Beste draagbare zonnelader – 2019

zonnepaneel opvouwbaar portable

Update sep 2019 De beste draagbare zonnelader (bijvoorbeeld voor vakantie) is een 20-30W zonnepaneel met een powerbank. Tesamen kan dat voor zo’n 50-60 euro. Stroom genoeg voor je iPhones / iPads / ereaders / lampjes, plus je laptopMaar er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden. Hier allerlei info.

– – Refresh je browser voor de nieuwste updates  – –

De eerste mogelijkheid is een 20 a 30 Watt opvouwbaar zonnepaneel met USB-uitgang. Zoals dit 20W Kinco zonnepaneel (22 €, zie het plaatje hieronder, klik de plaatjes om te bestellen). Nooit eerder zo goedkoop! Nog niet getest maar wel meteen een aanrader. Of de AllPowers 20W (38,-). Ook te koop op AliExpress. In Nederland is dit vier keer zo duur, en moeilijk te vinden. Zonnepaneel en powerbank kunnen prima apart, want een zonnepaneel gaat wel 30 jaar mee, en een batterij maar 5 jaar. Neem er een goede powerbank bij, zie de blog daarover, bij voorkeur een met USB-C want dat is de toekomst, en die kan ook sneller opladen.

zonnepaneel opvouwbaar portable

Dual Output zonnepaneel 5V / 12V / 18V

Mogelijkheid twee: Zonnepanelen met Dual Output. Handig maar nauwelijks meer te vinden. Het idee is niet aangeslagen. Ze hadden twee uitgangen: 5V USB en 12V DC. Theoretisch is deze voor 25 € en met 25W perfect (nog niet getest). Met 5V USB voor telefoons en tablets, en met 12V voor accu’s of powerbanks. Of deze grote van 50W (57,-): echt riant, ook voor laptops en camera-apparatuur.

50W opvouwbaar zonnepaneel dual output 12V + USB
50W opvouwbaar zonnepaneel met dual output: 12V + USB

Je kan van 12V ook USB-C maken met een USB-C car charger (5,-) in een car socket (1,-). Hier nog zo’n Dual Output Zonnepaneel, 21W.

Opvouwbaar 21W zonnepaneel met LiPo accu + USB-C

Een derde mogelijkheid is een zonnepaneel met ingebouwde powerbank. Zoals dit 21W opvouwbare zonnepaneel, met LiPo accu van 6Ah, voor 52,- euro. Bovendien met USB-C erop, met 5V en 3A (15 Watt). Dual output hoeft niet meer, als al je apparaten USB of USB-C zijn. Nog niet getest, maar dit lijkt op dit moment ook een aanrader. Theoretisch kan je ook je laptop ermee opladen – als die USB-C is, en als dat met 15W lukt (dat is wel weinig, meestal is 18W nodig). Heeft iemand ‘m al? Voorlopig een AANRADER! Hier te koop:

Er is ook een kleinere 15W versie voor 40,- euro: opvouwbaar zonnepaneel 15W USB-C en 6Ah powerbank.

Flexibel lichtgewicht dun zonnepaneel

De vierde mogelijkheid is een flexibel, dun lichtgewicht zonnepaneel. Zoals dit 20W paneel voor 25,- (getest en goed bevonden). Dit kan je via een laadregelaar met 2xUSB (6€) aansluiten op een op een 12V 9Ah lood-accu (29 €). Er zit ook al USB op het paneel zelf (via een gratis extra verloopje, alhoewel dat er niet altijd bij zit), waar je telefoon ook direct in kan. Je kan deze ook gebruiken met een powerbank in plaats van een lood-accu. Beter, en dan heb je ook geen regelpaneel nodig.

Hier kan je ook USB-C van maken, met deze 30W USB-C car charger (5,-). Die doe je in de car socket, die je op de 12V uitgang van het regelpaneel doet. OF: op de DC-uitgang van het zonnepaneel zelf. Je kan zo een USB-C powerbank direct aansluiten op dit zonnepaneel. De grote voordelen zijn dat USB-C veel sneller oplaadt dan USB en dat je dan geen regelpanaal meer nodig hebt.

Zie de uitgebreide review en handleiding. En zie de blog over het instellen van het regelpaneel als je het met een lood-accu gebruikt.

20w zonnepaneel
Dit zonnepaneel van 20W kocht ik in juli 2019. Uit Spanje, het was er redelijk snel in iets van een week en het werkt prima.
20w zonnepaneel Spanje
Met allerlei toebehoren: een USB-uitgang, accu-klemmen en een auto-stekker, die je allemaal direct op het paneel kunnen, met stekkertjes
20w zonnepaneel doormeten
Om 10.00 u ’s ochtends al 13,6V x 1,2A = 16W en met volle zon in de middag 21W

UPDATE: dit 30W inclusief regelpaneel (30,-) was slecht en gaf nauwelijks 5W.

