NotebookLM kan je artikel tot een heerlijke podcast transformeren

notebookLM podcast AI tools review test

– Update: 12 november 2024 –

Ik test allerlei nieuwe AI tools, want ik geef daar ook les in. Nu bijvoorbeeld NotebookLM, met daarin een Podcast generator. Waanzinnig! Ik sloeg steil achterover…

Die NotebookLM is een AI van Google die specifiek bedoeld is om documenten samen te vatten of te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld vergaderingen automatisch notuleren. Of je kan meerdere documenten invoeren en dan één samenvatting opvragen. Of je kan vragen stellen over de ingevoerde teksten – die de AI dan kan beantwoorden.

Zo kan je bijvoorbeeld als student op een leuke nieuwe manier je lesstof leren. Of juist als docent een quiz over de teksten laten maken, of een voor jouw klas op maat gesneden lesplan.

Maar ik was nu even TOTAAL gefascineerd door de mogelijkheid om van een blog een podcast te maken – met één druk op de knop. MY GOD!!

Zo maak je met NotebookLM een Engelstalige podcast

Je gaat naar de NotebookLM website, voert ‘m wat info (in mijn geval dus alleen een link naar de blogpost) en je klikt op knop “Genereren” bij Audio-overzicht:

notebookLM podcast

notebookLM podcast test review

Ben je die audio weer kwijt, dan druk je rechtsonder op “Notebookhandleiding“.

Van een recente blog-review wilde ik zo een Engelstalige podcast maken. Met twee personen, als gezellig interview of zo. Met een totaal andere tekst dus, meer spontaan, als leuk gesprek, iets meer “meta”, iets meer over design, over keuzes, veel persoonlijker allemaal…

Nou, die podcast was dus in een minuut klaar!

NotebookLM maakte er met één druk op de knop een heerlijke podcast van, in het Engels, met fijne stemmen, spontaan, gezellig, met onvervalste chemie tussen de twee hosts, en met echt rake conclusies, en inderdaad ook meer “meta”, meer over design, over keuzes, en veel persoonlijker allemaal. Niet te geloven!

See for yourself – and BE TOTALLY AMAZED:

Hier het oorspronkelijke artikel in het Nederlands.

En hier dus die Engelse podcast… zonder enige wijziging:

Om het op YouTube te zetten heb ik de audio omgezet naar MP3 en er in Adobe Premiere plaatjes en titels bij gezet. De foto maakte ik met ChatGPT.

Een stapje verder – maar ook nu al mogelijk – is om van het statische plaatje ook meteen een film te maken, met bewegende gezichten die de tekst uitspreken:

Meer over allerlei AI toepassingen in dit artikel. Aanvankelijk een verslag over een AI-tentoonstelling, maar onderaan nu met steeds meer nieuwe links over AI.

In dit geval dus die AI Podcast-tool van NotebookLM.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie