Spotify DJ tips

Feestje? Met Spotify of iTunes heb je al je dance tracks, en alle hitjes van nu en toen direct bij de hand. Wifi? Heb je niet eens nodig, met je 4G. Hierbij een hoop Spotify DJ tips, om muziek te draaien op feestjes vanaf je telefoon, iPad of laptop. En Apple Music werkt ongeveer net zo als Spotify.

Spotify DJ tip: Streaming in hoge kwaliteit

Als je een Premium account of een Family Account hebt, dan kun je in de Voorkeuren van Spotify het geluid op Hoge Kwaliteit zetten. In de App zit dit bij Bibliotheek en dan de Instellingen-knop rechtsboven. Hoe harder je de muziek zet, hoe hoger de geluidskwaliteit moet zijn. En dat is op feestjes dus extra belangrijk.

Commercieel draaien op grote feesten mag officieel niet van Spotify, en is ook verboden door BUMA / STEMRA

Spotify DJ tips: hetzelfde Volume

De ene track klinkt harder dan de andere. Dat is niet erg handig op de dansvloer. Er is een knop in de Voorkeuren van Spotify, onderaan bij Geavanceerde Instellingen: ”Hetzelfde volume instellen voor alle nummers”. Die kan AAN.

Op de mobiele App: Bibliotheek > Instellingen > Afspelen > Audionormalisatie

Een ander knopje is Volume: Hard, Normaal of Zacht. De meeste mensen willen een hard signaal, zodat op kleine speakers – telefoon of Bluetooth speaker – het geluid lekker hard kan. Maar audiofiele hifi-puristen verafschuwen dat juist, want het is een compressor / limiter. Daarmee verlies je veel dynamiek en dat is vermoeiend voor je oren. Met deze knop kan je dat in drie standen zetten. Iedereen blij! Hard is dus voor kleine speakers, Normaal is ideaal in de auto en Zacht is voor elke dikke vette installatie / koptelefoon.

Crossfade

Als je geen DJ software hebt, dan zit er in Spotify in ieder geval nog een automatische crossfade: in de Voorkeuren, onderaan bij Geavanceerde Instellingen. Zet de schuif daar op 12 seconden. De kans is nu dat er geen grote pauzes vallen, en het vanzelf in elkaar overloopt… Je kan helaas niet handmatig crossfaden. Een knopje Crossfade Now to Next zou ideaal zijn (Spotify, luistert U mee?). Je kan ook een DJ app gebruiken – zie verderop.

Op de mobiele App zit dit bij Bibliotheek > Instellingen (wieltje rechtsboven) > Afspelen

UPDATE: Spotify kan nu ook zelf DJ’en. Met de nieuwe knop Automix. Werkt verrassend goed – in sommige afspeellijsten dan. Zie deze blog.

Gebruik een Playlist…

Maak een Playlist. Zet het schuifje “Downloaden” rechtsboven aan. Alle nummers en verzoekjes die je daar nu in gooit worden meteen gedownload, zodat het ook met slechte wifi / 4G goed blijft werken. De volgorde kan je voortdurend aanpassen, door de tracks te verslepen.

…of gebruik de Wachtrij

Wachtij op de computer: Zoek een nummer. Kan gewoon tijdens het draaien. Rechtsklik (of klik de drie puntjes) en kies In wachtrij zetten. Rechtsonder staat het wachtrij-ikoon. In die wachtrij kun je de volgorde van tracks nog aanpassen door ze te verslepen. Kan gewoon tijdens het draaien, zolang je maar niet een nummer dubbelklikt, want dan start het direct.

Spotify DJ tips

Wachtrij op de Mobiele App: Zoek een nummer. Kan gewoon tijdens het draaien. Als je een nummer maar niet aanklikt, want dan start het direct. Klik de 3 puntjes en kies In  wachtrij zetten.

