boven de 18W aan tuinverlichting aansluit gaat bij zonsondergang de verlichting niet aan. Deze knippert dan voor 1sec (om de minuut). Draai ik er verlichting tussenuit zodat ik onder de 18W je om schiet alles wel aan tot ingestelde tijd PWT.

    Systeem zou het moeten doen volgens mijn berekeningen.

    Wat zou een mogelijke oplossing kunnen zijn?

  2. Dank voor dit verhelderende blog maar ik wil eerst zonder zonnepaneel. Stel ik wil mijn pellet kachel in tijd van nood van stroom voorzien. Kachel verbruikt tussen 25 en 45 watt per uur en heeft een piek tijdens het opstarten van 400 watt. Als ik de kachel 20 uur wil laten branden Welke capaciteit moet de accu dan hebben? En is semitractie dan beter?

  3. Aartjan, een heel verhaal. Dank daarvoor. Echter heb ik een vraag waar ik niet uitkom. Je schrijft in “UITLEG over het grote paneel, RBL-40A, op volgorde onder punt 9 —-Timer voor verlichting (zie hierboven) – INSTELBAAR. Dit begrijp ik niet. Heeft dit te maken met een verlicht venster van de Controller wat ik graag zou zien, of met de uitvoer naar wat anders.
    Alvast hartelijk dank

    1. Als je het voor verlichting gebruikt, dan wil je dat die automatisch aangaat als het donker wordt, en na een instelbaar aantal uren weer uitgaat. Daar is die timer voor.

  4. Ik heb een vraag over die blauw controllers. is de instelling van de PWM en mppt hetzelfde, of zit er wel degelijk verschil in

  5. Dankje voor de reactie Aartjan. Nog 1 aanvullende vraag als je het niet erg vindt. Ik heb mijn panelen dus in serie gezet dus op 50v.. nu zie ik duidelijk staan, bij die aanrader van jouw maar ook bij andere regelaars, ongeacht de ampère’s de ingang p.v max 25 volt is bij 12v systemen. Ik snap dat niet helemaal. Ik zit daar nu immers ruim boven. Kun je deze vraag nog even beantwoorden, dan kan ik met een gerust hart verder!

    Groetjes Rico

    1. Ik zou ze parallel zetten, dus bij alle panelen de plus op de plus. Dan blijft het 12V. Want je accu is ook 12V neem ik aan?
      Panelen geven 18V, en dat is compatible met 12V-accu’s
      (het Voltage van panelen moet hoger zijn dan 12V, anders krijg je accu’s nooit vol, vol is namelijk bijna 14V)
      Op dezelfde manier is 36V van panelen geschikt voor 24V accu’s.

      1. Hallo Aartjan. Ik heb inmiddels de panelen parallel gezet, maar nu nog 1 allerlaatste! vraag ..de regelaar verspringt steeds van 14.4 naar 13.8 in knippertempo. Is dat normaal bij de blauwe regelaar van hierboven op de site?

          1. Hoi Aartjen, heb het probleem inmiddels gevonden. Mijn oude 100w werkt de nieuwe tegen lijkt het. De oude geeft 19, iets V en mijn nieuwe Dokiopaneel 21V. Als ik de oude eraf haal werkt het allemaal wel..Jammer maar helaas…Bedankt voor de hulp!

  6. Hoi AirTran
    Ik heb even een vraagje. Per abuis een te zware laadregelaar gekocht 30 amp. Kan ik die wel zonder problemen aansluiten op mijn 2x 100 watt serie geschakelde panelen?
    Groetjes,
    Henrico

  7. Hoi AartJan, bedabkt voor je uitleg. Ik heb de dokio 100 watt portable solar gekozen, icm een AGM accu. Ik heb begrepen dat ik de settings in de controller moet omzetten naar AGM. Hie doe ik dat precies? Ik kan het nergens op internet vinden.
    Het gaat om deze controller: https://amzn.eu/d/10CMRAh

