– Update: 17 mei 2024 –
UPDATE juni 2017 – Bellen in het buitenland (buiten de EU) is helaas nog steeds schreeuwend duur. En internetten al helemaal. Als je niet uitkijkt kost één fotootje versturen je per ongeluk al 20 euro. We worden dus nog steeds ongelofelijk opgelicht door de telecom-bedrijven. Geen Neelie Kroes die daar wat aan kan doen. Hierbij 30 tips om kosten te besparen.
Vanaf juni 2017 EINDELIJK in de EU geen extra kosten meer! Goed zo Neelie! In de meeste nieuwe abonnementen zit dit nu al verwerkt. Wel met een fair use policy, die in de meeste gevallen neerkomt op maximaal 4 maanden dagen EU per maand. Best weinig! Er zijn ook gunstige voorwaarden, bijvoorbeeld dat je verbruik niet eens telt als je binnen 1 dag weer terug in Nederland bent.
Onderstaande tips zijn dan voor buiten de EU, of als je langer dan 2 maanden per jaar in de EU (maar buiten NL) zit.
In welke landen heb je dan GEEN extra kosten?
In alle 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Zwitserland en Turkije zijn geen EU-lid, en Vaticaanstad, Monaco, Andorra hebben dan wel de euro, maar zijn ook geen EU-lid. Sommige providers hebben ze juist wel in de EU-bundel. Check dat bij je provider!
UPDATE: Een recent overzicht (zomer 2018) met providers staat hier. De conclusie daar is: het is een gepuzzel en de kosten hangen erg af van naar welk land je gaat. Over het algemeen ben je bij Tele2 het goedkoopst uit. Ook de voorwaarden zijn daar het minst negatief. T-Mobile volgt snel daarna. De andere twee grote providers blijven ver achter: Vodafone en KPN zijn ruim vier keer duurder. Maar dat is nog altijd meer dan tien keer goedkoper dan de kleinere providers Ben, Telfort, Hollandse Nieuwe, Simpel en Simyo.
Bellen buitenland voorbeeld: Suriname
Als je wifi hebt is alles gratis behalve gewoon bellen (in Suriname 2,- per minuut – HALLOOOO!) en SMS (0,60 – KACHINGGG!). Dus email, Berichten, WhatsApp, FaceTime, Skype, Viber: allemaal gratis. Als er geen wifi of internet is dan kan je datzelfde ook over 3G of 4G doen, maar dat is meestal verschrikkelijk duur (behalve tekstberichten). In het voorbeeld van Suriname (een van de duurste regio’s voor Nederlanders) kost het 5 euro per Mb. Maar wat kost een minuutje bellen of een tekstbericht dan, over 3G/4G?
Bellen via WhatsApp (sinds mei 2015 mogelijk) kost aan data ongeveer 450 Kb p/m, wat toch nog neerkomt op bijna 2,- per minuut, in het extreem dure voorbeeld van Suriname dan, als je geen wifi hebt. Gewoon bellen is daar ook 2,- per minuut. Maar als je Verminder Datagebruik kiest, bij WhatsApp > Instellingen > Chats en Gesprekken, dan verstookt het nog maar zo’n 250 Kb per minuut! Dit knopje moet eigenlijk altijd aan staan, het geluid blijft perfect, en het doet het zelfs over 2G!
In het duurste voorbeeld van Suriname is het dan iets van 1,- per minuut. Bellen via FaceTime Audio en via Skype is veel duurder, met ongeveer 5 euro per minuut, want qua data verstookt dat ongeveer 1Mb p/m. Alleen doen als je wifi hebt dus, dan is het gewoon gratis.
Tekstberichten: via Whatsapp en/of iMessage (let op: de blauwe, niet de groene, want die kost 60 cent) is het maar 0,5 cent, daar heb je niet eens 3G of 4G voor nodig, dit gaat ook prima over 2G-verbindingen. Foto’s appen over 3G/4G kan je beter niet doen: dat kan al gauw 20 euro per plaatje kosten.
