De beste gratis weer-apps op Android en iPhone

beste weer app ios android

– Update: 1 juni 2024 –

Wat is de beste gratis weer app in 2024? Er zijn verschillende soorten, en in elke categorie zocht ik de beste. Ik vond vroeger Weather Pro de beste weer app, maar sinds de nieuwe versie niet meer. Dus wat zijn dan nu de beste?

Ik let op de interface, de gebruiksvriendelijkheid en hoe goed de voorspellingen kloppen. Ik update dit artikel nog steeds regelmatig. Er zijn eigenlijk zes soorten weer-apps. Hier de winnaars van elke soort:

  1. Beste Algemene Gratis Weer App: Weawow
    Hier voor IOS    |    Hier voor Android
  2. Beste neerslagradar: een combi van Buienradar + Buienalarm
  3. Beste specialistische Weer App (voor buitensporters): Windy App / Windfinder
  4. Beste Wind app: Windy App / Windfinder / WindGuru
  5. Beste Getijden app: 7th Gear Tides
  6. Beste weer app voor in de bergen of wintersport: Bergfex of 3BMeteo – want in de bergen verschilt het weer op verschillende hoogtes.

En dan nu veel meer info over deze zes categorieën:

1. Beste Gratis Weer App op Android en iPhone

Op de iPhone had je de standaard Apple Weer app. Mooi en redelijk goed (maar de nieuwste is veel beter, zie verderop). Op Android zit er ook altijd zoiets, afhankelijk van het merk. Xiaomi heeft bijvoorbeeld accuweather.com.

Ze zijn altijd mooi, gratis, redelijk functioneel en zonder reclame. Maar ik mis wel meer informatie, zoals: hoeveel kans is er op hoeveel regen per uur? En details over de bewolking, voor vandaag en morgen bijvoorbeeld. Dat kan allemaal veel beter.

beste weer app android

Nieuwe weer-app IOS 17

Er zit nu ook een Buienradar in: klik die voor een grote bewegende kaart, voor de komende 12 uur. Op alles kan je nu klikken: op de wind, zelfs op de maan, en overal krijg je uitleg. Wind en windstoten staan er nu ook goed in (alhoewel de windstoten niet in Beaufort kunnen). Er staan ook vergelijkingen in met gisteren en met de afwijking met het gemiddelde.

Maar de interface is niet zo helder als Weawow, en de temperatuur klopt zelfs vaak niet (huh?? Heel vreemd).

Weawow blijft dus winnaar, zie verderop.

Google, Ventusky, Klara, Yr of Weawow?

De weer-app Ventusky en die van Google leken destijds beter. Maar die van Google is geen echte app. Hij staat niet eens in App Store. Op Android vraag je “Wat is het weer” aan de Assistent. Op de iPhone is er deze handleiding om de Google weer-app te gebruiken.

Op rijtjes kan je vegen, om vooruit te kijken. De gegevens zijn van weather.com. De neerslagkans en wind-info staan hier ook goed en inzichtelijk in. Maar wel suf dat het geen app is, en dat de windkracht niet in Beaufort of knopen kan.

Ventusky is veel beter, met meer mogelijkheden, betere kaarten, met Beaufort en zo, met regenradar, en met de luchtkwaliteit. Mooi en goed, maar de buienradar is er alleen statisch, per 3 uur, dus heb je toch nog een echte Buienradar nodig. En de interface vind ik toch ook niet zo heel handig:

ventusky weer app
Je kan omhoog schuiven voor meer info: zelfs de luchtkwaliteit staat daar perfect in

Klara is ook een uitstekende algemene weer-app. Met goede voorspellingen (van Met Norway, zie verderop) en een verrassende interface. Zeer overzichtelijk, en tegelijk gedetailleerd. Ook de bewolking zit hier veel beter in dan in andere apps. Je kan ‘m ook draaien: op liggend formaat is het nog wat preciezer. Je kan klikken op vier schermen: algemeen / wind / bewolking / luchtdruk. En onderaan schuif je in het balkje door de tijd heen. Als je verder in de toekomst wil kijken kan dat via het hamburgermenu, en dan krijg je de data in een overzichtelijke tabel. Maar die interface kan toch nog beter…

