De beste weer-apps op Android en iPhone

beste weer app ios android

– Update: 12 oktober 2021 –

Wat is de beste weer app in 2021? Er zijn verschillende soorten apps, en in elke categorie zocht ik de beste. Ik vond vroeger Weather Pro de beste Algemene Weer App, maar sinds het drastische redesign niet meer. En met mij vele anderen. Dus ging ik op zoek: wat zijn dan nu de beste weer-apps?

Ik probeerde er veel uit. Ik update deze blog nog regelmatig, met nieuwe inzichten en resultaten uit mijn doorlopend vergelijkend onderzoek. Ik let op de interface en de gebruiksvriendelijkheid, en op hoe goed de voorspellingen kloppen.

Wat mij betreft zijn er vijf soorten weer-apps (de winnaars staan erachter):

 1. Beste Algemene Weer App: Weawow
 2. Beste specialistische Weer App (voor buitensport): Windy App / Windfinder
 3. Beste neerslagradar: Buienradar / Weerplaza / Buienalarm
 4. Beste Wind app: Windy App / Windfinder / WindGuru
 5. Beste Getijden app: 7th Gear Tides

1. Beste Algemene Weer-App op Android en iPhone

Op iPhone is er de standaard Apple Weer app. Mooi en redelijk goed. Op mijn nieuwe Poco X3 Android is er een vergelijkbare standaard Weer app. Daar zit zelfs luchtkwaliteit bij. Voor meer info linkt die app door naar accuweather.com.

Beide zijn mooi, gratis, redelijk functioneel en zonder reclame. Maar ik mis meer regen-informatie: hoeveel kans is er op hoeveel regen, per uur. En meer informatie over bewolking. Vooral voor vandaag en morgen. Dat is hier lang niet zo goed als bij Weather Pro destijds.

beste weer app android

Google, Ventusky, Klara, Yr of Weawow?

De weer-app Ventusky en die van Google blijken dan toch beter. Het rare is dat die van Google geen app is. Hij staat niet in de Play Store of in de App Store. Op Android ga je naar Overzicht (veeg naar rechts) en dan zie je bovenaan het weer (Of je vraagt “Wat is het weer” aan de Assistent). Daar klik je dan op, en daarna het hamburgermenu linksboven: “Zet op startscherm“.

Op IOS is er deze handleiding om de Google weer-app te gebruiken.

Op rijtjes kan je vegen, om vooruit te kijken. De gegevens zijn van weather.com. De neerslagkans en wind-info staan hier ook goed en inzichtelijk in. Maar wel suf dat de windkracht bijvoorbeeld niet in Beaufort of knopen kan:

beste weer app google android ios

Ventusky is beter, met meer mogelijkheden, betere kaarten, met Beaufort en zo, met regenradar, en met de luchtkwaliteit. Mooi en goed, maar de buienradar is er alleen statisch, per 3 uur, dus heb je toch nog Buienradar nodig, en de interface vind ik toch ook niet zo heel handig:

ventusky weer app
Je kan omhoog schuiven voor meer info: zelfs de luchtkwaliteit staat daar perfect in

Klara is ook een uitstekende algemene weer-app. Met goede voorspellingen (van Met Norway, zie verderop) en een verrassende interface. Zeer overzichtelijk, en tegelijk gedetailleerd. Ook de bewolking zit hier veel beter in dan in andere apps. Je kan ‘m ook draaien: op liggend formaat is het nog wat preciezer. Je kan klikken op vier schermen: algemeen / wind / bewolking / luchtdruk. En onderaan schuif je in het balkje door de tijd heen. Als je verder in de toekomst wil kijken kan dat via het hamburgermenu, en dan krijg je de data in een overzichtelijke tabel. Maar die interface kan toch nog beter…

Zoals bij Weawow. Ook zonder reclame, en ook met de uitstekende data van Met Norway. De widgets zijn ook top: ik gebruik bijvoorbeeld de 1×1 widget met  temperatuur, dag en bewolkings-icoon. Meteen op mijn startscherm dus. Mooi, slim en goed allemaal. Op heel veel manieren aanpasbaar. En hij ziet er echt heel goed, slim en compact uit. Dit is ook de beste interface. Regen en bewolking staan hier ook goed in. Die megagrote foto zet ik kleiner, in de instellingen.

