De beste powerbanks

powerbank-usb-c

UPDATE sep 2019 Wat is de beste powerbank? Ligt eraan wat je nodig hebt: hoeveel capaciteit, wat voor aansluitingen. Hier informatie en tips over allerlei soorten powerbanks. Omdat ik als een maniak altijd zonneladers en zonnepanelen zit te testen heb ik daar inmiddels wel wat ervaring mee. 

De beste powerbank om je telefoon op te laden heeft ook USB-snelladen (5V / 2A). Neem bijvoorbeeld deze 10Ah BASEUS powerbank voor 11,- op Aliexpress. GETEST: uitstekend. LiPo met 2xUSB waarvan 1xUSB met 2A snelladen (uitgang 1A en 2A zit overigens omgekeerd). Twee weken bezorgtijd. Opladen kan met elke telefoonlader.

beste powerbank 10.000mah

De beste powerbank 10Ah voor de laagste prijs, met snelladen. Zonder USB-C. 

Deze is er ook in een vernieuwde versie met handig display (13,-):

Als je dubbele capaciteit wil is er deze 20Ah powerbank voor 28,- (op Aliexpress, dus ook ongeveer twee weken bezorgtijd).

Of maak er zelf een! Zie deze blog: 20Ah powerbank (14,-). Leuk, makkelijk, goed en goedkoop. Getest: topding! AANRADER!

Capaciteit? Voorbeeldje: 10.000 mAh (=10Ah) betekent 10 Uur lang 1 Ampère met 5V (of 5 Uur lang 2 Ampère, etc). Dat is ongeveer 2 a 3 iPhones. Je moet niet blind afgaan op cijfers, want als er 10Ah in kan, kan er bijvoorbeeld maar 6Ah uitkomen. Cijfertjes zeggen niet alles. Maar het is wel een indicatie.

Bovendien is een 20Ah bij 5V ook maar 10Ah bij 10V. En soms wordt capaciteit opgegeven voor 3,7V. Dat is dus 25% minder!

Powerbank met USB-C: nog beter

Een powerbank met USB-C is nog beter. Je hebt namelijk steeds meer USB-C dingen. Elk apparaat werkt dan met elke lader, met elk snoer, en ook de gewone oude USB doet het met deze oplader. Je kan er zelfs laptops mee opladen.

Bijvoorbeeld deze Baseus 20 Ah powerbank met USB-C. Inmiddels is er een nieuwer model: deze nieuwe 2019 versie, Je kan op het display zien hoeveel stroom er IN of UIT gaat (druk op de knop aan de zijkant). Zo zie je dat opladen met 2 Ampère / 9 Volt gaat, dus met 18 Watt (als je een laptoplader gebruikt). Je kan ‘m desnoods ook opladen met elke telefoonlader, met je iPhone-snoertje. Ik zag dan bijvoorbeeld 4,5V– 1,8A (met een snellader): dat is 9 Watt.

Met deze powerbank kan ik zelfs m’n MacBook Air 2018 opladen: dan zie ik 12 Volt / 1,5 Ampere: 18W. Ik kan m’n Air er precies van 0 tot 100% mee vullen, en ook nog net zo snel als de officiële Apple oplader. Er zit ook Power Delivery 3.0 en Qualcomm QuickCharge 3.0 op, dus het werkt met ALLES.

En als ik m’n iPhone oplaad zie ik 5,1V / 1,5A: snelladen. Kan ook met een USB-C > Lightning snoer. Er zit verder ook USB Uit op, en Micro-USB IN, en Lightning IN (alleen geen DC 12V in).

Kost 24,- euro. Aanrader! Het display is bij USB-C een belangrijk pluspunt, omdat je wil kunnen zien HOE SNEL en NAAR WELKE KANT hij oplaadt.

Goedkoop, grote capaciteit, klein formaat, veel aansluitingen, handig display en 18W bidirectioneel zodat je snel moderne laptops kan opladen:

powerbank-usb-c

De vernieuwde 2019-versie is deze (klik het plaatje om te bestellen):

20Ah power bank met USB-C. AANRADER! Vernieuwde 2019 versie

De originele Apple USB-C kabel doet het vaak niet op niet-Apple dingen, soms ook niet op deze powerbank. Dat wordt nog een toekomstig Apple-schandaal. Neem gewoon deze USB-C kabel voor 2 euro erbij. Die doet het wel!

Bij Amazon Duitsland (snelle levertijd, maar vaak kan verzending naar NL niet) is er ook deze AUKEY Powerbank 20Ah. Goed getest, 27 €. Je kan ‘m ook bij Bol.com kopen (55,-):

Maar bij Bol.com kan je beter het grotere model, 30Ah, voor 56 € doen. Ook getest, en zeer goed bevonden. Die kan wel 8 x een iPhone opladen, of anderhalve laptop.

Powerbank draadloos met Qi

Er zijn ook powerbanks met Qi waarmee je draadloos kan laden. Zoals deze populaire 10Ah van Baseus. Draadloos gaat wel langzaam, en het is ook niet heel efficiënt.

Nog weer beter: Powerbank USB-C met 30-45W

Voor sommige laptops wil je 30-45W. Dan kun je sneller opladen. Niet altijd hoor, want een MacBook Air laadt bijvoorbeeld met 22W, dus dan heb je deze 30W of 45W niet per se nodig, ook al is de Air officieel 30W. Voor een MacBook Pro heeft het wel zin, want die is officieel 60W (in werkelijkheid minder, kijk maar op Coconut battery). Op AliExpress staat deze 45W die je uit Duitsland kan bestellen (80,-). Met grote capaciteit: 20Ah. Via de USB-C ingang kan je de powerbank zelf ook snel opladen, bijvoorbeeld met een 60W laptop-lader. Getest en goed bevonden:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Op AliExpress staat ook deze populaire AUKEY PB-Y7 met 30Ah, USB-C en 30 Watt. Kan een laptop bijna 2x volledig vullen! Via de USB-C kan je ‘m zelf ook snel opladen, met diezelfde 30Watt. Kost 68,- €:

powerbank usb-c qc 3.0 pd 30w

Of deze Blitwolf powerbank 20Ah 45W USB-C (54,-), deze kan je ook opladen met 30Watt via USB-C:

UPDATE: Inmiddels is er deze 20Ah 45W USB-C powerbank van Xiaomi (34,-),
met goede specs voor de laagste prijs. Met 2x USB-A met snelladen + 1 x USB-C 45W bidirectioneel.
De USB-A kan je low power maken (5V 1A) met dubbelklik op Power. Dat heb je soms nodig, bij apparaten die geen 2A mogen hebben. Er zit geen display of zaklamp op. Wel 4 kleine indicatie-lampjes. In twee weken bezorgd. Inclusief USB-A > USB-C kabeltje. Opladen via dat kabeltje gaat traag: je kan ‘m beter opladen met een echte USB-C kabel die dan in deze lader voor 9 euro zit. Of met je eigen MacBook lader + snoer. Deze powerbank kan mijn MacBook Air 2018 ruim volledig opladen, en daarna ook nog een halve iPhone. Sneller dan 18W kan een MacBook Air niet eens, maar een MacBook Pro wel.
TOPKWALITEIT! AANRADER:

beste Powerbankusb-c Xiaomi
Dit is de beste powerbank op dit moment, voor de laagste prijs: Xiaomi USB-C 45W 20Ah voor 34,-

In Nederland is een van weinige deze XTorm 45W powerbank met USB-C, voor 90,-. Met hoge capaciteit: 27Ah. Dat betekent dat je een laptop anderhalf keer vol kan laden. Ook getest: deze doet het perfect (dank, Huib!).

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Of deze RAVPower (70,-) bij Bol.com: 45W, 2x USB-C, en 20Ah:

Alle bovenstaande hebben geen 12V DC INGANG, om snel te kunnen opladen met zonnepanelen. Opladen kan ook via USB (maar dat is 10W dus dat gaat dan langzaam). Er is maar één zonnepaneel met USB-C: deze Lifepwr Sun20-C (170,-). Een verloopkabel van USB-A naar USB-C kan natuurlijk ook, al is dat ook maar 10Watt.
UPDATE: opladen vanuit een zonnepaneel kan nu ook met een USB-C car charger van 30W.

220 Volt stopcontact in een powerbank

In deze Xtorm Power Brick 21 Ah (104,-) zit ook een 220V stopcontact. Dan heb je geen autolader meer nodig: je oplader kan er direct in, tot 80Watt zelfs. En er zit ook USB-C op, en QC 3.0. Een USB-A naar USB-C snoer zit er ook bij. Je kan deze powerbank ook opladen via USB met dit zonnepaneel. Geen DC-ingang, maar opladen via USB kan ook: dat gaat alleen langzaam, met 10 Watt. Of doe het via een USB-C car charger.

power bank met 220v

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V omvormer naar gewone 220V. Zodat je elk apparaat met zijn gewone stekker in kan doen. Bijvoorbeeld met deze hieronder, maximaal 300W (17,-). Ga ik proberen met een A+++ koekast.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V

Je kan een 12V accu ook omvormen tot 220V met deze omvormer (19,-), tot 200W, waar ook nog eens 4x USB op zit:

omvormer 12V 220V

Superkrachtige 50Ah powerbanks

Powerbanks zijn er ook supergroot. Die kunnen een laptop wel 3 a 4x opladen. Bijvoorbeeld deze 50Ah powerbank voor 87,-, nog niet getest:

In Nederland bij Bol.com kun je dit soort accu’s ook kopen. Het voordeel is dat het er dan in 2 dagen is, en dat het niet bij de douane tegengehouden kan worden. Bij Bol.com heb je deze PowerOak K2 PowerBank 50Ah. voor 250,-. Of deze, met 220V erop: Orico – Aluminium 50Ah Powerbank 175Wh – Incl. Stroomadapter en Connectoren

Een nieuwe supergrote powerbank is deze 72 Ah voor 125,-. Nog niet getest, maar deze heeft alle aansluitingen, voor de laagste prijs, met de hoogste capaciteit. En je kan hier simpel USB-C van maken met deze 30W USB-C car charger (5,-). Met 12V ingang, om snel op te kunnen laden met een 20W zonnepaneel.

Mijn laptop heeft geen USB-C! Hoe kan je die opladen?

Als je laptops zonder USB-C wil opladen, dan kan dat ook met een autolader in een powerbank met 12 Volt (of 18V). Dat zit op alle powerbanks waarmee je een auto kan starten: jump starters. Zoals deze van 35,-, of deze 12V liPo accu voor 40,-. Of deze voor 35,-SUPERTIPS! Ik heb er twee getest, zie verderop, en die waren top: met 4x USB, veel verloopjes en stekkertjes, schakelaar voor 15v / 16V / 19V voor laptops, en een female-sigaretaansteker waar je auto-laptoplader direct in kan.

Of deze voor 27,- nog niet getest. Of met grote capaciteit: 26Ah, zoals onderstaande voor 50-60 €:

Car jump starter 26000 mAh
Deze is superkrachtig, met USB, DC ingang en 12 V uitgang.

De twee die ik in 2017 heb getest waren 12 Ah, zie verderop. Die kunnen een Macbook Air ruim halfvol opladen. De bijgeleverde multi-snoertjes laden een iPhone goed en snel op. Er zitten accu-klemmen bij om een auto of motor te starten. En je kan ‘m opladen met de meeste zonnepanelen. Met een 20w paneel is zo’n car jumper in 4 uur vol, in volle zon.

Want dat is het tweede voordeel van deze car jumpers: je kan ze ook veel sneller opladen, namelijk met DC 12 Volt in plaats van 5 Volt. Bijvoorbeeld met een 20W zonnepaneel.

Autolader: Laptop opladen via sigaretaansteker

Op de sigaretaansteker kun je de laptop-autolader aansluiten: voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,-. Een universele laptop-lader kan ook, zie verderop, maar die kan niet op een Mac. Een PC kan je ook opladen zonder zo’n lader, namelijk direct op de 15/16/19V uitgang. Dan heb je alleen het juiste snoertje of verloopje nodig en het juiste Voltage. Het voltage kan je bij deze zwart-rode hieronder op drie standen instellen. Bij die witte hieronder kan dat niet.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Die witte hieronder voor 30–40 € is vergelijkbaar met die zwart-rode hierboven. Mooi ding, compact, goed tasje, en veel accessoires. Capaciteit (20Ah) is in de praktijk ongeveer hetzelfde als die zwarte. Er zit 1xUSB op. De aansluiting naar de laptop is niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten ook geen verloopjes naar laptops bij, maar er zit wel ook een sigaretaansteker bij waar een auto-laptop-lader direct in kan. Alles werkt verder naar behoren.

Zowel de zwarte als de witte kunnen mijn MacBook Air ruim halfvol opladen. Het opladen van iPhones gaat ook sneller dan met gewone powerbanks: bijna 25% sneller.

beste draagbare zonnelader

Op het plaatje hierboven zie je linksonder die plug waarmee je een laptop kan opladen (met je auto-laptoplader). Dit verloopje kan je ook los kopen: het is een vrouwtje-sigaretaansteker naar Tamiya ofwel EC5 Connector.

Jump Starter Powerbank in Nederland

Zo’n Jump Starter Powerbank is er nu eindelijk na jaren en jaren ook in Nederland. Bijvoorbeeld deze 8Ah voor 79,-. Een grotere 13Ah LiPo powerbank is er voor 127,- of anders deze 12Ah voor 105,-. 12AH heb je minstens nodig voor laptops, want dat is maar een halve laptop-vulling.

8AH jump starter power bank poor 79,- op Bol.com
8AH jump starter power bank 79,- op Bol.com
13AH jump starter power bank 129,- op Bol.com
13AH jump starter power bank 127,- op Bol.com
12AH jump starter power bank 105,- op Bol.com
12AH jump starter power bank voor 105,- op Bol.com

Verloopjes en auto-laders

Verloopjes kan je ook los kopen. Een universal DC adapter plug set kost iets van 3 euro, of neem meteen een super uitgebreide set voor 8 euro:

Je kan ook gewoon snoertjes doorknippen, strippen en aan elkaar verbinden: het juiste stekkertje aan het juiste snoertje. Het is toch allemaal maar 12 Volt, dus veilig. Hoef je niet eens te solderen. Plus en Min moet je alleen niet omdraaien.

