Beste films en series voor de herfst 2024 Q3

beste film en series q3 2024

– Update: 22 oktober 2024 –

Hier een lijst met de beste films en tv series van het derde kwartaal, herfst 2024. Met schitterende nieuwe films en tv series. De films in deze lijst zijn op de meeste streamingdiensten al te zien. Bij de series kan je bij de trailer wel zien op welke streamingdienst ze nu staan. En alles komt later ook wel op de gewone tv en op de andere streamers.

Elk kwartaal plaats ik hier zo’n lijst, met al mijn persoonlijke favorieten en aanraders, met het IMDB-cijfer achter de titel – wat ook vaak een goede indicatie is. Alle  tegenvallende films en series laat ik hier volledig achterwege.

IMDB-cijfer

Als er nog weinig stemmen zijn kan het IMDB-cijfer onbetrouwbaar zijn. En Indiase films scoren altijd veel te hoog (want die stemmen massaal zelf), terwijl andere buitenlandse films juist te laag scoren (want Amerikaanse stemmers overheersen verder). TV-series scoren steevast veel hoger dan speelfilms en documentaires nog weer hoger. Maar met die kanttekeningen zijn de IMDB-cijfers vaak uitstekende indicaties.

Zie ook alle vorige lijsten zoals die van vorig kwartaal:
Beste Films & Series Zomer 2024.

Ik bekijk ook altijd de toplijstjes van JustWatch.com – met dank!

Beste Films – Herfst 2024

Deze bioscoopfilms zijn vaak nu al te zien op allerlei streamingdiensten en op DVD. Bij de trailer kan je zien van welke streamingdienst de film is (tenzij het een onafhankelijke is).

Ghostlight 7,5

Verrassend verhaal, dus ik mag niks verklappen. Tenminste, ik hoop dat je op een gegeven moment opeens diezelfde openbaring als ik hebt, in mijn geval ergens op tweederde. Maar ook al ervaar je dat niet, dan is het nog steeds een prachtige film, waarbij het plot zich stapje voor stapje steeds verder ontrolt.

Didi 7,8

Izaac Wang is een beïnvloedbare 13-jarige Taiwanese Amerikaanse jongen. In 2008, tijdens de laatste zomermaand voordat de middelbare school begint, leert Izaac wat zijn familie hem niet kan leren: hoe hij moet skaten, hoe hij moet flirten en hoe hij van zijn moeder moet houden.

Dat dus! Het jochie speelt fantastisch, het coming-of-age verhaal pakt nog veel verrassender uit dan je zou denken, en vooral het tijdsbeeld is superleuk en realistisch, te midden van de opkomende social media.

Kingdom of the Planet of the Apes 7,2

Ik hou van de Planet of the Apes serie. Ik heb daarom de vorige films ook allemaal maar weer eens gekeken. Te gek hoor! Waanzinnig om te zien hoe de animatie zich ontwikkeld heeft, zo razendsnel. Kijk maar eens die oude uit 2001 met Mark Wahlberg: je gelooft je ogen niet, zo gedateerd als die is. Okee, er zit nog wel twaalf jaar tussen die hopeloos ouderwetse en de nieuwe trilogie die in 2013 begint, met Andy Serkis (je weet wel, Gollum uit LOTR) als levensechte aap, met de nieuwste 3D motion tracking techniek, zoals ontwikkeld in Avatar uit 2009. Dat is allemaal wel even een gigantisch leveltje hoger. MY GOD zeg! Prachtig hoor.

Rebel Ridge 7,1

“De aanvaring van een voormalig marinier met corrupte agenten in een klein stadje escaleert in geweld als hij racet om de borg van zijn neef te betalen voor het te laat is.” Zeer geslaagde vette actiefilm. Daar zijn er niet zoveel van… dus toch heel bijzonder.

The Bikeriders 7,0

Met Austin Butler en Tom Hardy. Prachtig tijdsbeeld van een motorbende in de jaren zestig. Inspiratie was een fotoboek uit die tijd over een echte motorbende. “De film vertelt een fictief verhaal geïnspireerd op het gelijknamige fotoboek uit 1967 van Danny Lyon, waarin de levens van de Outlaws MC, een in Chicago gevestigde motorbende, worden afgebeeld. De film volgt de opkomst van de “Vandals MC”, een fictieve outlaw-motorclub uit Chicago. De club evolueert in de loop van een decennium van een surrogaatfamilie voor lokale outcasts naar gewelddadige georganiseerde misdaad, die de unieke visie en manier van leven van de oorspronkelijke oprichter bedreigt.

