Spotify DJ tips

– Update: 24 september 2022 –

Feestje? Met Spotify of Apple Muziek heb je alle dance tracks en alle hitjes direct bij de hand. Wifi heb je niet eens nodig, met je 4G. Hierbij alle Spotify DJ tips, om muziek te draaien op feestjes vanaf telefoon, iPad of laptop. En Apple Music werkt ongeveer net als Spotify.

Streaming in hoge kwaliteit

Als je een Premium account of een Family Account hebt, dan kun je in de Voorkeuren van Spotify het geluid op Hoge Kwaliteit zetten. In de App zit dit bij Bibliotheek en dan de Instellingen-knop rechtsboven. Hoe harder je de muziek zet, hoe hoger de geluidskwaliteit moet zijn. En dat is op feestjes dus extra belangrijk.

Spotify DJ tips: hetzelfde Volume

De ene track klinkt harder dan de andere. Dat is niet erg handig op de dansvloer. Er is een knop in de Voorkeuren van Spotify, onderaan bij Geavanceerde Instellingen: ”Hetzelfde volume instellen voor alle nummers”. Die kan AAN (maar het output-signaal is dan wel zachter).

Op de mobiele App: HomeInstellingen > Afspelen > Volume normaliseren

Een ander knopje daaronder is Volume: Hard, Normaal of Zacht. De meeste mensen willen een hard signaal, zodat op kleine speakers – telefoon of Bluetooth speaker – het geluid lekker hard kan. Maar audiofiele hifi-puristen verafschuwen dat juist, want het is een compressor / limiter. Daarmee verlies je dynamiek en dat is vermoeiend voor je oren. Met deze knop kan je dat in drie standen zetten. Iedereen blij! Hard is dus voor kleine speakers of in de auto, Normaal voor gemiddeld gebruik en feestjes en Zacht is voor elke dikke vette stereo-installatie / koptelefoon.

Crossfade

Als je geen DJ software hebt, dan zit er in Spotify in ieder geval nog een crossfade: in de Voorkeuren, onderaan bij Geavanceerde Instellingen. Zet de schuif daar op 12 seconden. De kans is nu groter dat er geen pauzes vallen, en het vanzelf in elkaar overloopt… Je kan helaas niet handmatig crossfaden. Een knopje Crossfade Now to Next zou ideaal zijn (Spotify, luistert U mee?). Je kan ook een DJ app of mini-mixertje gebruiken – zie verderop.

Op de mobiele App zit Crossfade bij HomeInstellingen (wieltje rechtsboven) > Afspelen

UPDATE: Spotify kan ook zelf DJ’en. Met de nieuwe knop Automix. Werkt verrassend goed – maar lang niet in alle afspeellijsten. Zie deze blog.

Gebruik een Playlist…

Maak een nieuwe Playlist en klik het pijltje “Downloaden” aan. Alle tracks die je nu in de playlist gooit, worden meteen gedownload, zodat alles goed blijft lopen, ook met slechte wifi of langzame 4G. De volgorde kan je aanpassen met de drie puntjes > Playlist bewerken. Dan kan je tracks verslepen, naar de juiste volgorde.

…of gebruik de Wachtrij

Wachtij op de computer: Zoek een nummer. Kan gewoon tijdens het draaien. Rechtsklik (of klik de drie puntjes) en kies In wachtrij zetten. Rechtsonder staat het wachtrij-ikoon. In die wachtrij kun je de volgorde van tracks nog aanpassen door ze te verslepen. Kan gewoon tijdens het draaien, zolang je maar niet een nummer dubbelklikt, want dan start het direct.

Spotify DJ tips

Wachtrij op de telefoon: Zoek een nummer. Klik de 3 puntjes en kies In  wachtrij zetten. Kan gewoon tijdens het draaien. Als je een nummer maar niet aanklikt, want dan start het direct.

Maar waar is die Wachtrij dan, op je telefoon? Klik onderaan op de huidige track. Dan komt de player groot in beeld, met rechtsonder het wachtrij-ikoon. Daar is-ie dus!

Dat onduidelijke icoontje is inmiddels gewijzigd, naar een net zo onduidelijk ander icoontje

Klik daarop, en je kan dan de volgorde van de tracks verslepen, met de 3-streepjes naast elke track.

Sorteren

Alfabetisch sorteren kan ook, in elke Afspeellijst: veeg in de lijst naar beneden, en klik rechtsboven het zoekfilter. Je kan daar op allerlei manieren sorteren.

Instellingen voor Afspelen op mobiel: Equaliser uit

Op je mobiel zie je de instellingen rechtsboven, als je eerst op Bibliotheek klikt. Eventueel moet je daarin ook nog naar links terugvegen totdat je rechtsboven het instelling-ikoon ziet staan. Bij Afspelen kan dan alles zoals onderstaand. Check ook of je Equaliser en de Bedieningsgeluiden uitstaan!

Spotify DJ tips

Gebruik je eigen tracks in Spotify

Je eigen tracks kun je ook in Spotify afspelen. Zowel je gedownloade MP3-tjes als je HD 24 bit top-HiFi. Dus ook vinyl! Heel leuk. Je eigen tracks staan in Bibliotheek > Lokale bestanden. In welke mappen Spotify mag kijken staat bij Instellingen > Nummers weergeven.

Vliegtuigmodus

Als je je mobiel gebruikt om te draaien dan hoor je je telefoon overgaan op de grote speakers. Lekker dan. Vliegtuigmodus dan maar…

Tracks zoeken binnen Afspeellijst

 • Zoeken kan simpel met het vergrootglas. Maar vaak wil je ook zoeken BINNEN een Afspeellijst:
 • Op de computer: bovenaan doorzoek je heel Spotify, maar verder naar onder kun je ook zoeken in de playlist: bij Filter (of tik ⌘-F)
 • Op je telefoon:, in een playlist: veeg naar beneden. Via de Filters kun je daar ook sorteren op Titel, Artiest, Toegevoegd of Persoonlijk (dat is je eigen volgorde)
 • Zoeken in DJay Pro:  het vergrootglas heeft een dropdown. Kies daar voor Zoeken in jouw playlist, of juist in alles op Tidal

Download tracks voor offline gebruik

Wifi en 4G heb je inmiddels overal, maar mocht het er toch niet zijn, dan kun je van te voren playlists downloaden. Die blijven een maand staan, daarna worden ze automatisch gewist. In elke playlist kan je rechtsboven op “Downloaden” klikken. Op mobiel zit dat rechtsboven elke playlist, bij de drie puntjes. Je kan daarna Spotify in de offline modus zetten. Op de Mac zit dat op een rare plek, in Menu > Spotify. Op Mobiel zit het bij Instellingen > Afspelen (Instellingen staan rechtsboven, maar alleen bij Bibliotheek. En daarin moet je ook nog eerst naar links terugvegen).

Als je DJay Pro gebruikt, moet je de wifi op je laptop WEL aanlaten, desnoods via Personal hotspot op je mobiel. Die Wifi is nodig voor allerlei details, zoals BPM en zo.

Bij Instellingen is ook een knop Data Saver. Alleen handig als je mobiele data wil besparen. Er worden dan minder plaatjes getoond en de Streaming kwaliteit wordt op Laag ingesteld. Moet je dus als DJ niet doen.

Die download-bestanden zijn uiteraard beveiligd en legaal. Je kan ook op andere manieren downloaden, zoals met een Spotify Music Downloader, of via torrents. Of via audio capturing zoals Soundflower. Of via Youtube downloaden.

Geen wifi? Gebruik je Hotspot

Als je geen wifi hebt is er nog je hotspot. Op je iPhone ga je naar Instellingen > Mobiele data > Persoonlijke hotspot. Op Android: Instellingen > Draagbare hotspot.

Goede versie of remasters zoeken

Dat hoeft gelukkig in Spotify niet meer, want van de meeste tracks is vaak alleen maar de meest recente of de beste remaster beschikbaar. Blijft over dat je ook nog de goede versie moet hebben, van de juiste artiest. Kan nog best lastig zijn! Zet je per ongeluk de totaal verkeerde versie op!

Afstandsbediening

Als je draait vanaf Spotify op je laptop of PC, dan kun je je mobiel als afstandsbediening gebruiken. Bij het opstarten van Spotify krijg je dan de vraag waar je de muziek wil afspelen. Of klik de groene tekst op de player, onderaan, om dat alsnog te kiezen.


Commercieel draaien op grote feesten mag officieel niet van Spotify, en is ook verboden door BUMA / STEMRA. Bovendien kan je Spotify nu niet meer gebruiken op alle DJ software:

DJ software zoals Djay Pro

– – – UPDATE: Spotify doet het in geen enkele DJ-software meer! Ook in de oudere versies niet. Alleen Tidal doet het nog, voorlopig dan  – – –
Zelf mixen, beatmatchen met effecten en filters en zo: daar zijn goede apps voor, zoals Djay Pro. Die is betaalbaar (55,-), en werkt perfect op IOS en op computers. Je kan je lokale muziek (je eigen tracks en de iTunes bibliotheek) afspelen, maar qua streaming services helaas alleen nog Tidal. BPM en toonsoort komt er bij elk nummer bij te staan, en je kan uit verschillende grafische interfaces kiezen:

djay pro spotify mac ios iphone ipad

In de nieuwste versie van Djay Pro zit een Neural AI engine, die het wel heel erg makkelijk maakt om twee tracks exact in de maat te mixen. Echt briljant! Geavanceerde filters zoals de Vocals / Drums / Bass / Harmonics weghalen of Solo zetten kan hij inmiddels ook. Zelfs automatisch, in de overgangen. Amazing!

Je kan Spotify ook op een ander device gebruiken, via een top-DAC, en dat mixen met je laptop (of met een tweede telefoon) met zo’n mini-mixer:

Mini audio mixer
Die mini audio mixer kan je van stroom voorzien met elke USB telefoonlader, met dit kabeltje

Digitale Audio Out, USB Sound Card, Dac

Ook al klinkt de hoofdtelefoon-uitgang van je Mac / iPhone / iPad best goed: dat kan beter. Bovendien heb je als DJ twee uitgangen nodig: een voor het zaalgeluid, en een voor je hoofdtelefoon. Met een externe USB audiokaart (DAC) kan dat. Je luistert dan op je hoofdtelefoon de volgende track – via de minijack, terwijl de huidige track over de speakers klinkt – via de DAC. In de DJ-software stel je dat in. Zie ook dit artikel over de beste DAC’s. Een goede DAC met ook nog analoge ingangen (voor instrumenten en microfoons) is deze  Focusrite Scarlett van 135,-.

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s

USB MIDI Controllers

Met een externe Midi controller heb je alles in één. Op zo’n controller zitten alle fysieke knopjes: faders, toonregeling, scratch-pads, sync-buttons et cetera. Ze zijn er in alle soorten en maten, de goedkoopste zijn iets van 100 euro. Vaak zit er ook al een audiokaart in, dus dan heb je die USB DAC van hierboven ook niet nodig. Er zijn modellen met een dock voor je iPhone of iPad, of met USB voor je laptop, of met allebei. Een tip is de Numark Party Mix, zie de review daarover. Topdingetje! Ook te koop op Amazon.

numark party mix midi controller spotify dj

iTunes / Apple Muziek en Spotify

Veel tips die hierboven staan kun je ook in iTunes / Apple Muziek gebruiken. Als je Apple Muziek opstart met Option/Alt ingedrukt kun je een aparte DJ-bibliotheek kiezen, die bijvoorbeeld op je externe schijf of SD-kaart staat.

Deze Library kan je ook toevoegen aan Spotify, via Spotify > Voorkeuren > Lokale bestanden. Bij Bibliotheek zie je die nu, te herkennen aan het download-pijltje erachter.

24 bit HD Audio

Met de tip hierboven kan je dus ook lokale 24 bit tracks in Spotify afspelen.

Karaoke

Met apps als LyricsX of MusiXmatch kan je de lyrics tonen zodat je mee kan zingen: Karaoke! (UPDATE: kan nu eindelijk ook weer direct in Spotify) De tekst scrollt automatisch en kun je ook kanjergroot full screen zetten. Op je telefoon ook, en het kan daar ook met Shazam.

Als je software gebruikt zoals DJay Pro dan kun je ook het Mid uit de muziek halen, dan haal je grofweg de originele stem weg. In de nieuwe DJay Pro zit zelfs een echte Vocal remover. Er is ook de VST plugin 2s-vocal-remover.

Voor Karaoke heb je ook twee goede microfoons nodig, liefst draadloos via UHF, en ook nog een mengpaneel, en een groot TV-scherm. Best wel even organiseren dus!

