Welke browser is de beste? Firefox? Tor?

– Update: 22 april 2024 –

Explorer was de slechtste browser ooit, en het dreef alle webdevelopers tot wanhoop. Er zaten veel fouten in, en het volgde de Webstandaarden niet eens. Dat is nooit meer goedgekomen, ook niet met het nieuwe Edge. Inmiddels heeft iedereen Google Chrome, en op de Mac Safari. Maar die hebben ook nadelen. Welke browser is nu dan de beste? Firefox? Opera? Tor?

Over de nadelen van Safari had ik al een blog geschreven. Kort gezegd, de beste Adblocker (uBlock Origin) werkt er niet meer in, ook niet in Chrome. Verder zijn Chrome en Safari veel te grote en te zware programma’s geworden. En Chrome is van Google, met zijn enorme data-honger.

Dus stapte ik over op Opera. Betrouwbaar, dacht ik. Noors, licht, snel, veilig, met ingebouwde VPN, dacht ik. Maar Opera blijkt 100% Chinees te zijn. De  eigenaar is een schimmige Chinese conglomeratie. Weg is je veiligheid, je VPN, de betrouwbaarheid. En de broncode is gesloten, dus niemand weet wat er precies gebeurt met je data.

Dus stapte ik over op Firefox. De oudste. De echte. De oorsprong. Het volgt als enige alle webstandaarden. En uBlock Origin werkt gewoon, dat is de beste Adblocker. Verder werkt alles snel en stabiel en het is ook niet zo zwaar voor je computer. En ik gebruik het ook als standaard browser op mijn telefoon en tablet.

De Reader-weergave zit ook in Firefox. Uitstekend zelfs, ik gebruik dat heel vaak. Cmd-Alt-R op de Mac. Of Menu > Beeld > Lezerweergave. Of gewoon het knopje, rechts in de adresbalk.

En een VPN moet je toch gewoon zelf doen. Nooit eentje nemen die gratis is. En liever ook geen Amerikaanse VPN.

UPDATES

Wil je nog meer veiligheid, neem dan Tor. Die browser is hier als beste getest. Het is grotendeels Firefox, met wat wijzigingen. Kies er een betaalde VPN bij naar keus.

21 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. MS Edge werkt niet goed met MS webdiensten. Je kon bijvoorbeeld geen map uploaden in OneDrive, wat met andere browsers wel kan. Kansloos dus.

   1. Edge is tegenwoordig gebaseerd op chromium. Mappen uploaden kan wel.
    De tweede browser is snel, betrouwbaar, veilig en veel meer.
    En met minder resources.

   2. Volgens mij is je mening gebaseerd op gedateerde inforrnatie. Het Edge team van Microsoft is in november 2018 overgestapt op het Chromium project en had haar eerste beta in juni vorig jaar. Sinds 15 januari is “oude” Edge vervangen door de Chromium gebaseerde opvolger. Een browser die het Google lastig maakt, zeker in een Office 365 omgeving waar Edge volledige integratie heeft.
    https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/whats-new

 1. Je zegt over VPN “nooit een Amerikaanse nemen”. Dat klinkt aannemelijk en zet me aan het denken (VPN zit nu in mijn Norton pakket). Heb je een suggestie voor een Europese VPN?

 2. Ik heb Linux Mint 20 op mijn pc’s. Die biedt standaard Firefox. Die add blocker doet het inderdaad prima en Firefox zelf is heel snel en doet alles wat hij moet doen.

Geef een reactie