Anker Soundcore Q30 review: beste ANC koptelefoon in 2022

Anker Soundcore Q30 review

– Update: 24 augustus 2022 –

Deze koptelefoon is niet voor niks mega-populair. Voor rond de €80,- (soms 60,-) is dit inderdaad de beste ANC koptelefoon in 2022, met alles-erop-en-eraan. Prachtige sound, riante bas, AAC, custom EQ, werkende Multipoint en 40 uur batterij. Met ANC in drie standen en met Transparency. En zeer hoog draagcomfort. Wat wil je nog meer? Hier mijn Anker Soundcore Q30 review.

Ik kocht ‘m hier op AliExpress en hij werd in DRIE DAGEN geleverd. OMG – drie dagen!! Da’s nog sneller dan BOL.com…

Ik heb al veel concurrerende koptelefoons getest. Zoals de tegenvallende B&W PX7 van €400,-. Of juist de verrassende Bluedio T7 van vier tientjes en de Taotronics TT-BH22. Ik was ook altijd fan van de dure Bose 700. Maar deze Anker is nog veel beter – en veel goedkoper.

Multipoint

Deze Anker Q30 heeft niet alleen een goede ANC en een onovertroffen geluidskwaliteit, maar ook werkende Multipoint. Dus op twee devices tegelijk verbonden. Je luistert bijvoorbeeld muziek van je laptop, en je telefoon gaat ook gewoon over op je koptelefoon. De muziek pauzeert als de telefoon gaat. Of het nou een Android met een MacBook is, of een iPhone met Windows, of een andere combi: it just works. Dat is echt verrukkelijk, in de praktijk. En uniek. Want dure Apple AirPods Pro kunnen dit niet eens goed. Ik heb me voorgenomen om nooit meer een headset te kopen zonder goed werkende Multipoint:

anker soundcore life q30 multipoint review

Die dure B&W PX7 kon zogenaamd ook Multipoint, maar daar werkte het vaker niet dan wel. Bij deze Anker gaat dit dus eindelijk een keer goed.

Custom EQ via de app

Custom EQ is eigenlijk ook een must tegenwoordig. Maar je ziet het niet vaak. Je hoeft dan nooit meer te zeiken over te weinig bas, ietsje teveel hoge tonen, veel teveel V-shape of nét ff te weinig 1K-mid. Ieder stelt ‘m gewoon naar wens af, in de Soundcore app. Hieronder mijn setting: ik doe een omgekeerde V-shape. Die setting zit dan in de koptelefoon – maakt niet uit met welk apparaat. Je hebt geen equalizer meer nodig. Ik vind dit echt geweldig, en belangrijk:

Mijn EQ setting is een omgekeerde V-shape. Dat maakt ‘m mooi neutraal, met veel beter mid, en nog steeds genoeg bas en helderheid.

NFC Fast pairing

De verbinding met NFC is ook bijzonder. Je houdt je Android tegen de koptelefoon, en hij is verbonden. Geinig hoor. Apple heeft dit niet eens. De verbinding is verder uitstekend, stabiel en snel, op alle devices en systemen. Met low latency, dus je kan er ook films mee kijken en mee gamen.

ANC

De noise cancelling werkt ook echt goed. Het is maar ietsje minder dan de dure topmerken. De ANC kan in drie standen. Dat zijn verschillende soorten: hij filtert bij Transport veel laag weg (motorherrie), en bij Indoor juist veel mid (stemmen). Dat zijn precies de dingen die je nodig hebt. Verder zit er ook transparency op – niet zo goed als Apple, maar toch zeer bruikbaar.

En schakelen tussen ANC en Transparency kan met langtik op de rechterschelp. Ideaal, want in de praktijk heb je dit vaak nodig.

Wil je de allerbeste ANC, beter dan Sony? Dat kan op deze manier:

TURBO-ANC-TIP: doe in ears in, met muziek aan (zoals de KZ ZEX of de QoA Vesper), en doe dan deze koptelefoon met ANC er overheen, zonder muziek.

Of, nog beter: deze ANC earbuds met deze Anker er nog eens overheen. Dan heb je vier-dubbele demping: 2x passief + 2x actief.

De beste ANC heeft de Sony WH-1000XM4, hier op BOL.com voor €270,- maar deze tips dempen beter, en zijn veel goedkoper.

anker q30 ANC review   anker q30 ANC review

Batterij

De batterij is enorm: 40 tot 60 uur. En met de fast charge laadt je er in vijf minuten weer vier uur gebruik bij. Je kan hem alleen tijdens het opladen niet gebruiken. Maar dat geeft natuurlijk niet! Want: vijf minuten!