  8. Hoi Aartjan, bericht vanaf de camping. Ik heb een portable 100w Dokio paneel aangeschaft voor mijn camper: https://nl.aliexpress.com/item/32904520860.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.750379d2xnJdKi&gatewayAdapt=glo2nld
    In eerste instantie leek het te werken zoals bedoeld, maar na een halve dag deed de output van het regelpaneel (vergelijkbaar met hierboven) ineens niks meer. De Accu was wel vol. Instelling voor output op 24h.
    Het regelpaneel stond wel ingesteld op B2 (lithium ion) terwijl mijn accu Lood is.
    Dit heb ik aangepast, maar nog steeds geen output.
    Nu heb ik het uiteindelijk wel werkend, maar dan (deels) zonder regelpaneel, accu kabel vanuit regelpaneel afgesplits naar “consument” te weten 12v sigaretten aansluiting en 2x 12v-USB aansluiting. Nu moet ik natuurlijk wel opletten dat de accu niet leeg raakt, zie jij misschien nog andere risico’s, en enig idee wat het probleem met geen output willen geven kan zijn?
    Misschien moet ik sowieso maar investeren in een uitgebreider MPPT paneeltje voor IN mijn camper, de panelen lijken verder prima te werken.

  9. Dag Aartjan, ook van mij complimenten.
    Alles duidelijk en goed leesbaar.
    Ik heb toch nog een vraag. Ik lees vaak op AliExpress aanbiedingen van een 1000 watt zonnepaneel voor de prijs van een 50 watt paneel. Dan lees ik maximaal, maar hoe kun je nu het beste berekenen wat de opbrengst van een paneel is tov een ander.
    Ik had een systeempje op de boot, maar wil weer helemaal opnieuw beginnen, mede als gevolg van jouw info

    1. De opgave over wattage klopt vaak niet op AliExpress. Neem bij voorkeur de grote merken Dokio of Allpowers. Daar klopt het meestal wel.

  10. Hallo Aartjan, Ik heb een compressorkoelkast in de kampeerbus en daarnaast nog wat ledverlichting. Heb een120 Ah huishoudaccu die wordt geladen door de dynamo (bij het rijden) of acculader (walstroom) Kan ik met een laadregelaar een zonnepaneel naast de andere laadopties zo maar aansluiten?

  11. Hallo,
    Ik heb een hondenkar (voor achter de motor) uitgerust met een batterij, thermoschakelaar voor ventilators en zonnepaneeltje met een solarlader . Er staat dat je eerst de batterij moet aansluiten…. wat doe je als de kar in de winter langere tijd binnen staat en het paneeltje dus geen stroom geeft ? Mag je dan zomaar de batterij afkoppelen?

    1. Ja dan MOET je wel de batterij afkoppelen, want de batterij loopt leeg omdat het regelpaneel ook een klein beetje stroom verbruikt

  12. Goedeavond, ook ik ben aan het hobbyen… maar loop ertegen aan dat de solarcharger 24v oppikt, terwijl ik er een 12v accu aan heb hangen… enig idee hoe ik dat verander? Want al mijn loads worden ook aangestuurd op 12v en nu kan ik geen onder en bovengrens instellen.

    groet Bart

  13. Beste Aartjan,

    Ik zit met mijn handen in t haar, en hoop dat jouw expertise me verder kan gaan helpen!
    Ik heb vorig jaar n zonnepaneel met PWM-regelaar over kunnen nemen om aan te sluiten op n waterpompje voor onze moestuin. Nu heb ik alleen nog n accu nodig, en krijg maar niemand gevonden die uit kan rekenen wat minimaal de beste accu is (om de kosten in de perken te kunnen houden, en omdat ik ervan overtuigd ben dat n zware semi-tractie actie absolute overdaad is!)

