De beste streamingdienst 2022: Spotify, Apple Music, Google of Tidal?

apple music spotify

– Update: 22 januari 2022 –

Als media designer heb ik vrijwel non-stop muziek aanstaan, en heb ik een maniakale obsessie voor geluidskwaliteit en gebruiksgemak. De beste streamingdienst vond ik daarom Spotify. Een tientje per maand is ook prima. Wat zeg ik: een family-account van €15,- voor zes personen is Spotigoedkoop!

Maar inmiddels zijn er ook Tidal, Apple Music, Deezer, Google Play, Amazon, MS en Qobuz. De prijzen zijn redelijk vergelijkbaar. En verder?

Spotify, Apple Music, Tidal: interface

Spotify werkt ongelofelijk soepel, stabiel, duidelijk en snel, en het ziet er mooi en goed uit. Zie ook de blog over de Spotify DJ-tips. Of alle andere blogs hier over Spotify.

Tidal was qua interface gewoon een iets slechtere kopie van Spotify. Apple Music was qua design en interface de verliezer. Apple was hier totaal de weg kwijt. Ze missen onze Bas Ording, de Nederlandse interface designer (hij zat op de HKU, bij IMT). Zijn naam stond in veel Apple patenten.

Spotify, Apple Music, Tidal: geluidskwaliteit

Op naar de geluidskwaliteit. Tidal klinkt ietsje beter dan Spotify. Ik heb het uitgebreid vergeleken, en alles klonk toen net iets beter. Op een audiofiel setje dan: mijn legendarische B&W 802’s met een top-versterker van Tandberg. Op gewoon spul zal ik het verschil denk ik nauwelijks horen. En dit is met de gewone kwaliteit van 320 AAC (dus de 10,- euro versie van Tidal). Tussen 320 AAC en lossless FLAC / de MQA Master (de 20,- versie) hoor ik nauwelijks verschil. Apple is met 256k AAC in de praktijk vrijwel vergelijkbaar met Spotify (320 OGG).

Het verschil is best moeilijk te horen. Doe de test: MP3 of WAV  maar eens, of de test 128 of 320 kbs MP3! Zelfs tussen 8bit en 16bit is het moeilijk: doe maar eens deze test. Of deze luistertest. Zie ook de blog over 24 HD Audio vergeleken met MP3.

Het geluid wordt uiteraard mooier met goede apparatuur. Een supertip daarvoor is een buizenversterker.

Destijds heb ik Spotify uitgebreid getest en vergeleken met CD, en die vond ik toen nagenoeg hetzelfde klinken, dus ik vind het verrassend dat ik nu Tidal beter vind. Maar dat kan ook aan volume en compressie liggen. In Spotify heb je daar inmiddels drie standen voor (Instellingen > Afspelen > Volume). Dat is fijn en handig. Voor audiofielen moet die op “Zacht“, zonder compressor/limiter dus. Maar in de auto is Hard bijvoorbeeld weer veel fijner.

En in Spotify heb je ook Normalisatie (Instellingen > Afspelen). Dat is ook fijn, maar dan is Spotify bij veel tracks juist zachter dan bijvoorbeeld Tidal, die die handige knop NIET heeft. Want alle harde nummers worden in Spotify dan teruggeschroefd in volume. Bij een direct vergelijk moet je dus de volumes heel exact aanpassen, per track, anders is het niet eerlijk. Harder klinkt namelijk altijd beter, op het eerste gehoor.

En dan heb ik het alleen nog maar over volume-normalisatie, want dat is non-destructief. Je kan het ook hebben over compressie en limiting. Dat is destructief en tast het geluid aan. Zie de blog over mastering. Het is mogelijk dat Tidal iets meer compressie/limiter aan heeft staan, net zoals radio-stations dat altijd doen. Dat klinkt op het eerste gehoor veel beter, maar op den duur niet.

Op Spotify Mobiel is er ook een nieuwe knop bij Instellingen: “Kwaliteit automatisch aanpassen”. Dan schakelt hij bij een matige data-verbinding terug naar lagere bitrate. Handig, maar die moet dus uit als je top-hifi wil.

Tidal heeft behalve de MQA Master versie (CD-versie) ook nog een ander pluspunt: 75.000 video’s. Alhoewel dit nu veel minder belangrijk is, in het Youtube tijdperk. Veel mensen gebruiken Youtube sowieso al voor alle muziek. Dus Google zal ook steeds groter worden in de streamingdiensten. Zie ook de blog over glorieuze vinyl-kwaliteit op Youtube.

Wil je topkwaliteit 24 bit HiRes Audio? Dat kan alleen via Qobuz. Tidal MQA Master is geen 24 bit, maar is wel de enige met 16bit CD-kwaliteit.

De prijs

De meeste streamingdiensten hebben vergelijkbare prijzen. Met een Family abonnement is het echt supergoedkoop: 15,- per maand voor 6 personen. Qobuz is duurder, maar dat is dan ook de enige met 24 bit. Bij de meeste diensten is er een mogelijkheid voor een gratis proefperiode. Spotify kan je altijd gratis gebruiken – maar dan wel met reclame.

Apple Music missers

Niet best, dat Apple Music. Er wordt geklaagd over de onduidelijke interface, en daar ben ik het mee eens. Onlogisch allemaal, ingewikkeld en onduidelijk. Het toevoegen van albums aan lijsten is bijvoorbeeld al bijna niet te doen. En sommige dingen werken gewoon niet. Dat Connect is ook al niet in te stellen, ik volg nu Pitbull en ik wil helemaal geen Pitbull volgen. Kom daar maar eens van af, van zo’n pitbull!

Het idee van Connect was leuk: je favoriete artiest kunnen volgen via een soort social media kanaal. Maar in de praktijk werkt het niet best…

Crossfade ontbreekt ook al. Ook het hele aanmelden met het gratis account zit slecht in elkaar, het lijkt net alsof je toch moet betalen. Wat ook nog zo blijkt te zijn, in mijn geval! Want ik kreeg gewoon een factuur voor 15,-!

Je eigen muziek kan je uploaden naar de Apple Servers, dat heette vroeger iTunes Match. Nu is dat iets veranderd, en zit er DRM-beveiliging op je eigen MP3’s. Dit zou je  misschien als een voordeel kunnen zien (gratis beveiliging op je eigen muziek), maar voor velen is dit juist een nadeel (want dan kan je je eigen muziek niet eens meer zelf beluisteren op al je apparaten!).

Apple Music verbruikt ook meer batterij dan Spotify, tot wel 25%, en slokt meer opslagruimte op je mobiel op.

Het radiostation Beats One was ook al geen succes.

Hoeveel muziek staat er op? Wat ontbreekt er?

Ze hebben alledrie een enorme catalogus, met elk grofweg 30 miljoen tracks. Voor mij persoonlijk ontbraken er in 2016 maar 1.200 tracks op een totaal van 62.000 tracks (mijn oude platencollectie). Dat is dus maar 2%. The Beatles hebben ze inmiddels alledrie.

Google / Youtube is hier de absolute winnaar, want daar staat VEEL meer op. Dat is een ongekende schatkist. Zie ook de blog over glorieuze vinyl op Youtube.

Sinds lange tijd stond Prince alleen op Tidal – maar sinds 2017 is hij ook weer terug op Spotify, iTunes en anderen. Artiesten die alleen op Tidal stonden waren bijvoorbeeld Rihanna, Kanye West, Madonna, Coldplay, Usher, Calvin Harris, Alicia Keys, Jack White, Arcade Fire and Deadmau5. Maar inmiddels staat vrijwel iedereen ook op Spotify.

Taylor Swift is ook alweer terug op Spotify, ook al was ze jarenlang tegen streaming. Er waren meer artiesten tegen streaming. Die staan op geen enkele dienst, of met heel weinig albums. Zoals Tool (inmiddels wel, sinds 2019), Peter Gabriel (inmiddels ook), King Crimson (yes, ook), Bob Seger (ook), Bonnie Prince Billy (idem), John Zorn, Mike Batt, nieuwere Camel, Sad Cafe – dat was dus ongeveer die 2% uit mijn eigen oude platencollectie. En natuurlijk heel onbekende dingen zoals bijvoorbeeld The Hummingbirds, Carlos Vamos, Eef Albers, Jean Christian Michel, John Roberts, Masada (inmiddels wel, als Massada), Mark & Clark Band (inmiddels ook), The Lover Speaks, Powerplay (nu ook) of obscure Nederlandse top-bands zoals SFEQ.

Spotify, Apple Music, Tidal: 24 bit HD?

Geen van drieën heeft 24 bit HD Audio, zie mijn artikel daarover. 24 bit kan alleen via Qobuz.

UPDATE 2016: Na weken uitproberen klinkt Tidal nog steeds overtuigend beter dan Spotify. Kortom, ik kan niet meer terug naar Spotify. Ook al omdat daar de apps verdwenen zijn (?!), en je opeens ook al niet meer kan zoeken in je eigen lijsten (!?). Maar Tidal is inmiddels al wel totaal geflopt, zie dit artikel in Trouw.

UPDATE 2: Inmiddels weer twee weken later heb ik Tidal toch maar opgezegd en ben ik terug naar Spotify. Dit omdat mijn playlists niet te importeren waren in Tidal, de kinderen Spotify niet kwijt willen, ik mijn afstandbediening Reign mis (die later helaas ook niet meer werkte), er toch meer muziek op Spotify stond, en omdat de geluidskwaliteit maar nauwelijks verschilt. Zoeken in lijsten is inmiddels ook weer terug in Spotify.

Spotify is in 2022 verreweg de beste streaming dienst

Een maand lang heb ik ze alledrie gebruikt, en Tidal en Apple blijken dan toch echt een stuk minder dan Spotify te zijn:

 • Leuke gedeelde lijsten heeft alleen Spotify: zoals de Top 8000 Aller Tijden of de Officiële Top 50, en oneindig veel meer lijsten zoals mijn BASS HiFi TEST
  of mijn ULTIEME Werkmuziek
 • Daily Mixes, Release Radar en Discover Weekly van Spotify zijn erg goed: echt goede gepersonaliseerde muziek. En als je een track opzet krijg je daarna meteen aanvullende muziek gebaseerd op die track (Instellingen > Afspelen > Autoplay). Geniaal, heerlijk, mooi en leuk.
 • Spotify is de enige die kan mixen als een echte DJ: Automix. Erg leuk.
 • Er zit geen crossfade op Apple Music en ook niet op de webversie van Tidal. Spotify heeft dat wel.
 • Er zit geen gapless playback op Tidal, dus je krijgt lelijke gaten tussen nummers die aan elkaar vast horen. Dark Side of the Moon is dus niet te doen. Heeft Spotify  wel. Apple ook al niet meer??
 • In Spotify heb je drie standen Volume (Instellingen > Afspelen > Volume). Dat is erg fijn en handig. Voor audiofielen moet die op “Zacht“, zonder compressor/limiter dus. Maar in de auto is Hard bijvoorbeeld weer veel fijner.
 • En in Spotify heb je ook Normalisatie (Instellingen > Afspelen). Ook fijn en goed.
 • Voor Apple Music is er een app om Spotify-lijstjes te importeren. Heb ik niet getest, maar het zal nooit echt 100% kunnen werken.
 • Spotify heeft de beste integratie met third parties, bijvoorbeeld met Sonos en DJay Pro. Inmiddels kan Apple ook op Sonos, en mag DJay Pro helaas niks meer met streamingdiensten.
 • Bestanden opslaan voor offline gebruik kunnen ze alledrie, maar Apple verbruikt daar meer ruimte voor.
 • Apple Music verbruikt 25% meer batterij dan Spotify
 • Radio gebaseerd op tracks hebben ze alledrie.
 • Spotify heeft nu perfecte lyrics voor Karaoke! (of gebruik MusiXmatch of anders IOS / Lyricfier of Soundhound) – zie deze blog
 • Apple Music heeft radio en Connect: artiesten kun je volgen via een social media kanaal. Zag er veelbelovend uit, maar viel tegen.
 • Een playlist in Spotify kan niet meer dan 10.000 tracks bevatten. Maar die limiet is opgelost met Afspeellijstmappen. In zo’n map kun je meerdere playlists zetten, zodat je in al die lijsten tegelijk kan shuffelen.
 • Over playlists gesproken: er is een leuke, geniale website om automatische Smarter Playlists te maken – alleen voor Spotify.
 • Tidal heeft unieke videoclips. Maar dat is minder belangrijk, in dit Youtube-tijdperk.
 • De App van Spotify werkt ook als afstandbediening. Zelfs over 4G, je hoeft niet eens op dezelfde wifi te zitten.

Conclusie: de beste streamingdienst is Spotify

Spotify is verreweg de beste streamingdienst. Tidal klonk misschien een fractie beter en had unieke videoclips, maar heeft verder ook veel nadelen. Google is de grootste kanshebber voor de nabije toekomst, door Youtube uiteraard. 24 Bit heeft alleen Qobuz, dus die blijft zijn unieke niche behouden.

Spotify voordelen

 • Playlist sharing
 • Lyrics
 • Integratie op allerlei systemen zoals Sonos en DJay Pro
 • Crossfade
 • Gapless playback
 • Family account werkt goed en is spotgoedkoop
 • Gunstig batterij- en MB-verbruik
 • IOS app is uitstekend
 • IOS app als afstandbediening werkt zelfs over 4G
 • Daily Mixes, Release Radar en Discover Weekly zijn verbazend goed
 • Podcasts!
 • Talen leren: zoek op Learn Frech, Learn Chinese et cetera
 • Er staan ook veel boeken op die voorgelezen worden
 • En Comedy, pep talks, concertkaartjes kopen
 • Running playlists op de maat van je hardloopstappen
 • Zit ook op CarPlay en Android Auto, en je kan het via Siri bedienen

Spotify nadelen

 • Geen videoclips, maar daar gebruik je toch al Youtube voor

Tidal voordelen

 • Iets hogere geluidskwaliteit: Tidal MQA Master is geen 24 bit, maar is wel de enige met 16bit CD-kwaliteit.
 • Er zitten videoclips bij
 • Meer exclusieve content

Tidal nadelen

 • Je playlists zijn niet of slecht te importeren
 • Geen playlist sharing (zoals Top 2000 en Top 50)
 • Geen DJay Pro ondersteuning
 • Geen lyrics
 • Crossfade alleen mogelijk via App (is er nu inmiddels ook voor desktop)
 • (nog) Geen gapless playback

Apple Music voordelen

 • Radio Beats One (live radio maar voornamelijk hip-hop)
 • Video (als je ze kan vinden)
 • Bediening via Siri (heeft Spotify nu ook)
 • Gekochte muziek uit iTunes ook te beluisteren (kan Spotify ook)

Apple Music nadelen

 • Playlists importeren vanuit Spotify is superlastig
 • Playlist delen / abonneren kan niet
 • Je eigen MP3’s staan opeens met DRM op hun server
 • Verbruikt meer batterij en opslagruimte op je mobiel
 • Geen crossfade (?? kon voorheen wel)
 • Onduidelijke interface
 • Af en toe traag
 • Connect werkt slecht en onhandig
 • Family-account buggy
 • Geen DJay Pro ondersteuning

Qobuz voordeel

 • Het is de enige met 24 bit

Google / Youtube voordelen:

 • Ongekende schatkist, het aanbod is oneindig groot
 • Video, uiteraard!
 • Vinyl
de beste streamingdienst is Spotify
Klik om te vergroten
de beste streamingdienst is Spotify
Streaming gaat als een tierelier…
Spotify Apple Music
…maar verbleekt TOTAAL bij Radio (in de VS dan).

16 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hi Aartjan,

  Inmiddels is Djay Pro 2 geïntegreerd met de Tidal en niet meer via Spotify.
  Weet jij of het mogelijk is om offline te draaien via tidal icm Djay Pro 2 of heb je hier simpelweg een internetverbinding voor nodig? Toen het geïntegreerd was met spotify kon je offline muziek gewoon mixen en eventueel nummers opzoeken zodra je je internetverbinding daarbij aan had staan.
  Hoor je graag!

  Groet, Leon

 2. Het kan aan mij liggen, maar ik heb de laatste tijd het idee dat spotify steeds slechter klinkt – net of ze helemaal geen 320 uitspugen zelfs niet met de instellingen op hoogste niveau. En ja vergelijken blijft lastig – ik scoor ook niet best met een blinde test, maar die testen weet je wel wat aangeboden wordt en dat weet je niet met Spotify. Ik verdenk ze er zelfs van de kwaliteit naar beneden te schroeven om straks mooi prat te gaan op het verschil met de duurdere versie.

  1. Dat zou kunnen… maar je hoort ook steeds vaker slechte masters. Dus de “platenmaatschappijen” letten niet meer op de aangeleverde kwaliteit. Een master kan tegenwoordig een slechte opname zijn, met tikken, ruis of andere technische problemen, fouten of onvolkomenheden. Het kan zelfs een 128kbs MP3 zijn (die normaliter wordt afgekeurd) maar die even als 320 ogg is bewaard, en daardoor technisch wordt goedgekeurd. Daar kan Spotify ook niks aan doen, dit gebeurt bij alle streaming-diensten.

   En let bij Spotify ook op de nieuwe Instelingen > Volumeniveau. Die moet op “Zacht” vind ik (betere Dynamics) maar sommigen vinden “Normaal” lekkerder klinken, want dat is harder.

   1. Tja het was niet bij de minste dingen waar ik had ervoer. Onder andere bij The Prodigy (waar je juist energie wilt), maar ook Blanco White. Ik ben wat gaan struinen en vergelijken. Ik heb flink zitten spelen ook met instellingen.