Dit kan ook: 25W zonnepaneel + regelpaneel (23,-) nog niet getest. Kan ook in 20W met het regelpaneel erbij, uit Spanje (38,-). Vanuit Spanje is ideaal, want dan is het er sneller en heb je geen risico op extra import-kosten. 

10 Watt, voor 1 a 2 telefoons

10 Watt kan ook nog wel, voor 1 a 2 telefoons, zoals dit vouwbare zonnepaneel van KERNUAP (18,-). Moet je even testen met jouw telefoon in verschillend licht. Dit is de lichtste en kleinste optie. Nog goedkoper is deze 10W + USB voor 13 euro (nog niet getest).

Zie ook DE BLOG OVER DE BESTE POWERBANKS

Verlichting op 5V USB en 12V accu’s

Zie de blog over LED-verlichting en LED-snoeren.

Laptops zonder USB-C opladen

Inmiddels is alles USB-C. Maar voorheen hadden laptops geen USB-C, en was opladen ingewikkeld. Dat kon dan met een Jump Starter Powerbank, bedoeld om auto’s mee te starten. Maar nu neem je dus gewoon een USB-C powerbank.

De twee jump starters die ik in 2017/2018 heb getest waren prima. Die kunnen een Macbook Air ruim halfvol opladen. De bijgeleverde multi-snoertjes laden een iPhone goed en snel op. Er zitten accu-klemmen bij om een auto of motor te starten. En je kan ze opladen met de meeste zonnepanelen. Met een 20w paneel is zo’n car jumper in 4 uur vol, in volle zon.

Want dat was het tweede voordeel van deze car jumpers: je kan ze ook veel sneller opladen, namelijk met DC 12-18 Volt in plaats van 5 Volt. Bijvoorbeeld met een 20W zonnepaneel. 

Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor laptops, maar ook voor het opladen van de accu zelf. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank. In mijn geval pasten de verloopjes helaas niet. Ik heb daarom het snoer vanuit het zonnepaneel gewoon doorgeknipt, de draadjes gestript en direct aan het juiste stekkertje voor de accu gedaan. Tape erom en klaar. Werkt perfect. Check de plus en min: die kan je niet omdraaien!

Laptoplader via sigaretaansteker

Op de bijgeleverde sigaretaansteker kun je elke laptop-autolader aansluiten: voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,- (check je laptopmodel!). Een universele laptop-lader is nog veel goedkoper, zie verderop. Het kan ook zonder zo’n lader, namelijk direct op de 15/16/19V uitgang. Dan heb je alleen het juiste snoertje of verloopje nodig. Check dan wel het voltage. Het voltage kan je bij deze zwart-rode hieronder op drie standen instellen. Bij die witte hieronder kan dat niet, maar het opladen van een laptop gaat prima, als je een 12V autolader gebruikt. Maar nogmaals: met USB-C hoeft dit allemaal niet meer.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Die witte hieronder voor 25 € is vergelijkbaar met die zwart-rode hierboven. Mooi ding, compact, goed tasje, en veel accessoires. Deze heeft een grote capaciteit (20Ah) volgens de specs, in de praktijk ongeveer hetzelfde als die zwarte. Er zit 1xUSB op. De aansluiting naar de laptop is niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten ook geen verloopjes naar laptops bij, maar er zit wel ook een sigaretaansteker bij waar een auto-laptop-lader direct in kan. Alles werkt verder naar behoren.

Zowel de zwarte als de witte kunnen mijn MacBook Air ruim halfvol opladen. Het opladen van iPhones gaat ook sneller dan met gewone powerbanks: bijna 25% sneller.

Een zonnepaneel geeft een variabele output: de stroom is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Deze accu’s kun je opladen met variabele input, als het maar niet al teveel is of al te weinig. Daar zijn ze ook tegen beveiligd. IPhones kun je meestal niet met variabele stroom opladen: die moeten het exacte Voltage hebben. Via de USB van de powerbank dus – vaak kan je niet direct de iPhone op het zonnepaneel aansluiten.

Deze powerbanks kunnen de laptop opladen terwijl het zonnepaneel de powerbank oplaadt, tegelijk dus, maar datzelfde kan niet via USB. Dus als je een telefoon oplaadt, kan het zonnepaneel er niet tegelijk in.

beste draagbare zonnelader

Op het plaatje hierboven zie je linksonder die plug waarmee je een laptop kan opladen (met je auto-laptoplader). Dit verloopje kan je ook los kopen: het is een vrouwtje-sigaretaansteker naar Tamiya ofwel EC5 Connector.

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s  / powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien. Ook accu’s van camera’s kan je zo opladen – als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu hebt.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Verloopjes en auto-laders

Zo zien verloopjes van zonnepaneel naar accu er uit (klik om te vergroten):

Die verloopjes kan je ook los kopen. Een universal DC adapter plug set kost iets van 3 euro, of neem meteen een super uitgebreide set voor 9 euro:

Je kan ook gewoon snoertjes doorknippen, strippen en aan elkaar verbinden: het juiste stekkertje aan het juiste snoertje. Het is allemaal 12 Volt, dus veilig. Hoef je niet eens te solderen. Plus en Min kan je alleen niet omdraaien.

