Spotify DJ tips

– Update: 27 april 2024 –

Feestje? Met Spotify heb je alle hitjes direct bij de hand. Hier allemaal Spotify DJ tips, om muziek te draaien op feestjes, vanaf je telefoon of laptop. Of met Apple Music: dat is op veel punten vergelijkbaar.

Verzoekjes in een Playlist kan nu met Spotify Jam. Ideaal op feestjes!

Streaming in hoge kwaliteit

Hoe harder je de muziek zet, hoe hoger de geluidskwaliteit moet zijn. Op feestjes dus extra belangrijk. Zet in de Voorkeuren van Spotify het geluid op Hoge Kwaliteit. In de App zit dit bij Bibliotheek en dan de Instellingen-knop rechtsboven.

Spotify DJ tips: hetzelfde Volume

De ene track klinkt harder dan de andere. Dat is niet erg handig op de dansvloer. Er is een knop in de Voorkeuren van Spotify, onderaan bij Geavanceerde Instellingen: ”Hetzelfde volume instellen voor alle nummers”. Die kan AAN, maar het output-signaal is dan wel zachter. Dus als je het beste en hardste signaal wil, moet dit UIT.

Op de mobiele App: HomeInstellingen > Afspelen > Volume normaliseren

Een ander knopje daaronder is Volume: Hard, Normaal of Zacht. Zodat het lekker hard kan op kleine speakers, in de auto of op Bluetooth speakers. Maar audiofiele hifi-puristen verafschuwen dat, want het is een compressor / limiter. Daarmee verlies je dynamiek en dat is vermoeiend voor je oren. En als je het beste en hardste signaal wil, moet dit sowieso UIT.

Crossfade

In Spotify zit de crossfade bij Geavanceerde Instellingen. Zet die maximaal, en er vallen geen pauzes meer. Je kan helaas niet handmatig crossfaden. Een instelling Next uses: Crossfade or No fade zou ideaal zijn (Spotify, luistert U mee?). Als je dan ook nog in- en uitpunten per track op kan slaan ben je al bijna een echte DJ!

Je kan uiteraard ook een mengpaneel, een mini-mixer of DJ software gebruiken – zie verderop.

Op de mobiele App zit de Crossfade bij HomeInstellingen Afspelen

Spotify kan zelf ook “Automixen”. Werkt alleen in sommige afspeellijsten. Zie deze blog. Er komt binnenkort een nieuw Spotify Pro abonnenment met DJ functies, maar dat gaat waarschijnlijk helaas meer over audio stretchen voor TIkTok-filmpjes dan over echt DJ-en.

Gebruik een Playlist…

Maak een nieuwe Playlist en klik daar het pijltje “Downloaden“. Alle tracks die je nu in die playlist gooit worden meteen gedownload, zodat alles goed blijft lopen, zelfs met supertraag internet. De volgorde kan je aanpassen met de drie puntjes > Playlist bewerken > tracks verslepen.

…of gebruik de Wachtrij

In plaats van Playlist kan je ook de Wachtrij gebruiken. Op de computer: Rechtsklik (of klik de drie puntjes) en kies In wachtrij zetten. Een nummer zoeken kan gewoon tijdens het draaien. Rechtsonder zie je het wachtrij-icoon. Je kan daar de volgorde nog aanpassen door ze te verslepen. Kan ook tijdens het draaien, zolang je maar niet dubbelklikt, want dan start-ie direct.

Spotify DJ tips

Wachtrij op de telefoon: Zoek een nummer. Klik de 3 puntjes en kies In wachtrij zetten. Kan ook tijdens het draaien. Als je een nummer maar niet aantikt, want dan start het direct.

Maar waar is die Wachtrij dan, op je telefoon? Klik onderaan op de huidige track. Dan komt de player groot in beeld, met rechtsonder het wachtrij-ikoon. Daar is-ie dus!

Dat onduidelijke icoontje is inmiddels gewijzigd, naar een net zo onduidelijk ander icoontje

Klik dat icoon, en je kan de volgorde van de tracks verslepen, met de 3-streepjes naast elke track.

Sorteren

Alfabetisch sorteren kan in elke Afspeellijst: veeg in de lijst naar beneden, en klik rechtsboven het zoekfilter. Je kan daar op allerlei manieren sorteren.

