De nieuwe Google Chromecast 4K / 2K review

google chromecast 2K met Google tv review

– Update: 21 november 2022 –

De Google Chromecast was altijd al de toekomst van tv. Hij past in je jaszak, en zo heb je je eigen tv altijd mee. Ook op vakantie, op reis of in een ander huis. Als er maar iets van “een scherm” staat. Of een beamer. En dan heb je je Netflix, Videoland, NPO, Ziggo, F1 of KPN tv en zo – alles waar je abonnementen op hebt. De Chromecast had alleen geen 4K, en geen afstandsbediening, en geen Google TV. Maar deze nieuwe wel! En hij is ook nog eens supergoedkoop: de 2K-versie is maar 30,- (de 4K kost 50,-). Gewoon in Nederland. Hier mijn Google Chromecast 4K review.

De nieuwe Google Chromecast 2K met Google TV staat hier op BOL voor maar €30,- (normaal €40,-). Die 2K is voor mij prima: dat is 1080, oftewel Full HD, perfect voor films en tv. Presenteren en lesgeven gaat ook prima in 2K, vanaf de laptop, draadloos naar een groot scherm. Grafisch werk doe ik in 4K, met een kabel, op een ander scherm.

Toch liever 4K, met 60Hz? De Chromecast 4K staat hier op BOL, nu €50.

In de verpakking zit de Chromecast, de USB-C-lader met kabel, de afstandsbediening (inclusief de batterijtjes) en de korte handleiding in het Nederlands:

Google Chromecast 4K review 2K met google tv
Geniaal detail: die klemmetjes! Nice! Om kabels netjes in je tas te doen…

Je doet de Chromecast in de HDMI van de tv. De stroom moet via USB 3. Als de tv oude USB heeft, dan gebruik je de USB-lader die je erbij krijgt.

Stap twee is de Wifi. Op het scherm zie je wel wat je moet doen: je Wifi kiezen en je wachtwoord intikken en zo. Met de afstandbediening.

Er volgen een hoop stappen (je hebt een Google account nodig, en de Google Home app), maar dan kun je er meteen van alles mee: Netflix, KPN tv, Ziggo Go, Disney+, Amazon Prime, gamen, Spotify et cetera. Alles waar je een abonnement op hebt.  NPO en Youtube zijn gratis. Je hoeft de apps niet eens te installeren: de meeste staan er al. Andere apps zoals Deezer, Tidal, Videoland of duizenden games staan allemaal wel in de Google Play Store. Zoals HBO, Viaplay, F1 TV en zelfs Apple TV+. Ja, echt!

Handleidingen staan hier.

Geheel bureaublad casten via Chrome

Je kan ook je telefoonscherm (of je laptopscherm) draadloos op de tv tonen. Dat gaat prima, zonder storende vertraging (nog geen kwart seconde). Op Android telefoons gaat dat via Instellingen > Draadloos scherm. Of via de Cast-knop, die in elke app wel ergens in een hoekje staat:

cast button knop chromecast 4k google tv

Op een laptop cast je via Chrome. Je kan een tabblad casten, of je hele scherm. Briljant, want dan kan je als trainer of docent gewoon draadloos op elk groot scherm, zonder gedoe met dure dongles, kilo’s kabels of halfgare hubjes.

Er zijn enorm veel casting-apps, maar daar zit vertraging in (wel 6 seconden). Via Chrome werkt het goed en snel – en gratis:

chromecast 4k casten bureaublad
Chrome > Drie puntjes > Casten. Kies Tabblad of Scherm, en klik dan de cast-knop

Standalone

Je kan ‘m ook als standalone media player gebruiken. Dus je hebt na de setup geen telefoon of laptop meer nodig. (Dank voor de comments, ik had dit eerst niet eens in de gaten…)

De vergelijkbare Xiaomi 4K tv stick was er al eerder, en kon je ook als standalone media player gebruiken. Zie de review daarvan.

