Beste smartphone voor €200 in 2024: Redmi Note 13 Pro review

redmi note 13 pro review

– Update: 7 juni 2024 –

Dit wordt een korte review. Want dit is gewoon de beste smartphone op dit moment, voor die prijs van €200 dan (de 5G versie is ietsje duurder). Hier mijn Redmi Note 13 Pro review. De Poco X6 is vrijwel dezelfde telefoon, ook van Xiaomi.

In de vorige smartphone review had ik het over de Redmi 13C voor €100. Deze Redmi Note 13 Pro is het betere “broertje” daarvan. Die goedkope 13C was al uitstekend, maar deze prachtige Pro is de meerprijs ook dubbel en dwars waard. Want:

Je krijgt voor die €100 meer dan ook betere camera’s, een groothoeklens erbij, een snellere processor, 8+256Gb opslag, een waanzinnig 120Hz Amoled 1080 HD beeldscherm, uitstekende stereo speakers, 4K video, NFC om mee te betalen, een 67W supersnellader en een vingersensor in het scherm.

Dat zat op die 13C allemaal niet – en die beviel al uitstekend. Mijn zus was er erg blij mee, alleen wilde ze toch wel graag een groothoeklens. Nou ja, dan gaat die 13C naar Pa & Ma! Daar maak ik dan een seniorentelefoon van, leuk voor een volgende blog.

 • De Redmi Note 13 Pro 4G versie was hier €215 en die was er in 5 dagen (vaak gaat de btw er nog af tijdens het afrekenen, want vanuit EU, dan kom je op €190)
 • De 5G-versie is de Redmi Note 13 Pro 5G voor zo’n €265
  (dat is incl btw, dat gaat er wellicht ook nog van af)
  De 5G versie kan SIM + eSIM of Dual SIM maar heeft geen SD
 • De Poco X6 5G is vrijwel dezelfde telefoon
 • Ze staan ook op Amazon en ook gewoon op BOL, ook die Poco X6
 • Een alternatief is eventueel de Samsung A25 5G
 • Als je een gaming monster wil kan je beter de Poco F4 GT nemen

4G of 5G?

Ik nam de 4G-versie, want het bereik van 4G draagt verder. Op moeilijke plekken zoals het OV is beter bereik belangrijker. De 5G-versie is duurder en heeft geen SD-slot. De 5G kan wel eSIM overigens (de 4G niet).

Redmi Note 13 Pro review

In de review van die Redmi 13C krijg je een goed idee wat er tegenwoordig al op zo’n goedkope telefoon zit. Hier alle punten waar deze 13 Pro nog beter is:

 • Standaard meteen al met 8+256Gb, of voor €50 meer de 12+512Gb versie.
 • Hij is ietsje kleiner, dunner en lichter.
 • De randen rondom zijn dunner, het scherm is net zo groot (6,7 inch) maar nu met 120Hz verversing, met hoge helderheid (1300 nits) en 1080 HD. Dit scherm zit ook in hele dure telefoons.
 • Met drie uitstekende camera’s plus een 16MP selfie camera. Er zit dus ook een macro- en groothoeklens op. Ze presteren beter in het donker en je kan ook in 4K filmen, met verbeterde optische stabilisatie. De camera-tests zijn overal overtuigend. Zie ook de voorbeeldjes hieronder!
 • Er zit een EU-supersnellader bij van 67W die je zelfs voor laptops kan gebruiken. En deze telefoon laad je er in een kwartiertje mee op tot 50%. Dat is echt waanzinnig snel en in de praktijk is dat erg fijn.
 • De processor is sneller, dus de Antutu- en vergelijkbare scores zijn uitstekend. Ook al is het geen gaming monster: dan neem je de Poco F4 GT.
 • De speakers en microfoons zijn in echte stereo en klinken top.
 • Er zit NFC op om mee te betalen via Google Pay en in het OV.
 • En dan de vingersensor: die zit IN HET SCHERM. Dat heeft zelfs Apple niet. Je ontgrendelt je telefoon dus dwars door het scherm heen. Snel en soepel. Je kan ook Face ID gebruiken (ontgrendelen met je gezicht). Betaaldingen moeten met je vinger, voor extra beveiliging – nou, prima!
 • En hij is er dus naar keuze ook met 5G. Die 5G heeft ook eSIM erop maar geen SD.