Controls

De knoppen die je nodig hebt – zoals volume, next en telefoon opnemen – zitten op redelijk logische plekken. Langklik volume is Next. Er is touch op de rechterschelp, voor de ANC / Transparency. Er zit een keurige handleiding bij in het Engels.

Draagcomfort

Het draagcomfort is uitzonderlijk goed. Vrijwel net zo goed als het onovertroffen supercomfort van een Bose. Licht van gewicht, goede pasvorm en op alle manieren instelbaar. Met van die superzachte proteine leather memory foam pads. De oorschelpen zijn ovaal en groot genoeg voor mijn forse elfen-oortjes ;)

Anker Soundcore Q30 review – Geluidskwaliteit

Het geluid is echt uitmuntend via AAC, mede dankzij die custom EQ. Mooier dan Bose / Sony. Met prachtige volle en diepe bas, en daar hou ik van, zeker op zachte volumes. Het geluid is wel V-shape, dus doe ik in mijn custom EQ een omgekeerde V-shape (in de Soundcore app). Dan heb je ook het allerbeste mid, terwijl het hoog nog steeds mooi helder is, en de bas ook heerlijk royaal en strak genoeg blijft:

anker life q30 app custom eq  

De app is er ook voor Android.

In deze stand klinkt hij zelfs beter dan Bose of Sony, en ook veel beter dan AirPods Pro, en al helemaal veel beter dan B&W PX7 of Beats. AptX en LDAC zitten er niet op, maar via AAC is het al verdomde goed ;) Ik ben een HiFi-freak, dus ik heb ook nog wel betere koptelefoons, zoals mijn referentie Sennheiser HD660 en de Qoa Vesper oortjes, bedraad via een top-DAC. Maar deze Anker klinkt echt heerlijk en uitstekend, en voor die prijs (met ANC en Bluetooth) is het zelfs verreweg de beste.

AAC kan je op Android en Windows aanzetten in de Bluetooth settings, en daar kan je ook voor “Absoluut volume” kiezen. Op Mac en IOS gebruikt hij altijd AAC.

Microfoons

De microfoons zijn ook goed, voor Bluetooth. Er zit ook  noise cancelling op de microfoons. Dat is fijn, met al dat online vergader, want omdat je achtergrondgeluid weg wordt gefilterd hoef je niet de hele tijd te muten.

Als je een nog betere microfoon wil, dan kies je simpelweg de interne microfoon van je laptop. Per vergadering kan je dat altijd instellen. En dan hou je deze koptelefoon gewoon op voor het inkomende geluid, met de ANC aan. Ideaal!

Er zit ook een minijack-kabel bij, om ‘m bedraad te kunnen gebruiken. Alleen werkt de microfoon dan niet. En hij gaat ook uit, als je de kabel erin doet. Dan is de muziek ook minder goed. En er is ook geen ANC meer. Maar daar heb je deze koptelefoon ook niet voor… deze gebruik je draadloos, toch?

Slaapgeluiden

Om beter te kunnen slapen zitten er in de app ook “sleep sounds”. Heel leuk, mooi en wetenschappelijk zelfs bewezen: dat werkt echt.

Anker Q30 slaap app
In de app zit ook relax-geluid, zoals zee, regen of bos.

Anker Soundcore Q30 review conclusie

De beste draadloze ANC koptelefoon in 2022, met het mooiste geluid – met je eigen EQ-stand. De ANC werkt goed, hij heeft Multipoint, een mega-batterij en het draagcomfort is optimaal. De app is ook uitstekend. Hij is plat opvouwbaar en je krijgt er een luxe opbergcase bij, met USB-C-oplaadkabel en een 3,5 mm minijack-kabel. O ja, one more thing: de geluidjes en stemmetjes in de bediening (de prompts) zijn ook goed. Bij andere ga je daar soms van over je nek ;)

Hij is er in zwart, donkerblauw of roze.

Er is ook een duurdere Anker Soundcore Q35. Die kan ook LDAC, draadloos opladen en auto-stop als je ‘m afdoet. Maar dat hoef ik allemaal niet…

Het enige wat ik mis is een Aan/Uit-knop (dus niet met langklik). Maar hij gaat gelukkig we; uit als hij een tijdje niet verbonden is: auto shutdown.

Inbranden?

