De nieuwe Google Chromecast 4K / 2K review

google chromecast 2K met Google tv review

– Update: 14 september 2023 –

De Google Chromecast past zelfs in je jaszak, en zo heb je je eigen tv altijd mee. Ook op vakantie, op reis of in een ander huis. Als er maar iets van “een scherm” staat, of een beamer. En dan heb je Netflix, Videoland, NPO, Ziggo, F1 of KPN tv en zo – alles waar je abonnementen op hebt. De vorige Chromecast had geen 4K en geen afstandsbediening, en ook nog geen Google TV. Maar deze nieuwe wel! En hij is ook nog eens supergoedkoop: de 2K-versie kost maar €39 en de 4K-versie kost €69. Hier mijn Google Chromecast 4K review.

De nieuwe Google Chromecast 2K met Google TV staat hier op BOL voor €39. Die 2K is voor mij prima: dat is 1080, oftewel Full HD, perfect voor films en tv. Presenteren en lesgeven gaat ook prima in 2K, vanaf de laptop draadloos naar een groot scherm. Grafisch werk doe ik wel met een kabel op een 27 inch 4K-monitor.

Toch liever 4K en 60Hz? De Chromecast 4K staat ook op BOL voor €69.

In de verpakking zit de Chromecast, de USB-C-lader met kabel, de afstandsbediening (inclusief de batterijtjes) en de korte handleiding in het Nederlands:

Google Chromecast 4K review 2K met google tv
Geniaal detail: die klemmetjes! Nice! Om kabels netjes in je tas te doen…

Je doet de Chromecast in de HDMI van de tv. De stroom is via USB 3. Als het niet werkt via de USB van jouw TV, dan pak je gewoon de USB-lader die je erbij krijgt.

Stap twee is de Wifi. Op het scherm zie je wel wat je moet doen: je Wifi kiezen en je wachtwoord intikken en zo. Met de afstandbediening.

Er volgen een hoop stappen (je hebt een Google account nodig, en de Google Home app), maar dan kun je er meteen ook van alles mee: Netflix, KPN tv, Ziggo Go, Disney+, Amazon Prime, gamen, Spotify en zo. Alles waar je een abonnement op hebt. NPO en Youtube zijn gratis. Je hoeft veel apps niet eens te installeren: de meeste staan er al op. Andere apps en games zoals Tidal, Videoland en duizenden andere staan wel in de Google Play Store. Zoals HBO, Viaplay, F1 TV en zelfs Apple TV+. Ja, echt! Apple op je Google! Hoe is het mogelijk…

Handleidingen staan hier.

Geheel bureaublad casten via Chrome

Je kan ook je telefoon (of je laptop) draadloos op de tv tonen. Zonder storende vertraging (nou ja, nog geen kwart seconde). Op Android telefoons gaat dat via Instellingen > Draadloos scherm. Of via de Cast-knop, die in elke app wel ergens in een hoekje staat:

cast button knop chromecast 4k google tv

Op iPhones gaat het via Chrome, of via Google Home. Op een laptop cast je ook via Chrome: je kan dan een tabblad casten, of je hele scherm. Briljant, want dan kan je ook als docent of presentator gewoon draadloos op elk groot scherm, zonder gedoe met dure dongles, kilo’s kabels of halfgare hubjes. Gewoon met je eigen Chromecast!

Casten via Chrome werkt goed – en het is gratis:

chromecast 4k casten bureaublad
Chrome > Drie puntjes > Casten. Kies Tabblad of Scherm, en klik dan de cast-knop

Standalone media player

Je kan ‘m ook als standalone media player gebruiken. Dus je hebt na de setup geen telefoon of laptop meer nodig.

De zeer vergelijkbare Xiaomi 4K tv stick was er al eerder, en kon je ook als standalone media player gebruiken. Zie de review daarvan.

Zonder Wifi

Je kan ook de hotspot van je telefoon gebruiken, als er geen wifi is. Gaat prima: getest en goed bevonden. En met een ethernet-USB-C-adapter kan hij ook aan je bedrade internet.

Hij kan zelfs zijn eigen Wifi uitzenden, in de gevallen dat er geen wifi is:

Interface: Google TV

De interface is Google TV: helder, compleet, soepel en snel. Toekomstige updates krijg je ook. Ook van elke oude tv of beamer maak je zo een Smart TV. Op de handige afstandsbediening zitten alle functies, zelfs het volume van de tv. Slim en doordacht allemaal. En je kan ook praten tegen de afstandsbediening (met de Assistent-knop). Gewoon in het Nederlands: “Is er een nieuwe aflevering van The Peripheral?” – “Ga verder met The Boys” – “Speel muziek van Young Gun Silver Fox op Spotify” – “Seizoen twee van White Lotus”.

