Betaalverzoek: maak een QR code voor je factuur

Een QR-code is handig als betaalverzoek. Ideaal voor winkels en ZZP’ers. De klant richt zijn camera op je factuur of bonnetje, vanuit zijn bank app. In die app staat dan alles meteen startklaar: bedrag, IBAN, naam en omschrijving. Makkelijk en gratis. Geen duur PIN-apparaat meer nodig. Iedereen kent het, van webwinkels, dus het voelt ook heel gewoon. Maar hoe maak je ZELF zo’n QR-code?

QR code betaalverzoek: gratis online

Op deze QR code generator kun je zo’n gratis SEPA-code maken. Ideaal voor vaste bedragen, bijvoorbeeld voor een losse yoga-les, een bloemkool op de markt, een krantje, koffietje of broodje bal. Of dus op jouw factuur, naar de klant. Deze heeft wel wat nadelen: je moet ook de BIC code nog invullen, en er zit nogal veel tracking-code in (5 tracking sources + 1 cookie + iets van Microsoft). Tracking code is essentieel voor elke website, zoals Google Analytics, maar dit is wel wat veel.

Vul het bedrag, je IBAN, naam, en omschrijving in (en dus de BIC-code). En klaar!

Probeer maar, hieronder. Scan vanuit je Bank App.
Deze is voor 10 cent, voor deze blog ;)

Online QR code SEPA betaalverzoek gratis

Permanente QR codes als betaalverzoek

Hier op deze site www.epc-qr.eu kan je nog beter zo’n permanente gratis QR code maken. Hier hoef je niet die BIC-code in te vullen (dat is binnen Nederland ook niet nodig). Verder zit er ook geen rare tracking code in. Dit is eigenlijk de enige die helemaal goed is:

qr code betaalverzoek gratis

Je kan al die QR codes gewoon uitprinten en in je winkel leggen. Of digitaal in je factuur plakken, als je er een screenshot maakt. Simpel, handig en gratis.

Hoe groot moet het? Twee centimeter is al genoeg. 

Notificaties zitten al in je bank app

Notificaties kun je aanzetten in je bank app, zodat je een melding krijgt als de betaling binnen is. Tegenwoordig gaat dat vrijwel onmiddellijk, tussen de meeste Nederlandse banken dan.

De voordelen van zo’n QR betaalcode

 1. Je hebt geen PIN-automaat nodig, dus ook geen duur abonnement, en geen duur kassasysteem
 2. Geen stroom en wifi nodig, kan zelfs op de markt, met je telefoon
 3. Je krijgt meteen een bericht als er is betaald (als dat aanstaat, in je bank app)
 4. Je hoeft geen kosten af te dragen: het betreft een gewone gratis overboeking

Niet alle bank apps kunnen het, maar in de apps van ASN, ING, SNS, Knab en Bunq werkt het. Alle bank apps zouden het binnenkort moeten kunnen.

In de comments zie je ook waar je een open source script kan downloaden om met LaTeX en GnuCash een automatisch factuursysteem te maken inclusief QR Codes.

Zo’n QR code kan je ook maken met de ING app, met de Tikkie app en met de iDeal app, maar die doen het allemaal nog steeds niet goed:

Betaalverzoek in de ING app met QR code

 • Start de ING Bankieren App en kies “Betaalverzoek”
 • Voer bedrag in, en omschrijving.
 • Kies “Deel betaalverzoek”, en dan “QR code”.
 • Maak een screenshot:
  IOS: Volume Up + Power-knop,
  ANDROID: Volume Down + Power,
  SAMSUNG: Home + Power lang indrukken
  .
 • Snij uit en Bewaar in Foto’s (of in je Dropbox etc)
 • Voeg deze QR-code toe aan de mail naar je klant, samen met de factuur. Of plak de QR-code in je factuur.

Zie de QR-code hieronder. Start je Bankieren App (zoals ING, ASN, Rabo, Knab of anders de iDeal-app), kies daar de scanner, en mik die op de code.
(niet in alle bank apps werkt het vlekkeloos)qr code betaalverzoek gratis

Zit je achter je computer? Ook in Mijn ING kan het: via het Betaalverzoek icoon, net boven je saldo.

Tikkie betaalverzoek QR code

In Tikkie kan je ook (tijdelijke) QR codes maken. Die kan je ook net als alle andere codes als screenshot bewaren, uitsnijden en in je factuur plakken. De klant kan hierbij alleen betalen met de Tikkie app, dus niet vanuit zijn bank app. Zie hieronder:

tikkie qr code betaalverzoek

QR betaalcode in de iDeal app

De iDeal-app kan ook QR codes maken. Maar dat kost 30 cent. Belachelijk! Zie hieronder. En deze was ook meteen al niet meer geldig:

Voor de ICT-afdelingen van grote instellingen is zo’n QR code helemaal niet moeilijk. Vreemd dat je het zo weinig ziet. In Azië betaalt iedereen alles met QR codes. Met AliPay en WeChat. Zelfs hier in Nederland zie je dat, in Aziatische winkels. Als de Europese banken nog langer wachten stappen we massaal over naar Chinese systemen. Zie de blog over Apple Pay: dat hebben de banken ZEVEN JAAR tegengehouden, met als slap excuus dat het zogenaamd TE DUUR was.

