Welke politieke partijen steunen zonnepanelen?

– Update: 16 maart 2023 –

Zonnepanelen hebben vooral zin als het “salderen” blijft. Want anders heb je thuisaccu’s nodig, en die zijn duur en slecht voor het milieu – vergeleken met salderen. Het salderen wordt nu helaas afgeschaft, al zal er altijd wel een vorm van salderen blijven.

De Tweede Kamer heeft met meerderheid besloten VOOR het afbouwen van het salderen. Dat is dus slecht voor zonnepaneelbezitters. Alleen PvdA, Groen Links, Partij van de Dieren (en verrassend de PVV) waren tegen. De rest was VOOR het afschaffen. De Eerste Kamer gaat er nog definitief over beslissen.

De oude standpunten, van een paar jaar geleden, waren zo:

PvdA logoPVDA: De salderingsregeling blijft ook na 2020 bestaan voor particuliere stroomopwekking (bron).

groen links logoSteeds meer mensen wekken zelf hun energie op. GroenLinks ondersteunt deze initiatieven en wil dat de overheid duurzame energie de ruimte geeft. Zon en wind hebben de toekomst. Nieuwe Rechtvaardigheid betekent dat grote vervuilers gaan betalen en dat zonne- en windenergie meer ruimte krijgen. (bron).

partij voor de dieren logoZelf opgewekte energie moet terug geleverd kunnen worden aan het net, tegen saldering van de afgenomen stroom. De Partij voor de Dieren heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend waarmee zij het kabinet vraagt om de salderingsregeling voor zonnepanelen niet af te bouwen. (bron)

Wat is Salderen?

Bij salderen loopt je meter terug als de zon schijnt.
De prijs voor teruggeleverde energie is bij salderen dus gelijk aan de gewone energie. Als het salderen wordt afgeschaft krijg je niet meer 100%, maar 58% van de energieprijs (oftewel 80% van het kale tarief, ex belasting en btw).

Simpel gezegd: Het energiebedrijf verkoopt straks jouw zonne-energie van 37 cent door aan je buren voor 63 cent. De 26 cent winst wordt gedeeld met de overheid.

Maar je krijgt ook een vast bedrag terug van de overheid: dit jaar €600. Op deze manier krijg je een grotere korting naarmate je minder verbruikt (als percentage). Gunstig voor zonnepanelen.


De andere politieke partijen stemden allemaal VOOR het afschaffen van het salderen:

CDA logoCDA: Om onze energievoorziening te verduurzamen zetten we in op energiebesparing, CO2-reductie en investeren we in de opwekking van duurzame energie. Op grond van de klimaatafspraken in Parijs zal ook Nederland zich extra in moeten spannen om die afspraken te halen. Wij verwelkomen lokale initiatieven voor duurzame energie op voorwaarde dat de omwonenden daar zelf profijt van hebben, bijvoorbeeld door een lagere energierekening of een jaarlijkse investering in de lokale gemeenschap (bron).

vvd logoDe VVD wil echter minder subsidiegeld steken in bepaalde vormen van duurzame energie. Het risico is te groot dat we investeren in een bodemloze put. De echte energiebronnen van de toekomst zijn nog niet ontdekt. Tot die tijd wil de VVD de verschillende bestaande energiebronnen combineren. (bron)

D66 logoD66 moedigt particulieren aan om ook meer in de eigen energievoorziening te investeren. Dat kan bijvoorbeeld door het voor mensen makkelijker en aantrekkelijker te maken zelf of samen met anderen op lokaal niveau energie op te wekken. (bron)

sgp logoDe SGP wil uitbreiding van de regeling voor zelflevering van groene stroom. Burgers en bedrijven die zelf groene stroom opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen op eigen dak, hoeven over dat deel geen energiebelasting te betalen. Deze regeling moet uitgebreid worden naar kleinschalige projecten waarbij burgers en bedrijven samen investeren in decentrale opwekking van groene stroom.  (bron)

pvv logoPVV-Kamerlid Machiel de Graaf: “Uit nadere bestudering van het 5e IPCC-rapport blijkt dat het klimaat amper gevoelig is voor broeikasgassen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een klein beetje opwarming goed is voor de mensheid en voordelen kan hebben voor de biodiversiteit. Het beste dat we kunnen doen is stoppen met klimaatbeleid dat gericht is op het verminderen van CO2 in de atmosfeer”, aldus De Graaf. “Weggegooid geld, zo blijkt weer.” (bron). De PVV is hier nu op teruggekomen, en steunt nu juist wel het salderen.