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes, geschikt voor de meeste laptops. Maar zonder Magsafe, dus met een Apple MacBook werkt deze niet. Voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 35,- (check je laptopmodel!).

Een nieuwe supergrote powerbank is deze 72 Ah voor 125,-. Nog niet getest, maar deze heeft alle aansluitingen, voor de laagste prijs, met de hoogste capaciteit. En je kan hier simpel USB-C van maken met deze 30W USB-C car charger (5,-).

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone zware 12V loodaccu doen vanaf 20 €. Iets meer gedoe en minder draagbaar. Maar wel iets goedkoper:

Zie ook deze handleiding om eenvoudig zelf een zonnelader-set te maken voor 55,-.

In de toekomst is alles 24V USB-C

Met USB-C kan je moderne USB-C-laptops opladen, zonder adapter. Gewoon direct  van powerbank naar laptop. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden! Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

En zie ook het artikel over de  Zonnestroom Toekomst: 12V 24V USB-C
Meer verbluffende info hierover op deze website: 12voltinhuis.nl

Beste draagbare zonnelader in de TOEKOMST

 • Powerbank met minstens 45W USB-C en DC input (is er nog niet)
 • Opvouwbaar zonnepaneel van minstens 20W met USB-C en DC 12 V. Is er nog niet.

Beste grote zonnelader in de TOEKOMST

 • Elk GROOT zonnepaneel is al geschikt, ook al is het oud
 • Gewone auto-accu’s zijn ook al goed, liefst Gel of AGM accu’s
 • Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) waar dan een USB-C car charger met 30W (5,-) in kan.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB car socket sigaretaansteker vrouwtje female

Zonnepaneel doormeten?

Doormeten kan met een USB-stroommeter of met een Volt-Ampere-meter. Sommige panelen geven namelijk veel minder stroom dan beloofd.

Doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje verder ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten.

zonnepaneel doormeten

Zie ook deze blogs:

107 Reacties

  1. Het zijn 7 verschillende modellen, dus niet geheel duidelijk. Powerbank opladen via USB doen ze allemaal. Het mooie aan deze is dat je ook direct 12V accu’s kan opladen, en zelfs 18V laptops. Als je er een koopt, laat maar weten hoe goed het ding is! Ik zal ze in ieder geval toevoegen, want dit zijn de eerste draagbare Dual Output zonnepanelen met 5V USB en 12V / 18V.

 1. De Brofish 24 + aliexpress meetapparaatje staat bij mij in de testopstelling.
  Lichtbewolkt / half zon, redelijk constante laadstroom van 0’76 ampere.

   1. 5 V en 0,76A inderdaad.
    Het was licht bewolkt, nauwelijks schaduwvorming.
    Vergeleken met een standaard netstroomlader (5V 1A) is de prestatie zo gek nog niet al zou je van een 24W paneel meer verwachten.
    De Brofish 24 kostte overigens €65,- (gratis verzending) bij ‘foto de vakman’.
    Ik ga dan ook nog vrolijk verder testen.

    Overigens heb ik bij Ali 2 verschillende usb testers gekocht om uit te sluiten dat de gemeten waarden niet kloppen.

    1. Super, dank! Het kan ook aan de combinatie van snoer en apparaat liggen. Een iPhone kan soms niet meer stroom opnemen dan die 5V 0,8A (4W), terwijl een accu in dezelfde omstandigheden veel meer stroom op kan nemen: bijvoorbeeld 5V 2A (10 W). Of zelfs 10V 2A (20W).

 2. Beste Aart Jan,

  Wanneer ik op de links klik, kom ik op AliExpress uit, maar de bedragen zijn een stuk hoger dan jij vermeld in jouw artikel. klopt dit?
  Ik ben opzoek naar een compacte oplossing van zonnepanelen met een krachtige powerbank voor op de Camping en thuis in de schuur. Hopelijk kun je mij advies geven. Andere goedkope en interessante gadgets zijn ook welkom :-). Ik hoop beetje bij beetje meer energie zelf op te kunnen wekken…

  1. Okee dank, ik heb bij de meter nu wat extra info toegevoegd:

   Je moet de USB-meter in de USB-uitgang van het zonnepaneel doen, en dan het USB-snoer in de andere kant van het USB-metertje. Het snoer doe je dan in de accu en dan kijk je hoeveel stroom er door de kabel loopt. Dat is bijvoorbeeld 5 Volt met 2 Ampere: dan weet je dat het paneel op dat moment 10Watt levert (5 x 2). Als er bijvoorbeeld 4 V en 0,5A staat, dan weet je dat het zonnepaneel op dat moment maar 2Watt levert.

   Kan jij inmmiddels bevestigen dat het paneel het goed doet?

 3. Beste Aartjan,

  Is het inmiddels gelukt om je favoriete powerbank cq jumpstarter via zonnepaneel op te laden? Ben zeer benieuwd!