    Dus ik hoop dat jij me verder kunt helpen op de volgende vraag; Is er n kleine, goedkope accu die voldoet in mijn volgende circuit;

    ZONNEPANEEL
    Pmax 100 W
    Vmp 19.00 V
    Imp 5.26 A
    Voc 22.80 V
    Isc 5.68 A
    Max systeem V 1000 VDC
    Max Series Fuse Rating 15 A

    PWM-REGELAAR

    POMPJE
    12 VDC
    4.5 A (max)

    Ik hoop dat jouw kennis me hierin verder kan helpen, want de juiste mensen/kennis te vinden blijkt moeilijker dan ik dacht!

    Bij voorbaat ontzettend bedankt!

    En met vriendelijke groet,

    Rob

      1. Een gewone startaccu dus!?
        Zou je er misschien n globaal berekeningetje aan toe willen voegen, zodat ik mijn kennis n beetje op kan vijzelen en ik tevens weet in welke marge ik met die accu zit?
        Bij voorbaat nogmaals dank!
        En wat fijn dat er mensen zoals jij zijn die bereid zijn zo’n blog als deze draaiende te houden! ♥️

        Mvg, Robert

        1. POMPJE is 12 V met 4.5 A (max) dus ik ga dan even uit van gemiddeld 3A x 12V = 36W (check het gemiddelde!).
          Als je het paneel goed plaatst geeft dat ongeveer 10u opbrengst per dag dus moet je nog 14 uur per dag zien te overbruggen.
          14 u x 36w = ongeveer 500Wh. Ofwel 14h x 3A = 42Ah (accu’s tellen meestal in Ah).
          Veel marge is er dus niet met een 50Ah accu… maar je kan er altijd een tweede accu bijzetten, parallel (met de plus op de plus).

          Zonnepaneel opbrengst: 100W is gemiddeld maar 70W, gedeeld door 12V = ong 6A.
          Dat maal 10h = 600 Ah dus ruim voldoende als er goede zon is.
          Maar bij slechte zon is dat soms tien keer minder: 60Ah.
          En in december en januari is dat sowieso maar max 60Ah.
          Toch nog net genoeg… maar misschien niet alle dagen.

          1. Ik zie nu dat in het eerste bericht enkele info mist! (Ik heb eerder n bericht proberen te posten, met de complete tekst, echter lijkt daarbij iets fout te zijn gegaan! En blijkbaar heb ik daarbij niet alle tekst gekopieerd…)
            Het pompje zal nl alleen tussen 10.00-20.00 u. draaien, voor ca. 5x 30 à 40 min per keer! Dus dat moet dan zeker gaan lukken!

            Vraag ik me alleen nog af hoe ik zeker weet dat de accu niet te diep ontladen wordt?
            En heeft deze ontlading betrekking op het Ampère- of het Voltage-niveau?

            1. Het regelpaneel zorgt voor een beveiliging tegen te diep ontladen. Dus die regelt dat het Voltage nooit onder een ingesteld punt komt bijv nooit onder 11.5 Volt

            2. Hoi Aartjan,

              Ontzettend bedankt voor je hulp en toelichtingen!! Wat is het toch fijn om zo’n toegang tot iemand met zoveel kennis te hebben! ♥️
              Hiermee kunnen we zeker vooruit!

              Ik heb echter nog wel n algemeen vraagje (om de materie beter te begrijpen), en laat maar weten of je deze wilt beantwoorden of niet, altijd goed! 👍🏻

              Wat ik me nl afvroeg;
              Voor wat er gevraagd wordt van n accu (capaciteit) wordt r gerekend naar het Ah, terwijl er voor de daadwerkelijke vraag (max. ontlading) wordt gekeken naar n onderniveau Voltage.

              Hoe zit dat precies?!

            3. Het Voltage geeft aan hoe vol de accu is:
              vol (100%) is bijv. 14V
              en leeg (0%) bijv 11V.
              Zakt hij onder de 0% dan gaat een accu kapot.

