De beste films en tv series van begin 2024 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

– Update: 8 april 2024 –

Film- en tv tips van de afgelopen drie maanden: de beste nieuwe films en tv series uit het eerste kwartaal 2024. Te zien op allerlei streaming diensten of op DVD, en ze komen allemaal ook een keer op de andere streamers en op gewone tv. Hier vooral gesorteerd op IMDB-cijfer (achter de titel) want dat is meestal een goede indicatie. Maar niet altijd… 

Sommige toppers heb ik gemist: die zet ik er volgend kwartaal wel bij.

Beste films van begin 2024

All of Us Strangers 8,0

Deze film scoorde het hoogste IMDB-cijfer van het afgelopen kwartaal. En ik zet ‘m ook hoog, omdat ik dikke tranen moest wegpinken. Okee, ik ben een gevoelig tiepje. Maar toch. Mooi verhaal hoor, met een verpletterend einde. Er zitten veel verrassingen in, dus ik mag niks verklappen. Geen spoilers hier! Behalve misschien dat het je niet moet afschrikken dat het aanvankelijk alleen over twee mannen lijkt te gaan… even doorzetten dan. Of mag je dat ook al niet meer zeggen, tegenwoordig?

Society of the Snow 7,9

Het ijzingwekkende waargebeurde verhaal van de overlevers van een vliegtuig-crash, ergens in de onbewoonde ijskoude Andes in Uruguay. Het is al eerder Amerikaans verfilmd, maar deze film is Uruguayaans/Spaans, dus dat verhoogt de authenticiteit nogal. De stunt in het begin, het neerstorten dus, is ook nog eens fenomenaal, van hoogstaand Hollywood-niveau. Maar de kern en de kracht ligt in hun kameraadschap, hun vorm van democratie, hun doorzettingsvermogen en hun ultieme opoffering.

The Iron Claw 7,9

Zach Efron zag je nooit eerder zo, toch? Amazing. Het verhaal is waargebeurd, hoe ongelofelijk het ook lijkt allemaal. Amerikanen houden enorm van show-worstelen, dus die zullen het werkelijke verhaal van deze vier supersterren-broertjes wel kennen. Wij hier niet, want wij vinden show-worstelen helemaal geen sport, maar een onbegrijpelijk absurde, typisch Amerikaanse hobby. Maar als wij hadden meegeleefd destijds, dan hadden de Story en de Telegraaf hier ook jarenlang helemaal vol gestaan met roddels, ellende en verwikkelingen over deze beroemde vecht-familie, die volledig in de ijzeren greep van hun tirannieke vader ten onder gaat.

American Fiction 7,8

Hilarisch goede verfilming van het gelijknamige boek. Over een struggelende schrijver die ten einde raad dan toch maar probeert een “zo zwart mogelijk” boek te schrijven, omdat dat opeens helemaal Da Bom is. Hij denkt “Ja, zo kan ik het ook!”. En inderdaad: zo kan hij het ook. Maar hij wil dan wel anoniem blijven… en dat is lastig. Erg goed, niet voor niks genomineerd voor een aantal Oscars.

Saltburn 7,3

Interessante, rare maar populaire film, met het poedelnaakte dansje van Barry Keoghan op het eind. Misschien daarom zo populair. Murder on the Dancefloor werd ook meteen weer een grote hit dankzij die scene. Het is allemaal geschreven en geregisseerd door Emerald Fenell, de actrice die we kennen als Camilla Parker Bowles uit het laatste seizoen van The Crown. Verder met de magnetische Jacob Elordi, die ook Elvis speelt in Priscilla (zie verderop).

The Boys in the Boat 7,0

George Clooney is de regisseur van deze uitstekende sportfilm over een Amerikaans roeiteam, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Tegen alle verwachtingen in schopt het team het tot een van de beste Olympische roeiteams ooit. Ze moet afreizen naar Nazi-Duitsland om daar de nationale eer hoog te houden. Op waarheid gebaseerd.

Priscilla 6,8

Van Sofia Coppola. Ook alweer waargebeurd. We volgen Priscilla vanaf het moment dat ze Elvis Presley leert kennen, in Duitsland. Priscilla is dan nog maar veertien. Een absurde situatie, eerst met haar ouders erbij en zo, en dan daarna moederziel-alleen op dat enorme landgoed, en dat ze nooit sex hadden, maar dat ze bij de eerste keer dan meteen ook zwanger is, waarna Elvis haar nooit meer wil aanraken – van die dingen… Komt niet meer goed, zou je zeggen. De film eindigt dan ook met een abrupte wending in haar leven: je zou het haar ontsnapping kunnen noemen. Daarna werd alles overigens nog erger voor haar. Dat verhaal ken je misschien, en misschien ook niet: lees die Wiki maar eens. Waargebeurd in ieder geval.