Een echte SMS is 60 cent (de groene iMessage) dus dat moet je sowieso nooit doen. Een SMS ontvangen is gratis. Poe hee! De telco’s pakken dus ijskoud 1200%+ marge (werkelijke kosten max 0,5 ct – in rekening gebracht 60 ct)! Gezond business model!
Navigatie tips: Nokia Here en download een stad in TripAdvisor
Ook navigeren is stervensduur. Met de gratis app Here van Nokia heb je daar geen last van, omdat je daar kaarten kan downloaden voor offline gebruik. In Google Maps en Apple Maps kun je ook stukjes kaart downloaden, maar met Here gaat dat makkelijker en beter. De positiebepaling zelf gaat via GPS, dat kost geen data.
Update: inmiddels kan je in Google Maps ook makkelijk een gebied downloaden via de knop Offline gebieden. Je zoomt uit tot een bepaald gebied dat je vervolgens inclusief alle details kan downloaden.
Als je de TripAvisor App op je smartPhone hebt staan kun je, als je wifi hebt, een hele stad downloaden, inclusief alle restaurants en andere POI’s en de Google Maps. Daarna zet je de wifi gewoon weer uit. Alles staat nu op je telefoon opgeslagen. De positiebepaling gaat via GPS, dat is gratis want dat kost geen data. Werkt perfect, makkelijk, handig en geheel gratis!
Muziek: zet het offline
In Spotify kan je een playlist downloaden door bij die playlist de knop “offline beschikbaar” aan te zetten. Van tevoren doen, of als je wifi hebt.
2G Tip Mobiele data
Zet je telefoon via Instellingen > Mobiel gebruik op 2G, dan kan je nooit per ongeluk veel data verstoken, want 2G is te traag daarvoor. 2G werkt wel perfect en goedkoop met tekstberichten zoals WhatsApp / iMessage. Dit kan je trouwens ook altijd in Nederland doen. Spaart 30% van je batterij. Met de gratis app Launcher kan je op IOS een snelkoppeling maken naar deze 2G/3G/4G-switch. Daar heb je anno 2015 blijkbaar dus nog steeds een app voor nodig(!). Het was handig geweest als je die knop nou eindelijk eens een keer direct kan aanklikken, via Control Center.
Op de nieuwste test-versie van IOS kan dit ietsje sneller, via 3D-klik op Instellingen, of door aan Siri te vragen: “zet 4G aan” of “Mobiele data”. Maar zelfs dan moet je nog 4x klikken. VIER KEER KLIKKEN!!!!
Zet alle PUSH uit, gebruik Fetch of Handmatig
Push betekent dat alle data zoals email automatisch naar je telefoon wordt gestuurd. Als dit aanstaat ben je de klos, want dat kost je soms wel 30,- voor 1 email, zonder dat je het in de gaten hebt! Zet dit uit via Instellingen > Mail, Contacten agenda > Nieuwe Gegevens > Push. Fetch kan wel. Dan haalt-ie pas dingen op als jij je email opstart. En dat doe je natuurlijk alleen als er wifi is. Dit kan je trouwens altijd aanzetten, ook in Nederland. Spaart ook batterij namelijk.
Nog een Mail-tip: bij Instellingen > Mail op IOS kun je “Laad afbeeldingen” uitzetten. Dat scheelt gigantisch aan data. En meestal heb je aan de tekst toch al voldoende. Per mailtje kun je ook nog kiezen om toch de plaatjes te laden.
En pas op voor deze geniepige Mobiele data instinker!
Zet op je iPhone alle overbodige apps uit bij Instellingen > Mobiel netwerk > gebruik mobiele data voor. Ik had dit eventjes over het hoofd gezien, en was nietsvermoedend een paar foto’s aan het bewerken, met één-of-andere nieuwe Foto-App. In 10 minuten was ik door mijn 30,- euro dure bundel heen. Hoppa!