Instellingen voor Afspelen op mobiel: Equaliser uit

Op je mobiel zie je de instellingen rechtsboven, als je eerst op Bibliotheek klikt. Eventueel moet je terugvegen totdat je rechtsboven het instelling-icoon ziet. Bij Afspelen kan dan alles zoals onderstaand. Check ook of je Equaliser goed staat en de Bedieningsgeluiden uitstaan.

Spotify DJ tips

Gebruik je eigen tracks in Spotify

Je eigen tracks kun je ook in Spotify afspelen. Gedownloade MP3-tjes of zelfs 24 bit. Dus ook vinyl! Heel leuk. Jouw tracks staan in Bibliotheek > Lokale bestanden. In welke mappen Spotify mag kijken kies je bij Instellingen > Nummers weergeven.

Vliegtuigmodus

Als je je mobiel gebruikt om te draaien dan hoor je je telefoon overgaan op de grote speakers. Lekker dan. Vliegtuigmodus dan maar… en alle meldingen UIT.

Tracks zoeken binnen Afspeellijst

 • Zoeken kan met het vergrootglas. Maar vaak wil je ook zoeken BINNEN een Afspeellijst:
 • Op de computer: bovenaan doorzoek je heel Spotify, maar verder naar onder kun je ook zoeken binnen de playlist: bij Filter (of tik ⌘-F).
  In Apple Music: Cmd-Alt-F.
 • Op je telefoon: veeg naar beneden. Met de Filters bovenaan kun je dan sorteren op Titel, Artiest, Datum toegevoegd of Persoonlijk (dat is je eigen volgorde).

Download tracks voor offline gebruik

Je kan playlists downloaden. Die blijven een maand staan. Rechtsboven kan je op “Downloaden” klikken. Op een telefoon bij de drie puntjes.

Je kan daarna Spotify eventueel ook in de offline modus zetten. Op de Mac zit dat op een rare plek, in Menu > Spotify. Op Mobiel zit het bij Instellingen > Afspelen (Instellingen staan rechtsboven, maar alleen bij Bibliotheek. En daarin moet je ook nog eerst naar links terugvegen).

Als je DJay Pro gebruikt, moet je de wifi op je laptop WEL aanlaten, desnoods via Personal hotspot op je mobiel. Die Wifi is nodig voor allerlei details, zoals BPM en zo.

Bij Instellingen is ook een knop Data Saver. Er worden dan minder plaatjes getoond en de Streaming kwaliteit wordt op Laag ingesteld. Moet je dus als DJ zeker niet doen!

Je kan ook tracks downloaden met een Spotify Music Downloader. Of via audio capturing zoals Soundflower. Of gewoon via Youtube downloaden.

Geen wifi? Gebruik je Hotspot

Als je vanaf je laptop of tablet afspeelt, en er is geen Wifi, dan kan je de mobiele data van je telefoon gebruiken:
Op je iPhone: Instellingen > Mobiele data > Persoonlijke hotspot.
Op Android: Instellingen > Draagbare hotspot.

Goede versie of remasters zoeken

Dat hoeft niet meer, want van de meeste tracks is vaak alleen maar de meest recente of de beste remaster beschikbaar. Blijft over dat je ook nog de goede versie moet hebben, van de juiste artiest. Kan nog best lastig zijn! Zet je per ongeluk de totaal verkeerde versie op!

Afstandsbediening

Als je draait vanaf je laptop, dan kun je ook je mobiel als afstandsbediening gebruiken. In Spotify krijg je dan de vraag waar je de muziek wil afspelen. Of klik de groene tekst onderaan, om dat te kiezen.


Commercieel draaien op feesten mag officieel niet van Spotify of van BUMA / STEMRA. Spotify kan je nu helaas ook niet meer gebruiken in DJ software:

DJ software zoals Djay Pro

Spotify en Apple Music doen het in geen enkele DJ-software meer, helaas. Alleen Tidal kan dat met een duurder Pro-abonnement.
Mixen, beatmatchen, DJ-effecten en filters: daar zijn goede apps voor, zoals Djay Pro. Werkt perfect op IOS en op computers. Met je lokale muziek (je eigen tracks). BPM en toonsoort komt er bij elk nummer bij te staan, en je kan uit verschillende grafische interfaces kiezen, van moderne tot ouderwetse met platenspelers:

djay pro spotify mac ios iphone ipad

In de nieuwste versie van Djay Pro zit een Neural AI engine. Echt briljant! Geavanceerde filters zoals de Vocals / Drums / Bass / Harmonics weghalen of Solo zetten kan nu ook. Deze software is echt ongelofelijk goed en kost iets van 50,- per jaar. Helaas mag hij nu dus geen Spotify meer afspelen… maar dat kan andere software ook niet meer.

