Nieuwe Google Chromecast 4K / 2K review

google chromecast 2K met Google tv review

– Update: 1 maart 2024 –

De Google Chromecast is een kleine streamer zodat je je eigen tv altijd mee hebt. Op vakantie, op reis of in een ander huis. Als er maar ergens een monitor, een oude tv of beamer staat. En dan heb je Netflix, Videoland, NPO, Ziggo, F1 of KPN tv en zo – alles waar je abonnementen op hebt. Ook voor je muziek zoals Spotify en zo. De vorige Chromecast had geen 4K en geen afstandsbediening, en geen Google TV. Maar deze nieuwe wel! En hij is ook goedkoop: de 2K-versie kost maar €39 en de 4K-versie kost €69. Hier mijn Google Chromecast 4K review.

De nieuwe Google Chromecast 2K met Google TV staat hier op BOL voor €39. Die 2K is voor mij prima, want dat is ruimschoots 1080, oftewel meer dan Full HD, perfect voor films en tv. Presenteren en lesgeven gaat ook prima in 2K, vanaf de laptop, draadloos naar een groot scherm.

Toch liever 4K en 60Hz? De Chromecast 4K staat ook op BOL voor €69.

In de verpakking zit de Chromecast, de USB-C-lader met kabel, de afstandsbediening (inclusief de batterijtjes) en de korte handleiding in het Nederlands:

Google Chromecast 4K review 2K met google tv
Geniaal detail: die klemmetjes! Nice! Om kabels netjes in je tas te doen…

Je doet de Chromecast in de HDMI van de tv. De stroom gaat via USB. Als het niet werkt via de USB van jouw TV, dan pak je de USB-lader die je bij de Chromecast kreeg.

Stap twee is de Wifi. Op het scherm zie je wel wat je moet doen: je Wifi kiezen en je wachtwoord intikken en zo. Met de afstandbediening.

Er volgen een hoop stappen (je hebt een Google account nodig, en de Google Home app), maar dan kun je er meteen ook van alles mee: Netflix, KPN tv, Ziggo Go, Disney+, Amazon Prime, gamen, Spotify en zo. Alles waar je een abonnement op hebt. NPO en Youtube zijn gratis. Veel apps zijn zelfs al voor-geïnstalleerd. Andere apps zoals Tidal, Videoland en duizenden andere (ook games) staan in de Google Play Store. Zoals HBO, Viaplay, F1 TV en zelfs Apple TV+. Ja, echt! Apple op je Google! Hoe is het mogelijk…

Handleidingen staan hier.

Geheel bureaublad casten via Chrome

Je kan ook je telefoon of laptop draadloos op de tv tonen. Zonder storende vertraging. Op Android telefoons gaat dat via Instellingen > Draadloos scherm. Of via de Cast-knop, die in elke app wel ergens in een hoekje staat:

cast button knop chromecast 4k google tv

Op iPhones gaat het via Chrome, of via de Google Home app. Op een laptop (Mac of Windows) cast je ook via Chrome: je kan dan een tabblad casten, of je hele scherm. Briljant, want dan kan je ook als docent of presentator gewoon draadloos op elk groot scherm, zonder gedoe met dure dongles, kilo’s kabels of halfgare hubjes. Gewoon met je eigen Chromecast!

Casten via Chrome werkt goed en gratis:

chromecast 4k casten bureaublad
Chrome > Drie puntjes > Casten. Kies Tabblad of Scherm, en klik dan de cast-knop

Standalone media player: een streamer

Je kan ‘m ook als standalone media player gebruiken. Een streamer, ook voor al je audio (zie verderop tips voor super-HiFi). Na de setup kan het verder dus ook zonder je telefoon of laptop. De vergelijkbare Xiaomi 4K tv stick was er al eerder, en kon je ook als standalone media player gebruiken. Zie de review daarvan.

Zonder Wifi

Je kan ook de hotspot van je telefoon gebruiken, als er geen wifi is. Gaat prima: getest en goed bevonden. En met een ethernet-USB-C-adapter kan hij ook aan je bedrade internet.

