Letters niet scherp op Mac OS Mojave?

– Update: 17 januari 2019 –

Kleine letters lijken niet scherp op Mac OS Mojave. Als je MacBook nog geen Retina scherm heeft, dan lijkt je beeldscherm opeens vaag. Of niet goed. Of te oud. Maar dat is helemaal niet zo. Je oude scherm is prima, alleen is de instelling op de Mac niet meer goed. Dat is bij elk nieuw OS telkens weer anders. Bij Yosemite was dat zo, en nu bij Mac OS Mojave ook weer. En op Retina-schermen zijn letters juist te dun en te grijs, dus ook al niet goed leesbaar. Maar zo maak je kleine letters weer scherp en beter leesbaar: 

Ten eerste moet je in Systeemvoorkeuren > Algemeen de onderste knop Anti-aliasing aanzetten. Dat scheelt al enorm (ook op een Retina-scherm!).

mojave letters onscherp vage fonts anti aliasing

Maar nu komt het: dit kan op drie niveau’s. Dat weet niemand toch? Want dat kan alleen met de Terminal!

Start de Terminal (tik ⌘ Spatie en dan “Ter”) en plak daar dit:

defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 3

Dan tik je Enter. Daarna je Mac herstarten of opnieuw inloggen. Opgelost!

(In plaats van 3 kan je ook 2 of 1 tikken, voor minder anti-aliasing)

Waarom van die vage fonts op Mojave?

Het lijkt een sluw trucje  van Apple om je een nieuwe computer te laten kopen. Ik ben bijvoorbeeld fan van de oude Macbook Air, in plaats van de nieuwe Macbook Air 2018. Dus ik kocht de allerlaatst overgebleven maxed out Air 2017 in de Apple Store. Wat mij betreft een collectors item. Want deze heeft nog het goede oude toetsenbord, een snelle i7, 8GB RAM en  512GB SSD (de SSD is niet gesoldeerd dus vervangbaar), Magsafe, SD-slot voor een onzichtbare extra harddisk, USB 3.0 aan beide kanten, ventilatie, een aparte beeldscherm-aansluiting en een non Retina scherm. Zie de blog over de MacBook Air.

Dat heeft de nieuwe Macbook Air 2018 allemaal NIET.

Maar toen ik de kleine vage lettertjes zag dacht ik dat ik een miskoop had gedaan. Dat bleek dus gewoon een instelling te zijn, die niemand weet of niemand kan vinden, en die standaard verkeerd staat. Nou ja zeg! Vandaar deze blog.

Anti-aliasing of font smoothing weer uitzetten

Wil je terug naar de standaardinstelling, dan tik je dit in de Terminal:

defaults write -g CGFontRenderingFontSmoothingDisabled -bool YES

Zie ook de blog over kleine letters in Mail op Mac OS  (alhoewel je dat tegenwoordig op een nieuw OS niet meer kan oplossen, zoals dat vroeger wel kon)

Te dunne letters op Retina-schermen

Alle letters zijn gestoken scherp, maar het heeft ook een nadeel: de letters worden zo dun dat ze grijs lijken en slechter leesbaar zijn. Dit los je op dezelfde manier op als hierboven: dus Systeemvoorkeuren > Algemeen de onderste knop Anti-aliasing aanzetten.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie