Meer iCloud opslag kopen? NEE!

icloud opslag vol

Update: 15 dec 2020 • 15:20 •

Ik zie bij veel mensen de waarschuwing: “Maak ruimte vrij, of koop extra opslag op iCloud“. Maar extra opslag kopen is vaak niet nodig. En wat erger is: het lukt soms niet meer om bestanden op te slaan, terwijl er ruimte zat is op die Mac. Huh? Hoe zit dat?

Samenvattend 5 korte tips

 1. Gebruik Google Foto’s (ook op je telefoon)
 2. iCloud Foto’s kan UIT (ook op je telefoon)
 3. Fotostream kan AAN (of UIT als je Google Foto’s hebt)
 4. Bureaublad en Documenten kan UIT bij iCloud Drive (op je Mac)
  maar zet je documenten dan wel op een andere (gratis) cloud zoals Dropbox, Onedrive, Stack of Google Drive
 5. Op je telefoon kan iCloud reservekopie UIT (backups kunnen dan via iTunes)

En nu wat meer info en uitleg:

Bij iCloud Drive is 5Gb gratis, en dat is heel weinig. Daar kan je niks mee. Ja, Fotostream mag eventueel AAN (ook op je telefoon), want dat is handig. Alleen je recente foto’s syncen dan naar de Cloud. Oude foto’s hoeven niet, want die zijn al eerder gesynct. Slim en goed.

Maar iCloud Foto’s kan je juist beter UITzetten (zowel op je Mac als op je telefoon), want dat betekent dat je AL je foto’s ALTIJD synct. En dat past nooit op die gratis 5Gb. Dat past alleen als je extra ruimte koopt bij iCloud.

meer icloud opslag kopen? Zet iCloud Foto's UIT en zet Fotostream AAN
Zet iCloud Foto’s UIT en zet Fotostream AAN. Zowel op je Mac als op je telefoon en iPad.

iCloud is handig – als de kosten je niet interesseren. 2TB kost €10,- per maand en dan werkt het prima. Maar voor veel mensen is die € 120,- per jaar toch best veel, zeker als je beseft dat het vaak niet nodig is.

Je kan beter Google Foto’s nemen (zowel op je Mac als op je telefoon / iPad). Dat is onbeperkt gratis. Er is ook wel een betaalde versie, voor 4K video en high res foto’s, maar de meeste mensen kiezen de gratis versie (4K video wordt dan in lagere kwaliteit opgeslagen). Je hebt dan zelfs Fotostream niet eens meer nodig, want dat zit ook al in Google Foto’s.

iCloud Drive: Documenten en Bureaublad UIT

Bij de mappen Documenten en Bureaublad is het erger. Als die AAN staat bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive, dan kan je niet eens meer bestanden opslaan, als je iCloud volzit.

Maak dan eerst een kopie van die twee mappen, en zet die ook ergens in je Home Folder, onder een andere naam. Je kan daarna het vinkje uitzetten bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive Bureaublad en Documenten. (En als je dit vinkje uitzet, krijg je gelukkig alsnog de vraag of je de oude mappen wil bewaren.)

meer icloud opslag kopen? Zet het bovenste vinkje UIT bij iCLoud Drive
Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Drive

Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Voorkeuren. Je Bureaublad en je map Documenten staan dan niet meer op de iCloud, dus die moet je nu wel regelmatig back-uppen.

Zet al je lopende documenten op een Cloud: Dropbox, Onedrive of Google Drive. Die zijn allemaal gratis. Dan heb je altijd een back-up, met versiebeheer. Als het project klaar is kan je het eventueel ergens anders backuppen (bijvoorbeeld op een lokale backup via Time Machine).

Optimaliseer opslag betekent dat iCloud zoveel mogelijk spiegelt, totdat je lokale schijf vol raakt. Daarna spiegelen alleen de recente bestanden, en oude bestanden blijven alleen nog op iCloud staan, en  niet meer op je Mac. Briljant en slim, maar het werkt alleen goed als je de grote betaalde iCloud neemt.

Meer iCloud opslag? Check eerst de ruimte op je Mac

Bij het Appeltje linksboven > Over deze Mac > Opslag zie je hoeveel vrije ruimte er is op je Mac:

over deze mac

meer icloud opslag kopen? zoveel ruimte is er vrij op je mac

Als je daar ZAT ruimte over hebt, waarom kan je dan geen bestanden opslaan? Omdat het vinkje hierboven bij Bureaublad en Documenten AAN staat… En omdat je iCloud Drive al volzit. Check maar bij Systeemvoorkeuren > iCloud:

check icloud drive opslag
Klik de “Opties” bij iCloud Drive en bij Foto’s, en stel die af.

IOS Backups op iCloud? Past niet!

Als je backups van je iPhone en iPad via iCloud doet, dan zit je gratis iCloud meteen al vol. Je kan dan beter die reservekopie op je computer maken, via iTunes. Dat kan zelfs op een externe schijf, zie deze blog.

Zet op je telefoon iCloud backups UIT, bij Instellingen > bovenaan, Apple ID > iCloud > Beheer opslag > iCloud reservekopie:

check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS

5 Reacties

 1. Ik heeft een externe schijf met genoeg opslag maak ik in mij leven niet vol ,wel Maybach ouderwets er was nog geen i cloud ,zo nou en dan alle foto’s downloaden op de externe schijf en heeft i ckloud niet nodig

 2. Dankjewel AartJan,

  nog wel de vraag als ik de reservekopie op mijn I-pad nu ook uit ga zetten net als op mijn telefoon ( waar hij wel al uit stond)…. zie ik niet hoe ik het kan instellen zodat de opslag via I-tunes gaat vanaf mij I-pad. DeΩe foto’s zijn van belang. Mijn opslag ruimte van 5GB heb ik bereikt en vraag me dus af of ik toch op betaalde I-cloud opslag moet overgaan of dat het via I-tunes gaat. Daar heb ik nl zat opslag omdat ik I-tunes niet gebruik voor andere zaken.
  Groeten,
  Wilma

  1. 1. De backup van foto’s kan beter via Google foto’s, ook op je iPad.
   2. Als je de iPad aan je computer hangt kan de reservekopie handmatig via iTunes.
   Dan kan de reservekopie UIT via iCloud, maar als je geen computer hebt, kan dat niet.

Geef een reactie