De beste weer-apps op Android en IOS

beste weer app ios android

– Update: 26 juli 2021 –

Wat is de beste weer app in 2021? Er zijn verschillende soorten apps, en in elke categorie zocht ik de beste. Ik vond Weather Pro voorheen de beste Algemene Weer App, maar sinds het redesign niet meer. En met mij vele anderen. Dus ging ik op zoek: wat zijn dan nu de beste weer-apps?

Ik probeerde er veel uit, maar ik vond de meeste matig. Weather Pro had ik destijds betaald, maar nu zoek ik ze bij voorkeur gratis en zonder reclame. Wat mij betreft zijn er vijf soorten weer-apps, hieronder met de winnaars erachter:

 1. Beste Algemene Weer App: Weawow / Yr
 2. Beste specialistische Weer App (voor buitensport): Windy App / Windfinder
 3. Beste neerslagradar: Buienradar / Weerplaza
 4. Beste Wind app: Windy App / Windfinder
 5. Beste Getijden app: 7th Gear Tides

De beste Algemene Weer-App op Android en IOS

Op IOS is er de Apple Weer app. Mooi en redelijk goed. Op een Poco X3 Android is er een vergelijkbare standaard Weer app. Daar zit zelfs luchtkwaliteit bij. Voor meer info linkt die app door naar accuweather.com.

Mooi, gratis, redelijk functioneel en zonder reclame. Maar wat ik nog mis is uitgebreidere regen-informatie: hoeveel kans is er op hoeveel regen, per uur, per lokatie. En meer informatie over bewolking. Vooral voor vandaag en morgen. Dat is hier niet zo goed als bij de oude Weather Pro destijds. Dus: allebei op de tweede plaats dan maar.

beste weer app android

Beste weer-app: Google, Ventusky, Klara, Yr of Weawow?

De weer-app Ventusky en die van Google blijken dan toch beter. Het rare is dat die van Google geen app is. Hij staat niet in de Play Store of in de App Store. Op Android ga je naar Overzicht (veeg naar rechts) en dan zie je bovenaan het weer (Of je vraagt “Wat is het weer” aan de Assistent). Daar klik je dan op, en daarna het hamburgermenu linksboven: “Zet op startscherm“.

Op IOS is er deze handleiding om de Google weer-app te gebruiken.

Op rijtjes kan je vegen, om vooruit te kijken. De gegevens zijn van weather.com. De neerslagkans en wind-info staan hier ook uitstekend, helder en inzichtelijk in. Maar wel suf dat de windkracht niet in Beaufort of knopen kan:

beste weer app google android ios

Ventusky is misschien beter, met meer mogelijkheden, betere kaarten, met Beaufort en zo, regenradar, en met de luchtkwaliteit. Mooi en goed, maar de buienradar is er alleen statisch, per 3 uur, en de interface vind ik ook niet zo fijn:

ventusky weer app
Je kan omhoog schuiven voor meer info: zelfs de luchtkwaliteit staat daar perfect in

Klara is ook een uitstekende algemene weer-app. Met een verrassende interface. Zeer overzichtelijk, en tegelijk gedetailleerd. Ook de bewolking zit hier veel beter in dan in andere apps. Je kan ‘m ook draaien: op liggend formaat is het nog wat preciezer. Je kan doorschuiven naar vier schermen: algemeen / wind / bewolking / luchtdruk. En onderaan schuif je in het balkje door de tijd heen. Maar de interface kan toch nog beter…

Zoals bij Weawow. Ook zonder reclame, en met de uitstekende data van Met Norway. De widgets zijn ook top: ik gebruik bijvoorbeeld de 1×1 widget met  temperatuur, dag en bewolkings-icoon. Mooi, slim en goed allemaal. Op heel veel manieren aanpasbaar. En hij ziet er echt heel goed, slim en compact uit. Dit is de beste interface. Regen en bewolking staan hier ook goed in. Die enorme foto zet ik kleiner, in de instellingen. Ik ben voorlopig dus overgestapt op Weawow:

Yr

De weerprovider van Weawow is Met-Norway. Die heeft ook een eigen app: Yr. In een totaal andere interface. Misschien zelfs wel beter, mooier en leuker, en in ieder geval uniek – zie het filmpje hieronder. Maar Weawow vind ik persoonlijk iets compacter, en dus heb je meer /sneller overzicht. Allebei op de eerste plaats dan maar:

De beste specialistische weer app

Het kan allemaal nog veel beter, uitgebreider en vooral specialistischer, voor buitensporters. Zoals Windfinder (zie verderop) en de Windy App. Voor elke sport kan je daar een eigen interface aanzetten. Briljant. De interface is altijd doordacht en goed. Maar ook nogal afwijkend, dus je moet er wel aan wennen. Met enorm veel mogelijkheden en informatie, zoals tik-op-de-kaart voor de exacte windkracht ter plekke, en de getijdenstroomrichting. De regen-informatie zit hier ook redelijk goed in.

beste specialistische weer app buitensport

Of Flowx. Ook al zo enorm compleet, en ook met een geheel eigen slimme goede interface, gebaseerd op radarbeelden, waar je met je vinger over schuift door de tijd heen. Een soort super-buienradar-deluxe. Ook geschikt voor allerlei buitensport. De interface is uniek maar ook wat ingewikkelder. Ik zie om me heen dat watersporters en vlieg-sporters vooral Windfinder Pro en de Windy App gebruiken.

beste specialistische weer app buitensport

De beste regenradar op Android en IOS

Dan nog de buien-kaartjes. Die ontbreken vaak op de gewone weer apps, maar zitten soms wel redelijk goed in die specialistische apps, zoals in Flowx.

