De beste streamingdienst 2023: Spotify, Apple Music, Google of Tidal?

apple music spotify

– Update: 7 september 2023 –

Als media designer heb ik vrijwel non-stop muziek aan, en heb ik een obsessie voor geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Ik was erg blij met Spotify. Een tientje per maand is ook prima. Een family-account van €18 voor 6 personen is zelfs Spotigoedkoop! Maar inmiddels is er nogal wat bijgekomen: Tidal, Apple, Deezer, Youtube Music, Amazon, Tencent, MS en Qobuz. Ik heb een aantal muziek-streamingdiensten gedurende langere tijd vergeleken.

Spotify is nog een van de weinige grote Europese media-bedrijven. Voor mij ook een reden om Spotify te kiezen.

Spotify, Apple Music, Tidal: interface

Spotify werkt soepel, stabiel, duidelijk en snel, en het ziet er mooi en goed uit. Zie ook alle blogs hier over Spotify. Tidal was destijds qua interface een iets slechtere kopie van Spotify. Apple Music was toen qua design en interface zelfs verrassend de verliezer. Dat was echt behoorlijk slecht, in het begin. Er waren ook veel klachten over de onduidelijke interface, en daar was ik het mee eens. Maar dat is inmiddels wel verbeterd. Qobuz heeft ook een matige interface vind ik: ook al lijkt het op Spotify, het kan allerlei kleine belangrijke details niet. Spotify verbetert alles ook voortdurend.

Spotify, Apple Music, Tidal: geluidskwaliteit

Op naar de geluidskwaliteit. Ik heb het uitgebreid vergeleken, ook met andere geluidsexperts, op allerlei audiosetjes, waaronder ook op een peperdure audiofiele set: de legendarische B&W 802’s met een top-versterker en een top-DAC. Het verschil is moeilijk te horen. Doe de test maar eens: 24 bit versus MP3. De resultaten daar spreken voor zich. Zie ook het artikel over 24 HD Audio vergeleken met MP3.

Apple heeft nu inmiddels ook Lossless, met zelfs veel 24 bit, alhoewel lang niet alles. Zonder meerprijs. Daarmee is het nu de dienst met theoretisch de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.

Je moet wel een goede DAC gebruiken. En Spotify in de hoogste kwaliteit uiteraard, dus de betaalde versie, met alle settings goed. We hebben onder andere Spotify, Apple en Tidal uitgebreid vergeleken met CD, en dat klinkt dan nagenoeg hetzelfde.

Maar ik vond het verrassend dat we Tidal toen toch nog ietsje beter vonden. Dat kan aan compressie liggen. In Spotify heb je drie standen voor deze Normalisatie (Instellingen > Afspelen > Volume). “Zacht“, zonder compressor/limiter. In de auto is “Hard” weer veel fijner. Handig, maar normalisatie moet bij vergelijken wel UIT, want anders zijn veel tracks juist zachter (de luide nummers worden teruggedraaid). Bij vergelijken moeten volumes perfect gelijk zijn, want harder klinkt altijd beter.

Maar dat gaat niet op als er compressie / enhancing / limiting wordt gebruikt. Normalisatie is non-destructief, maar compressie, enhancer en limiter tasten het geluid wel aan. Zie de blog over mastering. Het is goed mogelijk dat Tidal dat een beetje gebruikt, net als alle radio-stations. Dat klinkt op het eerste gehoor altijd beter en lekkerder, maar het is niet het origineel. In Apple Music heb je zo ook het Optimaliseer-schuifje, dat is een enigszins vergelijkbare enhancer:

beste streamingdienst vergelijking 2023: Spotify, Apple Music, Tidal
Klinkt uitstekend op het eerste gehoor, maar tast wel het origineel aan.

Probeer maar, dat klinkt meteen lekkerder, voor eventjes. Maar niet altijd. En het is ook niet het origineel. Radiostations gebruiken het ALTIJD. En YouTube ook: dat weet ik uit eigen ervaring. Tijdens de upload wordt je audiobestand aangepast.

Tidal heeft behalve de MQA Master versie (CD-versie) ook nog video’s. Alhoewel dit nu minder belangrijk is, in het Youtube-tijdperk. Veel mensen gebruiken Youtube sowieso al voor alle muziek. Google zal daarom steeds groter worden in de streamingdiensten. Zie ook de blog over vinyl-kwaliteit op Youtube.

De prijs

Met een Family abonnement was Spotify voorheen altijd het goedkoopst: 15,- per maand voor 6 personen (bij Apple was dat €23). Maar inmiddels is Apple €17 en Spotify €18. Apple is nu dus de goedkoopste, alhoewel het nauwelijks scheelt. Qobuz was lange tijd de enige met 24 bit, maar dat heeft Apple nu ook (niet alle tracks overigens). Bij de meeste diensten is er een gratis proefperiode. Spotify en Youtube kan je altijd gratis gebruiken, maar dan wel met reclame. Bij Apple en Amazon kan je allerlei abonnementen combineren met korting, inclusief TV en zo, en dan is Apple zeker de voordeligste, met ook nog eens de hoogste kwaliteit.

Hoeveel muziek staat er op? Wat ontbreekt er?

Ze hebben allemaal een enorme catalogus, met elk grofweg 80 miljoen tracks. Alleen op Google (Youtube Music) staat er echt VEEL meer. Zie ook de blog over vinyl op Youtube.

Sinds lange tijd stond Prince alleen op Tidal – maar sinds 2017 is hij ook weer terug op Spotify en Apple en zo. Artiesten die alleen op Tidal stonden waren bijvoorbeeld Rihanna, Kanye West, Madonna, Coldplay, Usher, Calvin Harris, Alicia Keys, Jack White, Arcade Fire and Deadmau5. Maar inmiddels staat vrijwel iedereen nu ook op Spotify en op Apple.

Taylor Swift is ook lang weer terug op Spotify en Apple, ook al was ze jarenlang tegen streaming. Er waren meer artiesten tegen streaming. Die stonden op geen enkele dienst. Zoals Tool (inmiddels wel, sinds 2019), Peter Gabriel (inmiddels ook), King Crimson (yes, ook), Bob Seger (ook weer terug), Bonnie Prince Billy (idem), Radiohead (ook weer terug), John Zorn, Mike Batt, nieuwere Camel, Sad Cafe.

24 bit HD

24 bit HD Audio had alleen Qobuz – maar Apple heeft dat inmiddels ook (niet voor alle tracks).

Hoor jij verschil tussen 24 bit en MP3? Doe hier de test! De kans is groot dat je systeem niet op 24 bit staat, en dan is er sowieso geen verschil.

Spotify is in 2023 nog steeds de beste streaming dienst

Een maand lang heb ik er destijds meerdere gebruikt, en Spotify bleek toen dikke winnaar. Nu trouwens ook nog (behalve dan dat Apple nu de goedkoopste is geworden en theoretisch iets hogere kwaliteit heeft). Waar ligt dat dan aan? Nou, aan allerlei extra’s en mogelijkheden:

 • Leuke gedeelde lijsten heeft alleen Spotify: zoals de Top 8000 Aller Tijden of de Officiële Top 50, of mijn BASS HiFi TEST
 • Integratie op allerlei systemen zoals Sonos, CarPlay en Android Auto
 • Beste interface
 • Podcasts, talen leren, voorgelezen boeken, comedy, pep talks en concertkaartjes: het zit er allemaal op
 • Running playlists, op de maat van je hardloopstappen
 • Daily Mixes, en vooral de Release Radar en Discover Weekly zijn erg goed – om niet te zeggen BRILJANT.
 • En als je een track opzet krijg je daarna meer van dat soort muziek (Instellingen > Afspelen > Autoplay).
 • Spotify heeft nu perfecte lyrics voor Karaoke  – zie deze blog
 • Spotify is de enige die met AI kan mixen: Automix en AI DJ
 • Er zat geen crossfade op Apple Music en Tidal. Spotify had dat altijd al.
 • Er zat geen gapless playback op Tidal. Dark Side of the Moon is dus niet te doen. Heeft Spotify altijd al.
 • In Spotify heb je drie standen Volume (Instellingen > Afspelen > Volume). Voor audiofielen moet die Zacht, zonder compressie, maar in de auto is Hard fijner.
 • Normalisatie (Instellingen > Afspelen). Dan klinken alle tracks even hard, en hoef je niet de hele tijd aan je volumeknop te zitten. Voor audiofielen kan dat ook uit.
 • Voor Apple Music is er een app om Spotify-lijstjes te importeren. Maar dat werkt nooit 100%.
 • Apple Music verbruikt 25% meer batterij dan Spotify
 • De App van Spotify werkt ook als afstandbediening. Zelfs zonder wifi.

Conclusie: de beste streamingdienst is Spotify

Spotify is wat mij betreft nog steeds de beste streamingdienst en het is niet voor niks nog steeds verreweg de grootste dienst. Het heeft veel pluspunten. Google (Youtube) is een grote kanshebber door het enorme aanbod. Qobuz was de enige met 24 Bit, maar Apple heeft dat nu ook, en Apple is met een Family-abonnement voor 6 personen op dit moment de goedkoopste (prijzen veranderen voortdurend). Apple en Amazon blijven groot door hun ecosysteem. Tencent is een enorm grote Chinese nieuwkomer. Tidal is de enige die nog in DJ-software werkt (voorlopig).

Uitbetalingen aan artiesten

Er wordt geklaagd dat Spotify weinig zou uitbetalen. Maar grofweg betaalt Spotify 0,37 cent per stream. De platenlabels houden daar vaak 80% van in. Dus men kan beter klagen bij de labels. Spotify heeft nog nooit winst gemaakt en heeft de platenmaatschappijen juist gered: de grootste inkomsten bij de labels  komen van Spotify (in totaal al 40 MILJARD euro).

Spotify nadelen

 • Geen videoclips
 • Je kan het niet meer in DJ software gebruiken (kan alleen Tidal, voorlopig dan)

Tidal voordelen

 • Iets hogere geluidskwaliteit met Tidal MQA Master (maar Apple heeft nu nog betere 24 bit)
 • Met videoclips en exclusieve content
 • Tidal is (nog) de enige die je in DJ-software kan gebruiken

Apple Music voordelen

 • 24 bit lossless ALAC zonder meerprijs bij sommige bestanden
 • Radio Beats One (live radio)
 • Apple Music Connect: artiesten volgen
 • Video
 • Je kan het combineren met andere Apple-diensten

Apple Music nadelen

 • Playlists importeren vanuit Spotify is superlastig
 • Playlist delen / abonneren kan niet
 • Je eigen MP3’s staan opeens met DRM op hun server
 • Verbruikt meer batterij en opslagruimte

Qobuz voordeel

 • 24 bit oftewel HD Audio bij sommige bestanden (heeft Apple nu ook)

Youtube Music voordelen

 • Het aanbod is oneindig groot
 • Video
 • Vinyl
 • Klinkt soms beter

50 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. 24-bit/192kHz is audiofiel MAAR de hoogmoedswaanzin van Apple komt ze duur te staan. Reclameren over albums die incompleet zijn, in jouw land afspelen onmogelijk, waanzinnig slechte kwaliteit. De App heeft veel tekortkomingen o.a. vaak verschijnt de melding dat de track of album niet aanwezig is, terwijl deze wel op de server staat (op een andere manier zoeken) de zoekmachine is een ramp. De klantenservice van Apple gooit de hoorn op de haak (verbinding wordt beëindigd) je moet accepteren dat Apple de albums/tracks laat uploaden door de platenmaatschappijen, zonder te controleren of de Tags correct zijn ingevoerd, kwaliteit van de opname en of deze er helemaal opstaat. Mijn jaarabonnement beëindigd, neem de IETS mindere kwaliteit accepteer ik. YouTube premium Lite is de betaalbare stream dienst met het grootste aanbod wat altijd gevonden wordt. Je mist wel de Connect functie die Spotify, Tidal en Qobuz wel heeft en het downloaden is onmogelijk of het afspelen op de achtergrond.

 2. Dank voor je verhelderende betoog en voor je top tips. Meteen de settings in mijn Spotify veranderd en het klinkt waarlijk beter nu.
  Heerlijk luisteren over mijn nieuwe speakers en nieuwe streamer.
  Vet genieten geblazen.
  En ja, ook als afgestudeerd muzikant vind ik de hoogste bitrate van Spotify uitstekend klinken.

 3. Haha, een paar jaar verder, ook na verschillende terechte commentaren op een nogal eenzijdige (op Spotify gerichte) review, is volgens de reviewer Spotify ook ‘in 2023 ** verreweg ** de beste streamingdienst’. Duidelijk geschreven om de vindbaarheid in zoekmachines te verhogen. Jammer, je zult veel hits krijgen, maar van een neutrale goed onderbouwde review is geen sprake.

 4. “Daily Mixes, Release Radar en Discover Weekly van Spotify zijn erg goed – om niet te zeggen BRILJANT.”
  Nou, daar ben ik het niet echt mee eens. De helft van de daily mixes en discover weekly zijn nummer die je al hebt geliked of vaak hebt beluisterd (hoezo ‘discover’?), en tussen de andere helft zitten vaker regelmatig heftige missers dan écht verrassende onbekende pareltjes; ’t lukt spotify maar zelden mij succesvol uit mijn eigen (toch redelijk brede en eclectische) muziekbubbel te halen.
  Vroeger streamde last.fm nog, dáár discoverde ik past echt veel fijne muziekjes.
  Maar verder maakt spotify ’t me wel gewoon supermakkelijk, dus consumeer ik ’t.

  1. Ik like nooit wat (ik doe alles met lijsten), misschien werkt dat beter… en daily mixes doe ik ook nooit, dat is inderdaad allemaal afgelebberd.

   1. Spotify heeft de beste software maar natuurlijk niet de beste geluidskwaliteit. Ik mis trouwens altijd Deezer in de diverse vergelijkingen. Ook hier. Voor net geen 99 euro per jaar stream je in cd kwaliteit. Een stuk goedkoper dan het door jou verafgoodde Spotify, Bij Apple kun je inderdaad streamen in HiRes kwaliteit. Daar moet je wel enkele trucs voor toepassen. Als eigenaar van een Bluesound Node 2i worden de HiRes streams van Apple Music geresampled naar gewone cd kwaliteit. Dat is goed genoeg trouwens want het verschil tussen MP3 en CD kwaliteit is echt te horen maar het verschil tussen cd kwaliteit en HiRes is onhoorbaar. Dat zal wel aan mijn leeftijd liggen want ik ben bijna 67. En dan gaan de hoorjaren gewoon tellen.

 5. Kon niet meer updaten dus een se iPhone 2022, wil beslist niet opscheppen. Spotify is echt goed en B&W een begrip. Met de Bluesound Node 2i (Met de beste internet radio) begon ik met Spotify klinkt prima. Maar zodra de muziek meer vergt van de apparatuur wordt het verschil pas duidelijk. Veel tracks via Apple Music (€109,– per jaar) klinken identiek aan bijvoorbeeld Spotify, en kun je het verschil niet horen, ook wanneer er via USB of Bluetooth geluisterd wordt, dit geldt natuurlijk niet voor de betere opnames.
  De Kef R3 midden/ hoog via de Quad voor- en eindversterker, voor het laag aktieve subwoofers KRK 12s.
  Samen met de RME ADI- 2 FS DAC en Sbooster lineaire voeding, met deze set maakt het mogelijk ongeacht de hoeveelheid muzikanten, solisten en koor, iedereen duidelijk herkenbaar weer te geven.
  De akoestiek waar de muziek vertolkt wordt is dan subliem echt 3D inclusief hoogte, niet alleen links/rechts of diepte.

 6. Er staan verschillende fouten in je tekst. Ten eerste is Apple Muziek geen EUR23, maar EUR18. Verder vermeld je op een vreemde plek dat Apple ondertussen zijn meeste muziek 24 bit lossless aanbiedt. Uit vele testen is al gebleken dat Tidal en Apple Muziek een duidelijk betere kwaliteit geluid bieden. Toch maar een keertje beter luisteren, of betere apparatuur kopen. Eindconclusie van jou moeten we dus ook maar met een korreltje zout nemen.

