Pakketje uit China? Hoe zit dat met douane en PostNL?

Hoe zit dat nou met pakketjes uit China? Zijn die winkels betrouwbaar en hoe lang duurt het? En wat kost het? Is het ethisch wel correct? Maar er zijn meer vragen. Hoe snel gaan onze Nederlandse winkels failliet? Moeten we al Chinees gaan leren? Zijn er in Nederland straks nog banen? 

Eerst maar wat antwoorden: Ja, die Chinese webwinkels zoals AliExpress zijn betrouwbaar. Als er iets misgaat lossen ze het wel op. Je kan gewoon mailen. Het komt vrijwel altijd aan, en het duurt meestal 10 dagen, of 14 tot 30 dagen. Je kan zelfs je geld terugvragen, maar dan moet je wel het een en ander bewijzen. Het is geen Zalando natuurlijk! Met die retouren van Westerse consumenten, die alles na gebruik gewoon terugsturen. Dat gaat niet goed. Dat is nog eens ethisch onverantwoord… en schadelijk voor de economie.

Pakketje uit China? Invoerrechten, BTW, douane?

Tot €23,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend, vanaf €23,- tot €150,- is het vrij van invoerrechten, maar moet je wel de BTW bijbetalen. (In dat geval komen er ook nog douanekosten bij. En dan duurt het langer, want dan ligt het tijden bij de Nederlandse douane.) Boven de 150,- euro komen er invoerrechten bij (bijvoorbeeld 100% op een fiets). Een fiets van 150,- wordt dan 300,-. Per productgroep is dit anders, op telefoons zit dit bijvoorbeeld helemaal niet. En soms zit deze EU-tax al bij de prijs inbegrepen. Dat staat er dan ook meestal uitdrukkelijk bij.

Je kan pech hebben met steekproeven, als de douane je pakketje eruit pikt. Ook al kostte dat artikel dan bijvoorbeeld maar 1 euro, dan nog moet je iets van 10 euro extra betalen aan administratiekosten. Gelukkig komt zo’n steekproef zeer zelden voor.

Op AliExpress kan je ook vaak uit EU-pakhuizen bestellen. Zo kocht ik laatst deze Xiaomi elektrische vouwfiets voor 585 euro. INCLUSIEF alle anti-dumping belastingen, import-kosten en btw. Hij werd in 6 weken geleverd en hij is top: ik heb nog nooit in Nederland zo’n goede elektrische vouwfiets gezien. Of dit 100W zonnepaneel voor 75,- inclusief BTW en import, snel bezorgd vanuit Spanje. Kon ik ook nooit in Nederland vinden, de afgelopen vijf jaar.

Zie voor meer info ook deze pagina van de Belastingdienst.

Chinese pakketjes: wat kost het bezorgen?

De bezorgingskosten zijn voor kleine pakketjes meestal gratis, dankzij de Chinese regering. Door de anti-dumping-wetten in Europa en Amerika werd het voor China moeilijker om goedkope producten te “dumpen” bij ons. Een iPhone kabeltje kost 60 cent om te maken, en die kan je met winst voor 1 euro verkopen. De HEMA en andere winkels verkopen datzelfde kabeltje voor 10 euro (is dat ethisch?). Zo’n winkel heeft straks weinig kansen. De Action wel, want die verkoopt dat kabeltje voor 1,30 euro. Keurig met de BTW en zo, met normale winstmarges.

De Chinese regering voorzag dat iedereen massaal zou gaan webwinkelen. De geniale zet was simpel: de Chinese regering betaalt de postzegel. Internationale afspraken bepalen vervolgens dat PostNL het vanaf het vliegtuig bij jou moet bezorgen.

