Zonnelader (solar charger) 2021: zonnepaneel met accu of powerbank

zonnepaneel zonnelader

– Update: 1 oktober 2021 –

Je telefoon, tablet, ereader en laptop kun je opladen met een zonnepaneel. Met een accu+regelpaneel (of een powerbank) heb je dan een complete zonnelader-set, ideaal voor vakantie. Ik heb al jarenlang veel van dat soort solar chargers getest. Voor vier telefoons per dag, plus een laptop. Plus een iPad. Plus verlichting. En een ereader. Dat kan dus gewoon! Hier tips, reviews en tests voor de beste zonnelader-sets.

– – Zie ook de beste DRAAGBARE kleine zonnelader – –

Zonnelader voor camping / boot / schuur / tuinhuis

Goede zonnelader-sets waren moeilijk te vinden. Een 20W zonnepaneel met een 12V accu + regelpaneel is eigenlijk al prima: moet toch niet moeilijk zijn. Heb ik al een jaar of tien, op de camping: gaat perfect. In allerlei varianten. Kan ook goedkoop. In deze blog zoek ik het allemaal uit. Ik vul ‘m vaak aan, dus kom nog eens terug!

UPDATE: langzamerhand wordt alles 100W, want dat is veel krachtiger, ook in minder felle zon, en niet zoveel duurder. Zoals dit monocristallijn aluminium/glas-zonnepaneel voor € 85,- op BOL.com. Of op AliExpress deze vergelijkbare voor rond 75,-.

Maar voorheen kon dit 20W paneel voor 25,- ook al prima. Dun, flexibel, lichtgewicht, compact (ongeveer 2 A4-tjes) en goed. Snoeren en stekkers zitten erbij. Via een laadregelaar met USB (13€) aan te sluiten op een 12V 9Ah accu (29 €). Klaar! Topsetje. Dit heb ik al bij veel mensen goed werkend gezien.

Zie de blog met de handleiding om zo’n zonnelader te maken. Je kan deze ook gebruiken met een powerbank in plaats van die loodaccu. Of met allebei, nog handiger. Zie ook de blog over hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten. Zelfs zonder regelpaneel.

De laadregelaar kan ook wel wat kleiner en goedkoper (deze 10A van 6,-) maar die grote van 40A heeft ook een stroommeter, en meer instelmogelijkheden. Dat is de hogere prijs wel waard. En dan kun je er later ook nog zonnepanelen bijzetten (tot 500W). Nog beter is deze MPPT laadregelaar: die heeft een hogere opbrengst, uitgebreider display en meer mogelijkheden en aansluitingen.

UPDATE: zie ook de nieuwe blog over een Portable Power Station met ingebouwde 220V stopcontacten en met MPPT regelaar.

20w zonnepaneel doormeten
Om 10.00 u ’s ochtends al 13,6V x 1,2A = 16W en met volle zon in de middag 21W

Kortom, dit zonnepaneel is met een loodaccu en een regelpaneel al prima voor je hele mobiele huishouden: bijvoorbeeld 4 telefoons, een laptop, een iPad en LED-verlichting. Wil je de maximale opbrengst, verplaats ‘m dan een paar keer per dag, loodrecht naar de zon.

 • Een loodaccu moet je ook in de winter af en toe bijladen: een te lege accu gaat kapot.
 • Mijn indruk is dat glazen panelen veel langer meegaan dan flexibele panelen.
 • Als je meer dan 200W wil is een 24V systeem beter dan 12V, zie deze blog.
 • Zie voor meer info over bekabeling deze blog. En een tabel voor de dikte van bekabeling staat hier.

In Nederland op BOL.com als zonnelader-set:

 1. Dit zonnepaneel van 50W voor 79,-. Glazen monokristal voor hoge opbrengst. Zo’n klein stevig ding van glas/aluminium is handig, in de praktijk, en gaat veel langer mee dan de flexibele. Of dit monocristallijn 100W aluminium/glas-zonnepaneel voor € 85,- op BOL.com.
 2. Deze USB-C 83W autolader erbij voor 30,-. Zie deze blog over hoe je dit kan gebruiken, als combi met een powerbank:
 3. Deze HOCO (39,-) powerbank met 37W, USB+USB-C en 30Ah
 4. Je kan er eventueel nog een kleine loodaccu bij doen, 12V 9Ah, is in de praktijk ook erg handig.
 5. In dat geval heb je ook een regelpaneel nodig, zoals dit 10A regelpaneel voor €18,- of, nog beter: deze MPPT solar controller voor 35,-. Met MPPT-techniek voor hogere opbrengst.
 6. Van de loodaccu kan je 220V maken – als je dat nodig hebt – met zo’n zuivere sinus converter.
 7. LED strip verlichting met afstandsbediening en Bluetooth, kan direct op de 12V
 8. Leeslamp, kan op USB

Op Amazon.NL:

 1. Dit zonnepaneel van 30W voor 40,-. Glazen monokristal voor hogere opbrengst. Zo’n klein stevig ding van glas/aluminium is handig, in de praktijk en gaat veel langer mee dan de flexibele.
 2. Deze USB-C 65W autolader erbij voor 15,-. Zie deze blog over hoe je dit kan gebruiken, als combi met een powerbank:
 3. Charmast 24Ah powerbank met USB C, 18W en LED Display voor 22,-
 4. Je kan er nog een gewone loodaccu bij doen, is in de praktijk ook erg handig, maar die moet op BOL, dat kan niet op Amazon.
 5. Met een loodaccu heb je een regelpaneel nodig, zoals dit 30A regelpaneel voor €10,- of, nog beter: deze MPPT solar controller voor 21,-. Die heeft meer mogelijkheden, meer aansluitingen, betere display met stroommeter en MPPT-techniek voor hogere opbrengst.
 6. Van de loodaccu kan je een 220V stopcontact maken met zo’n zuivere sinus converter
 7. LED strip verlichting met afstandsbediening en Bluetooth, kan direct op de 12V
 8. Leeslamp, kan op USB

Op AliExpress deze zonnelader-set:

 1. Dit kleine lichte 20W zonnepaneel voor 24,- (vanuit Spanje) of dit grotere glazen Dokio 40W glas-paneel of anders dit 50W polycristallijn zonnepaneel. Of meteen maar dit 100W monocristallijn glaspaneel (75,-).
 2. Een MPPT laadregelaar (18,-)
 3. Een krachtige powerbank zoals deze 50W USB-C powerbank met 20Ah (35,- kan vanuit België, snel en zonder gedoe)
  Of een dubbel zo grote 40Ah met 18W en USB-C voor 30,- als 18W voldoende is
 4. Een kleine loodaccu, 12V 9Ah (25,-) is in de praktijk erg handig erbij, van BOL.com (dit kan niet op AliExpress)
 5. En dan voor die loodaccu deze Baseus 65W car charger, met USB en USB-C en stroommeter met een car socket (1,-)
 6. Als je 220V nodig hebt deze zuivere sinus inverter: 800W voor € 30
 7. Voor verlichting zie deze blogs
 8. Neem voor de bedrading minstens 16AWG maar als het lang moet met hogere stroompieken zoals uit een 300W zonnepaneel: dan de dikkere 10AWG.
 9. Doe als kroonsteentjes deze handige lasklemmen. Je hoeft die niet te solderen.
 10. Een multimeter is altijd handig, en essentieel om alles te checken.

100W-300W zonnepaneel

Je kan ook een 100W zonnepaneel doen. Dat is ongeveer een meter groot, bij een halve meter. Ideaal voor tuinhuisjes, boten of caravans. Als je er 2 of 3 hebt (300W) kun je zo zelfs een zuinige koelkast van stroom voorzien. Grotere zonnepanelen zijn er ook: zoals dit 320W zonnepaneel voor 180,-. Of dit 360WP zonnepaneel voor 200,- op BOL.com. Zie de blog over een koelkast op zonnestroom.

Met een paar grote loodaccu’s en een MPPT regelpaneel (18,-). MPPT is een slim algoritme dat de opbrengst verbetert.

Twee (of meer) accu’s kun je parallel of in serie zetten:

 • PARALLEL
  de Plus op de Plus: Hetzelfde Voltage (12V) en dubbel Ampere.
 • IN SERIE
  de Plus op de Min: Dubbel Voltage (24V).

Over 24V en 12V

Vrijwel alle panelen onder de 200W zijn 18V. Dat past op 12V accu´s. Zoals deze 3 x 100W + regelpaneel + bekabeling, vanuit Spanje of België is rond de 275,- euro. Dan blijft het allemaal 12V. Een veel groter 300W paneel kan ook en is misschien beter en zelfs goedkoper: dan wordt het een 24V systeem, in plaats van 12 Volt. Die grote panelen zijn 36V:

Bij 12V of bij 24V kan dezelfde goedkope MPPT laadregelaar bij (18,-). Ook getest en goed bevonden.

Voor 24V moet je twee grote loodaccu’s hebben. De laadregelaar-uitgang sluit je eerst aan op de accu’s (die parallel verbonden zijn voor 12V: de plus op de plus en de min op de min, of juist in serie voor 24V: de plus op de min). Daarna kan het zonnepaneel in de ingang van het regelpaneel. Grote 300W zonepanelen zijn meestal 36V. Dat is geschikt voor 24V accu’s. De kleinere panelen onder  de 200W zijn meestal 18V en dat is geschikt voor 12V systemen.

Vervolgens doe je direct op de accu (of op de uitgang van het regelpaneel) deze zuivere sinus 220V inverter voor € 30. Geschikt voor zowel 12V als 24V (herkent hij automatisch, net als het regelpaneel), en die maakt daar 220V van. Getest en goed bevonden. Geluidloos ook. Ik heb de goedkoopste uitvoering, 800W piekvermogen, continu vermogen 400W. Ruim voldoende voor de koelkast van 60W.

Uit Spanje (via Aliexpress) kocht ik dit 100W zonnepaneel voor 75,- voor mijn tuinhuis. Die is van glas in een aluminium frame. Getest: hij  was echt 100W. Maar deze is na twee jaar niet meer goed, of ik heb iets fout gedaan met de bedrading.

Hier info over de instellingen van regelpanelen.

Je kan deze ook makkelijk verplaatsen, of ’s avonds weer opbergen, omdat ze zo licht zijn. Als je ze drie keer per dag verplaatst naar de optimale hoek heb je ook de hoogste opbrengst. Dat kan wel de helft schelen met een vaste plek.

