Apple Airpods Pro review

apple airpods pro review alternatief

– Update: 10 maart 2023 –

De Apple Airpods Pro zijn uniek. Want er was niks vergelijkbaars te koop. Een staaltje toptechniek. Maar inmiddels zijn er al wel allerlei alternatieven. De AirPods Pro waren duur: 270 euro, maar nu zijn ze hier € 195,- op Bol.com

Waarom waren de Apple AirPods Pro zo uniek?

Omdat ze als eerste dit allemaal hadden:

 1. Volledig draadloze in ears (TWS)
 2. Uitzonderlijk goede pasvorm
 3. Met goede echte ANC (Active Noise Cancelling) zonder ruis
 4. Met transparante modus, veilig in het verkeer, en goed om mee te bellen
 5. Topkwaliteit geluid
 6. Goede batterij
 7. Microfoon met windfilter, je kunt ze ook in de wind gebruiken
 8. Multipoint, dus met meerder apparaten tegelijk verbonden

Ze zijn daarom nog steeds een van de allerbeste draadloze in ears met ANC. De transparante modus is zelfs de beste die er is. En in de wind zijn het ook de beste. Maar voor de andere punten zijn er ook wel goedkope alternatieven, zie verderop.

Ambient EQ / Transparante modus

Wat de Airpods Pro dus nog steeds uniek maakt is de perfecte transparante modus, dankzij de microfoons (en de windgaasjes). En de ambient EQ: er zitten namelijk ook microfoons aan de binnenkant. Die meten het geluid IN je gehoorgang. Zo kan hij horen of je eartips goed passen. Tijdens het eerste gebruik krijg je een Pas-test (kan ook achteraf via Bluetooth instellingen op de “i” achter je AirPods Pro):

apple airpods pro review ear tip fit test

Heel mooi, ook al zijn er ook deze hoortesten, die eigenlijk hetzelfde doen. Het komt simpelweg hier op neer: als ze niet 100% afdichten, dan hoor je geen goede bas. Dat was altijd al zo, met alle “in ears”. Maar toch is die pas-test wel geniaal.

De ovalen tips zijn ook bijzonder uniek. Dat past echt uitzonderlijk goed. Zelfs in mijn geval: Large is vaak voor mij te klein, maar bij de AirPods Pro is de pasvorm echt perfect. Inmiddels zijn er meer in ears met ovalen tips, zoals de 1More ANC en de Tronsmart Apollo. Er zijn nu zelfs ook andere eartips te koop, zoals deze populaire Spinfit CP1025 eartips voor Apple Airpods Pro.

Nadelen van de originele AirPods Pro

Het verbinden ging bij mij moeizaam. Ik moest wel drie keer de Bluetooth setting weggooien voordat het werkte. Op een iPhone X met de nieuwste IOS nota bene! En ook op mijn nieuwe MacBook ging het niet vlekkeloos. Heb ik nog nooit meegemaakt. De verbinding is ook niet echt stabiel: ik hoor telkens minuscule kleine hapjes uit het geluid, op mijn MacBook met oud OS. Heb ik ook nog nooit meegemaakt. Andere oordopjes doen het wel perfect.

Multilink werkt ook niet vlekkeloos: als ik op mijn MacBook (met een oud OS) muziek luister, gaat de iPhone niet over op de oortjes, terwijl ze allebi al gekoppeld zijn. Andere merken oortjes kunnen dit soms wel. UPDATE: voor Multilink moet je het nieuwste OS op je Mac hebben, maar dat heb ik niet, want dat is vragen om problemen.

Dat nieuwe Spatial Audio vind ik nauwelijks meerwaarde hebben, zie deze blog.

En ook al is de geluidskwaliteit voor muziek echt uitstekend, het kan beter. Een QOA Vesper van 50 euro of een KZ ZSX Terminator van 35,- klinkt nog beter. Die kun je ook simpel draadloos maken met earhooks of BT kabels. Een Mpow X3 vind ik ook ietsje beter, want die heeft meer bas.

En de microfoon van de AirPods Pro is prima, maar wel een stuk slechter dan de oude bedrade Apple headsets. Zie de vergelijkings-blog met de beste headsets om mee te bellen. Een Mpow X3 is hier ook beter.

De ANC is prima en geheel zonder ruis, maar niet zo goed als een Bose of Sony. En al helemaal niet zo goed als een 1More ANC.

Verder mis je Volume op de oortjes, als bediening. Veel andere headsets hebben dat wel, zoals de Tronsmart of de Mpow X3. Ook een app zou fijn zijn. Veel merken hebben dat, zoals Tronsmart en 1More. In de app kan je dan de bijvoorbeeld de bedieningskoppen kiezen, of een EQ. Ook al kan je op een iPhone via langklik Bluetooth heel snel bij de settings. Dat hebben alleen AirPods.

En je kan het batterij-level niet zien. Alleen op het moment dat je het doosje opendoet. Andere merken hebben dat meestal wel. Is toch wel handig.

Alternatieven voor de Apple Airpods Pro

 1. BESTE ALTERNATIEF: Redmi Buds 4 Pro
 2. Of de 1More Comfobuds ANC Pro (85,-)
 3. Microfoon:
  Een Bluetooth microfoon klinkt ALTIJD slecht. Ook die van Apple. Ligt aan Bluetooth. Een goede microfoon moet met draad: hier een lijst met de beste om mee te bellen. De meeste headsets hebben ook ruisonderdrukking voor de microfoons. Windfilters hebben de 1More Comfobuds ook. De 1More ANC Pro heeft dat ook.

Hierboven kan je de microfoon van de originele AirPods Pro vergelijken met de 1More ANC Pro en de Tronsmart Apollo. En ook de Edifier ANC is een goede concurrent. En de goedkope topper Mpow X3.

Maar hieronder hoor je dat een supergoedkope headset met draad veel beter klinkt:

Verder zit er geen Touch bediening meer op de Apple Airpods Pro. Het zijn  knijpknoppen geworden. Prima, want met Touch bediende je ze altijd per ongeluk. Alhoewel de Touch / Swipe bediening zoals op de Bose 700 nog weer beter is. En het is wel heel jammer dat Volume ontbreekt, op de knoppen.

1:1 Replica AirPods Pro

Ja, die zijn er inmiddels ook! De goedkope kopietjes, soms belabberd, maar soms ook  prima. Ik heb er deze blog over, want ik heb ook een paar uitstekende. Eentje met een mooier geluid zelfs, met veel meer bas.

Luisteren met z’n tweetjes

Je kan met twee Bluetooth headsets naar één iPhone te luisteren. Dat kan vanaf de iPhone 7 dacht ik, vanaf IOS 13.1. Het hoeven niet per se Apple Airpods te zijn, het kan soms ook met andere merken.

apple airpods pro review luisteren met z'n tweeen

Apple Airpods Pro review conclusie

De Airpods Pro waren uniek en ongeëvenaard. Een absolute topper en een aanrader. Werkelijk ALLES zit erop. Hier € 195,- op BOL.com. Maar er zijn inmiddels ook goedkopere alternatieven. En op sommige punten zelfs beter. Zoals de Mpow X3.

Deze blog is niet gesponsord.

Bijlage AutoEQ

Verschillende metingen geven verschillende EQ’s (de groene lijn) bij Project AutoEQ om de AirPods Pro neutraal te laten klinken. Er is een meting waaruit hij vrijwel perfect lijkt, maar er zijn ook metingen waaruit hij contra-V-shape blijkt te zijn, met te weinig laag en hoog:

1:1 AirPods MAX

Inmiddels zijn er ook replica’s van de Apple ANC koptelefoons, de AirPods MAX:

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. De nieuwste AirPods Pro 2e generatie is wat de wind betreft een fiasco. Geluid zonder wind geweldig, maar op de fiets hoor je alleen nog windgeruis

 2. Ik heb zelf deze uitgeprobeerd en daar ben ik bijzonder over te spreken, wel met andere eartips.

  Air Pro 3 TWS Bluetooth Earphone Wireless Headphones with Mic In-ear Stereo Earbuds Sports Gaming Headset for all Smartphone. Dit staat dus bij ‘mijn bestellingen” van aliexpress.
  Als je daar dan weer op klikt, kom je op deze link, waar ze dan weer -erg verwarrend- Air pro TWS heten:
  https://nl.aliexpress.com/item/4001162111431.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dwLvAFX
  erg verwarrend. Maar ik heb ze voor 15 euro, en ik ben zeer tevreden, heel helder, dynamisch en ruimtelijk geluid voor zulke kleine airpods.

 3. Ik heb ze toch maar gekocht, luisterde tot nu toe met kzAS06. Maar onderweg had ik toch er veel last van windgeluiden op de fiets. En de kabel en pasvorm is toch altijd beetje klooien.

  Eerste indruk is erg goed. Technisch heel mooi hoe in dat superkleine en lichtje dopje zoveel funcionaliteit zit. ANC werkt prima, transparancy mode handig en ze zitten veel lekkerder dan de KZ’s. Windgeluid is niet helemaal weg, dat vind ik jammer. Maar het waait ook wel erg hard vandaag en gisteren. En takkeduur. maarja.

 4. Mag hopen dat bij deze apparaatjes de batterij dan wel te vervangen is.
  Ik vind het nog steeds moeilijk te behappen dat dit soort tech als verbruiksproduct wordt gemaakt in plaats van als gebruiksproduct.

  Na al die verhalen over dat normale Airpods gewoon helemaal verlijmd zijn en dus niet efficient te repareren of recyclen.

  1. Niet te vervangen. Ifixit heeft een teardown video gemaakt van de Airpods Pro. Score om te repareren is 0.

   Dat is inderdaad even slikken voor een product van deze prijsklasse.

 5. Bellen met Airpods 2 klinkt heel goed. Ook op de fiets met wind en dergelijke nooit klachten. En ik bel veel.

  Met Chinese bleutooth koptelefoon kreeg ik altijd commentaar dat ik slecht tot niet te verstaan was.

Geef een reactie