              AH (Ampere Uur) of WH (Watt Uur) geeft aan hoe groot de accu is (capaciteit):
              50AH betekent dat hij 10A (=120W) gedurende 5 Hour kan leveren.
              Of 1A (12W) gedurende 50 Hour.
              W = V * A

  14. Ik heb nu een AGM batterij (https://batteryempire.nl/12v-batterij/2355-green-cell-agm-12v-44ah-vrla-batterij-accu-voedingsaccu-maaier-scooter-boot-vissersboot-tuinhuis.html) en die glas-aluminium Dokio zonnepaneel aangesloten met een 10A solar controller die erbij zat. Het werkt zonder problemen, maar de controller geeft het getal 14.2V aan als de batterij volgeladen is. Is het belangrijk om de batterij type naar flooded te veranderen zodat hij naar 14.6V gaat (zoals hier beschreven), of maakt het eigenlijk weinig uit?

    1. Maakt niet zoveel uit, 14.9 kan zelfs ook nog volgens de specs. Dat kan je neem ik aan op de controller ook instellen? Het is ook nog temperatuur afhankelijk, dus 14.2 is een heel veilige lage waarde, kan je ook zo laten als alles goed werkt.

      1. dank voor de reactie. het hoogste is 14.6 voor zover ik weet. Lever ik niet in op totale capaciteit [Ah] als ik de laadvoltage laag houd, of is dat dan een zeer klein verschil?

  15. Hele leuke en verhelderende uitleg, heb ik best al veel aan. Binnenkort gaan we verbouwen en ik denk er aan om in de keuken en woonkamer enkel 12V LED verlichting te gebruiken in combinatie met accu’s en zonnepanelen. Met jouw info kan ik al een heel eind verder maar ik wil de situatie opvangen wanneer er in de winter te weinig stroom is.

    Stel ik overdimensioneer zowel panelen als accu zodat ik 3x de benodigde maximum hoeveelheid heb, zo kan ik 2 a 3 dagen met geen/weinig zon overbruggen (ik hou uiteraard ook rekening met maximum 50% ontlading). Dit in de zomer/tussenseizoen wel te verstaan.
    In de winter als de panelen maar ongeveer 10% opbrengen zal ik de accu’s maar voor 30% volkrijgen (als ik dus mijn panelen 3x overdimensioneer) en vroeg of laat zonder stroom vallen. Bestaat er een systeem waarmee ik makkelijk en automatisch via een 220V aansluiting (op mijn netspanning) met een 12V adapter mijn accu’s volkrijg zodat ik in de winter geen/weinig omkijken heb om niet zonder stroom te vallen. Of rechtstreeks mijn stroomkring met 12V ga voeden via een adapter als dat een beter idee is.

    (beetje het principe van mijn zonneboiler waar de zon het water verwarmd maar als er niet genoeg zon is het net een weerstand gebruikt om het water op temperatuur te brengen)

    1. Hi, ik zit met dezelfde uitdaging, ik heb nu twee accu’s waarvan ik er een aansluit en de ander via een goedkope accu lader van de deka laadt en na 3 dagen wissel ik ze, alleen dat moet eenvoudiger kunnen lijkt me zo. Benieuwd of hier een oplossing voor is.

  16. Hoi Aartjan, bedankt voor je inzichtelijke en inspirerende artikelen, sinds vorige week heb ik obv jouw artikelen en een Amazon Prime account met veel plezier een 100w setup op ons schuurtje liggen. Nog een korte vraag waar jij wellicht een goede oplossing voor weet, ik heb nu een sigarettenaansteker met usb c lader in de load aangesloten echter ik zou ook graag ons 12v tuinverlichting willen aansluiten en gebruik maken van de tijdsklok functie van het regelpaneel alleen EN EN gaat helaas niet als ik ook ten alle tijden de usb c oplader wil kunnen gebruiken. Wat zou jij aanraden, de sigarettenaansteker direct op de accu aansluiten zodat die altijd te gebruiken is of is er nog een andere manier waar ik niet aan gedacht heb?

    Alvast bedankt!