Inbranden betekent dat koptelefoons na zo’n 50 uur gebruik nog wat beter worden. Dat heeft deze ook enigszins. Ik heb ‘m aan mijn dochter gegeven en daarna nog eentje gekocht. Die had soms rare bijgeluiden aan de linkerkant, maar dat is na een week gebruik ook weggegaan. Dit is nu al een half jaar mijn favoriet, af en toe afgewisseld met de 1More Comfobuds en de Qoa Vesper met een DAC.

life

Anker Soundcore Q30 review

Anker Soundcore Q30 aartjan
Met opbergcase. Het stickertje is de ultrakorte handleiding. Een lange manual in het Engels zit er ook bij.
anker soundcore life q30 review aartjan
Draaibaar en plat opvouwbaar
 Life pink
Ook in roze

 life specs

Deze Anker Soundcore Q30 review is niet gesponsord. Ik kocht ‘m omdat hij zo veelbelovend was. En dat is hij inderdaad. Als je koopt via de links dan kan ik wat bijverdienen en blijft de blog in leven. DANK U – en tot de volgende!!

46 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Helemaal met je eens, fantastische koptelefoon voor deze prijs. We hebben nu een 2e, de familie pikte steeds de mijne in.
  Wel een klein puntje, de eerste is bij de aanhechting van de oorschelpen, het glij deel, afgebroken aan beide kanten. Waarschijnlijk doordat de koptelefoon lomp is meegenomen in de handtas, maar toch jammer. Secondelijm werkt maar tijdelijk, er staat best wel druk op.
  Maar voor de prijs ben je gek als je voor duurdere gaat, top geluid en goede ANC als je op een lawaaiige plek werkt.

 2. Hoi Aartjan… Ik ben niet van de ANC, laat staan van bluetooth…kortom: geef MIJ maar een koptelefoon mét kabeltje. Hoe dan ook..ik heb je review ter ore genomen en de Anker Soundcore Q30 besteld. Vooropgesteld, ik ben van de zware metalen (lees: prog metal) en zeer onder de indruk van deze koptelefoon! Klinkt bijkans zo goed als de Crusher van Skullcandy. Alleen bestaat deze Anker Soundcore uit beter materiaal. Niet zo ‘plastic’ als de Crusher, dus. Het geluid is subliem. Uitstekende bas en hoogwaardige treble. That’s what the doctor ordered! Nogmaals dank voor deze uitstekende tip & keep up the good work! 👍

 3. Vraagje, Aart jan. Als ik weer wat aan kop of oor telefoons wil aanschaffen. Welke komt volgens jou beter uit de bus die anker of de KZ ZEX ?

 4. Je noemt in je blog ook de bijgeluiden aan de linkerkant. Was dat ook een schel zoem geluid en alleen met anc aan? Dat heb ik namelijk bij de net gekochte Q30.

 5. Aartjan, ik wil je hierbij harterlijk bedanken op deze headset, voor mij was het een lifesaver.

  Ik heb hier nml 5000m2 gras te maaien op een Z-master die nogal veel lawaai maakt en mijn gehoorvermogen al enige schade heeft toegebracht de afgelopen 15 jaar. In deze periode heb ik al een aantal gehoorbeschermers op mijn hoofd gehad die allemaal niet in staat waren de vermoeiende bassen er uit te halen met alle gevolgen van dien.

  Toen ik echter de Moondrop Chu review zat te lezen kwam ik op de Q30 terecht en heb hem meteen aangeschaft. En wat een goede aankoop.
  Het brommende geluid van de Toro grasmaaier veranderd on het bijna rustgevende gespin van een naaimachine. (NCA transport) Zet ik erbij muziek op is deze ook nog eens in bijna perfecte vorm te beluisteren.

  Ik heb net 5000 m2 gras gemaaid met een bijna euforisch gevoel onder tonen van Peter Gabriel, Dua Lipa, Pink floyd, Chris Ria en anderen…….gewoonweg te gek zonder hinderlijk gebrom van de grasmaaier.

