De beste powerbanks op vakantie

powerbank-usb-c

– Update: 14 juli 2024 –

Wat is de beste powerbank? Ligt eraan wat je nodig hebt: hoeveel capaciteit, welk Wattage, wat voor aansluitingen. Hier een hoop tips en uitleg over allerlei soorten powerbanks. Van kleine toppers van een tientje tot de hele grote.

Omdat ik al jaren allemaal zonneladers maak heb ik er inmiddels veel ervaring mee. Too long, did not read? Deze blog is inderdaad nogal lang geworden! Daarom hier in het kort de TOP 5:

Beste powerbanks (in 2024) op AliExpress

 1. Baseus 65W met 30Ah
 2. Romoss 30W met 30Ah
 3. KUULAA Power Bank 20Ah en 18W
 4. Essager Power Bank 20Ah en 18W
 5. Baseus 22W Airpow 20Ah

Als je op AliExpress hele goedkope ziet met absurd goede specs zijn het meestal neppers, of de specs kloppen niet. Verderop ook lijstjes met de beste powerbanks op BOL en Amazon. De tip is: neem minstens 18W met USB-C. Dan kan je we zelfs laptops snel mee opladen. De laadsnelheid zie je op een Mac met Coconut Battery (een gratis app). De vijf hierboven zijn allemaal snelladers, dus ook geschikt voor verwarmde vesten.

Met een simpel kabeltje kan je er een 12V accu van maken, bijvoorbeeld voor je 12V Nespresso-apparaat op vakantie.

Kleine goedkope powerbanks zijn 10.000 mAh oftewel 10Ah. Maar kies dan ook minstens 18W USB-C met PD en Quickcharge, dan kan hij ook snelladen. Draadloos opladen (Qi) kunnen er maar weinig en dat laadt ook altijd langzamer, maar soms wil je dat er juist WEL op. Bijvoorbeeld als de laadingang van je iPhone defect is (wat vaak voorkomt: schoonpeuteren met een tandenstoker dan!).

Beste kleine powerbanks (10Ah snelladers)

 1. Deze Baseus met handig display
 2. Heel klein kan ook: Baseus mini-powerbank 6Ah 20W
 3. Of de allerkleinste Kuulaa 4,5Ah
 4. Deze KUULAA met PD 18W fast charge
 5. Essager 20W met PD en Quick Charge
 6. Draadloze MagSafe powerbank van Baseus
 7. Baseus Airpow 20W
 8. Baseus 22W 10Ah
 9. Of deze met Magsafe en draadloze Qi

Over USB-C en Voltage

USB-C kan zelf schakelen tussen allerlei voltages, zoals 5V / 9V / 12V / 15V / 20V. Dat is ideaal. Met een simpel goedkoop kabeltje kan je er dan ook een 12V accu van maken. Ook voor 9V of 15V of 20V zijn er zulke kabeltjes.

Heb je het nog krachtiger en groter nodig? Zie dan de Power stations.
Of wil je direct kunnen opladen met een zonnepaneel?
Dan zo’n powerbank met 12V ingang tot 120W en ook met USB-C.

Als je geen 60W nodig hebt, neem dan dus in ieder geval minstens 18W met USB-C, zoals deze Kuulaa 20Ah USB-C 18W powerbank (vanaf €30 of anders via deze link). Daar kan je ook laptops mee opladen. Al jaren getest en prima bevonden. Snel bezorgd, in iets van 5 dagen. Het display is bij deze erg handig, want daar zit ook een Volt- en Ampere-meter op. Een USB naar USB-micro kabel zit er ook bij. Met die 18W kan je zelfs MacBooks opladen, uiteraard langzamer dan met 60W. Een voordeel is dat hij niet uitgaat als je er een kleine USB-lamp op aansluit. Dus “Always On” of “zonder lekstroom-beveiliging”. Deze kleine is ook geschikt voor ledlampjes, omdat deze ook niet afslaat. Veel powerbanks schakelen na een minuut uit, bij weinig stroomverbruik (zoals een lampje). Dat is de lekstroombeveiliging.

