Pakketje uit China? Hoe zit dat met douane en PostNL?

Update: 10 apr 2021

Hoe zit dat nou met pakketjes uit China anno 2021? Krijg je gedoe met de douane? Zijn die winkels wel betrouwbaar? Hoe lang duurt het? Hoe zit het met BTW en importkosten? En is het ethisch wel correct?

Ja, die Chinese webwinkels zoals AliExpress zijn betrouwbaar. Als er iets misgaat lossen ze het wel op. Je kan ze gewoon mailen. Het komt vrijwel altijd aan, het duurt meestal 10 tot 30 dagen. Als het niet aankomt kan je je geld terugvragen via een “dispute”. Dat heb ik ook wel eens gedaan en werkt best goed.

UPDATE: soms geeft de Nederlandse post aan dat het al bezorgd is, terwijl dat niet het geval. Vreemd. Dan wordt het een paar dagen later bezorgd NADAT het dus al bezorgd is (??). De track & trace van Nederland is dus niet betrouwbaar. En ook binnenlandse en EU-verzendingen gaan steeds moeizamer en trager. Vanuit China is soms net zo snel als vanuit de EU.

Pakketje uit China? Invoerrechten, BTW, douane?

Tot nu toe werden er tot €23,- geen invoerrechten en BTW gerekend. Vanaf €23,- tot €150,- was het vrij van invoerrechten, maar moest je wel de BTW bijbetalen. (In dat geval komen er ook nog douanekosten bij. En dan duurt het langer, want dan ligt het tijden bij de Nederlandse douane.) Boven de 150,- euro komen er ook nog invoerrechten bij. Per productgroep is dit anders, op telefoons komt er bijvoorbeeld niks bij. En soms zit de EU-tax al bij de prijs inbegrepen. Dat staat er dan ook uitdrukkelijk bij, in de webshop.

Je kan pech hebben met steekproeven, als de douane je pakketje eruit pikt. Gelukkig komt zo’n steekproef zelden voor. Anders had ik al deze blogs hier ook niet kunnen schrijven! Dat zijn reviews van de artikelen die ik kocht, vaak op Aliexpress.

Op AliExpress kan je ook vaak uit EU-pakhuizen bestellen. Zo kocht ik een paar jaar geleden deze Xiaomi elektrische vouwfiets voor 585 euro. INCLUSIEF alle EU anti-dumping belastingen, EU-import-kosten en btw. Hij werd in 6 weken geleverd en hij is top: ik heb nog nooit in Nederland zo’n goede elektrische vouwfiets gezien. Nu in 2021 zou ik eerder deze HIMO Z20 voor 700,- uit de EU doen of deze 500W 20 inch Fat Bike, uit Polen voor 800,- inclusief alle bijkomende kosten en transport.

Ook dit 100W zonnepaneel voor 75,- inclusief BTW en import werd snel bezorgd, vanuit Spanje. Kon ik ook nooit in Nederland vinden, de afgelopen vijf jaar.

UPDATE: bestellen uit EU-pakhuizen kan steeds vaker op AliExpress. En ook al is verzending soms ietsje duurder, het is nu wel aan te raden. Want per 1 juli 2021 komt er vanuit China 21% btw bij, ook op de goedkope pakketjes onder de €23,-. Maar dus niet als het uit de EU komt: dan zit de btw al in de prijs verwerkt.

Zie voor meer info ook deze pagina van de Belastingdienst.

Chinese pakketjes: wat kost het bezorgen?

De bezorging is voor kleine pakketjes meestal gratis, dankzij de Chinese regering. Kies altijd de goedkoopste optie voor verzending. Door de anti-dumping-wetten in Europa en Amerika werd het voor China moeilijker om goedkope producten te verkopen. Een iPhone kabeltje bijvoorbeeld: kost 60 cent om te maken, en die kan je met winst voor 1 euro verkopen. De HEMA en andere winkels verkopen datzelfde kabeltje voor 10 euro (is dat ethisch?). Zo’n winkel heeft straks weinig kansen. De Action wel, want die verkoopt dat kabeltje voor 1,30 euro, keurig met de btw en zo (en bij een MFi kabeltje komt er nog eens 4 euro bij, voor het MFi Apple keurmerkje).