Weawow is de beste gratis weer app

Weawow heeft de beste interface, zonder reclame, en met de uitstekende data van Met Norway. De widgets zijn ook top: ik gebruik bijvoorbeeld de 1×1 widget met  temperatuur en live weers-icoon. Meteen op mijn startscherm dus. Zie helemaal onderaan hier. Grotere widgets met meer info zijn er ook. Mooi, slim en goed allemaal. En het is op veel manieren aanpasbaar. Regen en bewolking staan er ook goed in. Luchtkwaliteit ook. Regenkaarten, windkaarten: echt mooi en goed.

Alleen de windstoten staan er niet meer in: dat doe ik nu met Windfinder (zie verderop).

Die grote foto zet ik kleiner, in de instellingen. Het is donation ware, dus aanvankelijk krijg je nog wat meldingen of je wil doneren. Dat verdwijnt na een tijd.

De voorspellingen kloppen ook het beste, na een maand dagelijks vergelijken (nou ja, niet altijd – dat kan ook niet). In het startscherm kan je bij het vierde blokje “Neerslag” zien hoe laat het hoe hard gaat regenen. Op het blokje daaronder, de “Weerkaart” kan je ook klikken: dan krijg je een Buienradar. Je kan op veel blokjes doorvegen. Je kan op “Details” klikken voor meer gegevens, zoals bij “Dagelijks” voor de komende tien dagen.

Klik “Details” overal rechtsboven voor meer data of veeg op de blokjes naar de zijkant

Yr

De gegevens van Weawow zijn van Met-Norway, die de beste weers-voorspellingen blijkt te hebben, na lang testen en vergelijken (maar niet altijd uiteraard). Dat Noorse instituut heeft zelf ook een app: Yr. In een andere interface. Misschien zelfs nog wel beter, mooier en leuker, en in ieder geval uniek – zie het filmpje hieronder. Toch kies ik hier ook voor de lijstweergave, want dan heb je een sneller overzicht. De indeling is dan verticaal, tegenover horizontaal bij Weawow. De lijst-weergave van Weawow is voor mij toch slimmer, compacter en inzichtelijker. Weawow is dus de winnaar. In combinatie met een extra neerslagradar dan: zie verderop.

De horizontale data in Weawow is beter (met dezelfde data). Bijvoorbeeld bij de Detail-schermen, als je doorklikt vanaf het startscherm. Bij YR is die data dan altijd verticaal geordend.

2. Beste regenradar op Android en IOS

De buienradars ontbreken vaak op de gewone weer apps. Soms zit het er wel redelijk goed in, zoals bij Weawow. De meest eenvoudige regenradars zijn Regenmelding en zeker ook Buienalarm. En eventueel RainToday (van het Duitse Weather Pro). Zo simpel kan het dus! Ook al mis je dan weer dingen die wel in Buienradar zitten.

Buienalarm is veel beter en sneller in de 2-uurs voorspelling dan Buienradar, met ook een veel snellere app. Onderaan zit een klein balkje reclame – nou ja, prima. Gratis gaat alleen de zon op!

Buienalarm heeft de best kloppende voorspelling voor 2 uur en de simpelste en snelste interface. De knop “Radar” is er ook, met een kaart dus.

Buienradar heeft dan weer allerlei extra mogelijkheden, zoals zon- of sneewradar tot aan zelfs een muggenradar. Ik zet ‘m ook wel eens op Europa > afgelopen 3 uur. Want het komende uur kan jij zelf vaak beter inschatten op basis van de vorige 3 uur dan een computer. Die zet vaak lijnrecht de laatste bui door, en dat klopt meestal niet, want er zitten ook draaiingen, oplossingen en groei in.

beste regenradar android ios buieneradar
Klik het “Layer”icoon rechtsboven voor nog veel meer radars, zoals de Europa-radar,  zonneradar, sneeuwradar, muggenradar etc

Er zijn grote verschillen tussen al die buienradars. Dus heb ik gewoon ALLE neerslag-radars met elkaar vergeleken, gedurende een maand:

Weerplaza buienradar

Weerplaza blijkt dan ook beter dan Buienradar. Met goed kloppende voorspellingen. Rechtsonder heb je de Uitgebreide regenradar. Ook met bewolking, dus zon-radar. Bij de drie puntjes is er “Installeer app“. Maar het is wel met reclame en de interface is ook niet optimaal:

beste neerslagradar ios android weerplaza.nl

Als je rechtsonder klikt op de Uitgebreide regenradar zit daar ook het tijds-balkje (waar je op kan schuiven). En knoppen zoals Afgelopen uur / Komende 2 / 24 uur. Bovenaan ook knopjes voor onder andere bewolking en onweer. Maar de interface is niet zo goed als Buienradar.

Een andere goede regenradar is Meteox.com, maar de interface is matig:

beste neerslagradar ios android meteox.com

Accuweather.com heeft ook goed kloppende regenkaarten, maar de interface is ook al zo matig, beperkt en weinig gebruiksvriendelijk:

beste neerslagradar ios android accuweather.com

Dus uiteindelijk neem ik de combinatie Buienradar + Buienalarm.
En eventueel RainToday.

3. Beste specialistische weer app

Het kan allemaal nog veel uitgebreider en specialistischer voor buitensporters. Zoals Windfinder en de Windy App. Voor elke tak van sport kan je daar een eigen interface aanzetten. De interface is altijd doordacht en goed. Maar ook nogal afwijkend, dus je moet er wel aan wennen. Met enorm veel mogelijkheden en informatie, zoals tik-op-de-kaart voor de exacte windkracht ter plekke, golf-informatie en de getijdenrichting en -kracht. En windvlagen. De regeninformatie zit hier ook redelijk goed in, alhoewel je daar toch eigenlijk nog de neerslagradar voor nodig hebt.

beste specialistische weer app buitensport

Of Flowx. Ook al zo enorm compleet, en ook met een geheel eigen slimme goede interface, zoals radarbeelden, waar je met je vinger over schuift door de tijd heen. Een soort super-buienradar. Ook geschikt voor allerlei buitensport. De interface is uniek maar ook wat ingewikkeld. En ik zie om me heen dat watersporters en vlieg-sporters toch vooral Windfinder Pro en de Windy App gebruiken.

beste specialistische weer app buitensport

4. Beste wind-app voor IOS / Android

Watersporters en vliegsporters hebben meestal de Windfinder app of de Windy app. Zeer gedetailleerd en enorm uitgebreid allemaal. Er zijn ook mogelijkheden voor thermiek. En in betaalde versies zit er nog veel meer, zoals eb en vloed. En er is ook nog WindGuru, die ook veel wordt gebruikt in de professionele scheepvaart.

Windy app: de beste wind informatie met kaartweergave
Windy app met kaartweergave, en met windstoten
Beste wind app Windfinder: overzichtelijk en precies, met windstoten
Windfinder: overzichtelijk en precies, ook met windstoten

5. Beste getijden-app

Voor watersporters zijn getijden belangrijk: wanneer is het hoog of laag water, per locatie. Tides van 7th Gear is de beste en bekendste, en er is een gratis versie met reclame. Op IOS heet-ie de Getijden app. Deze app is duidelijk en ziet er leuk en goed uit. In de betaalde versies van de Windy App en Windfinder zitten overigens ook getijden, dus dan heb je deze app niet nodig.

beste getijden app IOS android

beste getijden app android ios

Dus uiteindelijk staat het zo, op mijn startscherm:

beste weer app telefoon

De beste weer app middenonder: Weawow, met het handige live weers-icoontje. De tijd daar is ook handig: die linkt door naar de wekker. Daarboven Buienalarm als regenradar (met BuienRadar als second opinion).

Verderop heb ik dan nog Windfinder voor de windstoten. En de Getijden app.


Laat maar weten in de comments wat jullie favorieten zijn – en waarom!

Ik ga MeteoBlue ook nog een tijdje bekijken. Daar zit zelfs een vergelijker bij, zodat je de voorspellingen van verschillende apps in het verleden met elkaar kan vergelijken.

