Meer iCloud opslag kopen? NEE!

icloud opslag vol

Moet je meer iCloud opslag kopen? Nee, dat is meestal niet nodig. Ik zie bij veel mensen de waarschuwing: “Maak ruimte vrij, of koop extra opslag op iCloud“. Maar dat is vaak weggegooid geld. En wat veel erger is: het lukt dan soms niet eens meer om bestanden op te slaan, terwijl er ruimte zat is op die Mac. Huh?

– – Onderaan staan vier korte tips, als samenvatting – –

Bij iCloud Drive is 5Gb gratis, en dat is heel weinig. Daar kan je niks mee. Ja, Fotostream mag AAN (ook op je telefoon), want dat is superhandig, en dat lukt ook wel met die 5Gb. Al je recente foto’s syncen dan naar de Cloud. Oude foto’s staan al op AL je devices, want die zijn al eerder gesynct. Superslim en goed.

Maar iCloud Foto’s kan je juist beter UITzetten (zowel op je Mac als op je telefoon), want dat betekent dat je AL je foto’s ALTIJD synct. En dat past nooit op die gratis 5Gb. Dat past alleen als je extra ruimte koopt bij iCloud.

meer icloud opslag kopen? Zet iCloud Foto's UIT en zet Fotostream AAN
Zet iCloud Foto’s UIT en zet Fotostream AAN. Zowel op je Mac als op je telefoon en iPad.

iCloud is superhandig – als de kosten je niet interesseren. 2TB kost €10,- per maand en dan werkt het prima. Maar voor veel mensen is die € 120,- per jaar toch best veel, zeker als je beseft dat het vaak niet eens nodig is.

Je kan voor foto’s veel beter Google Foto’s nemen (zowel op je Mac als op je telefoon / iPad). Dat is onbeperkt gratis. Er is ook een betaalde versie, voor 4K video en high res foto’s, maar dat is meer voor professionals. Consumenten kiezen meestal de gratis versie, en hebben daar dan genoeg aan. Je hebt dan zelfs Fotostream niet eens meer echt nodig, want dat zit ook al in Google Foto’s.

iCloud Drive: Documenten en Bureaublad UITzetten

Bij de mappen Documenten en Bureaublad is het veel erger. Als je die AAN hebt staan bij Systeemvoorkeuren > iCloud > Drive, dan kan je niet eens meer bestanden opslaan, als je iCloud volzit. Je kan dan het vinkje uitzetten bij Bureaublad en Documenten. Dan staan deze twee mappen weer gewoon lokaal op je computer, waar meestal juist veel ruimte vrij is:

meer icloud opslag kopen? Zet het bovenste vinkje UIT bij iCLoud Drive
Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Drive

Zet het bovenste vinkje UIT bij iCloud Voorkeuren. Je Bureaublad en je map Documenten staan dan weer gewoon op je computer, en je kan weer opslaan!

De oude bestanden staan dan niet meer op je Mac als je dit UITzet, maar nog wel op je online iCloud. Je kan het vinkje weer AAN zetten, en alle bestanden dan naar een andere map kopiëren. Daarna kan het vinkje weer UIT. Als je veel bestanden in die mappen hebt kan je dit beter van tevoren doen.

Optimaliseer opslag betekent dat iCloud zoveel mogelijk spiegelt, totdat je lokale schijf vol raakt. Daarna spiegelen alleen de recente bestanden, en oude bestanden blijven alleen nog op iCloud staan, en  niet meer op je Mac. Briljant en slim, maar het werkt alleen goed als je de grote betaalde iCloud neemt.

Meer iCloud opslag? Check eerst de ruimte op je Mac

Bij het Appeltje linksboven > Over deze Mac > Opslag zie je hoeveel vrije ruimte er is OP JE MAC:

over deze mac

meer icloud opslag kopen? zoveel ruimte is er vrij op je mac

Als je daar ZAT ruimte over hebt, waarom kan je dan geen bestanden opslaan? Omdat het vinkje hierboven bij Bureaublad en Documenten AAN staat… En omdat je iCloud Drive al volzit. Check maar bij Systeemvoorkeuren > iCloud:

check icloud drive opslag
Klik de “Opties” bij iCloud Drive en bij Foto’s, en stel die af.

IOS Backups op iCloud? Past niet!

Als je backups van je iPhone en iPad via iCloud doet, dan zit je gratis iCloud meteen al vol. Je kan dan beter die reservekopie op je computer maken, via iTunes. Dat kan zelfs op een externe schijf, zie deze blog.

Zet op je telefoon iCloud backups UIT, bij Instellingen > bovenaan, Apple ID > iCloud > Beheer opslag > iCloud reservekopie:

check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS  check icloud beheer opslag op IOS

Samenvattend 5 tips:

  1. Gebruik Google Foto’s (ook op je telefoon)
  2. iCloud Foto’s kan UIT (ook op je telefoon)
  3. Fotostream kan AAN (of UIT als je Google Foto’s hebt)
  4. Bureaublad en Documenten kan UIT bij iCloud Drive (op je Mac)
  5. Op je telefoon kan iCloud reservekopie UIT (backups kunnen dan via iTunes)

Deze blog is niet gesponsord

Geef een reactie