Zo laat je alle links van Google Discover openen in je eigen browser

google discover standaard browser instellen

– Update: 28 oktober 2024 –

Google Discover is fijn, leuk en goed: dat is het gepersonaliseerde nieuwsoverzicht als je naar rechts veegt, op Android. Maar alles wat je aanklikt opent dan wel in Chrome, zelfs als dat niet je standaard browser is. Huh? Ik wil dat bijvoorbeeld in Firefox. En er was daar nog meer vreemds mee aan de hand.

Ik gebruik Google Discover ontzettend veel, gewoon als nieuws. Maar ik wil die links dus openen in Firefox, om veel redenen – die staan hier in dit artikel, zoals de Adblocker.

Die instelling om je eigen browser te kiezen (voor de links van Google Discover) is moeilijk te vinden. Het zit hier, in de Instellingen op Android 12 / 13 / 14:

Google Discover links openen in eigen browser Firefox
Ga naar Instellingen > Google
Google services instellen
Dan naar Alle services > Zoeken, Assistent etc
google discover instellingen android
Dan naar “Andere instellingen”
Google Discover links openen in eigen browser Firefox
En vink dan deze UIT

Nu openen alle links die je aanklikt weer direct in je standaard browser (bij mij dus Firefox). Waarna ik dan meestal meteen ook op de Reader-knop druk. Dat leest veel makkelijker en fijner, met bijkomend voordeel dat je vaak het artikel toch nog gratis kan lezen als het achter een paywall staat.

Het lijkt een doelbewuste strategie van Google om deze instelling voor de standaard browser zo vaag te houden, of zelfs vrijwel onmogelijk,  om zo nog meer persoonlijke data te vergaren, via Chrome. Dus niet alleen waar je op klikt, maar vooral ook waar je allemaal NIET op klikt. Want dat ziet en indexeert hij ook allemaal, en dat maakt jouw persoonlijke data nog waardevoller.

Die persoonlijke data kan je op My Activity inzien. Sowieso eens goed om te bekijken, en eventueel af te stellen, want misschien wil je dat helemaal niet. Google is er gelukkig wel transparant over, en je kan er dan ook van alles instellen:

Ik kwam dit allemaal tegen omdat ik mijn Android telefoon geheel opnieuw moest instellen. Een hoop werk, maar wel leerzaam, voor dit soort blogs. Die gaan vaak over dingen die niet via Google te vinden zijn.

Ik had bij het opnieuw instellen de backup willen gebruiken, maar dat kon helaas niet, dit keer. Ja, ook bij mij gaan dit soort dingen mis! ;)

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Bedankt voor deze.
    Toevallig net een splinternieuwe Google Pixel 9 Pro XL gekregen en was me al aan het ergeren.
    Ondanks dat ik Android 14 heb kan ik zeggen dat het nog onder de zelfde instellingen weggestopt zit.
    Nu kan ik weer verder met mijn favoriete browser Opera.

Geef een reactie