Beste draagbare zonnelader – 2024

zonnepaneel opvouwbaar portable

– Update: 14 januari 2024 –

De beste draagbare zonnelader is een 20W tot 100W zonnepaneel met een grote powerbank. Stroom genoeg voor telefoons en iPads / lampjes van een heel gezin, plus je laptop, speaker en koptelefoon. Maar er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden. Hier tests en tips, met vooraf een kort advies voor een complete zonnelader-set.

Een 100W glazen zonnepaneel kan ook met bewolking en in de winter nog voldoende stroom leveren. Zie ook de blog over niet-draagbare zonneladers. Maar een klein 20W paneel kan in de zomer ook prima, zoals deze combi:

 1. Een klein licht 20W zonnepaneel of een nog betere van glas/aluminium
 2. Met aan dat paneel een car socket met een USB-C car charger
 3. Dat gaat naar een USB-C powerbank: zie de blog over de beste powerbanks

Maar nu zijn er eindelijk ook USB-C zonneladers waar dat allemaal al in zit. Dat is veel handiger, want veel apparaten kunnen alles al via USB-C:

 1. Dit ALLPOWERS draagbare zonnepaneel met USB-C. Allpowers is een goed merk, meestal de beste in vergelijkende tests. Hier nog meer panelen van Allpowers. Het staat ook in Nederland op BOL.com. Of ook op Amazon.nl
 2. Eventueel met extra powerbanks erbij, zie de beste powerbanks

Hier kan je onbeperkt alles mee opladen, ook laptops met USB-C.

Zie ook de blog over de Portable Power Station ter vervanging van loodaccu’s en powerbank, inclusief 220V stopcontacten. Met uitleg over Zuivere Sinus en MPPT en zo.

Of wil je direct kunnen opladen met een zonnepaneel?
Dan deze powerbank met 12V ingang voor een zonnepaneel tot maar liefst 120W en ook met USB-C.

En zie ook het artikel over een koelkast of koelbox op zonnepanelen.

Je kan er eventueel nog een 12V loodaccu + regelpaneel bijdoen. Dat is in de praktijk handig, degelijk en krachtig, alleen niet zo draagbaar. En er moet dan ook een regelpaneel bij:

Nieuwe zonnepanelen hebben USB-C. Zoals:

En je kan nu ook eindelijk een grote complete set kopen (niet echt draagbaar, maar toch) inclusief bijpassend zonnepaneel, zoals deze set op BOL.com:

Topset met alles-in-een: zonnepaneel, accu, 5V USB, 12V DC, 220V AC, alleen geen zuivere sinus

Nog zo’n complete set op BOL.com is deze zonneladerset van ALLPOWERS, en die heeft wel die zuivere sinus (hier meer uitleg over zuivere sinus). Het zonnepaneel is 120W:

Opmerkingen

 • Zuivere sinus op de 220V heb je niet altijd nodig, maar bijvoorbeeld een koelkast of tandenborstel gaan vaak kapot op gemoduleerde sinus (= niet zuivere sinus).
 • Een 7Ah loodaccu heeft dezelfde capaciteit als een 20.000 mAh powerbank (een powerbank telt met 5V, en de accu met 12V). Een loodaccu is vaak krachtiger dan een powerbank: met een hoger vermogen (wattage).
 • Er zijn veel zonnepanelen die veel minder stroom dan opgegeven leveren.
 • Flexibele zonnepanelen gaan met de jaren snel achteruit: glas monokristallijn blijkt dan toch veel beter, maar is niet zo draagbaar
 • Veel powerbanks zijn goed, als er maar USB-C op zit met minstens 18W, en minstens 20Ah. Zie de blog over de beste powerbank
 • Een car charger van minstens 25W of meer is handig en kan zelfs laptops opladen.
 • Het is allemaal nauwelijks te vinden in Nederland, behalve die loodaccu’s.
 • De goedkopere MPPT regelpanelen zijn niet “echte” MPPT, maar digitale. Die werken overigens ook prima.

Dat was het in het kort. Nu wat uitgebreider:

In grote lijnen zijn er vier mogelijkheden voor kleine zonnepanelen: opvouwbare, Dual Output, panelen inclusief accu en USB-C (mijn advies nu) en ten slotte losse panelen.

De eerste mogelijkheid is een 20 a 30 Watt opvouwbaar zonnepaneel met USB. Zoals dit 20W Kinco zonnepaneel (22 €). Of de AllPowers 20W (38,-). Te koop op AliExpress. In Nederland is dit veel duurder, en ook moeilijk te vinden.

Neem er een goede powerbank bij, zie de blog daarover, bij voorkeur met USB-C met minstens 18W want dat is de toekomst, en die kan ook sneller opladen.

zonnepaneel opvouwbaar portable

Onderaan hier staat hoe je alles kan doormeten.

2. Dual Output zonnepaneel 5V + 12V

Mogelijkheid twee: een zonnepaneel met Dual Output. Helaas nauwelijks meer te vinden. Ze hadden twee uitgangen en dat is heel handig: 5V USB en 12V DC (of soms 18V). Theoretisch is deze voor 25 € en met 25W perfect (niet getest). De 5V USB is voor telefoons en tablets, en de 12V is voor accu’s, laptops en sommige powerbanks die dat aankunnen. Of deze grote van 50W (57,-): geschikt voor laptops en camera-apparatuur.

50W opvouwbaar zonnepaneel dual output 12V + USB
50W opvouwbaar zonnepaneel met dual output: 12V + USB

Dit 20W zonnepaneel voor 15,- vanuit Polen blijkt maar 3W te zijn. Afrader dus. Onderaan hier staat hoe je zo’n paneel kan doormeten, want het Wattage klopt niet altijd.

Je kan van 12V ook USB-C maken met een USB-C car charger (5,-) in een car socket (1,-). Hier nog zo’n Dual Output Zonnepaneel, 21W.

3. Vouwbaar 21W zonnepaneel met LiPo accu + USB-C

Een derde mogelijkheid is een vouwbaar zonnepaneel met ingebouwde powerbank. Zoals dit 21W ALLPOWERS opvouwbare zonnepaneel, met LiPo accu van 6Ah. Met USB-C erop, en met 5V + 3A (15 Watt). Of kijk bovenaan aan het begin van dit artikel voor de nieuwste tips hierover, want inmiddels is dit het beste systeem, zeker als het minstens 18W is.

Dual output hoeft dan niet meer, als al je apparaten USB of USB-C zijn. Theoretisch kan je er ook je laptop mee opladen – als die USB-C is, en als dat met 15W lukt (meestal is 18W nodig).

Er is ook een kleinere, goedkopere versie (€ 40,-): vouwbaar zonnepaneel 15W USB-C met 6Ah powerbank.

4. Flexibel lichtgewicht dun zonnepaneel

Een flexibel lichtgewicht zonnepaneel zoals dit 20W paneel voor 25,- (getest, doorgemeten en goed bevonden). Past in elk tasje (A3 formaat). Deze kan je bijvoorbeeld via een laadregelaar met 2xUSB (7€) aansluiten op een op een 12V 9Ah lood-accu (29 €). En je kan dit paneel ook gebruiken met een powerbank. Dan heb je dat regelpaneel niet eens nodig.

Er zit ook USB op (via een verloopje), waar je telefoon direct in kan. Je kan er USB-C van maken met een 60W USB-C car charger (17,-). Die doe je in de car socket, die je op de 12V uitgang van het regelpaneel doet, of zelfs direct in de uitgang van het zonnepaneel. Zo kun je laptops snel opladen.  Er zijn ook goedkopere, zoals deze 18W USB-C car charger (5,-) maar die kon mijn MacBook niet opladen.

Je kan zelfs een USB-C powerbank aansluiten op dit paneel. USB-C laadt veel sneller op dan USB, en je hebt dan ook geen regelpaneel nodig. Zie mijn uitgebreide review en handleiding. En zie ook de blog over het instellen van het regelpaneel als je dit paneel met een lood-accu gebruikt.

20w zonnepaneel
Dit zonnepaneel van 20W kocht ik in juli 2019. Uit Spanje, het was er redelijk snel in iets van een week en het werkt prima.
20w zonnepaneel Spanje
Met allerlei toebehoren: een USB-uitgang, accu-klemmen en een auto-stekker, die je allemaal direct op het paneel kunnen, met stekkertjes
20w zonnepaneel doormeten
Om 10.00 u ’s ochtends al 13,6V x 1,2A = 16W en met volle zon in de middag 21W. Hier met een regelpaneel op een kleine 9Ah loodaccu.Nu in 2023 zou ik denk ik toch een glazen paneel nemen, want dat gaat zo te zien langer mee dan een flexibele.  Zoals dit glazen Dokio 40W glas-paneel of  dit 50W polycristallijn zonnepaneel. Of dit nog grotere 80W Dokio zonnepaneel, inclusief alle toebehoren, vanuit Spanje.

10 Watt, voor 1 a 2 telefoons

Hieronder nog wat oude informatie, want nu zou ik een USB-C-paneel doen, zie bovenaan.

10 Watt kan ook wel, voor 1 a 2 telefoons, zoals dit vouwbare zonnepaneel van KERNUAP (18,-). Getest en goed bevonden:

Nog goedkoper is deze 10W + USB voor 13 euro (niet getest):

Verlichting op 5V USB en 12V accu’s

Zie de blog over LED-verlichting en LED-snoeren.

Laptops zonder USB-C opladen

Laptops zonder USB-C kan je opladen met een Jump Starter Powerbank (bedoeld om auto’s mee te starten). De twee jump starters die ik in 2017/2018 heb getest waren prima. Die kunnen een oude Macbook Air ruim halfvol opladen. En je kan ze opladen met de meeste zonnepanelen. Met een 20W paneel is zo’n car jumper in 4 uur vol, in volle zon.

Deze car jumpers kan je veel sneller opladen, namelijk met DC 12-18 Volt in plaats van 5 Volt. Bijvoorbeeld als je een 20W zonnepaneel hebt. 

Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor laptops, maar ook voor het opladen van de accu zelf. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank. In mijn geval heb ik het snoer vanuit het zonnepaneel gewoon doorgeknipt, de draadjes gestript en direct aan het juiste stekkertje voor de accu gedaan. Tape erom en klaar. Werkt ook. Check alleen wel de plus en min: die kan je niet omdraaien!

Laptoplader via sigaretaansteker

Op de sigaretaansteker kun je dan elke laptop-autolader aansluiten: voor MacBook bijvoorbeeld deze voor 35,- (check je laptopmodel). Een universele laptop-lader is goedkoop, zie verderop. Het kan ook zonder zo’n lader, namelijk direct op de 15/16/19V uitgang. Dan heb je alleen het juiste snoertje of verloopje nodig. Check dan wel het voltage. Het voltage kan je bij deze zwart-rode hieronder op drie standen instellen. Bij die witte hieronder kan dat niet, maar het opladen van een laptop gaat prima, als je een 12V autolader gebruikt. Met USB-C hoeft dit allemaal niet meer.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Die witte hieronder voor 25 € is vergelijkbaar met die zwart-rode hierboven. Compact en met veel accessoires. Deze heeft een grote capaciteit (20Ah) volgens de specs, in de praktijk ongeveer hetzelfde als die zwarte. Er zit 1xUSB op. De aansluiting naar de laptop is niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten ook geen verloopjes naar laptops bij, maar er zit wel ook een sigaretaansteker bij waar een auto-laptop-lader direct in kan. Alles werkt goed.

Zowel de zwarte als de witte kunnen mijn MacBook Air ruim halfvol opladen. Het opladen van iPhones gaat ook sneller dan met gewone powerbanks: bijna 25% sneller.

Een zonnepaneel geeft –afhankelijk van het licht – meer of minder stroom. Die 12V accu’s kun je altijd opladen: ze zijn beveiligd voor te hoge of lage input. IPhones moeten juist het exacte Voltage hebben. Direct uit het zonnepaneel gaat dat meestal niet. Maar via een powerbank wel.

Deze powerbanks kunnen de laptop opladen terwijl het zonnepaneel de powerbank oplaadt, tegelijk dus, maar datzelfde kan niet via USB. Dus als je een telefoon oplaadt, kan het zonnepaneel er niet tegelijk in.

beste draagbare zonnelader

Op het plaatje hierboven zie je linksonder die plug waarmee je een laptop kan opladen (met je auto-laptoplader). Dit verloopje kan je ook los kopen: het is een vrouwtje-sigaretaansteker naar Tamiya ofwel EC5 Connector.

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s  / powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig. Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Verloopjes en auto-laders

Verloopjes kan je ook los kopen. Een universal DC adapter plug set kost iets van 3 euro, of neem meteen een super uitgebreide set voor 9 euro:

Je kan ook gewoon snoertjes doorknippen, strippen en aan elkaar verbinden: het juiste stekkertje aan het juiste snoertje. Het is allemaal 12 Volt, dus redelijk veilig. Hoef je niet eens te solderen. Plus en Min kan je alleen niet omdraaien.

