Het beste luchtbed is zelfopblaasbaar en minstens 10cm dik

beste slaapmat matras luchtbed test review

– Update: 24 juli 2024 –

Het beste luchtbed voor op de camping is zelfopblaasbaar. Je doet de ventielen open, en hij zuigt zichzelf in een half uur vol met lucht. Dit zijn de nieuwste slaapmatten voor in je tent. Vorig jaar zomer hebben we er een aantal getest. En die waren dus echt wel GOEOED!

De oude gewone luchtbedden gingen altijd lek, soms al na één nacht. En ze maken altijd herrie als je beweegt. Ook de dure waren nauwelijks beter. Het sliep overigens wel lekker, zo’n dik luchtbed. En het nam ook nauwelijks ruimte in. Dat is dan weer ideaal. Alleen het oppompen was nog altijd wel een dingetje.

Een zelfopblazende slaapmat dan maar! Jaren geleden waren die nog niet zo goed. Te dun bijvoorbeeld. Dan maar liever ECHTE matrassen, destijds. Dikke, met pocketvering, met traagschuim bovenlaag. Heeeeerlijk. Wat een luxe! Dat was nog eens ’n GLAMPING! Maar – ten eerste: Hoe krijg je die op de camping? En dan: moet er eigenlijk niet een lattenbodem onder, en zo? Jazeker, want anders droogt en ontlucht het niet.

Wat een gedoe allemaal.

Dat moet toch beter kunnen.

De verlossing kwam met dit nieuwste en beste luchtbed: de zelfopblaasbare. Neem minstens 10 centimeter dik, want er zijn ook dunnere. Ze zijn er overigens ook nog dikker, van 15 cm.

Je rolt hem uit en doet de ventielen open, en na een half uur of zo is hij vol. Ze zijn opgerold wel veel dikker, groter en zwaarder dan de dunne slaapmatjes van voorheen. Te groot en te zwaar voor wandel- of fietsvakantie, helaas. Het oprollen gaat ook veel moeizamer. Maar dat geeft allemaal niet: want het slaapt echt veel beter. Iedereen sliep er heerlijk op, afgelopen zomer.

Zo’n luchtbed ligt zo heerlijk omdat lucht juist ideaal is voor drukverdeling. In deze matrassen is dat gecombineerd met luchtig memory foam dat zichzelf opblaast.

Ze zijn alleen nogal duur: deze 10 cm dikke tweepersoons van EXPED is €330:

Beste luchtbed :zelfopblazend luchtbed camping tent slaapmat test review
Beste luchtbed: zelfopblaasbaar

Een nieuwe voordelige eenpersoons is deze CampGuru van 10cm dik voor €65 en dat is ook zo’n zelfopblazende. Of de Abbey Camp. Ook 10 cm dik.

De dikkere zelfopblazende luchtbedden van 15cm zijn zeldzaam, maar dit is er eentje: de Redwood Stretch Limousine 15 Duo voor €290:

dikke 15cm slaapmat zelfopblaasbaar beste luchtbed
Zeldzaam dikke 15cm slaapmat. Zelfopblazend ook.

De Nomad Darwin is er ook in 15cm dik (of in 10cm) en is ook nog wel betaalbaar.

Ik vond ook nog deze goedkopere SKANDIKA op BOL voor €119 voor de tweepersoons, 10cm dik, 2 x 1,30m. En die is vrijwel net zo goed als die Exped. Aanrader dus. Ook ideaal als logeerbed:

10cm dikke slaapmat tweepersoons zelfopblaasbaar goedkoop beste luchtbed
Goedkoper zelfopblazend 10cm dik tweepersoons luchtbed
slaapmat 10cm zelfopblaasbaar goedkoop
Echt wel lekker dik dus!

Ik doe er overigens ook nog een een topdekmatras op, zoals deze voordelige op BOL van 140×200 van 7 cm dik voor €50.

Je kan ook twee eenpersoons aan elkaar koppelen met deze kit. Of je doet gewoon een hoes om twee eenpersoons-luchtbedden naast elkaar.

En dan op AliExpress – MY GOD, wat staan er daar een hoop. Maar daar staan maar heel weinig goede, en ze zijn niet eens goedkoop, want er komen nog hoge verzendkosten bij. Kan je dus beter die goedkope op BOL hierboven doen. Die was er ook nog eens supersnel – in een dag.