Deze powerbank is ook zeer geschikt voor verwarmde vesten want die hebben minstens 10W nodig, en dat zit niet op elke powerbank.

Of deze Romoss 30W met 30Ah.

Links die Kuulaa met 18W, rechts die Romoss met 50W
De Kuulaa heeft stroommeters, de Romoss is iets groter en veel krachtiger / sneller
De Kuulaa heeft ook USB-micro en Lightning ingang, en gaat niet uit als je er een klein lampje op aansluit

Beste powerbanks op BOL

 1. 65W Baseus 20Ah USB-C
 2. 65W USAMS 30Ah USB-C
 3. iMoshion 28Ah en 18W USB-C
 4. Mojogear 20Ah 18W
 5. Belkin 20Ah met 30W

Beste powerbanks op Amazon

 1. 65W Charmast met USB-C en 24Ah
 2. 65W powerbank met USB-C en 20Ah
 3. Charmast 24Ah met USB C en 18W
 4. Anker Powercore 27Ah USB-C
 5. Xiaomi 20Ah met 18W  voor 21,-
 6. Anker 140W USB-C met display 24Ah
 7. 20W 30Ah met USB-C

Powerstations

Supergrote powerbanks heten powerstations, met veel meer power en capaciteit, met DC input voor zonnepanelen, 12V output, 220V stopcontact, USB en USB-C. Zie dit artikel over power stations. Ecoflow is in rap tempo een groot merk geworden. Van kleine goedkope modellen tot de grotere die 1800W aan vermogen kunnen leveren, met gewone 220V stopcontacten erop:

ecoflow power station 1800w

Nu de uitgebreide informatie – hou je vast, lang verhaal:

Een kleine powerbank om één telefoon op te laden, met USB-snelladen (5V / 2A) was bijvoorbeeld een 10Ah BASEUS powerbank voor 11,- op Aliexpress. GETEST: uitstekend. LiPo met 2xUSB waarvan 1xUSB met 2A snelladen (uitgang 1A en 2A zit overigens omgekeerd). Twee weken bezorgtijd. UPDATE: inmiddels deze of anders deze 10Ah hier. Dat zijn de beste verkochte op dit moment, en deze hier op nummer drie.

beste powerbank 10.000mah
Powerbank 10Ah goedkoop, met snelladen. Zonder USB-C.

Er zijn dus nog steeds veel powerbanks met USB en 5W, maar nu zijn er ook powerbanks met USB-C en 18W voor ongeveer dezelfde goedkope prijs. Dat zijn de aanraders. Deze hieronder bijvoorbeeld: getest en zeer goed bevonden. Hij kan zelfs MacBooks opladen. Met USB-C (in en uit), 1A USB, 2A USB snellader, Micro-USB ingang, een handig display en met USB-naar-USB-C kabeltje. Je kan ‘m via USB-C met snelladers opladen, terwijl je tegelijkertijd ook beide USB outputs kan gebruiken om telefoons op te laden:

beste powerbank USB + USB-C + 18W goedkoop
Dit was  in 2020 de beste goedkope kleine powerbank.

Inmiddels zijn er meer vergelijkbare powerbanks: dus een LiPo met 18W, met dual USB output + USB-C + Micro USB. Zoals deze populaire KUULAA Power Bank 10Ah voor een tientje. Getest en goed bevonden:

beste powerbank kuulaa review

EN deze Baseus van 30Ah heeft zelfs 65W, dus nog beter en sneller. Zie ook verderop.

Capaciteit? MaH? Voorbeeldje:

10.000 mAh (=10Ah) betekent 10 Uur lang 1 Ampère met 5V (of 5 Uur lang 2 Ampère, etc). Dat is ongeveer 2 a 3 iPhones.

20Ah bij 5V is hetzelfde als 10Ah bij 10V. Vaak wordt capaciteit opgegeven voor 3,7V. Dat is dan dus 25% minder!

Een betere maatsoort is Wh: dat is Watt per uur. 20Wh betekent dan bijvoorbeeld dat je een apparaat van 10W twee uur kan gebruiken. Als je met 5V rekent dan is die 20Wh gelijk aan 40Ah, maar als je met 3,7V rekent dan is het 50Ah, en als je met 12V rekent dan is het rond 7Ah.