De Poco X6 5G is vrijwel dezelfde telefoon. Zie ook de review over de goedkope 13C voor meer details, en het artikel over overstappen van iPhone naar Android. Dat gaat tegenwoordig prima: ook nu bij mijn zus is het overstappen prima gelukt, vanaf haar oude iPhone. Whatsapp moest ze even verwijderen op de nieuwe telefoon, en opnieuw uit de Play Store downloaden.

En Android Auto is net zo briljant als CarPlay. Sommige kabels doen het niet in mijn Suzuki, maar deze kabel van €2 doet het bij mij wel. Een andere supertip is deze oprolbare 3-in-1 kabel: getest en perfect werkend, ook voor Android Auto, CarPlay, snelladen en data.

Vergeleken met iPhone

Er zit mini-jack en Bluetooth met LDAC op voor alle soorten oordopjes, speakers en koptelefoons. Dat hebben iPhones nooit. Die hebben ook geen fysieke Dual Sim (okee, die kunnen eSIM, maar de 5G-versie van deze Redmi kan dat ook). Een iPhone heeft verder ook nooit microSD voor extra opslag (de 5G-versie overigens ook niet), kan zeker niet snelladen en heeft ook geen vingersensor in het scherm. Dus dat is hier allemaal veel beter. En de USB-C is ook universeler: op deze werkt bijvoorbeeld elke USB-C DAC, terwijl veel DAC’s het op iPhones niet eens doen.

De tijd dat iPhones veel betere camera’s hadden ligt ook al achter ons. In deze camera heb je ook nieuwe AI-functies (tik op het AI knopje) en het Google Lens-knopje daarnaast heeft ook allerlei slimme functies, zoals shoppen via een foto en live vertalen van teksten in beeld. Indrukwekkend, leuk en handig allemaal.

Verder scheelt het dus bijna DUIZEND euro… I rest my case.

Deze 13 Pro heeft alleen geen eSIM, maar als je dat wil kan je de 5G-versie nemen of  de 13 Pro+. Met een Plus erachter dus. Deze gewone Pro heeft wel Dual SIM, dus je tweede nummer, je bedrijfstelefoon of je buitenlandse data-bundel kan je zonder gedoe ook aanzetten. En op de plek van die tweede sim kan ook een micro-SD voor giga-grote extra opslag.

Camera’s

Hier een paar overtuigende kiekjes – zonder bewerking:

Foto copyright ©2024 Maria Bergshoeff
Portretmodus op de Redmi Note 13 Pro – Foto © 2024 Maria Bergshoeff
Foto copyright ©2024 Maria Bergshoeff
Foto copyright © 2024 Maria Bergshoeff – camera: Redmi Note 13 Pro
Foto copyright ©2024 Maria Bergshoeff
Foto copyright © 2024 Maria Bergshoeff – camera: Redmi Note 13 Pro
Foto copyright © 2024 Maria Bergshoeff – camera: Redmi Note 13 Pro
Foto copyright © 2024 Maria Bergshoeff – camera: Redmi Note 13 Pro

Waarom altijd Xiaomi?

Ik wordt niet gesponsord, dus ik koop alleen de meest veelbelovende producten om te reviewen, zorgvuldig geselecteerd op prijs/kwaliteit. Bij die research komt Xiaomi er vaak als beste uit. Hier ook weer. Xiaomi blijkt steeds meer een voordelig soort Apple te zijn… Redmi, Poco en Black Shark zijn ook allemaal Xiaomi. Hier alle reviews over Xiaomi hier.

(En helaas betalen ze me niks voor deze reviews ;)

Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff

Riante update policy

Xiaomi is inmiddels ook goed met updates: je krijgt nog vier jaar updates en beveiligingspatches. En dat gaat ook echt prima, is mijn ervaring: je hebt zo altijd de nieuwste Android. Op deze zit HyperOS over Android 14, en dat is bijna pure Android, iets meer Apple/IOS-achtig. Voor meer info: zie de review van de 13C.

