Heerlijke films en series voor de zomer 2024 😍 🎬

beste films en tv series 2024 zomer

– Update: 10 september 2024 –

Hier een lijst met de beste films en tv series voor de zomervakantie. Met schitterende nieuwe films en tv series uit het tweede kwartaal 2024. De bioscoopfilms in deze lijst zijn op de meeste streamingdiensten nu al te zien. Bij de series kan je bij de trailer wel zien op welke streamingdienst het staat. En alles komt tzt ook op gewone tv.

Elk kwartaal plaats ik hier zo’n lijst. Die is nogal persoonlijk, al sorteer ik ‘m vooral op IMDB-cijfer (telkens achter de titel). Er zijn tienduizenden IMDB-stemmers, en dat zijn hoofdzakelijk ook allemaal echte film-fans.

IMDB-cijfer?

Als er nog weinig stemmen zijn kan het IMDB-cijfer onbetrouwbaar zijn. Of als het een Hallmark-film is: alle werknemers moeten daar verplicht een 10 stemmen, lijkt het wel. En Indiase films scoren ook altijd veel te hoog, terwijl andere buitenlandse films juist te laag scoren. TV-series hebben op IMDB altijd een veel hoger cijfer dan speelfilms. En documentaires scoren nog weer hoger. Maar toch zijn die cijfers meestal goede indicaties.

Zie ook alle vorige lijsten zoals vorige kwartaal:
Beste Films & Series Eerste Kwartaal 2024.

Ik bekijk ook de streamer-toplijsten van JustWatch.com – met dank!

Beste Films – zomer 2024

Deze bioscoopfilms zijn vaak nu al te zien op allerlei streamingdiensten en op DVD. Als de film van een streamingdienst zelf is staat dat wel bij de trailer.

Dune: Part Two 8,7

Met jubelende recensies overal. Zie ook het artikel over Dune. Het verhaal is nogal ingewikkeld en gelaagd dus ik ben ‘m gewoon twee keer gaan zien. Je moet ook eigenlijk Deel 1 wel gezien hebben om het allemaal te kunnen volgen. Toch werkt het ook gewoon los als Science Fiction Spektakel ook uitstekend: dankzij die enorme stoet aan fantastische acteurs, schitterende art direction, filmische fantasie en vette verhaallijnen. Nieuwe supersterren Austin Bulter (Elvis) en Florence Pugh zijn treffende  toevoegingen aan de bestaande topcast met onder andere Zendaya en Timothee Chalamet. De regie is van de Franse Canadees Denis Villeneuve die eerder ook de nieuwe Blade Runner maakte.

Furiosa: A Mad Max Saga 7,8

Ik herinner me nog goed de tweede Mad Max uit 1981, met Mel Gibson. Een instant Aussie classic. Dit wederom zeer geslaagde vijfde vervolg is de prequel voor de vierde Mad Max: Fury Road, wat verreweg de beste uit de reeks was. Daar speelde Furiosa ook al een hoofdrol (in dat deel was dat Charlize Theron). Hier zien we in losse hoofdstukjes haar voorgeschiedenis als opgroeiend kind. Slim en goed, want dan heb je al die maffe karakters van deel vier meteen ook al, en al die totaal gestoorde situaties en dito voertuigen ook. Al komt er hier nog een bizarre bad guy bij, gespeeld door Thor (Chris Hemsworth ;) maar dan met een andere neus en kaak). Nog zo’n beroemde Aussie!

Godzilla Minus One 7,8

De echte Japanse “Gojira”. Het speelt zich af vlak na de Tweede Wereldoorlog. Je moet even door de typisch Japanse houterige overacting heen kijken als Westerse kijker, maar dan is dit oneindig veel beter dan de platte Amerikaanse Godzilla / King Kong film. En dat voor maar een fractie van het budget.

The Zone of Interest 7,4

Overladen met Oscars en nominaties, deze Duitse film over een gezin dat naast een concentratiekamp woont, in de Tweede Wereldoorlog.

Anatomy of a Fall 7,7

“Een vrouw wordt na de dood van haar man verdacht van moord; hun halfblinde zoon staat als hoofdgetuige voor een moreel dilemma.”

