– Update: 5 december 2018 –
Dat Wifi en Bluetooth je batterij snel leegmaken is een mythe. Veel mensen zetten wifi of Bluetooth uit wegens het stroomverbruik. Ik deed dat ook altijd. Maar ik heb het toch maar eens uitgezocht, en er is blijkbaar geen reden om het uit te zetten. Er zijn juist goede redenen om het altijd aan te laten. Hierbij een paar feiten (voor iOS, maar het is voor Android vergelijkbaar):
- Als WiFi niet actief verbonden is, wordt er ook geen stroom verbruikt. Ja, het scant elke 15 seconden naar netwerken, maar dat verbruikt nauwelijks stroom (minder dan 1 mW).
- Als WiFi in gebruik en verbonden is, verbruikt dat continu 30 mw, ongeacht of gegevens worden overgezet. Maar de mobiele verbinding gebruikt 50 tot 500 mw, afhankelijk van de signaalsterkte, bij data en spraak. Dus WiFi is altijd beter.
- Bluetooth gebruikt geen stroom, tenzij het verbonden is met een apparaat. Het heeft dus geen zin om het uit te zetten. En als je het wel af en toe gebruikt, dan wil je het dus al helemaal niet uitschakelen.
- Als het luistert naar Bluetooth-apparaten gebruikt het geen meetbare energie, zoals WiFi wel doet.
- Als Bluetooth een verbinding met een apparaat heeft, verbruikt het 2,5 mW. Dat is zo weinig dat je telefoon daar pas na ongeveer 3 maanden leeg van zou raken. Sommige Bluetooth-apparaten trekken meer stroom; de meeste zijn 10 mw. Dat is nog steeds weinig.
Wat zijn andere redenen waarom sommige gebruikers wifi uitschakelen?
- Ter bescherming tegen hackers: maar er zijn geen bekende hacks die wifi gebruiken met de huidige iOS, dus dit is geen reden om wifi uit te zetten.
- Om niet te worden gevolgd: Er zijn methodes om je locatie volgen door je WiFi-adres (MAC-adres) te detecteren. Apple verzon een manier om dit te blokkeren: iOS verzendt nu een willekeurig MAC-adres, tenzij het is verbonden. Je kan dus niet worden gevolgd via wifi. Behalve als er een verbinding is, bijvoorbeeld met de “gratis” WiFi van een winkel of cafe. De oplossing is dan om naar Instellingen / WiFi te gaan en ‘Vraag om verbinding’ UIT te schakelen. Dan heb je ook geen last meer van irritante pop-ups. Alleen je vertrouwde wifi wordt gevonden, en hij zoekt niet verder (tenzij je handmatig verbindt).
Waarom zou je altijd Wifi en Bluetooth aanlaten?
Er is dus geen reden om het uit te zetten.
- Wifi biedt geassisteerde GPS (aGPS) voor locatieservices. Dus zelfs als je geen GPS-satellietsignalen kunt ontvangen, kan je iOS-apparaat je locatie kennen. En met wifi gaat de GPS-positie-bepaling ook sneller. Bluetooth kan ook gebruikt worden voor positie-bepaling.
- Als de telefoon vergrendeld is, is aangesloten op de voeding en is verbonden met wifi, maakt het iOS-apparaat dagelijks een back-up (als je iCloud-back-ups aan hebt staan). Handig en fijn. Ook je foto’s komen op deze manier als backup automatisch in je iCloud of je Google Photos.
Dit is ook de reden waarom je Wifi en Bluetooth niet meer snel uit kan zetten. Blauw betekent AAN, Wit betekent AAN maar tijdelijk niet verbonden. Locatie doet het dan nog wel. Grijs betekent UIT, maar dat kan je niet snel vanuit Control Center doen. Dan moet je helemaal naar Instellingen > Wifi > Uit.
Of je moet tegen Siri zeggen: “Zet wifi uit”.
Een deel van dit atikel is grofweg een vertaling van deze tekst op Discussions.apple.com
De conclusie is dus om Bluetooth en WiFi gewoon altijd AAN te laten. Je kan helaas de 4G niet vervangen door wifi. Dat zou nog eens handig zijn. Dan zou je veel stroom besparen. Providers zijn hier al wel mee bezig.
UPDATE: als je wifi altijd verbonden is, en je belt en internet vrij weinig, dan gaat je batterij WEL sneller leeg, want dan komt de 30mw van wifi BOVENOP de 50-100mw van 4G.
Verbruikt hotspot (dan is wifi uit) meer stroom dan wifi?
Ja hotspot verbruikt veel meer stroom op je telefoon
herkenbaar, dat vervelende gevoel van druk op het hoofd bij draadloze verbindingen! bij straling (elektromagnetische velden) is het niet simpelweg een kwestie van ‘hoe sterker, des te schadelijker’. Dr. Moolenburgh legt dat duidelijk uit in bijgevoegd filmpje (de moeite waard om helemaal te kijken, maar vanaf minuut 19 gaat het specifiek hierover) https://www.youtube.com/watch?v=f4cfGbWA1T0
vertrouw gerust op wat je lichaam aangeeft en anders op wat vele internationale wetenschappers hierover hebben gevonden (zie bijvoorbeeld het Bio Initiative rapport https://bioinitiative.org/)
bedraad is veiliger, sneller, efficiënter en stabieler. veel gezondheid toegewenst!
wifi uitzetten doe ik alleen ’s nachts om gerust te slapen en niet wakker te hoeven worden van alle apps en mails. Geluid uitzetten leid overdag overmatig kijken op toestel.
Ik heb nu 2 weken sporthorloge daarbij staat bluetooth altijd overdag aan, had verbruik van telefoon verwacht dat meer was, niet dus. Laat zelfde momenten op. Dus klopt helemaal. (Andriod)
Hoi Aart,
Handig bericht! Waarom ik wel mijn bluetooth zoveel als mogelijk uitzet? Ik krijg er direct een pijnlijk gevoel van in mijn hoofd, een soort vervelende druk. Bluetooth uit, rotgevoel direct weg.
Voelde het ook in een pas aangeschafte tweedehands auto: ergens waren nog een parrot en een aux-device met actieve bluetooth verstopt. Rare druk verdween weer direct toen ik die 2 apparaten had uitgeschakeld. Zou je dit ook eens kunnen bekijken? Dank man, en goed weekend!
In dat geval kan je Bluetooth inderdaad beter uitzetten. Maar de elektromagnetische straling uit je mobiel (2G/3G/4G) is duizend keer sterker (tijdens gebruik) dan Bluetooth. En de wifi (ook die van je buren) is 100x sterker (continu, per wifi-zender). Een draaiende magnetron is zelfs een miljoen keer sterker (tijdens gebruik). Al die straling zit rond 1 a 2Ghz.
Bluetooth indien niet verbonden: 0W
Bluetooth indien verbonden: 0.0025W
Wifi, continu, per zender: 0.1W
Bellen met je mobiel: 1W-2W
Magnetron: 900W
Als je last hebt van elektromagnetische straling kan je het best alle zend-wifi (modems) uitzetten. En bellen met oordopjes, en niet met de mobiel aan je hoofd: want dan zet je je hersens in een magnetron. En ook niet bij een werkende magnetron gaan staan.