Dreamweaver start langzaam: opgelost met de Voorkeuren

– Update: 3 januari 2023 –

Als ontwerper gebruik ik veel verschillende software. Voor websites gebruik ik bijvoorbeeld soms Dreamweaver van Adobe. Als code editor is dat programma goed en handig, omdat er auto-aanvullen in zit, zodat je veel minder code uit je hoofd hoeft te weten, en automatische kleurcodering voor een overzichtelijke en foutloze code. Verder zit er ook een goede code-spellingschecker op. Die drie dingen vind ik essentieel in een code-editor. In mijn lessen gebruiken mijn studenten daarom onder andere ook Dreamweaver. Helaas is de nieuwste versie bij mij opeens superlangzaam geworden. Die versie van Dreamweaver start langzaam zijn documenten op.

Dus je opent een of ander simpel document, en dat duurt dan gigantisch lang. Het lijkt of het programma hangt. Uiteindelijk start het allemaal wel op, maar dit is ontzettend raar, en vooral ook heel naar. Gelukkig heb ik de oplossing gevonden! Het blijkt iets simpels met de Voorkeuren te zijn.

De Voorkeuren!

Inderdaad ja. Na veel zoeken vond ik de oplossing uiteindelijk op het Helpforum van Adobe. Hieronder de korte versie in het Nederlands, voor Mac OS X.

Dreamweaver start langzaam – opgelost op Mac OS X

  • Stop Dreamweaver.
  • Klik in de Finder op het menu Ga met Alt ingedrukt. Klik daar Bibliotheek (Library), en dan daar op Voorkeuren (Preferences)
  • Rechtsklik op Adobe Dreamweaver CC Prefs (of in plaats van CC de versie die jij hebt) en kies Open met Teksteditor (TextEdit).
  • Zoek dan in die tekst met ⌘-F naar [REMOTE DOWNLOAD]. Dat stukje ziet er zo uit:
[REMOTE DOWNLOAD]
remotedownloadcachesize=50
remotedownloadallow=TRUE

Voeg daar aan het einde deze regel aan toe:

resolveremoteurltoipaddress=FALSE

Bewaar het document. Start je Dreamweaver weer op en open een website of HTML-document. Het is nu weer lekker snel allemaal!

Hierbij nog wat extra info: Bij het openen van documenten die URL’s van internet bevatten (dus niet lokaal, maar http:// etcetera) is er contact met een DNS-server om die URL te checken. Bij sommige netwerkconfiguraties kan het dan lang duren. Dreamweaver start langzaam omdat het dan geen reactie ontvangt van die DNS-server. Door de voorkeuren te veranderen kun je dit hele systeem gewoon uitzetten, en dan start alles weer lekker snel op. Zie hierboven hoe je dat op de Mac kan doen, en op het Help forum van Adobe hoe je dat op Windows kan doen.

Dit artikel was mede een test naar SEO-effectiviteit. Ik gebruik onder andere Yoast SEO om de vindbaarheid van een nieuw artikel te verhogen. Bij dit artikel is dat goed gelukt: op het zoekwoord “Dreamweaver start langzaam” staat dit artikel op nr 1, 2, 3 en 4! Daarna pas Adobe zelf, op 5. Ander voorbeeld: “verdwenen product supermarkt”. Daar sta ik ook op 1.

Wat overigens ook te maken heeft met het feit dat ik het artikel heb gedeeld op Google Plus. Dan wordt je voorgetrokken. En niet zo’n beetje ook. Verder was ik op die betreffende browser ook ingelogd op Google. En dat scheelt ook een slok op een borrel.

Dreamweaver start langzaam

 

Geef een reactie