Hij kan zelfs zijn eigen Wifi uitzenden, in de gevallen dat er geen wifi is:

Interface: Google TV

De interface is Google TV: helder, compleet, soepel en snel. Toekomstige updates krijg je ook. Ook van elke oude tv of beamer maak je zo een Smart TV. Op de afstandsbediening zitten alle functies, zelfs het volume van de tv. Slim en doordacht allemaal. En je kan ook praten tegen de afstandsbediening (met de Assistent-knop). Gewoon in het Nederlands: “Is er een nieuwe aflevering van The Peripheral?” – “Ga verder met The Boys” – “Speel muziek van Young Gun Silver Fox op Spotify” – “Seizoen twee van White Lotus”.

Google TV is drastisch vernieuwd. Je kan ook je telefoon of laptop “casten”.

Gebruik je telefoon als afstandsbediening

Je kan ook je telefoon als remote gebruiken. Zie dit filmpje.

Maak er een Audio HiFi-systeem van

Je kan ‘m ook als super-audiosysteem gebruiken. Als ontvanger of streamer kan de muziek sowieso dus al draadloos naar een versterker met speakers of naar de tv.

Voor de hoogste kwaliteit neem je er een USB-DAC bij. De mooist klinkende DAC vind ik een buizen-DAC. Zo’n DAC kan je aansluiten via een USB-C-hub van een paar euro (of iets vergelijkbaars zoals zo’n power-USB-hub met PD op Amazon). Daar zet je dan ook de Chromecast op, en de oplader. De oplader moet dan voldoende stroom geven voor beide apparaten. Als de buizen-DAC al zijn eigen voeding heeft dan is de oplader van de Chromecast al goed genoeg.

In plaats van de USB-hub kan het ook met een HDMI-Audio extractor (dat zit vaak ook al op de tv zelf). Die zet het audio-signaal om in digitale SPDIF wat dan weer naar de DAC moet voor topkwaliteit geluid. Zo’n HDMI-Audio splitter kan ook goedkoop op AliExpress voor een paar euro.

Deze nieuwe Chromecast heeft nu ook Bluetooth (de vorige modellen hadden dat niet). Nu kan het geluid dus ook draadloos naar je AirPods, naar je draadloze koptelefoon, naar je Bluetooth speaker of naar een Bluetooth receiver.

Hier meer uitleg en handleiding.

Hardware

Hij heeft een krachtige processor. Er zit weinig opslag-geheugen op, maar daar heb je hem ook niet voor. Films opslaan kan desnoods op je telefoon of laptop: er is altijd wel een knop in Netflix / Spotify etc om iets te downloaden. En dat stream je dan naar de Chromecast – zelfs als er geen internet is.

 • Goede snelle hardware
 • Wifi en Bluetooth
 • Dolby Vision en Dolby Atmos: als je versterker of TV dat heeft
 • Google Widevine L1
 • Google TV in de nieuwste versie, met toekomstige updates
 • Google Assistant via de microfoon op de afstandsbediening

Grote tv, monitor of beamer

Het werkt dus met vrijwel elke tv, ook met een monitor, of met een oude tv. Of met zo’n nieuwe megagrote Samsung tv. Of met zo’n goedkope mini-beamer. De beste monitor voor je laptop is deze 27 inch 4K van LG, en met deze Chromecast is dat dus ook opeens een dikke Smart TV geworden.

Media sharing? Apple Airplay?

Via Wifi kan je jouw scherm op de grote tv tonen: “casten”. Zie hierboven, bij het stukje over Casten. Het werkt ook via de Hotspot van je telefoon, als er geen Wifi is.

xiaomi chromecast
Je telefoon of laptop draadloos op het grote scherm met Chromecast

Het werkt ook allemaal op de iPhone, iPad en MacBook. Download de Google Home-app. Volg daarin de stappen. Via Media > Systeem beheren kan je dan de apps zoals Netflix en Spotify koppelen aan Google Home. Nu heb je in die apps een Casting-knop, vergelijkbaar met de Airplay-knop.

