Meer iCloud opslag kopen? NEE!

icloud opslag vol

– Update: 17 juli 2023 –

Ik zie bij veel mensen de waarschuwing: “Maak ruimte vrij, of koop extra opslag op iCloud“. Maar extra opslag kopen is vaak niet nodig. Maar wat erger is: het lukt soms niet eens meer om bestanden op te slaan, terwijl er ruimte zat is op die Mac. Huh? Hoe zit dat?

Twee korte tips om het op te lossen

 1. Op je Mac: Bureaublad en Documenten kan UIT bij Systeemvoorkeuren > iCloud Drive. Dit is meestal de oorzaak van die melding. Want alles wat je daar neerzet komt op je iCloud, en die is vaak meteen al vol.
 2. Op je iPhone: iCloud reservekopie kan UIT (de backup van je iPhone kan ook op je Mac, als je ‘m er af en toe aanhangt). Als er al een hoop backups staan, kan je die verwijderen van je iCloud.

En dan nog twee tips:

 1. De grootste slokop op je computer is meestal Foto’s. Maar die kun je ook op een externe schijf zetten (start Foto’s met Alt ingedrukt). En als je Google Foto’s gebruikt, dan hoef je Foto’s al helemaal niet meer te gebruiken. Sowieso is het handiger om je foto’s niet op je schijf te hebben, maar op een server (want die wordt gebackupt, en daar kan je dan vanaf al je devices bij).
 2. Gebruik eventueel Google Foto’s (ook op je telefoon, zie voor Settings verderop). iCloud Foto’s kan in dat geval UIT.
  Fotostream kan wel AAN (maar dat bestaat inmiddels niet meer…)

En nu wat meer uitleg

Apple zet standaard je Bureaublad en Documenten ook op de iCloud. Maar  die gratis 5Gb zit meteen vol. Met al die ellendige meldingen tot gevolg. Dat kan je dus beter uitzetten. Opgelost!

Ja, Fotostream kan misschien AAN (ook op je telefoon), want dat is handig. Die laat alleen recente foto’s syncen naar de iCloud. MAAR: op nieuwe Macs en iPhones zit Fotostream niet eens meer. Omdat niemand het begreep, denk ik.

En iCloud Foto’s kan je eventueel zelfs uitzetten (zowel op je Mac als op je telefoon), want dat betekent dat je AL je foto’s ALTIJD synct. En dat past nooit op die gratis 5Gb:

meer icloud opslag kopen? Zet iCloud Foto's UIT en zet Fotostream AAN
Zet iCloud Foto’s UIT en zet Fotostream AAN op je Mac en iPhone.

Een betaalde iCloud is handig als de kosten je niet interesseren. 2TB kost €10,- per maand en dan werkt het prima. Maar voor veel mensen is die € 120,- per jaar toch best veel, zeker als je beseft dat het niet nodig is.

Je kan ook Google Foto’s nemen (zowel op je Mac als op je telefoon / iPad). Dat was vroeger gratis (vanaf 2021 niet meer). De meeste mensen kozen dan de gratis versie (Hoge kwaliteit). Je had dan ook Fotostream niet meer nodig, want dat zit ook al in Google Foto’s. Hier die instellingen van Google Foto’s:

iCloud Drive: Documenten en Bureaublad UIT

Bij de mappen Documenten en Bureaublad is het veel erger. Want dan kan je niet eens meer bestanden opslaan, omdat je iCloud vol zit. Dat is dus een ramp.

Je kan dan het vinkje uitzetten bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive Bureaublad en Documenten. Dan krijg je de vraag OF en WAAR je die oude mappen wil bewaren. Daar kom je wel uit:

meer icloud opslag kopen? Zet het bovenste vinkje UIT bij iCLoud Drive
Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Drive

Je Bureaublad en je Documenten staan dan niet meer op de iCloud, dus die moet je dan wel back-uppen. Of zet al je lopende documenten op Dropbox, Onedrive of Google Drive. Dan heb je altijd een back-up, die vanaf al je devices bereikbaar is, met versie-beheer (zodat je kan zien wie er wat wanneer heeft gewijzigd, en je ook terug kan naar vorige versies).

“Optimaliseer opslag”: dit betekent dat iCloud zoveel mogelijk spiegelt, totdat je lokale schijf vol raakt. Daarna spiegelen alleen de recente bestanden. Oude bestanden blijven dan alleen nog op iCloud staan, en niet meer op je Mac. Briljant en slim, maar het werkt alleen goed als je de grote betaalde iCloud neemt.