Douane en importwetten

De douane kan de stortvloed aan pakketjes niet aan, ze kunnen alleen steekproeven doen. Ze controleren streng en effectief op namaak. Grote westerse merken worden beschermd door copyrights en patenten. Die controle is goed gelukt. Er is weinig namaak te koop, en je ziet het ook niet veel in de officiële Chinese webwinkels. Maar je wil eigenlijk ook geen namaak. Liever voordelige kwaliteit. Fiio in plaats van Philips. Sony, Sennheiser en Shure? Liever KZ, Rock en Aukey. Telefoons? Xiaomi Redmi Note 7, Oppo Realme. Flagship smartphone? De Xiaomi Mi Mix 3 (440,-), de Xiaomi Mi 9 (430,-) of de Xiaomi Mi 9 SE (290,-) of de OnePlus 6T (vanaf 390,-). Allemaal Chinees, en veel goedkoper dan Apple of Samsung (Koreaans). En vaak net zo goed of beter. Geen RayBan maar KingSeven. Geen Nike Air, maar deze hardloopschoenen voor 15,-. Deze sock shoes voor 15,- in plaats van 500 euro voor Ballensjakie’s (Balenciaga).

Ik vertrouw op online reviews zoals deze blog.

Binnenkort rijden we Chinese auto’s zoals de Volvo PoleStar (Volvo en Lotus zijn 100% Chinees), zijn onze treinen Chinees (altijd beter dan Italiaanse Fyra), is je nieuwe gitaar geen Fender of Gibson, en vlieg je met een C919 in plaats van een 747.

Maar niet getreurd! Er zijn meer rijke mensen in China dan waar ook. En deze rijke consumenten willen westerse topmerken. Een enorme nieuwe markt. Ze rijden BMW en Mercedes. Ze willen H&M, Zara, IKEA en Nederlandse babymelk. Ze gaan koffie, wijn en whisky drinken. En bonbons en ijs eten. Bij voorkeur van de duurste Westerse merken. We krijgen het nog druk!

Tenzij we al die merken al hebben verkocht (zoals Volvo).

12 Reacties

 1. ik bestel al jaren bij Aliexpress en meestal gaat het wel goed . alleen dit jaar wil het niet zo lukken en heb ik al meerdere keren een dispuut aan moeten vragen omdat mijn pakketjes niet zijn aangekomen! maar altijd nog mijn geld terug gekregen soms niet het bedrag wat ik had betaald meer bv 20 cent minder ,maar dat vind ik geen punt het meeste heb je dan wel terug . dus blijf ik gewoon zoeken naar iets leuks wat bij Alie tot nu toe altijd is gelukt

 2. Hallo ik heb in China een pakket besteld etiket aangemaakt op 20 juni bij ups volgens mijn verzender zit het nu bij douane van 15 juli kan iemand mij zeggen of dit normaal is dat dit zo lang duurt

   1. Waarom kan ik niets terugvinden van status van mijn pakket wat er al gebeurd is en kan ik bij de douane contact opnemen

 3. Dag Aartjan
  Chinezen zijn ook slimmeriken.
  De Ibasso DC02 van 51,50 euro gekocht.
  En wat staat er op de verpakking over de waarde van de inhoud!
  Yep 10 usd dus ver beneden de tax. max. van 23 euro.
  Dit is dus de praktijk, nooit meer wakker liggen dat je moet bij betalen.
  Tuurlijk is het ook een heel klein pakketje met een fiets word dat anders.
  Overigens klinkt het ding natuurlijk perfect.
  Groet Paul en bedankt.

 4. Wat een fijne site is dit, dank je wel voor alle reviews etc.

  Heb zelf mijn handen al wel eens gebrand aan heel goedkoop Chinees spul, maar er zitten ook pareltjes tussen. En dankzij dit soort sites zijn die nu nog makkelijker te vinden.

  Goed om te weten van de BTW-grens. Kan (bij gratis verzending) dus beter 5x een los product bestellen dan alles in 1 koop.

 5. Ik bestel al jaren veel in China. Je krijgt waar je voor betaald, gerelateerd aan de economie waar het vandaan komt. Goedkope meuk uit China wordt hier ook verkocht, op braderieën en bij de Action in de impulsbakken, tegen dezelfde prijs als waar je in China goede spullen voor haalt. Overigens wordt de meeste meuk niet meer in China gemaakt maar in Vietnam of Cambodja, ze hebben hun eigen lage lonen landen gevonden, want Chinezen zijn allang geen arme sloebers meer.

