Elephone P6000 review – overstappen van IOS naar Android?

Elephone P6000

– Update: 17 juni 2017 –

[update 2017]
Ze lachen me uit thuis. Ik ga het nooit redden om langer dan één dag een Android te gebruiken. Ondertussen azen ze op mijn iPhone 6. Toch ga ik het weer eens proberen. Driemaal is scheepsrecht. Ik ben nieuwsgierig en ik heb een Android nodig om apps en websites te testen. Mijn eerste Android was een vreselijk gedrocht, mijn tweede was een best wel aardige Huawei. Zie mijn blog van destijds: overstappen van IOS naar Android. Maar de GPS werkte daar niet op en bovendien is dat merk alweer te duur geworden. Dus het werd een Elephone P6000. Een Chinese El Cheapo met top specs. 

Op papier een topper. Met 5 inch HD scherm (iets groter dan een iPhone 6, met bijna net zoveel pixels: 1280×720), 3G/4G met alle NL-frequenties, 16GB/2GB ROM/RAM, nieuwste Android 4.4.4 met gratis update naar Lollipop, 64 bits Quad Core, Bluetooth 4, goede camera’s enzovoorts. En dat alles voor maar 120,-!  Inclusief verzendkosten! Deze specs kreeg je in januari 2015 nergens onder de 250 euro. Uniek dus, destijds.

De hype rond de One-Plus-One liet ik aan mij voorbijgaan, want die is wel veel beter, maar met zijn 300 euro ook veel duurder, en die 4G werkt niet eens in NL (je moet zelf bekijken of de 4G-frequentie van jouw provider eigenlijk wel op die telefoon zit). Bovendien heb je nu (we spreken inmiddels oktober 2015) voor 180,- al een Jiayu S3, met Sony camera, Gorilla Glass, 3Gb+16GB Ram, 1920*1080 5.5 inch scherm, Octacore, 4G (NL) en Wifi B/G/N (in 2016 nog maar 140,-). Of een Ulefone Be Touch 2, die heeft daar ook nog eens Android 5.1 Lollipop en vingerafdruk-sensor bij, voor 205,-  (145,- in 2016). Twee tips als het ietsje meer mag kosten.

…of een Ulefone Paris? Een Oukitel K6000? Elephone P9000, Xiaomi Redmi 3, Lenovo K3, Umi Super?

Ja leuke namen allemaal. Inmiddels is er in de zomer van 2016 weer veel nieuws / beters / goedkopers , zie hier onderaan! Elephone P9000 (160,-), Xiaomi Redmi 3 Pro (135,-), Lenovo K3 Note (90,-), UMi Super (160,-).

Nu in de zomer 2017 zou ik een Gretel GT6000 doen voor maar 100,- euro. Met Android 7.0 erop, enorme 6000Mah batterij, double flash en goede double camera, fingerprint sensor en een goed 5,5 inch scherm. Of, als je 5,2 inch wil: een GEOTEL Amigo 4G met 3GB RAM / 32GB ROM en een 3000mAh Batterij. Ook maar 100,-.

Maar ik heb dus destijds (we spreken dan januari 2015) deze Elephone P6000 besteld, als pre-order bij de Chinese webwinkel Focalprice.com en keurig  ontvangen, na ongeveer 4 weken.

En, is het eigenlijk wat?

elephone_p6000_pro_1_qq_20141204160843

 

Kort gezegd: jazekers. Wat een topding. Amazing. Lekker groot scherm, niet zo mooi als een iPhone, maar ja, wat wil je voor die prijs! En alles werkt prima en snel. De tijden van de Chinese namaak-iPhones, die verschrikkelijke dingen van een paar jaar geleden, waar je eigenlijk niet eens mee kon bellen, laat staan sms-en, te belachelijk voor woorden, die tijden zijn definitief voorbij. Dit is gewoon prima te doen.

Dankzij Google’s Android natuurlijk, want zonder dát was die gigantische Chinese smartphone-industrie nooit van de grond gekomen. Op deze P6000 geen bloatware, dit is bijna stock-Android, en dat is wat wij Westerlingen willen. Met in februari (wordt inmiddels alweer juli) de update naar Android 5.1.

Maar in het begin is het toch altijd weer schrikken, dat Android. Lelijke typografie, afschuwelijke iconen, vreemde onduidelijke dingen in de bediening allemaal, de haren rijzen je te berge. Maar daar kan Elephone niks aan doen, en je moet gewoon stug doorzetten, dan kom je er langzaam wel, en dan kom je zelfs verrassingen tegen die beter zijn dan IOS.

Zeven jaar geleden hadden we nog nooit van pinch-to-zoom gehoord, swipen bestond niet eens. Wat een revolutie was dat. Allemaal schaamteloos van Apple gejat. En nu dus op elke Chinese El Cheapo phone.

Android kan geen interpunctie bij dicteren?

Meteen Nederlands maar als taal ingesteld: systeem, spellchecker, autocorrectie, spraak-naar-tekst. Alleen spraakbediening kan niet in het Nederlands (UPDATE: op IOS kan dat inmiddels wel, met de Nederlandse SIRI). Dus je kan niet zeggen: “Bel die-en-die” (in het Nederlands, in het Engels kan het wel). Maar een zoek-commando voor internet gaat perfect in het Nederlands, en dicteren ook. Net als op IOS. Hij kan alleen geen interpunctie. Nogal logisch dat vrijwel niemand dat dicteren gebruikt. Zonder interpunctie heeft dicteren weinig zin: dan ben je zo lang bezig met je komma’s, punten, hoofdletters, nieuwe regels en smileys, dan had je het net zo goed alles kunnen intikken. Misschien met Lollipop? Even afwachten en blijven hopen dan maar. –– UPDATE: NEE HOOR, in 2017 NOG STEEDS NIET ––  IOS heeft het al lang. De volgende woorden zouden dan toch op zijn minst moeten werken bij dicteren, net als op IOS:

Komma, punt, nieuwe regel, uitroepteken, vraagteken.
En als we toch bezig zijn: dubbele punt, puntkomma, smiley, frownie, hoofdletter.

Zoiets. Valt wel mee toch, beste Google-übernerd-programmeur? Appeltje-eitje toch? Twee regeltjes programmeren! En in het Engels heb je ‘m al, toch? Of moeten we hier 4 jaar op wachten?

Swiftkey!

Swiftkey, een gratis app, heeft alles qua toetsenbord: voorspellende tekst (in het Nederlands, dat had je op de iPhone niet eens, nu wel trouwens), swype (tikken zonder je vingers op te tillen), meerdere talen tegelijk, autocorrectie, toetsenbordjes aanpasbaar, thema’s kiezen. Wat een top-app! Wel ff wennen, bijvoorbeeld aan de plek van de cijfers. Eigenlijk wel beter zo. Maar op IOS gebruik ik dat Swiftkey niet eens. Geen behoefte aan… dat zegt ook wel wat.

Swiftkey is ook al niet meer echt nodig, want het nieuwere Android toetsenbord is eigenlijk inmiddels ook helemaal goed.

Elephone P6000 Hardware

Terug naar de hardware van de Elephone P6000. Multi-touch bediening: perfect. Snelheid: prima. 4G: werkt gewoon! De prachtige subtiele visuele Apple-dingen zitten hier natuurlijk niet op. Is ze vergeven. Batterij: goed. Opladen gaat langzaam. Audio: prima. Wifi: goed, maar de nieuwste versie (N) ziet hij niet, wat een iPhone 5/6 wel kan. Niet zo heel erg, want dat wifi N komt nog nauwelijks voor. Bluetooth 4: super, inclusief hoge kwaliteit audio. Dual SIM: heeft een iPhone niet. De back cover kan je er gewoon af- en opklikken om de SIM-kaarten en SD-kaartje erin te doen. Zo heb je 48GB voor nog geen 10 euro extra! Verwijderbare batterij: heerlijk. Voor de prijs van een nieuwe batterij in je iPhone heb je hier je hele telefoon (!!!). Glazen voorkant, plastic achterkant: prima, het is alleen geen Gorilla glass.

5 inch is precies goed. Net ietsje groter dan een iPhone 6, en vrijwel even scherp. De kijkhoek is redelijk. De drie Android buttons zitten op het aanraakscherm. Fysieke knoppen ontbreken, op volume en aan-uit na. Prima, kunnen die ook niet kapot. GPS werkt, dus niet alleen Glonass (standaard voor Rusland en China), maar ook de Europese / Amerikaanse. Camera: met veel licht best okee, maar met weinig licht een stuk minder. Oordeel zelf hieronder! Je houdt in ieder geval genoeg budget over voor een extra camera. Syncen kan via Dropbox of Google Drive. Beter en sneller dan iCloud, en werkt ook met je video’s. En tegenwoordig is er Google Foto’s, dat is nog beter. En mooier. En onbeperkt gratis! Oké, je foto’s zijn dan eigendom van Google, maar hun motto is toch echt “Don’t be evil”.

Software: Android vs IOS

Internet: Chrome doet het uiteraard perfect. Gek dingetje: de standaard browser is ook van Google, maar totaal anders dan Chrome. Dat soort dingen begrijp ik niet. Alle open vensters in Chrome zie je via het getalletje naast de url. Veeg vensters dan naar de zijkant om ze te sluiten. Previous en Next via vegen over de url: geniaal. Previous qua browser-geschiedenis (tja dat is weer wat anders) gaan met het Back-knopje onderaan (bij deze rechts, op andere soms links). iPhone-gebruikers haken nu al af, maar dit kan je allemaal overwinnen, als je maar doorzet. Denk gewoon aan die 700 euro die je aan het besparen bent. Hou dat beeld vast.

Kalender: functioneel, maar wel heel lelijk. Ander appje dan maar? Google heeft ook een nieuwere Agenda, die ziet er ietsje beter uit. Email: erg lelijk allemaal. Gmail dan maar? Die is mooier, maar die kan geen gecombineerde inbox tonen? Krijgen we nou? Dikke fail! Je wil natuurlijk wel al je email-accounts tegelijk tonen, wat is DIT nu weer? Of ben ik nu een zeikerd? Maar er is vast wel een mooie, goede Mail-app te vinden, toch? En hoezo zijn die Gmail-app, de Android Mail en de nieuwe Inbox (alledrie van Google) zo totaal verschillend??! En voor die Inbox heb je een _invite_ nodig?? En in Inbox kan je niet meer swipe-to-delete doen?? En Inbox kan niet meerdere accounts tegelijk??? En je kan je uitgaande server niet delen met andere accounts????  Ja, zo krijg je nooit IOS-2-Android switchers! Op IOS kan je emailen!

Update: Android Mail – MailWise, Mymail

Er blijken maar 2 apps goed bruikbaar voor mail. De app MyMail is mooi,  goed en snel in te stellen (met alleen je adres en wachtwoord! Het is ongelofelijk!) maar heeft geen unified inbox. Aiaiai, jammer dan. Verder is dat wel de beste mail app. De app MailWise heeft wel een unified inbox, en verder ook nog unieke slimme functies, zoals threads. Echt briljant! Maar hij heeft twee nadelen: een slechte verbinding (MyMail doet het veel beter) en hij laat maar één regel zien in het overzicht. Op IOS kan je daar het aantal regels instellen – dat is ideaal, want met 4 a 5 regels heb je het al gelezen en behoudt je het overzicht. Mailwise is wel zo slim om in die ene regel alleen echte inhoud te plaatsen, en de rest weg te filteren, zodat het bijna werkt. Maar 3 of meer regels was toch echt veel beter geweest. Misschien in een future update?

Wat heb je op Android wat je niet op IOS hebt? En andersom?

Fotobewerking: soms beter dan op een iPhone, bijvoorbeeld Vignet, dat zit hier veel handiger in elkaar, of een foto van een object, zodat je eromheen kan kijken: nog nooit gezien op een iPhone. Erg geinig. En alle apps zijn er natuurlijk ook, zoals Pixelmator. O nee! Die is er nou net weer niet voor Android! Wat een gemis… Camera+ dan maar, hebben ze wel op Android.

De app Lazy Swipe geeft shortcuts, bijvoorbeeld voor WiFi of data. Beter dan op IOS – daar kan je nog steeds niet 3G/4G snel aan- en uitzetten. Alhoewel je die Lazy Swipe wel zelf moet zoeken in de Android store. Je mist Reachability misschien, dat hebben ze niet op Android.