Er is nu ook het allernieuwste ETFE paneel, 100W voor 115,-. Hij was er in 13 dagen. Dun, licht, flexibel. Handig, en echt 100W. Hij presteert in volle zon veel beter dan dat 100W zonnepaneel van 75,- maar met weinig zon juist minder. Updates volgen nog:

UPDATE: deze is na twee jaar niet meer goed, en geeft nu nog maar 30W. Of ik heb wat fout gedaan met de bedrading.

ETFE zonnepaneel 100W
Het nieuwste is ETFE: sterker en buigzaam. Voor boten en zo, als het paneel beloopbaar moet zijn.
MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel
MPPT regelpaneel, voor 100W tot 250W. Getest: Topding.

Het MPPT regelpaneel hierboven was top, 20A voor 18 euro. Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (16,- voor 40A) hieronder: getest en goed bevonden. Voordelen van  zijn: 40A, extra DC in- en uitgang, 2 x 10W USB uitgangen. Nog een nieuwere (en betere) is deze zeer complete MPPT Tracer, vanuit de EU, dus snel en zonder problemen verzonden:. Zie de blog over regelpanelen instellen.

Een MPPT tracer, met alle kabels en toebehoren vanuit de EU, voor als je het ECHT goed wil doen.

Een kleine compacte zonnelader?

Ik heb jarenlang meerdere kleine zonneladers uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor één iPhone. Je kan ze al kopen voor 4,- op AliExpress. zonneladerZoals deze. Westerse merken zijn overigens nog erger: dat zijn dezelfde maar dan vijf keer zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat is dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar toen ik ‘m ging nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere). Zie de blog over kleine draagbare zonneladers.

Een powerbank en zonnepaneel kunnen los van elkaar: een zonnepaneel gaat wel 30 jaar mee, een powerbank maar 5 jaar.

UPDATE: Dit 30W inclusief laadregelaar voor 30,- is ook al een AFRADER: slechte kwaliteit, en laag vermogen van rond de 5W.

Ah! Capaciteit!

Ah is Ampère-uur: 1Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 1 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. Zegt dus weinig als het maar 1 Volt is bijvoorbeeld. Dan laadt je mobiel wel, maar supertraag. Het is vaak 5V.

Vermogen = Spanning x Stroomsterkte: Watt = Volt x Ampère

Een iPad-lader of snellader is 5V x 2A = 10W.

Een gewone lood-accu van 12V 7Ah (zo een als in je auto – maar dan 5x zo klein) kost 20,- en kan 7 uur lang 12V met 1A geven. Een laptop trekt zo’n accu in 2 uur leeg. Als je het zonnepaneel er tegelijk indoet kan die accu voortdurend bijladen.

Voor je laptop had je vroeger een 12V adapter nodig (autolader). Los te koop. Want 12 Volt omvormen naar 220V wisselstroom – en dan weer terug – geeft veel verlies (het kan overigens wel, met een converter, zie verderop). Nu hoeft dat niet meer: nieuwe laptops zijn USB-C.

Zo’n 12V 7AH accu heb je dus minstens nodig voor laptops. Een 20W zonnepaneel vult zo’n accu in 4 a 5 uur volle zon. Maar met zware bewolking wel 5x zo langzaam!

Een grote 12V lood-accu (die in je auto zit) is vaak rond de 40Ah. Een 20W paneel zou zo’n accu pas na 3 dagen volle zon kunnen vullen. Als onderhoudslader is 10W ook voldoende (een lood-accu gaat kapot als hij te lang te leeg is). Neem een 100W paneel als je zo’n accu echt gaat gebruiken voor zonne-energie.

Voor een koelkast heb je minstens 300 Watt aan zonnepanelen nodig, met grote accu’s, bijvoorbeeld twee van deze 100Ah AGM accu voor 185,- of een grote 200Ah AGM accu voor 500,-. Je kan zelfs afgekeurde gratis auto-accu’s gebruiken, en die aan elkaar schakelen:

 • Als je 24 Volt wil kun je twee identieke volgeladen 12V accu’s in serie zetten: de Min van de ene op de Plus van de andere.
 • Wil je dubbele capaciteit dan zet je die accu’s parallel: de Plus op de Plus, en de Min op de Min. Dan blijft het 12V.

Grote thuis-accu LiFePo

Als je een echt compleet huishouden off grid wil, moet je een moderne thuis-accu gaan gebruiken (LiFePo), zoals de accu’s in elektrische auto’s. Een 10KWH thuisaccu kost 3.000 euro, zoals twee van deze sets op AliExpress. Dan heb je ook meer zonnepanelen nodig, bijvoorbeeld 2000 Watt. En omvormers naar 220V:

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V omvormer naar gewone 220V. Zodat je elk apparaat met gewone stekker erin kan doen. Bijvoorbeeld met deze hieronder, maximaal 300W (17,-). Werkt prima! Ik laad mijn dikke Harman Kardon speaker er mee op, mijn elektrische fiets en oude laptops die geen USB-C hebben.

MAAR: deze is niet “zuivere sinus“, dus niet geschikt voor apparaten met wisselstroom-motor (zoals wasmachine, wasdroger, en misschien ook een gewone koelkast – dat weet ik niet). Dan heb je een zuivere sinus inverter nodig, zoals deze voor € 30.