Voorbeeld: voor een koelkastje heb je 200Ah aan stroomopslag nodig bij 12V, dat zijn twee grote loodaccu’s. In Wh omgerekend is dat 2400 Wh (dat is Ah keer 12, kort gezegd).

Powerbank met USB-C

Een powerbank met USB-C is dus beter. Je hebt namelijk steeds meer USB-C dingen. Elk apparaat werkt dan met elke lader, en met elk snoer. USB-C kan zelf schakelen tussen 5V / 9V / 12V / 15V of zelfs 20V. Dat is ideaal. Je kan er dan zelfs ook laptops mee opladen. Hierboven had ik ook al een paar nieuwe goedkope met USB-C genoemd. Ze kunnen snelladen, en bij sommige kan je tijdens het opladen via USB-C ook tegelijk de output gebruiken om iets anders op te laden. Dat kon voorheen nooit met powerbanks.

Zoals deze 50W USB-C powerbank met 20Ah (35,-). Je kan meestal op het display zien hoeveel stroom er IN of UIT gaat (druk op de knop aan de zijkant). Zo zie je dat opladen met 2 Ampère / 9 Volt gaat, dus met 18 Watt (als je een laptoplader gebruikt). Je kan ‘m desnoods ook opladen met elke telefoonlader, met je iPhone-snoertje. Ik zag dan bijvoorbeeld 4,5V–1,8A (met een snellader): dat is 9 Watt.

Met zo’n powerbank kan ik zelfs m’n MacBook opladen: dan zie ik 12 Volt / 1,5 Ampere: 18W. Ik kan MacBook Air of MacBook Pro er precies van 0 tot 100% mee vullen, en bij de Air ook nog net zo snel als de officiële Apple oplader. Er zit ook Power Delivery 3.0 en Qualcomm QuickCharge 3.0 op, dus het werkt met ALLES.

En op m’n iPhone zie ik 5,1V / 1,5A: dat is snelladen. Kan ook met een USB-C > Lightning snoer. Er zit verder ook USB Uit op, en Micro-USB IN, en Lightning IN (alleen geen DC 12V in).

Het display is bij USB-C een belangrijk pluspunt, omdat je wil kunnen zien HOE SNEL en NAAR WELKE KANT hij oplaadt. Maar je kan ook een losse stroommeter (7,-) gebruiken.

Een Apple USB-C kabel doet het vaak niet, ook niet op deze powerbank. Neem dan een gewone USB-C kabel van een paar euro.

Of deze Baseus van 30Ah met 65W. Kost rond de 43 euro, getest en goed bevonden.

Je kan zelf ook powerbanks maken. Zie deze blog. Inmiddels ook een nieuwe blog over deze behuizing met USB-C waarin ik dan 10 van deze batterijen doe: dan heb je een grote powerbank met 18W.

Onderhoud tips

Powerbanks niet te lang aan de oplader laten. Niet altijd tot 100% opladen. Laat ‘m ook niet altijd helemaal leeg worden. En niet te heet, dus niet in de zon!

Powerbank draadloos met Qi

Er zijn ook powerbanks met Qi waarmee je draadloos kan laden. Zoals deze populaire 10Ah van Baseus. Draadloos gaat langzamer, en het is ook niet heel efficiënt. Ik zou dan eerder magnetische kabeltjes gebruiken.

Nog weer beter: Powerbank USB-C met 50W of 65W

Voor sommige laptops wil je meer dan 18W. Dan kun je sneller opladen. Niet altijd hoor, want een MacBook Air laadt bijvoorbeeld met 22W, dus dan heb je 45W of 65W niet per se nodig, ook al is de Air officieel 30W. Voor een MacBook Pro heeft het wel zin, want die is officieel 60W (maar het kan het ook met minder). Op AliExpress staat deze 130W die je uit Duitsland kan bestellen (99,-). Met grote capaciteit. Via de USB-C ingang kan je de powerbank zelf ook snel opladen, bijvoorbeeld met een 60W laptop-lader. Getest en goed bevonden:

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

UPDATE: Inmiddels zijn meer zoals deze 20Ah 45W USB-C powerbank van Xiaomi (25,-), met 2x USB-A met snelladen + 1 x USB-C 45W bidirectioneel. De USB-A kan je low power maken (5V 1A) met dubbelklik op Power. Dat heb je soms nodig, bij apparaten die geen 2A mogen hebben. Er zit geen display of zaklamp op. Wel 4 indicatie-lampjes. In twee weken bezorgd. Inclusief USB-A > USB-C kabeltje. Opladen via dat kabeltje gaat traag: je kan ‘m beter opladen met een echte USB-C kabel die dan in deze lader voor 9 euro zit. Of met je eigen MacBook lader + snoer. Deze powerbank kan mijn MacBook Air 2018 volledig opladen, en daarna ook nog een halve iPhone.

En het opladen van de powerbank zelf gaat ook supersnel: hij laadt hij zelfs met 50W op, vanuit mijn kleine 12V loodaccu met zonnepaneel. Ook dit is een groot voordeel. TOPKWALITEIT! AANRADER:

beste Powerbankusb-c Xiaomi
Dit was vorig jaar de beste powerbank: Xiaomi USB-C 45W 20Ah voor 34,-

Inmiddels is er ook deze Baseus van 30Ah met 65W.

In Nederland is er bij BOL.com deze 20Ah met 30W van Belkin voor rond de 50,-.

220 Volt stopcontact in een powerbank

In deze Xtorm Power Brick 21 Ah (104,-) zit ook een 220V stopcontact. Veel 220V apparaten kunnen hier direct in, tot 80Watt. En er zit ook USB-C op. Een USB-A naar USB-C snoer zit er ook bij. Deze heeft geen DC-ingang helaas, om op te laden met zonnepanelen.

power bank met 220v

Opladen met 12V?

Alle bovenstaande hebben geen 12V DC INGANG, om te kunnen opladen met zonnepanelen.
UPDATE: je kan nu ook snel opladen met USB-C vanuit een zonnepaneel: met een USB-C car charger. Maar dat is toch een beetje een tijdelijke omweg.

En de nieuwste ontwikkeling is dat je het zonnepaneel direct in een Portable Power station doet:

Portable Power Stations

Eindelijk zijn ze er dan: grote powerbanks met 220V stopcontact en DC input voor zonnepanelen. Vaak ook al meteen met MPPT-regelaar. De capaciteit staat meestal in Wh: Watt per hour. Beter dan Ah, want dat is afhankelijk van het Voltage (5V? 12V- 18V? Of toch 3,7V? Scheelt nogal).

Zoals deze Portable Power Station 220V met 154Wh en Qi draadloos opladen (140,-):

Of deze 500Wh / 1000Wh Portable Solar Pure Sine Wave Power Station, 135Ah / 500Wh voor 430,-. Pure Sinus betekent dat alle apparaten erop kunnen. Als het geen “zuivere sinus” is kan je sommige apparaten onherstelbaar beschadigen. Je moet dat per apparaat bekijken. Grofweg: grote apparaten met een draaiende motor (wasmachine, koelkast) kunnen alleen maar op zuivere sinus.

Of 41Ah voor 150,-, deze 220V 200W 151Wh Solar van Allpowers:

Op Amazon.nl is er deze Elektriciteitscentrale, Omvormer 60000mAh 222Wh Oplaadbare batterij Noodstroomvoorziening, AC/DC/USB/QC3.0/Type-C.

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Maar met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V ook omvormen naar 220V. Bijvoorbeeld met deze hieronder, maximaal 300W (17,-). Deze werkt prima om mijn Bluetooth speaker, elektrische fiets en MacBook Pro op te laden, maar de ventilator maakt wel wat geluid. En het is ook geen “zuivere sinus“. Als je het echt goed wil doen, dan neem je er een met een zuivere sinus, zoals deze 800W voor € 40. Getest en goed bevonden.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V maar dit is geen “zuivere sinus”

Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het is schaalbaar, dus het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Vier betekent dat je dan een 12V accu hebt van 105Ah, dus dat zijn ongeveer twee normale grote loodzuur-autoaccu’s, maar dan dus bijna tien keer zo klein.