Je kan Spotify ook op een ander device gebruiken, via een DAC bijvoorbeeld, en dat dan mixen met een tweede telefoon of laptop) met zo’n mini-mixer:

Mini audio mixer
Die mini audio mixer kan je van stroom voorzien met elke USB telefoonlader, met dit kabeltje

Digitale Audio Out, USB Sound Card, Dac

Ook al klinkt de audio-uitgang best okee, dat kan veel beter. Bovendien heb je als DJ twee uitgangen nodig: een voor het zaalgeluid, en een voor je hoofdtelefoon. Met een externe USB audiokaart (DAC) kan dat. Je luistert dan op je hoofdtelefoon de volgende track via de gewone uitgang, en de huidige track hoor je over de speakers via de DAC. In de DJ-software stel je dat in.

In je computer moet je het ook nog afstellen. Op een Mac bij Midi/Audio configuratie:

Hier kun je de DAC in de hoogste kwaliteit zetten

Zie ook dit artikel over de beste DAC’s. Een goede DAC met analoge ingangen (voor instrumenten en microfoons) is deze Focusrite Scarlett.

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s

USB MIDI Controllers

Op een Midi controller zitten knoppen, faders, toonregeling, scratch-pads, sync-buttons et cetera. Ze zijn er vanaf 100 euro. Vaak zit er ook al een audiokaart (DAC) in. Er zijn modellen met een dock voor je iPhone of iPad, of met USB voor je laptop, of met allebei. Een tip is de Numark Party Mix, zie de review daarover. Topdingetje!
Ook te koop op Amazon.

numark party mix midi controller spotify dj

iTunes / Apple Muziek en Spotify

Veel tips die hierboven staan kun je ook in iTunes / Apple Muziek gebruiken. Als je Apple Muziek opstart met Option/Alt ingedrukt kun je een aparte DJ-bibliotheek kiezen, die bijvoorbeeld op je externe schijf of SD-kaart staat.

Deze Library kan je ook toevoegen aan Spotify, via Spotify > Voorkeuren > Lokale bestanden. Bij Bibliotheek zie je die tracks (die met het download-pijltje erachter).

24 bit HD Audio

Met de tips hierboven kan je dus ook lokale 24 bit tracks in Spotify afspelen, voor de allerhoogste geluidskwaliteit. Je moet dan de DAC ook op 24 bit zetten, via de Audio/Midi instellingen, zie hierboven.

Karaoke

Hoera! Karaoke kan weer in Spotify! Voorheen moest dat met apps als LyricsX of MusiXmatch, of Shazam, zie dit artikel.

De tekst scrollt nu automatisch en kun je ook groot zetten. Op je telefoon ook. Als je het Mid uit de muziek haalt, dan haal je enigszins de stemmen weg. In de nieuwe DJay Pro zit ook een echte Vocal remover. Er is ook de VST plugin 2s-vocal-remover.

Voor Karaoke heb je ook twee goede microfoons nodig, liefst draadloos via UHF, en een mengpaneel, en een groot TV-scherm. Best nog wel even wat dingetjes…

Disco lights / Lasershow

Ik kocht deze disco-lamp, met lasers, led-lichten en blacklight. Superleuk dingetje. Je moet toch ook iets van een lichtshow neerzetten. Dat verhoogt altijd de feestvreugde. Staat ook hier op BOL.com.

Rookmachine erbij? Staat ook op BOL.com, inclusief de benodigde olie.

