Meet je internet-snelheid eens! Is jouw mobiel ook sneller?

internet snelheid doormeten

– Update: 24 maart 2019 –

Anno 2017 is het internet natuurlijk nog steeds veel te traag, tenzij je glasvezel hebt. Maar of je nou UPC of Ziggo of gewoon internet via de telefoonlijn hebt, het is toch vaak hopelaas traag. Meet het maar eens door op speedtest.net of op openspeedtest.com. En vergelijk het eens met je mobiel! Gooi dat vaste internet er maar uit!

Het probleem met doormeten is dat de getalletjes onbegrijpelijk zijn. Ten eerste moet je die test op de website van speedtest.net zelf instellen op Mbps, want Kbps is al helemaal onleesbaar. Verder kun je het helaas niet instellen op MegaBYTES per seconde, terwijl die maatsoort de enige begrijpelijke is. Mbps moet je delen door 8 om MegaBYTES te krijgen. Mb = Megabit, MB = MegaByte. Wie weet dat nou. Wie ziet dat nou…

Traag internet is 1 a 2 megaBYTE per seconde (oftewel 8 a 16 megaBITS). Dat betekent dat een film of bestand van 1 GB er ongeveer 15 minuten over doet. Snel internet begint bij 3 MegaByte per seconde: dan is zo’n film of bestand in 5 minuten al binnen.

Ik heb bijvoorbeeld een goedkoop abonnement bij Online van 3 MB per seconde, best welokee, alhoewel het nu vaak – als je het doormeet – ver onder de 3MB zit.

Maar je mobiel is tegenwoordig best wel snel! Als je 4G hebt tenminste. Meet maar eens door. Kan direct op je mobiel met een app, maar leuker is het om je mobiel als modem te gebruiken met de knop Persoonlijke Hotspot (in Instellingen). Die zet je bijvoorbeeld op Alleen USB, en je hangt je mobiel met de kabel aan je Mac. Dan zet je op je Mac de Wifi helemaal uit, rechtsboven bij het Wifi ikoon, en meet je weer opnieuw. Bij mij is dan de snelheid uitstekend: 3,5 MegaBYTE per seconde.

Je zou dan kunnen overwegen om je vaste internet eruit te gooien. Je kan stellen dat het hele vaste internet sowieso eigenlijk hopeloos mislukt is, want na 15 jaar klungelen is het de telcoms nog steeds niet gelukt om goed en goedkoop internet aan te bieden. Tenzij je glasvezel hebt misschien. Maar het mobiele internet is nu dus uiteindelijk wel gelukt! Er zit zelfs al wat Europa-internet in de nieuwste databundels, en onbeperkt internet ook (binnen redelijke grenzen), voor een redelijk normaal bedrag van rond de 30 euro (exclusief je mobiel zelf), inclusief onbeperkt bellen en zo. Eindelijk!

internet snelheid doormeten
Kijk, mijn iPhone is eigenlijk riant snel, met t-Mobile 4G. 28 delen door 8 is 3,5 MegaBYTE per seconde. Heerlijk! Veel sneller dan mijn vaste internet.

Geef een reactie