  Ik zoek een powerbank waarmee ik mn laptop kan opladen. Bij input laptop staat 19.5 V, gelijkstroom symbool, 2.31 A. Verder wil ik twee mobiele telefoons en een tablet ermee kunnen opladen. Welke powerbank is hiervoor geschikt?
  En laat een zonnepaneel met een hoger vermogen (bijv. 30W) sneller een powerbank op dan een zonnepaneel met een lager vermogen (bijv. 20W)?

  Met vriendelijke groet,
  Salomon

  1. Die jump starters uit het artikel zouden dat goed moeten doen. Komende weken ga ik ze verder testen icm zonnepaneel van 20 w. Ik zal het hier posten. Ja 30 w gaat sneller, zeker bij bewolkt weer.

   1. 30W gaat niet op alle apparatuur sneller dan 20W. De lipo-accu’s uit het artikel kunnen bijvoorbeeld maximaal 12V 1A aan, dus dan levert een 30 W paneel niks extra, behalve bij bewolkt weer. En ook niet elk 20W paneel levert ook echt 20W, zoals in de reacties blijkt. Kan zo maar 5W zijn bij bewolkt weer!

    1. Een groter paneel geeft meer stroom (ook bij slechter weer) maar kun je dat oneindig schalen of gaan er dingen stuk als ik een 60 of 80 watt paneel neem om een LiPo accu op te laden en de zon schijnt in Nederland eens een keertje?

     1. Nee kan je niet schalen. Maar wel met regelpanelen en accu’s er tussen. Die lipo is meestal 12v dus erg veel meer is riskant. Bij mij doet het 20v paneel het wel goed

     2. Voltage blijft gelijk, enkel Amps gaan omhoog (en daarmee dus wattage). Ik zit te kijken naar vouwbare panelen. Die hebben bijna allemaal een 5V en een 18-20V uitgang.

 4. Hoi Aartjan,
  In jouw artikel schrijf jij bij de rode powerbank….”Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor de laptops, maar ook voor het opladen. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank.” ,maar het zonnepaneel heeft USB uitgang en daar kan ik het verloopje niet op aansluiten? Of hoe bedoel jij dit.. Moet ik nog een onderdeeltje bestellen bij Alli?

  1. Van de USB zonnepaneel gaat er een snoer naar de ingang powerbank. De twee beproken powerbanks hebben toevallig geen USB ingang, maar juist een ronde stekker. Dan heb je daar een verloopje voor nodig.

   Maar op veel zonnepanelen zit al een ronde stekker, in diverse maten. Met zo’n verloop-setje zit je dan goed.

   1. Aartjan! TOP KEREL ben jij… Gisteren in mum van tijd met een verloop stekkertje mijn “Jump Starter Car Mini Portable Emergency Battery Charger” opgeladen met mijn “Allpowers 5V 21W Sunpower Solar Charger Solar Panel”

 5. Beste Aartjan,

  Betaal ik geen extra import kosten voor een zonnepaneeltje wanneer ik die koop via AliExpress?

  Mvg, Salomon

  1. Officieel: Tot €22,- worden er geen invoerrechten en geen BTW gerekend, vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar wel met BTW. In de praktijk valt het niet zo goed te controleren en komt er veel doorheen. Soms wordt er ook “gift” als waarde opgegeven.

   1. Maar, dan kun je dus geen laptop met deze witte jump starter opladen? Dat wordt wel gesuggereerd in het artikel hierboven…. moet ik dus toch dienrode hebben…

    1. ja dat kan wel! Het kan met een kabeltje vanuit de car jumper uitgang (alhoewel daar geen Voltage bijstaat, dat kan dus 12V tot 19V zijn), of met een autolader voor je laptop: die autolader kan in de 12V sigaretaansteker-adapter.

 6. Maar hoe zit dat dan met die mooie witte powerbank? Die is toch geschikt om een laptop op te kunnen laden??
  Dat begreep ik tenminste uit het stuk hierboven. Daarom heb ik juist die powerbank gekocht. Die daarboven leek me zo ingewikkeld met al die opties…

  1. De verloopjes kun je los kopen in elke elektronica zaak. Het is geen USB, maar bij dat witte model is het de car jumper poort, met ongeveer 12v tot 19V. Op die zwart-rode is het een ronde stekker. En de 12V sigaretaansteker is er ook nog, bij beide modellen.

   1. Hallo Aartjan,
    Super website!
    Net mn AP dual output 36W paneel + “rode” powerbank binnen. Werkt perfect, zelfs in het mooie herfstzonnetje. Kan helaas nog geen meetresultaten posten want usb metertje is nog niet binnen.
    Misschien voor anderen handig te weten: Bij de rode powerbank zit inderdaad een sigarettenaansteker plug. Maar dat is dus een male aansluiting waarmee de powerbank bv in de auto kan worden opgeladen. Om apparaten met een sigarettenaansteker plug aan te sluiten zul je dus nog zelf een verloopje met female adapter moeten fabrieken. Of vinden, wat mij nog niet is gelukt. Overigens is bij het paneel ook een plug geleverd wat ik niet snap want alles wat je daarop wilt aansluiten heeft ook een plug.

