Met twee koptelefoons tegelijk luisteren

bluetooth splitter twee koptelefoons tegelijk luisteren

– Update: 17 juli 2023 –

Gezellig met twee koptelefoons naar dezelfde muziek luisteren. Of samen een film kijken met oordopjes. Of muziek streamen naar meerdere speakers via Bluetooth. Hier allerlei mogelijkheden voor samen luisteren op Mac OS, Windows, Android en IOS.

In de huidige Bluetooth-versie (in 2023 dus) zit nog steeds geen audio-delen. Dat komt pas in de volgende versie, met Auracast. Dat wordt ideaal voor oordopjes, koptelefoons en Bluetooth speakers, want er nu twee of meer koppelen is nog steeds heel lastig. Maar het kan wel!

Twee draadloze headsets tegelijk op je iPhone

Vanaf de iPhone 8 kan je met twee personen tegelijk muziek luisteren. Je ziet bij het afspelen wel ergens het Airplay icoon. Klik dat, en klik daar dan op “Deel audio“. Je kan nu een tweede doosje AirPods bij de iPhone houden, om die ook te koppelen. Het kan behalve met AirPods ook met sommige andere oordopjes. Maar het kan ook nog met een tweede iPhone, met zijn eigen oordopjes – het maakt dan niet uit welke. Hou die iPhone dan in de buurt van die eerste iPhone, en koppel ‘m op diezelfde manier:

Airplay icoon
AirPlay iconen: links voor TV, rechts voor muziek
Klik “Deel audio”

Op Samsung-telefoons zit er iets vergelijkbaars.

Bluetooth splitters

Maar er zijn nu ook Bluetooth splitters, zoals deze waarmee je het geluid naar twee koptelefoons tegelijk kan sturen:

bluetooth splitter twee koptelefoons drie BT 5
De USB kan bijvoorbeeld direct in een TV: dan gaat het tv-geluid naar twee koptelefoons. Of je doet muziek via de mini-jack ingang, bijvoorbeeld vanuit een telefoon, en dan doe je de stroom via de USB.

Of deze waar het geluid zelfs naar drie koptelefoons kan. In deze zit er ook nog de batterij, voor een uur of vijf. Deze werken dus met alle oortjes / koptelefoons / speakers, dus ook met Apple AirPods en zo:

drie koptelefoons draadloos splitter bluetooth

Audio splitters met minijack

Er zijn ook splitter-kabeltjes: simpel en perfect als je koptelefoons met draad hebt. Zoals zo’n audio splitter, met 3,5mm mini jack.

En met twee van die bovenstaande Bluetooth splitters erbij kan je dan eventueel zelfs zes speakers of koptelefoons tegelijk gebruiken:

audio splitter twee koptelefoons minijack 3,5mm
Audio Splitter voor een paar euro.

Of je hangt er twee aparte Bluetooth transmitters aan: deze goedkope van een paar euro bijvoorbeeld, aan elke uitgang eentje. Voor z’n tweetjes perfect.

Er zijn ook andere splitters. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + muziek apart, zodat je een losse microfoon kan gebruiken:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Dat kan ook weer anders, voor PC’s met twee uitgangen: 1 voor de microfoon en 1 voor muziek. Die kun je dan samenbrengen naar de driepolige minijack zoals voor een headset:

microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack
Microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack oortjes

Maar ik dwaal af.

Op een Mac (zoals een MacBook) is er nog meer mogelijk, en met apps op je telefoon ook:

Audio op je Mac naar meerdere apparaten tegelijk

Tik ⌘-Spatie en tik “MIDI”. Klik de Audio/MIDI configuratie app (staat in Hulpprogramma’s).

Klik op de Plus linksonder en kies “Multi-uitvoerapparaat”. Je ziet daar beschikbare speakers, headsets en andere uitvoerapparaten. Die kun je aanvinken. Rechtsklik op dit “samengestelde apparaat” en kies “Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer”. In de lijst daarboven klik je elk apparaat aan, om de volumes in te stellen.

Een lange handleiding, in het Engels, met meer details staat hier.

Draadloze audio Multi-room met Airplay 2 of Airfoil

Met Airplay 2 kan je eindelijk ook audio draadloos naar meerdere kamers of ontvangers streamen. Werkt met verschillende ontvangers, zoals een Airplay Express, een Apple TV, een Google Chromecast, Bluetooth speakers, Media players, of Sonos. Via het Airplay icoon kun je die nu allemaal aanzetten. Als ze maar op dezelfde wifi zitten, en als ze maar Airplay hebben.

Het kan ook met Airfoil (35,-). Die kon al dat soort dingen al jaren. Ik gebruik het onder andere voor EQ en voor multi room audio. Bluetooth speakers en koptelefoons staan daar dan ook in de lijst met verbonden speakers.

Dezelfde muziek op alle telefoons, met een app

Een app waarmee je de muziek naar heel veel mensen tegelijk kan uitzenden is bijvoorbeeld Ampme. Iedereen installeert  die app, en de muziek komt dan uit alle telefoons tegelijk (en uit alle daarmee verbonden Bluetooth speakers). Werkt zowel op iPhone als Android.

Geef een reactie