    Even Apple Music geprobeerd, klonk in mijn beleving helderder t.o.v. Spotify. Alleen die interface… Tidal klinkt dan weer beduidend beter, maar ook niet altijd. Apple lijkt dan zelfs wat schel.

    En nu net Qobuz een kans gegeven. Ik wel enthousiast over Qobuz eigenlijk. Volgens mij is dit de enige muziekdienst die (op OSX/iOS) actief in de DAC bij ieder nummer de bitrate en sample frequentie aanpast. Dus je ziet 24/96 als het dat is, maar 24/48 en natuurlijk 16/44.1 maar ook 88.2.

    In beleving heb ik het idee dat Qobuz iets minder warm is dan Tidal (vooral in het laag), maar het klinkt wel alsof er meer detail is. Ook dat verschilt weer per nummer, maar ik vind het vooral heel fraai dat je ziet wat er uit wordt gespuugd. En ze garanderen FLAC…

    1. Heb ook vele reviews/forums gelezen over Qobuz vs. Tidal, wist niet welke te nemen. Spotify heb ik al, maar wilde betere geluidskwaliteit. Uiteindelijk beide geprobeerd en voor Qobuz gegaan. Iets minder nummers dan Tidal, maar meer nummers met hogere kwaliteit. Heb een Chord Qutest (DAC), dus ik kan bij elk gestreamd nummer zien aan de geprojecteerde kleur licht welke resolutie dit is. Helaas biedt Qobuz maar een betere resolutie bij ongeveer 10% van de nummers (vergeleken met Spotify, in hoogste resolutie). Of dit de €20 per maand waard is…. ik weet het nog niet eerlijk gezegd. Spotify blijft koning op het gebied van nieuwe muziek ontdekken…Release radar, maar vooral Discover weekly heeft me zoveel nieuwe muziek en artiesten gebracht! Komt geen enkele streamingdienst bij in de buurt!
     Ben alleen nog op zoek naar een goede sync tussen playlists van Spotify en Qobuz. Soundiiz doet het helaas niet altijd bij de ‘loved songs playlist’ van Spotify naar Qobuz.
     Groetjes!

   2. Op Mobiel is er ook een nieuwe knop bij Instellingen: “Kwaliteit automatisch aanpassen”.
    Misschien staat die aan: dan schakelt hij bij een matige data-verbinding terug naar lagere bitrate.

  1. Spotify staat niet meer toe je playlists te exporteren naar bv Tidal of Apple Music. Je ervaringen met de beroerde interface van Apple herken ik niet (macOS en iOS) behalve dat ik een knopje mis direkt naar “je luistert nu”.

   Geluid van Apple komt helderder over dan Spotify, of dat beter is durf ik niet te zeggen. Playlist importeren van Spotify naar Apple Music ging eenvoudig met SongShift – nu kan dat niet meer dankzij de verfoeide vendor-lockin van Spotify. Alleen al die vendor-lockin zou henoeg moeten zijn on weg te blijven van Spotify, of je moet heel zeker zijn dat je nooit meer weg gaat bij Spotify.

   Family-account werkt hier goed, na opnieuw inloggen op iCloud.

   Apple Music is meer album-gericht daar waar Spotify meer track-gericht is. Dat ervaar ik als pré. Daarnaast zijn de radiozenders top – zeker niet alleen/vooral hiphop (ik heb niets met hiphop).

  2. M’n stereo is nog niet half zo duur en het verschil met een cd is extreem groot te noemen. Teac loopwerk/ avm. Ik vind de kwaliteit van Spotify zeer teleurstellend ook met de beste instellingen..

 3. Er gaan geruchten dat Spotify de geluidskwaliteit nog gaat verbeteren (niveau Tidal). Wat is daar van waar?

  1. dat zijn inderdaad geruchten. Het lijkt mij zeer aannemelijk, het is namelijk een kans voor Spotify om wat extra geld te verdienen, want dat abbo zal 10,- duurder zijn.

 4. Stel als ik zowel een Spotify als Tidal account neem en dit combineer met mijn iTunes bibliotheek. Wat zal ik daarvan in de praktijk aan nadeel ondervinden in het gezamenlijk gebruik? Raak ik dan nummers, speellijsten kwijt? Behalve dat het dan meer geld kost.

  1. Spotify kun je zelfs opzeggen en je speellijsten blijven altijd bewaard als je later weer inlogt. Spotify heeft namelijk ook een gratis versie.

Geef een reactie