Wat hebben ze wel? Spotify, Whatsapp, Dropbox, Chrome, Blendle, Bankieren, Buienradar, Buienalarm, Weather, Facebook, IMDB, My t-Mobile, QR reader, Shazam, Soundhound, NPO Uitzending gemist, OV Reisplanner, Thuisbezorgd, Iens, Trip Advisor, Car2go, Uber, AirBnB, Skype, DJay2, Amplitube, Heartrate, Find my iPhone (Apparaatbeheer heet dat op Android) – om er maar een paar te noemen: die zijn er allemaal in de Google Play Store, daar heb je geen IOS meer voor nodig. Waar dan nog wel voor? Okee, komt-ie:

Visual Voicemail. iMessage. Hand-off. iCloud (dan neem je de Google Servers, veel beter). Airdrop (werkt toch nooit). Airplay (kan wel via betaalde apps). Find my friends. iMovie. PassBook. Apple Pay. Apple Maps. Tidesplanner. Pixelmator. En ik mis Notes enorm, hoe simpel is dat nou helemaal? Gewoon, notities, gesynct, en verder niks. Hoezo is dat niet te vinden? Ik heb 6 verschillende Android notes-apps geprobeerd, maar die zijn allemaal niks.

UPDATE: Op je Mac en IOS zet je Notities UIT in de iCloud-voorkeuren, en AAN op je Gmail. Van tevoren zet je ze even allebei (iCloud + Gmail) aan en kopieer je het hele zwikje notities in 1x over. In je Mail-programma op Android zitten dan al je notities in een mapje “Notes”. Helaas kan je een notitie later niet meer wijzigen. Zucht…

Evernote is veel te uitgebreid. Je kan eigenlijk veel beter Google Docs gebruiken voor notities. Of Dropbox Paper. Okee, ook opgelost dus!

En ik mis mooi design, in talloze details. Tja, maar heb ik daar allemaal 700,- extra voor over?

Wel GPS, geen kompas

GPS doet het goed, na een update door Google Maps. Er is alleen geen kompas: je kan niet in Google Maps richtinggevoelig om je heen kijken, zoals op een iPhone. Spelletjes zoals racen en vliegen doen het wel gewoon,  en het scherm auto-kantelen ook, dus díe G-sensor en accelerometers zijn wel aanwezig(?!).

Screenshotjes

De iPhone 6 heeft iets meer pixels, maar met een iets kleiner scherm. Die weer-widget op Android is natuurlijk veel mooier en beter en handiger, net als de Google Search Bar bovenaan. Kan geen iPhone tegenop.

Maar in het icoon van Calendar staat niet de datum en de dag. Het getal met ongelezen mailtjes in je Mail-icoon ontbreekt. Dat soort dingen. Significante details. Die iconen op een iPhone zijn zoveel mooier en functioneler: zelfs de secondenwijzer loopt op het klok-ikoon! Kijk maar eens, je gelooft je ogen niet! Helaas hebben ze bij Android geen maniakale malloten als Steve Jobs of een Scott-Forstall-met-zijn-vergrootglas. Maar die sloegen wel een deuk in het universum!

Kortom

Wat een topding. En wat supergoedkoop. Hoe is het mogelijk. Supercompleet, alleen geen kompas. En de camera is iets minder. En geen Gorilla Glass. En hij doet de allernieuwste snelste wifi-N-standaard niet. Maar zo bespaar je per gezin wel ff 4 x 700 = 2800,- euro, elke 2 jaar! IN DA POCKET!

Update oktober 2015: inmiddels is er ook de Ulefone Paris voor maar 100,-. Die heeft ook alles PLUS  Android 5.1, Wifi-N, kompas en Gorilla Glass. En misschien ook wel een iets betere camera. Die maar doen dan?

Of de Oukitel K6000. Dat is een grote 5.5 inch met Android 5.1 en een 2,5x zo grote batterij als normaal, plus 4G en 2Gb/16Gb, voor maar 105 euro?

