Lyrics en Karaoke in Spotify met LyricsX of MusiXmatch

– Update: 23 november 2021 –

Dat was nu net een groot voordeel van Spotify: je kon vroeger de lyrics / songteksten zien, op de Karaoke-manier. Is nu verdwenen, maar gelukkig kan het nog wel via apps als LyricsX en MusiXmatch:

UPDATE: Spotify heeft eindelijk weer lyrics!

Zie deze blog

LyricsX, MusiXmatch, Soundhound of Shazam?

Deze apps kunnen songteksten tonen, de laatste drie ook op IOS. En allemaal gratis. Werkt met Spotify en met Apple Music. Musixmatch is na LyricsX het mooist / handigst / best, met bijvoorbeeld grote letters en auto-scroll, Karaoke style. Plus: er is ook de Musixmatch Desktop-versie voor Mac en Windows! Leuk en handig, want die kan je in een klein venster zetten, of juist helemaal fullscreen:

spotify lyrics songteksten

De lyrics scrollen automatisch mee. Je kan ook de muziek starten en stoppen vanuit dat venster.

LyricsX

Inmiddels is LyricsX misschien beter. MusiXmatch is slechter geworden. Want je moet nu steeds inloggen. En een account aanmaken. Heel irritant. En je kan de timing niet verschuiven. Dat heb je soms nodig, bijvoorbeeld als het geluid draadloos via Airplay gaat, want dan komt het geluid twee a drie seconden later. LyricsX (gratis en Open Source, in de AppStore) kan dat wel en ziet er verder ook top uit!

Voordelen: Je kan de timing verschuiven, je eigen lettertype instellen, en bij veel tracks (grofweg 30%) is er ook nog een voortgang-indicator. Echt Karaoke! Leuk hoor. Je kan op drie manieren de tekst laten zien: als doorzichtig balkje onderaan met ondertitels (Karaoke, sommige tracks hebben ook voortgangs-kleur), of gewoon als groot venster met meerdere regels, auto-scrollend. Of in je menubalk.

In een test-lijst van 100 random tracks uit de Top 7000 scoorden ze als volgt:
LyricsX:             90 x de goede tekst
MusiXMatch:   96 x de goede tekst, maar de sync ontbrak bij 4 tracks

In Spotify zitten ook wel lyrics, via Genius. Als je op het artwork naar beneden schuift krijg je “Behind the song” info met lyrics. Op zich leuk, maar het werkt maar bij heel weinig nummers. En de lyrics staan er ook nooit geheel op, alleen maar een heel klein stukje. Gemiste kans! Een keuzeknopje Lyrics / Info ontbreekt. Bovendien werkt Genius alleen op mobiel. Ook al zo raar en suf! Heb je een keer wat leuks, doet-ie het alleen op telefoons. Nou ja zeg!

Geef een reactie