Gratis cursus beleggen: iedereen kan het

cursus beleggen

– Update: 13 juni 2022 –

Je spaargeld op de bank levert niks op. Er is geen rente, en er is ook nog eens een stijgende inflatie. Beleggen is dan beter. Maar is beleggen moeilijk, of kan iedereen het? Hier een gratis cursus beleggen.

Zelf beleggen blijkt makkelijk, en leuk. Binnen een uur kan je zelf beginnen, als je deze cursus beleggen doorleest. Heb je minder dan tweeduizend euro te besteden, dan is beleggen in crypto beter. Zie de “Cursus crypto – hoe te beginnen”.

Natuurlijk zitten er ook risico’s aan: de waarde schommelt altijd, en daalt dus ook vaak. Maar je kan het er ook op elk moment afhalen. Dus zelfs als je jouw spaargeld binnenkort nodig hebt kan beleggen gunstig zijn. Het geeft uiteraard minder stress als je het geld niet meteen nodig hebt.

Ik heb het hier vooral over aandelen en ETF trackers (indexen), maar je kan ook obligaties kopen, of munten (zoals Dollar op de Forex), of commodities (goud, olie, graan et cetera).

UPDATE eind januari 2022: Het gaat nu al drie maanden slecht met vrijwel alle aandelen. Dat komt door twee dingen: de rente wordt langzaam steeds hoger. Grote beleggingsfondsen rekenen zo: 1% rente is beter dan 5% beleggingswinst. 2% rente is beter dan 6% beleggingswinst. Ze verkopen dus een groot deel van hun beleggingen, en stappen over op rente en obligaties. Daardoor dalen de aandelen.

De tweede reden is de onzekerheid over Corona. De mens paniekt altijd, nu dus over stijgende besmettingen. Dat zal over een paar dagen/weken over zijn, als iedereen zich realiseert dat er geen Coronasterfte meer is.
Dat zou dus gunstig zijn, over een paar dagen/weken. Ook de stijgende inflatie is gunstig voor aandelen: want geld op bank en cash wordt steeds minder waard. Dus beleggen is dan beter.

UPDATE maart: maar niemand verwachtte een oorlog. Zie de update onderaan.

Waarom wordt beleggen vaak ontmoedigd?

Als alle “gewone” mensen gaan beleggen, is de markt minder voorspelbaar, en minder goed te beïnvloeden door de grote rijke beleggers. Dat zag je aan Gamestop: kleine beleggers verzamelden zich en keerden zich massaal tegen een groot hedge fund, met enorm succes.

Een andere reden is dat banken geld verdienen aan hun beleggingsfondsen. Ze willen graag dat je in hun eigen fondsen belegt, en niet zelf maar wat gaat beleggen. Want daar verdienen ze veel minder aan.

Verder hebben overheden vaak verstrengelde belangen met grote bedrijven. Dat zie je aan de belasting: de winst over beleggingen is nauwelijks belast. Als je eenmaal geld hebt hoef je dus nauwelijks meer belasting te betalen. (Het is wel aannemelijk dat de belasting op beleggingswinst hoger zal gaan worden.)

Het advies is meestal om een derde van je spaargeld te beleggen. Een derde kan in “stenen”. In je huis bijvoorbeeld, of een vakantiehuis of bedrijfspand. En een derde is gewoon spaargeld. Maar je kan dat spaargeld nu beter ook beleggen, gespreid, in aandelen, trackers en crypto of iets anders. Dat geeft meestal een hoger rendement, want de spaarrente is nu nul.

Hoe begin je met beleggen?

Bij elke bank kan je een beleggingsrekening openen. Je moet dan eerst veel vragen doorlopen, want de bank wil het je ontmoedigen, of ze willen je – terecht – uitgebreid op de risico’s wijzen. Verder rekent de bank transactiekosten: bij elke aan- of verkoop moet je wat vaste kosten betalen, en ook nog een percentage. Bovendien kan je vaak ook nog wat koersverlies hebben. Met kleine bedragen handelen en vaak handelen is daarom niet gunstig.