  1. “gewoonweg te gek zonder hinderlijk gebrom van de grasmaaier.”…… ANC is ook een wondermiddel om verschillende andere voor mannen irritante geluiden te dempen: kinderen, vrouwen…..etc. Gewoon zelf uitproberen wat het beste voor jou is…

 6. Wat mij betreft beste koop, dit is een uitstekend klinkende over-ear. Ook de bass vind ik dik in orde, heb wel het gevoel dat deze koptelefoon wat inbrandtijd nodig heeft wat hij gaat steeds beter klinken. Mooie diepe bass, zuiver midden, helder hoog. Ik ben zelf tevreden over de NC, zeker gezien de prijs die je ervoor krijgt. Ideale koptelefoon voor werken met muziek. Comfort is uitstekend, geen warme oren, koptelefoon is ook niet zwaar. Ik vind het persoonlijk beter als zijn prijsconcurrent JBL Tune760NC.
  Pak je Aartjan’s link van Amazon, duik je nog eens onder de prijs. Ik kreeg hem voor € 69 en werd binnen 2 dagen geleverd, Amazon had hem al na een paar uur de deur uit, PostNL liep dag vertraging op. Abslute aanrader.

 7. Hoe klinkt deze Q30 bedraad ? Moet je dan zoals bij de Sony de ANC aanzetten om enigzins goed geluid te krijgen en werkt de ANC dan ook. Deze vraag stel ik omdat in een vliegtuig je met een kabel aan het entertainment systeem moet. Toch fijn als dan ook de ANC blijft werken.

  1. Hij schakelt helemaal uit zodra je de kabel erin doet. Dus geen ANC, en minder goed geluid want geen EQ meer. Ik heb het in de tekst toegevoegd, dank!

 8. Ik heb de q30 ook aangeschaft. Prima ding maar: de bas is echt ‘muddy’ en overdreven. zelfs met gebruik van equalizers is deze nog vrij zwaar. Daarnaast merk je bij het luisteren van muziek dat de ANC nogal het geluidsbeeld vervormt. Let erop dat je alle technische geluidseffecten van je speler (dolby atmos/x) uitzet. Als je deze met normale in ears van KZ vergelijkt is het kwaliteitsverschil in muziekluisteren enorm. Aan de andere kant: de ANC is niet slecht in OV of de huiskamer, en voor videocalls en film is het ook een prima headphone. Waarde voor je geld zeker, maar voor muziek zou ik toch echt naar de andere inears of overears kijken, zonder ANC.

 9. In maart dit jaar deze koptelefoon aan mijn zoon kado gegeven, na het lezen van deze review. Hij is er nog steeds heel erg blij mee, en ik betrap mezelf erop dat ik hem ook best vaak op heb :-)

  Draagcomfort is top, ook de batterij duur en de geluidskwaliteit!

 10. Ook ergens in een winkel voor te beluisteren en te voelen? Als er onverhoopt iets aan stuk gaan, waar kan ik terecht voor reparatie (obv garantie)?
  Is het qua “build” een beetje een hoofdtelefoon die minimaal een jaar of 5 meegaat?
  Bij budget-klasse artikelen heb ik altijd een beetje het gevoel dat je elk jaar een nieuwe moet kopen en de defecte gewoon wegflikkert, want “kost toch geen drol”, beetje het “Action-concept”…

  1. Bouwkwaliteit is top, gelijk aan de dure Sony’s en Bose. Er zijn geen fysieke winkels zover ik weet. Garantie zit er gewoon op, in de praktijk ook goed: zie de reacties van Pijke hier.

 11. De Q30 bevalt me heel erg goed voor de prijs. Van in-ears krijg ik binnen-oor-irritatie, dat is hier dus niet het geval. Zit prettig op het hoofd en om de oren. De ‘soundstage’ vind ik qua ruimtelijkheid beperkt. Dat wordt nog ietsje minder bij ANC aan. Die lijkt in eerste instantie niet goed te functioneren, maar doet toch wel heel goed zijn werk. Absoluut geen ‘plastic geluid’, zoals bij sommige veel duurdere ‘top’ merken, maar een fijn getunede koptelefoon, muv de bass. Die is echt veel te zwaar en moet beslist gecorrigeerd worden in de app. Mijn absolute favoriet blijft de Shure SRH1540. Maar geen bleuteut en ook 6x zo duur… Zou ik de Q30 weer kopen? Absoluut.

 12. Inderdaad hele goede koptelefoon, onderschrijf de review absoluut. Tegenvaller vind ik wel het suizen van de wind op de fiets.

  1. Koptelefoon klinkt inderdaad prima (wel iets minder dan mijn JBL Duet) maar ik ben het met Philip eens, op de fiets is het suizen/windgeruis geen succes.

 13. Ik lees oa op Reddit klachten over sound leaking. Wat is jullie ervaring hier mee? Is het erg goed te horen voor anderen in dezelfde ruimte?

 14. Ik lees op oa Reddit klachten over sound leaking. Wat zijn jullie ervaringen hier mee? Is het storend voor een ander in dezelfde ruimte?