HyperOS is het nieuwe OS van Xiaomi. De veranderingen vergeleken met het vorige MiUI zijn niet enorm, maar onderhuids is het beter en sneller, en het ziet er ook minimalistischer / eenvoudiger / mooier uit. Er volgt hier nog een artikel over dat HyperOS, dus kom nog eens terug – of abonneer je :)

Ik gooi alle Xiaomi apps en spelletjes (de bloatware) er wel meteen af, en ik maak ook geen Xiaomi account aan. “Find my device” en Backups doe ik via Google Account, en niet via Xiaomi Account bijvoorbeeld. Er zit weinig reclame op, en alle apps die je niet wil kun je gewoon verwijderen. In plaats van de Xiaomi apps gebruik ik liever de apps van Google, zoals Contacten, Foto’s, Agenda en Keep (Notities). Als browser neem ik Firefox. Voor mail vind ik Edison een aanrader (de standaard Mail app op mijn Poco). Verder zijn alle apps vrijwel identiek aan de iPhone, zoals Buienradar, banken apps, parkeren, nieuws et cetera.

Er kunnen twee sim-kaarten in, en in het tweede sim-slot kan ook een micro-SD kaartje voor extra opslag.

 • Redmi Note 13C Pro review – conclusie

  In die voordelige prijsklasse van €200 is dit inderdaad de beste Android telefoon in 2024, met alles-erop-en-eraan. Ik kan geen nadelen of tekortkomingen ontdekken. Dit is een regelrechte aanrader en de beste telefoon voor de laagste prijs. HIer tips over overstappen van iPhone naar Android: dat is nu ook best makkelijk geworden.

 • De Redmi Note 13 Pro 4G versie was €200 en die was er in 5 dagen (vaak gaat de btw hier nog af tijdens het afrekenen, want het is EU, dus dan kom je op €200)
 • De 5G-versie is de Redmi Note 13 Pro 5G voor zo’n €265 (inc btw)
 • De Poco X6 5G is vrijwel dezelfde telefoon en soms goedkoper
 • Ze staan ook op Amazon en ook gewoon op BOL, ook die Poco X6
 • Een goed alternatief is de Samsung A25 5G

Accessoires

Een crossbody hoesje is handig om ‘m om te hangen. En uitstekende AirPods voor een kwart van de prijs zijn deze Redmi Buds 5 Pro:

En een top-DAC voor het beste geluid is een buizenversterker of deze Loconac:

Redmi Note 13 Pro review leveromvang copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Met 67W EU snellader, kabel, sim-tool en een mooi hoesje

copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff

Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Hoofdcamera, groothoek, macro en led-lamp, in een prachtige stalen behuizing.
Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
De Sim-houder: hier kunnen 2 sims in, of 1 sim + 1 SD kaart. Slimme combi!
Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Aan deze kant de Power-knop en Volume up/down
Redmi Note 13 Pro review copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Minijack voor oortjes en koptelefoons, stereo speakers, uitstekende microfoons
usb-c beste android copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
USB-C supersnellader, en elke DAC kan hier ook op voor top-HiFi Audio
usb-c beste android copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
De camera’s hebben optische stabilisatie, vandaar die grote lenzen
usb-c beste android copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Dat hoesje krijg je erbij, en hier zie je ook die vingersensor IN het scherm
beste goedkope android telefoon copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Die vingersensor zie je dus zo oplichten: Nice!

beste android telefoon copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff

Overstappen (van iPhone of Android) copyright foto: © 2024 AJ Bergshoeff
Overstappen (van iPhone of Android) gaat tegenwoordig uitstekend en je wordt stap voor stap geholpen

Deze Redmi Note 13 Pro review was niet gesponsord. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen en dat maakt voor de prijs niet uit. Dan verdien ik wat bij en blijft de blog in leven – en reclamevrij.

DANK U, LOVE U ALL en tot de volgende!