43 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Om vanaf je smartphone de SEPA QR-code te lezen, moet je de scanner van de bank gebruiken. Aangezien sommige app’s in staat zijn de bank-app op je smartphone te openen, vroeg ik me af of er niet een QR scanner voor de smartphone bestaat, liefst open source, die de SEPA code herkent en vervolgens koppelt aan de bank app van je smartphone. Dit omdat je in de bank app soms moet zoeken naar de scanner en niet iedereen daar even handig in is.

  1. Ik denk dat de Rabo de noodzaak niet zo ziet. Ze hebben een iDeal-QR oplossing en het maken van zo’n code kost de gebruiker geld. Rabo verdient hierop; en Sepa-QR kun je zelf regelen. Verdienen ze niets. Op een iDeal betaling zitten bovendien ook nog eens transactiekosten. Dus dubbel cashen.

   Een Sepa-QR is een gewone overschrijving. Verdienen ze niets op.

   Dus… er moet vraag komen vanuit de markt. Zodat ze er niet omheen kunnen. Dat zou de markt van boekhoudsoftware kunnen zijn. En van gebruikers, winkels, marktkramen, ….

   Begin maar eens met de vraag bij Rabo neer te leggen. Voor 1 vragende gebruiker gaan ze dit nooit doen. Bij 1000 requests krijgt het vast een hogere prio of wordt het iig besproken. Bij duizenden ontevreden klanten eist de directie dat het er morgen in zit. :)

   Dus laat het weten dat jij als klant dit wil hebben. Het zou helpen als boekhoudbedrijven deze wens ook ondersteunen. Talking to you Exact, Unit4, Moneybird, EasyAdmin, Snelstart, Afas, …. Wij willen QR codes en betaallinkjes op onze facturen.

 2. Rabo ondersteunt nog steeds (jul 2020) alleen iDeal-QR-codes. Deze zijn niet gratis te maken of zelf eenvoudig in PHP/Excel/VB te genereren. Staat ook niet op factuursjablonen van gangbare boekhoudprogramma’s.

  De Rabobank heeft dus initiatief nodig om dit uit te gaan voeren. ASN, ING, SNS, Knab en Bunq kunnen het al wel. Geef de Rabo-app een review en meld dat het geen 5 sterren krijgt omdat het geen SEPA-QR ondersteunt. :)

 3. Ik heb een verzoek bij de Rabo gelegd wat zij anders doen dan een standaard SEPA uitlezen en of ze voorbeeld Excel of PHP code hebben om een QR te genereren. Ik wil dit op alle facturen. :)

 4. Is het ook mogelijk ergens een QR code te maken, waarbij bedrag later ingevuld kan worden. Bv. tbv huis aan huis collecte voor een goed doel. Waar kan ik die het beste laten maken

  1. Geen probleem in je eigen bank app zit meestal de mogelijkheid om bijvoorbeeld 1 euro in te vullen plus de mogelijkheid om het bedrag aan te passen. De ontvanger van het betaalverzoek kan dan bv meer dan 1 euro invullen voor een goed doel. Dit werkt i.e.g. bij Ing.

 5. Je kan de link naar de qr-code ook genereren met Excel. Als je in cel A1 de naam invult, in A2 het IBAN-nummer, in A3 het bedrag en in A4 de toelichting, krijg je met deze Excel-formule een aanklikbare link die de code genereert:

  =HYPERLINK(TEKST.SAMENV(“https://epc-qr.eu/?bname=”;URL.CODEREN(A1);”&iban=”;A2;”&euro=”;A3;”&info=”;URL.CODEREN(A4));”QR-code genereren”)

  1. Beste Jaap, als ik de formule gebruik wordt wel een mooi plaatje getoond. Maar als ik die scan, dan wordt de code netjes omgezet in tekst. In de QR code bovenaan wordt er doorgelust naar een bankkeuzescherm. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

   1. Ik had niet op de bovenste geklikt.Laat maar. Het gaat niet zonder de bankapp die het betaalverzoek aanmaakt realiseer ik mij nu.

 6. Welke opnieuw aanmaken? Ik heb alle versies hier genoemd getest.. meerdere keren..
  via Rabo werkt er eigenlijk niets..
  via Knab krijg ik wel wat werkend, maar allemaal zonder bedrag…

   1. Ah ok.. de ideal link getest: via Knab en Rabo werken ze niet: “Er is iets misgegaan”.
    Als ik de inhoud bekijk via een QR-scanner app, staat daar echter een link in.
    Via https://epc-qr.eu/ genereer je geen link, maar geef je daadwerkelijk de juiste betaalinfo mee, zonder tussenkomst van een partij als iDeal of iets anders.
    Dat is dus in theorie veel fraaier, goedkoper en sneller..
    Bekijk de inhoud van zo’n QR code maar eens, zit geen link in, maar de betaal info.. zijn dus 2 wezenlijk verschillende zaken.