Maar er zijn goedkopere manieren om te beleggen. Zoals ETF trackers: dat zijn indexen zoals de AEX, NIKKEI of NASDAQ. Omdat daar geen beheer is heb je daar de laagste kosten. Jouw inleg volgt gewoon de koers van die index.

Een goedkopere broker is het enorm populaire DeGiro. Dat is een grote Duitse online broker met een Nederlandse afdeling. Of BUX, dat is Nederlands, en ook heel groot. Ze hebben net als de banken een goede app, en alles kan – goed beveiligd – online. BUX heeft de laagste kosten, maar een kleiner aanbod. DeGiro heeft een groot aanbod. Banken hebben hogere kosten en een kleiner aanbod (je kan dan niet alle aandelen kopen, maar alleen hun eigen selectie).

Er is altijd een klein risico dat een broker omvalt, maar dat risico loop je bij banken ook. Je kan het risico ook spreiden door bij verschillende brokers rekeningen te openen.

Heb je eenmaal je beleggingsrekening geopend, dan kun je daar geld op zetten. Vervolgens kun je met dat geld gaan handelen: aandelen kopen, of beleggingsfondsen, of ETF trackers, of wat dan ook. Je kan het ook elk moment weer verkopen. Dan komt het geld direct weer op je beleggingsrekening, waar je het gewoon kan opnemen. De winst wordt opgegeven aan de Belastingdienst, maar de belasting op beleggingswinst is extreem laag.

Beleggingsfondsen: liever niet, dank je

Ik had jarenlang wat spaargeld in beleggingsfondsen. Dat leek mij minder riskant, omdat experts je geld dan beheren. Maar dat bleek onzin. Een professionele belegger blijkt het niet beter te doen dan een aap (echt waar!). En er gaan ook nogal wat beheerkosten van af.

Als je zelf belegt, kan je ten minste zélf kiezen welke bedrijven je wil steunen, en welke niet. En wannéér je iets wil verkopen. Dat kan niet met beleggingsfondsen. Als je die wil verkopen, duurt het soms wel vijf dagen voordat het verkocht is. Bij je eigen aandelen kan dat vrijwel onmiddellijk. En de kosten zijn ook lager.

Het minste risico en de laagste kosten heb je met ETF trackers. Omdat daar al een groot pakket aan gespreide aandelen in zit, loop je minder risico. En omdat er geen actief beheer is, zijn de beheerskosten veel lager. Voorbeelden zijn de AEX (NL), Nikkei (Japan), Dow Jones (Amerika), Nasdaq (Amerikaanse tech) en opkomende landen zoals India (BSE Sensex).

Strategie bepalen

Iedereen heeft zijn eigen strategie. Ben je day trader, dan probeer je elke dag wat winst te pakken. Kies je voor de lange termijn, dan bepaal je bijvoorbeeld elke maand wat je verkoopt of aankoopt, en schuif je zo af en toe wat in je portfolio.

Een strategie is “Kopen als het laag staat, en verkopen als het hoog staat”. En een andere strategie is “Buy the rumour, sell the news”. Oftewel: als het in het nieuws staat, dan ben je al te laat. Een strategie is ook om je portfolio te verdelen: als je in meerdere bedrijven belegt, loop je minder risico. Grotere bedrijven hebben vaak minder risico, maar soms ook minder winst. Vergelijk het bedrijf ook met de index van dat land, of van die sector.

Je kan kijken naar de best scorende sector, of de beste aandelen, per uur, per dag, per maand, per 3, 6 of 12 maanden – of een bepaalde mix daarin. Of je kijkt naar het historisch rendement, over vele jaren. Je kan zelfs – als je dat wil, en uitzoekt –al deze keuzes in software invoeren, en de computer laten handelen. Je kan ook het financiële nieuws bijhouden, en zo telkens je keuzes maken. Of misschien ben je heel erg thuis is een bepaalde sector, en vertrouw je op je eigen inzichten. “Alles op intuïtie” is ook een strategie.

