Welke browser is de beste? Firefox? Tor?

– Update: 18 juli 2023 –

Vroeger had iedereen Explorer, maar dat was de slechtste browser ooit, en het dreef alle webdevelopers tot wanhoop. Er zaten veel fouten in, en het volgde de  Webstandaarden niet eens. Dat is ook nooit meer goedgekomen, ook niet met Edge. Inmiddels heeft iedereen Google Chrome, en op de Mac Safari. Die hebben allebei dezelfde “motor”, namelijk Webkit. Veel beter, gelukkig. Maar die hebben ook nadelen. Welke browser is nu dan weer de beste? Firefox? Opera? Tor?

Over de nadelen van Safari had ik al een hele blog geschreven. Kort gezegd, de beste Adblocker (uBlock Origin) werkt er niet meer in, en ook niet in Chrome. Een ander nadeel van Chrome en Safari is dat het erg veel resources van de computer vraagt. Het zijn enorm zware programma’s geworden. En Chrome is van Google, met zijn enorme data-honger.

Dus stapte ik over op Opera. Betrouwbaar, Noors, licht, snel, slim, goed, veilig, met ingebouwde VPN. Dacht ik. Maar Opera blijkt 100% Chinees te zijn. De  eigenaar is een schimmige Chinese conglomeratie. Weg is je veiligheid, je VPN, de betrouwbaarheid. En de broncode is nu gesloten, dus niemand weet wat er precies gebeurt met je browse-gegevens.

Dus stapte ik over op Firefox. De oudste. De echte. De oorsprong. Het volgt alle webstandaarden. uBlock Origin werkt ook gewoon, als plugin / extensie. En er zit standaard ook al een Adblocker in Firefox. Verder werkt alles, en het lijkt voorlopig snel, stabiel en niet al te zwaar voor je computer.

De Reader-weergave vind ik ook erg belangrijk, en die zit ook standaard in Firefox. Uitstekend zelfs, ik gebruik dat heel vaak. Cmd-Alt-R op de Mac. Of Menu > Beeld > Lezerweergave.

En een VPN moet je toch gewoon zelf doen. Nooit eentje nemen die gratis is. En liever ook geen Amerikaanse.

UPDATES

Wil je nog meer veiligheid, neem dan Tor. Die browser is hier als beste getest. Het is grotendeels Firefox, met wat wijzigingen, en heeft ook dezelfde Reader Mode. uBlock Origin werkt  ook exact hetzelfde.

Maar ze hadden voorheen geen goede Fullscreen (nu dus wel). Zie deze blog Firefox in Full screen zonder balkjes (kiosk mode).

Je kan Fullscreen inmiddels ook weer verlaten met Escape.

21 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. MS Edge werkt niet goed met MS webdiensten. Je kon bijvoorbeeld geen map uploaden in OneDrive, wat met andere browsers wel kan. Kansloos dus.

   1. Edge is tegenwoordig gebaseerd op chromium. Mappen uploaden kan wel.
    De tweede browser is snel, betrouwbaar, veilig en veel meer.
    En met minder resources.

   2. Volgens mij is je mening gebaseerd op gedateerde inforrnatie. Het Edge team van Microsoft is in november 2018 overgestapt op het Chromium project en had haar eerste beta in juni vorig jaar. Sinds 15 januari is “oude” Edge vervangen door de Chromium gebaseerde opvolger. Een browser die het Google lastig maakt, zeker in een Office 365 omgeving waar Edge volledige integratie heeft.
    https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/whats-new

 1. Je zegt over VPN “nooit een Amerikaanse nemen”. Dat klinkt aannemelijk en zet me aan het denken (VPN zit nu in mijn Norton pakket). Heb je een suggestie voor een Europese VPN?

 2. Ik heb Linux Mint 20 op mijn pc’s. Die biedt standaard Firefox. Die add blocker doet het inderdaad prima en Firefox zelf is heel snel en doet alles wat hij moet doen.

Geef een reactie