Met twee koptelefoons tegelijk luisteren

audio delen

– Update: 23 december 2022 –

Gezellig met twee koptelefoons naar dezelfde muziek luisteren. Of samen een film kijken met oordopjes. Of muziek streamen naar meerdere kamers: multi-room audio. Via wifi of via Bluetooth. Hier allerlei mogelijkheden voor samen luisteren op Mac OS, Windows, Android en IOS.

In de huidige Bluetooth-versie zit nog geen audio-delen. Dat komt pas in de volgende versie, met Auracast. Dat wordt ideaal, niet alleen voor oordopjes en koptelefoons maar ook voor Bluetooth speakers, want er twee koppelen is nog steeds lastig.

Twee draadloze headsets tegelijk op je iPhone

Vanaf IOS 13.1 en vanaf de iPhone 8, kan je met twee personen tegelijk muziek luisteren. Met twee draadloze headsets:

Op de iPhone zie je wel ergens een Airplay icoon. Klik dat, en dan op “Deel audio“. Kan alleen met geschikte oordopjes. Je kan nu een tweede doosje AirPods bij de iPhone houden, om die ook te koppelen. Het hoeven niet per se AirPods te zijn, het kan ook met sommige andere. Het kan ook met een tweede iPhone (met zijn eigen oordopjes): hou die in de buurt van die eerste iPhone, en koppel ‘m op dezelfde manier:

Airplay icoon
AirPlay iconen: links voor TV, rechts voor muziek
Klik “Deel audio”: werkt prima, met geschikte oordopjes dan

Je kan helaas die AirPods niet combineren met een bedrade koptelefoon, of met de iPhone speaker. Op Samsung-telefoons zit er iets vergelijkbaars.

Maar er zijn ook nog gewone splitter-kabeltjes:

Audio splitters voor minijack

Voor koptelefoons en oortjes met draad is het heel makkelijk. Dan neem je zo’n audio splitter, met 3,5mm mini jack:

audio splitter twee koptelefoons minijack 3,5mm
Audio Splitter voor een paar euro.

En als je de Lightning Audio adapter kwijt ben (dat verloopje van je iPhone naar bedrade oordopjes) kan je die hier ook los kopen (dat is een officiële met MFI).

Er zijn ook andere splitters. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + muziek apart, zodat je een losse microfoon kan gebruiken:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Dat kan ook weer anders, voor PC’s met twee uitgangen: 1 voor de microfoon en 1 voor muziek. Die kun je dan samenbrengen naar de driepolige minijack zoals voor een headset:

microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack
Microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack oortjes

Maar ik dwaal af.

Op een Mac (zoals een MacBook) is er nog meer mogelijk:

Audio op je Mac naar meerdere apparaten tegelijk

Tik ⌘-Spatie en tik “MIDI”. Klik de Audio/MIDI configuratie app (staat in Hulpprogramma’s).

Klik op de Plus linksonder en kies “Multi-uitvoerapparaat”. Je ziet daar beschikbare speakers, headsets en andere uitvoerapparaten. Die kun je aanvinken. Rechtsklik op dit “samengestelde apparaat” en kies “Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer”. In de lijst daarboven klik je elk apparaat aan, om de volumes in te stellen.

Een lange handleiding, in het Engels, met meer details staat hier.

Draadloze audio Multi-room met Airplay 2 of Airfoil

Met Airplay 2 kan je eindelijk ook audio draadloos naar meerdere kamers of ontvangers streamen. Werkt met verschillende ontvangers, zoals een Airplay Express, een Apple TV, een Google Chromecast, Bluetooth speakers, Media players, of Sonos. Via het Airplay icoon kun je die nu allemaal aanzetten. Als ze maar in hetzelfde netwerk zitten en als ze maar Airplay hebben.

Het kan ook altijd al met het onovertroffen Airfoil (35,-). Die kon al dat soort dingen al jaren, en kan nog veel meer. Ik gebruik het onder andere voor EQ en voor multi room audio. Bluetooth speaker en koptelefoon staan ook in de lijst met verbonden speakers.

Geef een reactie