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes, geschikt voor de meeste laptops. Maar zonder Magsafe, dus met een Apple MacBook werkt deze niet. Voor een MacBook is zo’n lader hier te koop voor 35,- (check je laptopmodel). Als je laptop al USB-C is dan hoeft dit allemaal niet. Dan past het direct op alle USB-C opladers.

Een nieuwe grote powerbank is deze 72 Ah voor 125,-. Nog niet getest, maar deze heeft alle aansluitingen, inclusief sigaret-plug, voor de laagste prijs, met de hoogste capaciteit. USB-C kan met deze 30W USB-C car charger (5,-).

Car charger met 78W. Kan zelfs ook MacBooks opladen. Kost iets van 16 euro. Hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone 12V loodaccu doen vanaf 20 €. Iets meer gedoe en minder draagbaar. Maar wel goedkoper:

Zie ook deze handleiding om eenvoudig zelf een zonnelader-set te maken voor 55,-.

Een 8Ah loodaccu heeft dezelfde capaciteit als een 20.000 mAh powerbank, want de powerbank telt met 5V en de accu met 12V. 

In de toekomst is alles 24V USB-C

Met USB-C kan je moderne USB-C-laptops opladen, zonder adapter. Gewoon direct  van powerbank naar laptop. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de  Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer verbluffende info hierover op deze website: 12voltinhuis.nl

Beste draagbare zonnelader in de TOEKOMST

 • Powerbank met minstens 45W USB-C en DC input (is er nog niet)
 • Opvouwbaar zonnepaneel van minstens 20W met USB-C en DC 12 V. Is er nog niet.

Beste grote zonnelader in de TOEKOMST

 • Elk GROOT zonnepaneel is al geschikt, ook al is het oud
 • Gewone auto-accu’s zijn ook al goed, liefst Gel of AGM accu’s
 • Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) waar dan een USB-C car charger met 30W (5,-) in kan.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Car charger maar dan met 78W. Kan zelfs ook MacBooks opladen. Kost iets van 16 euro. Hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

Zonnepaneel doormeten?

Doormeten kan met een USB-stroommeter of met een Volt-Ampere-meter. Een multimeter is ook altijd handig, en essentieel om alles te checken.

Sommige panelen geven namelijk veel minder stroom dan beloofd.

Doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje verder ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten. En een multimeter is ook altijd handig, en essentieel om alles te checken.

zonnepaneel doormeten

Zie ook deze blogs:

165 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hi Aartjan,

  Zoek voor het camperen in de bergen met rugzak en tent nog een oplossing voor het opladen van mijn drone, telefoon, gopro, laptop etc. Om in the-middle-of-nowhere stroom te verkrijgen heb je een portable zonnepaneel nodig lijkt mij.

  Heb een HP laptop met usb-c stroomaansluitingen en een normale stekker aansluiting. Gebruik deze laptop om onderweg te werken/content te maken. Laad de boel normaliter via regulier stopcontact of in auto mbv omvormer.
  Ben eigenlijk op zoek naar iets voor off-the-grid. Wat ik in mijn backpack mee kan nemen…

  Accucapaciteit (Wh)50 heeft de laptop. De Originele HP adapter is 19,5V 2,31A 4,5mm * 3,0mm. Heeft een input van 100-240v 50/60hz. Accu van laptop is type: Li-ion, Voltage: 11.55V. Capaciteit: 4330mAh/50Wh/3Cellen.

  Heb verder een Android telefoon met usb-c, Gropro 12 met usb-c, Mavic air 2 drone met usb-c.

  Wat raadt jij aan? Is het überhaupt mogelijk? Hoe bereken je wat je hiervoor nodig hebt?
  Bijvoorbeeld een powerfilm solar oprolbaar zonnepaneel? Hoeveel watt is hierbij vereist? Powerbank vereist? Omvormer?

  Hoor graag van je.

  Alvast vriendelijk bedankt!