  1. Het GEZINSabonnement (6 personen) was bij Apple €23 (inmiddels inderdaad €17, en Spotify €18).
   Over de testen / apparatuur: zie mijn test, de resultaten daar spreken voor zich.
   Zie ook het stukje over enhancers en volume en zo.

  2. Inderdaad, ik denk dat de auteur of geen goede apparatuur heeft (B&W speakers zijn middenmoot at best) en/of een vooringenomenheid tov Apple. In vergelijk is Apple music natuur veel beter, qua assortiment maar ook in bedieningsgemak/interface, zeker icm andere apple apparatuur en de geluidkwaliteit is, bewezen, vele malen beter.

    1. Welke versie? Is nogal een verschil tussen een paar 802’s, 802 D3 en D4……
     Tot nu heeft geen enkele streamingdienst me echt kunnen overtuigen, en vind ik Deezer het meest interessant. Apple Music heb ik nog niet uitgeprobeerd…..
     Geen van allen kan tippen aan de kwaliteit van een SACD via een Accuphase toestel.
     Het mooie van deze speler is dat je de DAC ook kunt gebruiken om te streamen…..maar dan nog……staat Deezer bovenaan!

 7. Moet mezelf corrigeren inzake het assortiment van YouTube Music. Er worden netzo veel albums weergegeven als bij Spotify. Maar van veel albums is weinig afspeelbaar, terwijl dezelfde albums bij Spotify wel compleet te beluisteren zijn. Ook de klantenservice is verre van 5 sterren. Pas na het opzeggen van YouTube Music via @teamyoutube werd ervoor de 3e keer beloofd dat het opgelost wordt. Dacht dat ik het hier al had geschreven maar hoe vreemd het ook klinkt. Vergelijking met de weergavekwaliteit is pas mogelijk (hoorbaar) als aan alle voorwaarden wordt voldaan. De zwakste schakel bepaald de weergavekwaliteit. Ook de stroom die uit het stopcontact komt, wordt mede bepaald wat er op de desbetreffende groep wordt aangesloten, dimmers, magnetron etc.veroorzaken storing.
  Trouwens waar je woont bepaald ook hoeveel de stroom schommelt, velen zullen denken, wat een onzin, de goedkoopste (niet de beste, zijn voor velen onbetaalbaar) oplossing is de Powerquest Audoquest.
  Er wordt door de energieleverancier geprobeerd netzo veel te leveren als er gebruikt wordt, en er zijn momeneten dat de afname plotseling sterk toeneemt.
  Denk aan lasapparatuur, liften, de tram etc.
  Ook de verbinding tussen de apparatuur en luidsprekers bepalen de weergavekwaliteit.
  Als de eindversterker(s) bijvoorbeeld €20.000,00 kosten, voorversterker €10.000,00, DAC etc. met dropveters aangesloten worden ipv intelink dan klinken boxen van €80.000,– net zo goed als de luidsprekerboxen van ,€1000,–
  Ga het niet helemaal hier uitleggen maar op het www wordt haarfijn uitgelegd wat elektromagnetische straling is.
  Draad of trafo etc. kunnen door deze (EMS) storing veroorzaken, waardoor weergavekwaliteit onmogelijk goed te vergelijken is.
  Kort samengevat, zolang overal in de apparatuur en interlink de sinusgolf behouden blijft, klinkt het perfect.
  Een blok- ipv een sinusgolf ontstaat ook, als versterker meer vermogen moet leveren die onmogelijk geleverd mag/kan worden..
  Waardoor de tweeters worden opgeblazen door een 2 x 40 Watt versterker terwijl de luidsprekerboxen maximaal 500 Watt belast mogen worden, als je deze versterker blijft overbelastenk, gaat deze natuurlijk ook kapot.