Nog meer DJ tips, nu we toch bezig zijn

 • Sorteer op BPM. Naarmate de set (of het blokje) vordert kies je steeds hogere BPM (beats per minute), zodat de zaal een orgastisch hoogtepunt bereikt ;). Beatmatchen naar de volgende tracks is dan ook veel makkelijker:
 • Beatmatchen: Lock de tone, zodat de toonhoogte niet veranderd. Start de nieuwe track op het juiste moment (op de 1 van een couplet/refrein). Kies bij de huidige track Sync of schuif de tempo’s naar elkaar toe, en beluister via de koptelefoon of de “1” gelijk valt. Pas aan tot ze gelijkvallen.
 • Zet dan de crossfader om en gebruik daar eventueel filters bij: haal bijvoorbeeld Bass, Mid of High uit de oude track weg (of de Vocals en Harmonies).
 • Een andere truuk is om markers / cuepoints te gebruiken in de nieuwe track, en op de maat van de oude track die als Sample te gebruiken. Na 1 tot 8x schakel je hard over naar de nieuwe track. Op die manier kun je grote sprongen in BPM maskeren.
 • Met die markers kun je ook een fragment loopen, bijvoorbeeld 16 maten. Kan zonder markers ook.
 • Startpunt en eindpunt bij elke track instellen. Bij sommige tracks wil je er pas bij de beat in, en je moet er meestal ook op tijd uit.
 • Een veelgebruikte truuk is om in het stukje voor de drop (als de bassdrum er weer in komt) de bas er langzaam uit te halen (of een ander filter). Op de drop gooi je ‘m er weer vol in.
 • De sandwichformule, net als op de radio: Nieuwe onbekende tracks doe je dan tussen twee bekende tracks in.
 • De Volume-truuk: een nieuwe track zet je aan het begin wat harder, dan knalt-ie er in. Daarna doe je het volume onmerkbaar weer telkens iets omlaag.

32 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Helaas, Spotify op DJay pro doet het sinds vrijdag niet meer :(
  Tot vorige week kon ik het gewoon nog altijd gebruiken, ook toen de ondersteuning al jaren was weggevallen, door mijn Djay pro 1.0 te downloaden en te gebruiken. Maar nu is dan kennelijk toch iemand wakker geworden bij Spotify en heeft het geblokt. Jammer, want het was onwaarschijnlijk handig. Altijd alle nummers -ook alle verzoekjes- bij de hand. En suggesties tijdens het draaien… maar ja. Dat wordt denk ik een TIDAL account aanschaffen. En mijn playlists downloaden.

  1. – – – UPDATE: geen enkele DJ software werkt nog met Spotify helaas! – – –
   De oplossing is dan om een extra player voor Spotify te gebruiken (bijvoorbeeld je telefoon) via een mengpaneeltje of mixertje. Of om toch Tidal te nemen, voor zolang dat nog duurt dan…

  2. Neem een Abbo op tidal, transfereer je playlists van spotify naar tidal met een appje en zeg spotify op. Dat is het simpelst. Tidal is wel iets minder uitgebreid maar zal toch 90% van je playlist gewoon spelen.

 2. Geweldig leuke interessante info. Dankjewel.
  Sinds een paar maanden gebruik ik ook spotify.
  Ik ben ook hobby DJ maar ik heb helemaal niet de intensie om spotify te gebruiken om te mixen.
  Daarvoor koop ik mijn tracks via Bandcamp, Juno en Beatport.
  Maar ik vind Spotify wel heel fijn om nummers en albums te beluisteren.
  Als ik dan tracks vind die ik graag wil gebruiken om mee te spelen dan koop ik ze.
  Maar nu komt het grote probleem;
  Ik heb al een paar maanden een proefabonnement premium van Spotify. Dat is nu sinds twee maanden over gegaan in een betaald abonnement.
  Ik gebruik voor al mijn geluidsweergave via mijn laptop de geluidskaart/ DAC van mijn Traktor S4 mk3. Het werkt voor alles prima. Behalve voor de Spotify app.
  Web player doet het goed maar app niet.
  Als ik een track aanklik dan gaat ie door het lijstje van de tracks in de playlist of album en dan komt er de melding. Kan niet afspelen. Als je de nummers op je computer hebt dan kan je ze importeren.
  Zoiets.
  Ik heb geprobeerd via contact met Spotify dit op te lossen maar zonder resultaat.
  Help,
  Dankjezo veel!

