Met twee koptelefoons tegelijk luisteren

audio delen

– Update: 8 augustus 2022 –

Gezellig met twee koptelefoons naar dezelfde muziek luisteren. Of samen een film of serie kijken, maar dan met oordopjes. Of muziek streamen naar meerdere kamers: multi-room audio. Via wifi, of via Bluetooth. Hier allerlei mogelijkheden voor Mac OS, Windows, Android en IOS.

Helaas zit er in de huidige Bluetooth-versie nog geen audio-delen. Dat komt pas in de volgende versie, met Auracast. Dat is ook voor Bluetooth speakers ideaal, want meerdere speakers koppelen is nu ook nog steeds lastig.

Twee draadloze headsets tegelijk op je iPhone

Vanaf IOS 13.1 en vanaf de iPhone 8, kan je met twee personen tegelijk muziek luisteren. Met twee draadloze headsets:

Op de iPhone zie je wel ergens een Airplay icoon. Klik dat, en dan op “Deel audio“. Die knop zie je alleen met geschikte oordopjes (zoals AirPods). Je kan nu een tweede doosje AirPods bij de iPhone houden, om die ook te koppelen. Het hoeven niet per se AirPods te zijn, het kan ook met andere, als er maar een W1 chip in zit.

Je kan ook een tweede iPhone (met zijn eigen headset) in de buurt houden van die eerste iPhone, om die zo te koppelen, op dezelfde manier.

Airplay icoon
AirPlay iconen: links voor TV, rechts voor muziek
Klik “Deel audio”: werkt prima, met geschikte oordopjes dan

Je kan helaas die AirPods niet combineren met een bedrade koptelefoon, of met de iPhone speaker. Op Samsung-telefoons zit er iets vergelijkbaars. Maar er zijn ook nog heel gewone splitter-kabeltjes:

Audio splitters voor minijack

Voor koptelefoons en oortjes met draad is het heel makkelijk. Dan neem je zo’n audio splitter, met 3,5mm mini jack:

audio splitter twee koptelefoons minijack 3,5mm
Audio Splitter voor een paar euro.

En als je de Lightning Audio adapter kwijt ben (dat verloopje van je iPhone naar bedrade oordopjes) kan je die hier ook los kopen.

Er zijn ook andere splitters, bijvoorbeeld andersom. Deze hieronder split het signaal naar microfoon + muziek apart, zodat je een losse microfoon kan gebruiken:

Audio splitter voor externe microfoon en audio
Audio splitter voor externe microfoon en audio

Dat kan ook weer anders, voor PC’s met twee uitgangen: 1 voor de microfoon en 1 voor muziek. Die kun je dan samenbrengen naar de driepolige minijack van een headset:

microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack
Microfoon en geluid naar 3-polige 3,5mm minijack oortjes

Maar ik dwaal af.

Op een Mac (zoals een MacBook) is er nog meer mogelijk:

Audio op je Mac naar meerdere apparaten tegelijk

Tik ⌘-Spatie en tik “MIDI”. Klik de Audio/MIDI configuratie app (staat in Hulpprogramma’s).

Klik op de Plus linksonder en kies “Multi-uitvoerapparaat”. Je ziet daar beschikbare speakers, headsets en andere uitvoerapparaten. Die kun je aanvinken. Rechtsklik op dit “samengestelde apparaat” en kies “Gebruik dit apparaat voor geluidsuitvoer”. In de lijst daarboven klik je elk apparaat aan, om de volumes in te stellen.

Een lange handleiding hierover, in het Engels, met meer plaatjes staat hier.

Draadloze audio Multi-room met Airplay 2 of Airfoil

Met Airplay 2 kan je eindelijk ook audio draadloos naar meerdere kamers of ontvangers streamen. Werkt met verschillende ontvangers, zoals een Airplay Express, een Apple TV, een Google Chromecast, Bluetooth speakers, Media players, of Sonos. Via het Airplay icoon kun je die nu allemaal aanzetten. Als ze maar in hetzelfde netwerk zitten.

Het kan ook altijd al met het onovertroffen Airfoil (35,-). Die kon al dat soort dingen al jaren, en kan nog veel meer ook. Ik gebruik het onder andere voor EQ en voor multi room audio. Bluetooth speaker en koptelefoon staan ook in de lijst met verbonden speakers. Zolang ze met een wifi-ontvanger verbonden zijn kan je streamen naar alle speakers, en naar alle devices met Airfoil erop.

Geef een reactie