Meer iCloud opslag kopen? NEE!

icloud opslag vol

– Update: 22 januari 2022 –

Ik zie bij veel mensen de waarschuwing: “Maak ruimte vrij, of koop extra opslag op iCloud“. Maar extra opslag kopen is vaak niet nodig. En wat erger is: het lukt soms niet meer om bestanden op te slaan, terwijl er ruimte zat is op die Mac. Huh? Hoe zit dat?

Samenvattend 6 korte tips

 1. Bureaublad en Documenten kan UIT bij iCloud Drive (Systeemvoorkeuren op je Mac). Zet alles eventueel op een andere cloud zoals Dropbox, Onedrive of Google Drive
 2. Op je iPhone kan iCloud reservekopie UIT (de backup van je iPhone kan direct op je Mac)
 3. Gebruik Google Foto’s (ook op je telefoon, zie voor Settings verderop)
  – alhoewel dat vanaf 2021 niet meer gratis is
 4. iCloud Foto’s kan dan UIT (ook op je telefoon)
 5. Fotostream kan wel AAN (maar kan ook UIT als Google Foto’s goed werkt)
 6. De grootste slokop op je computer is Foto’s. Maar die kun je ook op een externe schijf zetten (start Foto’s met Alt ingedrukt). En als je Google Foto’s gebruikt, dan hoef je Foto’s helemaal niet meer te gebruiken.

En nu wat meer info en uitleg:

Bij iCloud Drive is 5GB gratis, en dat is heel weinig. Daar kan je niks mee. Ja, Fotostream mag AAN (ook op je telefoon), want dat is handig. Alleen je recente foto’s syncen dan naar de Cloud. Oude foto’s hoeven niet, want die zijn al eerder gesynct. Slim en goed (UPDATE: op een nieuw Mac OS zit Fotostream niet eens meer).

Maar iCloud Foto’s kan je juist beter UITzetten (zowel op je Mac als op je telefoon), want dat betekent dat je AL je foto’s ALTIJD synct. En dat past nooit op die gratis 5Gb:

meer icloud opslag kopen? Zet iCloud Foto's UIT en zet Fotostream AAN
Zet iCloud Foto’s UIT en zet Fotostream AAN. Zowel op je Mac als op je telefoon en iPad.

iCloud is handig – als de kosten je niet interesseren. 2TB kost €10,- per maand en dan werkt het prima. Maar voor veel mensen is die € 120,- per jaar toch best veel, zeker als je beseft dat het vaak niet nodig is.

Je kan beter Google Foto’s nemen (zowel op je Mac als op je telefoon / iPad). Dat was onbeperkt gratis (vanaf 2021 niet meer). Er was ook een betaalde versie, voor Oorspronkelijke kwaliteit, maar de meeste mensen kiezen de gratis versie (Hoge kwaliteit). Je hebt dan zelfs Fotostream niet eens meer nodig, want dat zit ook al in Google Foto’s. Hier die instellingen van Google Foto’s:

iCloud Drive: Documenten en Bureaublad UIT

Bij de mappen Documenten en Bureaublad is het veel erger. Want als die AAN staat bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive, dan kan je niet eens meer bestanden opslaan, als je iCloud volzit.

Je kan het vinkje uitzetten bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive Bureaublad en Documenten. Als je dit vinkje uitzet, krijg je de vraag OF en WAAR je die oude mappen wil bewaren.

meer icloud opslag kopen? Zet het bovenste vinkje UIT bij iCLoud Drive
Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Drive

Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Voorkeuren. Je Bureaublad en je map Documenten staan dan niet meer op de iCloud, dus die moet je nu wel regelmatig back-uppen. Of zet al je lopende documenten bijvoorbeeld op Dropbox, Onedrive of Google Drive. Die zijn allemaal (beperkt) gratis. Dan heb je altijd een back-up.

Optimaliseer opslag betekent dat iCloud zoveel mogelijk spiegelt, totdat je lokale schijf vol raakt. Daarna spiegelen alleen de recente bestanden, en oude bestanden blijven alleen nog op iCloud staan, en  niet meer op je Mac. Briljant en slim, maar het werkt alleen goed als je de grote betaalde iCloud neemt.