Vanuit Chrome het hele scherm delen naar de tv

Vanuit een Video-venster kan je ook alleen de video casten

In VLC kan het zo

chromecast 4k review google tv 2k
En vanuit Spotify gaat het bijvoorbeeld zo

Chromecast 4K review conclusie

De nieuwe Chromecast 2K / 4K is een enorme aanrader. Goedkoop, slim en multifunctioneel: echt BRILJANT. De toekomst van tv!
Laat maar weten in de comments wat jij vindt, of wil weten…

De nieuwe Google Chromecast 4K met Google TV staat hier op BOL.com voor €69:

chromecast 4k review google tv 2k
De nieuwe Chromecast 4K met Google TV

En de nieuwe 2K-versie van de Chromecast met Google TV staat hier voor €39.

Chromecast 4K review – nadelen

 • De stroom kan soms niet via de TV. Maar dat is nu met een update verbeterd, en de stroom kan ook via de meegeleverde oplader.
 • De opslagruimte is maar 4GB, maar daar heb je ‘m ook niet voor – zie het stukje daarover.
 • Er zit geen ethernet op, maar dat kan met een USB-C naar Ethernet adapter. Zoiets is ook goedkoper hier te koop op AliExpress.
 • Geen aparte audio-uitgang, maar dat kan via een HDMI-audio-extractor.
 • Google ziet uiteraard wel je kijkgedrag…

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je meldingen van nieuwe blogs EN van grote updates. Als je abonneert via de VOLG-knop krijg je mail over nieuwe blogs, maar niet over updates.

Deze Chromecast 4K review is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Dat maakt voor de prijs niet uit. Zo blijft de blog in leven. THANK U, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

57 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. De Chromecast 4K is een geweldig high-end streamer, Apple Music Classic stopte constant met spelen, reden de iPhone verliest vaak de wifi verbinding ondanks dat het waaiertje en groene vink zichtbaar is, De iPhone opnieuw opstarten is de enigste manier dat het weer werkt, vanwege de minimale data van 14.11kb/s moet het wifi signaal absoluut stabiel en ruisvrij zijn. Schafte dus een wifi router aan en zette de wifi van het modem uit. Had echt aan alle eisen voldaan, ondanks dat het signaal echt goed is de wifi van het standaard modem van Ziggo toch onbruikbaar.
  Was het wachten zat, want Apple is niet als bijvoorbeeld Spotify je moet echt minuten wachten eer het afspelen begint. Probeerde Tidal en die is ook via Chromecast instaat lossless af te spelen, dus via de HDMI<>audio (SPDIF) extractor aangesloten op de DAC en ging vergelijken lossless Tidal/Apple en lossy YouTube (Premium) nu het verschil is voor mij nihil, alleen tijdens het schakelen zijn de verschillen te constateren.
  Bluesound Node 2i aansturen met bluetooth klinkt beduidend minder als rechtstreeks van Chromecast naar DAC, de premium versie kost €119,99 per jaar als je het kunt betalen echt ’n aanrader. Ben ’n audiofiel dus niet snel content met de weergave. Volgens mij is nu de beste weergavekwaliteit voor het minste geld, de (actief) KEF LS60 en samen met de Chromecast ’n installatie waar iedere audiofiel met genoegen naar luistert.

 2. Hallo Aartjan – zoals beloofd nog een reactie. Met de informatie van jouw is het me niet gelukt de externe HD onder Chromecast met Google tv te benaderen. Dus ik ben verder gaan zoeken op het internet. Ik heb vervolgens een Power Hub (Type – c to HDTV 7 – 1) bij Amazon Duitsland besteld. Deze is gisteren geleverd. Ik heb nu de voeding van de Chromecast aangesloten op de Power Hub (c aansluiting – in) De Chromecast zelf op c aansluiting – uit van de Hub. De externe HD’s / USB drives in de USB 2.0/ 3.0 van de Hub. Als laatste de Chromecast naar een HDMI aansluiting van de tv. Resultaat : mijn externe drive wordt perfect herkend en ik kan o.a. via Kodi mijn videobestanden bekijken via de Chromecast. En dus configureren zoals ik het wil – o.a. ondertitels/geluid enz. Een heel verschil met de ingebouwde “normale” videospeler van mijn Hisense Oled tv (Vidaa), waar niets te configureren is. Mijn probleem is helemaal opgelost. Nog bedank voor het meedenken.

