De beste weer-apps op Android en iPhone

beste weer app ios android

– Update: 7 mei 2023 –

Wat is de beste weer app in 2023? Er zijn verschillende soorten, en in elke categorie zocht ik de beste. Ik vond vroeger Weather Pro de beste weer app, maar sinds de nieuwe versie niet meer. Dus ging ik op zoek: wat zijn dan nu de beste weer-apps?

Ik update dit artikel nog regelmatig. Ik let op de interface en de gebruiksvriendelijkheid, en op hoe goed de voorspellingen kloppen.

Er zijn zes soorten weer-apps. De winnaars staan er meteen bij, en meer info staat verderop:

 1. Beste Gratis Weer App: Weawow
  Hier voor IOS    |    Hier voor Android
 2. Beste specialistische Weer App (voor buitensporters): Windy App / Windfinder
 3. Beste neerslagradar: een combi van Buienradar + Buienalarm
 4. Beste Wind app: Windy App / Windfinder / WindGuru
 5. Beste Getijden app: 7th Gear Tides
 6. Beste voor in de bergen of wintersport: Bergfex of 3BMeteo – want in de bergen verschilt het weer op verschillende hoogtes.

1. Beste Algemene Weer-App op Android en iPhone?

Op de iPhone heb je de standaard Apple Weer app. Mooi en redelijk goed. Op mijn Poco X3 Android telefoon is er een vergelijkbare app. Daar zit zelfs luchtkwaliteit bij. Voor meer info linkt die app door naar accuweather.com.

Beide zijn mooi, gratis, redelijk functioneel en zonder reclame. Maar ik mis meer regen-informatie: hoeveel kans is er op hoeveel regen per uur? En meer informatie over bewolking, voor vandaag en morgen. Dat kan veel beter.

beste weer app android

Google, Ventusky, Klara, Yr of Weawow?

De weer-app Ventusky en die van Google blijken dan iets beter. Het rare is dat die van Google geen app is. Hij staat niet in de Play Store of in de App Store. Op Android ga je naar Overzicht (veeg naar rechts) en dan zie je bovenaan het weer (Of je vraagt “Wat is het weer” aan de Assistent). Daar klik je dan op, en daarna het hamburgermenu linksboven: “Zet op startscherm“.

Op IOS is er deze handleiding om de Google weer-app te gebruiken.

Op rijtjes kan je vegen, om vooruit te kijken. De gegevens zijn van weather.com. De neerslagkans en wind-info staan hier ook goed en inzichtelijk in. Maar wel suf dat het geen echte app is, en ook dat de windkracht bijvoorbeeld niet in Beaufort of knopen kan:

beste weer app google android ios

Ventusky is beter, met meer mogelijkheden, betere kaarten, met Beaufort en zo, met regenradar, en met de luchtkwaliteit. Mooi en goed, maar de buienradar is er alleen statisch, per 3 uur, dus heb je toch nog een echte Buienradar nodig. En de interface vind ik toch ook niet zo heel handig:

ventusky weer app
Je kan omhoog schuiven voor meer info: zelfs de luchtkwaliteit staat daar perfect in

Klara is ook een uitstekende algemene weer-app. Met goede voorspellingen (van Met Norway, zie verderop) en een verrassende interface. Zeer overzichtelijk, en tegelijk gedetailleerd. Ook de bewolking zit hier veel beter in dan in andere apps. Je kan ‘m ook draaien: op liggend formaat is het nog wat preciezer. Je kan klikken op vier schermen: algemeen / wind / bewolking / luchtdruk. En onderaan schuif je in het balkje door de tijd heen. Als je verder in de toekomst wil kijken kan dat via het hamburgermenu, en dan krijg je de data in een overzichtelijke tabel. Maar die interface kan toch nog beter…

Weawow is de beste weer app

Weawow heeft de beste interface, zonder reclame, en met de uitstekende data van Met Norway. De widgets zijn ook top: ik gebruik bijvoorbeeld de 1×1 widget met  temperatuur en live weers-icoon. Meteen op mijn startscherm dus. Zie helemaal onderaan hier. Mooi, slim en goed allemaal. En het is op veel manieren aanpasbaar. Regen en bewolking staan er ook goed in. Die grote foto zet ik kleiner, in de instellingen. Het is donation ware, dus af en toe krijg je een melding of je wil doneren. Dat zal de ontwikkelaar zeer waarderen!

De voorspellingen kloppen ook het beste, na een maand dagelijks vergelijken (nou ja, niet altijd hoor). In het eerste scherm kan je bij het vierde blokje “Neerslag” zien hoe laat het hoe hard gaat regenen. Op het blokje daaronder, de “Weerkaart” kan je ook klikken: dan krijg je een Buienradar. Je kan op veel blokjes ook doorvegen naar rechts. Je kan op “Details” klikken voor meer gegevens, zoals bij “Dagelijks” voor de komende tien dagen.