24 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik gebruik de hele suite van Proton, opensource en geweldige applicaties als Proton VPN, Proton Pass, geniale password manager, Proton mail, veilig versleuteld en mail aliassen aanmaken via simple login), Proton drive. Met een gratis abonnement krijg je al heel veel! https://proton.me

  1. De gratis Edison is perfect, dat is de standaard Mail-app op de telefoons (op mijn Poco in ieder geval). Gmail is ook goed maar gebruik ik niet. Al mijn accounts, ook Gmail en iCloud staan allemaal al aan in Edison. Verder heb ik noodgedwongen ook het verschrikkelijke MS Outlook waar je niet eens het aantal regels Preview in kan stellen.

  1. Het moet uiteraard wel ondersteund worden in de auto zelf. Als dat zeker wel zo is kan je nog andere snoeren proberen.

 2. Ik heb een paar jaar geleden mijn eerste Xiaomi gehad. Heb ik 2.5 jaar gebruikt. Nu wordt de telefoon al 2 jaar gebruikt door mijn zoon van van 12 jaar. Inmiddels wordt de telefoon niet meer ondersteund. Maar de telefoon heeft zich na zolang echt perfect gehouden. Nog steeds een mooi en helder scherm. De batterij is nog goed. Voldoende opslagruimte. Het glas en de casing hebben zich goed gehouden ondanks alle misbruik van met name mijn zoon. Als ik mijn zoon moet geloven is de telefoon nog steeds niet bepaalt laggy en kan hij de meeste populaire games er nog goed mee spelen. Ik verwacht dat de telefoon nog wel 1 á 2 jaar mee kan.

  Wat ik wil zeggen. Ik snap hoe Aartjan zo positief komt over Xiaomi. Ik heb van alles gehad. Budget, middle en premium Android phones en Iphones. En van alle telefoons was deze Xiaomi qua prijs/kwaliteit veruit de beste.

 3. In tegenstelling tot de 4g versie heeft de 5g geen slot voor een sd-card. In deze sim-card slot kunnen alleen twee sim-cards geplaatst worden.

 4. Mr Aart Jan is gewoon een simpel figuur die Action achtige MEUK uit China de hemel in prijst. Soms vraag ik me af of hij alles uit zijn eigen zal betaald ( maar dat is niet t geval denk ik) Mr Aart Jan is gewoon een DISPICABLE persoon die geen F geeft om dwangarbeid, slechte werkomstandigheden etc.. Zolang hij maar centjes krijgt om zijn GOEDKOPE meuk te promoten. Op principes heb ik hem NOOIT kunnen betrappen. Heel zielig eigenlijk.

 5. Bedankt voor de review Aartjan,
  Ik heb sinds 2018 een Redmi Note 5 in gebruik, voldoet nog steeds prima. Behalve dat de software niet meer geupdate wordt. Ik draai nu Android 9 en beveiligingsupdates zijn al paar jaar terug.
  Dus ik zat al aan Samsung A35 of 55 te denken, gezien ik langer software updates wil,
  maar ik zal nog eens vergelijken met de Xiomi
  mvg Marcel

  1. samsung heeft dual sim, esim en geheugen uitbreiding 1+ langer OS en beveiligings updates.
   Dat vind ik belangrijker dan snellere processor en meer geheugen en sneller opladen voor zelfde geld.

  1. Als je een heavy user bent is dat zinvol (bijvoorbeeld voor games of zware apps), maar voor gewoon gebruik vind ik het niet nodig.

 6. Idd, bezit al 4 jaar mijn Poco X3, deze voor 179 euro gekocht en nog steeds tevreden over! Bedankt voor uw review, al geef ik dan toch eerder de voorkeur aan de Poco X6 5G, onlangs deze gekocht op Ali voor 179 euro, verzending vanuit Spanje. Succes!

 7. Ik heb al een paar (Xiaomi, Redmi) Poco’s achter de rug dus ik weet voor niks gaat de zon op. Mijn vraag is dus hoeveel bloatware en ingebouwde reclame en kom je er gemakkelijk van af?

  1. Ja alle apps van derden kun je nu gewoon simpel verwijderen, en de apps van Xiaomi zelf ook, en ik maak ook geen Xiaomi account aan.

 8. Ik zat recent ook naar een Redmi 13 te kijken.
  Maar ik las online dat Android auto niet (of niet goed) werkt bij deze telefoons van Xiaomi. Dat is voor mij wel een vereiste.
  Heb jij daar ervaring mee?

Geef een reactie