‘Bewaar als’ ontbreekt, of werkt niet op Mac OS X

– Update: 17 april 2016 –

Sinds Mac OS X 10.7 Lion worden documenten tijdens het bewerken voortdurend automatisch opgeslagen. De menu-optie ‘Bewaar als’ is verdwenen en vervangen door ‘Dupliceer’. Dit is niet alleen verschrikkelijk irritant, maar ook gevaarlijk: want kies je toch Bewaar Als, door de Alt-toets in te drukken, dan ben je alles kwijt! Omdat die auto-save voortdurend werkt is je vorige versie namelijk al overschreven…

Een ramp!

bewaar als

Gelukkig kun je de gewone ‘Bewaar als’  weer terugkrijgen in het menu, en tegelijk die dramatische auto-save uitzetten. Maar dat moet je dan wel PER PROGRAMMA in de Terminal doen. Alleen Apple-applicaties (Pages, Numbers, Keynote, Voorvertoning, Teksteditor) hebben hier last van. Het is helaas niet mogelijk om dit ‘system-wide’ te doen voor alle Apple-applicaties tegelijk. Je moet dus per applicatie onderstaande commando’s uitvoeren.

Bovendien moet je dit op al je systemen doen, want voor je het weet zit je op een ander systeem per ongeluk weer al je documenten te wissen op deze manier. Het is echt ongelofelijk dat Apple dit zo eigenwijs opeens verzonnen heeft, en het ons door de strot drukt. Weer een reden om GEEN Apple software te gebruiken, hoe zeer ik ook Apple-fan ben. Maar ja, wat moet je dan, MS Word gaan gebruiken? Dat is helemaal erg…

Gebruik je de optie ‘Bewaar als’ nooit, dan hoef je dit allemaal niet te doen. Die autosave is namelijk geen bug maar een feature. Dat is ook de reden dat ‘Bewaar als’ verdwenen is, want dat kan nooit werken in combinatie met Autosave. En Autosave is in zekere zin voor sommigen juist weer wel een welkome verbetering. 

‘Bewaar als’ terug, en Autosave uit – met Terminal

Plak dit in de Terminal en tik Enter. Dit deactiveert automatisch bewaren en activeert ‘Bewaar als’ in het menu, in dit geval van Teksteditor:

defaults write com.apple.TextEdit ApplePersistence -bool no

Vervang “no” door “yes” om de wijziging weer ongedaan maken.

• Deactiveer automatisch bewaren en activeer ‘Bewaar als’ in Keynote

defaults write com.apple.iWork.Keynote ApplePersistence -bool no

• Deactiveer automatisch bewaren en activeer ‘Bewaar als’ in Pages

defaults write com.apple.iWork.Pages ApplePersistence -bool no

• Deactiveer automatisch bewaren en activeer ‘Bewaar als’ in Numbers

defaults write com.apple.iWork.Numbers ApplePersistence -bool no

• Deactiveer automatisch bewaren en activeer ‘Bewaar als’ in Voorvertoning

defaults write com.apple.Preview ApplePersistence -bool no

Per applicatie kun je de wijziging weer ongedaan maken door in het commando ‘no’ te vervangen door ‘yes’.

Met dank aan Appletips.nl

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. super irritant die autosave. Vooral nu ik werk op een externe schijf die autosave niet ondersteunt. Ik zou hem kunnen formateren, maar dat wil ik voorlopig nog niet. Gevolg is dat als ik een document open deze niet wil bewaren en dat ik altijd een duplicaat moet maken.

    De oplossing zoals je beschrijft gaat wel wat ver. Ik neem aan dat je na een update weer aan de slag kunt.

Geef een reactie