De nieuwe tv serie Shōgun scoort een absurd hoge 9,3 op IMDB

shogun beste nieuwe tv serie

– Update: 21 november 2024 –

Elk kwartaal schrijf ik hier een blog over de beste films en tv series van de afgelopen drie maanden. Dus die volgt ergens eind maart. In die lijst komt deze nieuwe tv serie Shōgun alvast op de hoogste plek, als je zou sorteren op het IMDB-cijfer.

Deze serie krijgt daar namelijk een 9,3 en dat is absurd hoog. Alhoewel dat cijfer nog wel kan dalen naarmate er meer mensen stemmen. Mogelijk zijn die eerste honderd stemmen namelijk allemaal “gesponsord” door Disney / Hulu / FX zelf, waar de serie nu te zien is. Maar ik heb nog maar één aflevering gezien en ik werd wel al helemaal van mijn sokken geblazen. Heel indrukwekkend allemaal.

Het is een remake van de serie uit 1980, naar het gelijknamige boek van James Clavell. Destijds zaten wij als kids ook al elke week gekluisterd aan de buis, voor elke nieuwe aflevering. Dus ik ken het verhaal. Dat is op waarheid gebaseerd.

Het aandeel van Japanners in deze Amerikaanse serie is nu aanzienlijk groter: de taal, de kleding, de details, zelfs hoe ze bewegen: allemaal veel authentieker dan in 1980. Inmiddels is de wereld natuurlijk ook enorm veranderd. Wij vinden het bijvoorbeeld nu niet meer raar dat men Japans spreekt, in Japan ;). Dat was in de jaren ’80 wel anders…

Alhoewel de Nederlanders in de serie hier nu Engels spreken. Terwijl de enige buitenlandse taal Portugees was, destijds, in Japan.

Maar het is verder wel historisch verantwoord allemaal. Echt gebeurd dus, en met allerlei authentieke details. Rond 1600 vergaat er een kleine Nederlandse handelsvloot ten noorden van Indonesië. Eén schip, “De Liefde”, overleeft het en strandt in het geavanceerde Japan, wat destijds hermetisch gesloten was voor iedereen – behalve voor een aantal Portugezen, die het Katholieke geloof verkondigen.

Aan boord is ook de Engelse stuurman John Blackthorne die vervolgens opklimt tot hoge samurai in het Japanse leger. We volgen zijn verhaal in de serie. Japan dreigt uiteen te vallen en deze William Adams (in de serie Blackthorne) gaat de charismatische legerleider Tokugawa Ieyasu bijstaan (in de serie Toronaga) om het land te verenigen. Die wordt gespeeld door superster Hiroyuki Sanada. Die Shōgun staat vanaf dan boven de keizer. En Hosokawa Gracia (in de serie Toda Mariko) is in Japan heel beroemd als vrouwelijke samurai uit diezelfde tijd. Tot zover ook allemaal historisch verantwoord, en waargebeurd.

Een aantal Nederlanders van hetzelfde schip “De Liefde” lukt het ook om een succesvolle business op te zetten in Japan (in de historische werkelijkheid dus). De Nederlanders zijn dan lange tijd de enige handelspartners van Japan. Totdat Japan het Christendom helemaal afschaft en alle buitenlanders er definitief uit gooit, ook de Nederlanders. De schitterende animatie-serie Blue Eye Samurai gaat over die tijd daarna, en die zit ook vol met historische details.

Bij mijn research kwam ik al die Nederlandse historische namen tegen. En heel gek: de regie van de eerste afleveringen is in handen van ene Jonathan van Tulleken: dat is een Brit met Nederlandse roots – roots uit diezelfde tijd, nota bene. Overal historische Nederlandse tintjes dus. En de Belgisch-Japanse hoogleraar geschiedenis Frederik Cryns was adviseur van de serie en heeft veel aan de historische details bijgedragen.

Het ziet er allemaal waanzinnig goed uit, het camerawerk is overweldigend, de sets en het production design zijn next level. Het is gewoon nivootje Game of Thrones – maar dan realistisch, waargebeurd, of in ieder geval geen malle Fantasy.

Dus vandaar die terechte 9,3… gaat dat zien! Nu op Disney, later ook op andere streamers en tv waarschijnlijk.

En kijk ook meteen maar Blue Eye Samurai (met een 8,7 op IMDB), de schitterende 2D / 3D animatie, over de kinderen van deze paar Hollanders in het Japan van 1700:

 

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Dag Aartjan ik ken de serie sterker nog het was één van mijn voorvaderen hij de man in de serie heette eigenlijk kwakernaaq de naam van mijn moeders kant in de serie leeft hij voort en komt in China terecht. Mijn over…. Heeft China nóóit bereikt en is onderweg aan de gevolgen van lange scheepvaartreizen zoals scheurbuik of iets anders gestorven. Maar in iedergeval is het verhaal hier wel op gebaseerd ergens rond 11 of 13 honderd.. Exact weet ik het niet omdat geschiedenis me nooit zo kon boeien.
    Groet Paul Heijtel vond het toch leuk om te vertellen.

Geef een reactie