De Chinese regering voorzag dat iedereen massaal zou gaan webwinkelen. De geniale zet was simpel: de Chinese regering betaalt de postzegel. Internationale afspraken bepalen vervolgens dat PostNL het vanaf het vliegtuig in Nederland verder bij jou moet bezorgen.

Terugsturen kan vaak niet, zoals bij Zalando. Dat is begrijpelijk, gezien deze bovenstaande constructie. Maar bij Zalando is het onbeperkte retour-beleid waarschijnlijk ook niet langer houdbaar. Het moet ergens betaald worden.

Douane en importwetten

De douane kan de stortvloed aan pakketjes nauwelijks aan, ze kunnen alleen steekproeven doen. Ze controleren wel streng en effectief op namaak. Grote westerse merken zoals Nike en RayBan worden beschermd door copyrights en patenten. Die controle is goed gelukt. Er is weinig namaak te koop, en je ziet het ook niet veel in de officiële Chinese webwinkels.

Maar je wil eigenlijk ook geen namaak. Liever voordelige nieuwe merken. Fiio in plaats van Philips. Sony, Sennheiser en Shure? Liever KZ, TRN en Bluedio. Telefoons? De beste goedkope telefoon is de Xiaomi Poco X3 voor 200,- of de Oppo Realme. Of de Xiaomi Redmi 9C NFC (120,-) of de flagship phone OnePlus 6T (vanaf 390,-). Allemaal Chinees, en veel goedkoper dan Apple of Samsung (Koreaans). En vaak net zo goed, of soms zelfs beter. Geen RayBan maar KingSeven. Geen Nike Air, maar deze hardloopschoenen voor 15,-. Of deze sock shoes voor 15,- in plaats van Ballensjakie’s (Balenciaga) van 500 euro.

Ik vertrouw op online reviews zoals deze blog.

Binnenkort rijden we Chinese auto’s zoals MG, Aiways of PoleStar (Volvo. MG en Lotus zijn al 100% Chinees), zijn onze treinen Chinees (altijd beter dan Italiaanse Fyra), is je nieuwe gitaar geen Fender of Gibson meer maar een Chinese, en vlieg je met een C919 in plaats van een 747.

Maar niet getreurd! De nouveau riches in China willen allemaal westerse topmerken. Een enorme nieuwe markt. Ze rijden BMW, Audi, Range Rover en Mercedes. Ze willen H&M, Zara, IKEA en Nederlandse babymelk. Ze gaan koffie, wijn en whisky drinken. En bonbons en ijs eten. Bij voorkeur van de duurste Westerse merken. We krijgen het nog druk!

24 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. 11 januari wat besteld bij Ali en tot heden nog niet ontvangen
  laatste meldingen zijn …
  Zending ontvangen bij het PostNL Acceptatie Centrum
  en als laatste
  Consignment received at the PostNL Acceptance Centre dat was 2 Februari, en toen was het stil,
  ik hoop dat mijn pakketje nog krijg? of hoe lang moet ik nog wachten
  wie het weet mag het zeggen

 2. Tja… het is wel duidelijk dat de vertraging bottleneck zit bij de Nederlandse Douane..
  Je ziet in de tracking de pakje aankomen in de land, en meestal pas 10 dagen – twee weken later krijgt PostNL de pakje om te leveren.
  (Ik heb nog 18 pakjes in de pijplijn)

  Maar het is alsnog sneller om je pakje 8000km ver uit China te krijgen als 400km afstand met UPS uit Engeland.. Dat kost net meer als een MAAND.. voor Brexit was het geen week.