…of een Elephone P8000, met 1920*1280 5.5 + Android 5.1 + vingersensor + grote batterij + Octacore + 3Gb/16GB + wifi b/g/n voor 145,-

…of een BLUBOO Xtouch 1920×1080 + Android 5.1 + 3Gb/32Gb + vingersensor + Gorilla Glass 3 + 64bit Octacore + Sony camera voor 125,-

Inmiddels is het zomer 2016, en zijn er weer nieuwere / betere / goedkopere modellen: Elephone P9000 (160,-), Xiaomi Redmi 3 Pro (135,-), Lenovo K3 Note (90,- maar daar kon je sommige apps niet installeren dus die kan ik niet aanraden). Dat zijn alledrie op dit moment zo te zien verkoophits. Of een UMi Super (160,-).

Laat maar weten, in de comments hieronder, wat het geworden is!

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Je bedoelt die nieuwe, Inbox geheten? Want er zijn 3 Gmail apps van Google, Inbox is de nieuwste, maar wellicht niet de beste.

 1. Leuk stuk, hierdoor heb ik nét het laatste zetje gekregen om hem toch te kopen! Dank hiervoor. Het is natuurlijk een beetje eng om voor het eerste een ‘china-phone’ te bestellen, maar zeker de gok waard lijkt mij.

 2. nuttige informatie heb ook een elephone P6000 gekocht.
  Kan iemand mij helpen aan een gebruiksaanwijzing(liefst in het nederlands)

  B.V.D.

  mvg. Cees

 3. Ik heb zelf een jiayu S3S na mijn Jiayu G4S
  Als je het over een top smartphone hebt voor niet teveel geld ( rond 200 euro als je zonder te worden gesnapt door de douane komt) moet je daar eens naar kijken.
  Wel een 5.5 inch scherm dus redelijk groot.
  Wi-Fi n (5G) en data 4G werken perfect en GPS ook

  Voor mijn vrouw een elephone P6000 gekocht.
  5MHz (Wi-Fi n) werkt inderdaad niet, misschien beter na een update of gewoon een slechte antenne.
  4G nog niet uitgeprobeerd, hoop dat het werkt.

  Ik heb nog nooit een iPhone gehad en hou dat zo
  Waarom heel veel geld betalen als je voor minder even goed of beter kan krijgen.

  Android is gewoon goed, maar even moeite doen om zaken aan te passen.
  E-mail met mailwise
  Een groot voordeel is dat er veel verschillende launchers zijn, zelf die als 2 druppels water op iPhone lijken (als je dat mocht willen)
  Als je handig bent en zelf een nieuwe rom durft te flashen dan is MIUI helemaal top als deze beschikbaar is voor je phone.
  De standaard apps van Android zijn niet altijd de mooiste / beste, maar er zijn zeer veel alternatieven, gratis of tegen een klein prijsje
  Van de elephone P6000 (voor 106 euro gekocht) kan je met wat moeite een hele leuke phone maken.
  De nieuwe Google apps zijn helemaal top en gratis te verkrijgen op Google playstore
  Komt Google wel weer meer van je te weten, maar dat doet Apple ook.
  Met wat handigheidjes kun je dat ook weer voorkomen, er is genoeg te vinden wat de rechten van apps kan blokkeren.
  Jammer van de wifi 5G die niet goed werkt, maar wie weet in de nabije toekomst met een goede rom en radio.
  Android doet volgens mij niet onder voor IOS en allebei hebben ze voor- en nadelen.
  Lees dit mooie artikel maar een over Android vs IOS
  http://fieldguide.gizmodo.com/ios-vs-android-the-2015-edition-1700461435

  1. @Stefan dank! Ik heb e.e.a. verwerkt in het artikel. 4G werkt prima op de Elephone. Die Jiayu S3 is inderdaad ook een supertip, met Sony camera, Gorilla Glass, 3Gb+16Gb Ram, 1920*1080, Octacore, 4G en Wifi N 5G. Mag daarom inderdaad wel iets duurder zijn, en is dat zeker waard.

 4. Ben ik toch de enige met deze telefoon. Je kan alle games makkelijk op deze telefoon spelen zonder lag. Echt een top ding!

Geef een reactie