 15. Niet alleen in 2022.
  Al in 2020 was deze op de markt.(niet in NL)
  Youtube grootheden zoals EL Jefe en Antwan van New Stuff TV hebben deze uitgebreid getest.
  Ook Oluv, een audiofiele tuber uit Oostenrijk heeft de QC30 als zijn referentie gekozen tegenover HiRes koptelefoons van 2000 euro.

 16. Privé gebruik ik de WH-1000XM3, de Q30 heb ik voor werk aangeschaft.
  Belangrijkste reden is de multipoint en die lijkt goed te werken. Tussendoor muziek afspelen via Spotify is ook erg fijn (over ear > earbuds).
  Geluidskwaliteit en mogelijkheden is erg goed voor een koptelefoon van EUR 64 (zie hieronder). De Sony was toch ruim 3x duurder.

  Deze week 20% korting via de website van Soundcore: https://eu.soundcore.com/products/A3028011
  Bij mij 1 dag levertijd (Amazon verzendt voor Soundcore vanuit – ik denk – Duitsland)

 17. Kun je in de soundcore app ook het volume limiteren, zodat hij ook als hoofdtelefoon voor kinderen gebruikt kan worden? Bij de T7 kon dat bijvoorbeeld wel. Het zou dan een goed optie zijn voor mijn dochter. De roze dan wel he? ;-)

 18. Ik ben verrast door het geluid, beter dan mijn sony WH-100xmIII, meer open, de sony klinkt meer gesluierd. Je krijgt niet de verfijning van merken als beyerdynamic of hifiman, maar het is zeer genietbaar. De noice cancelling is wel duidelijk minder dan de sony. Maar het is mooi meegenomen.

 19. Nice! Na je review van Taotronic BH22 gekocht en nu in het bezit van de Taotronic BH085. Vind deze qua design lelijk maar als ik zo kijk naar wat hij kan ben ik aardig hyped! Maar is het wel de moeite waard als ik al de TT BH085 al in bezit heb

  1. Op de specs en reviews afgaand is dat niks voor mij, helaas. En ik heb ook gezworen om nooit meer iets zonder werkende Multipoint te kopen ;)

 20. “Tip: Dubbele turbo-ANC krijg je met goede in ears (zoals de KZ ZEX), met deze koptelefoon daar overheen”

  Kun je deze uitleggen? Probeer hem te snappen maar lukt me niet. De KZ ZEX hebben geen ANC.
  Bedoel je dat je extra geluiddemping hebt door een ANC over-ear te gebruiken die omgevingsgeluid wegfiltert, terwijl je je audio bronmateriaal beluistert via de ZEX?

  1. Precies! Het is geen grap, het werkt echt. Ik gebruik het bij verbouwingen.
   Je doet in ear oordopjes met muziek aan in. Met daarover deze ANC koptelefoon, zonder muziek.

   Of nog beter: de 1More Comfobuds met ANC aan, en met muziek aan. En dan deze Q30 daar weer overheen, met ANC en zonder muziek.

   1. Inderdaad, bij kluswerkzaamheden is gehoorbescherming niet verkeerd, ik doe m’n kz zex in óf inderdaad ANC headset (Boltune).
    Helaas vroeger vaak zónder bescherming geboord en m’n oren vernacheld.

 21. Hoi Aartjan, heb zelf onlangs de Edifier W820NB gekocht voor €45,- met verzenden via een NL’se actiesite.
  Ook ANC en transparency mode, wel geen EQ/Multipoint/NFC/touch, wel High Res audio mogelijk bedraad (gebruik ik niet). Geluid vind ik dik in orde.
  Grootste nadeel voor mij is het opbergen: geen mogelijkheid tot vouwen en geen case/bag meegeleverd.
  Gezien de prijs verdient het volgens mij wel een plekje op je site.

 22. Ik gebruik de Anker Q30 inmiddels al een jaar, het is en blijft een koptelefoon met een fantastisch geluid voor een bizar lage prijs. Qua geluid en draagcomfort beter dan de Bose Quietcomfort 30. Enige tegenvaller vind ik de ANC bij de Anker, dat stelt niet zoveel voor naar mijn mening. Ga je voor TWS neem dan de 1more comfobuds pro, fantastisch goed geluid èn superieure ANC.

   1. Ik vind de hogere prijs het niet waard. Ik hoef namelijk geen LDAC, geen auto-start-stop (liever niet zelfs) en geen draadloos opladen. Verder is-ie vrijwel identiek aan deze Q30.

Geef een reactie