Maar toch kocht er nog eentje op Ome Ali: deze hier. Die bleek overigens ook prima en is verder zeer vergelijkbaar, alleen de levertijd was ontiegelijk lang.

Inmiddels staan er meer op AliExpress zoals deze voor €35 + €40 verzending

Gaat het beste luchtbed nog lek, of…?

Ze raakten allemaal nog niet lek – tenminste, niet na één zomer – ook al kan je dat pas met zekerheid na een paar jaar stellen. Je kan ze overigens allemaal wel plakken, net als een fietsband, maar in de praktijk deden we dat met die vorige slaapmatjes ook nooit. Nu misschien wel, omdat ze zo duur zijn.

Duur, maar dus wel GOEOED!

NIEUW! AARTJAN.nl op YouTube en TikTok


Ja ja, AARTJAN.nl staat nu zelfs ook op TIKTOK! Hoera.

13 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Wat is nou de beste, maar ook de kleinste? Zelf opblaasbare matten nemen gewoon veel plek in, een mag ik aannemen dat hoe groter (opgerold) hoe beter? Welke is nou lekker compact naar toch top?

    1. Hoe dikker hoe beter, maar die zijn inderdaad ook veel zwaarder en groter. Compact en licht zijn de zelfopblaasbare helaas nooit.

  2. ben wel benieuwd naar ( meer ) ervaringen van die Ali.
    we zitten er namelijk weer eens aan te denken om eens te comperen

  3. Ga eens proef liggen bij de Decathlon: zo’n dik Exped-achtig luchtbed, óp een opblaasbaar veldbed (met een heuse lattenbodem!). Je kunt ze voor twee personen ook nog naast elkaar koppelen en er een twee persoons luchtbed op liggen. Slaap lekker!

    1. Die heb ik ook 2 gekocht met een opblaasbare tent. Met de Camper op vakantie? En dan nog 40-60 euro per nacht voor een camperplek betalen ? Met enorme dieselkosten omdat je rijdt met een ding dat de cw waarde van een blokhut heeft ? Je in een willekeurig Frans of Spaans dorp niet door de straatjes kunt ? Ik blaas mijn tent en veldbed op in 10 minuten en kook achter in de auto met de klep open. Stroom ? Draagbare accu en 2 zonnepanelen is genoeg.

  4. Zelf ook 2 Exped 1-persoons matjes ….al een jaar of 5. Nooit lek geraakt. Wel altijd geweldig geslapen. Beter dan matras in eigen bed. Boel geld, maar meer dan waard!

    1. Zou alleen niet voor een 2-persoons gaan. Met de spanbanden van Exped, maak je van twee 1-persoons matrassen heel eenvoudig een tweepersoonsbed, zonder dat je naar het midden rolt….of last hebt van elkaar bij het bewegen…

  5. Ha Aartjan,
    We hebben de exped inmiddels een jaar of 5. Hij is in onze tweede zomer lek gegaan. Zelf plakken lukte niet. Naar later bleek omdat er wel 14 gaatjes in zaten. Wel keurig onder garantie gerepareerd door exped.
    Toch is ie daarna niet meer top geweest. We worden altijd wakker op een veel minder hard luchtbed.
    Als ie niet lek is, is t top. Maar als ie wel lek is, is t gelijk extra frustrerend. Omdat ie zo duur is.

    1. Precies dit hebben wij met de Redwood Limousine. Ligt heerlijk (!!) maar zijn al aan exemplaar 3 toe: al 2 x vervangend exemplaar gekregen omdat we nog garantie hadden (via Vrijbuiten, stuurden zonder problemen een nieuw exemplaar toe), maar ook nu weer na een paar weekendjes kamperen de volgende ochtend best leeg luchtbed. De mat ligt nooit op een rotsige ondergrond maar we kamperen vooral op gras. Gaatjes kunnen we niet vinden, dus misschien toch iets bij het ventiel?
      En niet helemaal leeg: je kunt er ‘s ochtends nog op liggen als je een beetje koppig bent, maar hij is lang niet meer zo hard en dus comfortabel als de avond ervoor. Dus dat voel je wel aan schouders en heupen als je op je zij ligt. Elke avond dus opnieuw bijblazen, best irritant voor die prijs. Overwegen nu maar een Decathlon-variant, want dit begint steeds frustrerender te worden. Nog steeds op zoek naar de ultieme vervanger dus..

Geef een reactie