Zo’n Pure Sinus Inverter kan ook groter, bijvoorbeeld deze van 4000W (100,-). In Nederland kost dit al gauw 400 euro.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V. Maar dit is geen zuivere sinus, dus eerst dubbelchecken of jouw apparaat hier wel op kan.
DC naar AC omvormer
Zo sluit je de omvormer naar 220V aan

In de toekomst is een zonnelader USB-C

Met USB-C kan je ALLES opladen, ook laptops, en alles zonder adapter. De kabel regelt de stroom en het Voltage, tot 60W of soms zelfs 100W. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

Kleine Draagbare Zonnelader (voor 1 a 2 smartphones)

Zie de beste DRAAGBARE zonnelader

Medium Zonnelader 20-30W
(voor ong 5 smartphones + 2 laptops + verlichting

Grote Zonnelader: 300W (boot, tuinhuis, caravan)

 1. Een modern 300W paneel:
 2. MPPT regelpaneel zoals deze voor 18 euro of anders deze MPPT controller (16,-)
 3. 2 x een 120Ah 12V Lood-accu (220,-)
  Zet de twee accu’s paralleel (de plus op de plus en de min  op de min) dan blijft het 12V.

Hier zou je zelfs een (zuinige) koelkast op aan kunnen sluiten:

 1. Een zuinige A+++ compressor koelkast op 12V, bijvoorbeeld deze INDEL 42L met gemiddeld verbruik van 14W (630,-).
  Of een gewone A+++ koelkast op 220V zoals de Liebherr TP 1760 (360,-, 120L, 35dB, 64kWh/jaar=25W gem) met een zuivere sinus inverter € 30.
 2. 2X 105Ah 12V Lood-accu (185,- per stuk)
  of 2x 120Ah 12V Lood-accu (220,- per stuk)
 3. 300W aan zonnepaneel, bijvoorbeeeld 2x 150W zonnepaneel tesamen voor 110,-
 4. MPPT regelpaneel zoals deze (18,-) of anders deze MPPT controller (16,-)

Zie ook de blog over het Instellen van het regelpaneel

En zie de uitgebreide blog over Koelkast of koelbox op zonnestroom

Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) in de 12V DC uitgang waar dan een USB-C car charger met 30W (5,-) in kan.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

UPDATE: er is nu ook zo’n zelfde charger maar dan met 78W. Dus doe die maar meteen! Veel beter. Kan zelfs ook MacBooks opladen. Kost iets van 16 euro. Hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

12V Lood-accu’s

Zie de blog over lood-accu’s en alle instellingen daarvoor.

LED verlichting op 12V of 5V USB

Zie de blog over LED lampen en Led snoeren

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s of 12 Volt powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien. Ook accu’s van camera’s kan je zo opladen – als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Zonnepaneel en powerbank doormeten?

zonnepaneel doormetenGrote zonnepanelen kan je doormeten met een Volt-Ampere meter (2,-). Op de grotere regelpanelen zit dat al ingebouwd. USB kan je doormeten met een USB-stroommeter:

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 30 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel…


 

UPDATE: al je  stroom voor een compleet normaal huishouden kan met bijvoorbeeld deze complete set met 6 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal voor €1.998,-.

De stroom kan je terugleveren aan het net, maar als je huis off grid is kan je het ook opslaan, in een LiFePo thuisaccu. Een 5KWH thuisaccu kost nu bijvoorbeeld 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden kan je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik.

Zie ook het artikel met de Beste Draagbare Zonnelader

en de blog over het Instellen van het regelpaneel

en hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten.

en de blog over 12V Koelbox / koelkast

En de blog over zonnepanelen op je dak.

Of de blog over 12V in de toekomst.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

173 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aart Jan,
  Hoe doe je het eigenlijk met kabels? Waar ik op uitkom is dat ik kabels van 35mm doorsnee nodig heb tussen mijn zonnepaneel en accu. Dat is niet alleen duur, maar lijkt mij ook niet te gaan passen met de laadregelaar. Hoe pak jij dit aan? Op een andere pagina zag ik wel een linkje staan naar Ali, maar daarvan was de doorsnee 2,5 mm. Verlies je dan niet veel energie? En hoe zit het met brandveiligheid?
  De kabels van 35 mm die ik kan vinden zijn alleen super duur.

  1. De dikte is afhankelijk van het Ampere wat er doorheen moet. Dus met 24V kan je dunnere kabels gebruiken dan met 12V. De dikte wordt aangegeven in AWG. Ik neem 10AWG als dikste kabels waar er veel stroom loopt (van zonnepaneel naar regelpaneel naar accu). 10AWG is ook standaard bij de grote panelen tot 300W.
   Maar binnenshuis naar apparaten neem ik 16AWG en naar lampjes zelfs 22AWG (dat is dun).

   1. super, dankjewel! Ik bouw altijd graag wat extra marges in voor het geval ik wil upgraden. Is 10 AWG ook voldoende voor 400 W? Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de aanschaf en wat een goede plek is om ze te kopen?

 2. Hallo Aartjan, dankjewel voor al je blogs over zonne energie. Ik heb er veel van geleerd. We hebben namelijk een bootje gekocht met zonnepaneel, en alles erop en eraan. Nu werkte dat maar matig dus probeer ik alles zelf te verbeteren. Nu zag ik op je blog dat de omvormer op de accu hoort, de onze zat met een kroonsteen aan de load van de solarcharger. En ik heb deze net vervangen door hetzelfde 20 A apparaat die jij gebruikt. Alleen ik had kortsluiting en nu is de omvormer stuk. Alleen wil ik deze nu rechtstreeks op de accu aansluiten maar we hebben er nu 2, met de plus op de plus aangesloten. Is het nu raadzaam om de omvormer op 1 accu aan te sluiten, of op allebei tegelijk?
  Dat zei iemand vd lokale autoshop waar we de verbindingskabels kochten.