50plus logo50Plus: wil zoveel mogelijk hernieuwbare energie tegen een zo laag mogelijk tarief. (bron)

christenunie logoChristenUnie: Investeringszekerheid voor zelfopgewekte elektriciteit. Zolang de opslag van energie voor huishoudens nog geen serieuze optie is, blijft de belastingkorting voor lokale energieopwekking door particulieren en coöperaties in stand. De salderingsregeling van opgewekte zonne-energie dient daarom gehandhaafd te blijven. (bron)

sp logoSP: Voorkomen kunnen we niet in ons eentje, maar we zetten in op de overgang naar duurzaam opgewekte energie in plaats van fossiel, schone auto’s, meer gebruikmaken van het openbaar vervoer en de fiets, minder vlees eten. (bron)

 

Met dank aan zonnefabriek.nl

Salderen is niet eens echt nodig

Filmpje uit januari 2023. Ook zonder salderen lonen je zonnepanelen. En ook al zijn de cijfers nu anders (de kwh-prijs is nu 63 ipv 98 cent, en zonder salderen krijg je 37 ipv 12 cent): de rekensom en de terugverdientijd is niet eens veel anders:

Met salderen heb je zonnepanelen nu in 2 jaar terugverdiend (tot 3 jaar):

Zonder salderen in drie jaar (tot 4 jaar):

En zonder salderen en MET accu ook in drie jaar (tot 4 jaar):

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. In Leuven is een proef gaande waar van de zonnepanelen direct waterstof gas wordt gemaakt dit wordt via de lucht onttrokken dus daarna opslaan in 200 liter tanks, met 20 panelen heb je genoeg voor de gehele winter, een brandstof cel erbij en hebt je batterij gecreëerd, 30 panelen op het dak geen energiebedrijf of transport meer nodig en de energie die je produceerd is van jouw, 30 a 40 panelen en je kunt ook nog auto rijden.

 2. AFSCHAFFEN DIE SALDERING van zonnepanelen en wel direct! Want wie betaalt feitelijk die saldering? Degenen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen of betalen of die een woning huren van een eigenaar die niet investeert in zonnepanelen.
  Dat was en is de voornaamste reden van een aantal politieke partijen om salderen af te willen schaffen of verminderen. Het is in feite een oneerlijke regeling. En dat komt hier amper aan de orde. Tegenover het gehuilebalk van hen die de salderingsregeling willen behouden zeg ik: het is toch te gek voor woorden dat er permanente subsidies nodig zijn om mensen te stimuleren om -vaak in China geproduceerde- zonnepanelen aan te schaffen. En dan ook nog de BTW terug kunnen vragen via de Belastingdienst: te gek voor woorden; ik krijg die ook niet terug bij de aanschaf van tochtstrips, glaswol e.d..
  In plaats van salderen had de rijksoverheid voor verplichte aanschaf van accu’s moeten kiezen,met wat mij betreft daar dan wél een fikse subsidie op. Die accu’s zijn inderdaad niet milieuvriendelijk, maar dat zijn die in electrische auto’s, scooters en fietsen ook niet. En… voor electrische auto’s zijn wél riante subsidies verstrekt.

 3. Het salderen moet weg vanwege overproductie klagen de energie maatschappijen. Dat zijn de zelfde bedrijven die overal zonneparken op vruchtbare grond zetten en als liefst overal windmolens neerzetten. Dus ze creeren zelf over productie en gaan dan lopen klagen dat het de schuld van de gewone consument is. Door de saldering af te schaffen liggen de bobo’s en aandeelhouders van de energie bedrijven huilend van het lachen op de grond en slaan elkaar op de schouders hoe ze de politiek in het ootje hebben genomen.

 4. Waar was die Frans Timmermans ook alweer van o ja PVDA die is ervoor om de benzine prijzen te verdubbelen terwijl hij een dik vet salaris opstrijkt eerst die energie transitie en daarna mag je van mijn de prijs verdubbelen. En onze gulden terug Europa/Brussel heeft een mooie manier gevonden om ons pensioen op te strijken het heet inflatie ook ons geld wordt steeds minder waard gaat de kant op zoals de jaren 30 in Amerika. Ophouden met die onzin je blijft ons geld in een bodemloze put aan het gooien.

  1. Helemaal eens met jouw argumentatie, het opkopen van slechte leningen met gedrukt geld, hier plukken we nu de vruchten van. O ja het komt door de oorlog zeggen ze dan. Als deze leningen niet hadden opgekocht was de geld ontwaarding een heel stuk minder geweest, nee we moeten VS volgen. En de oudere die dit land zo welvarend hebben gemaakt die kleed Brussel op een slinkse manier uit, PVDA, VVD CDA D66 krijg langzamerhand de kost van dat zooitje. Men vader zei het al het is een rotzooitje en het zal wel altijd een rotzooitje blijven. En wij zijn de makke schapen.

 5. Salderen is oneerlijk, omdat zonnestroom dan dezelfde prijs krijgt als grijze stroom. Gebruikers worden niet aangemoedigd om de zonne-energie te gebruiken wanneer de zon schijnt en gebruiken vaak alsnog voor een groot deel de grijze stroom van de energiecentrales.

 6. Eerst iedereen gek maken met allemaal regelingen zoals warmte pomp zonnepanelen elktrische koken en uit eindelijk laten ze je barsten dure rekening van electrischteit Nergens wordt meer over nagedacht het net is er nog niet klaar voor ..
  stroom hebben we hard nodig anders wordt het onbetaalbaar voor de gewone man Laat energie bedrijven inversteren in grote batterijen zodat als nog de particulier een goede vergoeding krijg voor zijn extra geleverde energie . Het kabinet moet zijn afspraken na komen water overlast Limburg ,Groningers uit betalen schade aardbevingen.,toeslagen affaire af handelen en er niet voor weg lopen

 7. Als het salderen vervalt is het niet meer interessant om panelen te leggen
  Zij produceren in de wintermaanden heel weinig als je het meeste stroom nodig hebt ,Somers voor een fooi terugleveren

 8. Belangrijker is welke partij VOOR het behoud van de salderingsregeling is. Zelf vind ik het tegenstrijdig dat in deze tijd van verduurzaming en transitie naar duurzame energiebronnen men hier van af wil stappen. En dan wordt er ook nog eens steeds lagere vergoedingen voor de teruggeleverde stroom gegeven zoals steeds meer energieboeren dat nu doen.

  Terugleververgoedingen van 0,05 cent zien we steeds vaker en daar gaan ze allemaal naar toe. Dat wordt na de salderingsregeling dus zelf tegen het top-tarief stroom inkopen en van de zomer tegen een trieste aalmoes terugleveren. De energieboeren lachen nu al in het vuistje.
  Ja21 is voor behoud van de salderingsregeling en is eigenlijk ook het enige fatsoenlijke alternatief voor de VVD.

  1. Een belangrijk aspect bij zonnepanelen zijn de kosten, en die worden voor het grootste deel bepaald door de politiek (het salderen). Dit artikel gaat specifiek daarover.

   1. Precies, en daar kan wat mij betreft niet genoeg aandacht voor worden gegeven. De Salderingsregeling moet gewoon blijven. Er is de afgelopen jaren meer dan voldoende bewezen dat de energiebedrijven nog steeds torenhoge winsten maken ondanks het salderen. Dus met afschaffing van deze regeling spelen ze alleen maar de energiebedrijven in de kaart.

  2. Nou idd wat een malloot in die video. Salderen is niet nodig. Lekker over op de warmtepomp. Energie verbruik in de winter gigantisch. Zonneenergie in de winter minimaal. Energie verbruik in de zomer minimaal. Zonneenergie in de zomer maximaal. Dus zonnepanelen leg je anno 2023, voor de sier en voor het energie bedrijf, die jouw opgewekte energie van 12ct, zo door verkoopt aan je buren zonder panelen voor die 68ct. Dubbel winst energiemaatschappij, dubbel winst voor de roverheid.

   1. En zo is het! Rekenen is alleen handig wanneer je op de juiste manier toepast. Bijvoorbeeld door jouw praktische voorbeeld.

Geef een reactie