    1. Ja, de sigaretlader kan ook direct op de accu, dan moet je alleen voorkomen dat de accu te leeg (en kapot) raakt. Hopelijk is de sigaretplug beveiligd, zodat hij niet werkt onder de 11,5V o.i.d. Dan gaat het vanzelf goed, kun je even testen. Wat ook nog kan is de kabel vanuit het zonnepaneel splitten en dan de sigaretlader direct op de uitgang van het zonnepaneel zetten (zie deze blog).

      1. Een optie die ik ook nog bedacht is een 12v tijdschakelaar aan de tuinverlichting te koppelen, dus dan staat de load gewoon altijd aan en gaat er een kabel naar de sigarettenaansteker en een kabel naar de tuinverlichting die dus beide op de load worden aangesloten (parallel) Gaat dat goed of zijn er dan nog zaken om rekening mee te houden?

  17. Hallo aartjan
    Een vraag waar ik al lang me zit
    Ik heb 2 panelen 150w elk aangesloten op het blauwe mttp controller aan de controller is ook een batterij 12v 60ah aan de batterij is een omvormer 12v naar 220v (400 watt )in de omvormer een vijverpomp en Uvc lamp
    Op een zonnige dag en de batterij is vol schakelen dan de zonnepanelen uit of kan men op de load iets aansluiten waar het overschot aan opbrengst naartoe zou kunnen gaan

  18. Dank je wel voor je vlog. Het helpt zeker!

    Toch nog een advies vraagje. Ik wil voor de moveraccu (min 60ah) een zonnepaneel op de caravan monteren zodat ik de accu in de stalling (kas) niet hoef te verwijderen. Welk wattage zonnepaneel en controller raad je me aan? Ik zie namelijk door de bomen het bos niet meer.

    Dank alvast voor je antwoord!

    1. Voor onderhoud bij een stilstaande auto volstaat al dat kleine paneeltje van 20W, waar ook al een 12V uitgang op zit.

  19. Als ik een omvormer 12v naar 220v op de batterij heb aangesloten zoals in bovenstaande voorbeeld
    in de omvormer is een vijverpomp geplugd
    Gaat deze dan de batterij verder ontladen bv als op de mppt regelaar 11.5v ingegeven is stopt dan de pomp die in de converter is ingeplugd bij het herijken van 11.5 v
    Of moet ik dit anders aansluiten bv de converter aan de load
    Mvg,Jean

    1. Ja elk apparaat stopt, als de accu onder de 11,5 komt. Als je dat zo instelt op de mppt. Hij begint pas weer te werken bij de waarde die je instelt bij Reconnect.

  20. Beste Aartjan, Kan ik een 5W 12Volt zonnepaneel gebruiken met een 6/12Volt controller om een 6Volt 4,5Ah sealed loodaccu op te laden?

    1. Ja dat zou moeten lukken, de controller schakelt automatisch naar 6V voor de loodaccu.
      De controller en de accu eerst verbinden, daarna het zonnepaneel

  21. het display van mijn controller geeft regelmatig niets aan maar laad wel bij heb al een tweede gemonteerd (20 Amp ) hij deed het met aansluiten en even later was het uit enig idee ??

    1. Heel veel apparaten zijn 12V (tv, verlichting, radio, laptop, telefoon, koelkast, bluetooth speakers, powerbanks). Die kunnen niet op 24V.
      Maar er zijn ook apparaten die veel meer stroom vragen (zoals waterkoker, magnetron, wasmachine, espressomachine, fietslader, powertools en afwasmachine). Die moeten minstens 24V hebben.

  22. “0 betekent alleen ’s nachts AAN, tussen zon-onder en zon-op. Handig voor verlichting.”
    Weet je dat zeker? Volgens mij het het precies andersom. Bij 0h wordt alleen stroom geleverd als de zon schijnt.