Nog meer DJ tips, nu we toch bezig zijn

 • Sorteer op BPM. Naarmate de set (of het blokje) vordert kies je steeds hogere BPM (beats per minute), zodat de zaal een orgastisch hoogtepunt bereikt ;)
 • Beatmatchen: Lock de tone, zodat de toonhoogte niet verandert. Start de nieuwe track op het juiste moment (op de 1 van een refrein of blokje van 8 maten / 32 tellen). Kies bij de huidige track Sync (of schuif de tempo’s naar elkaar toe, en luister op de koptelefoon of ze gelijkvallen: zo moest dat vroegâh).
 • Zet dan de crossfader om en gebruik daar eventueel filters bij: haal bijvoorbeeld Bass, Mid of High uit de oude track weg (of de Vocals en Harmonies) en vervang die door de bass van de nieuwe track etc.
 • Of gebruik markers / cuepoints in de nieuwe track. Zo kan je ook een sample op de maat van de oude track gebruiken, in de maat. Dan dan je ook plotseling hard over naar de nieuwe track, als de BPM totaal niet matcht.
 • Een fragment loopen kan ook zonder markers, met de loop-knop. Meestal pak je dan 8 maten (32 tellen).
 • Startpunt en eindpunt kan je het beste bij elke track instellen. Bij sommige tracks wil je er pas bij de beat in, en je wil er meestal ook op tijd uit, in ieder geval ver voor de fade out (denk altijd in blokjes van 8 maten). Je kan de vorige track ook in een loop zetten om een hele lange overgang of mashup te maken.
 • Een veelgebruikte truuk is om in het stukje voor de drop de bas er uit te draaien (of andere filters te gebruiken). Op de drop draai je het filter weer supersnel weg. Zo kan je ook je eigen build ups en drops maken, op elk moment in de track, ook al zit dat niet in de track zelf.
 • De sandwichformule, net als op de radio: Nieuwe onbekende tracks doe je dan tussen twee bekende tracks in.
 • De Volume-truuk: een nieuwe track zet je aan het begin ietsje harder, dan knalt-ie er in. Daarna doe je het volume weer langzaam ietsje terug.
 • En nog een hoop tips in deze briljante filmscène:

32 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Helaas, Spotify op DJay pro doet het sinds vrijdag niet meer :(
  Tot vorige week kon ik het gewoon nog altijd gebruiken, ook toen de ondersteuning al jaren was weggevallen, door mijn Djay pro 1.0 te downloaden en te gebruiken. Maar nu is dan kennelijk toch iemand wakker geworden bij Spotify en heeft het geblokt. Jammer, want het was onwaarschijnlijk handig. Altijd alle nummers -ook alle verzoekjes- bij de hand. En suggesties tijdens het draaien… maar ja. Dat wordt denk ik een TIDAL account aanschaffen. En mijn playlists downloaden.

  1. – – – UPDATE: geen enkele DJ software werkt nog met Spotify helaas! – – –
   De oplossing is dan om een extra player voor Spotify te gebruiken (bijvoorbeeld je telefoon) via een mengpaneeltje of mixertje. Of om toch Tidal te nemen, voor zolang dat nog duurt dan…

  2. Neem een Abbo op tidal, transfereer je playlists van spotify naar tidal met een appje en zeg spotify op. Dat is het simpelst. Tidal is wel iets minder uitgebreid maar zal toch 90% van je playlist gewoon spelen.

 2. Geweldig leuke interessante info. Dankjewel.
  Sinds een paar maanden gebruik ik ook spotify.
  Ik ben ook hobby DJ maar ik heb helemaal niet de intensie om spotify te gebruiken om te mixen.
  Daarvoor koop ik mijn tracks via Bandcamp, Juno en Beatport.
  Maar ik vind Spotify wel heel fijn om nummers en albums te beluisteren.
  Als ik dan tracks vind die ik graag wil gebruiken om mee te spelen dan koop ik ze.
  Maar nu komt het grote probleem;
  Ik heb al een paar maanden een proefabonnement premium van Spotify. Dat is nu sinds twee maanden over gegaan in een betaald abonnement.
  Ik gebruik voor al mijn geluidsweergave via mijn laptop de geluidskaart/ DAC van mijn Traktor S4 mk3. Het werkt voor alles prima. Behalve voor de Spotify app.
  Web player doet het goed maar app niet.
  Als ik een track aanklik dan gaat ie door het lijstje van de tracks in de playlist of album en dan komt er de melding. Kan niet afspelen. Als je de nummers op je computer hebt dan kan je ze importeren.
  Zoiets.
  Ik heb geprobeerd via contact met Spotify dit op te lossen maar zonder resultaat.
  Help,
  Dankjezo veel!