 2. Hoi Aartjan,
  Voor mijn SUNBEAMsystem Smart Power Station 48000 mAh (154 Wh) had ik een ALLPOWERS SP020 Monocrystalline Solar Panel 60W besteld .
  Het Smart Power Station heeft MC4 kabel waarop ik een zonnepaneel kan aansluiten.
  Dat gaat toch goed samen?
  Groeten van Henk

 3. beste Aartjan,
  Dank voor alle info. ben niet helemaal thuis in deze wereld, dus na lezen van de info duizelt het hier ook een beetje..
  volgende is het geval, woon nu in Portugal en stroom is hier redelijk aan de prijzige kant op het platteland. ik heb een gedeelde achtertuin dus wil graag een mobiele zonnepaneel die laptop, telefoon en usb speaker van stroom kan voorzien. maar belangrijker nog mijn accu van Mijn Cowbow C1 (elec.fiets).
  (alleen telefoon is USB –c) raad je dan nog steeds deze set aan https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=53966&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fallpowers-solar-power-station-powerbank-lithium-ion-zonne-paneel-generator-generator-zonne-energie-41600mah-60w%2F9300000071916451%2F&name=Allpowers%C2%AE%20Solar%20Power%20Station%20-%20Powerbank%20-%20L
  gewoon ff een grove berekening hoe lang duurt het voor zo een ding volgeladen is op.een gemiddelde dag zon en kun je dan helemaal je accu van fiets, telefoon en laptop opladen? ( of is dat een beetje teveel van het goede?)
  heb werkelijk geen idee. alvast bedankt voor de info! gr Terry

   1. dankjewel! kun je iets zeggen over de oplaad tijd en hoe snel zoiets leeg is als je mob telefoon, laptop en accu fiets oplaad? geen idee hoe ik dit bereken. (andere test post hierboven mogen weg ) :-)

 4. Hoi Aartjan,
  Ik heb even een vraagje over dc dc adapters. Ik heb een 12v naar19v 5A converter gekocht bij onze chinese vrienden. (Zo’n simpel aluminium blok) nu had ik die rechtstreeks op mijn oude laptop lopen en dat werkte prima. Ik heb nu een nieuwe vrij dure laptop aangeschaf en vroeg mij af, natuurlijk op eigen risico of dit wel verstandig is op de langere termijn voor de accu of laptop zelf. Of is een stabiele 19v input met 5 max ampere gewoon goed op een laptop e.d. Ik weet eigenlijk zeker van wel..maar voel mij toch een beetje beperkt in mijn kennis over de verschillen in laders, en gewone simpele converters. Hoop dat je antwoord hebt, en nogmaals alles wel op mijn eigen risico! Groetjes, Henrico

   1. Bedankt voor je reactie het werkt inderdaad gewoon probleemloos. Bijkomend voordeel hiervan is dat ik nu die 19v conv bij de accu en regelaar heb hangen en vandaar een langere kabel heb kunnen trekken naar mijn laptop plek (een meter of 6), veel stabieler én met minder verlies. Top!

 5. Hallo, voor onze kampeer vakanties ben ik op zoek naar een solar paneel en een power bank om onze telefoons (en evt laptop) op te laden. Al zoekend op het internet ben ik bij een solar paneel van big blue uitgekomen (28W, 3 usb-a uitgangen), daar wil ik dan een power bank van 20 of 30.000 mah aan hangen (bv de anker powercore 26800 mah, omdat die 2 laad ingangen heeft). Toen kwam ik bij jou artikel terecht en nu vraag ik mij af of dit wel de slimste keuze is. Ik heb ook het allpower zonnepaneel van 21W meet ingebouwde batterij bekeken maar vraag me af of dit wel voldoende power levert (in vergelijking met hetgeen ik hierboven beschrijf). Kun jij ons adviseren wat we op dit moment het beste kunnen aanschaffen? Ik wil hier max 200,- aan uitgeven, minder is natuurlijk altijd fijn ;)

  Hoor graag van je.

    1. Ja die lijkt mij top als het portable en klein moet, de USB-C uitgang kan 18W leveren. Prima dus. Maar de DC-uitgang levert theoretisch meer op (36W). Daar zou je een car charger op kunnen zetten met USB-C, voor nog meer output. Als hij inderdaad 36W geeft…

 6. Hoi Aartjan, wij gaan deze zomer op vakantie bij Syrische vluchtelingen in Libanon. Zij hebben daar gemiddeld één uur netstroom per dag. Als we een zonnepaneel + powerbank voor ze mee willen nemen in het vliegtuig waardoor ze 24 uur per dag een ventilator kunnen gebruiken (en eventueel een koelkast) welke optie is dan de beste (moet voor daar wel betrouwbaar zijn en tegelijk compact omdat het in een vliegtuigkoffer moet passen)

   1. Hoi, Aartjan, is het mogelijk om met de door jou genoemde set de accu’s in de camper bij te laden middels de sigaretten aansluiting in de camper. Dit voor als we een of meer dagen “in het wild staan” zonder stroom. De koelkast en verlichting draait dan op de huishoud accu en ondersteuning van de zonnepaneelset met powerbank kunnen dan de huishoudaccu bijladen?ondersteunen.