    1. Bij mij zat er zowel een male als een female bij, zowel bij de rode als de witte. Zie op het plaatje van die witte, linksonder, daar zie je ‘m staan, bij die PLUS.

     Met de male kun je inderdaad opladen in je auto. De female is om je laptop op te laden, als je een laptoplader voor de auto hebt dan. Het female snoertje is hopelijk ook los te koop: van vrouwtje sigaretaansteker naar Tamiya.

 7. Beste Aartjan,
  Waarom is er een 12V autolader nodig? Kan ik niet een female/female kabeltje van powerbank naar laptop trekken?
  Mvg, Salomon

  1. Ja, direct op het snoer in de car jumper output kan ook, maar daar staat geen Voltage bij, kan dus ook hoger zijn dan 12V, bijv 19 Volt. Als je een autolader voor je laptop hebt, dan kan die meteen in de 12V sigaretaansteker-adapter.

 8. Pffff toch nog ingewikkeld.
  En heeft die stekker die op de car jumper poort past nog een naam? En hoe heet eigenlijk een ronde stekker die dan weer in je laptop past?
  Ik weet geen elektronica zaak hier die dat kan hebben….

  1. Simpel en kort: zoek een auto-lader die bij je laptop past (zie de updates in het artikel). Die doe je dan in de bijgeleverde sigaret-aansteker.

 9. Hoi Aartjan, ik merk dat ik in de verschillende informatie dreig te verdrinken. Ik ben geen techneut, dus moet het hebben van ‘plug&play’. Ik wil over een maand gaan reizen met de vouwwagen. Voor onderweg willen we stroom voor lamp, mobiel en laptop. Mijn vraag is er een praktische ultiem goede zonnecelpakket denkbaar wat an mijn vraag tegemoet komt. Welke zou jij aanbevelen (ik weet dat dit geen garantie is ;) )? Dank je!
  Hans

  1. Pak dan die zwart-rode jump starter powerbank, en een van de 20W panelen. Zie ook de reactie van Paul, die heeft het Allpowers 20W paneel en dat bevalt blijkbaar goed!

 10. Hallo,

  Ik heb nu een zonnepaneel. Die heeft als uitput 5 V (usb) en 18 V (rond stekkertje)
  En de witte carjumper… maar die heeft alleen als imput 12 V. Is er een manier om de energie van het zonnepaneel toch op te slaan in de car jumper ?

 11. Ok, maar als er nu geen juist opschuifstekkertje bij zit om die van 18 volt passend te maken om in de car jumper te steken…. zijn die los te koop? En zo ja, hoe heet zo’n stekker dan?

  1. Ze zijn er in alle vormen en maten dus je moet eerst checken welke je precies nodig hebt. Bij die zwarte rode zit dus een gemiddeld compleet setje met van alles

 12. Beste Aartjan,
  dank voor je informatieve blog.
  Ik heb een vraag: zie je mogelijkheden om een electrische koelbox met een zonnepaneel te voeden? De koelbox die we nu hebben (regelbaar op 220V) is 220V/max55W of 12V/max 47W. in de Ecostand gebruikt-ie 6W.
  Ben benieuwd naar je antwoord.
  met vriendelijke groet
  Ed

  1. 6W zou misschien wel gaan ja! Maar dat is wel continu. Dus qua zonnepaneel gok ik dan op een 60W zonnepaneel, en een grote auto-accu van 70Ah.

  2. Je zult er wel een accu tussen moeten stoppen anders slaat je koelkast af als er een wolkje langs komt. De grootte van de accu bepaald dan hoe lang de koelkast blijft lopen zonder zon. Normaliter staat een koelkast niet altijd aan, maar koelt (47W) tot het koud genoeg is binnenin en slaat dan af. Als het weer te warm wordt binnenin slaat hij weer aan.

   Om te weten hoe groot je accu moet zijn zul je moeten meten hoeveel stroom de koelkast verbruikt op een dag. Eventueel wil je hem in de nacht ook gebruiken, dan moet je dus een nacht zonder zon zien te overbruggen met een accu.

  3. De Mobicool koelboxen, zoals de T26 zijn alleen regelbaar op 230V. Op de 12V gaat hij voluit op bijna 50W. Dus ecostand gaat alleen op bij 230V.
   Ik wil het ook proberen en heb een buck converter gekocht om hem regelbaar te maken bij 12V.
   Het mooiste zou zijn als je hem automatisch zou kunnen regelen aan de hand van de hoeveelheid zon. Ik laat wel weten of het lukt.
   Andere optie zou zijn om een compressorkoelkast te gebruiken. Die zijn alleen zo duur bij 12V

   1. Ik heb net een Dometic CombiCool ACX 40 op 12V gekocht (285,-), met Absorptie-techniek. Kan die het niet?
    Ik ga het in ieder geval binnenkort testen.