Google TV is drastisch vernieuwd. En je kan ook je telefoon of laptopscherm casten.

Gebruik je telefoon als afstandsbediening

Als de remote kwijt is kan je ook gewoon je telefoon als remote gebruiken:

Audio ontvanger + Bluetooth

Je kan ‘m ook als Audio ontvanger gebruiken, en zo de muziek van je telefoon draadloos naar de tv-speaker streamen. Voor super-Hifi kan je er zelfs ook nog een HDMI-Audio extractor bij nemen (dat zit vaak ook al op de tv zelf). Die zet het audio-signaal om in digitale SPDIF (naar je DAC) of naar analoog geluid, voor je versterker.

HiFi via Wifi kan ook op andere manieren, zoals met deze Audiocast met Airplay. Zie ook dit artikel.

Deze nieuwe Chromecast heeft nu ook Bluetooth (de vorige modellen hadden dat niet). Nu kan het geluid dus draadloos naar je AirPods, naar je draadloze koptelefoon, naar je Bluetooth speaker of naar een Bluetooth receiver.

Hier meer uitleg en handleiding.

Hardware

Hij heeft een krachtige processor. Er zit weinig opslag-geheugen op, maar daar heb je hem ook niet voor. Films opslaan kan desnoods op je telefoon of laptop: er is altijd wel een knop in Netflix / Spotify etc om iets te downloaden. En dat stream je dan naar de Chromecast zelfs als er geen internet is.

 • Goede snelle hardware
 • Wifi en Bluetooth
 • Dolby Vision en Dolby Atmos: als je versterker of TV dat heeft
 • Google Widevine L1
 • Google TV in de nieuwste versie, met toekomstige updates
 • Google Assistant via de microfoon op de afstandsbediening

Grote tv, monitor of beamer

Het werkt dus met vrijwel elke tv, ook met een monitor, of met een oude tv. Of met zo’n nieuwe megagrote Samsung tv. Of met zo’n goedkope mini-beamer. De beste monitor voor je laptop is deze 27 inch 4K van LG, en zo is die dus ook een volwaardige Smart TV geworden.

Media sharing? Apple Airplay?

Via Wifi kan je jouw scherm op de grote tv tonen: “casten”. Zie hierboven, bij het stukje over Casten. Het werkt ook via de Hotspot van je telefoon, als er geen Wifi is.

xiaomi chromecast
Je telefoon of laptop draadloos op het grote scherm met Chromecast

Het werkt ook allemaal op de iPhone, iPad en MacBook. Download de Google Home-app. Volg daarin de stappen. Via Media > Systeem beheren kan je dan de apps zoals Netflix en Spotify koppelen aan Google Home. Nu heb je in die apps een Casting-knop, vergelijkbaar met de Airplay-knop.

Vanuit Chrome het hele scherm delen naar de tv
Vanuit een Video-venster kan je ook alleen de video casten
In VLC kan het zo
chromecast 4k review google tv 2k
En vanuit Spotify gaat het bijvoorbeeld zo

Chromecast 4K review conclusie

De nieuwe Chromecast 2K / 4K is een enorme aanrader. Goedkoop, slim en multifunctioneel: echt BRILJANT. De toekomst van tv!
Laat maar weten in de comments wat jij vindt, of wil weten…

De nieuwe Google Chromecast 4K met Google TV staat hier op BOL.com voor €69:

chromecast 4k review google tv 2k
De nieuwe Chromecast 4K met Google TV

En de nieuwe 2K-versie van de Chromecast met Google TV staat hier voor €39.

Chromecast 4K review – nadelen

 • De stroom kan soms niet via de TV. Maar dat is nu met een update verbeterd, en de stroom kan ook via de meegeleverde oplader.
 • De opslagruimte is maar 4GB, maar daar heb je ‘m ook niet voor – zie het stukje daarover.
 • Er zit geen ethernet op, maar dat kan met een USB-C naar Ethernet adapter.
 • Geen aparte audio-uitgang, maar dat kan via een HDMI-audio-extractor.
 • Google ziet uiteraard wel je kijkgedrag…

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je meldingen van nieuwe blogs EN van grote updates. Als je abonneert via de VOLG-knop krijg je mail over nieuwe blogs, maar niet over updates.

Deze Chromecast 4K review is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Dat maakt voor de prijs niet uit. Zo blijft de blog in leven. THANK U, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

35 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Heb het ding een klein jaar. Wat een ellende! De wifi is echt verschrikkelijk slecht. Inmiddels ligt hij aan een hdmi verlengkabel ver van alle apparatuur die het signaal kan verstoren op een paar meter afstand van de router. Wifi signaal is nog steeds beroerd. Ieder ander apparaat in de ruimte heeft perfected verbinding. Het hdmi signaal komt niet altijd goed door (ook zonder de verlengkabel), verstoren gaat dus vaak niet aan, tv ziet geregeld het signaal niet. Geregeld storingen in het beeld. Echt, wat een rommel! Wacht op de nieuwe Xiaomi tv, dan gaat dit ding de prullenbak in. 70 euro weg…

 2. Ter informatie:
  Zins ik een update heb gedaan met de Chromecast Google TV 4K met een simpele USB-tester aan de kabel, werkt deze nu, op zowel een USB-aansluiting van de TV als met de losse voedingsadapter. Er is 1 TV op mijn slaapkamer, daar blijft de Chromecast Google TV 4K aan/uit, aan/uit, enz. schakelen (waarschijnlijk door te weinig vermogen). En het bekende scherm met de “tekst go.co/cast/power” laat de
  Chromecast Google TV 4K niet meer zien, ook “niet meer” terug na fabrieksinstellingen. Daar werkt het dus niet. De Chromecast Google TV 4K gebruikt max. 0.33 A, maar het gebruik ligt meestal tussen de 0,18 en de 0,22 A. Verder ben ik super tevreden met deze Chromecast Google TV 4K MvGr. Th. Meyer

   1. Ikzelf heb de Xiaomi, maar de afstandsbediening is wel top. Ook volumeknoppen om de tv hard en zachter te zetten. Eigenlijk heb je de tv afstandsbediening niet meer nodig

 3. Sinds 2 jaar gebruik ik de Ziggo 4K Horizonbox, en sinds gisteren de Chromecast 4K, helemaal geweldig, alles lijkt mooier en helderder. Voor muziek stream ik naar m’n Google Audio’s, in een groep, link+rechts. Wat me echter niet lukt, is de audio van de Chromecast streamen vanuit de apps, naar de Google Audio speakers, ook al kun je de audio optie wel instellen in de Home app. Heb jij wellicht betere ervaring hiermee?

 4. Ik heb de Chromecast Google TV 4K gekocht en hij werkt goed in streamngapps. Maar ik zie geen mogelijkheid of foto’s van mijn iPhone te casten, behalve als ik het hele scherm van de iPhone cast met behulp van een app. Lukt het ook zonder een extra app?

 5. Beetje flauw misschien maar een HDMI-audio-extractor.zit in de meeste tv’s al. Daar heb ik al diverse mogelijkheden voor audio uit van mijn tv (optisch, jack voor hoofdtelefoon of tulppluggen) en ik heb de gaarste Hitatchi tv die er is (geen smart, daar heb ik die Google Chromecast voor). Zelf gebruik ik de HDMI ARC out die naar een soundbar gaat.
  Tio is wel dat je ook een bluetooth hoofdtelefoon aan de Chromecast kan koppelen.

 6. Wat bedoel je met “En hij kan niet standalone, dus het moet altijd via je telefoon, laptop of tablet.”? Voor de initiele setup heb je inderdaad een device nodig, maar daarna werkt ie gewoon standalone hoor, geen telefoon o.i.d. nodig.

 7. Deze kan dus wel standalone. Het Google TV gedeelte kan gewoon bediend worden met de afstandsbediening. Dat wordt toch beschreven onder het kopje ‘Interface’? Het Chromecast gedeelte dus duidelijk niet (want het casten gaat juist via een ander apparaat)
  En als je de afstandsbediening niet handig vindt, dan kun je ook een bluetooth muis en toetsenbord koppelen. Ook kan ik prima casten vanaf mijn Windows laptop. Apple ondersteunt dat niet of nauwelijks.

 8. Wel Google-account nodig dus? Hoever kom je zonder? Want ik heb geen zin om mijn accountgegevens erin achter te laten als ik het bij iemand zonder moderniteiten installeer.

 9. Beste Aart, ruim 2 jaar geleden heb ik de 4k versie meegenomen uit de vs. Deze is bij mij aangesloten op een hdmi ingang van de versterker. Dit met gevolg dat ik wel Dolby Digital, en Dolby Atmos kan streamen. Dit lukt bij netflix en Prime. Disney dus niet. Oh ja hij ook Dolby Digital Plus. Misschien dat de Amerikaanse versie een andere firmware heeft?

  1. Kpn. Unlimited gebruik ik zelf. Gaat meestal prima. Het heeft namelijk niet zoveel met je sim kaart te maken maar meer met je dekking. Ik was onlangs in de Pyreneeën….daar heb je soms gewoon geen 3/4/5G. Daar mag je blij zijn dat je kunt bellen.

  1. Ja die is er bji de Google Store te vinden. Een adapter met utp aansluiting en die voorziet je Cromecast with Google TV van stroom en data. Maar draadloos is beter en snel genoeg voor 4k beelden.

Geef een reactie