37 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. WeaWow geïnstalleerd, had er na alle berichtgeving veel van verwacht maar… geeft veel regen en zware bewolking aan terwijl de zon schijnt?! Oké er zijn wat wolken inderdaad, maar om dit zware bewolking te noemen… en ondanks de voorspelling geen regen gezien!

      1. Welke raad je aan? Aangezien Met-Norway de beste weers-voorspellingen zou hebben? Die klopte vandaag in elk geval niet, wat is dan het alternatief?

          1. Snap ik, alleen is er een verschil tussen niet 100% accuraat zijn en de plank volledig mis slaan :-)
            Ik ga wel een beetje vogelen met de providers in de app, de app zelf qua lay out vind ik in elk geval wel heel prettig en overzichtelijk!

  2. Geen idee waarom de Google “app” als beter dan die van Apple wordt genoemd, voor mijn regio Den Bosch wordt hier eeuwig neerslag aangegeven ze gebruiken een radar die continu neerslag registreert boven Den Helder en Den Bosch. Dit geldt ook voor de MSN weerapp die het presteert om regelmatig 500mm neerslag op 1 dag aan te geven. Een test slechtste weerapp zou trouwens ook wel eens leuk zijn.

  3. Kijk ook eens naar de Buzzerbee weermeldingen app, hiermee kun je gratis je eigen weermeldingen maken en notificaties hierover ontvangen. Superhandig!

  4. Ik heb net WeaWow geinstalleerd, en heb nog nooit een app gezien met zoveel reclamebanners overal. Onbruikbaar gewoon.
    Blijkbaar is er inmiddels iets veranderd aan hun verdienmodel…. Weg ermee!

  5. Ik ben eigenlijk ook op zoek naar een vervanger van Weatherpro. Het voordeel van die app vind ik nogsteeds dat de neerslagsoort (regen, hagel, sneeuw, ijzel) wordt weergegeven in de radar. Dit laatste heb ik bij andere apps nog niet gevonden. Iemand tips?

  6. Over dat Meawow: mijn vader zei altijd ‘gratis bestaat niet’ en dat, gecombineerd met de Chinese makelij, doet mij toch wel achterdochtig worden. Wat is het verdienmodel van deze app? Ben op zoek naar vervanger WeatherPro, maar deze laat ik maar even aan oom Xi. Tenzij iemand mij hier kan overtuigen dat mijn achterdocht onterecht is?

    1. Er zit een marketplace bij om (weer)foto’s te verkopen. Dat is het verdienmodel. Maar als je het niet vertrouwt neem je gewoon Yr, want die heeft dezelfde data (van MetNorway).

    2. Sorry voor mijn late reactie,ik heb een tijdje geleden contact gehad met de maker van weawo,het is 1 persoon,de radar beelden die je ziet is van rainviever en met norway,

  7. Gek dat de WeaWow app nergens genoemd wordt….. wordt niet alleen door veel mensen als beste weer app genoemd, maar heeft naast een prima en uitgebreide lay-out ook nog eens geen reclame (ondanks dat de app gratis is) Zou niet misstaan hebben in deze test….misschien voor een andere keer

  8. Ik gebruik zelf al jaren als specialistische app m.b.t. regen intensiteit de app Buienalarm.
    Deze doet ongeveer wat Buienradar doet met als belangrijkste verschil dat een bui geen reden tot ‘alarm’ is maar een ingestelde intensiteit.

    Zelf heb ik notificaties de laatste jaren uit staan en kijk ik alleen om bij aanhoudende regen de momenten te vinden dat het wat minder intens regend. Maar ik weet dat ik vroeger vrij accuraat alleen waarschuwingen kreeg wanneer het relevant was.

  9. Kijk eens naar Ventusky, naar mijn idee de meest complete app met alle info die je redelijkerwijs kan wensen

    1. Ja die is ook goed! Maar ik vind de genoemde toch net iets beter / mooier / uitgebreider, alhoewel de data van KNMI inderdaad volgens sommigen de beste schijnen te zijn…

Geef een reactie