  1. Super bedankt Raymond, dat het werkt en een duidelijke uitleg.
   Op deze manier is je TV, Smart en te gelijker tijd multifunctioneel te gebruiken met de Google Chromacast TV 2 of 4k !

  2. Top! Was het deze hub of vergelijkbaar? En welke voeding erbij? Als de DAC geen eigen voeding heeft dan moet de oplader uiteraard voldoende stroom leveren voor zowel de Chromecast als de DAC.

 3. Misschien een domme vraag….maar niet geschoten is altijd mis. Mijn probleem. Ik heb een OLED 65” Hisense tv met Vidaa os (geen android). Een perfect toestel, maar het probleem zit in de beschikbare app’s. Onder Vidaa kan ik bijv. de Canaal Digitaal app niet downloaden en ook qua afspelen van films (externe HD) heb ik geen beschikking over bijv. Kodi, of VLC – wel over de normale videoplayer van Vidaa. Maar deze is uiterst beperkt en beantwoord eigenlijk niet aan mijn wensen.

  Ik heb dus een Google Chromecast 4 K met Google tv gekocht om wel alle app’s te kunnen gebruiken en inderdaad ik heb nu de beschikking over Canaal Digitaal, Kodi en VLC. Alles perfect zou je zeggen – maar nu zit ik met het probleem dat ik onder Kodi of VLC niet mijn externe HD kan aanspreken om films af te spelen. En dat was nu juist mijn bedoeling. Hoe kan ik deze app’s wel gebruiken om films af te spelen? Ik lees wat over een HD die FAT32 geformatteerd moet zijn (en een beperking qua grootte van de video files) . Klopt dit of is er een andere manier om mijn externe (USB) HD aan te spreken onder Kodi, VLC via de Google Chromecast 4K?

  1. Beste Raymond,
   De Google Chromecast TV en de KODI cq VLC zijn twee verschillende dingen. De Chromecast TV streamt rechtstreeks de data van de gekozen app via de HDMI-aansluiting naar de TV. De KODI en VLC verwerkt diverse soorten video bestanden (zoals MOV, MPEG-2, MPEG-4, H.264, MKV, WMV, MP3…) van de externe de HD-schijf via een USB aansluiting naar de TV. Wel is het met een PC en speciale gratis cq betaalde software mogelijk, om de gestreamde data van Google Chromecast TV van het beeldscherm om te zetten naar de eerdere genoemde video bestanden, die weer op de HD-schijf worden gezet. En die gratis software is maar tijdelijk en ook na een paar keer gebruikt te hebben, moet je hiervoor betalen.

   1. Hallo Th.Meyer – dank je voor de reactie. Neen, ik zoek geen mogelijkheid om gestreamde data van Google Chromecast om te zetten naar videobestanden voor op mijn externe HD. Ik denk dat de reactie van Aartjan wel een oplossing kan zijn voor mijn probleem. Ik laat hier nog iets weten. Bedankt voor het meedenken. mvgr Raymond

 4. Beste Aartjan,
  Sinds kort bezit ik de Chromecast K2 gekocht bij Mediamarkt, waar totaal geen uitleg/servicewordt gegeven. neem mee naar huis,je kan het altijd binnen 30 dgn terug brengen. Erger nog ik vroeg ze over Ziggo Go. Werd gezegd app zit erop.
  Ik moest hem installeren, de app kwam in beeld maar ik kon hem niet installeren.
  Steeds verscheen de tekst ïn behandeling”, na 20 minuten herhaald wachten ben ik ermee gestopt. Klantenservice MediaMarkt Nederland kon mij niet helpen , heeft een e-mail naar de winkel gestuurd. Die na een kwartier met antwoordt kwam je hebt gelijk, Ziggo Go kan alleen op je mobiel geinstalleerd worden.
  Heb met Cool Blue Nederland gebeld waar ik 1:15 minuten mee aan de telefoon heb gezeten alles doorlopen. Zei op het laatst trek de stekkers eruit en na 2 minuten weer erin. Ja hoor de Ziggo Go app kwam inzicht en kon geinstalkeerd worden. Dit noem ik service. Mediamarkt is Dozen verkoop en slecht/geen opgeleid personeel.

