Luchtbed, slaapmat of matras: wat slaapt ’t best?

beste slaapmat matras luchtbed test review

– Update: 9 december 2023 –

Komt-ie nou mee. De beste slaapmat, matras of luchtbed, voor tent, boot of camper. Had je dat niet vóór de zomer kunnen doen? Maar inmiddels is er wel uitgebreid getest met de nieuwste slaapmatten, op de camping. Echt wel goeoed!

Het begon allemaal met luchtbedjes. Maar die gingen altijd lek, soms al na één nacht. En ze maakten enorme herrie. Niet echt relaxed, op die overvolle camping. Toen nam je steeds duurdere, maar die waren nauwelijks beter. Het sliep overigens wel goed. Verbazend fijn. En het nam ook nauwelijks ruimte in. Ideaal. Alleen het oppompen was toch ook wel een dingetje.

Een zelfopblazende slaapmat dan maar! Maar destijds waren die nog niet goed. Veel te dun. En die gingen ook lek.

Dan maar ECHTE matrassen. Dikke, met pocketvering, met traagschuim bovenlaag. Heeeeerlijk. Wat een luxe! Dat was nog eens een GLAMPING! Maar – ten eerste: Hoe krijg je die op de camping? En dan: moet er eigenlijk toch niet een lattenbodem onder, en zo’n hele constructie? Maar, maar, maar – dat wordt dan toch veel te groot?

Wat een gedoe allemaal.

Dat kon beter.

De verlossing kwam met de moderne slaapmat. Lekker dik, 10 centimeter, sommige zelfs 15 cm. Dat “zelfopblazende” is ook verbeterd: nu blaast hij zichzelf net iets te hard op, en dan laat je ‘m ietsje leeglopen tot-ie voor jou PER-FECT is.

Ze zijn opgerold uiteraard veel dikker, groter en zwaarder dan de dunne slaapmatjes van voorheen. Het oprollen gaat dan ook moeizamer. Maar dat geeft allemaal niet: je krijgt er veel voor terug. Iedereen slaapt er echt heerlijk op, bleek deze zomer.

Het enige puntje: ze zijn duur. De topper in tweepersoons 10 cm dik is bijvoorbeeld deze EXPED en die kost al rond de 300 euro. Maar die is dus wel uitgebreid getest en zeer goed bevonden:

beste slaapmat matras luchtbed test review
De absolute TOP in slaapmatjes-land

Die 1,30 m is niet zo heel breed overigens – je kan ook twee eenpersoons aan elkaar koppelen met deze kit voor een veel breder bed, of gewoon met een hoes om het geheel (dank voor de tips in de comments).

Of de Redwood voor ongeveer diezelfde prijs. Of de Abbey Camp. De superdikke (15 centimeter) zijn vrij zeldzaam, zoals deze Redwood Stretch Limousine 15 Duo:

dikke 15cm slaapmat zelfopblaasbaar
Zeldzaam dikke 15cm slaapmat. Zelfopblazand.

Maar ik vond ter vergelijk ook deze veel goedkopere SKANDIKA op BOL.com voor €129, voor de tweepersoons 10cm dik, 2 meter bij 1,30. En die bleek dus eigenlijk vrijwel net zo goed als die Exped. Voordelige aanrader dus. Ook ideaal als logeerbed:

10cm dikke slaapmat tweepersoons zelfopblaasbaar goedkoop
Met vier ventielen. Zelfopblazend en 10cm dik.
slaapmat 10cm zelfopblaasbaar goedkoop
Echt wel lekker dik dus!

En dan op AliExpress – MY GOD, wat staan er daar een hoop. Maar daar staan maar heel weinig goede, en die zijn ook nog eens net zo duur. Kan je beter die goedkope op BOL hierboven doen. Die was er ook nog eens supersnel – in een dag…

Toch kocht ik er ook nog eentje op Ome Ali: deze hier. Ik zal het hier updaten als-ie eindelijk eens een keertje binnen is.

Gaat een slaapmat lek?

Die EXPEDS raakten niet lek – tenminste, niet na één zomer – ook al kan je dat pas met zekerheid na een paar jaar stellen. Je kan ze allemaal wel plakken, net als een fietsband, maar in de praktijk deden we dat met die vorige slaapmatjes ook nooit. Nu misschien wel, omdat ze zo duur zijn. Nou ja: duur, maar dus wel GOEOED!

NIEUW! AARTJAN.nl op YouTube en TikTok


Ja ja, AARTJAN.nl staat nu zelfs ook op TIKTOK! Hoera.

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ga eens proef liggen bij de Decathlon: zo’n dik Exped-achtig luchtbed, óp een opblaasbaar veldbed (met een heuse lattenbodem!). Je kunt ze voor twee personen ook nog naast elkaar koppelen en er een twee persoons luchtbed op liggen. Slaap lekker!

  1. Die heb ik ook 2 gekocht met een opblaasbare tent. Met de Camper op vakantie? En dan nog 40-60 euro per nacht voor een camperplek betalen ? Met enorme dieselkosten omdat je rijdt met een ding dat de cw waarde van een blokhut heeft ? Je in een willekeurig Frans of Spaans dorp niet door de straatjes kunt ? Ik blaas mijn tent en veldbed op in 10 minuten en kook achter in de auto met de klep open. Stroom ? Draagbare accu en 2 zonnepanelen is genoeg.

 2. Zelf ook 2 Exped 1-persoons matjes ….al een jaar of 5. Nooit lek geraakt. Wel altijd geweldig geslapen. Beter dan matras in eigen bed. Boel geld, maar meer dan waard!

  1. Zou alleen niet voor een 2-persoons gaan. Met de spanbanden van Exped, maak je van twee 1-persoons matrassen heel eenvoudig een tweepersoonsbed, zonder dat je naar het midden rolt….of last hebt van elkaar bij het bewegen…

 3. Ha Aartjan,
  We hebben de exped inmiddels een jaar of 5. Hij is in onze tweede zomer lek gegaan. Zelf plakken lukte niet. Naar later bleek omdat er wel 14 gaatjes in zaten. Wel keurig onder garantie gerepareerd door exped.
  Toch is ie daarna niet meer top geweest. We worden altijd wakker op een veel minder hard luchtbed.
  Als ie niet lek is, is t top. Maar als ie wel lek is, is t gelijk extra frustrerend. Omdat ie zo duur is.

Geef een reactie