Een strategie kan ook zijn om bewust “goede” bedrijven te steunen, zoals zonnepanelen (Solaredge, Canadian solar, First Solar, JinkoSolar, DAQO), windenergie (Orsted), bio-plastics (Carbios en SLGBF), vega-vlees (Beyond meat) en houtveredeling (AXS Accsys maakt van gewoon hout tropisch hardhout). Of laadpalen (Alfen). Niet toevallig zijn dat allemaal zeer goed presterende aandelen nu. Zo red je ook nog eens de wereld, dankzij jouw investeringen!

Koersen bijhouden

Wat je strategie ook is, de basis is dat je de koersen bekijkt. Een day trader kijkt elke paar minuten naar de koersen, een langetermijnhandelaar misschien wekelijks.

Koersen zie je in allerlei apps, en in jouw broker- of bank-app. Google wordt er ook steeds beter en groter in. Tik bijvoorbeeld “Apple stock” in en je hebt alle koersinfo, in real time:

gratis cursus beleggen
In één dag meer winst dan een jaar op je spaarrekening
cursus beleggen
69% winst in 1 jaar tijd met het aandeel Google (GOOG Alphabet op de NASDAQ)

Op Google Finance kan je een account aanmaken, en daar jouw portfolio en/of watchlist  samenstellen. Kan ook op andere websites: een aanrader is Yahoo Finance. Op je iPhone heb je de gratis Aandelen-app, van Apple zelf, en die is ook uitstekend. Die is er nu ook op je laptop. Op Android is de aanrader Stoxy Pro, die gebruik ik zelf het meeste. Met veel mogelijkheden, zoals candlesticks en notificaties (alerts).

Bij de koersen staat er nog veel meer informatie. Datgene waar ik meer over wil weten google ik dan. Ik zocht bijvoorbeeld op “After hours“: wat gebeurt er met koersen als de beurs dicht is (zie de grijze lijn op het plaatje hierboven). Of “Market cap”, of “Volume” of “P/E ratio”. Of “Candlestick“: in een dag-grafiek zie je bijvoorbeeld niet de minuut-schommelingen, maar in een candlestick wel. Dat moet ik even uitgelegd krijgen, anders snap ik het niet.

Cursus beleggen: Aandelen kopen

Als je een strategie hebt bepaald kun je aandelen gaan kopen, zoals Apple, Google, Nvidia, ASML, NXP, STM, Datadog, Tesla, Adyen, Albemarle, AMD of Shopify (ja, dat zijn meteen wat gratis tips! ;). Google zo’n bedrijf voor meer informatie.

Of iets anders waar je vertrouwen in hebt, of wat je wil steunen, of wat bij je strategie past. Ik doe bijvoorbeeld veel computer / ICT-dingen:  ASAN Asana, NET Cloudflare, BILL.com, INTU intuit, HUBS Hubspot, ZS Zscaler, ON semiconductor, FTNT Fortnet. Je kan allerlei tips krijgen als je  abonnementen neemt op nieuwsbrieven. Of naar podcasts en radio (BNR) luistert.

Aandelen kun je alleen verhandelen als de beurs open is. De NASDAQ-beurs opent  bijvoorbeeld voor ons in de namiddag, en sluit laat in de avond. Je geeft een opdracht aan je broker (je bank of app) en die gaat jouw order dan op de beurs uitvoeren. Je kan nog een beetje de prijs bepalen, met een minimum en maximum (limiet of stop loss). Je kan kiezen hoelang je jouw order uitzet, bijvoorbeeld voor de rest van de dag. Maar je kan ook “Bestens” kiezen (heet ook wel Market Order), dat is de beste prijs van dat moment. Dan wordt jouw order zo snel mogelijk door je broker (een computer) uitgevoerd.

Sommige aandelen zijn duur. Als aandelen erg hoog staan, kan het bedrijf ze splitsen. Jouw aandeel wordt dan bijvoorbeeld twee nieuwe aandelen. Dit kan in grafieken ogen als een koersval, maar dat is het dan dus niet.

Wat bepaalt of een koers omhoog of omlaag gaat?