  1. Als de web player wel werkt, dan zou ik die gewoon gebruiken!
   Een andere manier (maar illegaal) is een Spotify Music Downloader.
   Kan ook zonder software: speel de track af en neem die direct intern op,
   bijvoorbeeld via Soundflower op een Mac.

  2. Hoi hoi, ik heb een vraag namens mijn zoon (13). Hij heeft sinds kort een dj set (hercules)en probeert nu via deezer muziek op de app te krijgen. Het downloaden lukt wel, maar hij komt niet verder dan dat helaas. Heb jij tips voor hem?

   Groetjes Carmen

   1. Als je via deezer download dan is dat voor offline te luisteren dus word het niet opgeslagen als bestand je kunt volgens mij wel een Hercules gebruiken djay daar kun je wel met Spotify of deezer koppelen en hoef je alleen maar liedjes te zoeken op Deezer of Spotify

 3. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Ik stelde jou die vraag al eens eerder (augustus 2017) maar kreeg toen geen antwoord.
  Alvast bedankt, Luc

   1. Dat is idd zo, maar wel omslachtig. Ik zou dan voor één programma 15 playlists moeten maken met telkens één track. Zit er geen mogelijkheid in het systeem van Spotify om na elk nummer te stoppen ipv het volgende te laten horen?

 4. Hallo Aartjan,

  Ik ben (nog) een leek, maar heb de “Numark Mixtrack Pro II met DJ Software controller with audio vo” op het oog.
  Is deze compatible met spotify? Wat dat is wat ik graag wil.

  Zou jij mij hierover willen informeren?

  Mvg,
  Paul Wageningen

  1. “The Mixtrack Pro II comes shipped with Serato DJ Intro. Spotify is not included nor can it be used with Serato DJ Intro. Our iDJ Pro and Mixdeck Quad controllers can use Spotify with the djay 2 app. The djay 2 app can only be used with an iPad, iPhone or iPod Touch.”
   Kortom, zo te zien kan het niet.

  1. Op feestjes wel, internetradio denk ik ook wel, als duidelijk is dat het Spotify is. Commercieel draaien op grote feesten mag niet, niet van Spotify zelf, en ook niet van BUMA / STEMRA.

 5. ik heb nu ook djay pro voor op de windows laptop alleen speelt hij de spotify nummers niet volledig af hij begint op driekwart van het nummer weer overnieuw. kan niet ontdekken waar dit aan ligt het aftellen gaat ook gewoon door en je kan niet zien dat hij terug springt echt klote =(

 6. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Alvast bedankt, Luc

 7. Hoi Aartjan, tof stuk! Precies waar ik naar zocht.
  Ik ben van plan om te gaan draaien met een externe focusrite en DjayPro.
  Nou weet ik alleen niet of er internet/wifi op de locatie aanwezig is.
  Ik kan mijn spotify playlisten wel offline zetten maar als er geen internetverbinding is kan DjayPro geen verbinding maken met Spotify.

  Weet jij of ik data gebruik als ik van mijn iphone een hotspot maak en binnen DjayPro met Spotify ga draaien met lijsten die op offline staan?

  Alvast bedankt,
  Wim

  1. Ik heb laatst gedraaid met Spotify in offline modus maar wel met wifi aan, in Djay Pro. Dat ging helemaal goed. Ik denk dat de offline nummers geen data verbruiken, ook niet in DJay Pro, maar dat Djay Pro alleen internet nodig heeft voor extra dingen zoals BPM en toonsoort van elk nummer.

   Maar wat belangrijker is: Spotify verbruikt helemaal geen data meer uit je bundel in de meeste abonnementen, zelfs niet in de online modus. Want alle streaming diensten mogen dat nu! Probleem opgelost!

   1. Mag ik eens vragen hoe je dat doet, is zeer interessant mijn internet viel uit en kon dus niet verbinden met spotify, wil je aub eens uitleggen hoe jij dat doet, alvast merci

    1. Eerst de playlist offline zetten: Playlist Rechtsklik (of 3 puntjes) > Downloaden.
     Dan in Spotify > Menubalk Spotify > Offline modus kiezen.
     En dan dus je wifi WEL aanlaten gek genoeg, evt via Personal hotspot van je mobiel. Wifi is mogelijk nodig voor een paar details zoals BPM of iets met registratie, of alleen voor Djay Pro.

Geef een reactie