Via “Details” rechtsboven krijg je meer gegevens, zie verderop

Yr

De gegevens van Weawow hierboven zijn van Met-Norway, die de beste weers-voorspellingen blijkt te hebben, na lang testen en vergelijken. Dat Noorse instituut heeft ook een eigen app: Yr. In een andere interface. Misschien zelfs nog wel beter, mooier en leuker, en in ieder geval uniek – zie het filmpje hieronder. Toch kies ik hier ook voor de lijstweergave, want dan heb je een sneller overzicht. De tijd is hier verticaal, tegenover horizontaal bij Weawow. De lijst-weergave van Weawow is voor mij toch slimmer, compacter en inzichtelijker. Weawow is dus de winnaar. In combinatie met een neerslagradar dan: zie verderop.

Yr weer app
De tabel in Yr geeft een verticaal overzicht
De horizontale data in Weawow is beter (met dezelfde data). Dit is het Detail-scherm, als je doorklikt vanaf het startscherm.
De Klara interface is vrijwel als Yr maar dan zonder windstoten. Jammer.

2. Beste specialistische weer app

Het kan allemaal nog veel uitgebreider en vooral specialistischer, voor buitensporters. Zoals Windfinder en de Windy App. Voor elke tak van sport kan je daar een eigen interface aanzetten. De interface is altijd doordacht en goed. Maar ook nogal afwijkend, dus je moet er wel aan wennen. Met enorm veel mogelijkheden en informatie, zoals tik-op-de-kaart voor de exacte windkracht ter plekke, golf-informatie en de getijdenrichting en -kracht. De regeninformatie zit hier ook redelijk goed in, alhoewel je daar toch eigenlijk nog een neerslagradar voor nodig hebt (zie verderop).

beste specialistische weer app buitensport

Of Flowx. Ook al zo enorm compleet, en ook met een geheel eigen slimme goede interface, gebaseerd op radarbeelden, waar je met je vinger over schuift door de tijd heen. Een soort super-buienradar. Ook geschikt voor allerlei buitensport. De interface is uniek maar ook wat ingewikkelder. En ik zie om me heen dat watersporters en vlieg-sporters toch vooral Windfinder Pro en de Windy App gebruiken.

beste specialistische weer app buitensport

3. Beste regenradar op Android en IOS

Dan nog de buienradars. Die ontbreken vaak op de gewone weer apps. Soms zit het redelijk in de specialistische apps, zoals in Flowx.

De meest eenvoudige zijn Regenmelding en Buienalarm. Zo simpel kan het dus! Best goed, ook al mis je wat dingen, zoals verder vooruit kijken. Maar daar heb je dan Buienradar weer voor!

Buienradar heeft veel extra mogelijkheden, zoals zon-radar en zelfs muggenradar. Ik zet ‘m ook vaak op Europa, op de afgelopen 3 uur. Je kan dan zelf voorspellen: want aanzwellingen, oplossingen en draaiingen kan jij zelf soms beter inschatten dan een computer. Die zet namelijk vaak lijnrecht de laatste bui door, en dat klopt meestal niet zo goed.

beste regenradar android ios buieneradar
Klik het “Layer”icoon rechtsboven voor nog veel meer radars, zoals de Europa-radar,  zonneradar, sneeuwradar, muggenradar etc

Maar ik wil ook nog graag een second opinion. Want er zijn grote verschillen tussen die buien-kaarten. Dus heb ik gewoon ALLE neerslag-radars met elkaar vergeleken, gedurende een maand:

Weerplaza buienradar

Weerplaza blijkt dan nog beter dan Buienradar. Met goed kloppende voorspellingen. Rechtsonder heb je de Uitgebreide regenradar. Ook met bewolking, dus zon-radar. Bij de drie puntjes is er geen “Toevoegen aan startscherm“, maar dat heet hier “Installeer app“. Maar het is wel met reclame en de interface is ook niet optimaal:

beste neerslagradar ios android weerplaza.nl

Als je rechtsonder klikt op de Uitgebreide regenradar zit daar ook het tijds-balkje (waar je zelf op kan schuiven). En knoppen zoals Afgelopen uur / Komende 2 / 24 uur. Bovenaan ook knopjes voor onder andere bewolking en onweer. Maar de interface is lang niet zo goed als Buienradar.

Buienalarm is ook goed, en ook veel sneller in het voorspellen dan Buienradar, met ook een veel snellere app. Dus uiteindelijk neem ik de combinatie Buienradar + Buienalarm.

Buienalarm heeft de best kloppende voorspelling en de simpelste en snelste interface. De knop “Radar” is er ook, met een kaart dus.