  1. Ik heb een Litionite 50000mAh (150,-) gecombineerd met een Allpowers 60 watt vouwbaar paneel (60,- via marktplaats) en ben erg blij met de combinatie. De Litionite kan ongeveer 1.5 keer mijn Macbook Pro opladen ( of een paar keer een iPad of heel vaak een iPhone).

 13. Hoi,
  Wat een informatie… Ik dacht even een snelle keuze te kunnen maken… :-)
  Kun jij me een advies geven? Ik ga de Kilimanjaro op en wil alleen mijn telefoon (Samsung) kunnen opladen. That’s all.
  Ik was al helemaal in de band van die Waka Waka.. maar lees bij jou geen goede berichten hierover.
  Wat zou jij aanschaffen in mijn geval?

  1. Voor 1 mobieltje kan je een 7W opvouwbaar paneeltje doen, met een powerbankje van de Action, bijv die van 10.000 mah. Ik zal het toevoegen aan het artikel.

 14. beste aart
  dus als ik slim ben koop ik direct een 20+ ah vouwbare zonnenpaneel, een jump starter en een 20.000 mah recharger batterij en dan heb ik genoeg voor zowel om een kampvuurtje te maken door de sigaretten aansteker, de auto te starten, mijn laptop te laden, mijn telefoon, radio en lamp? dus grofweg voor 80 tot 100.- heb ik een mooie survival tool?

 15. Hoi Aart,

  Bedankt voor dit geweldige artikel en de uitgebreide uitleg. Wij gaan rondtrekken door Afrika en willen daar onder andere een MacBook/Drone etc op gaan laden.

  Op dit moment hebben wij deze auto oplader (sigaret naar reguliere stekker):
  https://www.trust.com/en/product/15834-230v-power-for-car

  Mijn idee is om de volgende dingen aan te schaffen:
  Zonnepaneel

  50000mAh Powerbank

  Female car plug

  Vervolgens kan het zonnepaneel de powerbank opladen, verbind ik de female car plug aan de powerbank en kan ik mijn autooplader gebruiken als verbinding voor alle reguliere stekkers.

  Gaat dit naar jouw idee werken of zijn er dan teveel koppelingen/kabeltjes tussen de diverse onderdelen :)?

  Alvast bedankt!

  Lennart

  1. Ja dat lijkt mij een goed setje, met 1 opmerking: probeer die Trust converter naar 220V zo weinig mogelijk te gebruiken. Die is er alleen voor nood, want die is niet erg effectief en kost veel stroom. Probeer of al je apparaten (zoals laptops en drones) ook meteen op de universele 12v-80W autolader kunnen (zie de tip in het artikel).

   Veel apparaten (zoals laptops en drones) zijn eigenlijk 12-18V gelijkstroom, en hebben helemaal geen 220V wisselstroom nodig. Hun eigen oplader is namelijk al een converter van 220V naar 15-18V.

   Voorbeeld: een LED-lamp. Die is 5-12V gelijkstroom. Een LED-lamp wordt duur en onhandig door de ingebouwde converter (220v naar 5V). Het led-lampje zelf is een superklein dingetje van 50 cent die direct op 5-12V had gekund.

  2. Ik zou een iets groter paneel pakken. Die battery is 185Wh, dat paneel geeft in de praktijk max 15 watt als je geluk hebt. Dan heb je meer dan 12 uur volle zon nodig.

   Met mijn 50Ah accu kan ik 1.5 keer mijn macbook opladen.

   Aw, en hou er rekening mee dat je toestemming moet hebben om zo’n grote li-ion batterij in het vliegtuig te nemen. Normaal mag dat niet. https://tweakers.net/nieuws/108557/vervoer-li-ion-accus-via-laadruim-passagiersvliegtuigen-in-de-ban-gedaan.html

   1. Bedankt Aartjan en Gerard!

    Voor de drone heb ik inderdaad al een autolader, voor de MacBook ga ik er dan een aanschaffen. Mijn idee is om de batterij direct bij kennissen in Zuid-Afrika te laten bezorgen, dan voorkom ik het niet mee kunnen nemen in het vliegtuig :).

    Nogmaals dank voor jullie snelle reactie!

 16. Beste Aartkant,
  De alieexpress links naar de jumpstarter van 35,- doet het niet. Ik wil er graag eentje hebben, maar wel de goede!
  Kan je kijken of ze nog steeds te koop zijn

 17. Aartjan,

  Voor op de iets heb ik als voeding een dynamo aangesloten op een spanningsregelaar (E-Werk) die wel 12 volt als output heeft. Deze is aangesloten op een kleine powerbank.
  Maar om daarmee een laptop op te laden is een langdurige zaak.

  Als backup wil ik een Kleine powerbank in combinatie met een zonnepaneel. Dat moet wel allemaal lichtgewicht zijn. In https://www.youtube.com/watch?v=dIvhcY3_alY komt een tester met interessante combinaties van bijvoorbeeld een Easyacc 10.000 in combinatie met een Voltaic 2.0 W solar panel. Heb jij suggesties hiervoor?