Zonder Wifi

Je kan ook de hotspot van je telefoon gebruiken, als er geen wifi is. Gaat prima: getest en goed bevonden. En je kan ook nog een ethernet-USB-C-adapter kopen, en ‘m zo aan je bedrade internet hangen.

Hij kan zelfs zijn eigen Wifi uitzenden, als er helemaal geen internet is:

Interface: Google TV

De interface is Google TV, en dat wordt algemeen gezien als de beste interface voor smart tv’s: helder, compleet, soepel en snel. Toekomstige updates krijg je ook. Van elke gewone tv of beamer maak je zo een Smart TV. Op de handige afstandsbediening zitten alle functies, en zelfs het volume van de tv. Superslim en doordacht allemaal. En je kan ook praten tegen de afstandsbediening (met de Assistent-knop). Gewoon in het Nederlands: “Is er een nieuwe aflevering van The Peripheral?” – “Ga verder met The Boys” – “Speel muziek van Young Gun Silver Fox op Spotify” – “Seizoen twee van The White Lotus” – “The Last Manhunt”

Google TV is alweer drastisch vernieuwd. En je kan ook je telefoon of laptopscherm casten.

Audio ontvanger + Bluetooth

Je kan ‘m ook als Audio ontvanger gebruiken, met het geluid op de tv-speakers. En voor super-Hifi kan je er ook een HDMI-Audio extractor bij nemen (dat zit vaak ook al op de tv zelf). Die zet het audio-signaal om in digitale SPDIF (naar je DAC) of in analoog geluid, voor je versterker.

HiFi via Wifi kan ook op andere manieren, zoals met deze Audiocast met Airplay. Zie ook dit artikel.

Deze nieuwe Chromecast heeft ook Bluetooth (vorige modellen hadden dat niet). Nu kan je nu dus de audio draadloos doen, naar je AirPods, naar je draadloze koptelefoon, naar je Bluetooth speaker of naar een Bluetooth receiver.

Hier uitleg en handleiding.

Hardware

Hij heeft een krachtige processor. Er zit weinig opslag-geheugen op, maar daar heb je hem ook niet voor. Films opslaan kan desnoods op je telefoon of laptop: er is altijd wel een knop in Netflix / Spotify etc om iets te downloaden, voor de offline-modus. En dat stream je dan naar de Chromecast, als er geen internet is.

 • Goede snelle hardware
 • Wifi en Bluetooth
 • Dolby Vision en Dolby Atmos: als je versterker of TV dat heeft
 • Google Widevine L1
 • Google TV in de nieuwste versie, met toekomstige updates
 • Google Assistant via de microfoon op de afstandsbediening

Grote tv, monitor of beamer

Het werkt dus met vrijwel elke tv, ook met een monitor, of met een oude tv. Of met een nieuwe: bijvoorbeeld met zo’n megagrote Samsung tv. En als het portable moet kan je zo’n goedkope mini-beamer nemen.

Media sharing? Apple Airplay?

Via Wifi kan je jouw scherm op de grote tv tonen: “casten”. Zie hierboven, bij het stukje over Casten. Het werkt ook via de Hotspot van je telefoon, als er geen Wifi is.

xiaomi chromecast
Je telefoon of laptop draadloos op het grote scherm met Chromecast

Het werkt ook allemaal met Apple iPhone, iPad en MacBook. Download de Google Home-app. Start die op en volg de stappen. Via Media > Systeem beheren kan je dan de apps zoals Netflix en Spotify koppelen aan Google Home. Nu heb je in die apps een Casting-knop, vergelijkbaar met de Airplay-knop.

Vanuit Chrome het hele scherm delen naar de tv
Vanuit een Video-venster kan je ook alleen de video casten
In VLC kan het zo
chromecast 4k review google tv 2k
En vanuit Spotify gaat het bijvoorbeeld zo

Chromecast 4K review conclusie

Laat maar weten in de comments wat jij vindt, of wil weten. Er volgen nog updates.
De conclusie is dat deze nieuwe Chromecast 2K / 4K een enorme aanrader is. Goedkoop, slim, multifunctioneel: echt BRILJANT. Inderdaad de toekomst van tv!

