– Update: 19 april 2017 –
Mijn wifi is traag, en niet stabiel. Veel trager dan mijn internet eigenlijk in werkelijkheid is, want dat is 3 MegaByte per seconde, als ik het doormeet op een computer die direct op de modem zit met een kabel. Via wifi is het helaas nog maar 1 MegaByte per seconde. Veel te langzaam. Dat kan allerlei oorzaken hebben, die ik grotendeels allemaal al eens had getackeld.
Op mijn laptop zit geen netwerk-aansluiting, dus internet via een kabel (ethernet) is ook al geen optie. Daarom heb ik nu mijn wifi vervangen door Powerline Adapters: netwerk via je stopcontact. Veel voordeliger dan de nieuwste modems. Die zijn namelijk wel 600 euro of zo. Voor 65,- heb je al zo’n Powerline TP Link setje!
In dat setje zitten 2 stekkerblokjes: het kleine stekkerblokje hang je aan je modem, met het bijgeleverde kabeltje. Dit ding stuurt het internet dan door via je stroom-kabels: in elk stopcontact kan je nu dat andere grotere stekkerblokje doen. Die ontvangt dan het internet via het stopcontact.
Dat tweede blokje is ook meteen de wifi-zender. Je kan het netwerk later uitbreiden met nog meer van die blokjes. Het werkt het best direct in de muurstopcontacten, maar bij mij werkt het ook via een stekker-verdeeldoos. Gelukkig.
Het grote voordeel is dat je internet nu veel stabieler is, zonder draden te hoeven leggen. Draadloze Audio werkt nu bijvoorbeeld superstabiel. De snelheid is helaas nog steeds laag: 1MB per seconde. Jammer! Maar een bijkomend voordeel is weer dat je veel minder elektromagnetische straling in je huis hebt, omdat je nu wifi-repeaters kan weghalen. Ik kan nu bijvoorbeeld 2 repeaters vervangen door 1 zo’n ding. Wifi-repeaters worden tegenwoordig sowieso afgeraden, dat schijnt eigenlijk helemaal niet zo goed te werken.
Installatie en beveiliging
De setup was best makkelijk: je moest de twee blokjes eerst pairen, met allebei op dezelfde stroomgroep, door op een knop te drukken. Vervolgens kon je het tweede blokje overal in je huis plaatsen.
Maar ik wilde nog wel even de naam van het netwerk + wachtwoord veranderen, en ook het standaard admin-wachtwoord. Dat was niet zo heel makkelijk. Eerst heb ik op de site dit stukje bekeken. Daarna heb ik dat hulprogramma gedownload (dat kleine dingetje van 400KB was het uiteindelijk, TL-WPA4220KIT Utility for Mac OS, dat andere ding sloeg helemaal nergens op), en daarin lukte het allemaal wel. Best wel belangrijk, want met het standaard wachtwoord kan iedereen eigenlijk je netwerk op. En is het zo lek als een mandje.
Ik kan gelukkig ook nog steeds draadloos printen. Mijn printer hangt namelijk aan mijn oude TimeCapsule. Die eigenlijk uit kan, want die is nu niet meer nodig als Wifi-station.
Powerline met Audio? Of een Mediaspeler?
Het zou natuurlijk nog veel mooier zijn als dat tweede blokje ook een digitale Audio Out zou hebben. En als we toch bezig zijn: ook een USB, voor een printer of een harddisk. Helaas is dat dan weer niet te vinden…
…maar je kan er voor 36,- een mediaspeler aan hangen, met een ethernet-kabel. Dan kan je uit die mediaspeler Digitale Audio, HDMI, USB, en zelfs analoge audio of video halen!
Silver Award
De computer nieuwssite Hardware.info test regelmatig nieuwe (computer)gadgets. Onlangs was de TP-Link TL-WPA4220TKIT Network Kit aan de beurt. Die scoorde hoog en kreeg een Silver Award
‘Beste koop’ volgens de Consumentenbond
De Consumentenbond test en vergelijkt regelmatig nieuwe producten. De TP-Link TL-WPA4220TKIT Network Kit scoorde een hoog cijfer en kreeg het predikaat ‘Beste koop’.
Heb jij ook een tip of opmerking over Powerlines? Laat maar weten in comments hieronder!
Dank AJ, ik heb ook zo’n setje geïnstalleerd en ik kan eindelijk weer lekker snel werken op de bovenverdieping :-) Vraag: hoe herken je een generiek password? Ik heb het idee dat er bij mijn setje een unieke SSID-naam (twee zelfs) is gegeven plus een uniek password…
Die SSID is de beveiliging van de wifi. Maar je kan ook inloggen op de admin van het ding zelf, door direct het netwerk-adres in te tikken, dus extern zeg maar, zonder wifi. Die is alleen maar beveiligd met een standaard wachtwoord. En dat kan je alleen veranderen met dat hulpprogramma, zie de link in het artikel.
Dank voor je heldere artikel met slimme tip (zoals we gewend zijn) Vraagje: Betekent dit nou ook dat de wifi straling groter wordt in huis? Niet dat ik daar iets van voel maar je hoort verhalen van mensen die al last schijnen te hebben van 1 apparaat dat op wifi staat. In mijn huis kan ik wel dertig verschillende netwerken oppikken. Misschien wel aardig om daar eens wat over te schrijven?
Zie het artikel over de wifiwell! Maar omdat je nu repeaters kan weghalen heb je MINDER straling. Ik kan nu bijvoorbeeld 2 a 3 repeaters vervangen door 1 zo’n ding.