  Groeten Dennis

   1. Dankjewel Aartjan, fijn dat er mensen zijn die dingen uitzoeken en dat delen. Ik ga het zo aansluiten dan, en later komt er wel weer een omvormer bij.

 3. AartJan, ik heb inmiddels ook een omvormer voor mijn solar setje. Op jouw diagram (dat plaatje direct boven ‘Zo sluit je de omvormer naar 220V aan’ verbindt je die direct op de polen van de accu. Dat heb ik getest en dat werkt prima. Wel heb ik nu niets meer aan de tijdklokfunctie op mijn regelpaneel , en dat komt mij slecht uit. Vraag: kan ik de omvormer ook aansluiten op het regelpaneel (waar dat symbool met dat lampje zit), of kan ik beter een tijdklokstekker aan mijn omvormer hangen?

 4. Leuk om hier te lezen over dit zonnepaneel! Ik had nog niet eerder gehoord over dit model dat je mee kan nemen op vakantie. Goed om te weten dat het mogelijk is om eigen energie te genereren wanneer je onderweg bent. Ik ben benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen!

 5. Beste aartjan, Bij toeval op je site terecht gekomen omdat ik iets anders aan het uitzoeken was. Volgens mij ben je een allesweter. Ik ben ook al een tijdje bezig met een zonnepaneel in mijn tuin die afhankelijk van het zonlicht en temperatuur 3,13 tot 3,95 Amp kan leveren. Hierop heb ik via een Solar laadcontroller een accu van12V en 90Ah aangesloten. De ik ook gebruik om mij schuurmachine van 220 V via een Power Inventer aan te sluiten.
  Misschien is dit iets om aan het verhaal toe te voegen. Namelijk het gebruik van een accu is erg belangrijk. Als je wat groter vermogen aan een accu onttrekt heb je al gouw kans dat deze onder de maximale ontlaad spanning komt.
  Een accu laadspanning is maximaal 14,4 V
  Volgens gegevens is de :
  float spanning 13,7V
  Ontlaatstop 10,7 V
  Sluitontlading 12,6V
  Om te voorkomen dat de accu onder de ontlaatspanning komt heb ik een 30 Amp relais tussen mij accu en omvormer gemonteerd. Deze sluit bij een spanning van 10,5 V.
  Aangekocht via AliExpress. Bij global Electronic Market. Kost 7,44 euro
  Groet herman

  1. Dat is inderdaad ook een oplossing! Maar ik doe datzelfde op de instellingen het regelpaneel, dat zit altijd al bij een zonnelder-set.

 6. Hoi Aart Jan, bedankt voor al je tests en tips. Ik wil graag een zonnepaneel dat ik een beetje compact kan meenemen (opvouwbaar bijvoorbeeld) en een powerbank die minstens twee telefoons kan opladen en eventueel een laptop (usb-c). Helaas zijn veel van je tips niet meer beschikbaar, of alleen te versturen vanuit China of Rusland en ik wil geen onverwachte import tarieven.
  Heb je een tip wat er op dit moment beschikbaar is met verzending vanuit de EU?

 7. Deze vakantie heb ik wat getest met het opladen van Powerbanks via een zonnepaneel. Ik had daarvoor 2 x 80 watt opvouwbare panelen van Dokio genomen. Die heb ik parallel geschakeld en er een standaard sigaretten adapter uit de auto op aangesloten. Als powerbanks gebruikte ik de Baseus versie die je via USB-C met max. 60 watt kunt laden.

  Ervaringen als volgt:

  1. De Baseus powerbanks zijn top. Als je er in de auto of thuis een lader die 60 watt USB-C PD ondersteunt op aansluit laden ze ook met 60 watt op – en dus heel snel. Support van Baseus is ook nog eens goed, want bij 1 van de powerbanks was de micro USB input defect, zonder problemen sturen ze een nieuwe op

  2. Via USB-C opladen direct aan het zonnepaneel werkt veel minder goed. Er wordt echt alleen geladen als er ruimschoots voldoende vermogen geleverd wordt door de zonnepanelen. In dit geval minimaal 60 watt. Leveren de panelen minder, dan wordt er in het geheel niet opgeladen. Ik heb dat met een 5 tal verschillende autoladers geprobeerd, die allemaal USB-C met power delivery ondersteunen: allemaal hetzelfde resultaat. Het lijkt te zitten in de implementatie van USB-C PD. De powerbank ‘onderhandelt’ met de lader over voltage en amperage. Die komen uit op 20v / 3 A, wat het maximum is waar de powerbank mee kan laden. Als er vervolgens niet voldoende vermogen van de panelen komt, wordt niet teruggeschakeld, maar wordt er niet geladen. De autoladers gaan er bij gebruik van USB-C vanuit dat er voldoende vermogen aan input kant beschikbaar is.

  Laden via Quick Charge 3.0 werkt daarentegen wél goed, ook al er minder vermogen van de panelen komt. Het lijkt dus echt in de USB-C implementatie te zitten.

