Condensator podcast- en studiomicrofoon reviews

– Update: 6 augustus 2021 –

Een condensator studio-microfoon voor professioneel gebruik. Maar dan goedkoop: hier een test / review van de BM800 / BM900 en een D80 microfoon. Zeer geschikt voor podcasts of vlogs. Of voor online lessen. Zelfs voor zang en muziekinstrumenten. Okee, niet zo goed als microfoons die tien keer zo duur zijn, maar voor deze prijs uitzonderlijk goed. 

Ten eerste die BM800. Je verbindt ‘m via USB, er zit een XLR-naar-USB-snoer van 2,5 meter bij (let op: er zijn nu verschillende, ook met minijack in plaats van USB), een plopkap en een kleine handige tafelstandaard. Het is plug-and-play, werkt meteen op je computer. Enorme aanrader, want voor die prijs klinkt het echt erg goed:

Maar ik heb hier wel een ruisonderdrukker op toegepast.

Hij is richtinggevoelig (cardiode): je moet er aan de voorkant inspreken. Aan de kant waar de knoppen zitten dus. Er zit een draaiknop op voor extra galm (echo) en een voor volume. De knopjes draaien de verkeerde kant op, heel maf, maar door de streep ernaast kun je dat gelukkig wel zien.

condensator podcast microfoon BM800 BM900 review condensator podcast microfoon BM800 BM900 review

Er zijn ook accessoires bij te koop, zoals een grotere verstelbare standaard en een extra schermpje, een “pop-filter”. Dat kost bijelkaar ongeveer een tientje extra, en kun je aanklikken tijdens de bestelling. Je kan ‘m hier bestellen vanuit de EU, dan is het er sneller (7 dagen) en heb je geen gedoe met importkosten. UPDATE: die BM800 heeft inmiddels een snoer naar 3,5 mm minijack (dus zonder USB uitgang), maar er zit nu ook een volledige mixer (mengpaneel) bij.

De BM900 staat ook hier, in een kleine set, goedkoop.

En de BM800 staat ook hier, in allerlei verschillende uitvoeringen en sets.

Zo’n condensator studio-microfoon is niet geschikt voor buiten of op het podium, want daar is hij te gevoelig / fragiel voor.

condensator podcast microfoon BM800 BM900 review

D80 microfoon review

Er zijn inmiddels ook andere, ook met standaard, plopkap en schermpje en zo. Zoals deze D80-set hieronder, die je ook vanuit EU kan bestellen (wat tegenwoordig aan te raden is). Tsjechië bijvoorbeeld. Getest en alles werkt prima. Er zit een USB-kabel bij, met ouderwetse USB, dus je moet nu een verloopje hebben naar USB-C, of je moet een hub gebruiken. Net als bij die BM800 hierboven dus. Werkt meteen, het is plug & play. De toebehoren zijn zoals op dit plaatje hieronder. Ik kreeg er een gratis ring-lamp bij (topding trouwens, zie deze review).

Hier een opname met deze D80, en dit is zonder ruisonderdrukking:

condensator podcast microfoon D80 review

D80 microfoon test review
Goed verpakt in handige, goede doos
D80 microfoon test review
Dit zit er allemaal in

Deze prachtige ringlamp kreeg je er gratis bij. Topding.

Inmiddels, in mei 2021 is de beste verkochte deze vergelijkbare Fifine Condensator Studio microfoon. Die is er ook met zo’n lange verstelbare tafelstandaard.

Een klasse beter, maar wel een stuk duurder, rond de 100 euro, is deze Audio Technica AT2020. Dat is de betaalbare topkwaliteit:

Audio Technica AT2020: betaalbare topkwaliteit podcast microfoon

Of zoek je juist een kleine goedkope dasspeld-microfoon? Ik had deze dasspeld-lavalier-microfoon van BOYA gevonden. Goed, bruikbaar en voordelig. Maar datzelfde kun je ook met hele goedkope oordopjes doen, zoals met de Headroom MS16 van zes euro:

 

En hieronder die BOYA dasspeld-microfoon (geen oordopje dus ;):

Zie ook de blog met allerlei goedkope microfoons op headsets vergeleken, met test-bestanden.

Microfoon LIVE versterken op een Mac

Als je je stem LIVE wil versterken op een Mac, om live te spreken of te zingen, dan kan dat niet meteen. Normaliter wordt de microfoon meteen uitgezet, omdat het anders gaat rondzingen. Je kan dit op twee manieren oplossen. Ten eerste met Garageband: kies een leeg project, en klik het microfoon-ikoon. Druk de knop “Ik wil mijn instrument horen”. Nu hoor je je stem LIVE uit de speakers (kijk uit voor rondzingen).

In plaats van Garageband kan je ook een andere gratis App gebruiken: AudioMonitor, download die hier. Het heet “MTCoreAudio” maar je hebt alleen het onderdeel AudioMonitor nodig.

audiomonitor-download-package

Sleep dat ikoon “AudioMonitor” naar je Programma-map. De rest van dat mapje MTCoreAudio kan weg. Open het met rechtsklik > open.