Maar waar is die Wachtrij dan, op je telefoon? Niet bij Home. Niet bij Bladeren, Zoeken, Radio, en ook niet bij Bibliotheek. Nou ja zeg! Het zit linksonder bij het dakje, ofwel midden-onder bij de huidige track. Dan komt de player groot in beeld, met daarin dan rechtsboven het wachtrij-ikoon. Daar is-ie dus! Je kan dan de volgorde van de tracks verslepen, met de 3-streepjes naast elke track.

Spotify DJ tips

Alfabetisch sorteren kan ook, in elke Afspeellijst: veeg in de lijst naar beneden, en tik dan de 3-streepjes, rechtsboven, naast het zoekfilter.

Instellingen voor Afspelen op mobiel: Equaliser uit

Op je mobiel zie je de instellingen rechtsboven, als je eerst op Bibliotheek klikt. Eventueel moet je daarin ook nog naar links terugvegen totdat je rechtsboven het instelling-ikoon ziet staan. Bij Afspelen kan dan alles zoals onderstaand. Check ook of je Equaliser en de Bedieningsgeluiden UITstaan!

Spotify DJ tips

Vliegtuigmodus

Als je je mobiel gebruikt om te draaien dan hoor je je telefoon overgaan op de grote speakers. Lekker dan. Vliegtuigmodus dan maar. Wifi blijft het gewoon doen.

Tracks zoeken binnen Afspeellijst

 • Zoeken kan simpel met het vergrootglas. Maar vaak wil je ook zoeken BINNEN een Afspeellijst:
 • Op de computer: bovenaan doorzoek je heel Spotify, maar verder naar onder kun je ook zoeken in de playlist: bij Filter (of tik ⌘-F)
 • Op je telefoon:, in een playlist: veeg naar beneden. Via de 3 streepjes kun je daar ook sorteren op Titel, Artiest, Toegevoegd of Persoonlijk (dat is je eigen volgorde)
 • Zoeken in DJay Pro:  het vergrootglas heeft een dropdown. Kies daar voor Zoeken in jouw playlist, of juist in heel Spotify / iTunes

Download playlists voor offline gebruik

Wifi en 4G heb je inmiddels overal, maar mocht het er toch niet zijn, dan kun je van te voren playlists downloaden. Die blijven een maand staan, daarna worden ze automatisch gewist. In elke playlist kan je rechtsboven op “Downloaden” klikken. Op mobiel zit dat rechtsboven elke playlist, bij de drie puntjes. Je kan daarna Spotify in de offline modus zetten. Op de Mac zit dat op een rare plek, in Menu > Spotify. Op Mobiel zit het bij Instellingen > Afspelen (Instellingen staan rechtsboven, maar alleen bij Bibliotheek. En daarin moet je ook nog eerst naar links terugvegen).

Als je DJay Pro gebruikt, moet je de wifi op je laptop WEL aanlaten, desnoods via Personal hotspot op je mobiel. Die Wifi is nodig voor allerlei details zoals BPM.

Bij Instellingen is ook een knop Data Saver. Alleen handig als je mobiele data wil besparen. Er worden dan minder plaatjes getoond en de Streaming kwaliteit wordt op Laag ingesteld. Moet je dus als DJ niet doen.

Verder verbruikt Spotify geen data uit je bundel als je T-Mobile hebt, ook niet in de online modus. Datavrije muziek heet dat. Ook Deezer, Apple Music en andere streaming diensten verbruiken bij T-Mobile geen data.

Die download-bestanden zijn uiteraard beveiligd en legaal. Het is ook wel mogelijk om illegaal bestanden te downloaden, zoals met een Spotify Music Downloader of gewoon met torrents. Of via audio capturing zoals Soundflower.

Geen wifi? 4G met personal hotspot

Als je geen wifi hebt kun je de 4G van je mobiel doorschakelen naar je laptop. Dat kan via Bluetooth, USB of wifi. USB is het handigst, dus met je iPhone-kabeltje. Op je iPhone ga je naar Instellingen > Mobiele data > Persoonlijke hotspot. Op je Mac gaat het verder vanzelf, of je klikt het Wifi ikoon, en dan Open Netwerkvoorkeuren. Daar kies je dan je iPhone.

