Beste smartphone voor €200 in 2024: Redmi Note 13 Pro review

redmi note 13 pro review

– Update: 2 mei 2024 –

Dit wordt een korte review. Want dit is gewoon een van de beste smartphones op dit moment, voor die prijs van €200 dan (de 5G versie is ietsje duurder). Hier mijn Redmi Note 13 Pro review. De Poco X6 is vrijwel dezelfde telefoon, ook van Xiaomi.

In de vorige smartphone review had ik het over de Redmi 13C voor €100. Deze Redmi Note 13 Pro is het duurdere betere “broertje” daarvan. Die goedkope 13C was al uitstekend, maar deze prachtige Pro is de meerprijs ook dubbel en dwars waard. Want:

Je krijgt voor maar €100 extra betere camera’s, een groothoeklens erbij, een snellere processor, 8+256Gb opslag, een waanzinnig 120Hz Amoled 1080 HD beeldscherm, uitstekende stereo speakers, 4K video, NFC om mee te betalen, een 67W supersnellader en een vingersensor in het scherm.

Dat zat op die 13C allemaal niet – en die beviel al uitstekend. Mijn zus was er erg blij mee, alleen wilde ze toch wel graag een groothoeklens. Nou ja, dan gaat die 13C wel naar Pa & Ma! Daar maak ik dan een seniorentelefoon van, leuk voor een volgende blog, binnenkort.

4G of 5G?

Ik nam de 4G-versie, want het bereik van 4G draagt verder dan 5G. Moeilijke plekken zoals in het OV blijven beter in 4G, want beter bereik is dan belangrijker dan hogere snelheid.

Redmi Note 13 Pro review

In de review van die Redmi 13C krijg je een goed idee van de basis. Hier alle punten waar deze 13 Pro allemaal nog beter is:

  • Hij is ietsje kleiner, dunner en lichter.
  • Standaard al met 8+256Gb, of voor €50 meer de 12/512 Gb versie.
  • De randen rondom zijn dunner, het scherm blijft megagroot (6,7 inch), nu met 120Hz verversing, in Amoled dus goed contrast en hoge helderheid (1300 nits), in 1080 HD. Het is zo ongeveer het beste scherm wat er is en wat ook in hele dure telefoons zit.
  • Met drie uitstekende camera’s plus een 16MP selfie camera. Er zit dus ook een macro- en groothoeklens op. Ze presteren beter in het donker en je kan ook in 4K filmen, met verbeterde optische stabilisatie. Ik bekeek allerlei camera-tests en die zijn gewoon overtuigend.
  • Er zit een EU-snellader bij van 67W die je zelfs voor laptops kan gebruiken. En deze telefoon laad je er in een kwartiertje mee op tot 50%.
  • De processor is sneller, dus de Antutu- en vergelijkbare scores zijn uitstekend.
  • De speakers en microfoons zijn in echte stereo en klinken top.
  • Er zit NFC op om mee te betalen, bijvoorbeeld via Google Pay of in het OV.
  • En dan de vingersensor: die zit IN HET SCHERM. Dat heeft zelfs Apple niet. Je ontgrendelt je telefoon dus dwars door het scherm heen. Werkt perfect en supersnel, en de interface op het scherm ziet er prachtig uit. Je kan ook Face ID gebruiken (ontgrendelen met je gezicht) maar betaaldingen moeten met je vinger voor extra beveiliging – nou, prima!
  • En hij is er dus naar keuze ook met 5G.
  • De Poco X6 5G is vrijwel dezelfde telefoon.

Zie ook de review over die goedkope 13C voor meer details, en het artikel over overstappen van iPhone naar Android. Dat gaat tegenwoordig prima: bij mijn zus is ook alles zonder problemen gelukt, vanaf haar oude iPhone. Whatsapp moest ze even verwijderen op de nieuwe telefoon, en opnieuw uit de Play Store downloaden.

En Android Auto is net zo briljant als CarPlay. Sommige kabels doen het niet in mijn Suzuki, maar deze kabel van €2 doet het bij mij wel.

Vergeleken met iPhone

Er zit mini-jack en Bluetooth met LDAC op voor alle soorten oordopjes, speakers en koptelefoons. Dat hebben iPhones niet. Die hebben ook geen fysieke Dual Sim, geen microSD-slot voor extra opslag, geen universele USB-C, geen snellader en geen vingersensor in het scherm. Dus dat is hier allemaal beter! Op deze werkt ook elke USB-C DAC, terwijl veel DAC’s op nieuwe iPhones het niet doen.

Deze 13 Pro heeft alleen geen esim. Dat heeft de 13 Pro+ wel, dus als je esim wil moet je even dubbelchecken welke versie dat heeft.

Waarom altijd Xiaomi?

Ik wordt niet gesponsord, dus ik koop alleen de meest veelbelovende producten om te reviewen, zorgvuldig geselecteerd op prijs/kwaliteit. Bij al die research komt Xiaomi er vaak als beste uit, zowel qua hardware als qua OS. Hier ook weer. Xiaomi blijkt steeds meer een voordelig soort Apple te zijn… Redmi, Poco en Black Shark zijn ook allemaal Xiaomi.