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes, geschikt voor de meeste laptops, alleen niet voor Apple. Voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,-.

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone zware 12V loodaccu doen voor 20 €. Neem bij voorkeur AGM (glasvezel) of Gel. Zo’n loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel veel goedkoper. En vergis je niet in de capaciteit, want 7AH is hier met 12V in plaats van 5Volt, en dat is dan dus al net zo veel als 17Ah bij de 5V powerbanks van hierboven.

Zie ook deze handleiding om een zonnelader-set te maken voor 60,-.

In de toekomst is alles 24V USB-C

Met USB-C kan je USB-C-laptops opladen, direct van powerbank naar laptop. Een USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden. Zie dit artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer info op 12voltinhuis.nl

Powerbank doormeten?

Doormeten kan met een USB-meter voor 3,-. Doe die tussen je powerbank en je telefoon. Je ziet op het paneeltje de verstreken tijd, Voltage, Amperage en het opgenomen vermogen in mAh. Als je de meter tussen  de oplader en de powerbank zet, dan zie je hoeveel stroom de powerbank opgenomen heeft, bijvoorbeeld 10.000 mAh. Als je vervolgens de USB-meter tussen de powerbank en je telefoon zet, zie je hoeveel stroom de powerbank afgeeft, bijvoorbeeld 6.000 mAh.

zonnepaneel doormeten

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten. Helaas is er geen meter waar je kan zien wat voor USB-C kabel je hebt. Er zijn namelijk veel soorten kabels: superlangzame (400Kbs), normale, snelle (SS+ ofwel 10Gbs ofwel 4K ofwel gen2) en supersnelle (Thunderbolt 3 met 40Gbs), en er is een verschil in stroomsterkte: 60W of 100W.

Powerbank opladen

Soms zit de oplader er bij, soms niet. Opladen kan soms ook met een zonnepaneel. En het kan meestal ook met een gewone telefoonlader, zie deze blog over de beste oplader. Je kan USB-C powerbanks ook opladen met elke USB-C laptop-lader of met deze USB-C 45 Watt snellader (24 euro).

Of met deze lader voor 9 euro, waar behalve USB ook USB-C op zit, met PD, QC 3.0 en 30Watt, zodat je die voor alles – ook voor laptops – kan gebruiken (getest en goed bevonden, alhoewel deze wel heel erg heet wordt):

usb c oplader

Conclusie beste powerbank

De ideale powerbank heeft:

 • Hoge capaciteit (20Ah tot 50Ah)
 • USB-C met PD 3.0 en QC 3.0 en 18-45 Watt
 • 2 x USB (met 5V 2A snelladen)
 • DC 12V ingang voor zonnepanelen
 • Micro USB ingang
 • 12V sigaretaansteker (of als optie via een adapter)
 • 220V (of als optie via een adapter)

Nou ja, die is er dus nog niet!

Neem voorlopig de Baseus 20Ah powerbank met USB-C. voor 24,- op Aliexpress.
Of deze 20Ah 45W USB-C powerbank van Xiaomi (34,-)

Hier nog tips voor goede goedkope iPhone kabels of voor USB-C kabels

11 Reacties

 1. De behuizingen waar je zelf batterijen in kan doen om zo een power bank te maken, daar wordt een foutje gemaakt. Er gaan namelijk 18650 batterijen in en geen AA..

 2. Ik zie op Whish divers power banks voor heel weinig met capaciteiten tot wel 900000 mAh. Nu heb ik niet zoveel verstand van dit soort zaken maar waar zit de truc dat Whish veel hogere capaciteiten aanbiedt t.o.v. Alieexpress? Heb het gevoel dat iets niet klopt….

  1. Klopt inderdaad niet! Zo hee! Ik heb even gekeken… vrijwel overal staat op WISH een NUL teveel. Een oude bekende truuk. Het betreft meestal kleine powerbanks, vergelijkbaar met die 10Ah Baseus bovenaan in het artikel. Baseus is een groot betrouwbaar merk (bovendien door mij doorgemeten en getest). AliExpress heeft ook een goede invloed: met garantie en bemiddeling, wat erg goed werkt. Op AliExpress neppe artikelen aanbieden is daarom lastig.

   Wie gaat er eens een paar op WISH kopen om ze door te meten? Ik begin er niet aan!

   Dank in ieder geval voor je reactie.

Geef een reactie