Goede versie of remasters zoeken

Dat hoeft gelukkig in Spotify niet meer, want van de meeste tracks is vaak alleen maar de meest recente of de beste remaster beschikbaar. Blijft over dat je ook nog de goede versie moet hebben, van de juiste artiest. Kan nog best lastig zijn! Zet je per ongeluk de totaal verkeerde versie op!

Afstandsbediening

Als je draait vanaf Spotify op je laptop of PC, dan kun je je mobiel als afstandsbediening gebruiken. Werkt ook zonder wifi, zelfs over 2G. Bij het opstarten van Spotify krijg je dan de vraag waar je de muziek wil afspelen. Of klik de groene tekst op de player, onderaan, om dat alsnog te kiezen.

DJ software zoals Djay Pro

Het is natuurlijk leuker om zelf te mixen, te beatmatchen, effecten en filters aan te zetten et cetera, als een echte DJ zeg maar. Daar zijn goede apps voor zoals Djay Pro. Die is betaalbaar (55,-), en werkt perfect op IOS en op computers. Je kan je lokale muziek (iTunes bibliotheek) daarin afspelen, en Spotify kan je ook gebruiken. BPM en toonsoort komt er bij elk nummer bij te staan, en je kan uit verschillende grafische interfaces kiezen. Er zijn ook gratis DJ-apps, of gratis versies van de betaalde apps.

djay pro spotify mac ios iphone ipad

Digitale Audio Out, USB Sound Card, Dac

Ook al klinkt de hoofdtelefoon-uitgang van je Mac / iPhone / iPad best redelijk: het kan beter. Bovendien heb je als DJ twee uitgangen nodig: een voor het zaalgeluid, en een voor je hoofdtelefoon. Met een externe USB audiokaart (DAC) kan dat. Je luistert dan op je hoofdtelefoon de volgende track,  terwijl de huidige track over de speakers klinkt via de DAC. In de DJ-software kies je bij de hoofdtelefoon de uitgang op je Mac, en voor het zaalgeluid de DAC. In dit artikel een aantal tips, tests en reviews over de beste DAC’s. Een goede goedkope is deze Breeze Audio / K.GuSS voor 24,-. Een goede DAC met analoge ingangen is deze  Focusrite Scarlett van 135,-.

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer

USB MIDI Controllers

Met een externe Midi controller heb je alles in één. Op zo’n controller zitten alle fysieke knopjes: faders, toonregeling, scratch-pads, sync-buttons et cetera. Ze zijn er in alle soorten en maten, de goedkoopste zijn iets van 100 euro. Vaak zit er ook al een audiokaart in, dus dan heb je die USB DAC van hierboven niet nodig. Er zijn modellen met een dock voor je iPhone of iPad, of met USB voor je laptop, of met allebei. Een tip is de Numark Party Mix, zie de review daarover. Ook te koop op Amazon Duitsland, snelle levering, voor 83,-

numark party mix midi controller spotify dj

iTunes en Spotify, 24 bit

Veel tips die hierboven staan kun je ook in iTunes gebruiken. Je kan iTunes opstarten met Option ingedrukt: dan kun je een aparte DJ-bibliotheek maken, die bijvoorbeeld op een externe schijf of SD-kaart staat.

Voeg deze iTunes Library toe aan Spotify, via Spotify > Voorkeuren > Lokale bestanden. Zie dan ook Bibliotheek > Lokale bestanden.
Je kunt deze tracks herkennen aan het download-pijltje erachter.
Van tracks die al in Spotify stonden, wordt nu het lokale iTunes-bestand gebruikt. Beter! Want je eigen bestanden zijn bijvoorbeeld 24 bit. Zo wordt Spotify dus een 24 bit super-HD Audio player!

