– Update: 3 november 2022 –
Een milieuvriendelijke deurbel! Een draadloze deurbel is handig, soms zelfs een ideale uitkomst. Hij bestaat uit twee delen: de ontvanger met de bel erin, en de drukker die draadloos het signaal uitzendt. De ontvanger kan je meestal in een stopcontact doen (220V). Dan heb je daar in ieder geval nooit een lege batterij. Maar in de drukker zit meestal een batterij. Dan kun je ‘m overal plaatsen, ook buiten, waar geen stroom is. Je deurbel doet het dan helaas niet meer als de batterij op is. Gelukkig is er nu een draadloze deurbel ZONDER batterij.
Die werkt op kinetische energie: het indrukken van de deurbel levert de energie om de bel (de zender) voor altijd te laten werken. Je hoeft er nooit meer nieuwe batterijen in te doen. Ideaal. Het enige nadeel is dat de drukker altijd vrij stevig moet worden ingedrukt.
Hier te koop op AliExpress voor rond de 15 euro, of hier op BOL.com met snelle bezorging voor rond van 25 euro.
In het Engels heet zo’n bel een self powered doorbell. In het Nederlands: “draadloze deurbel waarbij batterijen niet nodig zijn“. Er zou eigenlijk bij moeten staan hoe waterdicht de drukker is. Maar die IP-ratings voor waterdichtheid lopen nogal uit elkaar. Bij deze deurbel op AliExpress krijg je er daarom gratis ook nog een plastic kapje bij, om ‘m nog waterdichter te maken, en ‘m extra te beschermen. En langer te kunnen gebruiken. Dat is nog ’s milieuvriendelijk.
(Milieuvriendelijk? Een deurbel is een energievreter. Vrijwel alle deurbellen zitten op 220V, met een adapter. Hij had ook direct op 12V gekund en dan verbruikt hij iets van 95% minder energie. Er is dan geen lekstroom. Er is wel eens berekend dat als alle huizen in Europa de deurbel op 12V zouden doen, er dan een gehele energiecentrale zou kunnen sluiten. Over milieuvriendelijk gesproken!)
- Zie ook alle andere blogs over energie
Deze blog is niet gesponsord. Er zitten wel bestel-links in naar de winkels. Maakt voor de prijs niet uit.
De bel gaat soms zomaar, zonder dat er iemand aan de deur staat. Heeft iemand hier ervaring mee?
Wellicht een zendamateur in de buurt wonen? Een gelicenseerd zendamateur heeft het primaire recht op het gebruik van 433 MHz (de frequentie waarop deze bel opereert) en zou met zijn/haar uitzendingen deze bel onbedoeld af kunnen laten gaan. Niet gezegd dat het zo is maar het zou kunnen.
Daar kun je niets aan doen behalve een ander type bel kopen (eentje die werkt op 868 MHz bijvoorbeeld).
Er wordt niks opgeladen in de drukmodule, er zit alleen een piezo-kristal in, die kortstondig een stroompulsje levert, net genoeg om het signaal te versturen.
Het enig nadeel van deze drukkers is dat ze vrij stevig moeten worden ingedrukt, en sommige snelle pakketbezorgers zijn daar niet erg goed in.
Aha bedankt! Ik heb het artikel aangepast.
Leuk. Punt 5 bij Ali:
5. prachtige verlichting, luid ringtones. Vooral geschikt voor ouderen, zwangere vrouwen, sluts
Dank voor deze tip.
WAHAHAAA!! Staat er inderdaad ja. Ze bedoelen denk ik slechthorenden, omdat de bel ook tot 100 dB kan, keihard dus.