Databundels buitenland
De meeste providers hebben tegenwoordig wel gunstige databundels voor in het buitenland. Ik zat bijvoorbeeld op Cuba, en T-Mobile had daar een gunstige bundel, als enige provider overigens. 30,- voor 7 dagen met max 50 MB. Evengoed nog stervensduur, maar voor Whatsapp best okee. Zie ook dit artikel over de Apple sim, en lees vooral de comments.
Goedkoop bellen met een vast Nederlands nummer (als je wifi hebt)
Okee, in Nederland is iedereen dus bereikbaar via WhatsApp, FaceTime of Skype, behalve opa en oma misschien. Maar wat nou als je vaste lijnen of mobiele nummers wil bellen, of je eigen Amsterdamse vaste lijn in het buitenland wil kunnen opnemen? Neem dan een vaste lijn via een VOIP-provider zoals Cheapconnect.com. Dat kost nog geen 10 euro per jaar. In het buitenland bel je dan voor Nederlandse tarieven, dus bellen naar een Nederlands nummer kost overal ter wereld bijna niks. Dit is dus ideaal als je op je vakantie-adres of buitenlands werk-adres goede wifi/internet hebt!
Op een iPhone of Android (of computer) heb je dan een softphone nodig, dat is een App waar je jouw VOIP-account (SIP-account) kan instellen. Bijvoorbeeld Nimbuzz. Je kan ook een fysieke VOIP-telefoon meenemen.
Of Skype Out of Nimbuzz Out (als je wifi hebt)
Als je een eigen vast VOIP-nummer wat overdreven vindt, of alleen maar af en toe hoeft te bellen, dan kan je net zo goed gebruik maken van Skype Out of Nimbuzz Out. Je kunt daarmee gewone vaste lijnen of mobiele nummers bellen voor heel lage tarieven. Die belkosten zijn redelijk vergelijkbaar met elkaar en ook ongeveer hetzelfde als bij een VOIP-telefoon of een voordelige 0900-dienst.
Als er geen wifi is: 0900-diensten of een lokale SIM, Duo SIM
Als er geen internet is heb je nog twee voordelige opties: bellen via 0900-diensten, of met een lokale SIM die je in een tweede toestel zet. Superonhandig, dat wel, dat gedoe met twee toestellen. Je kan de tweede SIM ook in een telefoon met dual SIM doen, da’s veel handiger, maar dat zit niet op iPhones.
Apple werkt aan een nieuwe sim waarop je meerdere accounts tegelijk kan zetten: een ideale oplossing – maar helaas is die er nog niet. Bijvoorbeeld je zakelijke nummer, je privé-nummer, je vaste lijn en je buitenlandse nummer: allemaal tegelijk op 1 sim. Je kan dan ook een abonnement voor bellen bij de ene provider nemen, en een data-abonnement bij een andere.
Telesur heeft in het geval van Suriname ook een tweelandensim, te koop voor 10,- inclusief 5,- beltegoed. Bellen is dan tussen die twee landen voor lokaal tarief, maar evengoed nog steeds 0,25 per minuut. Stervensduur dus. Bovendien werkt het allemaal slecht, want bij mij klopte het nummer bijvoorbeeld niet eens. Dus je koopt een sim, met een nummer erop, maar het blijkt dan een totaal ander nummer te zijn. Voordat je daar achter bent… lekker dan.
Gebeld worden: tip
Op een iPhone kan je, als je gebeld wordt, in het scherm meteen kiezen voor Antwoord met bericht, bijvoorbeeld “Ik bel je later terug”. Want gebeld worden kost jou 2,- per minuut, en het berichtje terug kost je vrijwel niks (0,5 cent naar iPhones, alhoewel het 60 cent kost naar andere telefoons). Je kan van tevoren een paar van dat soort berichten intikken zodat je die direct kan kiezen als je gebeld wordt. Best wel handig en snel. Maar met die 60 cent wordt je toch weer ongelofelijk genaaid.
Dat waren er 30, toch?
Fijne en leerrijke website