De Google Chromecast 4K met Google TV staat hier op BOL.com voor €50,-:

chromecast 4k review google tv 2k
De nieuwe Chromecast 4K met Google TV, tijdelijk met korting

En de Chromecast 2K met Google TV staat hier nu voor €30,-.

Chromecast 4K review – nadelen

 • De stroom kan soms niet via de USB van de TV (want het moet wel USB 3 zijn). Maar dan doe je het gewoon via de meegeleverde oplader.
 • De opslagruimte is maar 4GB, maar daar heb je ‘m ook niet voor – zie het stukje daarover.
 • Er zit geen ethernet op, maar dat kan eventueel met een USB-C naar Ethernet adapter.
 • Geen aparte audio-uitgang, maar dat kan via een HDMI-audio-extractor.

Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je meldingen van nieuwe blogs EN van grote updates. Als je abonneert via de VOLG-knop krijg je mail over nieuwe blogs, maar niet over updates.

Deze Chromecast 4K review is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Dat maakt voor de prijs niet uit. Zo blijft de blog in leven. THANK U, LOVE U ALL & CU NEXT TIME!

20 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb de Chromecast Google TV 4K gekocht en hij werkt goed in streamngapps. Maar ik zie geen mogelijkheid of foto’s van mijn iPhone te casten, behalve als ik het hele scherm van de iPhone cast met behulp van een app. Lukt het ook zonder een extra app?

 2. Beetje flauw misschien maar een HDMI-audio-extractor.zit in de meeste tv’s al. Daar heb ik al diverse mogelijkheden voor audio uit van mijn tv (optisch, jack voor hoofdtelefoon of tulppluggen) en ik heb de gaarste Hitatchi tv die er is (geen smart, daar heb ik die Google Chromecast voor). Zelf gebruik ik de HDMI ARC out die naar een soundbar gaat.
  Tio is wel dat je ook een bluetooth hoofdtelefoon aan de Chromecast kan koppelen.

 3. Wat bedoel je met “En hij kan niet standalone, dus het moet altijd via je telefoon, laptop of tablet.”? Voor de initiele setup heb je inderdaad een device nodig, maar daarna werkt ie gewoon standalone hoor, geen telefoon o.i.d. nodig.

 4. Deze kan dus wel standalone. Het Google TV gedeelte kan gewoon bediend worden met de afstandsbediening. Dat wordt toch beschreven onder het kopje ‘Interface’? Het Chromecast gedeelte dus duidelijk niet (want het casten gaat juist via een ander apparaat)
  En als je de afstandsbediening niet handig vindt, dan kun je ook een bluetooth muis en toetsenbord koppelen. Ook kan ik prima casten vanaf mijn Windows laptop. Apple ondersteunt dat niet of nauwelijks.

 5. Wel Google-account nodig dus? Hoever kom je zonder? Want ik heb geen zin om mijn accountgegevens erin achter te laten als ik het bij iemand zonder moderniteiten installeer.

 6. Beste Aart, ruim 2 jaar geleden heb ik de 4k versie meegenomen uit de vs. Deze is bij mij aangesloten op een hdmi ingang van de versterker. Dit met gevolg dat ik wel Dolby Digital, en Dolby Atmos kan streamen. Dit lukt bij netflix en Prime. Disney dus niet. Oh ja hij ook Dolby Digital Plus. Misschien dat de Amerikaanse versie een andere firmware heeft?

  1. Kpn. Unlimited gebruik ik zelf. Gaat meestal prima. Het heeft namelijk niet zoveel met je sim kaart te maken maar meer met je dekking. Ik was onlangs in de Pyreneeën….daar heb je soms gewoon geen 3/4/5G. Daar mag je blij zijn dat je kunt bellen.

  1. Ja die is er bji de Google Store te vinden. Een adapter met utp aansluiting en die voorziet je Cromecast with Google TV van stroom en data. Maar draadloos is beter en snel genoeg voor 4k beelden.

Geef een reactie