Meer iCloud opslag kopen? NEE!

icloud opslag vol

Ik zie bij veel mensen de waarschuwing: “Maak ruimte vrij, of koop extra opslag op iCloud“. Maar extra opslag kopen is vaak niet nodig. En wat erger is: het lukt soms niet meer om bestanden op te slaan, terwijl er ruimte zat is op die Mac. Huh? Hoe zit dat?

Samenvattend 5 korte tips

  1. Gebruik Google Foto’s (ook op je telefoon)
  2. iCloud Foto’s kan UIT (ook op je telefoon)
  3. Fotostream kan AAN (of UIT als je Google Foto’s hebt)
  4. Bureaublad en Documenten kan UIT bij iCloud Drive (op je Mac)
    maar zet je documenten dan wel op een andere (gratis) cloud zoals Dropbox, Onedrive, Stack of Google Drive
  5. Op je telefoon kan iCloud reservekopie UIT (backups kunnen dan via iTunes)

En nu wat meer info en uitleg:

Bij iCloud Drive is 5Gb gratis, en dat is heel weinig. Daar kan je niks mee. Ja, Fotostream mag eventueel AAN (ook op je telefoon), want dat is handig. Alleen je recente foto’s syncen dan naar de Cloud. Oude foto’s hoeven niet, want die zijn al eerder gesynct. Slim en goed.

Maar iCloud Foto’s kan je juist beter UITzetten (zowel op je Mac als op je telefoon), want dat betekent dat je AL je foto’s ALTIJD synct. En dat past nooit op die gratis 5Gb. Dat past alleen als je extra ruimte koopt bij iCloud.

meer icloud opslag kopen? Zet iCloud Foto's UIT en zet Fotostream AAN
Zet iCloud Foto’s UIT en zet Fotostream AAN. Zowel op je Mac als op je telefoon en iPad.

iCloud is handig – als de kosten je niet interesseren. 2TB kost €10,- per maand en dan werkt het prima. Maar voor veel mensen is die € 120,- per jaar toch best veel, zeker als je beseft dat het vaak niet nodig is.

Je kan beter Google Foto’s nemen (zowel op je Mac als op je telefoon / iPad). Dat is onbeperkt gratis. Er is ook wel een betaalde versie, voor 4K video en high res foto’s, maar de meeste mensen kiezen de gratis versie (4K video wordt dan in lagere kwaliteit opgeslagen). Je hebt dan zelfs Fotostream niet eens meer nodig, want dat zit ook al in Google Foto’s.

iCloud Drive: Documenten en Bureaublad UIT

Bij de mappen Documenten en Bureaublad is het erger. Als die AAN staat bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive, dan kan je niet eens meer bestanden opslaan, als je iCloud volzit.

Maak dan eerst een kopie van die twee mappen, en zet die ook ergens in je Home Folder, onder een andere naam. Je kan daarna het vinkje uitzetten bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive Bureaublad en Documenten.

meer icloud opslag kopen? Zet het bovenste vinkje UIT bij iCLoud Drive
Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Drive

Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Voorkeuren. Je Bureaublad en je map Documenten staan dan niet meer op de iCloud, dus die moet je nu wel regelmatig back-uppen.

Lopende documenten kan je het best op een cloud zetten, zoals Dropbox, Onedrive, Stack of Google Drive. Die zijn allemaal gratis. Want dan heb je altijd een back-up, met versiebeheer. Als het project klaar is kan je het ergens anders backuppen (bijvoorbeeld op een lokale bakup via Time Machine).

Optimaliseer opslag betekent dat iCloud zoveel mogelijk spiegelt, totdat je lokale schijf vol raakt. Daarna spiegelen alleen de recente bestanden, en oude bestanden blijven alleen nog op iCloud staan, en  niet meer op je Mac. Briljant en slim, maar het werkt alleen goed als je de grote betaalde iCloud neemt.

Meer iCloud opslag? Check eerst de ruimte op je Mac

Bij het Appeltje linksboven > Over deze Mac > Opslag zie je hoeveel vrije ruimte er is op je Mac:

over deze mac

meer icloud opslag kopen? zoveel ruimte is er vrij op je mac

Als je daar ZAT ruimte over hebt, waarom kan je dan geen bestanden opslaan? Omdat het vinkje hierboven bij Bureaublad en Documenten AAN staat… En omdat je iCloud Drive al volzit. Check maar bij Systeemvoorkeuren > iCloud:

check icloud drive opslag
Klik de “Opties” bij iCloud Drive en bij Foto’s, en stel die af.

IOS Backups op iCloud? Past niet!

Als je backups van je iPhone en iPad via iCloud doet, dan zit je gratis iCloud meteen al vol. Je kan dan beter die reservekopie op je computer maken, via iTunes. Dat kan zelfs op een externe schijf, zie deze blog.

Zet op je telefoon iCloud backups UIT, bij Instellingen > bovenaan, Apple ID > iCloud > Beheer opslag > iCloud reservekopie:

check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS

1 Reactie

Geef een reactie