Redmi Pad SE review: beste Android tablet voor maar €169

beste goedkope tablet Redmi pad se review

– Update: 3 april 2024 –

Waarom duur doen, als het ook goedkoop kan? Mijn tablet is daarom geen iPad, maar een goedkope Android. En dan wel graag de beste. Is dat nu deze Xiaomi? En kan dat eigenlijk wel, zo goedkoop? Hier mijn Redmi Pad SE review.

Jaren geleden schreef ik een review over de goedkope Teclast P40. Die beviel ook al zo goed. Nu dus een nieuwe: een snellere Android 13 van topmerk Xiaomi met een beter, groter en helderder scherm en een veel betere batterij. Lichtgewicht en makkelijk vast te houden, zeer geschikt voor boeken en kranten, beeldbellen, internetten, YouTube en Netflix. Ik heb ook al jaren een goedkope Poco telefoon (Poco en Redmi zijn allebei van Xiaomi) en die bevalt mij uitstekend.

Met MiUI Pad 14 als OS (op basis van Android 13). Ietsje anders dan de MiUI voor telefoons, met splitscreen erbij bijvoorbeeld.

Hij is vrijwel net zo licht als een iPad (475 gram), met stereo speakertjes voor uitstekend geluid, met de nieuwste Wifi en Bluetooth AAC en AptX, een schitterend mooi 11 inch IPS scherm met 90Hz refresh rate, goede camera’s en een uitstekende batterij. De Snapdragon 680 is ook snel genoeg, ook al is dit niet de allersnelste processor die er is. Logisch, voor die prijs. De Antutu score is 260K (dat is prima).

Alles gewoon in het Nederlands (dat kies je tijdens de setup), zonder rare apps. Met Dolby Atmos, Widevine L1, Full-HD scherm van 1920 × 1200 (207 ppi), superhelder met 472 Lux (helderheid zet ik op handmatig). Van glas + aluminium, geen plastic. Alles werkt snel en soepel: Netflix, Youtube en HBO Max lopen als een trein.

Er zit alleen geen GPS of een SIM op (neem dan de Teclast T50 of de Teclast T50Pro). Maar Google Maps en bellen doe je op je telefoon, toch? En de hotspot ook, neem ik aan? Dus dan mis je die GPS en die SIM niet. En 4K hoef ik ook niet op dit formaat: 1080 HD is superscherp op 11 inch.

Okee, de oplader is maar 10W, dat is niet ultrasnel. Maar ik doe meer dan een week op een lading, dus wat maakt het dan uit? En er zit geen vingersensor op, maar de Face Unlock is eigenlijk veel handiger. Betaaldingen gaan toch met pincode, voor maximale veiligheid.

Prima dus. In de praktijk werkt dit allemaal juist goed.

Apps en bediening

Alle apps staan in de Google Play Store: Spotify, Netflix, YouTube, Whatsapp en Teams, Buienradar, NPO, Outlook, Teams, Word, Volkskrant, BOL, Kobo: dat soort dingen. Het werkt allemaal zoals je verwacht of gewend bent. En de Privacy-settings zijn ook vrijwel net zo goed als op IOS.

Je moet misschien aan Android wennen, als je een iPad gewend bent:

Het nieuws (vanaf Home naar links) is beter dan op IOS. Verder is er veel zoals IOS – of zelfs beter. Siri (Assistent) is “Veeg-vanaf-onderhoek“. Zeg daar bijvoorbeeld “Tolk modus van Nederlands naar Italiaans”. Probeer maar: briljant toch!

Veeg vanaf onder voor Home, hou vast voor de app switcher, veeg daar apps naar boven om ze af te sluiten. Veeg op de rechterhelft naar beneden voor Control Center, en op de linkerhelft voor Notificaties (kan allebei ook midden op het scherm). Veeg vanaf de zijkant voor Terug (kan ook aan beide kanten). Langklik icoontjes om ze te verplaatsen (ook open plekken mogelijk). Widgets? Kon altijd al, op Android!

(Onderaan een paar demo-filmpjes)

Instellingen > Scherm > Leesmodus > Schema >Goede leesavond“. Minder blauw licht ’s avonds is beter en gezonder, en vooral mooier. Net als op IOS.

Er zijn ook splitscreen opties en zwevende vensters, maar dat gebruik ik niet.