Selecteer de input.

audiomonitor-about

Klik Play Through. Je hoort nu je stem over de output. Met dank aan guidingtech.com

21 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Bij de bm800/900 geef je aan: “Maar ik heb hier wel een ruisonderdrukker op toegepast” welke is dat en heb je dat live gedaan of achteraf. Zoek nl voor weinig een microfoon die weinig ruis geeft of een soundcard die het er direct uit filtert. Dus ben benieuwd wat je hier gebruikt hebt

 2. Als ik naar bm800 kijk zie ik knop loze mics. De bm900 is dan wellicht diegene net knoppen.
  Verder ogen ze hetzelfde. Voor bm800 wordt op sommige plaatsen een Phantom voeding aanbevolen. Maar snap niet goed of dat nodig is.verder lijken er meerdere type bm800 te zijn. En de ene is weer beter dan de andere… Bv nw800 is beter dan bm800 maar verder bijna zelfde.

 3. De BM800 heb ik gekocht, doet het goed (met een XLR naar USB-c) maar wel zo veel ruis iedere keer dat je zonder ruisonderdrukking in de nabewerking iets onacceptabels aflevert. Kortom: bakken ruis en echt altijd achteraf de ruis onderdrukken.

  Zijn er ook microfoons die niet zo veel ruis produceren?

  Is er voor de Mac ook software die het meteen zonder ruis kan opnemen?

  Alvast bedankt, AartJan.

  1. Die ruis is eigenlijk niet te doen, met de BM800. Ik ga op zoek naar een andere… Hopelijk een die precies ook in zo’n arm past.

 4. Heb de BM800 besteld via je link, AartJan. Via Spanje, ging prima. Alleen zit er geen XLR naar usb bij, maar XLR naar een mini jack met twee zwarte streepjes: stop ik in m’n Macbook Pro, maar dat werkt niet. Ik heb een verloopje naar een mini jack met drie streepjes, werkt ook niet. De man van de audio/electronicawinkel wist ook geen oplossing. Weet jij wat ik moet doen om een en ander aan de praat te krijgen? (M’n computer heeft alleen maar usb-c, maar ik heb natuurlijk wel een adapter, ook via jou gekocht).

   1. Werkt het bij jou dan wel, AartJan, omdat je een XLR naar usb hebt? Of heb je een losse geluidskaart erbij? Ik heb een XLR naar jack en krijg overal te horen dat ik een geluidskaart erbij moet kopen. Maar als ik naar de reacties kijk op Aliexpress en ook naar jouw review, krijg ik de indruk dat een geluidskaart niet nodig is en ik op de een of andere manier aan een XLR naar usb-kabel moet zien te komen. Maar hoe dan? Weet jij waar ik die kabel los kan kopen? Liever een kabel kopen dan een dure geluidskaart, namelijk…

    1. Ik zou de shop om de XLR-USB kabel vragen, zo doe ik dat ook, dat is de beste manier. Maar via minijack moet het ook kunnen. Maar dat kan inderdaad 3-polig, 4-polig of 5-polig zijn. Desnoods dan maar met zo’n verloop-audio-hub van iets van 15 euro. Dat is een goedkope geluidskaart met alle mogelijkheden.

     1. Je kan ook proberen het stekkertje iets eruit te trekken, er is meestal ergens wel een punt waar hij wel contact maakt.

   2. Na ontzettend veel gedoe werkt het: de XLR naar jack was voor mij onbruikbaar. Heb nu een XLR naar USB-C. Die kabel doet het goed. Vind wel dat de BM800 veel ruis produceert. Met koptelefoon op hoor je best veel ruis. Dan kun je wel noise reduction gebruiken, maar dan lever je wel wat aan kwaliteit in.

 5. Hmm, de link leidt naar de BM800 (ipv de besproken BM900) en op die pagina wordt de duurdere en mogelijk betere E23 geadverteerd. Is dat misschien de betere keus? Lastige is dat die nog geen reviews heeft…

   1. Oké, dankje. Op de pagina waar je link naartoe gaat wordt de duurdere en mogelijk betere E23 geadverteerd. Is dat misschien de betere keus? Lastige is dat die nog geen reviews heeft…

    1. Ja, ik zie het nu ook, Willem, interessant. Premium related product noemen ze het. Als je erop klikt, kom je op een pagina met slechts twee kopers en geen reviews. Benieuwd of AartJan meer weet.

 6. Tja, welke is nu het beste? De BM900 of de D80? Of eigenlijk nog weer een andere? Ik wil een lange tekst inspreken en vraag me af wat de beste keus is…

 7. Ik heb die microfoon nu ook, fijn ding. Geef online les, en het geeft je iets om tegen te praten. Ziet er gaver uit, klinkt beter en geeft je de mogelijkheid om af en toe met echo te spreken. Kortom: toptip

Geef een reactie