Twisters 6,8

Twister was destijds in 1996 een grote film van Jan de Bont, onze Hollandse cameraman die in het kielzog van Paul Verhoeven in de VS ook een beroemde (en beruchte) regisseur werd. Nu dus Deel 2, Twisters (niet van Jan de Bont). Met de huidige filmtechnieken uiteraard nog weer veel spectaculairder. Leuke film ook verder, met heerlijke acteurs, aardige verhaallijnen en natuurlijk dikke vette actie.

Fly Me To The Moon 6,7

Hilarisch leuke, onderhoudende en stiekem ook nog eens behoorlijk inhoudelijke komedie over de hardnekkige complottheorie dat de maanlanding vervalst zou zijn. Zoals het hier in deze film verteld wordt, zo zou het misschien best wel eens in het echt ook gegaan kunnen zijn. Zal me niks verbazen in ieder geval! Heel interessant dus, en verder ook heel leuk en goed uitgewerkt.

Beetlejuice Beetlejuice 7,0

De tv serie Wednesday was een enorme hit, dus kon regisseur Tim Burton meteen ook door met Deel 2 van Beetlejuice. Nu ook met Wednesday-superster Jenna Ortega in de cast, naast topacteurs als Michael Keaton, Winona Ryder, Monica Bellucci en Willem Dafoe. Heerlijk geslaagde komische horror. Beetlejuice komt van Betelgeuze, de Hollandse benaming van een ster, wat op zijn beurt weer een verbastering was van een ouder Arabisch navigatie-woord voor een abusievelijk totaal andere ster – maar dit allemaal terzijde. Sorry!

It Ends With Us 6,6

Lijkt een zoetsappige romcom, maar het ligt toch anders. Als romcom is-ie al uitstekend, maar het blijkt ook nog eens gaandeweg allemaal veel serieuzer en inhoudelijker te worden. Het gaat écht ergens over.

Beverly Hills Cop – Axel F 6,8

Eddie Murphy blijft leuk. De Beverly Hills Cop formule ook. Okee, het behoort niet tot de beste films – maar zeker wel tot de aanraders!

Bad Boys Ride or Die 6,9

In deze zoveelste Bad Boys is de regie van “onze” Hollywood-Belgen Adil & Bilal. Ach, gewoon leuk en goed. In het genre dan.

Kinds of Kindness 6,7

Ik heb ‘m er toch maar bijgezet, alhoewel ik uit de bioscoopzaal wegliep. Er zitten steengoede stukjes in, maar het horror-gehalte ging mij echt te ver. Dat zie je wel meer tegenwoordig: van die hele artistieke horror, zoals nu ook bij The Substance met Demi Moore. Brrr… Hoeft van mij niet… Maar ja, dit is wel een Yorgos Lanthimos!

Wolfs 6,5

Eigenlijk een best wel matige film, maar ja, dit is wel met George Clooney en Brad Pitt – dus sowieso de moeite waard. Zij zijn gewoon zó leuk, charmant en grappig, dat het niet meer uitmaakt dat het verhaal nauwelijks overtuigt. In deze film zijn ze allebei “fixers”, lone wolfs, en elkaars concurrent. Dat wordt dus een soort komische pissing contest. En dat kunnen deze twee vrienden als geen ander! Vandaar dat dit ook weer een dikke hit werd.

TV series

Slow Horses S04 8,4

Als je de vorige seizoenen hebt gezien dan wil je meer, toch? Dit is gewoon weer precies wat je ervan hoopt en verwacht. Wat een heerlijke humor en cast, en lekker spannend allemaal.

The Penguin 8,8

Niet te geloven, dat is dus Colin Farrell op het plaatje hierboven! Hoe is het mogelijk… een totale transformatie. Ook zijn stem en zo. Die vorige tv serie met hem (Sugar) was ook al zo goed, ook al mede dankzij hem. Deze serie is een spin-off van Batman, en speelt zich af na de watersnood uit de laatste Batman film. Ik vind het allemaal verrassend goed uitgewerkt, en ook al ben ik net als velen wel zo’n beetje klaar met al die superhelden: dit is echt weer overtuigend goed. Vooral omdat er helemaal geen superhelden in voorkomen.

KAOS 7,5

Een samensmelting van een aantal beroemde Griekse tragedies zoals Orpheus & Euridyce, maar dan helemaal van nu, op het huidige Kreta. Ontzettend mooi uitgewerkt, met prachtig doorwrochte verhaallijnen – en alleen al het bekijken waard door al die spettende scenes met de geniale Jeff Goldblum – (kijk en luister ook even zijn fantastische band!)

 

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hoi aartjan, de links naar de trailers lopen niet synchroon, elke film linkt naar de trailer van de volgende film in het lijstje, althans zo ziet het eruit op de iPhone

Geef een reactie