  Trudy

 18. Hoi Aartjan,

  Om te beginnen wil ik je ontzettend bedanken voor deze geweldige informatie! Zelf was ik al 4 keer verdwaald in opties en prijzen, heb ook al de nodige mis-kopen gedaan (Ham ’n akks).

  Voor de zomervakantie ben ik op zoek naar een systeem waarbij ik genoeg stroom opwek/opsla om een koelbox te kunnen koelen. Daarnaast twee telefoons en wellicht een keer een Ipad. Het is mij onbekend hoeveel de koelbox verbruikt, de vouwwagen staat nog in de stalling. Het gaat trouwens om vakantie in Zweden, de koelbox zal niet vreselijk hard moeten werken. Daarnaast zal hij ook regelmatig gevoed worden door de auto-accu, als hij aangekoppeld is. Het gaat dus vooral om het ‘op temperatuur houden.’

  Zou onderstaande set afdoende zijn?

  http://ap.lc/60W-Zonnepaneel2
  http://s.click.aliexpress.com/e/JYFiiQj
  http://s.click.aliexpress.com/e/M3jiqVV

  Klopt het dan ook dat de Car Jump Starter snel opgeladen kan worden (12V) met het zonnepaneel? Ik zie namelijk een ronde aansluiting, zelfs een verloopstukje van rond naar rond… of zit ik dan verkeerd?

  Ik hoop dat je me nog een stukje verder op weg kunt helpen!
  Groet
  Rick

  1. Ik weet niet wat die koelbox trekt, maar dat kan zo maar 50W zijn. Dat is continu, dag en nacht. Dan heb je minstens 250W aan zonnepanelen nodig en enorme accu’s. Maar als die koelbox 12W is dan kan het misschien net. Dan zou ik wel meteen 2 van die powerbanks doen, want die capaciteit die daar beloofd wordt is wel heeeeel erg hoog… moet zich nog maar bewijzen of dat werkelijk zo is. Die getalletjes kun je meestal niet zomaar geloven. Het ziet eruit als een 10-20Ah powerbank, niet 80.

   En die car jump starters kun je meestal inderdaad opladen met 12V, je hebt alleen verloop-stekkertjes nodig

 19. Bedankt voor je reactie! Ik ga een dubbele powerbank bestellen en dan zie ik het wel :) Voor 250W zonnepanelen kopen (en dus ergens neerzetten) met bijbehorende powerbanks om de zaak de hele dag draaiend te houden ben ik net niet gek genoeg :)

  Ik ga het bestellen en tegen de tijd dat het uitgetest is zal ik wat van me laten horen ;)

 20. Hi, super interessant!
  Wij gaan komende zomer zo’n 10 dagen trekken en willen onze iPhone gebruiken als GPS.
  Het kan er ’s nachts echter heel koud worden (vriestemperaturen) zodat de iPhone wellicht zeer snel leeg zal lopen.
  Wat is hier, volgens jou, de beste oplossing – rekening houdende dat gewicht een belangrijke factor is. 10 dagen trekken vraagt op zich al een voldoende zware rugzak! :)
  Een zonnelader met beperkte powerbank (lager risico, want bij op te laden) of een zware powerbank die hopelijk de 10 dagen overbrugt (hoger risico, op = op)?
  Bedankt voor je tips!

  1. Een 10W zonnelader (evt 7W) en eventueel een kleine powerbank. Je hebt een redelijke kans dat de zonnelader de iphone direct kan opladen (moet je wel testen) en dan heb je de powerbank niet nodig.

 21. Hi AartJan, Fijne site heb je! Ik wil een 30watt zonnepaneel aanschaffen om o.a. mijn laptop en telefoon op te laden. Heb een autolader voor mijn laptop, wat raad jij aan om naast het zonnepaneel aan te schaffen? Heb het op korte termijn nodig dus AliExpress is geen optie. Bedankt vast.

 22. Goedemiddag AartJan,

  Erg nuttige website. Hoe zet jij de xiaomi 20.000 powerbank weg tegen de aukey 20.000 powerbank. Op internet krijgen beide goede referenties.

  Begrijp ik verder goed dat het erg lastig is om een solar powerbank te vinden die snel kan opladen?

  Dank vast voor je moeite!

  Groet, Thijs.

  1. Xiaomi en Aukey zijn allebei gerenommeerde Chinese merken, lijkt mij allebei goed. Gewoon proberen maar!
   En ja, een powerbank met een 12Volt ingang is lastiger te vinden inderdaad.
   Veel powerbanks hebben alleen 5V USB ingang. Zelfs nieuwe USB-C powerbanks!

 23. Hi Aartjan wat een prachtsite met een schat aan info. Vraagje, wat zou je aan powerbank specificaties aanraden om een 12V 75W luchtpompje te kunnen gebruiken om bijv een plastic bootje op te blazen? Uitgaande dat dat een kwartier duurt, klopt het dan dat ik voldoende heb aan een powerbank / jumpstarter met 12V output en tenminste 1,5Ah (namelijk 75/12=6A gedurende een kwart van een uur)?