    1. Ja theoretisch kan je de sigaret aansluiting ook gebruiken om op te laden. Maar er kan ook een diode tussen zitten. Dan kan het niet.

 7. Dag Aartjan

  Je verwijs naar dit product als topset: https://www.bol.com/nl/nl/p/allpowers-solar-power-station-powerbank-lithium-ion-zonne-paneel-generator-generator-zonne-energie-41600mah-60w/9300000071916451/?Referrer=ADVNLPPcef015003debf16e0065bba51d000053966&utm_source=53966&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl

  Maar geen zuivere sinus (snap dat niet helemaal). Mijn vraag is of deze ’topset’ geschikt is voor ons als tentkampeerders in Noorwegen waar we ons Macbook en mobiele telefoons willen opladen. Of raad je ons iets anders aan?

  alle info op je site duizelt me een beetje. Tot nu toe konden we prima uit de voeten met twee Wakawaka’s maar die laden onze Macbook niet op. Dus we moeten iets anders hebben.

  dank alvast voor je reactie,
  groeten
  Ineke

    1. dank je Aarrjan voor deze extra suggestie van de Allpowers met een 50W powerbank. Omdat we met een USB-C en een ‘gewone’ aansluiting (oudere Macbook air) te maken hebben, vraag ik me af of dat gaat werken met een overgangstekker. Wat denk je?

      1. Top! Ontzettend bedankt voor je hulp in deze voor mij onbekende wereld (zonnepanelen op het dak hoor en altijd met Wakawaka’s gewerkt) maar er komt steeds meer bij.

 8. Beste Aartjan,

  Graag jouw advies, ik ben op zoek naar een oplaad mogelijkheid voor telefoon, laptop enz. en diverse accu’s zoals;
  – 3 lithium ion accu’s, max charge 8.4V, nominaal 7.2V, capaciteit 2400mAh, 17.28Wh
  – lithium ion accu, 12V, 20aH, spec. standaard lader: 100-240V 1.2ah max / DC 12.6v 3.0ah
  – loodaccu, 12v, 105Ah/20 uur, deep cycle (VDC31M)

  ik hoopte dit te kunnen bereiken met dit paneel met een controller: 100W QC3.0 Fast Charge Solar Panel Portable Foldable (https://s.click.aliexpress.com/e/_AUux2n)
  Twijfel er dus aan of dit wel mogelijk is voor hetgeen ik wil.

  Hoor graag van je.

  1. Zolang het 12V apparaten zijn en USB-C apparaten werkt het. En gewone USB kan ook.
   Maar die “3 lithium accu’s” moeten dus wel USB-C hebben.

 9. Hallo Aartjan,

  Interessant artikel. Ben wel benieuwd naar de laatste ontwikkelingen / producten op dit gebied.

  Voor een reis naar Africa (met de Peugeot Partner) zoeken we eigenlijk nog een zonnelader. Deze om een Lenovo P50 laptop, een mobiele telefoon, de drone, fotocamera, powerbank etc. mee op te kunnen laden. USB-C aansluiting is hierbij eigenlijk al voldoende. Door deze aan de buitenkant van de auto (op het dak of iets dergelijks) te monteren of voor het raam te hangen zou er gedurende de rit geladen kunnen worden, neem ik aan…

  Wat adviseer jij hierbij?

  Is zoiets dan verstandig?
  https://www.amazon.nl/FlexSolar-zonne-oplader-waterdicht-zonnepaneel-krachtstation/dp/B09H6GGK55/ref=asc_df_B09H6GGK55/?tag=nlshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=549447343324&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=17344329625668784653&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9103688&hvtargid=pla-1457189375982&th=1

  Wat voor zonnelader zou je hierbij aanraden voor gebruik tijdens het wandelen / hiken ?

  Groeten uit Fryslan!

Geef een reactie