Betaalverzoek: maak een QR-code voor je factuur

Een QR-code is handig bij facturen. De klant richt zijn camera op de factuur, vanuit zijn eigen betaal-app. De betaling staat meteen startklaar. De klant hoeft niks in te vullen: geen lange IBAN, geen factuurnummer, geen bedrag – niks! Alles staat er al. Heel makkelijk. Maar hoe maak je zo’n QR-code of betaalverzoek?

Kleine zelfstandigen – zoals ik – kunnen een Betaalverzoek met QR code in de ING App maken:

Zo maak je een QR code Betaalverzoek

 • Start de ING Bankieren App en kies “Betaalverzoek”
 • Voer bedrag in, en omschrijving.
 • Kies “Deel betaalverzoek”, en dan “QR code”.
 • Maak een screenshot:
  IOS: Volume Up + Power-knop,
  ANDROID: Volume Down + Power,
  SAMSUNG: Home + Power lang indrukken
  .
 • Snij uit en Bewaar in Foto’s (of Dropbox)
 • Voeg deze QR-code toe aan de mail naar je klant, samen met de factuur. Je kan de QR-code ook digitaal in je factuur-pdf plakken.

Zie de (verlopen) QR-code hieronder. Start je Bankieren App (ING, Rabo, Knab of iDeal-app), kies daar de scanner, en mik die op de code.

qr code betaalverzoek

Tip: Zet “push notificaties” aan bij de instellingen in je app, dan ontvang je ook een melding als je het bedrag ontvangen hebt. 

Zit je achter je computer? Ook in Mijn ING kan het: via het Betaalverzoek icoon, net boven je saldo.

De voordelen van de QR-code Betaalverzoek

1. De klant hoeft niks in te vullen.
2. Werkt bij alle banken. De klant moet wel een goede Bankieren App hebben, of anders de iDeal-app.
3. De app kan bijhouden wie er heeft betaald, en kan ook een melding sturen bij betaling.

Tikkie betaalverzoek QR code

De Tikkie-app kan ook QR codes maken. Die kan je ook als Screenshot bewaren, uitsnijden en in je factuur plakken:

qr code betaalverzoek factuur Tikkie

De iDeal-app kan het inmiddels ook. Maar die eist 30 cent voor elke QR-code. En het mag niet eens met een zakelijke rekening, alleen met een privé-rekening. Belachelijk.

Grote bedrijven en instellingen lopen achter. Voor IT-afdelingen is het toevoegen van een QR code aan facturen niet erg moeilijk. En het levert enorm veel gemak op. Vreemd dat je het nog maar zo weinig ziet. En dat het zo omslachtig en moeizaam is.

In Azië betaalt iedereen alles met QR codes, zelfs op de markt. Met AliPay en WeChat. Zelfs hier in Nederland kan dat bij Aziatische winkels. Als de Europese banken nog langer wachten stappen we massaal over naar Chinese systemen. Zie de blog over Apple Pay: dat hebben de banken ZEVEN JAAR tegengehouden, met als slap argument dat het zogenaamd TE DUUR was. 

8 Reacties

 1. Kan die QR ook bewerkt worden zodat ik zelf een mededeling kan toevoegen ?
  Als ik het inscan is de mededeling ingevuld door de ontvanger (jijzelf)
  Dan pas wordt het interessant dit te gebruiken. Of zie ik iets over het hoofd ?
  Zo zou je toch makkelijk klanten kunnen laten betalen, hun leveradres achterlaten alsook het email adres / tel enz. te krijgen teneinde een bestelling correct te kunnen uitvoeren

  1. Ja, de mededeling vul je zelf in bij “omschrijving”. Daar zet je meestal het factuurnummer, maar je kan daar ook meer tekst toevoegen. In mijn voorbeeld hierboven was het dus “Dank-voor-de-QR-tip”.

 2. Dag,
  Ik ben benieuwd of je ook een QR code kunt maken die algemeen geldend is. Ik zal verduidelijken wat ik bedoel. Ik werk bij de Goudse Weekendschool en zou een ansichtkaart willen maken met daarop een QR code zodat mensen op het moment dat ze geld willen doneren aan de ons (we zijn een goed doel met anbi status) dit makkelijk kunnen doen. Snap je mijn vraag? Dank vast voor je antwoord! Groet, Nynke
  NB Zie eventueel als je nieuwsgierig bent wie we zijn: https://goudseweekendschool.nl/

  1. Met de huidige QR codes bij de Nederlandse banken niet, voor zover ik kan zien. Die zijn maar eventjes geldig. Maar in Azië heb je de QR codes van Alipay en van Wechat: die doen het op de manier die jij beschrijft. Dat krijgen wij waarschijnlijk ook, want anders stappen wij allemaal massaal over naar Chinese betaalsystemen.

  2. Dag Nienke, Bunq bank biedt ongeveer wat je zoekt zie dit voorbeeld https://bunq.me/nynke
   Niet via een qr maar via een link. Van een link kun je ook een qr code maken. Via deze omweg zijn er dus mogelijkheden. Helaas is deze optie alleen beschikbaar voor een klant van bunq.
   Een andere optie is nagaan wat Ideal je kan bieden via jouw bank. Er bestaat vast de optie om een permanente qr aan te bieden met een vast klein bedrag.

Geef een reactie