War Machine – review

war machine brad pitt

– Update: 25 juni 2024 –

Op IMDB krijgt de film War Machine gek genoeg maar een laag cijfer: een 6,2. Dat had eigenlijk wel een 8 mogen zijn. Het is een briljante film, een bizarre comedy over een Amerikaanse generaal in Afghanistan. Aan het begin van de film denk je nog eventjes: wat een onzin allemaal. Brad Pitt speelt die generaal aanvankelijk op een extreem overdreven manier. Overacting ten top. Maar gaandeweg denk je: Wacht even, dit zou wel eens heel realistisch kunnen zijn! En dat blijkt het dus ook. Rolling Stone journalist Michael Hastings was daar aanwezig, en tekende het allemaal uit eerste hand op.

Er had boven dit stuk ook een CLICK-BAIT-titel kunnen staan:

“Lees dit ONGELOFELIJKE verhaal over een Amerikaanse journalist die op ONOPGEHELDERDE wijze VERMOORD werd omdat hij een GENERAAL vernederde”

Het artikel van Michael Hastings kwam destijds uit in Rolling Stone Magazine, en generaal Stanley McChrystal werd naar aanleiding daarvan ontboden op het Witte Huis – en ontslagen.

Nu wordt ook duidelijk waarom de film maar een laag cijfer heeft. Amerikanen vinden het niet leuk als hun US Army belachelijk gemaakt wordt. De legerleiding wordt in deze film totaal te kakken gezet. Mede dankzij het briljante acteren van Brad Pitt wordt inzichtelijk hoe absurd en idioot het er aan toe zou kunnen gaan, daar in die legertop.

Er zitten veel geniaal-hilarische scenes in, zoals De Generaal in gesprek met Karzai (dolkomisch gespeeld door Ben Kingsley). Of De Generaal en zijn vrouw in Parijs. Of De Generaal krijgt pep-talk – als hij twijfelt over zijn desastreuze plan. Zijn opvliegende rechterhand pept hem op met de woorden: “You’re Big Glen… you’re the Glenimal…”

Het meest bizarre van alles is, dat het allemaal op waarheid gebaseerd is. Je krijgt de indruk dat de schrijver waarschijnlijk wel met de dood bedreigd zal gaan worden wegens deze komische maar tot op het bot vernederende praatjes. Met dat soort lui valt niet te sollen, zou je denken!

En een paar jaar later, in 2013, wordt de schrijver Michael Hastings dan ook dood gevonden. 33 jaar oud. Onder verdachte omstandigheden. Zijn nieuwe Mercedes rijdt opeens verschrikkelijk hard en botst tegen een boom. Terrorisme-expert Richard Clarke beweert dat dit erg lijkt op een cyber attack: instanties als de CIA of FBI hebben de middelen om een moderne auto van afstand te bedienen. Een dodelijk auto-ongeluk is dan als moord niet meer traceerbaar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Hastings_(journalist)

De Generaal krijg pep-talk:

war machine review

 

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Eindelijk een review die weergeeft hoe ik deze film ervaren heb. Ik ga bijna de complottheorie ontwikkelen, als ik de meeste andere reviews bekijk, dat een bepaalde klasse niet wil dat deze film gezien wordt en dus geen goede kritieken duld. Deze film is natuurlijk niet flatterend voor de leiders in het westen specifiek voor de VS en hun machtige militaire apparaat. De absurditeit van het imperialisme en het goedpraten ervan is te duidelijk. Ik vind dat men deze film moet promoten. Nu zeker want men probeert ons vandaag weer mee te krijgen voor een “noodzakelijk” ingrijpen in Oekraïne.

Geef een reactie