Meer iCloud opslag? Check eerst de ruimte op je Mac

Bij het Appeltje linksboven > Over deze Mac > Opslag zie je hoeveel vrije ruimte er is op je Mac:

over deze mac

meer icloud opslag kopen? zoveel ruimte is er vrij op je mac

Als je daar zat ruimte over hebt, kan het nog steeds gebeuren dat je geen bestanden op kan slaan: namelijk als het vinkje bij Bureaublad en Documenten AAN staat… terwijl je iCloud Drive vol zit. Check maar bij Systeemvoorkeuren > iCloud:

check icloud drive opslag
Klik de “Opties” bij iCloud Drive en bij Foto’s, en stel die af.

UPDATE: op een nieuw Mac OS in 2021 is dit weer ietsje anders:

Je moet op je account-poppetje klikken
Klik de Opties bij de iCloud Drive
Hier kan je de Map Bureaublad en Documenten uitzetten, je krijgt een melding om het te verplaatsen
De optie “Fotostream” zit hier  niet meer. Wel op je iPhone!

IOS Backups op iCloud? Past niet!

Als je backups van je iPhone en iPad via iCloud doet, dan zit je gratis iCloud ook meteen al vol. Je kan dan beter die reservekopie op je computer maken, via iTunes. Dat kan zelfs op een externe schijf, zie deze blog.

Zet op je telefoon iCloud backups UIT, bij Instellingen > bovenaan, Apple ID > iCloud > Beheer opslag > iCloud reservekopie:

check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb nog genoeg ruimte in mijn iCloud zitten, zo’n 4 gb, maar toch krijg ik de melding onderaan in de app bestanden dat ik maar 300mb over heb. Kan ik hier iets aan doen? Ik gebruik alleen een iPad wat betreft Apple producten en heb reservekopie al uitgezet.

 2. Hai, ik wil mijn oude bestanden van mijn laptop overzetten in de icloud, en volgens mijn iphone heb ik slechts 200GB van 2TB gebruikt en mijn bestanden zijn alles tesamen 137GB. Nu krijg ik de melding als ik dat wil overzetten, dan er onvoldoende schijfruimte is op icloud drive. Er zou 121GB meer nodig zijn om de bestanden te kunnen kopiëren. Hoe kan dit?

 3. Ik ben hier gekomen omdat ik ten einde raad ben! Ik ben zo’n iemand die 120euro per jaar betaalt aan de cloud… om vervolgens alsnog continu een volle Macbook te hebben! Als ik nu een foto open in ‘foto’s’ opent deze niet eens, ik krijg een grijze gevarendriehoek en kan mijn foto niet openen.. komt dit probleem je bekent voor? (uiteraard heb ik wel genoeg ruimte in de cloud). En adviseer je nu om dus ook alles op te heffen en naar google foto’s te gaan?

  1. Voor foto’s zeker ja. Als je iCloud niet vol zit, kan je harddisk vol zitten.
   Zie het stukje:
   Bij het Appeltje linksboven > Over deze Mac > Opslag zie je hoeveel vrije ruimte er is op je Mac.

 4. Ik heeft een externe schijf met genoeg opslag maak ik in mij leven niet vol ,wel Maybach ouderwets er was nog geen i cloud ,zo nou en dan alle foto’s downloaden op de externe schijf en heeft i ckloud niet nodig

 5. Dankjewel AartJan,

  nog wel de vraag als ik de reservekopie op mijn I-pad nu ook uit ga zetten net als op mijn telefoon ( waar hij wel al uit stond)…. zie ik niet hoe ik het kan instellen zodat de opslag via I-tunes gaat vanaf mij I-pad. DeΩe foto’s zijn van belang. Mijn opslag ruimte van 5GB heb ik bereikt en vraag me dus af of ik toch op betaalde I-cloud opslag moet overgaan of dat het via I-tunes gaat. Daar heb ik nl zat opslag omdat ik I-tunes niet gebruik voor andere zaken.
  Groeten,
  Wilma

  1. 1. De backup van foto’s kan beter via Google foto’s, ook op je iPad.
   2. Als je de iPad aan je computer hangt kan de reservekopie handmatig via iTunes.
   Dan kan de reservekopie UIT via iCloud, maar als je geen computer hebt, kan dat niet.

Geef een reactie