 8. Houdt van muziek en vindt de weergavekwaliteit ook belangrijk. Het valt mij op dat hier vaak geopperd wordt, hoe duur of welk merk er thuis staat. Iedereen heeft ”n andere smaak. De goedkoopste goed klinkende luidsprekerbox, wordt verkregen via de aktieve subwoofer(‘s) en natuurlijk de (aktief) luidsprekerboxen die de overige frequenties weergeven. De DAC kun je wat weergave betreft het makkelijkst vergelijken met het verschil tussen de draaitafel met MC – of MD element. Onthoudt de zwakste schakel van de audio-instalatie bepaald de weergavekwaliteit. De akoestiek van de luisterruimte moet ook goed zijn. Mijn DAC de RME is niet de duurste maar klinkt pas goed met de S-Booster lineaire voeding de standaard schakelende voeding is de weergavekwaliteit veel minder. Moet erkennen dat Qobuz, Tidal en Apple iets beter klinkt, maar het assortiment is te beperkt. Spotify klinkt prima maar vindt YouTube Music echt niets minder klinken.
  Luister / kijk je via Chromecast dan is YouTube (YT music abonnement) ook zonder reclame daar kun je het meeste vinden, alleen jammer dat de klantenservice teleurstellend is. Het album “The greatest hits” van de Eagles is na een maand meerdere malen vragen om deze net als bij Spotify beschikbaar te maken, wel beloven maar niet doen.

 9. Beste , datvje het verschil niet hoort kan ik niet volgen . Nu weet ik dat ik betrekkelijk goed gehoor heb hiervoor maar ik vind tussen cd of hoogste kwaliteit spotify echt een groot verschil om maar te zwijgen over platen

  ( ps zelfs mp4 oin auto op cd gebrand of origineel hoor ik met mij vele anderen neem ik aan )

  Op mobiel, via bleutooth speakers ed hoor je dat minder goed maar nog steeds
  Ik luister veel via mijn “oude” versterker op de wat grotere bose speakers ( ook wat ouder ja.. ) maar tis een wereld van verschil
  Neem ik dit soort artikelen even mensen met beter gehoor en je zal verschil merken.

  Ik hoop op spotify in hogere kwaliteit. Zal voor de kleinere groep worden maar meer betalen is het wel waard

  1. Op deze test horen maar weinigen verschil… zie de resultaten. 24 bit vs MP3. Je moet bij MP3 wel een goede DAC gebruiken, en dezelfde versterkers, en exact dezelfde volumes, etc etc. Als je zo alles gelijk trekt hoort men nauwelijks of geen verschil.

   1. Het is volgens mij verstandig om te controleren of jouw installatie goed genoeg is.
    Met de samples van https://www.nordkeyboards.com/sound-libraries
    Is de vervorming nihil, dan is de installatie instaat het verschil tussen de Bösendorfer- en Steinway concertvleugel herkenbaar te maken.

    Als de hi-fi installatie 20 – 20.000 Hertz en niet alleen in de breedte maar ook in de diepte goed weergeeft dan zijn de verschillen direct te horen.
    Heb je een installatie die voldoet aan de audiofiel kwaliteit dan is 3D weergave zogoed, dat je oren (geen tikfout) zien waar de muzikanten zitten of staan, je kunt er in gedachten tussendoor lopen.

    Het 3D effect is alleen mogelijk indien de opname perfect is, helaas zijn er meer albums slecht dan goed opgenomen.
    De akoestiek luisterruimt perfect.
    Plaats de luidsprekerboxen zoals vereist volgens de handleiding, er zijn boxen of panelen die bijvoorbeeld 150cm van de muur moeten staan.

    Als de opname correct is, klinkt ieder instrument van het album beter dan het zelfde instrument wat in de huiskamer wordt gespeeld.
    Als je afvraagt, hoe dan?!! nu de akoestiek van de concertzaal doet wonderen met ieder instrument ook de stem.
    Dat is de reden waarom er nagaim / reverb wordt gebruikt tijdens een live performance.

 10. Geen probleem dat je Spotify beter vindt. Maar je laat wel cruciale informatie van Apple Music weg. De lossless en high res kwaliteit. Radio is divers, super veel kanalen en zeker niet hip hop georiënteerd. Je geeft veel meer uitgebreide informatie over Spotify dan over de rest. Dus pas dan de kop van het artikel aan.