    1. Inderdaad, daarom zou die via epc-qr.eu ook overal moeten werken.
     Het zijn gewoon de betaal-gegevens: IBAN, naam, bedrag en omschrijving. Verder niks, zou altijd moeten werken.

 7. Ik heb via https://epc-qr.eu/ geprobeerd een code te genereren voor een universele (SEPA?) QR code om toe te voegen aan mijn facturen.
  Mijn Rabo app zegt bij alle codes dat het geen geldige code is, en de KNAB app ziet wel het IBAN nr, de naam en omschrijving, maar niet het bedrag. Het werkt dus nog niet heel soepel..

  1. Dank. Dat lijkt een manco van de Rabo app te zijn. Tikkie codes kunnen alleen met de Tikkie app.
   UPDATE: ik heb er een lijstje bijgezet met banken die het WEL of NIET kunnen.
   Maar ik verwacht dat elke bank het binnenkort kan.

   1. ik heb zojuist met de Knab bankieren app en de Rabo App de ING QR code en de tikkie QR code uit het artikel hierboven proberen te scannen, in alle gevallen melding dat de code onjuist is / iets mis mee is.
    Via https://ideal.bytework.eu/ probeer ik een ING QR code aan te maken. De Rabo App leest ze ook niet, de Knab app kan de codes alleen lezen als ik 001 in 002 verander in de tekst die in de code zit ingebakken. Ik krijg wel de omschrijving en het juiste bankrekeningnummer, maar het bedrag niet. Voor bedrag heb ik o.a. alleen cijfers geprobeerd of met EUR ervoor.. Het bedrag komt er domweg niet in.

     1. Ja had heel mooi kunnen zijn.. ik ben ZZP-er naast een reguliere baan, en heb dus niet zoveel facturen per jaar, en om daar dik geld voor neer te tikken voor geautomatiseerd betalen via QR of iDeal, is een beetje overkill. Maar ben wel ICT-er, dus zo’n QR code staat dan wel mooi.
      En dan is het des te meer jammer dat het niet werkt..
      Na wat google-en gaf deze blog mij in de eerste instantie de meeste hoop, maar is dan jammer dat het aan de kant v.d. banken niet goed werkt..

      1. Het ligt inderdaad aan de banken. In de ING app werkt het perfect.
       Of afwachten op updates, zoals we ook al VIJF JAAR hebben gewacht op Apple Pay.
       Dat hebben de banken vijf jaar lang tegengehouden.

     2. De ASN App heeft moeite met jouw uitroeptekens in de QR, blijkbaar vinden ze dat teveel van het goede ;-) alhoewel het van de SEPA standaard wel mag…

      1. Ahaaa! Dank. speciale tekens mogen vaak niet, inderdaad. Ik heb het erbij gezet…

  1. Dat is net zo veilig als je bankrekeningnummer op je factuur zetten. Alleen je klanten zien het. In mijn geval heb ik het ook gewoon hier op de website gezet.

 8. Dag,
  Ik ben benieuwd of je ook een QR code kunt maken die algemeen geldend is. Ik zal verduidelijken wat ik bedoel. Ik werk bij de Goudse Weekendschool en zou een ansichtkaart willen maken met daarop een QR code zodat mensen op het moment dat ze geld willen doneren aan de ons (we zijn een goed doel met anbi status) dit makkelijk kunnen doen. Snap je mijn vraag? Dank vast voor je antwoord! Groet, Nynke
  NB Zie eventueel als je nieuwsgierig bent wie we zijn: https://goudseweekendschool.nl/

  1. Dag Nienke, Bunq bank biedt ongeveer wat je zoekt zie dit voorbeeld https://bunq.me/nynke
   Niet via een qr maar via een link. Van een link kun je ook een qr code maken. Via deze omweg zijn er dus mogelijkheden. Helaas is deze optie alleen beschikbaar voor een klant van bunq.
   Een andere optie is nagaan wat Ideal je kan bieden via jouw bank. Er bestaat vast de optie om een permanente qr aan te bieden met een vast klein bedrag.

 9. Kan die QR ook bewerkt worden zodat ik zelf een mededeling kan toevoegen ?
  Als ik het inscan is de mededeling ingevuld door de ontvanger (jijzelf)
  Dan pas wordt het interessant dit te gebruiken. Of zie ik iets over het hoofd ?
  Zo zou je toch makkelijk klanten kunnen laten betalen, hun leveradres achterlaten alsook het email adres / tel enz. te krijgen teneinde een bestelling correct te kunnen uitvoeren

  1. Ja, de mededeling vul je zelf in bij “omschrijving”. Daar zet je meestal het factuurnummer, maar je kan daar ook meer tekst toevoegen. In mijn voorbeeld hierboven was het dus “Dank-voor-de-QR-tip”.

Geef een reactie