  23. Hallo aartjan,ik heb een vraagje ik heb de blauwe mppt regelpaneel van 40 A en een 320 wp zonnepaneel en een 100 ah semie tractie accu dat werkt goed tot de accu vol is want dan gaat het regelpaneel in slaapstand,je ziet dan niets meer op het LCD scherm,maar komt weer tot leven als er stroom gebruikt wordt,dit heb ik nog nooit meegemaakt,weet je daar misschien een antwoord op .

    1. ik heb ook de blauwe mppt 50a gaat na een tijdje ook in slaapstand ,,geen display ,, en laad dan ook niet ,,help ????

  24. Beste Aartjan,

    Bedankt voor je heldere uitleg.
    Dit kwam mij goed van pas.
    Heb een heel systeem aangelegd met 100w zonnepaneel en schemerschakelaar er tussen om 11 lampen á 3w te verlichten.
    Helaas is het in deze periode niet zo heel zonnig en trekt de 80ah accu het niet iedere nacht.

    Mijn vraag aan jou is nu of ik op mijn solarcontroller (zelfde als je eerste afb.) van 30a ook kabels van een windmolentje kan aansluiten samen in de ingang van de zonnepanelen.
    Zodat de accu dag en nacht gevuld kan worden.

    Kwam wel al een controller tegen die hiervoor 2 mogelijkheden had maar ik wil het juist met deze kunnen zonder nog meer geld er aan uit te geven.

    Alvast bedankt voor je reactie.

    1. Windmolens leveren meestal wisselstroom (AC). En dat kan niet op een DC ingang (gelijkstroom).
      Duurdere grotere controllers hebben inderdaad een aparte ingang voor windmolens.
      Er zit dan een converter op (duur onderdeel).

    2. Hallo,

      Ik heb een Gel batterij, die ik dus met B02 moet instellen. Maar er staat ook VRLA bij, is dit dan een SEALED batterij? en moet ik dus B01 instellen?
      Alvast bedankt

  25. Hallo Aartjan kan ik ook een paneel met een open spanning van 48V aansluiten op mijn MPPT 40T regelaar aansluiten met enkel een 12V en geen 24V accu? De max PV spanning wordt 24V ipv 48V als je geen 24V accu maar een 12V accu aansluit klopt dat?

  26. 3 vragen:
    – Ik heb een Steca solsum 6.6F controller. Is het erg als ik een loodaccu heb ipv een gelaccu?
    – Hoe erg is het als ik eerst de zonnepanelen heb aangesloten?
    – Mijn LED plafondverlichting (als verbruiker) gaat soms eerst knipperen. Wat betekent dat?

    1. – Vrijwel alle loodaccu’s zijn gelaccu’s, en de instelling is vergelijkbaar.
      – als alles werkt maakt het niet meer uit, het regelpaneel krijgt zijn stroom uit de accu, dus die kan je pas instellen als hij aan gaat
      – geen idee

  27. Hoi Aart, ik heb een daglicht paneel van 270 wp, doordat de ligging van mijn tuinhuisje zo is levert het paneel te weinig op, vraag kan ik mijn bestaande set uitbreiden met nog een paneel aan de noord oost kant zodat de accu wel voldoende laadt?

    1. Ja hoor. Gewoon erbij doen op de plus en min van het regelpaneel van het andere zonnepaneel. Zolang je regelpaneel het maximum maar aankan.

  28. Beste,

    Wij hebben de kleine versie van de pwm al tijden zonder problemen in gebruik.
    Echter doen beide usb poorten het bij ons opeens niet en knippert ook het pijltje van het zonnepaneel naar de accu en de accu de hele tijd. Op de knipperende accu staan ook geen streepjes die laten zien dat hij opgeladen is terwijl de rest van de verrichting in de camper het wel doet op deze accu.

    Heeft u enig idee?