  Thanks!

  1. 12V x 1,5A = 18Watt dus dat is weinig. Voor korte tijd kan uit een Jump Starter wel veel ampere komen. Dus ik zou het gewoon proberen met een grote jump starter zoals deze. Zou theoretisch met alle jump starters wel moeten kunnen, maar een bootje is best wel veel en groot.

   1. Je zou er ook een 75-100W zonnepaneel bij kunnen doen. Als er op de powerbank een DC input zit kun je tegelijktertijd de accu gebruiken EN opladen. Dan kun je de accu op vol vermogen gebruiken totdat er geen zon meer is. Een gewone auto-accu kan dan ook, zelfs een oudeN afgekeurde.

 24. Hoi Aartjan, deze link hierboven doet t helaas niet:

  UPDATE: dit 20W paneel voor 25,- kan ook. Dun, flexibel, lichtgewicht en goed. Niet opvouwbaar, maar wel draagbaar. Snoer en stekker zit erbij. AANRADER! Kan je aansluiten op een powerbank met DC input (jump starter, zie verderop).

  Groet,

  Lars

 25. Hoi Aartjan,
  Ik heb een All powers portable solar charging panel charger portable 18V 5V 21W en een Powerbank (de witte) Input 12 V = 1A Output 5V =2A
  Welke kabel heb ik nodig om de Powerbank via de Solarcharger te kunnen opladen?
  groet, Wim

  1. Als de ene kant maar past op de DC output, en de andere op de DC input. Snoeren kun je gewoon doorknippen, strippen en aan elkaar draaien.

  1. Ja, de laadregelaar zit erbij, dus dat gaat werken met elke loodaccu. Uit elk paneel komt variabele stroom, (afhankelijk van de zon) bijv van 0 tot 18V en van 0 tot 3A, en het regelpaneel maakt daar iets van wat op dat moment goed is voor de batterij.

 26. Wat een fijne site met duidelijke info! Nou heb ik een vraag over usb-c, want volgens internet kan mijn laptop (acer swift 1) niet opgeladen worden via usb-c? Als ik het juiste voltage pak, dan zou dat dus theoretisch met een zonnepaneel wel moeten lukken of sloop ik dan mijn laptop?

  1. Acer swift 1 kan niet opladen via USB-C. Hij kan alleen 19v, met max 3,4 a. Het kan wel met een autolader die je in de sigaret adapter in een accu doet, als je de autolader op 19v kan instellen. Ampère maakt niet uit in dit geval.

   Zie het stukje onderaan over een universele laptoplader.

  2. Op die zwarte powerbank zit direct 19V dus de Acer kan daar direct op, met passende stekkertjes.
   Dan heb je verder helemaal niks nodig! Het 20W zonnepaneeltje kan ook direct in die powerbank. Kan zelfs tegelijkertijd met het opladen van de laptop.

   Laptop direct op zonnepaneel kan sowieso niet, het moet via een powerbank of accu+regelpaneel.

 27. Heldere en informatieve blog Aartjan!

  Een aantal linkjes (in het begin) verwijzen niet meer naar de juiste producten.

  Ik ben zelf ook op zoek naar een zonnelader om mee te nemen op vakantie voor het opladen van telefoons, tablet en camera (en evt. powerpank). Uiteraard niet gelijktijdig. Nu kwam ik online een zogenaamd ETFE paneel tegen (21W, 5v).

  Weet jij hier meer van Aartjan (voor-/nadelen)?

  1. ETFE is het nieuwste materiaal voor de toplaag, flexibeler, kleiner en men beweert dat het ook langer meegaat, maar wel duurder. Ik heb er een paar bijgezet hier. Ik vind PET of TPT ook prima, dat is ook flexibel, dun en lichtgewicht, en goedkoper.

  1. Ik heb veel updates geplaatst en ik zou nu voor 22 euro die Kinco proberen zie bovenaan, refresh de pagina. Met een powerbank erbij.

 28. Hier helaas slechte ervaring met de voorgestelde combinatie van 20w paneel en witte multifunction jump starter van aliexpress. Heb het paneel direct aangesloten op 12v input. Laadt heel langzaam op en inmiddels heeft de jump starter de geest gegeven. Al weken met aliexpress in conclaaf over oplossing. Heb geld overgemaakt voor een nieuw motherboard want dat zou de oplossing zijn. Vraag me af of die ooit gaat komen. Het is allemaal heel goedkoop maar omslachtig en matige kwaliteit. Goedkoop=duurkoop en bezint eer ge begint.

 29. Beste Aart jan, wij kochten een draagbare zonnepaneel Kinco 25W 12 V folding solar cells charter. Maar nu snappen we het niet meer. Kunnen we nu rechtstreeks opladen of moet er een powerbank tussen?
  En zo ja, welke?

  Groet, Petra

  1. Er zit ook een USB op dus alle apparaten kunnen er direct in. Maar ik zou het met een powerbank doen, dat is handiger: De xiaomi met USB-C. Zie de blog over powerbanks.

Geef een reactie