 6. Leuk artikel en oh, oh, wat een waarheid! Ik koop ook zo af en toe van Chinese webshops en vind het altijd een genot er te winkelen. Heerlijk rondneuzen tussen duizenden artikelen. Ok, vaak is de kwaliteit ver te zoeken, je moet echt goed kijken, opletten en op onderzoek uitgaan. Vooral bijvoorbeeld bij LED-lampjes. Neem bijvoorbeeld W5W LED vervanger voor de auto. De meeste zijn brol die snel kapot gaan. Geef je een paar euro meer uit dan springt de kwaliteit omhoog. Ook is er veel prijsverschil tussen hetzelfde artikel met een net iets andere opdruk. Dat zie je bijvoorbeeld veel bij LED-zaklampen. Echter voor nog geen tientje heb je al een prima superheldere LED-zaklamp die meer licht geeft dan een Maglite die tien keer zo veel kost. En zo gaat het met veel artikelen. Zo ook door AartJan aangehaalde oordopjes.

  Dankzij dit blog heb ik bijvoorbeeld de Zircon in-ears gekocht. W.e.r.k.e.l.i.j.k.w.a.a.r fantastische dopjes met een geluid om U tegen te zeggen en het kost echt geen drol! Ik heb hier tien keer duurdere oordopjes liggen die minder mooi klinken en een kabel hebben zo stug als staaldraad. Je vraagt je echt soms af hoe die Chinezen het voor dat geld überhaupt kunnen máken!

  Maar niet alles is pais en vree bij Chinese webshops. Er zijn dingen die je moet mijden want de kans dat je een nepprodukt (niet persee namaak) koop die véél minder presteert is groot. Een goed voorbeeld hiervan zijn de bekende 18650 batterijen. Dit is een formaat wat in de hele wereld ondertussen aardig standaard aan het worden is, maar in ons land nog niet echt van de grond wil komen. 18650 cellen zijn 3.7v Li-Ion cellen die vaak in LED-zaklampen worden gebruikt. Ook worden deze cellen gebruikt om Li-Ion accupacks mee samen te stellen voor bijvoorbeeld elektrische fietsen, scooters en zelfs auto’s. Als je op een Chinese website een 18650 cel ziet staan met een capaciteit van 5000 mAh dan is dat gewoon hardstikke nep. De werkelijke capaciteit komt dan meestal nog niet in de buurt van de 1000 mAh. Het hoogste wat momenteel haalbaar is is zo’n 4000 mAh en deze capaciteit wordt dsn alleen gehaald door bekende merken als Panasonic, Samsung, LG, Sony, e.d. Vermijd in ieder geval merknamen die eindigen op “Fire” zoals TrustFire of UltraFire. Dit zijn allemaal nep batterijen met een fractie van de capaciteit die op de behuizing staat.

  Laat vooral je gezonde verstand spreken en dan is het best leuk shoppen bij de Chinezen!

 7. Leuk, informatief. Ik heb altijd alles uit China zonder extra kosten binnengekregen, totdat ik drie KZ-oortelefoontjes tegelijk bestelde (2x € 17 en 1x € 29) en via DHL liet komen. Toen most ik zo’n € 50 bijbetalen. Accu’s uit China kunnen lang duren omdat die niet meer met de luchtpost mee mogen. Nog nooit iets niet ontvangen. Wel één keer micro SD-kaartjes ontvangen die duidelijk defect waren. Zogenaamd 32GB maar na meer dan 8GB erop te zetten werkten ze niet meer. Geld zonder problemen terugontvangen, zonder retour zenden van de goederen. Een defect hoofdtelefoonversterkertje kon ik naar Engeland zenden en ik kreeg er een nieuwe voor terug die het prima doet. Dus 100% tevreden over die Chinezen.

Geef een reactie