Redmi Pad SE accessoires

De accessoires zijn ook goed en goedkoop:

redmi pad keyboard cover mouse
Hoesje + keyboard + muis: bij Apple wel €400, hier €50

Audio en opslag

Ik heb de lavendel-kleur. Er is ook een grijze of een lichtblauwe. Er kan een SD kaart in voor extra opslag (tot 1TB). Er zit minijack op, voor oordopjes of koptelefoons. En Bluetooth met AAC en AptX. Ik heb er een Q30 koptelefoon bij (topding!) en deze XDOBO Bluetooth speaker.

Een DAC kan via de OTG USB-C (check maar met USB Audio Checker). Dat klinkt uitstekend (kies Dolby Atmos in de geluidsvoorkeuren).

Redmi Pad SE review Fotocredit: © Aart Jan Bergshoeff
Het lijkt allemaal op de Apple iPad – voor een kwart van de prijs
Redmi Pad SE review verpakking Fotocredit: © Aart Jan Bergshoeff
Overtuigende specs
Redmi Pad SE review oplader Fotocredit: © Aart Jan Bergshoeff
Met 10W USB-C oplader (okee, dat had wat krachtiger gekund) en de SD-pin
Beste goedkope 11 inch Android tablet onder €200 Fotocredit: © Aart Jan Bergshoeff
Prachtige aluminium behuizing
Beste goedkope 11 inch Android tablet onder €200 Fotocredit: © Aart Jan Bergshoeff
Het 11 inch scherm is top, al helemaal voor die prijs
Beste goedkope 11 inch Android tablet onder €200 Fotocredit: © Aart Jan Bergshoeff
Perfect voor YouTube, Netflix, boeken, muziek, internet… en blogs lezen! ;)

Lezen op zo’n tablet

In de KOBO app van BOL staan al mijn gekochte boeken meteen klaar, als ik inlog. Ik vind dit veel beter lezen dan die tegenvallende ereaders, die ook nog eens veel duurder zijn. En waar je ÜBERHAUPT niet eens kranten of magazines op kan lezen. De Volkskrant lezen in de app gaat verbazend goed en soepel. En superscherp.

Beste goedkope 11 inch Android tablet onder €200 Fotocredit: © Aart Jan Bergshoeff
De krant lezen is veel fijner dan op de laptop. Dubbeltik = zoom, tik zijkant = blader, tik = tekstversie. Foto copyright © 2023 AJ Bergshoeff
  • Redmi Pad SE review conclusie

    Dit is het beste goedkope 11 inch Android tablet. Topding! Uitstekend geschikt voor kranten, boeken, internetten, beeldbellen, YouTube en Netflix en zo, alles in HD. Aanrader dus. Je bespaart niet een paar tientjes, nee – wel duizend euro. Waarom duur doen?

Deze Redmi Pad SE review is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in, zodat je makkelijk kan bestellen, en dat maakt voor de prijs niks uit. Ik heb ‘m maar weer zelf gekocht. Ligt naast mijn bed, om krantjes te lezen ;)

Andere goede tablets rond €200

  1. De 10 inch ALLDOCUBE iPlay 40 Pro met GPS en SIM, op Android 11
  2. De 11 inch Teclast T50 met GPS en SIM
  3. De 11 inch Teclast T50 Pro met GPS, SIM, Android 13, 120Hz scherm voor €180
  4. Of inmiddels de allernieuwste 11.5 inch Blackview Mega 1 voor €240

En vanaf €390 is er ook een echte iPad.

Nog veel goedkoper?

  • Deze bestseller kost maar €80: die NPad Air is iets kleiner (10 inch en veel minder pixels) met Android 12, maar wel met 4G en GPS

Supergrote tablets van 13 of 14 inch

Een tablet van 14 inch (nog groter dan een laptop) is dit Android tablet, vanaf €270. De grootste iPad is de iets kleinere iPad Pro 13 inch voor €1500.

Android tips: Gebaren

De gebaren op Android voor telefoons en tablets zijn inmiddels hetzelfde:

Android tips: Vergroten

Android tips: Screenshots

56 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Super interessant! Ik snap alleen nog niet zo goed waarom de SE beter is dan de 6 pro. Ja, die is iets duurder maar nog altijd veel goedkoper dan mijn ipad. Specs zijn volgens mij ook beter. Waarom dan toch de SE kiezen als beter tablet?

  2. Hoi AartJan, nog een tip voor de fijnste epubreader voor android (koop mijn nederlandstalige e-boeken altijd via libris): Moon Reader Pro. Kan je werkelijk alles instellen: bijvoorbeeld met een klik op een plaatsnaam naar Maps, of naar translators, of wat je maar instelt. Ik lees al jaren s-nachts met een donkergeel lettertje op een zwarte achtergrond. Geweldige App. Groet, Koen (zinderend oppervlak)

  3. Bedankt voor de review! Je geeft aan dat de Redmi Pad SE de beste Android tablet is. Ben je bekend met de N One NPad X? Is dat eventueel een beter alternatief? En kun je iets zeggen over het update beleid van Xiaomi?

    1. Xiaomi is altijd goed met updates, dat is ook mijn ervaring met de telefoons. Sowieso goed met hardware, software, accessoires en batterij. Die NPad heb ik nog niet getest… dank, ik heb ‘m er wel alvast bijgezet, als goedkope bestseller met 4G en GPS.

  4. Inmiddels 2 dagen in bezit via Proshop (€149,-). Top dingetje, ik denk dat ik er nog één bestel voor onze kleine. Bedankt voor het artikel!

  5. Maar toch hè…

    Ik kocht een paar jaar geleden een goede 10″ Huawei tablet. Ging net over de garantietermijn van 2 jaar stuk. Huawei weigerde hulp. Reparatiekosten te hoog. Kon naar de afdeling e-waste van de stort. Daarna een Lenovo M8 tablet gekocht. Was na verloop van tijd niet meer vooruit te branden, ook niet na ’terug naar fabrieksinstellingen’.

    En nu overweeg ik een Redmi Pad SE van zo’n €200,- Waarvan ik vrees dat die ook na niet al te lange tijd dan wel stuk gaat, dan wel stroperig gaat voelen. Heb ik straks €550,- uitgegeven aan tablets en het nodige e-waste geproduceerd. Met telkens ook maar sub-optimale gebruikservaringen.

    Mijn vriendin kocht ruim drie jaar geleden voor iets van €380,- een refurbished iPad Mini 5. Snel, mooi, nog steeds updates, synct apple apps met Mac. Gebruikt ‘m dagelijks. Zonder de ergernissen die mij ten deel vielen.

    Over niet al te lange tijd komt de iPad Mini 7 uit. En vast ook een nieuwe iPad Air. Zullen de nog steeds uitstekende (refurbished) voorgangers wat goedkoper worden. Nog steeds prijzig, maar waarschijnlijk toch een betere besteding van mijn geld.

    1. Maar als ik de vergelijking trek met telefoons gaat dit niet op. Al die peperdure iPhones van wel €1400 die iedereen in mijn gezin had, waarvan er een aantal spontaan kapot gingen, die Apple niet eens wilde repareren (!!), waarvan na eigen reparatie functies werden uitgezet door Apple op afstand (schandalig eigenlijk). En dan blijkt mijn Poco van €180 op vrijwel alle fronten gewoon BETER. Nu al jarenlang…

      1. Eens. iPhones zijn zwaar overpriced.

        Al moet ik zeggen dat de iPhone 11 Pro van mijn vriendin wel mooiere foto’s maakt dan mijn Poco F3. Maar mijn Poco is sneller, mooier scherm, betere refresh rate, tweakable etc.

        Tegelijkertijd: de updates zijn voorbij. Wil ik op termijn door, moet er een custom rom op. Bij de iPhone van vriendin gaan de updates vrolijk door. Echter, never ever dat ik €1.400 zou uitgeven aan een smartphone.

        Bij tablets is het een ander verhaal. Android tablets met ongeveer dezelfde hardware specs als iPads zijn ongeveer hetzelfde geprijsd. Maar Apple is dan wel superieur met het iPadOS.

  6. Er zijn ook de nodige toetsenbordjes voor zo’n Redmi Tab. Wat te kiezen?

    Wat is ‘de beste’?
    Is er een type waarbij je snel je tablet kunt los- en vastmaken?

  7. Heb deze tablet een paar weken geleden aangeschaft, wilde deze direct retourneren omdat de digitale audio en of video niet uit de USB-C uitgang komt. Had er een hub voor aangeschaft. Maar toen dacht ik waanzin om de tablet terug te sturen alles is perfect, je kunt voor zo’n prijskaartje niet teveel eisen stellen. Trouwens Bluetooth Aptx is wel mogelijk wat trouwens nog steeds niet op Chromebook ondersteund wordt.

    1. O dank, ik heb dat AptX toegevoegd, is een goeie inderdaad!
      Er zit wel echt USB-C OTG op, voor elke DAC. Gecheckt met deze app. Getest en werkend met verschillende DAC’s.

      1. Met de app “USB Audio Player PRO” kan je de interne DAC omzeilen. Dan kan je de digitale audio gebruiken, met je externe DAC.

        1. USB Audio Player PRO enkel een duur tidal of qobuz abbo en een paar shoutcast radio stationnetjes.
          Spotify, deezer, pcradio gaat niet werken dat is helemaal ruk.