 3. Zorg dat je NOOIT via DHL bestelt als dat er bij staat. DHL klaart alles standaard in bij de douane. Dat doen ze omdat ze daar simpelweg goed aan verdienen. Want voor hun “service” van het inklaren en voorschieten van de invoerrechten of BTW moet flink betaald worden. Ik bestel dan ook alleen via gewoon Aliexpress Standard Shipping of Cainiao Super Economy. Op deze wijze heb ik regelmatig wat gekocht wat ruim boven de 23 euro kwam en werd gewoon doorgelaten. Maar grotere en zwaardere pakketten pakken ze er natuurlijk eerder tussenuit..

  1. DHL heeft een betalingstermijn van 30 dagen bij de belastingdienst/douane dus DHL schiet helemaal niets voor. DHL berekent het echter wel alvast meteen aan je door, inderdaad. Onbegrijpelijk dat dit wettelijk in orde, is met alle consumentenbescherming die we in Nederland hebben.

   1. Onbegrijpelijk dat een bedrijf een bedrag mag vragen voor werk dat ze leveren: namelijk de inklaring? Dat is krom. Het is eerder onbegrijpelijk dat ondernemers niet worden beschermd tegen concurrenten in China die geen belasting hoeven te betalen.. Een Nederlandse ondernemer koopt dus goederen in en betaalt belasting. Verkoopt het dan door en betaalt inkomstenbelasting. Terwijl een Chinese verkoper in China gewoon nul komma nul belasting kan betalen in Nederland en toch aan de Nederlander mag verkopen. En dan als consument je ook nog bestolen voelen als DHL een klein rekeningetje van 18 euro stuurt voor de inklaring.. Het moet niet gekker worden.

    1. Ik wil jouw begrijpelijke reactie wel eens zien als je bij de kassa van de Action ook nog 18 Euro administratie- en verwerkingskosten moet betalen, want ja, een bedrijf moet wel geld kunnen verdienen.

 4. Ik heb goede ervaringen met vooral Aliexpress. Maar iets terugsturen kan te duur zijn, vergeleken met de aanschafprijs. Zo heb ik recent spatborden gekocht voor bij de electrische vouwfiets Fiido D4S, maar de fiets bleek toch geleverd te worden met spatborden. Terugsturen mag (heb ik contact over gehad met de verkoper), maar kost evenveel als de aanschafprijs.

 5. Mijn grootste probleem met Chinese producten direct uit China bestellen is dat ze niet hoeven te voldoen aan Europese regelgeving en veiligheidsnormen. Het is niet voor niets dat Chinezen hier hun melkpoeder kopen, die fabrieken in China vertrouwen ze niet meer.

  Dingen die een baby in de mond moet kunnen doen zou ik dus lekker laten staan. Batterijen dicht op het lichaam, liever via een officiële importeur. Kan die er mooi gelazer mee krijgen als het mis gaat, en sta je als consument in je recht.

  Hoewel er natuurlijk veel te veel verdiend wordt aan een westers logo en aan tussenhandel, betaal je voor een deel ook voor consumentenbescherming. Dat is gewoon goed geregeld in de EU, al kan het natuurlijk altijd beter.

  En de vraag blijft natuurlijk, wat klopt er nou niet: de prijs die in China voor topkwaliteit wordt gerekend, of de prijs die in de EU voor topkwaliteit wordt gerekend? Kunnen de mensen die in China FiiO apparaten in elkaar draaien daarvan leven? En hoe verhoudt zich dat tot de Chinezen (Oeigoeren?) die dit doen voor Philips?

  Lastige vraagstukken, maar zeker is, als er – net als bij Apple – onthullingen worden gedaan over slechte werkomstandigheden in Philipsfabrieken dan is er een groot schandaal. Bij KZ ga je daar nooit meer over horen…

  Na het lezen van de reviews hier en elders, wil ik stiekem wel gewoon KZ proberen voor een setje nieuwe in-ear hoofdtelefoons. Maar voor die Bluetooth clip of DAC ga ik denk ik voor niet Aliexpress.

