Met twee koptelefoons tegelijk luisteren op iPhone of Mac

audio delen

– Update: 23 juli 2021 –

Gezellig met twee koptelefoons naar dezelfde muziek luisteren. Of naar een film of tv serie. De ene misschien met draadloze oordopjes, terwijl de andere bijvoorbeeld via de speakers luistert. Of je streamt de muziek naar meerdere kamers tegelijk: multi-room audio. Via wifi of Bluetooth. Dat kan allemaal! Maar het is niet kipsimpel. Hier mogelijkheden voor Mac OS, Windows en IOS.

Twee draadloze headsets tegelijk op je iPhone

Vanaf IOS 13.1 en vanaf de iPhone 8, kan je toch nog met twee personen tegelijk muziek luisteren. Met twee draadloze oordopjes (ofwel twee Bluetooth headsets).

Op de iPhone zie je in elke player ergens wel een Airplay icoon. Klik dat, en dan op “Deel audio“. Die knop zie je overigens alleen als je geschikte oordopjes gebruikt (zoals de Eardopes Plus van 49,-). Je kan nu een tweede doosje AirPods bij de iPhone houden, om die ook te koppelen. Het hoeven niet per se Apple AirPods te zijn. Het kan ook met andere, als er maar een W1 chip in zit.

Je kan ook een tweede iPhone (met zijn eigen Airpods) in de buurt houden van die eerste iPhone, om die zo te koppelen.

Airplay icoon
AirPlay iconen: voor TV en voor muziek
Klik “Deel audio”: werkt prima met geschikte oordopjes

Je kan alleen geen AirPods combineren met een bedrade koptelefoon, of met de iPhone speaker. Jammer… Dat kan wel op Mac OS, zie verderop. Maar er zijn ook nog splitter-kabeltjes:

Audio splitters voor minijack

Voor alle koptelefoons met draad (of oortjes met draad) met 3,5mm minijack is het makkelijk. Dan neem je zo’n audio splitter:

audio splitter twee koptelefoons minijack 3,5mm
Audio Splitter voor 3 a 4 euro.
twee koptelefoons tegelijk 3,5mm minijack
Of deze voor 2 euro
audio splitter 3,5mm mini-jack
De goedkoopste audio splitter is € 1,50

En als je de Lightning Audio adapter kwijt ben (het verloopje van je iPhone naar minijack) kan je die hier ook los kopen.

Er zijn ook andere splitters. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + muziek apart, zodat je bijvoorbeeld een losse microfoon kan gebruiken:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Kan ook andersom, voor PC’s met twee uitgangen: 1 voor de microfoon en 1 voor muziek. Die kun je dan samenbrengen naar de driepolige minijack van een headset:

microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack
Microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack oortjes

Maar ik dwaal af. Vaak heb je helemaal geen mini-jack meer. Zie hierboven, hoe het op je iPhone kan. Op je Mac is er nog meer mogelijk:

Audio op je Mac naar meerdere apparaten tegelijk

Tik ⌘-Spatie en tik “MIDI”. Klik de Audio/MIDI configuratie app. (Je kan het ook starten vanuit Hulpprogramma’s).

Klik op de Plus linksonder en kies “Multi-uitvoerapparaat”. Je ziet daar beschikbare speakers, headsets en andere uitvoerapparaten. Die kun je aanvinken. Dan rechtsklik je op dit “samengestelde apparaat” en kies je “Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer”.

Eventueel moet je daar rechtsboven als Masterapparaat nog de MacBook speakers kiezen. Of soms moet je nog naar Systeemvoorkeuren > geluid  om daar dit “Multi-uitvoerapparaat” te kiezen.

Een lange handleiding hierover, in het Engels, met meer plaatjes staat hier.

Draadloze audio Multi-room met Airplay 2 of Airfoil

Met Airplay 2 kan je eindelijk ook audio draadloos naar meerdere kamers of ontvangers streamen. Werkt met verschillende ontvangers, zoals een Airplay Express, een Apple TV, een Google Chromecast, Bluetooth speakers, Media players, of Sonos. Via het Airplay icoon kun je die nu allemaal aanzetten. Als ze maar in hetzelfde netwerk zitten.

Het kan ook met het onovertroffen Airfoil (35,-). Die kon al dat soort dingen al jaren, en nog veel meer ook. Airfoil gebruik ik onder andere voor EQ’s en voor multi room audio. Het is er voor Mac en Windows. Je kan zelfs vanaf IOS streamen naar meerdere koptelefoons of ontvangers tegelijk (nou ja, met behulp van een een Mac of PC met Airfoil erop dan).

Geef een reactie