Karaoke

Met apps als LyricsX of MusiXmatch kan je de lyrics tonen zodat je mee kan zingen: Karaoke! De tekst scrollt automatisch en kun je ook kanjergroot full screen zetten. Op je telefoon kan dat ook met Shazam. Als je software gebruikt zoals DJay Pro dan kun je ook het Mid uit de muziek halen, dan haal je grofweg de originele stem weg. Maar dat kan veel beter met de VST plugin 2s-vocal-remover. Nadeel is dat MusiXmatch niet werkt met DJay Pro. En voor Karaoke heb je ook twee goede microfoons nodig, eigenlijk liever draadloos via UHF, en eigenlijk ook nog met een mengpaneel, met aparte toonregeling voor de microfoons, en eigenlijk ook nog een groot TV-scherm. Best wel een dingetje dus.

Nog meer DJ tips, nu we toch bezig zijn

 • DJay Pro: als je je Library verandert (je voegt bijv wat toe) dan moet je de Library refreshen want anders zie je die nieuwe tracks niet
 • Je kan je Library beter van tevoren opnieuw Analyzen. Het kan ook wel tijdens het draaien, maar dat duurt best lang per track. Eenmaal gedaan blijft die info (BPM en toonsoort etc) onthouden, ook je cue- en startpoints, als je de library maar laat staan waar die stond.
 • Sorteer op BPM. Naarmate de set (of het blokje) vordert kies je steeds hogere BPM, zodat de energie steeds hoger wordt. Beatmatchen naar een van de volgende tracks is dan ook heel soepel en makkelijk:
 • Beatmatchen: Lock de tone, zodat de toonhoogte niet veranderd. Start de nieuwe track op het juiste moment (op de 1 van een couplet/refrein). Kies dan bij de huidige track Sync, of schuif langzaam het tempo naar het tempo van de nieuwe track. Zet dan de fader (langzaam of snel) om. Combineer dat eventueel met EQ / filters. Zodat je bijvoorbeeld Bass, Mid of High uit de oude track weghaalt, en die vervangt door Bass, Mid of High van de volgende track.
 • Een ander truukje is om markers / cuepoints te zetten in de nieuwe track, en op de maat van de oude track die als Sample te gebruiken. Na 4 of 8x schakel je hard over naar de nieuwe track. Op die manier kun je grote sprongen in BPM maskeren.
 • Een veelgebruikte truuk is om in het stukje voor de drop (als de beat met de bassdrum er weer in komt) de bas er langzaam uit te halen. Precies op de drop gooi je de bas er dan weer vol in.

27 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Geweldig leuke interessante info. Dankjewel.
  Sinds een paar maanden gebruik ik ook spotify.
  Ik ben ook hobby DJ maar ik heb helemaal niet de intensie om spotify te gebruiken om te mixen.
  Daarvoor koop ik mijn tracks via Bandcamp, Juno en Beatport.
  Maar ik vind Spotify wel heel fijn om nummers en albums te beluisteren.
  Als ik dan tracks vind die ik graag wil gebruiken om mee te spelen dan koop ik ze.
  Maar nu komt het grote probleem;
  Ik heb al een paar maanden een proefabonnement premium van Spotify. Dat is nu sinds twee maanden over gegaan in een betaald abonnement.
  Ik gebruik voor al mijn geluidsweergave via mijn laptop de geluidskaart/ DAC van mijn Traktor S4 mk3. Het werkt voor alles prima. Behalve voor de Spotify app.
  Web player doet het goed maar app niet.
  Als ik een track aanklik dan gaat ie door het lijstje van de tracks in de playlist of album en dan komt er de melding. Kan niet afspelen. Als je de nummers op je computer hebt dan kan je ze importeren.
  Zoiets.
  Ik heb geprobeerd via contact met Spotify dit op te lossen maar zonder resultaat.
  Help,
  Dankjezo veel!

  1. Als de web player wel werkt, dan zou ik die gewoon gebruiken!
   Een andere manier (maar illegaal) is een Spotify Music Downloader.
   Kan ook zonder software: speel de track af en neem die direct intern op,
   bijvoorbeeld via Soundflower op een Mac.