Ik ben nu dus overgestapt op Weawow. Niet alleen vanwege de interface, maar ook omdat de voorspellingen het beste kloppen (na een aantal weken dagelijks vergelijken):

Yr

De gegevens van Weawow hierboven zijn van Met-Norway, die de beste weers-voorspellingen blijkt te hebben, na lang testen en vergelijken. Dat Noorse instituut heeft ook een eigen app: Yr. In een totaal andere interface. Misschien zelfs nog wel beter, mooier en leuker, en in ieder geval uniek – zie het filmpje hieronder. Toch kies ik hier ook voor de lijstweergave, want dan heb je een sneller overzicht. Die is hier verticaal, tegenover de horizontale van Weawow. De lijst-weergave van Weawow blijkt dan toch nog slimmer, compacter en inzichtelijker. Weawow is de winnaar. In combinatie met een neerslagradar dan: zie verderop.

Yr weer app
De tabel in Yr geeft een verticaal overzicht
De tabel in Weawow geeft een beter inzicht (met dezelfde data als Yr): en is dus de winnaar
Klara gebruikt ook dezelfde data, maar dan weer in een andere interface: vrijwel hetzelfde als Yr maar hier mis je de windstoten

2. Beste specialistische weer app

Het kan allemaal nog veel uitgebreider en vooral specialistischer, voor buitensporters. Zoals Windfinder en de Windy App. Voor elke tak van sport kan je daar een eigen interface aanzetten. Briljant. De interface is altijd doordacht en goed. Maar ook nogal afwijkend, dus je moet er wel aan wennen. Met enorm veel mogelijkheden en informatie, zoals tik-op-de-kaart voor de exacte windkracht ter plekke, golf-informatie en de getijdenrichting en -kracht. De regeninformatie zit hier ook redelijk goed in, alhoewel je daar toch eigenlijk nog een neerslagradar voor nodig hebt (zie verderop).

beste specialistische weer app buitensport

Of Flowx. Ook al zo enorm compleet, en ook met een geheel eigen slimme goede interface, gebaseerd op radarbeelden, waar je met je vinger over schuift door de tijd heen. Een soort super-buienradar. Ook geschikt voor allerlei buitensport. De interface is uniek maar ook wat ingewikkelder. En ik zie om me heen dat watersporters en vlieg-sporters toch vooral Windfinder Pro en de Windy App gebruiken.

beste specialistische weer app buitensport

3. Beste regenradar op Android en IOS

Dan nog de buien-kaartjes. Die ontbreken vaak op de gewone weer apps. Soms wel redelijk goed in specialistische apps, zoals in Flowx.

De meest eenvoudige is Regenmelding. Of anders Buienalarm. Zo simpel kan het dus! Best goed, maar je mist toch ook weer dingen, zoals verder vooruit kijken.

Buienradar is er natuurlijk, zowel voor IOS als Android. Met veel extra mogelijkheden, zoals zon-radar en zelfs muggenradar. Ik zet ‘m ook vaak op Europa, op de afgelopen 3 uur. Je kan dan zelf voorspellen: want aanzwellingen, oplossingen en draaiingen kan jij zelf soms beter inschatten dan een computer. Die zet namelijk vaak lijnrecht de laatste bui door, en dat klopt meestal niet zo goed:

beste regenradar android ios buieneradar
Klik het “Layer”icoon rechtsboven voor nog veel meer radars, zoals de Europa-radar,  zonneradar, sneeuwradar, muggenradar etc

Maar ik wil ook nog graag een second opinion. Want er zijn enorme verschillen tussen die buien-kaarten. Dus heb ik gewoon ALLE neerslag-radars met elkaar vergeleken, en de beste uitgezocht:

De beste neerslagradar is… Weerplaza

Weerplaza blijkt dan de beste buienradar, nog beter dan Buienradar. Met de best kloppende voorspellingen. Rechtsonder heb je de Uitgebreide regenradar. Ook met bewolking, dus zon-radar. Bij de drie puntjes is er geen “Toevoegen aan startscherm“, maar dat heet hier “Installeer app“. Bij mij opent dat in mijn default browser, Firefox. Ik heb daar een Adblocker, dus het is dan zonder reclame:

beste neerslagradar ios android weerplaza.nl

Als je rechtsonder klikt op de Uitgebreide regenradar zit daar ook het tijds-balkje (waar je zelf op kan schuiven). En knoppen zoals Afgelopen uur / Komende 2 / 24 uur. Bovenaan ook knopjes voor onder andere bewolking en onweer. De interface is niet zo goed als Buienradar, maar het komt in de richting. En de voorspellingen kloppen juist vaak beter. Dus is dit de winnaar in de categorie Neerslagradar. Maar Buienalarm is ook heel goed. Dat is ook een echte app, dat werkt toch beter dan zo’n website. Dus inmiddels ben ik weer overgestapt naar de combinatie Buienradar + Buienalarm.

beste neerslagradar ios android weerplaza.nl

Een andere redelijk goede regenradar is Meteox.com, maar de interface is matig:

beste neerslagradar ios android meteox.com

Accuweather.com heeft ook goed kloppende regenkaarten, maar de interface is ook matig, beperkt en weinig gebruiksvriendelijk:

beste neerslagradar ios android accuweather.com

4. Beste wind-app voor IOS / Android

Dan de wind-info. Watersporters en vliegsporters hebben meestal de Windfinder app of de Windy app, zie de specialistische apps. Zeer gedetailleerd en enorm uitgebreid allemaal. Er zijn ook mogelijkheden voor thermiek. En in betaalde versies zit er nog veel meer, zoals eb en vloed. En er is ook nog WindGuru, ook veel gebruikt in de professionele scheepvaart.

beste wind-app ios android windfinder
Dit plaatje is Windfinder, maar zoiets zit ook in de Windy App en in Flowx

5. Beste getijden-app

Voor watersporters zijn de getijden van eb en vloed erg belangrijk: wanneer is het hoog of laag water, per locatie. Tides van 7th Gear is de beste en bekendste, en er is een gratis versie met reclame. Op IOS heet-ie de Getijden app. Deze app is duidelijk en ziet er leuk en goed uit. In de betaalde versies van de Windy App en Windfinder zitten overigens ook getijden, dus dan heb je deze app niet nodig.

beste getijden app IOS android

beste getijden app android ios

Dus uiteindelijk staat het zo, op mijn startscherm:

beste weer app ios android

De beste algemene weer app middenonder: Weawow, met het handige live icoontje. Met links daarvan Buienradar als neerslagradar (Weerplaza of Buienalarm als second opinion). Dit zijn de drie belangrijkste winnaars.

Linksboven: Windy en Windfinder als beste specialistische weer apps.
Daarnaast Flowx, Ventusky en Klara (of Yr) als goede alternatieve algemene weer apps.
Rechtsonder de getijden en de Google Weer app.


Laat maar weten in de comments wat jullie favorieten zijn – en waarom!

Ik ga MeteoBlue ook nog een tijdje bekijken. Daar zit zelfs een vergelijker bij, zodat je de voorspellingen van verschillende apps in het verleden met elkaar kan vergelijken.

18 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Gek dat de WeaWow app nergens genoemd wordt….. wordt niet alleen door veel mensen als beste weer app genoemd, maar heeft naast een prima en uitgebreide lay-out ook nog eens geen reclame (ondanks dat de app gratis is) Zou niet misstaan hebben in deze test….misschien voor een andere keer

 2. Ik gebruik zelf al jaren als specialistische app m.b.t. regen intensiteit de app Buienalarm.
  Deze doet ongeveer wat Buienradar doet met als belangrijkste verschil dat een bui geen reden tot ‘alarm’ is maar een ingestelde intensiteit.

  Zelf heb ik notificaties de laatste jaren uit staan en kijk ik alleen om bij aanhoudende regen de momenten te vinden dat het wat minder intens regend. Maar ik weet dat ik vroeger vrij accuraat alleen waarschuwingen kreeg wanneer het relevant was.

 3. Kijk eens naar Ventusky, naar mijn idee de meest complete app met alle info die je redelijkerwijs kan wensen

  1. Ja die is ook goed! Maar ik vind de genoemde toch net iets beter / mooier / uitgebreider, alhoewel de data van KNMI inderdaad volgens sommigen de beste schijnen te zijn…

Geef een reactie