Met twee koptelefoons tegelijk luisteren op iPhone of Mac

audio delen

– Update: 10 september 2021 –

Gezellig met twee koptelefoons naar dezelfde muziek luisteren. Of naar een film of tv serie. De ene misschien met draadloze oordopjes, terwijl de andere bijvoorbeeld via de speakers luistert. Of je streamt de muziek naar meerdere kamers tegelijk: multi-room audio. Via wifi of Bluetooth. Dat kan allemaal! Maar het is niet kipsimpel. Hier mogelijkheden voor Mac OS, Windows en IOS.

Twee draadloze headsets tegelijk op je iPhone

Vanaf IOS 13.1 en vanaf de iPhone 8, kan je met twee personen tegelijk muziek luisteren. Met twee draadloze headsets:

Op de iPhone zie je wel ergens een Airplay icoon. Klik dat, en dan op “Deel audio“. Die knop zie je alleen met geschikte oordopjes (zoals AirPods of de Eardopes Plus van 49,-). Je kan nu een tweede doosje AirPods bij de iPhone houden, om die ook te koppelen. Het hoeven geen AirPods te zijn, het kan ook met andere, als er maar een W1 chip in zit.

Je kan ook een tweede iPhone (met zijn eigen AirPods) in de buurt houden van die eerste iPhone, om die zo te koppelen, op dezelfde manier.

Airplay icoon
AirPlay iconen: links voor TV, rechts voor muziek
Klik “Deel audio”: werkt prima met geschikte oordopjes

Je kan helaas die AirPods niet combineren met een bedrade koptelefoon, of met de iPhone speaker. Jammer… Dat kan wel op Mac OS, zie verderop. Maar er zijn ook nog splitter-kabeltjes:

Audio splitters voor minijack

Voor koptelefoons en oortjes met draad is het heel makkelijk. Dan neem je zo’n audio splitter, met 3,5mm mini jack:

audio splitter twee koptelefoons minijack 3,5mm
Audio Splitter voor 3 a 4 euro.

En als je de Lightning Audio adapter kwijt ben (dat verloopje van je iPhone naar bedrade oordopjes) kan je die hier ook los kopen.

Er zijn ook andere splitters, bijvoorbeeld andersom. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + muziek apart, zodat je een losse microfoon kan gebruiken:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Dat kan ook weer anders, voor PC’s met twee uitgangen: 1 voor de microfoon en 1 voor muziek. Die kun je dan samenbrengen naar de driepolige minijack van een headset:

microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack
Microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack oortjes

Maar ik dwaal af.

Op een Mac computer (zoals een MacBook) is er nog meer mogelijk:

Audio op je Mac naar meerdere apparaten tegelijk

Tik ⌘-Spatie en tik “MIDI”. Klik de Audio/MIDI configuratie app (staat in Hulpprogramma’s).

Klik op de Plus linksonder en kies “Multi-uitvoerapparaat”. Je ziet daar beschikbare speakers, headsets en andere uitvoerapparaten. Die kun je aanvinken. Rechtsklik op dit “samengestelde apparaat” en kies “Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer”.

Eventueel moet je daar rechtsboven als Masterapparaat nog de MacBook speakers kiezen. Of ga naar Systeemvoorkeuren > geluid  om dit “Multi-uitvoerapparaat” te kiezen.

Een lange handleiding hierover, in het Engels, met meer plaatjes staat hier.

Draadloze audio Multi-room met Airplay 2 of Airfoil

Met Airplay 2 kan je eindelijk ook audio draadloos naar meerdere kamers of ontvangers streamen. Werkt met verschillende ontvangers, zoals een Airplay Express, een Apple TV, een Google Chromecast, Bluetooth speakers, Media players, of Sonos. Via het Airplay icoon kun je die nu allemaal aanzetten. Als ze maar in hetzelfde netwerk zitten.

Het kan ook met het onovertroffen Airfoil (35,-). Die kon al dat soort dingen al jaren, en nog veel meer ook. Airfoil gebruik ik onder andere voor EQ en voor multi room audio. Het is er voor Mac en Windows. Je kan streamen naar meerdere koptelefoons of ontvangers tegelijk: naar alle devices met Airfoil erop.

Geef een reactie