En met acht cellen kun je voor rond de 800 euro een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, en dat kan in de zomer al met één 360W zonnepaneel. Zoals dit 360WP zonnepaneel voor 200,-.

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van powerbanks ook een gewone zware 12V loodaccu doen voor 20 €. Neem bij voorkeur AGM (glasvezel) of Gel. Zo’n loodaccu is iets meer gedoe, zwaarder en niet draagbaar. Maar wel veel goedkoper. En vergis je niet in de capaciteit, want 7AH is hier met 12V in plaats van 5Volt, en dat is dan dus al net zo veel als 17Ah bij de 5V powerbanks van hierboven.

Zie ook deze handleiding om een zonnelader-set te maken voor 60,-.

Maar als je er en koelkast bij wil, dan moet je al gauw 220Ah hebben. Oftewel vier grote auto-accu’s. Oftewel 3KWH aan LifePo accu’s.

In de toekomst is er steeds meer 24V USB-C

Met USB-C kan je USB-C-laptops opladen, direct van powerbank naar laptop. Een USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden. Zie dit artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer info op 12voltinhuis.nl

Powerbank doormeten?

Doormeten kan met een losse stroommeter (7,-) Doe die tussen je powerbank en je telefoon. Je ziet op het paneeltje de verstreken tijd, Voltage, Amperage en het opgenomen vermogen in mAh. Als je de meter tussen  de oplader en de powerbank zet, dan zie je hoeveel stroom de powerbank opgenomen heeft, bijvoorbeeld 10.000 mAh. Als je vervolgens de USB-meter tussen de powerbank en je telefoon zet, zie je hoeveel stroom de powerbank afgeeft, bijvoorbeeld 6.000 mAh.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten. Helaas is er geen meter waar je kan zien wat voor USB-C kabel je hebt. Er zijn namelijk veel soorten kabels: superlangzame (400Kbs), normale, snelle (SS+ ofwel 10Gbs ofwel 4K ofwel gen2) en supersnelle (Thunderbolt 3 met 40Gbs), en er is een verschil in stroomsterkte: 60W of 100W.

Powerbank opladen

Soms zit de oplader er bij, soms niet. Opladen kan soms ook met een zonnepaneel. En het kan meestal ook met een gewone telefoonlader, zie deze blog over de beste oplader. Je kan USB-C powerbanks ook opladen met elke USB-C laptop-lader. Of met deze opladers, waar behalve USB ook USB-C op zit, met PD, QC 3.0 en 60Watt, zodat je die voor alles – ook voor laptops en powerbanks – kan gebruiken.

Conclusie beste powerbank

De ideale powerbank heeft:

 • Hoge capaciteit (minstens 20Ah)
 • USB-C met PD 3.0 en QC 3.0 en 18-50 Watt
 • 2x Gewone USB (met 5V 2A snelladen)
 • DC 12V ingang voor zonnepanelen
 • DC 12V uitgang
 • AC 220V uitgang

Die zijn er nu eindelijk, in zomer 2020: zoals deze XTorm AC of een van deze Jump Starters met 220V uitgang op AliExpress. Of deze Portable Power Station 220V. Zie ook de blog over Portable Power Stations.

Maar je komt ook een heel eind met deze goedkopere: 50W USB-C powerbank met 20Ah (35,- ). Als je niet per se 45W nodig hebt dan kan het ook met 18W, zoals deze 20Ah USB-C powerbank (17,-). Of deze Xiaomi 18W USB-C 10Ah. Of de dubbel zo grote Xiaomi 18W USB-C met 20Ah.

124 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik zie powerbanks op zonne energie zijn er die goed zijn? Dus waar een zonnepaneel in zit? Dankjewel voor de prima uitleg alweer!!

  1. Dat is geen echte Xiaomi dus inderdaad nep. Maar het kan verder een prima klein powerbankje zijn van 10Ah en 18W. Ik heb ook zoiets gekocht, was verder prima ook al klopte de beschrijving totaal niet.

Geef een reactie