  2. Hoi hoi, ik heb een vraag namens mijn zoon (13). Hij heeft sinds kort een dj set (hercules)en probeert nu via deezer muziek op de app te krijgen. Het downloaden lukt wel, maar hij komt niet verder dan dat helaas. Heb jij tips voor hem?

   Groetjes Carmen

   1. Als je via deezer download dan is dat voor offline te luisteren dus word het niet opgeslagen als bestand je kunt volgens mij wel een Hercules gebruiken djay daar kun je wel met Spotify of deezer koppelen en hoef je alleen maar liedjes te zoeken op Deezer of Spotify

 2. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Ik stelde jou die vraag al eens eerder (augustus 2017) maar kreeg toen geen antwoord.
  Alvast bedankt, Luc

   1. Dat is idd zo, maar wel omslachtig. Ik zou dan voor één programma 15 playlists moeten maken met telkens één track. Zit er geen mogelijkheid in het systeem van Spotify om na elk nummer te stoppen ipv het volgende te laten horen?

 3. Hallo Aartjan,

  Ik ben (nog) een leek, maar heb de “Numark Mixtrack Pro II met DJ Software controller with audio vo” op het oog.
  Is deze compatible met spotify? Wat dat is wat ik graag wil.

  Zou jij mij hierover willen informeren?

  Mvg,
  Paul Wageningen

  1. “The Mixtrack Pro II comes shipped with Serato DJ Intro. Spotify is not included nor can it be used with Serato DJ Intro. Our iDJ Pro and Mixdeck Quad controllers can use Spotify with the djay 2 app. The djay 2 app can only be used with an iPad, iPhone or iPod Touch.”
   Kortom, zo te zien kan het niet.

  1. Op feestjes wel, internetradio denk ik ook wel, als duidelijk is dat het Spotify is. Commercieel draaien op grote feesten mag niet, niet van Spotify zelf, en ook niet van BUMA / STEMRA.

 4. ik heb nu ook djay pro voor op de windows laptop alleen speelt hij de spotify nummers niet volledig af hij begint op driekwart van het nummer weer overnieuw. kan niet ontdekken waar dit aan ligt het aftellen gaat ook gewoon door en je kan niet zien dat hij terug springt echt klote =(

 5. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Alvast bedankt, Luc

 6. Hoi Aartjan, tof stuk! Precies waar ik naar zocht.
  Ik ben van plan om te gaan draaien met een externe focusrite en DjayPro.
  Nou weet ik alleen niet of er internet/wifi op de locatie aanwezig is.
  Ik kan mijn spotify playlisten wel offline zetten maar als er geen internetverbinding is kan DjayPro geen verbinding maken met Spotify.

  Weet jij of ik data gebruik als ik van mijn iphone een hotspot maak en binnen DjayPro met Spotify ga draaien met lijsten die op offline staan?

  Alvast bedankt,
  Wim

  1. Ik heb laatst gedraaid met Spotify in offline modus maar wel met wifi aan, in Djay Pro. Dat ging helemaal goed. Ik denk dat de offline nummers geen data verbruiken, ook niet in DJay Pro, maar dat Djay Pro alleen internet nodig heeft voor extra dingen zoals BPM en toonsoort van elk nummer.

   Maar wat belangrijker is: Spotify verbruikt helemaal geen data meer uit je bundel in de meeste abonnementen, zelfs niet in de online modus. Want alle streaming diensten mogen dat nu! Probleem opgelost!

   1. Mag ik eens vragen hoe je dat doet, is zeer interessant mijn internet viel uit en kon dus niet verbinden met spotify, wil je aub eens uitleggen hoe jij dat doet, alvast merci

    1. Eerst de playlist offline zetten: Playlist Rechtsklik (of 3 puntjes) > Downloaden.
     Dan in Spotify > Menubalk Spotify > Offline modus kiezen.
     En dan dus je wifi WEL aanlaten gek genoeg, evt via Personal hotspot van je mobiel. Wifi is mogelijk nodig voor een paar details zoals BPM of iets met registratie, of alleen voor Djay Pro.

Geef een reactie