  1. Als de web player wel werkt, dan zou ik die gewoon gebruiken!
   Een andere manier (maar illegaal) is een Spotify Music Downloader.
   Kan ook zonder software: speel de track af en neem die direct intern op,
   bijvoorbeeld via Soundflower op een Mac.

  2. Hoi hoi, ik heb een vraag namens mijn zoon (13). Hij heeft sinds kort een dj set (hercules)en probeert nu via deezer muziek op de app te krijgen. Het downloaden lukt wel, maar hij komt niet verder dan dat helaas. Heb jij tips voor hem?

   Groetjes Carmen

   1. Als je via deezer download dan is dat voor offline te luisteren dus word het niet opgeslagen als bestand je kunt volgens mij wel een Hercules gebruiken djay daar kun je wel met Spotify of deezer koppelen en hoef je alleen maar liedjes te zoeken op Deezer of Spotify

 3. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Ik stelde jou die vraag al eens eerder (augustus 2017) maar kreeg toen geen antwoord.
  Alvast bedankt, Luc

   1. Dat is idd zo, maar wel omslachtig. Ik zou dan voor één programma 15 playlists moeten maken met telkens één track. Zit er geen mogelijkheid in het systeem van Spotify om na elk nummer te stoppen ipv het volgende te laten horen?

 4. Hallo Aartjan,

  Ik ben (nog) een leek, maar heb de “Numark Mixtrack Pro II met DJ Software controller with audio vo” op het oog.
  Is deze compatible met spotify? Wat dat is wat ik graag wil.

  Zou jij mij hierover willen informeren?

  Mvg,
  Paul Wageningen

  1. “The Mixtrack Pro II comes shipped with Serato DJ Intro. Spotify is not included nor can it be used with Serato DJ Intro. Our iDJ Pro and Mixdeck Quad controllers can use Spotify with the djay 2 app. The djay 2 app can only be used with an iPad, iPhone or iPod Touch.”
   Kortom, zo te zien kan het niet.

  1. Op feestjes wel, internetradio denk ik ook wel, als duidelijk is dat het Spotify is. Commercieel draaien op grote feesten mag niet, niet van Spotify zelf, en ook niet van BUMA / STEMRA.

 5. ik heb nu ook djay pro voor op de windows laptop alleen speelt hij de spotify nummers niet volledig af hij begint op driekwart van het nummer weer overnieuw. kan niet ontdekken waar dit aan ligt het aftellen gaat ook gewoon door en je kan niet zien dat hij terug springt echt klote =(

 6. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Alvast bedankt, Luc

 7. Hoi Aartjan, tof stuk! Precies waar ik naar zocht.
  Ik ben van plan om te gaan draaien met een externe focusrite en DjayPro.
  Nou weet ik alleen niet of er internet/wifi op de locatie aanwezig is.
  Ik kan mijn spotify playlisten wel offline zetten maar als er geen internetverbinding is kan DjayPro geen verbinding maken met Spotify.

  Weet jij of ik data gebruik als ik van mijn iphone een hotspot maak en binnen DjayPro met Spotify ga draaien met lijsten die op offline staan?

  Alvast bedankt,
  Wim

  1. Ik heb laatst gedraaid met Spotify in offline modus maar wel met wifi aan, in Djay Pro. Dat ging helemaal goed. Ik denk dat de offline nummers geen data verbruiken, ook niet in DJay Pro, maar dat Djay Pro alleen internet nodig heeft voor extra dingen zoals BPM en toonsoort van elk nummer.

   Maar wat belangrijker is: Spotify verbruikt helemaal geen data meer uit je bundel in de meeste abonnementen, zelfs niet in de online modus. Want alle streaming diensten mogen dat nu! Probleem opgelost!

   1. Mag ik eens vragen hoe je dat doet, is zeer interessant mijn internet viel uit en kon dus niet verbinden met spotify, wil je aub eens uitleggen hoe jij dat doet, alvast merci

    1. Eerst de playlist offline zetten: Playlist Rechtsklik (of 3 puntjes) > Downloaden.
     Dan in Spotify > Menubalk Spotify > Offline modus kiezen.
     En dan dus je wifi WEL aanlaten gek genoeg, evt via Personal hotspot van je mobiel. Wifi is mogelijk nodig voor een paar details zoals BPM of iets met registratie, of alleen voor Djay Pro.

Geef een reactie