(En helaas betalen ze me niks voor deze reviews ;)

Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff

Riante update policy

Xiaomi is ook altijd goed met software en updates: je krijgt nog vier jaar updates en beveiligingspatches. En dat gaat ook echt prima, is mijn ervaring: je hebt zo altijd de nieuwste Android. Op deze zit MiUI 14 over Android 13 heen, en dat is bijna pure Android, iets meer Apple/IOS-achtig. Voor meer info: zie de review van de 13C.

Als je update krijg je nu zelfs Android 14 met HyperOS, het nieuwe OS van Xiaomi. De veranderingen zijn niet enorm, maar onderhuids is het beter / sneller / nieuwer / minimalistischer / eenvoudiger / mooier. Alleen wel ietsje anders dan MiUI. Er volgt hier nog een nieuwe blog over dat HyperOS.

Ik gooi alle Xiaomi apps en spelletjes (de bloatware) er wel meteen af, en ik maak ook geen Xiaomi account aan. “Find my device” doe ik via Google, en niet via Xiaomi bijvoorbeeld. Er zit weinig reclame op, en alles wat je niet wil kun je gewoon verwijderen. In plaats van de Xiaomi apps gebruik ik de apps van Google, zoals Contacten, Foto’s, Agenda en Keep (Notities). Als browser neem ik altijd Firefox. Voor mail is Edison een aanrader. Verder zijn alle apps vrijwel identiek aan de iPhone, zoals Buienradar en andere weer apps, de banken apps, parkeren, nieuws et cetera.

Er kunnen twee sim-kaarten in, en in het tweede sim-slot kan ook een micro-SD kaartje voor extra gehuegen.

  • Redmi Note 13C Pro review – conclusie

    In die voordelige prijsklasse van €200–300 is dit inderdaad de beste Android telefoon in 2024, met alles-erop-en-eraan. Ik kan geen nadelen of tekortkomingen ontdekken. Dit is een regelrechte aanrader en de beste telefoon voor de laagste prijs. HIer tips over overstappen van iPhone naar Android: dat is ook echt makkelijk geworden.

Een crossbody hoesje is handig om ‘m om te hangen. En uitstekende AirPods voor een kwart van de prijs zijn deze Redmi Buds 5 Pro:

En een top-DAC voor het beste geluid is een buizenversterker of deze Loconac:

Redmi Note 13 Pro review leveromvang copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Met 67W EU snellader, kabel, sim-tool en een mooi hoesje

copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff

Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Hoofdcamera, groothoek, macro en led-lamp, in een prachtige stalen behuizing.
Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
De Sim-houder: hier kunnen 2 sims in, of 1 sim + 1 SD kaart. Slimme combi!
Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Aan deze kant de Power-knop en Volume up/down
Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Minijack voor oortjes en koptelefoons, stereo speakers, uitstekende microfoons
usb-c beste android copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
USB-C supersnellader, en elke DAC kan hier ook op voor top-HiFi Audio
usb-c beste android copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
De camera’s hebben optische stabilisatie, vandaar die grote lenzen
usb-c beste android copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Dat hoesje krijg je erbij, en hier zie je ook die vingersensor IN het scherm
beste goedkope android telefoon copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Die vingersensor zie je dus zo oplichten: Nice!

beste android telefoon copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff

Overstappen (van iPhone of Android) copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Overstappen (van iPhone of Android) gaat tegenwoordig uitstekend en je wordt stap voor stap geholpen

Deze Redmi Note 13 Pro review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen en dat maakt voor de prijs niet uit. Dan verdien ik wat bij en blijft de blog in leven – en reclamevrij.

DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Bedankt voor de review Aartjan,
    Ik heb sinds 2018 een Redmi Note 5 in gebruik, voldoet nog steeds prima. Behalve dat de software niet meer geupdate wordt. Ik draai nu Android 9 en beveiligingsupdates zijn al paar jaar terug.
    Dus ik zat al aan Samsung A35 of 55 te denken, gezien ik langer software updates wil,
    maar ik zal nog eens vergelijken met de Xiomi
    mvg Marcel

    1. samsung heeft dual sim, esim en geheugen uitbreiding 1+ langer OS en beveiligings updates.
      Dat vind ik belangrijker dan snellere processor en meer geheugen en sneller opladen voor zelfde geld.

    1. Als je een heavy user bent is dat zinvol (bijvoorbeeld voor games of zware apps), maar voor gewoon gebruik vind ik het niet nodig.

  2. Idd, bezit al 4 jaar mijn Poco X3, deze voor 179 euro gekocht en nog steeds tevreden over! Bedankt voor uw review, al geef ik dan toch eerder de voorkeur aan de Poco X6 5G, onlangs deze gekocht op Ali voor 179 euro, verzending vanuit Spanje. Succes!

  3. Ik heb al een paar (Xiaomi, Redmi) Poco’s achter de rug dus ik weet voor niks gaat de zon op. Mijn vraag is dus hoeveel bloatware en ingebouwde reclame en kom je er gemakkelijk van af?

    1. Ja alle apps van derden kun je nu gewoon simpel verwijderen, en de apps van Xiaomi zelf ook, en ik maak ook geen Xiaomi account aan.

  4. Ik zat recent ook naar een Redmi 13 te kijken.
    Maar ik las online dat Android auto niet (of niet goed) werkt bij deze telefoons van Xiaomi. Dat is voor mij wel een vereiste.
    Heb jij daar ervaring mee?

Geef een reactie