Een andere redelijk goede regenradar was Meteox.com, maar de interface is matig:

beste neerslagradar ios android meteox.com

Accuweather.com heeft ook goed kloppende regenkaarten, maar de interface is ook matig, beperkt en weinig gebruiksvriendelijk:

beste neerslagradar ios android accuweather.com

4. Beste wind-app voor IOS / Android

Dan de wind-info. Watersporters en vliegsporters hebben meestal de Windfinder app of de Windy app, zie de specialistische apps. Zeer gedetailleerd en enorm uitgebreid allemaal. Er zijn ook mogelijkheden voor thermiek. En in betaalde versies zit er nog veel meer, zoals eb en vloed. En er is ook nog WindGuru, ook veel gebruikt in de professionele scheepvaart.

beste wind-app ios android windfinder
Dit plaatje is Windfinder, maar zoiets zit ook in de Windy App en in Flowx

5. Beste getijden-app

Voor watersporters zijn de getijden van eb en vloed erg belangrijk: wanneer is het hoog of laag water, per locatie. Tides van 7th Gear is de beste en bekendste, en er is een gratis versie met reclame. Op IOS heet-ie de Getijden app. Deze app is duidelijk en ziet er leuk en goed uit. In de betaalde versies van de Windy App en Windfinder zitten overigens ook getijden, dus dan heb je deze app niet nodig.

beste getijden app IOS android

beste getijden app android ios

Dus uiteindelijk staat het zo, op mijn startscherm:

beste weer app telefoon

De beste weer app staat bij mij middenonder: Weawow, met het handige live weers-icoontje. De tijd is daar ook handig, en die linkt zelfs door naar de wekker. Daarboven Buienalarm als regenradar (en BuienRadar heb ik ergens bovenaan als second opinion).

Verderop heb ik dan nog Windy en Windfinder voor de wind. En de Getijden app.


Laat maar weten in de comments wat jullie favorieten zijn – en waarom!

Ik ga MeteoBlue ook nog een tijdje bekijken. Daar zit zelfs een vergelijker bij, zodat je de voorspellingen van verschillende apps in het verleden met elkaar kan vergelijken.

27 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb net WeaWow geinstalleerd, en heb nog nooit een app gezien met zoveel reclamebanners overal. Onbruikbaar gewoon.
  Blijkbaar is er inmiddels iets veranderd aan hun verdienmodel…. Weg ermee!

 2. Ik ben eigenlijk ook op zoek naar een vervanger van Weatherpro. Het voordeel van die app vind ik nogsteeds dat de neerslagsoort (regen, hagel, sneeuw, ijzel) wordt weergegeven in de radar. Dit laatste heb ik bij andere apps nog niet gevonden. Iemand tips?

 3. Over dat Meawow: mijn vader zei altijd ‘gratis bestaat niet’ en dat, gecombineerd met de Chinese makelij, doet mij toch wel achterdochtig worden. Wat is het verdienmodel van deze app? Ben op zoek naar vervanger WeatherPro, maar deze laat ik maar even aan oom Xi. Tenzij iemand mij hier kan overtuigen dat mijn achterdocht onterecht is?

  1. Er zit een marketplace bij om (weer)foto’s te verkopen. Dat is het verdienmodel. Maar als je het niet vertrouwt neem je gewoon Yr, want die heeft dezelfde data (van MetNorway).

  2. Sorry voor mijn late reactie,ik heb een tijdje geleden contact gehad met de maker van weawo,het is 1 persoon,de radar beelden die je ziet is van rainviever en met norway,

 4. Gek dat de WeaWow app nergens genoemd wordt….. wordt niet alleen door veel mensen als beste weer app genoemd, maar heeft naast een prima en uitgebreide lay-out ook nog eens geen reclame (ondanks dat de app gratis is) Zou niet misstaan hebben in deze test….misschien voor een andere keer

 5. Ik gebruik zelf al jaren als specialistische app m.b.t. regen intensiteit de app Buienalarm.
  Deze doet ongeveer wat Buienradar doet met als belangrijkste verschil dat een bui geen reden tot ‘alarm’ is maar een ingestelde intensiteit.

  Zelf heb ik notificaties de laatste jaren uit staan en kijk ik alleen om bij aanhoudende regen de momenten te vinden dat het wat minder intens regend. Maar ik weet dat ik vroeger vrij accuraat alleen waarschuwingen kreeg wanneer het relevant was.

 6. Kijk eens naar Ventusky, naar mijn idee de meest complete app met alle info die je redelijkerwijs kan wensen

  1. Ja die is ook goed! Maar ik vind de genoemde toch net iets beter / mooier / uitgebreider, alhoewel de data van KNMI inderdaad volgens sommigen de beste schijnen te zijn…

Geef een reactie