   1. Ah super! Ja dat zeker weten. Ben sinds de zomer overgestapt van TIDAL naar AM en dat is in alle opzichten een top beslissing geweest.

 11. Ik merk toch dat de inhoud van veel originele albums die op Apple Music wel beschikbaar zijn niet beschikbaar zijn op Spotify. Als de albumtitel wel beschikbaar is dan kloppen de tracks vaak niet. Als het om een album met een continuous mix gaat dan gaat het vaak om losse tracks en niet om de mixed versie. Mijn grootste ergernis waardoor ik Spotify niet gebruik.

  1. Spotify heeft altijd al gapless playback, dus losse tracks gaan naadloos in elkaar, exact zoals het originele album. Andere streamingdiensten hadden dat juist vaak niet, of nog steeds niet.

   1. En Apple Music heeft dit ook gewoon. Daarnaast betere muziek kwaliteit. Een goede interface, etc.. Het wordt een strijd tussen Tidal en Apple Music. Spotify wordt met de maand slechter in kwaliteit.

 12. Neil Young haalt zijn muziek van Spotify vanwege desinformatie in podcasts over Covid, straks alleen nog via Qobuz te beluisteren. Als ze daar niets aan doen en meer artiesten gaan weg, is het het einde van Spotify!

 13. Hi Aartjan,

  Inmiddels is Djay Pro 2 geïntegreerd met de Tidal en niet meer via Spotify.
  Weet jij of het mogelijk is om offline te draaien via tidal icm Djay Pro 2 of heb je hier simpelweg een internetverbinding voor nodig? Toen het geïntegreerd was met spotify kon je offline muziek gewoon mixen en eventueel nummers opzoeken zodra je je internetverbinding daarbij aan had staan.
  Hoor je graag!

  Groet, Leon

 14. Het kan aan mij liggen, maar ik heb de laatste tijd het idee dat spotify steeds slechter klinkt – net of ze helemaal geen 320 uitspugen zelfs niet met de instellingen op hoogste niveau. En ja vergelijken blijft lastig – ik scoor ook niet best met een blinde test, maar die testen weet je wel wat aangeboden wordt en dat weet je niet met Spotify. Ik verdenk ze er zelfs van de kwaliteit naar beneden te schroeven om straks mooi prat te gaan op het verschil met de duurdere versie.

  1. Dat zou kunnen… maar je hoort ook steeds vaker slechte masters. Dus de “platenmaatschappijen” letten niet meer op de aangeleverde kwaliteit. Een master kan tegenwoordig een slechte opname zijn, met tikken, ruis of andere technische problemen, fouten of onvolkomenheden. Het kan zelfs een 128kbs MP3 zijn (die normaliter wordt afgekeurd) maar die even als 320 ogg is bewaard, en daardoor technisch wordt goedgekeurd. Daar kan Spotify ook niks aan doen, dit gebeurt bij alle streaming-diensten.

   En let bij Spotify ook op de nieuwe Instellingen > Volumeniveau. En op “Normalisatie”. Die kan het beste UIT voor de hoogste kwaliteit vind ik.

   1. Tja het was niet bij de minste dingen waar ik had ervoer. Onder andere bij The Prodigy (waar je juist energie wilt), maar ook Blanco White. Ik ben wat gaan struinen en vergelijken. Ik heb flink zitten spelen ook met instellingen.

    Even Apple Music geprobeerd, klonk in mijn beleving helderder t.o.v. Spotify. Alleen die interface… Tidal klinkt dan weer beduidend beter, maar ook niet altijd. Apple lijkt dan zelfs wat schel.

    En nu net Qobuz een kans gegeven. Ik wel enthousiast over Qobuz eigenlijk. Volgens mij is dit de enige muziekdienst die (op OSX/iOS) actief in de DAC bij ieder nummer de bitrate en sample frequentie aanpast. Dus je ziet 24/96 als het dat is, maar 24/48 en natuurlijk 16/44.1 maar ook 88.2.