Meer iCloud opslag? Check de ruimte op je schijf!

Bij het Appeltje linksboven > Over deze Mac > Opslag zie je hoeveel vrije ruimte er is op je Mac:

over deze mac

meer icloud opslag kopen? zoveel ruimte is er vrij op je mac

Dan blijkt meestal dat je daar ruimte zat hebt, maar dat je toch geen bestanden op kan slaan. Namelijk als het vinkje bij “Bureaublad en Documenten” aan staat bij Systeemvoorkeuren > iCloud:

check icloud drive opslag
Klik de “Opties” bij iCloud Drive en bij Foto’s, en stel die af.

UPDATE: op een nieuw MacOS vanaf 2021 is dit weer anders:

Je moet op je account-poppetje klikken
Klik de Opties bij de iCloud Drive
Hier kan je de Map Bureaublad en Documenten uitzetten, je krijgt een melding om het te verplaatsen
De optie “Fotostream” zit hier  niet meer. Wel op je iPhone!

IOS Backups op iCloud? Past niet!

Als je backups van je iPhone en iPad via iCloud doet, dan zit je gratis iCloud ook meteen vol. Je kan beter die reservekopie op je computer doen. Dat kan zelfs op een externe schijf, zie deze blog.

Zet dan op je telefoon iCloud backups UIT, bij Instellingen > bovenaan, Apple ID > iCloud > Beheer opslag > iCloud reservekopie:

check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS

En verwijder oude backups.

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb nog genoeg ruimte in mijn iCloud zitten, zo’n 4 gb, maar toch krijg ik de melding onderaan in de app bestanden dat ik maar 300mb over heb. Kan ik hier iets aan doen? Ik gebruik alleen een iPad wat betreft Apple producten en heb reservekopie al uitgezet.

 2. Hai, ik wil mijn oude bestanden van mijn laptop overzetten in de icloud, en volgens mijn iphone heb ik slechts 200GB van 2TB gebruikt en mijn bestanden zijn alles tesamen 137GB. Nu krijg ik de melding als ik dat wil overzetten, dan er onvoldoende schijfruimte is op icloud drive. Er zou 121GB meer nodig zijn om de bestanden te kunnen kopiëren. Hoe kan dit?

 3. Ik ben hier gekomen omdat ik ten einde raad ben! Ik ben zo’n iemand die 120euro per jaar betaalt aan de cloud… om vervolgens alsnog continu een volle Macbook te hebben! Als ik nu een foto open in ‘foto’s’ opent deze niet eens, ik krijg een grijze gevarendriehoek en kan mijn foto niet openen.. komt dit probleem je bekent voor? (uiteraard heb ik wel genoeg ruimte in de cloud). En adviseer je nu om dus ook alles op te heffen en naar google foto’s te gaan?

  1. Voor foto’s zeker ja. Als je iCloud niet vol zit, kan je harddisk vol zitten.
   Zie het stukje:
   Bij het Appeltje linksboven > Over deze Mac > Opslag zie je hoeveel vrije ruimte er is op je Mac.

 4. Ik heeft een externe schijf met genoeg opslag maak ik in mij leven niet vol ,wel Maybach ouderwets er was nog geen i cloud ,zo nou en dan alle foto’s downloaden op de externe schijf en heeft i ckloud niet nodig

 5. Dankjewel AartJan,

  nog wel de vraag als ik de reservekopie op mijn I-pad nu ook uit ga zetten net als op mijn telefoon ( waar hij wel al uit stond)…. zie ik niet hoe ik het kan instellen zodat de opslag via I-tunes gaat vanaf mij I-pad. DeΩe foto’s zijn van belang. Mijn opslag ruimte van 5GB heb ik bereikt en vraag me dus af of ik toch op betaalde I-cloud opslag moet overgaan of dat het via I-tunes gaat. Daar heb ik nl zat opslag omdat ik I-tunes niet gebruik voor andere zaken.
  Groeten,
  Wilma

  1. 1. De backup van foto’s kan beter via Google foto’s, ook op je iPad.
   2. Als je de iPad aan je computer hangt kan de reservekopie handmatig via iTunes.
   Dan kan de reservekopie UIT via iCloud, maar als je geen computer hebt, kan dat niet.

Geef een reactie