  Omdat e.a nogal moeilijk blijkt te zijn went ik mij tot jou Aart, ik zit nog met 2 belangrijke vragen.
  Normaal heb ik op HDMI4 van mijn Panasonic TV TX P42G20ES mijn mede8er staan die op de ingang van mijn Panasonic SC BT230 AV versterker naar DIN2 gaat. Bij aanzetten gaat de instelling automatisch naar DIN2. ( ingang volgorde is AUX, ARC, DIN1 , DIN2 ). Op de Chromecast 2K gaat de versterker naar AUX dit kanaal geeft geen geluid door. Stel ik de versterker op DIN2 werkt alles prima, beeld komt altijd goed door. Als je een andere app of zender kiest gaat hij met de Chromecast 2K naar AUX. Hoe kan ik instellen dat hij naar DIN2 gaat.
  Andere vraag is , bij uitzetten met chromecast AB gaat de versterker uit, maar de TV gaat op zwart en dus niet in de standby stand. Wat gaat er hier fout.
  Hoop dat Je een oplossing weet Aart of misschien andere lezers.
  Vriendelijke groet, Gerard

  1. Ziggo Go kan gewoon op Chromegast TV gedownload worden, alleen dan werkt deze werkt op het netwerk van Ziggo. Zoals je zelf zegt, op een mobiele telefoon werkt het wel zonder Ziggo netwerk.

 5. Bij de oude chromecast kon je nog Netflix streamen zonder dat hij naar een abonnement vraagt maar bij de 4K gaat die niet meer. Is dit bekend of is dit een instelling

 6. 2K resolution, also known as 1440p or QHD (Quad High Definition), refers to a display resolution of approximately 2560 x 1440 pixels. It offers a significant upgrade from traditional 1080p Full HD, providing sharper and more detailed.

  Dus 2K is geen 1080p, maar QHD 1440p

 7. Heb het ding een klein jaar. Wat een ellende! De wifi is echt verschrikkelijk slecht. Inmiddels ligt hij aan een hdmi verlengkabel ver van alle apparatuur die het signaal kan verstoren op een paar meter afstand van de router. Wifi signaal is nog steeds beroerd. Ieder ander apparaat in de ruimte heeft perfected verbinding. Het hdmi signaal komt niet altijd goed door (ook zonder de verlengkabel), verstoren gaat dus vaak niet aan, tv ziet geregeld het signaal niet. Geregeld storingen in het beeld. Echt, wat een rommel! Wacht op de nieuwe Xiaomi tv, dan gaat dit ding de prullenbak in. 70 euro weg…

  1. Ik woon in Indonesië (wel nederlander) heb in middels Xuaomi tv stick veel mogelijkheden is een uitkomst. Voorheen een cromecast 2e generatie was redelijk. Mijn voorkeur is wel een tv stick

 8. Ter informatie:
  Zins ik een update heb gedaan met de Chromecast Google TV 4K met een simpele USB-tester aan de kabel, werkt deze nu, op zowel een USB-aansluiting van de TV als met de losse voedingsadapter. Er is 1 TV op mijn slaapkamer, daar blijft de Chromecast Google TV 4K aan/uit, aan/uit, enz. schakelen (waarschijnlijk door te weinig vermogen). En het bekende scherm met de “tekst go.co/cast/power” laat de
  Chromecast Google TV 4K niet meer zien, ook “niet meer” terug na fabrieksinstellingen. Daar werkt het dus niet. De Chromecast Google TV 4K gebruikt max. 0.33 A, maar het gebruik ligt meestal tussen de 0,18 en de 0,22 A. Verder ben ik super tevreden met deze Chromecast Google TV 4K MvGr. Th. Meyer