 6. ik bestel al jaren bij Aliexpress en meestal gaat het wel goed . alleen dit jaar wil het niet zo lukken en heb ik al meerdere keren een dispuut aan moeten vragen omdat mijn pakketjes niet zijn aangekomen! maar altijd nog mijn geld terug gekregen soms niet het bedrag wat ik had betaald meer bv 20 cent minder ,maar dat vind ik geen punt het meeste heb je dan wel terug . dus blijf ik gewoon zoeken naar iets leuks wat bij Alie tot nu toe altijd is gelukt

 7. Hallo ik heb in China een pakket besteld etiket aangemaakt op 20 juni bij ups volgens mijn verzender zit het nu bij douane van 15 juli kan iemand mij zeggen of dit normaal is dat dit zo lang duurt

   1. Waarom kan ik niets terugvinden van status van mijn pakket wat er al gebeurd is en kan ik bij de douane contact opnemen

 8. Dag Aartjan
  Chinezen zijn ook slimmeriken.
  De Ibasso DC02 van 51,50 euro gekocht.
  En wat staat er op de verpakking over de waarde van de inhoud!
  Yep 10 usd dus ver beneden de tax. max. van 23 euro.
  Dit is dus de praktijk, nooit meer wakker liggen dat je moet bij betalen.
  Tuurlijk is het ook een heel klein pakketje met een fiets word dat anders.
  Overigens klinkt het ding natuurlijk perfect.
  Groet Paul en bedankt.

  1. Mijn pakketje is er nu dus wél uitgepikt! Let wel ik heb 22,15 euro betaald…. In de Postnl app staat dat er eerst aangifte gedaan moet worden. Brief met formulier afwachten en zodra dat verwerkt is wordt mijn pakketje binnen 4 werkdagen alsnog verstuurd. Eerst stond de verwachting dat hij vandaag geleverd zou worden, vanochtend was dat verplaatst naar morgen en nu dus de melding van douane. Echt balen. Zoveel mensen met duurdere spullen hebben nooit problemen. Ik bestel een airfryer accessoireset en word er uitgepikt. En ik wacht al vanaf oktober. De vorige werd niet eens verzonden vanuit China, na lang wachten dispuut aangemaakt en geld terug gekregen. Op zoek gegaan naar een ander die wel snel kon leveren nav recensies, krijgen we dit…. Zucht…

   1. Hallo Anja, ik heb ook een airfryer accessoire set besteld en maak nu ook hetzelfde mee. Ik heb € 20,40 moeten betalen aan Ali en moest ook een inklaringsbewijs via post.nl invullen. Jij wacht dus al vanaf oktober vorig jaar. Ik heb vorige week de gegevens moeten invullen en foto’s moeten sturen van de rekening.
    Dat gaat dus nog een tijd duren neem ik aan…

 9. Wat een fijne site is dit, dank je wel voor alle reviews etc.

  Heb zelf mijn handen al wel eens gebrand aan heel goedkoop Chinees spul, maar er zitten ook pareltjes tussen. En dankzij dit soort sites zijn die nu nog makkelijker te vinden.

  Goed om te weten van de BTW-grens. Kan (bij gratis verzending) dus beter 5x een los product bestellen dan alles in 1 koop.

 10. Ik bestel al jaren veel in China. Je krijgt waar je voor betaald, gerelateerd aan de economie waar het vandaan komt. Goedkope meuk uit China wordt hier ook verkocht, op braderieën en bij de Action in de impulsbakken, tegen dezelfde prijs als waar je in China goede spullen voor haalt. Overigens wordt de meeste meuk niet meer in China gemaakt maar in Vietnam of Cambodja, ze hebben hun eigen lage lonen landen gevonden, want Chinezen zijn allang geen arme sloebers meer.

