Hiby FC3 review: voordelige mini-DAC

Hiby FC3 review mini DAC Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff

– Update: 20 augustus 2024 –

Dit is een korte review over de nieuwe populaire Hiby FC3 mini-DAC. Je optimaliseert daarmee het geluid uit je telefoon, tablet of laptop, zodat de muziek (ook Spotify en zo) veel beter kan klinken op je oordopjes / koptelefoon – of van je telefoon naar je stereo, via een audiokabeltje, met deze DAC ertussen.

Hiby is een populair merk in voordelige audio en deze nieuwe FC3 is een hit. Hij staat hier voor €39. Er zit een Sabre ES9281 Pro DAC-chip in en die klinkt uitstekend, alhoewel de duurdere Loconaq A1 met AK4493 chip erin nog wel duidelijk hoorbaar beter klinkt. Die is vaak moeilijk te vinden, vandaar deze zoektocht naar waardige vervangers.

Voordelen

  • +Uitstekende audiokwaliteit, tot 32bit / 384kHz met MQA en HiRes
  • +Klein en licht: 8 gram
  • +Voordelige hoge bouwkwaliteit van aluminium
  • +Met USB-C en USB, of naar keuze met Lightning (iPhone)
  • +Met volume-knoppen
  • +Kan ook met microfoon-headsets gebruikt worden
  • +De kleur van het lampje geeft de bitrate aan
  • +Met mooi opbergdoosje en luxueuze verpakking
  • +Werkt met iPhone, Android, Mac en Windows

Nadelen

  • Blijft qua audiokwaliteit achter bij de duurdere toppers
  • Er zijn ook goedkopere zoals deze die vrijwel net zo goed klinken

Maar doet-ie het ook op de iPhone 15?

Veel van dat soort DAC’s doen het niet op de iPhone 15 (die nieuwe, met USB-C) of op iPads. Maar wees gerust: deze doet het wel! Getest en werkend. Deze goedkope doet het trouwens ook.

WVNTSK (wat verder nog ter sprake kwam ;)

Die volumeknoppen zijn bijzonder, maar voor mij niet belangrijk. En die extreem hoge bitrate of MQA ook niet: doe deze test maar eens. De geluidskwaliteit van de DAC zelf (en van je oordopjes) maakt een veel groter verschil dan een hogere bitrate. En met Spotify, Apple Music, CD’s en zelfs met 24bit heb je sowieso geen 32bit nodig.

Verder vind ik een buizen-DAC nog mooier klinken. En een DAC heeft alleen zin bij een digitaal signaal. Dat is niet altijd zo, want soms komt er analoog geluid uit USB-C:

Analoog of digitaal geluid op USB-C?

Op sommige Android-telefoons komt er analoge audio uit de USB-C. Dan heeft een DAC geen zin. Om dat te checken is er de app ‘USB Audio Checker’.

Je kan dan met de app “USB Audio Player PRO” de interne DAC omzeilen en zo toch nog je eigen DAC gebruiken voor een beter geluid.

  • Hiby FC3 review: conclusie

    Hij is prima voor die prijs, maar een Loconaq A1 met AK4493 chip klinkt nog wel duidelijk hoorbaar mooier, dynamischer, voller, opener en ruimtelijker. Die is wel wat duurder en moeilijk te vinden, maar er zijn nu ook andere DAC’s met AK4493, zoals deze Colorfly.

    Wil je het juist heel goedkoop, dan is er deze mini-DAC voor €9 met CX31993 chip. Die is nog veel kleiner, met een beter en soepeler kabeltje en die klinkt vrijwel net zo goed als deze Hiby. En daar kan ook een microfoonsignaal doorheen. Maar deze Hiby heeft dan weer volumeknoppen!

  • Deze Hiby FC3 heeft 70mW @ 32Ohm aan output power
  • Zie verder het lange artikel over DAC’s, met alle mogelijkheden en soorten
  • Zie ook de review over de Loconaq A1 voor meer informatie zoals de TEST-OPSTELLING
Hiby FC3 review Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Klein, licht, van aluminium, met volume-knoppen
opbergdoosje Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Met mooi opbergdoosje
Hiby FC3 review DAC goedkoop Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Die DAC rechts kost €9, is veel kleiner en klinkt vrijwel net zo goed
Hiby FC3 review met USB-C en USB Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Er zit zowel een USB-C als USB-kabeltje bij
DAC kleurcodes bitrate Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Het lampje met de kleurcodes voor de bitrate
bitrate kleurcodes hiby fc3
Rood: geen signaal. Blauw: 48kHz. Groen: 192kHz/DSD64. Lichtgroen: 384kHz/DSD128. Paars: MQA.
LOCONAQ A1 AK4493 vs Hiby FC3 Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
De grotere Loconac A1 met AK4493 chip klinkt nog weer beter
Tot 32bits en 384kHz

Deze Hiby FC3 review was niet gesponsord. Ik kocht ‘m zelf. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen. Dat maakt voor de prijs niet uit en dan blijft de blog in leven – en reclamevrij. DANK U, LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hallo Aartjan,
    Na jou tips gisteren de Fidelio X2hr besteld en vandaag ontvangen, zit nu te genieten :-)
    Ik luister het meest flac files vanaf mijn mobiel veel 24 bit-96khz en 24 bit-192kHz.
    Tot nog toe gebruik ik een goedkoop dac kabeltje van graveaudio van ca. 9 euro en het klinkt zelfs nu al goed maar ben natuurlijk wel benieuwd wat een goede Dac zou doen, echter veel links hier werken niet meer.
    Ik twijfel tussen deze Hiby FC3 of de Fiio KA 11 beide rond de 35/37 euro.
    Echter staan er ook nog wel een paar met de door jou aangeraden AK4493SEQ chip o.a. een Shanling of een Colorfly maar deze zijn beide rond de 90 euro.
    Vind dat nogal een verschil maar wil wel gelijk een goede voor langere tijd!
    Ga ik heel veel verschil merken met die goedkopere en vind jij dit het prijsverschil waard?

    1. Ja ik vind het prijsverschil het zeker waard. Fiio KA11 komt hier binnenkort ook als review, maar mijn verwachting is dat die zeer vergelijkbaar is met deze FC3, alleen kleiner en handiger.

      1. Oké bedankt voor de info!
        Na nog wat meer reviews heb ik deze voor 49,- besteld op Amazon…
        Moondrop Dawn Pro Portable USB Digital to Analog Inverter DAC with Amplifier, Dual CS43131 DAC 32 Bit / 384KHz DSD256 Decoder Headphone Amplifier https://amzn.to/3AqE7Vk
        Ik twijfelde nog tussen deze en de Fiio KA13 maar meerdere reviewers omschreven de Moondrop als wat meer naar de “warme” kant wat ook mijn voorkeur zou hebben.

  2. Hi Aartjan,
    Misschien een stomme vraag maar heeft het zin om een telefoon (met Spotify) met een DAC aan te sluiten op een autoradio.
    Alvast bedankt voor je antwoord!

    Groeten,

    Marcel

      1. Ik merkte in mijn vorige auto een enorm verschil met de DAC op de mini jack van mijn auto radio, in vergelijking met alleen de mini jack op de radio. Ik hoorde geluiden die ik nooit eerder had gehoord!

        1. Een mini jack geeft een analoog signaal af. Dan zou een dac nooit kunnen werken: het enige wat een dac kan, is een digitaal signaal omzetten naar een analoog signaal.

  3. Ha Aartjan, graag wil ik je attent maken op de Fiio ka11, die al voor 35 euro bij wifimedia te koop is. Ik heb deze aangeschaft omdat ik er hele goede recensies over las en ik vind hem in het gebruik ook handiger. Het is meer een verlengstuk van je bedrade koptelefoon. Het geluid vind ik, zeker voor de prijs, erg goed. Ik maak me sterk dat Hiby een beter geluid heeft. Ik heb daarnaast ook een loconaq E1 (de opvolger van de door jou aangeprezen A1) die ik zeer goed vind, net wat verfijnder allemaal, maar het verschil is alleen te horen in een rechtstreekse vergelijking. Voor mij een grote aanrader. Ik vermoed dat de Fiio nu standaard aan mijn koptelefoon komt vast te zitten.

Geef een reactie