  Al met al ga ik de setup toch aanpassen. Ik ben van plan een “solar generator” aan te schaffen, waar je eigenlijk al een combinatie van een heel aantal zaken in hebt zitten. Je kunt die dingen via zonnecellen opladen, in de auto, via 230 volt. En met een hele batterij aan outputs. Helaas wel prijzig.

 8. Hey… wat een gaaf project. Ik heb het inmiddels nagebouwd. 1 zonnepaneel hangt buiten mijn balkon, de blauwe converter staat met een accu in een klein kasje waar ik wat plantjes in heb.
  Daaraan hangt een USB hub.
  Aan de USB hub laden we nu onze ipads, telefoons het het leukste natuurlijk 2 lampen om in de nacht mijn lampen te voorzien van licht zodat ze wat extra belicht worden op het westen.

  Nu wil ik eigenlijk ook een power inverter van Carpoint eraan hangen want deze had ik nog liggen.
  Het is er 1 met een (sigaretten) aansteker eraan vast. Volgens mijn vriend zit de zekering in de sigaretten aansteker maar die wil ik er afhalen om de inverter in huis te leggen om zo stroom in huis door te trekken. Zijn er nog andere oplossingen die ik kan doen?
  Dan zou ik een opbouw sigaretten aansteker moeten nemen met klemmen of met schoentjes of M8 klemmen ofzo? Of heeft elke power inverter in zich ook nog een zekering en kan ik de aansluiter eraf halen om dan een lange kabel aan te sluiten op de inverter?

  1. Een 220V inverter op een klein 20w systeem heeft niet veel zin. Dan heb je 100-300w aan zonnepanelen nodig. Een nuttiger upgrade is Usb-C. Dat is top.

  1. Misschien is het mogelijk om de sigaretten USB lader te omzeilen en een USB C powerbank direct op het zonnepaneel aan te sluiten.
   Welke USB C adapter zou direct op het zonnepaneel passen?

   https://www.aliexpress.com/item/4000221397365.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.583648a5kALV5y&algo_pvid=e0b523f3-e4c3-4a62-ba0f-1cc08e5a2a9d&algo_expid=e0b523f3-e4c3-4a62-ba0f-1cc08e5a2a9d-0&btsid=0b0a050115926445229748842e9422&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

   1. He Paul, je kunt in principe iedere stekker eraan monteren tot 48 volt gelijkspanning. Let even goed op de stroom die gaat lopen en bepaal op basis daarvan de kabeldikte. Direct inprikken zou ik niet aanraden, de meeste accupacks hebben een gevoelige bms.

 9. Ha Aart Jan,

  Wat een fantastisch blog, ik ben al helemaal fan. Met name je blogs over zonnepanelen vind ik interessant. Toch kom ik er niet helemaal uit wat nu een handige set-up is voor mijn situatie. Ik ben namelijk sinds kort de trotse eigenaar van volkstuin met tuinhuisje. Een droom die uit komt, maar door jaren aan achterstallig onderhoud ook een groot klusproject.

  Nu zou ik daar graag electra dmv zonnepanelen hebben. Het nadeel is, deze worden wel eens van het dak gestolen. Dus had ik het idee om een zonnepaneel te nemen die ik ’s avonds weer binnen zet. In ieder geval tot ik een manier had gevonden dat ik ze op een veilige manier kan bevestigen. Dit zou dan echter pas volgend jaar ergens zijn, wanneer ik iets verder ben met het klussen.

  Mijn eerste prioriteit is dat ik hier mijn laptop op kan laden (ASUS Vivobook, 19V ⎓ 2.37A, 45W), die helaas niet met USB-C kan worden opgeladen. Wat dat betreft ben ik op de korte termijn blij met een simpele set-up. Maar goed, als het huisje wat verder af is zou een klein koelkastje misschien toch ook wel leuk zijn. Ik zoek dan ook een set-up die in de toekomst makkelijk uit te breiden is.

  Zou dan {zonnepaneel > powerbank >…(hier kwam ik niet helemaal uit, de powerbank heeft toch geen aansluiting voor een car socket?) > car socket > auto-oplader > laptop} voor nu een goede optie zijn? Dat ik later een MPPT regelpaneel naast de powerbank aansluit op het zonnepaneel? Of kan ik dan beter meteen voor het regelpaneel gaan? Kan zo’n groter regelpaneel van bijvoorbeeld 40A ook worden gebruikt voor een kleiner zonnescherm?

  En zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om verschillende soorten zonnepanelen te combineren? Dan kan ik wat makkelijker er nu een van 20-30W nemen en daarnaast er later een of meer van 100+ naast zetten. Of moeten ze allemaal dezelfde specificaties hebben?

  Uit je koelkasten test kwam een gewone 220V koelkast met omvormer als de beste optie naar voren. Kan ik dan niet toch gewoon beter meteen die omvormer aanschaffen en dan ook gelijk gebruiken voor de laptop, ipv weer een nieuwe adapter kopen e.d.?

  Tot slot zie ik heel veel zonnepanelen die tweedehands te koop staan. Aangezien je schrijft dat deze circa 30 jaar mee gaan, is het een idee om er zo een te kopen? Is toch ook weer wat duurzamer.

  1. Cool project, ik ben benieuwd wat aart-jan adviseert. Ik weet uit ervaring dat je goed moet kijken naar het type omvormer en de laadstroom die deze aan kan. Je kunt best iets hoger gaan zitten om in de toekomst ook uit te komen. Mits je een accu plaatst kijk dan ook goed of de omvormer bij het type accu past. Niet iedere omvormer kan bijvoorbeeld lithium ion of lithium ijzer fosfaat opladen.