The Fall Guy 7,3

Ik ben fan van David Leitch, de stuntman-die-topregisseur-werd (zie de review hier van Atomic Blonde). Deze topfilm gaat nog weer een stapje verder, omdat deze actie-romkom juist over een stuntman gaat, en de stunts zélf eigenlijk de hoofdrol spelen. Met een heerlijk script, veel fijne humor en met Ryan Gosling en Emily Blunt op hun leukst.

Challengers 7,5

Terecht met een hoog cijfer, deze verrassende tennis-film. Prachtig verhaal over een driehoeksverhouding tussen twee toptennissers en de magnetisch-charismatische maar onheilspellend complexe Zendaya.

Civil War 7,4

Wat een briljant gegeven voor een film, een burgeroorlog in huidig Amerika. Goed uitgewerkt ook: geen domme platte actie maar veel rustiger, filmischer en contemplatiever dan je zou denken. En echt wel bloedjespannend, ook nog eens. Goed geschreven ook.

Perfect Days 7,9

Wim Wenders in Japan, zeg maar. Zegt genoeg!

Together 99  5,9

Deze krijgt een vreemd slecht cijfer. De vorige Together van twintig jaar geleden was destijds een filmhuis-hit, en dat was gewoon ook echt een hele leuke film, over een woongroep. Deze film pakt de draad weer op, twintig jaar later: wat is er van iedereen geworden? Hoe ziet die woongroep er inmiddels uit? Deze lieve leuke Deense Dogma-film van Lukas Moodysson (van Fucking Amål) verdient een veel hoger cijfer.

The Ministry of Ungentlemanly Warfare 7,1

Hij is weer helemaal terug hoor, die Guy Ritchie. Want ook deze Britse spectaculaire actiefilm over de werkelijke James Bond (Ian Flemming zelf) is weer echt om van te smullen. En hij leverde ook recent nog een top-tv-serie af met The Gentlemen (zie het vorige kwartaal). De muziek is ook weer geniaal hier, en van diezelfde Christopher Benstead.

Monkey Man 7,1

Van Dev Patel en Jordan Peele. Een wraak-knokfilm a la John Wick maar dan allemaal in India. Dev Patel wilde blijkbaar ook eens een keertje zo’n soort ultieme martial arts-film maken. Hij schreef, speelde en regisseerde alles met hulp van de geniale Jordan Peele. Aardig gelukt! Al is Dev Patel niet heel erg overtuigend als vechtmachine.

Love Lies Bleeding 7,0

Spannende en verrassende thriller over een vrouwelijke body builder. De manager van de gym waar ze gaat trainen (gespeeld door de steeds interessanter wordende Kristen Stewart) valt als een blok voor haar, maar sleurt haar tegelijk ook onbedoeld mee in allerlei zenuwslopende ellende.

Under Paris 5,3

Een soort Dick Maas op stoom. Laten we zeggen Amsterdamned / De Lift maar dan nu, en in Parijs. Uit de 5,3 blijkt dat het Amerikaanse publiek dit niet kan waarderen – of het gewoon helemaal niet snapt. Nee, dit is geen tweede JAWS nee! En JA, het is inderdaad over-the-top ja! Da’s de bedoeling! Dit is Europees, wij willen geen Hollywood-kopietjes, wij willen gewoon onze eigen vorm van leuk en spannend, met onze eigen couleur locale. Ja, dat is Frans ja! Ze spreken namelijk Frans, in Parijs… Résumée: deze film verdient een veel hoger cijfer dan het voornamelijk Amerikaanse IMDB-cijfer.

Land of Bad 6,5

Een mix van alle Hollywood-actie-oorlog-ingrediënten die je maar kan verzinnen. Echt alles zit er in: stoere commando’s versus rookies, exotische Rambo-plekken, gevaarlijke missies, high tech wapens, doodenge terroristen, jungle achtervolgingen, claustrofobische gevangenissen en explosies. En ga zo maar door: verzin het maar en het zit erin. Maar de hoofdrol is hier voor de drones. En dat maakt al die actie veel interessanter: die tegenstelling tussen drone-piloten op kantoor tegenover de special ops in het veld.

Road House 6,2

Remake van de jaren 80 Patrick Swayze film, nu met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. En met de verrassende MMA-superster Connor McGregor als tegenspeler. Die doet het echt fantastisch! Kan meteen in het rijtje Nieuwe-Actiehelden-Die-Ook-Echt-Wereldkampioen zijn. Dus wat onze Heavyweight-Champion-of-the-Word Kickboxing Ricooooooo Verhoeven ook zo graag wil, zeg maar.