        2. Je gebruikt altijd een externe dac of usb, alleen krijgt die van android altijd een 48khz/16bit pcm in plaats van het juiste bitrate. Maar goed mij Dongle heeft ook een eigen UAC app die het zelfde doet als UAP pro maar dan voor alle

  8. Alternatief Lenovo? Dat haalt dit artikel onderuit. Ik heb een lenovo laptop en tablet gehad, die waren beide niet vooruit te branden.

  9. Is het nog wel verstandig om voor een 4gb ram versie te gaan? Ik zie de teclast t50 pro en doogee t30 pro al 8 gb ram hebben +8 virtueel

      1. In NL nu niet te krijgen. In Frankrijk wel.
        https://www.amazon.fr/Xiaomi-Redmi-Pad-SE-Resolution/dp/B0CH82CJC7

        Ik zou niet gaan voor de 4GB versie maar voor die van 8GB. De processor is nl. al niet al te snel en dan helpt de extra RAM. Maakt ‘m ook enigszins ‘toekomstbestendig’. Misschien wegens prijsaanpassing even wachten tot Black Friday.

        Interessante video: Xiaomi Redmi Pad SE (2023) vs Redmi Pad (2022)
        https://www.youtube.com/watch?v=QQ5pOT2FeE4
        Volgens mij is dat deze: https://www.amazon.nl/dp/B0BG5DXBTX?psc=1

        1. Op AliExpress is 11 november de Black Friday, zij noemen het “Singles Day”, en dat loopt een week lang, tot 18 november.

            1. Is het betrouwbaar om zo een toestel te kopen via AliExpress?
              Is de taal dan ingesteld (of instelbaar) op Nederlands?
              En is dat toestel zeker bruikbaar in België?

  10. Vergelijking tussen de Xiaomi Redmi Pad SE en de Lenovo Tab M10 Plus (3rd Gen). Op Tweakers en op GSMArena. De Teclast T50 is op beide sites niet te vinden.

    https://tweakers.net/pricewatch/compare/1806292;1963400/

    https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=11711&idPhone2=12466&idPhone3=0&sSearch3=+Teclast+T50

    Lenovo vs. Redmi (GSMArena)
    [+]
    • fractie hogere resolutie scherm (1200×2000 / Redmi: 1200×1920)
    • fractie lichter (465g. / Redmi: 478g.)
    • simkaartslot
    • gps
    • 20w lader (Redmi: 10w)
    [-]
    • fractie kleiner scherm (10,61″ / Redmi: 11″)
    • Android 12 (Redmi: Android 13)

    Prijzen 2023-11-04, 22:00 uur
    • Redmi Pad SE, 4GB+128GB, €159 Amazon.it/dp/B0CDLVCQ5C
    • Redmi Pad SE, 8GB+128GB, €199 Amazon.fr/dp/B0CH82CJC7
    • Lenovo Tab M10 Plus, 4GB RAM, 64GB, €177,90 Amazon.nl/dp/B0C6QMBCSQ

  11. Leuk aartjan, dank voor je review. Als je wel een simcard zou willen dan de p50?
    En heb je tips voor combi met keyboard(hoesje)?

  12. Hoi AJ. Hele interessante tip deze tablet. Ik zit al jaren in het Apple ecosysteem. Heb jij tips voor een potentiële overstapper om bij de belangrijkste gedeelde bestanden (nu: iCloud) te kunnen of de notities ( Apple notes)? Of een workaround? Wordt gewaardeerd!
    Met vriendelijke groet, Gordon

  13. Bedankt voor de review. Klinkt inderdaad als een topper. Ik maak me bij Android en zulke spulletjes van Chinese makelijk wel zorgen over privacy. Heb je daar ook tips voor?

    1. Ja, kijk kritisch naar de bloatware en alle instellingen. Geldt net zo goed voor iPad. Oftewel: alleen officiele bekende apps gebruiken. Geen accounts aanmaken van vage apps. Geen Facebook app (Facebook kan in de browser). Neem Firefox als browser met uBlock Origin erbij. Gebruik geen Chrome, geen Gmail of Xiaomi apps. Gebruik je eigen mailserver. Lees geen online nieuws, alleen via een VPN of via de echte krant-apps.

      Maar op deze zit er eigenlijk nauwelijks bloatware. En op Android zitten nu dezelfde Privacy-settings als op iOS.
      En GPS zit hier niet eens op: dus lokatie staat sowieso UIT (al kan je via Wifi ook altijd zien waar je bent).

Geef een reactie