Ferrari 6,8

Van topregisseur Michael Mann, met Adam Driver als Enzo Ferrari. Mooi verteld en geacteerd allemaal. Er wordt ingezoomd op een belangrijke korte periode in Ferrari’s leven, en dat pakt uitzonderlijk goed uit. Vrij recent was er namelijk ook nog een Italiaanse speelfilm over Ferrari’s leven: best aardig en entertainend, maar Michael Mann laat even zien hoe je met datzelfde basismateriaal opeens een ongelofelijk veel betere, mooiere en interessantere film maakt. Nou ja, okee, de Italianen hebben geen Adam Driver en geen Penelope Cruz… dat scheelt ook gigantisch. My God zeg! Wat een topacteurs.

Napoleon 6,5

Eigenlijk een vreemd mislukte film, en daarom ook geen hoog cijfer. Toch is het een aanrader. En niet alleen maar door Joaquin Phoenix, die de film meteen al de moeite waard maakt. Het is misschien niet zo historisch verantwoord, maar de nadruk ligt hier vooral op de persoon, en dan met name op de relatie met zijn grote liefde Josephine. In die zin zou het wel eens juist realistischer kunnen zijn dan wat de geschiedenisboekjes ons leren. Er ligt ook wat weinig nadruk op zijn bestuurskundige talenten, en op al zijn staatshervormingen. Hij wordt eigenlijk meer als een narcistische sukkel neergezet. Na het zien van deze film zal in ieder geval niemand meer beweren dat hij NAPOLEON is.
 

Beste TV series van begin 2024

Shogun 9,3

Daar had ik al een hele blog aan gewijd.

Masters of the Air 8,2

Deel drie uit de Spielberg-Tom-Hanks-Tweede-Wereldoorlog-reeks. Ter Land, Ter Zee en In de Lucht: Band of Brothers was ter Land, Pacific was ter Zee en dit is in de Lucht. Niet eerder was het mogelijk om de speciale effecten zo realistisch te maken. Nu dus wel. Waargebeurd allemaal (of hoef je dat er hier niet bij te zetten?).

3 Body Problem 7,8

De makers van Game of Thrones hebben weer wat goeds te pakken. Ze zijn nu deze Chinese boekenserie op het spoor gekomen en verfilmen dit weer weergaloos goed. Indrukwekkende science fiction over topwetenschappers die een invasie zien aankomen van superintelligente wezens van een andere planeet.

De werkelijke verwikkelingen rondom het boek zijn misschien nog wel huiveringwekkender: een Chinese advocaat bij de producent van de serie vermoordde de grote baas daar, met een zelf ontwikkeld uiterst geavanceerd vergif. Dat vergif verkocht hij eerder succesvol op het dark web. Hij is nu zelf ter dood veroordeeld in China.

The Gentlemen 8,2

Op en top Guy Ritchie is dit (van Snatch, Lock Stock and Smoking Barrels, en ook van Sherlock Holmes), met zijn eerste tv serie. Van net zo’n hoog niveau als zijn films. Een soort Britse Breaking Bad. Spannende verhaallijnen met kleurrijke karakters, vette muziek en dito actie. Leuke acteurs ook.

Slow horses 8,1

BBC-topkwaliteit, leuk en entertainend, met geslepen humor, topacteurs (Gary Oldman!) en interessante verhaallijnen. En ook nog eens met vette spanning en sensatie. Alles erop en eraan dus. We zijn alweer bij Seizoen 3.

Resident Alien (S03) 8,1

Ook Seizoen 3 alweer, ooit verzonnen en geschreven door de makers van Family Guy. Het is allemaal zo ontzettend grappig, de personages zijn zó leuk, en in het maffe verhaal is stiekem ook steeds meer ruimte voor echte problemen van echte mensen.

Mr. & Mrs. Smith 6,9

Nieuwe serie van multi-toptalent Donald Glover. Dus grappig. Dus absurd. Dus bij vlagen geniaal, en net even anders dan je verwacht. Maar dan weer niet zo geniaal als Atlanta (8,6!) natuurlijk. Dat kan ook haast niet. Ga die alsnog maar zien, alle seizoenen, onder andere met al die afleveringen in Amsterdam.

En een 6,9 voor deze nieuwe topserie is trouwens inderdaad te laag.

The Ones Who Live (The Walking Dead) 8,7

Ja hoor, na tien jaar de Walking Dead nog eens een keer nog meer van dat Zombie-gedoe! Maar ja, je wil nu dan toch EINDELIJK wel eens weten hoe het met Rick is afgelopen. En met Michonne. En wat dat nou was met die helikopters en zo. Toch? Dus daar ga je weer… en ook nog eens een absurd hoog cijfer: een 8,7. Toe maar! Slaat nergens op natuurlijk: het is meer een zesje, met guilty pleasure bonuspunten.

Constellation 7,1

Nieuwe groots opgezette science fiction serie.

Criminal Record 7,1

Britse politieserie. Ook een aanrader. Een 7,1 zeg maar.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Mr. & Mrs. Smith verdient echt een veel hoger cijfer, maar de waardering wordt enorm omlaag getrokken door fans van de oorspronkelijke film die allemaal huilie huilie zitten te doen omdat de serie niet lijkt op de zo door hun geliefde film (die eigenlijk helemaal niet zo goed is en dat de acteurs nu zwart zijn zal ook niet helpen).

Geef een reactie