 

Beste TV series Zomer 2024

De streamingdienst staat telkens bij de trailer. Vaak komen ze later ook op gewone tv en zelfs op andere streamingdiensten.

Blue Eye Samurai (8,7)

Schitterende 2D / 3D animatie en prachtige verhaallijnen. Beste serie van het kwartaal, ook qua IMDB-cijfer. De animatiestudio is het Franse Blue Spirit. Showrunners zijn Michael Green en de Japanse vechtsport-specialiste Amber Noizumi. Zie ook Shogun want dit gaat min of meer over de kinderen van diezelfde Nederlanders (en Engelsman) in het Japan van de zestiende eeuw.

Presumed Innocent – 7,6

Van David Kelley, de maker / schrijver van L.A. Law en Ally McBeal (onder andere). Rechtbankdrama dus, maar deze serie is meer dan dat. Superspannend en meeslepend. Jake Gyllenhaal is ook weer top hier, met zijn ultiem getormenteerde blik. Ik keek ook weer het origineel uit 1990 van Alan J. Pakula met Harrison Ford. Die krijgt maar een 6,9 op IMDB en dat schetst inderdaad treffend het verschil. De tv serie is oneindig veel beter: zowel het verhaal als de personages zijn totaal anders en dat pakt veel beter, overtuigender, spannender en realistischer uit.

Sugar – 7,9

Begint als een klassieke hardboiled detective, film-noir-achtig, met voice overs en een duistere sfeer, maar het ontpopt zich verrassend in andere richtingen. Colin Farrell is de meesterlijk aimabele en ietwat schuchtere detective: hij is “Sugar”. Dat is de mooie twist in deze serie: dat hij zo ontzettend aardig is.

Dark Matter – 7,3

Tijdreizen is achterhaald: je reist nu naar parallelle universums. Indrukwekkende science fiction.

Eric – 7,1

Schitterende serie over een Muppet-speler/bedenker die het contact met vrouw en zoon kwijtraakt omdat hij eigenlijk een alcoholistische klootzak is. Literair niveautje.

Outer Range – 7,1

Vreemde paranormale dingen op een cowboy ranch. Misschien een beetje onzin allemaal maar het kijkt allemaal heel lekker weg.

Fallout – 8,4

Naar de bekende game Fallout – gamers schijnen dit fantastisch te vinden:

Tokyo Vice – 8,0

Eigenlijk al uit 2022 maar ik zag ‘m nu pas. Sorry hoor! Naar een autobiografisch boek van een Amerikaanse journalist die bij een Japanse krant gaat werken en zich gaat verdiepen in de Yakuza (de Japanse mafia):

Baby Reindeer – 7,8

De serie met de meeste ophef, recent dan, over een vrouwelijke stalker:

Big Little Lies – Season 3 – 8,4

In dit seizoen met een overdonderende Meryl Streep, die bij haar schoondochter gaat wonen. Ze is de moeder van die enge husband die dodelijk ten val kwam in het vorig seizoen. Ze vermoedt dat haar schoondochter er iets mee te maken heeft. Spannend hoor.

The Boys – Season 4 – 8,7

De eerste drie seizoenen waren zo’n beetje het beste wat er ooit aan superhelden op tv te zien was. Dat legendarische niveau kan uiteraard niet meer gehaald worden, maar dat geeft allemaal niks:

Mayor of Kingstown – 8,2

The Tattooist of Auschwitz – 8,0

Black Mirror – 8,9

Tracker – 7,0

A Man in Full – 6,5

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Dag Aart Jan, bedankt voor de kwartaallijst. Kijken we hier thuis naar uit. Wat ons zou helpen is wanneer je, als dat bekend is op het moment van schrijven, ook de streamingdienst zou kunnen noemen. Nu zetten wij onze kinderen aan Google om dat voor ons uit te zoeken, maar wellicht zijn meer lezers hier mee geholpen. Is een tip hè, voor de rest niets dan lof!

    1. De streamingdienst staat telkens wel bij de trailer van de serie. De bioscoopfilms komen op vrijwel alle streamers, en als de film van een streamingdienst zelf is staat dat ook bij de trailer.

Geef een reactie