  29. Beste Aartjan,
    Super jou tips.
    Ik heb een vraag, ben in het bezit van een 275 wp daglicht paneel, daar bij eencontroller, compressor koelkast en een nieuwe accu solar AGM12 v 200 ah.
    Het volgende probleem doet zich voor, wanneer de accu ca de helft heeft gebruikt blijft deze maar half laden ( dus krijg ik deze niet geheel vol) accu vervolgens 24 u op een externe lader door geladen eenmaal vol, is deze na een week weer halfvol. Enkele keren de controller vervangen maar blijft het zelfde. Uiteindelijk nu een door u aan bevolen mppt T20 aangeschaft in de hoop nu de accu wel vol te kunnen laden.
    Wat kan nu de oorzaak zijn van het laden niet meer dan de helft van de accu.

    1. Dat is denk ik de Reconnect in het regelpaneel. Stel dat die op 13V staat, dus halfvol, dat gaat de koelkast meteen weer aan als de accu weer 13V bereikt. De accu wordt dan nooit voller dan 13V, als de koelkast meer stroom trekt dan het zonnepaneel oplevert, en dat is ’s nachts altijd zo, of zelfs overdag met bewolking. Je kan de Reconnect dan op bijv. 14V zetten, maar dan gaat je koelkast ook telkens veel langer uit.

  30. Zou je een omvormer (600 watt) ook op de 100A DC uitgang van de mppt solar charge controler kunnen aansluiten? Zodat die ook uitschakelt als de accuspanning te laag wordt? Die krengen schakelen zichzelf pas bij 10,5 volt af, en dat is niet flex. Ik heb ook al bedacht dat je met een relais de aan/uit schakelaar kan vervangen. En dat je die dan op de DC uitgang aansluit.

    1. Ja, een omvormer kan ook direct op de uitgang van een controller. Heb ik nu ook, en als jij een 100a uitgang hebt al helemaal want dat is dan 1200w

        1. De accu moet dan ook wel groot genoeg zijn voor 600w want dat is wel veel. En Semitractie accu’s kunnen dat ook minder goed.

          1. Accu is niet het probleem. Die is dik 100Ah. Ik denk dat die beloofde 100A uitgang geen 100A is, maar slechts een fractie daarvan. Of dat de omvormer bij inschakelen kortstondig heel veel stroom trekt. Helaas kan ik dat niet testen. Ik heb nu een relais op de DC uitgang aangesloten en die over de aan/uit schakelaar van de omvormer gezet. En de omvormer zelf weer direct op de accu aangesloten. Schakelaar van de omvormer op ‘uit’ gezet, maar wordt dan door relais ingeschakeld als de DC uitgang stroom geeft. Het werkt!

  31. Mijn koelkast , lampen e.d lopen nu gewoon direct via mijn accu’s. Ik gebruik de zonnepanelen om de accu’s op te laden, en mijn koelkastje neemt stroom af van de accu. Dat is toch geen probleem..?volgens mij maak ik dan alleen geen gebruik van de mogelijkheid om te voorkomen dat de accu teveel wordt ontladen (via de controller)..?

    1. Ja geen probleem. De controller beschermt de accu wel tegen te diepe ontlading. De koelkast koelt hooguit niet maximaal.

  32. Allereerst complimenten en dank voor je blog, heeft me erg geholpen. Vraagje ik heb een MPPT-controller op mijn 100w (?) zonnepaneel (boot). Nu zijn alle apparaten incl koelbox direct op de accu aangesloten. Dan heeft de MPPT-controller geen effect op de apparatuur toch? Kortom, moet ik alle apparatuur op de uitgang van de controller aansluiten? Of maak ik een denkfout.

  33. Ik heb dezelfde blauwe ogen controller maar op B3 wordt nog steeds 14,4V aangegeven.
    Instelling gedaan met paneel er al aan.

        1. Ik lees ook heel vaak, in het algemeen, dat het geen MPPT regelaars zijn. Het staat ook bij degene die Aartjan aanbeveelt. Dit weerhoudt me een beetje om er één te bestellen.

    1. Zie alle links in het artikel. Ook als je op de plaatjes klikt ga je naar diverse winkels waar je kan bestellen.

Geef een reactie