Als iedereen het koopt gaat de koers omhoog. Een aandeel kan naar de hoogste bieder gaan, en zo gaat de koers nog sneller omhoog. Als iedereen wil verkopen zal de koers omlaag gaan. Vandaar dat grote fondsen direct invloed hebben op de koers. En waarom koopt iemand iets? Omdat diegene denkt dat de koers gaat stijgen. Het is de perceptie van het publiek wat de koers bepaalt, en niet eens de werkelijke waarde. Daarom is het voor heel grote bedrijven makkelijk om koersen te beïnvloeden, als je bijvoorbeeld connecties hebt met de media. Of als je nieuwsbrieven verkoopt via abonnementen. Of als een groot aantal beleggers zich verzamelt via social media (zoals Reddit).

Wat als de koers instort?

In het begin van Corona stortten alle koersen wereldwijd in, met iets van 30%. Je had het dan ook tijdig kunnen verkopen (dat was ook de reden dat de koersen daalden). Daarna veerde alles weer terug omhoog, omdat iedereen weer aankocht: hoe eerder je dat deed, hoe meer winst je later maakte.

In zulke gevallen was het goed om te handelen. Maar met kleine schommelingen is dat juist niet zo slim, omdat elke aankoop en verkoop ook kosten met zich meebrengt. Niet alleen de transactiekosten, maar ook het koersverlies. Je moet er dus aan wennen om niet bij elke koersdaling meteen alles te verkopen.


Cursus beleggen: begrippen

 • Wat zijn aandelen: een stukje van een bedrijf kopen
 • Beleggingsfondsen: een selectie aandelen, beheerd door experts
 • Broker: degene die jouw orders op de beurs uitvoert (zoals je bank)
 • Portfolio: jouw verzameling aandelen
 • Watch list: jouw lijstje met bedrijven die je in de gaten wil houden
 • ETF trackers: fondsen gekoppeld aan economische graadmeters, ofwel indexen, zoals de AEX. Met lage kosten, want het is zonder beheer. Voorbeelden:
  Japan: Nikkei
  Korea: KOSPI
  China: o.a. Shanghai Composite Index
  India: BSE Sensex
  NL: AEX
  Duitsland: DAX
  Engeland: FTSE 100
  CAC 40 = Frankrijk
  Amerika: Dow Jones, S&P 500, Nasdaq
 • Obligaties: rente van een overheid of bedrijf. Tegengesteld aan de marktrente. Redelijk veilig, maar lage winsten.
 • Wat zijn de kosten: bij elke transactie van aandelen betaal je een vast bedrag + een klein percentage + het kost je vaak ook wat verlies door het koersverschil (daarom kan je beter niet handelen met lage bedragen).
 • Flitshandel: seconden-handel, dat kan alleen met extreem snel internet. Het Amsterdamse Flow Traders is hier bijvoorbeeld heel groot in geworden. Want in Amsterdam is het snelste internet van Europa, omdat de kabels uit Amerika hier binnenkomen. Computers met afgestelde logaritmen kunnen binnen milliseconden handelen.

Cursus beleggen links:

Zie ook de andere blogs hier over “Financieel”

Zie ook de blog: “Cursus crypto – zo kun je beginnen”.

Deze gratis cursus beleggen is niet gesponsord. Ik ben sinds anderhalf jaar gewoon maar zelf wat gaan beleggen, in plaats van beleggingsfondsen. Tot nu toe met positieve resultaten (96% in 2020), ook al wist er vrij weinig van. En ook al maakte ik fouten en vergissingen.

UPDATE Maart 2022

Het gaat al maanden slecht. Toch zijn er kansen: alternatieve energie zoals zonnepanelen en wind gaan juist nu heel goed (zoals SEDG, ORSTED en VESTAS), laadpalen (ALFEN, FASTNED), batterijen (SQM) olie (DEVON, MRO, SM), goud en zilver, staalveredeling (AMG.AS, BEN.L. en TECK) en natuurlijk opeens de wapenindustrie zoals SAAB, Hensoldt, Thales en BAE.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Denk er goed om dat de tarieven van De Giro alleen maar zo laag zijn, omdat je er voor tekent dat jouw aandelen gebruikt mogen worden als opties voor derden, waar De Giro dan ook nog geld aan verdient

Geef een reactie