De meest eenvoudige is Regenmelding. Zo simpel kan het dus ook! Best wel goed, maar je mist toch ook weer dingen, zoals verder vooruit kijken.

Buienradar is er natuurlijk, zowel voor IOS als Android, en dat is eigenlijk nog steeds de winnaar. Met veel extra mogelijkheden, zoals zon-radar en zelfs muggenradar. Ik zet ‘m bijvoorbeeld ook wel eens op Europa de afgelopen 3 uur. Je kan dan zelf voorspellen: want aanzwellingen, oplossingen en draaiingen kan jij zelf soms beter inschatten dan een computer. Die zet namelijk alleen maar lijnrecht de laatste bui door, en dat klopt meestal niet zo goed:

beste regenradar android ios buieneradar
Klik het “Layer”icoon rechtsboven voor nog veel meer radars, zoals de Europa-radar,  zonneradar, sneeuwradar, muggenradar etc

Maar ik wil ook nog graag een second opinion. Want er zijn enorme verschillen tussen die buien-kaarten. Dus heb ik gewoon ALLE neerslag-radars met elkaar vergeleken, en de beste uitgezocht:

De beste neerslagradar is… Weerplaza

Weerplaza blijkt dan de beste buienradar naast Buienradar zelf. Met de beste kaarten en de best kloppende voorspellingen. Rechtsonder heb je de Uitgebreide regenradar. Ook met bewolking, dus zon-radar. Bij de drie puntjes is er geen “Toevoegen aan startscherm“, maar dat heet hier “Installeer app“. Prima, want onderhuids is dat hetzelfde: bij mij opent dat icoontje dan ook in mijn default browser, Firefox. En omdat ik daar een Adblocker aan heb, is het dan ook nog zonder reclame:

beste neerslagradar ios android weerplaza.nl

Als je rechtsonder klikt op de Uitgebreide regenradar zit daar ook het tijds-balkje (waar je zelf op kan schuiven). En knoppen zoals Afgelopen uur / Komende 2 / 24 uur. Bovenaan ook knopjes voor onder andere bewolking en onweer.

beste neerslagradar ios android weerplaza.nl

Maar toch blijft Buienradar de beste. Een andere redelijk goede regenradar was Meteox.com. Ook weer via de website > drie puntjes >  Installeer app.

beste neerslagradar ios android meteox.com

Accuweather.com heeft ook goede regenkaarten:

beste neerslagradar ios android accuweather.com

De beste wind-app voor IOS / Android

Dan de wind-info. Watersporters en vliegsporters hebben vaak de Windfinder app. UPDATE: En/of de Windy app, zie de specialistische apps. Zeer gedetailleerd en enorm uitgebreid allemaal. Er zijn ook mogelijkheden voor thermiek.

beste wind-app ios android windfinder
Dit plaatje is Windfinder, maar zoiets zit ook in de Windy App en in Flowx

De beste getijden-app op Android en IOS

Voor watersporters zijn ook de getijden erg belangrijk. Tides van 7th Gear is de beste en bekendste op Android. Op IOS heet-ie de Getijden app. Deze app is duidelijk, en ziet er goed uit. Er is ook een betaalde versie zonder reclame. In de betaalde versies van de Windy App en Windfinder zitten overigens ook getijden.

beste getijden app IOS android

beste getijden app android ios

Dus uiteindelijk staat het zo, op mijn startscherm:

beste weer app ios android

De beste algemene staat middenonder: Weawow, met live icoontje.
Daarnaast de Google Weer App als goede tweede.
Linksboven: Windy en Windfinder als beste specialitische app.
Daarnaast Flowx, Ventusky en Klara als alternatieven.
Linksonder: Weerplaza en Buienradar als beste regenradars.
Rechtsonder de getijden.


Laat maar weten in de comments wat jullie favorieten zijn – en waarom!

16 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Gek dat de WeaWow app nergens genoemd wordt….. wordt niet alleen door veel mensen als beste weer app genoemd, maar heeft naast een prima en uitgebreide lay-out ook nog eens geen reclame (ondanks dat de app gratis is) Zou niet misstaan hebben in deze test….misschien voor een andere keer

 2. Ik gebruik zelf al jaren als specialistische app m.b.t. regen intensiteit de app Buienalarm.
  Deze doet ongeveer wat Buienradar doet met als belangrijkste verschil dat een bui geen reden tot ‘alarm’ is maar een ingestelde intensiteit.

  Zelf heb ik notificaties de laatste jaren uit staan en kijk ik alleen om bij aanhoudende regen de momenten te vinden dat het wat minder intens regend. Maar ik weet dat ik vroeger vrij accuraat alleen waarschuwingen kreeg wanneer het relevant was.

 3. Kijk eens naar Ventusky, naar mijn idee de meest complete app met alle info die je redelijkerwijs kan wensen

  1. Ja die is ook goed! Maar ik vind de genoemde toch net iets beter / mooier / uitgebreider, alhoewel de data van KNMI inderdaad volgens sommigen de beste schijnen te zijn…

Geef een reactie