   1. Ikzelf heb de Xiaomi, maar de afstandsbediening is wel top. Ook volumeknoppen om de tv hard en zachter te zetten. Eigenlijk heb je de tv afstandsbediening niet meer nodig

  1. Zeker niet. Ik gebruik de CCwGTV 4k en kijk regelmatig YouTube 4k streams. Ik heb hem op 5GHz en 100Mbps internet. Gaat meer dan prima ook het doorspoelen gaat erg snel. Dus zeker niet essentieel, ook kan je door middel van adapter/hun wel Ethernet koppelen, want usb c is universeel.

 9. Sinds 2 jaar gebruik ik de Ziggo 4K Horizonbox, en sinds gisteren de Chromecast 4K, helemaal geweldig, alles lijkt mooier en helderder. Voor muziek stream ik naar m’n Google Audio’s, in een groep, link+rechts. Wat me echter niet lukt, is de audio van de Chromecast streamen vanuit de apps, naar de Google Audio speakers, ook al kun je de audio optie wel instellen in de Home app. Heb jij wellicht betere ervaring hiermee?

 10. Ik heb de Chromecast Google TV 4K gekocht en hij werkt goed in streamngapps. Maar ik zie geen mogelijkheid of foto’s van mijn iPhone te casten, behalve als ik het hele scherm van de iPhone cast met behulp van een app. Lukt het ook zonder een extra app?

 11. Beetje flauw misschien maar een HDMI-audio-extractor.zit in de meeste tv’s al. Daar heb ik al diverse mogelijkheden voor audio uit van mijn tv (optisch, jack voor hoofdtelefoon of tulppluggen) en ik heb de gaarste Hitatchi tv die er is (geen smart, daar heb ik die Google Chromecast voor). Zelf gebruik ik de HDMI ARC out die naar een soundbar gaat.
  Tio is wel dat je ook een bluetooth hoofdtelefoon aan de Chromecast kan koppelen.

 12. Wat bedoel je met “En hij kan niet standalone, dus het moet altijd via je telefoon, laptop of tablet.”? Voor de initiele setup heb je inderdaad een device nodig, maar daarna werkt ie gewoon standalone hoor, geen telefoon o.i.d. nodig.

 13. Deze kan dus wel standalone. Het Google TV gedeelte kan gewoon bediend worden met de afstandsbediening. Dat wordt toch beschreven onder het kopje ‘Interface’? Het Chromecast gedeelte dus duidelijk niet (want het casten gaat juist via een ander apparaat)
  En als je de afstandsbediening niet handig vindt, dan kun je ook een bluetooth muis en toetsenbord koppelen. Ook kan ik prima casten vanaf mijn Windows laptop. Apple ondersteunt dat niet of nauwelijks.

 14. Wel Google-account nodig dus? Hoever kom je zonder? Want ik heb geen zin om mijn accountgegevens erin achter te laten als ik het bij iemand zonder moderniteiten installeer.

 15. Beste Aart, ruim 2 jaar geleden heb ik de 4k versie meegenomen uit de vs. Deze is bij mij aangesloten op een hdmi ingang van de versterker. Dit met gevolg dat ik wel Dolby Digital, en Dolby Atmos kan streamen. Dit lukt bij netflix en Prime. Disney dus niet. Oh ja hij ook Dolby Digital Plus. Misschien dat de Amerikaanse versie een andere firmware heeft?

  1. Kpn. Unlimited gebruik ik zelf. Gaat meestal prima. Het heeft namelijk niet zoveel met je sim kaart te maken maar meer met je dekking. Ik was onlangs in de Pyreneeën….daar heb je soms gewoon geen 3/4/5G. Daar mag je blij zijn dat je kunt bellen.

  1. Ja die is er bji de Google Store te vinden. Een adapter met utp aansluiting en die voorziet je Cromecast with Google TV van stroom en data. Maar draadloos is beter en snel genoeg voor 4k beelden.

Geef een reactie