 11. Leuk artikel en oh, oh, wat een waarheid! Ik koop ook zo af en toe van Chinese webshops en vind het altijd een genot er te winkelen. Heerlijk rondneuzen tussen duizenden artikelen. Ok, vaak is de kwaliteit ver te zoeken, je moet echt goed kijken, opletten en op onderzoek uitgaan. Vooral bijvoorbeeld bij LED-lampjes. Neem bijvoorbeeld W5W LED vervanger voor de auto. De meeste zijn brol die snel kapot gaan. Geef je een paar euro meer uit dan springt de kwaliteit omhoog. Ook is er veel prijsverschil tussen hetzelfde artikel met een net iets andere opdruk. Dat zie je bijvoorbeeld veel bij LED-zaklampen. Echter voor nog geen tientje heb je al een prima superheldere LED-zaklamp die meer licht geeft dan een Maglite die tien keer zo veel kost. En zo gaat het met veel artikelen. Zo ook door AartJan aangehaalde oordopjes.

  Dankzij dit blog heb ik bijvoorbeeld de Zircon in-ears gekocht. W.e.r.k.e.l.i.j.k.w.a.a.r fantastische dopjes met een geluid om U tegen te zeggen en het kost echt geen drol! Ik heb hier tien keer duurdere oordopjes liggen die minder mooi klinken en een kabel hebben zo stug als staaldraad. Je vraagt je echt soms af hoe die Chinezen het voor dat geld überhaupt kunnen máken!

  Maar niet alles is pais en vree bij Chinese webshops. Er zijn dingen die je moet mijden want de kans dat je een nepprodukt (niet persee namaak) koop die véél minder presteert is groot. Een goed voorbeeld hiervan zijn de bekende 18650 batterijen. Dit is een formaat wat in de hele wereld ondertussen aardig standaard aan het worden is, maar in ons land nog niet echt van de grond wil komen. 18650 cellen zijn 3.7v Li-Ion cellen die vaak in LED-zaklampen worden gebruikt. Ook worden deze cellen gebruikt om Li-Ion accupacks mee samen te stellen voor bijvoorbeeld elektrische fietsen, scooters en zelfs auto’s. Als je op een Chinese website een 18650 cel ziet staan met een capaciteit van 5000 mAh dan is dat gewoon hardstikke nep. De werkelijke capaciteit komt dan meestal nog niet in de buurt van de 1000 mAh. Het hoogste wat momenteel haalbaar is is zo’n 4000 mAh en deze capaciteit wordt dsn alleen gehaald door bekende merken als Panasonic, Samsung, LG, Sony, e.d. Vermijd in ieder geval merknamen die eindigen op “Fire” zoals TrustFire of UltraFire. Dit zijn allemaal nep batterijen met een fractie van de capaciteit die op de behuizing staat.

  Laat vooral je gezonde verstand spreken en dan is het best leuk shoppen bij de Chinezen!

 12. Leuk, informatief. Ik heb altijd alles uit China zonder extra kosten binnengekregen, totdat ik drie KZ-oortelefoontjes tegelijk bestelde (2x € 17 en 1x € 29) en via DHL liet komen. Toen most ik zo’n € 50 bijbetalen. Accu’s uit China kunnen lang duren omdat die niet meer met de luchtpost mee mogen. Nog nooit iets niet ontvangen. Wel één keer micro SD-kaartjes ontvangen die duidelijk defect waren. Zogenaamd 32GB maar na meer dan 8GB erop te zetten werkten ze niet meer. Geld zonder problemen terugontvangen, zonder retour zenden van de goederen. Een defect hoofdtelefoonversterkertje kon ik naar Engeland zenden en ik kreeg er een nieuwe voor terug die het prima doet. Dus 100% tevreden over die Chinezen.

Geef een reactie