   1. Thanks, goede tip! Ga er idd wat boven zitten met de omvormer en ook chill dat je me er op wijst dat niet alle omvormers op alle soorten accu’s kunnen. Ga ik op letten😊.

  2. Ja zie vooral deze blog: https://aartjan.nl/blog/koelbox-12v-zonnepaneel/
   en ook deze: https://aartjan.nl/blog/zonnepaneel-met-12v-lood-accu-regelpaneel-instellen/

   Om kort te gaan: neem de gehele “derde test: Zonnelader-koelkast-set Large”:
   2x 150W buigzaam zonnepaneel
   2x 105Ah accu
   Zuinige koelkast op 220V zoals de Liebherr TP 1760
   Omvormer naar 220V zoals deze zuivere sinus
   MPPT regelpaneel zoals deze of anders deze, in de 40A versie, dat is voor deze set ruim voldoende.
   En oude zonnepanelen kan ook, ook verschillende door elkaar, geen probleem.
   Nieuwe accu’s moet je niet door elkaar gebruiken, die moeten zo identiek mogelijk zijn. De grootste kostenbesparing is met oude gratis auto-accu’s: gaat ook redelijk.
   Je laptop kan gewoon ook direct op de omvormer. Ik heb zelfs de oplader van mijn elektrische fiets op de omvormer, en de grote Bluetooh speaker ook.

   1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Begrijp het meteen allemaal weer een stuk beter. Mijn plan nu is om een beetje groot in te zetten op de MPPT en omvormer, omdat hier de grotere versies niet veel schelen in de kosten en ik dan later makkelijk kan uitbreiden.

    Ik ga dan voor deze MPPT en dan toch maar meteen die van 60A. Die is maar 1,30 duurder en dan hoef ik me geen zorgen te maken als ik uiteindelijk toch nog besluit heel veel zonnepanelen aan te schaffen. Dat ik met deze omvormer (1500W, 220-240V) wil gaan combineren.

    Ik dacht die omvormer en MPPT vast te bestellen en dan nog even op marktplaats te kijken voor het zonnepaneel en accu. Dan ga ik nu eerst voor de meest simpele accu en zodra ik klaar ben voor de upgrade, investeren in goede accu’s waarvan ik dan meteen een set kan kopen. Met zonnepanelen net zo, nu voor iets simpels en dat later aanvullen met mooier spul.

    Daarbij is de verzendtijd van de panelen en accu’s een stuk sneller, dus kan ik me dan nog een week de tijd geven om iets tweedehands te vinden en bestel als ik dan nog niets heb alsnog online. Dan komt het allemaal ongeveer tegelijk binnen en ben ik begin juni over op zonne-energie😊.

    Ik hou jullie op de hoogte hoe het gaat. Heel erg bedankt voor de adviezen in ieder geval!

   2. Overigens, de link naar de buigzame zonnepanelen lijkt helaas te zijn gewijzigd:(. Nu stuurt die je door naar panelen van 100W, waarbij je nu voor twee stuks €163 betaald. Of zie ik iets over het hoofd? Wel jammer, leek me een erg goede deal

 10. Hou er rekening mee dat je bij een zonnepaneel powerbank, de bron van hitte direct op de lithium batterijen legt. Een lithium batterij wordt het liefst niet warmer dan 40 graden. Niet gek dat deze accupacks vaak niet goed werken als ze in de zon liggen.

 11. House, dear ben ik were.
  Even 40 watt regelpaneel, zoals aanbevolen, gekocht, Hellas….
  Volgens de -leverancier is het zonnepanaal (30w) the Klein.
  Ik wet het onderhand niet meet. Koop van allies maar de IPad worst niet opgeladen.

 12. Wat een geweldige informatie, helder en ongecompliceerd uitgelegd. Alle materialen doorgelinkt, handig.
  Top Aartjan!

 13. Hallo Aart Jan,

  Ik heb inmiddels een nieuwe kabel gekocht voor de verbinding tussen mijn Ipad en de Solarcombinatie. Hij laadt nog steeds heel erg langzaam.
  Ik heb het setje dat jij op je blog hebt geplaatst. https://nl.aliexpress.com/item/32995851791.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.10894c4dqfhaXJ
  Ik ging er van uit dat dit setje te gebruiken is om mijn Ipad op te laden…
  Zie je nog een oplossing?
  Volgens div. sites wil “”Oplader uit”” zeggen dat de Ipad te weinig stroom krijgt.

  1. Het regelpaneel is 5V 2.5A dus dat is ruim voldoende voor een iPad (5v 2A). Zitten alle draadjes goed? Regelpaneel goed ingesteld op de betreffende accu? Dan doormeten, met een USB-meter. Het regelpaneel zou niet goed kunnen zijn: 1A ipv 2A.

   Als alternatief kan je een car charger direct op de 12V doen. Sowieso handig, USB-C heb je toch ook nodig. En de iPad kan daar ook op.

