Loconaq A1 review: voordelige top-DAC

Loconaq A1 review ak4493 DAC

– Update: 17 januari 2023 –

Loconaq? Zeg maar gerust LOCO DAC! Want dit is een TE gekke DAC. Crazy kwaliteit. Gestoord goede prijs ook. Waanzinnig mooi geluid. Okee, genoeg loco-woordgrapjes. Hier mijn Loconaq A1 review. Serieus! 

Ik test veel DAC’s. Het liefst goedkope, want die zijn soms verrassend goed. In dit geval dus zelfs waanzinnig goed. Zie mijn overzicht met de beste DAC’s in alle soorten en maten. Daar komt deze Loconaq A1 met stip op nummer één, in prijs-kwaliteit. Deze Loconaq A1 met AK 4493 is hier te koop (inmiddels wel een stuk duurder geworden, rond de 90,-).

Heb je Android?

Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’. Je kan dan de Nederlandse app USB Audio Player PRO gaan gebruiken. Die kan wel de interne DAC omzeilen, ook met Spotify en Qobuz en zo.

Geluidskwaliteit

Het geluid is namelijk vrijwel net zo goed als een Zishan T1 met AK4497 dac-chip. En dat is wat mij betreft al de top. Zie die review. Beter hoeft niet. In deze Loconaq zit een AK4493-chip. Japanse topkwaliteit. Dat scheelt nog maar heel weinig met die AK4497. Die is misschien nog net ietsje beter, maar het is nauwelijks aan te wijzen waar het dan nog aan ligt. Een fractie ruimtelijker, een heel ietsje pietsje warmer. Maar dan heb je het over extreem kleine verschillen, en deze Loconaq is JUIST ruimtelijk en warm. Als geen ander! Dus waar heb je het dan nog over. Die Loconaq was ook nog eens waanzinnig goedkoop: 50 euro.

Het is een warm en ongekend gedetailleerd geluid. Het lijkt wel analoog. Zijdezacht hoog, zonder scherpte. Superstrakke bassen. Een vol en warm middengebied, zonder verlies aan detail. En het kan ook HARD, zonder enige vervorming. Een heerlijk geluid.

Naast de DAC-chip gaat het ook om het versterker-deel. Na het aansluiten had ik per ongeluk de muziek op vol volume, eventjes in mijn oortjes. Gedurende die seconde hoorde ik het al: het geluid was zo strak, zo zuiver en zo mooi dat het keiharde geluid niet eens pijn aan mijn oren deed. Dat zegt wel wat over de kwaliteit van de versterker.

Je krijgt dus voor die lage prijs de top. Beter is er eigenlijk niet. Duurder wel: andere top-DAC’s kunnen zo duizend euro kosten. Neem de allerbeste oordopjes erbij – zoals de Qoa Vesper, de TRN V90s of de KZ ASX – en je hebt een audiofiele topset voor superweinig.

Enorme aanrader dus. Het is een mini DAC, zo klein als een USB-stick. Er zit een kort USB-C-kabeltje bij, naar USB-C. De uitgang is 3,5 mm minijack. Je kan er een grote koptelefoon op aansluiten, of kleine oordopjes. Of via een kabeltje naar de ingang van je top-hifi-set.

Het kabeltje en de stekkers zijn stevig, mooi en perfect. Dat is belangrijk, want mijn vorige kabeltje van de TRASAM is alweer kapot. Over de TRASAM Q1 gesproken: die was al waanzinnig goed, maar deze Loconaq is nog weer een stuk beter. Hij is ook duurder, maar hij is elke euro meer ook waard.

Je kan deze Loconaq ook direct op Android en iPad met usb-C aansluiten. Op Android werkt het vaak meteen of je moet ergens iets met HQ Audio aanzetten (en er zijn apps zoals USB Audio Player PRO voor Android). Op iPhones kan je ‘m ook gebruiken, met een Lightning-adapter. Zoals deze verloopkabel (Lightning > USB-C):

Het microfoon-geluid gaat er niet doorheen. Dus als je gaat bellen, moet je de microfoons van je telefoon gebruiken.

Het stroomverbruik van de Loconaq op mijn MacBook Air is 1,7W. Dat kan ik zien met Coconut Battery.

Wat is een DAC?

Met een DAC kan je de geluidskwaliteit van je computer of telefoon verbeteren. De DAC zet de digitale data om naar echt analoog geluid. Het zit ook al in je computer of telefoon, maar daar is het maar een goedkoop onderdeel. Dat kan veel beter! Een DAC heet ook wel USB-geluidskaart of audiokaart, of hoofdtelefoonversterker. Veel Audio Players kan je ook als DAC gebruiken.

24 bit en 32 bit

Hij kan ook 24 bit en zelfs 32 bit tot maar liefst 768Hz. De kleur van het kleine LED-lampje geeft dat aan. In je computer kan je dat instellen, op een Mac bijvoorbeeld bij de Audio/Midi setup:

audio midi setup 24 bit

Loconaq A1 review: conclusie

De beste DAC wat mij betreft. Het verschil met de allerbeste DAC’s, die veel duurder zijn, hoor je nauwelijks meer. En dit is dan veel goedkoper. Een warm, en ongekend gedetailleerd mooi geluid. Topkwaliteit, en enorme aanrader. De Loconaq A1 is hier te koop. De enige manier voor nog mooier maar ander geluid is een buizenversterker.

UPDATE: misschien is deze nieuwe ESS ES9281C net zo goed of beter: er kan in ieder geval ook een microfoon in. Wellicht volgt hier een review.

Loconaq A1 review DAC
Verpakt in een heel klein doosje
Loconaq A1 review
Uitstekend kort kabeltje van USB-C naar USB-C
Loconaq A1 review
De uitgang is 3,5mm minijack. Kan naar je dikke stereo-set, of naar een koptelefoon

Zo’n kabeltje van minijack naar tulp voor je stereo-set heb je wel ergens liggen:

Zie het overzicht met de beste DAC’s. In het kort:

 • De best klinkende betaalbare DAC is de Zishan DSD (vanaf 95,-)
 • Moet het piepklein? Neem dan deze met Sabre ES9280C DAC-chip (30,-).
 • Een tussenmaatje, geschikt voor ALLES, dus IOS / Android / USB / USB-C / Mac / Windows is de TRASAM Q1 (21,-): klein, goedkoop, multifunctioneel, zuinig met stroom en een waanzinnig TOP-geluid voor die prijs.
 • Is het voor een grote stereo-set? Van je computer of media player naar je stereo? Neem dan de verbeterde en complete KGUSS DAC-K3 (47,-).
  Of de absolute top: de LOXJIE D20 (220,-)
 • Moet het draadloos? Dan moet er TOSLink en zo op, zoals bij deze DAC. Dan heb je ook een ontvanger nodig, zoals een Media Player, of een Google Chromecast.
 • Of is het voor het geluid van je TV, en hoeft er geen USB op? Dan kan je deze goedkope Neoteck voor 15,- overwegen.
 • Moet er een analoge INGANG op, voor muzikanten of om analoge muziek te digitaliseren? Neem dan de Focusrite Scarlett (135,-).
  Of kijk op deze blog over Audio digitaliseren.

Loconaq A1 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio en vergelijk het met een Zishan T1 met AK4497. En ook met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Phiips Fidelio X2. En mijn allerbeste oordopjes, uit de Titanen-strijd. Zie ook mijn Bass HiFi test playlist, publiek op Spotify:

Deze Loconaq A1 review is niet gesponsord. Er staan affiliate links in, maakt voor de prijs niet uit. Zo verdien ik wat bij als je bestelt via de links in het artikel. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

42 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Voor de AK chip liefhebbers, de AK4493SEQ chip wordt weer geproduceerd door AKM en zit in de Shaling UA3. Deze is op dit moment verkrijgbaar voor rond 90 euro.

 2. Beste Aartjan,

  Met veel plezier lees ik de artikelen over IEM’S en DAC’S.

  Momenteel ben ik nog aan het oriënteren voor de juiste IEM (waarschijnlijke de Kz Zex Pro). Het liefst een IEM waarmee ik niet aan EQ hoef te sleutelen. En van de DAC’S ben ik geïnteresseerd in de Loconaq A1 met AK 4493 of de TRASAM Q1.

  Ik heb hierover een paar vragen en hoop dat je mij hiermee verder kan helpen.

  1. Heb je de loconq en Trasam wel eens vergeleken met de Audioquest Dragonfly Cobalt en zo ja wat zijn de verschillen?

  2. Momenteel heb ik nog een Android telefoon (nokia 8.1) en speel ik muziek via Apple Music omdat Apple inmiddels ook high-res audio heeft. Werkt Apple Music ook bitperfect naar de Toconaq of Trasam zonder USB Audio Player Pro? Of moet je dan tidal of qobuz hebben. En zou het dan ook werken met offline albums als ik buiten huis ben zodat ik niet hoeft te streamen over mijn data bundel?

  Ik hoor graag van je en of ook van de medelezers.

  Vriendelijke groet, Jurriaan

  1. Ja het werkt ook offline. Op Android kan er ook analoge audio uit USB-C komen, dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er een app: ‘USB Audio Checker’.

     1. Ik heb de dragonfly cobalt helaas niet in bezit. Ik ben juist aan het oriënteren. Mocht ik de Cobalt wel in handen krijgen laat ik het weten.
      Eerst nog eens ontdekken of mijn huidige tefeloon via USB-C een digitaal signaal kan uitgeven zoals je in je artikelen schrijft.
      Ik denk wel dat het handig kan zijn voor de lezers te weten dat de USB-C socket van de telefoon geen speling mag hebben zodat er geen contact verlies ontstaat ivm dropouts. De USB-C poort van mijn telefoon heeft bijvoorbeeld wat mankementen en de USB-C poort eerst zou moeten vervangen. Ik heb al geprobeerd de poort softvrij te krijgen maar dat mocht helaas niet helpen. Misschien handig voor de lezers om rekening mee te houden voor de lezers voor ze en USB-Dac aanschaffen voor onderweg. Dank voor alles mooie review Aartjan.

      Groet, jurriaan

 3. Je link “Lightning-adapter (8,-)” toont een pagina met het bericht: “Sorry, the page you requested can not be found:( “. Ga ik niet kopen. Maar gewoon ter informatie.

 4. Heb nu een aantal maanden de Trasam Q1 en Loconaq ESS ES9281C. Beide top dac’s! Erg blij mee. Denk dat ik in vervolg wel voor de Loconaq A1 ga ipv de ESS ES9281C. Deze klinkt t zelfde qua kwaliteit als de Trasam Q1 alleen met beduidend meer kracht. Volume is duidelijk hoger.

  Het grote minpunt van de ESS ES9281C is het kabeltje. Deze is ontzettend fragiel. Dusdanig dat ik oprecht als de dood ben dat ie snel stuk gaat. Ik gebruik hem hierdoor zelden, eigenlijk alleen in situaties dat ie op een bureau ligt. Zonde want het geluid is echt top! T lampje geeft ook duidelijk aan wat voor geluid ie afspeelt (als je de betekenis van de kleuren onthoud). Ik heb een stukje tape over t lampje gedaan want in een donkere kamer was het rete fel irritant.

  De minpunten zijn dus eigenlijk alleen fysiek, het geluid waar t om gaat heb ik niks op aan te merken. Super goed, zelfde als de Trasam Q1 maar met meer ‘kracht’.

 5. Ik pieste, net als anderen, ook naast het Loconaq A1 potje, maar ze bieden inmiddels een E1 als alternatief aan, met een ES9038Q2M 3.5Mm Se 100Mw én 2.5Mm gebalanceerde Uitgang 200Mw Amp. Die heb ik besteld, zou er half november moeten zijn. Als ik ‘m heb kunnen uitproberen laat ik mijn bevindingen weten. En oh ja, trasam q1 verscheept nu ook vanuit Italië voor een kleine 18 euro, maar dan zonder kabeltje geloof ik.

 6. Aartjan,

  Stel, ik wil met zo’n DAC mijn telefoon aan mijn hifi-setje hangen (en dat wil ik omdat ik via Chromecast, wat ik nu gebruik Qobuz niet gapless kan afspelen, en dat is zo’n afknapper, en ik heb nog een ongebruikte telefoon liggen…) – hoe hang ik de telefoon dan ook nog aan de oplader?

 7. Hallo Aart Jan, Die lightning naar micro USB kabel werkt niet met de Trasam Q1. Ik krijg melding dat device niet wordt ondersteund. Terwijl beide geschikt zouden moeten zijn met IOS. Heb je nog tips? Grtz, Klaas

 8. Dag Aartjan

  Dit is misschien wel een hele simpele vraag, maar kan ik de Ibasso Dac DC02.
  Ook gebruiken als geluidskaart voor mijn pc (windows) ik heb een usb-c/usb verloopstekker dus.
  Mijn onboard geluidskaart is vermoedelijk naar de gallemiezen.
  Ik hoor graag van u.

  Groet en bedankt
  Paul Heijtel

 9. Leuke review! Ik heb redelijk gevoelige IEMs besteld (Moondrop Blessing 2: Dusk) met een impedantie van 22 Ohms. Ik moet een DAC hebben die de gevoeligheid goed aankan en geen ‘hiss’ doorgeeft. Op zich lijkt onderhavige DAC daar goed geschikt voor, maar ik wil ook per se een microfooningang (al dan niet als TRRS aansluiting in de headphone uitgang). Enige tips? Ik keek persoonlijk naar de Schiit Hel 2, maar die die heeft wel onnodig veel kracht en lange levertijd. Ik sta in principe overal voor open. De buizenversterker ziet er leuk uit en lijkt als bijvangst goed geschikt om met de RCA’s het signaal door te geven naar mijn stereoversterker en B&W boxjes, maar ik zie ook daar geen microfooningang.

   1. Ja had ik gezien, maar wat betreft geluidskwaliteit is die ingehaald toch? Ik zie ook deze staan HIDIZS S3 (Sonata III), is die beter? Ik vind het prima om rond de 200 uit te geven als dat nodig is en ik vind het niet erg om een groter kastje te hebben met een volumeknop omdat het hoofdzakelijk voor PC gebruikt zal worden.

 10. Indien je telefoon een interne DAC heeft en je toch de externe DAC wil gebruiken.
  In de instellingen van Android OTG activeren, externe DAC aansluiten en je bent vertrokken.

 11. Op de Ali site die ik je stuurde staat idd een micro usb kabel, maar kijk je verder dan verkopen ze ook een lightning naar usb C kabel

Geef een reactie