    In beleving heb ik het idee dat Qobuz iets minder warm is dan Tidal (vooral in het laag), maar het klinkt wel alsof er meer detail is. Ook dat verschilt weer per nummer, maar ik vind het vooral heel fraai dat je ziet wat er uit wordt gespuugd. En ze garanderen FLAC…

    1. Heb ook vele reviews/forums gelezen over Qobuz vs. Tidal, wist niet welke te nemen. Spotify heb ik al, maar wilde betere geluidskwaliteit. Uiteindelijk beide geprobeerd en voor Qobuz gegaan. Iets minder nummers dan Tidal, maar meer nummers met hogere kwaliteit. Heb een Chord Qutest (DAC), dus ik kan bij elk gestreamd nummer zien aan de geprojecteerde kleur licht welke resolutie dit is. Helaas biedt Qobuz maar een betere resolutie bij ongeveer 10% van de nummers (vergeleken met Spotify, in hoogste resolutie). Of dit de €20 per maand waard is…. ik weet het nog niet eerlijk gezegd. Spotify blijft koning op het gebied van nieuwe muziek ontdekken…Release radar, maar vooral Discover weekly heeft me zoveel nieuwe muziek en artiesten gebracht! Komt geen enkele streamingdienst bij in de buurt!
     Ben alleen nog op zoek naar een goede sync tussen playlists van Spotify en Qobuz. Soundiiz doet het helaas niet altijd bij de ‘loved songs playlist’ van Spotify naar Qobuz.
     Groetjes!

   2. Op Mobiel is er ook een nieuwe knop bij Instellingen: “Kwaliteit automatisch aanpassen”.
    Misschien staat die aan: dan schakelt hij bij een matige data-verbinding terug naar lagere bitrate.

  1. Spotify staat niet meer toe je playlists te exporteren naar bv Tidal of Apple Music. Je ervaringen met de beroerde interface van Apple herken ik niet (macOS en iOS) behalve dat ik een knopje mis direkt naar “je luistert nu”.

   Geluid van Apple komt helderder over dan Spotify, of dat beter is durf ik niet te zeggen. Playlist importeren van Spotify naar Apple Music ging eenvoudig met SongShift – nu kan dat niet meer dankzij de verfoeide vendor-lockin van Spotify. Alleen al die vendor-lockin zou henoeg moeten zijn on weg te blijven van Spotify, of je moet heel zeker zijn dat je nooit meer weg gaat bij Spotify.

   Family-account werkt hier goed, na opnieuw inloggen op iCloud.

   Apple Music is meer album-gericht daar waar Spotify meer track-gericht is. Dat ervaar ik als pré. Daarnaast zijn de radiozenders top – zeker niet alleen/vooral hiphop (ik heb niets met hiphop).

   1. Ben het hier volkomen mee eens
    Objectief kan je deze blog niet noemen.
    Ziet er meer uit als een reclame voor Spotify dan het vergelijken van verschillende diensten

  2. M’n stereo is nog niet half zo duur en het verschil met een cd is extreem groot te noemen. Teac loopwerk/ avm. Ik vind de kwaliteit van Spotify zeer teleurstellend ook met de beste instellingen..

   1. Uw stereo niet half zo duur? Nou een AVM met een Teac loopwerk is wat mij betreft een high-end kwaliteit.

 15. Er gaan geruchten dat Spotify de geluidskwaliteit nog gaat verbeteren (niveau Tidal). Wat is daar van waar?

  1. dat zijn inderdaad geruchten. Het lijkt mij zeer aannemelijk, het is namelijk een kans voor Spotify om wat extra geld te verdienen, want dat abbo zal 10,- duurder zijn.

 16. Stel als ik zowel een Spotify als Tidal account neem en dit combineer met mijn iTunes bibliotheek. Wat zal ik daarvan in de praktijk aan nadeel ondervinden in het gezamenlijk gebruik? Raak ik dan nummers, speellijsten kwijt? Behalve dat het dan meer geld kost.

  1. Spotify kun je zelfs opzeggen en je speellijsten blijven altijd bewaard als je later weer inlogt. Spotify heeft namelijk ook een gratis versie.

Geef een reactie