  2. Hij moet wel in het regelpaneel uiteraard! Dus niet in de USB van het zonnepaneel! Er er moet wel een 12V accu bij…

   1. Ik heb een Ultracell 12V 7Ah/20Hr. De accu die in de blog genoemd wordt..
    Dit is volgens de gegevens een loodaccu en heb hem daarom op B3 gezet..
    Ik heb inmiddels ook een StarTech USB snellaad Adapter besteld want ik ga a.s. dinsdag naar Noorwegen en heb daarom nogal haast om de boel werkend te krijgen.
    Nogmaals, Telefoon opladen gaat snel, Ipad opladen gaat zeeeer langzaam.

    1. Okee succes! Ik zou het verder ook niet weren. Een iPad en het snoer is super kritisch. Er zit een chip in het snoer die theoretisch elke niet-Apple lader kan weigeren.

     1. hallo, terug van vakantie. Via een geleende powerbank mijn iPad opgeladen. Wil nu een nieuwe laadregelaar bestellen. Welke is gegarandeerd geschikt voor mijn iPad? Die van het setje met het 30watt paneel kon de iPad niet aan.

      1. Het lijkt erop dat de USB op jouw paneel maar 5V 1A is (oude USB). Mijn panelen zien er precies zo uit, maar de USB is wel 5V * 3A = 15W dus genoeg voor een iPad (10W).

       Een oplossing is deze car charger (4,-) met 15W USB en 20W USB-C in een car socket (1,-) die in de 12V uitgang van het regelpaneel kan. Zo doe ik het ook, helaas was de 20W net te weinig voor een MacBook Air, maar met een iPad kan het wel.
       Probeer het, kost bijna niks, en USB-C heb je sowieso nodig.

      2. En dit regelpaneel kan ook een iPad laden want de USB is 5V*3A. Zojuist ook nog eens getest. Maar die ziet er wel precies hetzelfde uit als bij jou… er zijn verschillende versies, neem dan in ieder geval de 30A, of liever nog de 40A, want die laatste is uitgebreider qua display en groter. Had ik zelf ook moet doen.

 14. Hoi aartjan. Zo te zien te zien heb je veel ervaring met regelaars en zonnepanelen van ali. Ik heb 2 flexibele panelen op het dak van mij bus zitten met zo’n regelaar van 10 euro. Opzich lijkt het te werken, alleen stopt de output er na een tijdje mee. Het lijkt erop dat het werkt nadat ik heb gereden en dan na een tijdje niet meer. Mogelijk zijn de panelen afgekoeld door het rijden en stoppen ze als ze te warm worden. Ik vroeg me af wat jou ervaring is met de panelen en regelaar? Merk jij ook dat ze stoppen als de temperatuur tever oploopt? Het gaat me met name om de flexibele versie. Of heb jij die niet ergens op gelijmd?

  1. Ik heb het flexibele paneel in de 20W versie getest met de 10A controller. Ging altijd goed, ook in hitte. Nu ga ik een 100W paneel gebruiken met een 100ah accu en een 30A regelpaneel. Wordt nog een nieuwe blog. Vanaf 40A is het regelpaneel echt een ander ding, die zou je ook nog kunnen proberen. In kou levert een zonnepaneel iets meer op, maar dat zijn kleine verschillen. De controller kan defect zijn of te weinig Ampere hebben.

 15. Beste Aartjan,heb een huishoudaccu van 100Ah in mijn camper type Agm.Als deze stuk is plaats ik eentje van 200Ah.Nu wil ik voor weekendjes weg een acculader met zonnepaneel.Ik twijfel tussen de Optimate Solar 80w of een vouwbaar paneel dat ik achter de raam vd camper kan leggen….Deze zijn er zelfs tot 180w…De ene zegt te zwaar voor mijn huidige batterij maar ja later wil ik een zwaardere batterij dus wil direct de juiste investering natuurlijk.Ool lees ik bij Optimate 80w een laadprocedure tot 7Ampere en bij een 120w vouwpaneel met sunpower black cellen dan maar 5,97Ampere terwijl het paneel 40w meer heeft.Ook laad de Optimate een batterij met maar 1v…Wat is je raad?Vriendelijke groeten en alvast bedankt…

 16. beste aartjan, bestaat er al een batterij oplader die je op zonne energie kunt opladen? , ben ook benieuwd naar de mogelijkheden om accu gereedschap op te laden met zonne energie…

  1. Goeie vragen! Ga ik uitzoeken, interessant. Wordt een nieuwe blog denk ik. Over gereedschap staat alles al wel op 12voltinhuis.nl
   UPDATE: zie de updates in het artikel!

 17. Beste Aartjan, Als ik een sigarettenaansteker houder wil installeren, moet er dan ook een zekeringetje ingebouwd worden?

 18. hallo, op de site 12voltinhuis kan je goedkope stroomkasten kopen; 60Ah gelaccu, dat is 720 wh. Alleen zelf nog een zonnepaneel bij kopen. Veel power voor weinig geld!

 19. Ik kan mijn vorige vraag voor aanschaf van deze producten niet meer terugvinden. Het gaat om een lensun 30watt flexibel zonnepaneel en powerbank car starter 8000mah van bol.com mijn vraag was om een laptop op te kunnen laden. Ook zie ik bij de aangeschafte powerbank geen mogelijkheid om mijn laptop op te kunnen laden. Vast bedankt voor je reactie.

 20. Best Aart Jan, op jouw advies aangeschaft een 30 watt zonnepaneel en de powerbank car starter van bol.com maar hoe kan ik nu deze twee samen connecten? Vast ontzettend bedankt!

Geef een reactie